De Top 40 krijgt dit jaar de Ere Reissmicrofoon. De jury laat weten: “De prijs gaat naar een instituut/format dat te horen is geweest op vele radiostations en gepresenteerd door meerdere discjockeys.” Al 56 jaar is de lijst te horen op de radio.

Ook werden de nominaties voor de Zilveren Reissmicrofoon 2021 bekengemaakt. De genomineerden zijn NRC podcasts, Opium en KINK. Eerder melde RadioFreak.nl al dat jurylid Mark den Blanken zich had teruggetrokken. Dit kwam, volgens ingewijden, door de nominatie van NRC: er zouden teveel lijntjes zijn tussen de jury en NRC.

De jury heeft hier inmiddels op geanticipeerd: vanwege zijn persoonlijke betrokkenheid bij NRC stemt Vincent Bijlo niet mee bij de verkiezing van de uiteindelijke winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon. Iris Verhulsdonk is om die reden alleen als jurylid betrokken bij de Ere Reissmicrofoon en de bijzondere vermelding.

Dit jaar gaat de ‘Speciale vermelding’ naar Sorry voor mijn broertje van Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt (NPO 3FM, KRO-NCRV).

Jury

De jury staat onder leiding van Vincent Bijlo (radiocommentator NRC) en bestaat daarnaast uit Rutger Boxhoorn (radiodocent Hogeschool InHolland), Sagid Carter (dj/ radiomaker), Jan Emous (oud-radiomaker en blogger), Frederique de Jong (journalist bij onder andere Follow the Money), Paul van der Lugt (oud-directeur RTV Utrecht), Arjan Snijders (mediajournalist), Iris Verhulsdonk (redacteur en podcastmaker NRC), Edwin Wendt (freelance muziekjournalist), Roeland van Zeijst (freelance mediajournalist).

Op vrijdag 10 september wordt de winnaar bekend tijdens een symposium bij Beeld en Geluid in Hilversum.