Home Landelijke radio “Zaak zendmastbranden nooit opgelost”

“Zaak zendmastbranden nooit opgelost”

We zullen nooit weten wat er precies gebeurd is bij de zendmastbranden in 2011. Dat verwacht directeur audio Jan Westerhof van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in Broadcast Magazine. "Er staan grote belangen op het spel, het gaat om heel veel geld. Het wordt dan al gauw erg gejuridiseerd. Ik denk dat we het nooit zullen weten, ik geloof niet dat het opgelost gaat worden."

Op 15 juli 2011 brak er brand uit in twee belangrijke Nederlandse zendmasten: die in IJsselstein (Lopik) en die in Smilde. In Smilde stortte de zendmast zelfs deels in. Veel radiostations, waaronder de publieke omroepen, Q-music en Sky Radio, ondervonden daar grote problemen door. Sindsdien is er een juridisch steekspel aan de gang over de oorzaak van de brand. Tot op heden is er nog geen duidelijkheid over de oorzaak.

"Ik had nooit bedacht dat dit kon gebeuren", zegt Westerhof. "Er is wel van geleerd. Er worden niet meer van die schoorstenen gebouwd. In Smilde liep alles door één buis, dat trekt als een gek. Als er iets begint te schroeien, pakt het al die kabels. Uiteindelijk werd het zo heet dat de pijp zelf is omgegaan."

Volgens Westerhof wordt die constructie niet meer gebruikt. "Bij DAB (digitale ether) hebben we 24 masten, zodat we minder kwestbaar zijn voor zo'n bedrijfsongeval."
 

Vorig artikelRadioNL zamelt met Serieus Verzoek geld in voor Serious Request
Volgend artikelLuistercijfers augustus-september: Q-music en Radio 2 winnen