Home Landelijke radio Wild FM naar de rechter om kartelvorming luisteronderzoek

Wild FM naar de rechter om kartelvorming luisteronderzoek

Wild FM klaagt het Radio Advies Bureau (RAB), E-Power Sales en IntomartGfK aan vanwege kartelvorming. Volgens de Amsterdamse commerciële radiozender wordt er misbruik gemaakt van een monopolie op het gebied van luistercijfers. “Wild FM heeft getracht op eerlijke en transparante wijze aansluiting te verkrijgen bij het Radiolog onderzoek. Dit bleek onmogelijk. Vandaar dat Wild FM een aanklacht heeft ngediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)”, zo laat Wild FM weten.

“Wild FM heeft om voor haar moverende commerciële redenen gekozen de landelijke reclame-exploitatie onder eigen beheer te nemen, opdat deze beter tot haar recht komen”, zegt directeur Dave Leusink. Door deze keuze verloren we de rapportages van het Radiolog en hebben wij getracht zelfstandig als regionale zender opnieuw op te worden genomen. Getuige de onredelijke opstelling van RAB die alleen landelijke zenders wenst te accepteren of verwijst naar E-Power Sales en de onmogelijkheid om bij IntomartGfK tot zaken te komen, kunnen wij niet anders dan tot de conclusie komen dan dat er sprake is van kartèlvorming en monopolistisch anti-concurrentieel gedrag. IntomartGfK, RAB, de participanten van RAB en E-Power Sales houden aldus een systeem in stand waarbij de verplichte winkelnering bij E-Power Sales om tot continue luistercijfers te komen wordt gehandhaafd, tenzij door RAB neergelegde absurd hoge prijzen worden geaccepteerd.”

Aangezien de voor RAB verantwoordelijke Stichting Platform Radio Exploitanten wordt bestuurd door directieleden van Sky Radio, Radio 538, STER en BNR Nieuwsradio, heeft Wild FM ook deze organisaties betrokken in haar aanklacht, omdat deze formeel verantwoordelijk zijn voor de uitsluiting van onafhankelijke regionale commerciële radiostations. Wild FM heeft de NMa gevraagd hiernaar te kijken en hoopt dat deze verandering in het aangegeven kartel kan aanbrengen. [Mediaonderzoek]

Vorig artikelQ-spaarvarken gesneuveld voor einde actie
Volgend artikelBuma/Stemra sponsort NL-Awards