Home Landelijke radio Zin en onzin van online kabels kopen

Zin en onzin van online kabels kopen [advertorial]

Ze zijn onuitroeibaar: discussies tussen muziekliefhebbers over hoe de beste geluidsweergave te bereiken. Dat is opvallend, omdat bij de meer recente ontwikkelingen rondom het streamen en weergeven van audiobestanden de kwaliteit van het geluid lange tijd niet echt op nummer een stond. Wie fora hierover bezoekt (en welke audiofiel doet dat niet?) kreeg vooral veel info over technische specs zoals aantallen voorkeurszenders, de beste wifi verbinding en wekkerfuncties, maar over audiokwaliteit …?

Het oor wil ook wat

De laatste tijd lijkt er echter langzaam maar zeker een kentering te ontstaan. Dat begon zo ongeveer met de hernieuwde belangstelling voor de grammofoon plus elpees en lijkt zich nu ook voort te zetten bij nieuwe afspeelmogelijkheden zoals DAB+ radio’s en streamingdiensten zoals Spotify en iTunes. Een DAB+ radio en een laptop met Spotify wordt steeds vaker gekoppeld aan een audio-installatie. Het oor wil immers ook wat. Maar betekent dat – behalve meer volume – ook een verbetering qua geluidskwaliteit?

Bezint eer ge verbindt

Om een lang verhaal kort te maken: ja, maar … Uiteraard kunnen de speakers van een audioset bijna altijd een betere geluidsweergave presenteren dan het kleine speakertje van een gewone DAB+ radio. Ook worden de bas en diverse andere frequenties beter hoorbaar. De (beginnende) audiofiel zal echter niet echt tevreden zijn. Wat nu? In principe is een draagbare DAB+ radio niet ontworpen voor high end audio, maar toch kun je vaak een net wat betere geluidskwaliteit bereiken door het kiezen van de juiste kabel.

Mijd al te verlopen types

Een laptop, tablet en DAB+ radio hebben vaak een koptelefoonuitgang en (wat minder vaak) een line out. Vrijwel steeds betreft het hier een 3,5 mm jack. Het loont de moeite om daarmee te experimenteren. Zo zit er nogal wat verschil in de diverse jackkabeltjes die je online kunt kopen. Ook wil het nog wel eens misgaan bij de verloopstekkertjes van bijvoorbeeld een mini jack naar cinch, zeker als het een wat langere verbinding betreft. Verlooppluggen en verloopkabels zijn kortom een kritische factor dan je zou denken.

Foto: AlleKabels