Home Stations NPO 3FM Michiel Veenstra

Michiel Veenstra

Dj file Michiel Veenstra

Michiel Veenstra wordt op 6 maart 1976 geboren in Almelo. Na afronding van de havo besluit de geboren Twentenaar om nog niet meteen te gaan studeren. Via een leraar van de havo komt hij namelijk terecht bij de Twentsche Courant in Almelo, waar hij kennis maakt met het journalistieke vak. Al tijdens zijn havo-opleiding meldt de jonge Veenstra zich aan bij de lokale omroep van Almelo: Radio Almelo. Een half jaar later stopt de omroep wegens ruzies met uitzenden, om anderhalf jaar later verder te gaan als Regio FM.

Na een jaar werken bij de Twentse Courant begint Veenstra aan zijn studie Journalistiek aan de Hogeschool van Zwolle. De opleiding wordt geen succes. Na anderhalf jaar verlaat Veenstra de opleiding dan ook. Veenstra verruilt even later de lokale omroep Regio FM voor HOT FM in Haaksbergen. De dj pakt zijn studie Journalistiek weer op, ditmaal aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Veenstra verlaat Twente en gaat op kamers wonen in Zeist.

Radio 538

Via Barry Paf komt Veenstra terecht bij Radio 538, waar hij anderhalf jaar lang producer is van verschillende dj’s en programma’s. In maart 1999 maakt Veenstra voor het eerst zelf een programma, in de nacht. In diezelfde periode is hij, samen met Erik-Jan Rosendahl, de sidekick van Jeroen Nieuwenhuize in ‘The Morning J.E.M.’

Op de School voor de Journalistiek kiest Veenstra voor de afstudeerrichting ‘internet’. Hierdoor mag de radiomaker ook meewerken aan de internetsite van Radio 538. Even later zet Veenstra samen met twee medestudenten het internetbedrijf ‘Angry Bytes’ op. Door zijn werkzaamheden voor dit bedrijf heeft hij geen tijd meer voor Radio 538.

Niet veel later duikt Veenstra op bij Kink FM, waar hij tot juni 2002 iedere zondagmiddag tussen 15:00 en 18:00 uur te horen is. Later maakt hij de dagelijkse avondshow van het station.

Naar Radio Veronica

Als Radio Veronica in september 2003 terug in de ether komt, krijgt Veenstra het aanbod om fulltime voor de zender te komen werken. Voorwaarde is wel dat hij stopt met zijn bedrijf Angry Bytes. Bij Radio Veronica presenteert de dj iedere ochtend tussen 04:00 en 06:00 uur ‘Veenstra uit de Veren’. Tevens is hij sidekick in de ochtendshows ‘Ook Goeiemorgen’ en ‘Rinkeldekinkel’. In september 2004 krijgt Veenstra de Marconi Award voor Aanstormend Talent.

Overstap naar 3FM

In oktober 2005 begint Veenstra bij de NPS op 3FM, waar hij van maandag tot en met donderdag van 20:00 tot 22:00 uur te horen is als de vervanger van Sander Lantinga. Eind 2006 wordt het programma met een uur verlengd en begint Veenstra niet om 20:00, maar om 19:00 uur.

Veenstra begint in september 2006 samen met Gerard Ekdom het programma ‘Ekstra Weekend’. Het programma, dat iedere vrijdagavond tussen 19:00 en 22:00 uur te horen is, vervangt ‘Lantinga & Swijnenberg’. In 2011 wint ‘Ekstra Weekend’ de Gouden RadioRing voor Beste Radioprogramma. Op 13 december 2013 komt er een einde aan het programma.

Naar de ochtend

Veenstra stopt in december 2013 met zijn avondshow. De dj verhuist per januari 2014 naar de ochtend van 3FM, waar hij iedere werkdag tussen 10:00 en 12:00 uur het programma ‘Met Michiel’ presenteert.

In de nieuwe programmering van 3FM, die in november 2016 gelanceerd wordt, is Veenstra voortaan elke dag één uur langer te horen: van 09:00 tot 12:00 uur.

Foto: Hans-Peter van Velthoven