Talpa Network en Qmusic overwegen de gang naar de rechter, omdat ze alsnog de volle mep moeten betalen voor de verlenging van hun FM-frequenties. De grote, landelijke radiostations krijgen geen korting voor de noodverlenging, die geldt tot en met augustus 2025. Zowel Talpa als DPG Media, het moederbedrijf van Qmusic, zegt tegen NU.nl dat ze ‘zich beraadt op vervolgstappen’.

Qmusic, de grootste commerciële zender van het land, moet in totaal 3,8 miljoen euro betalen voor het mogen blijven uitzenden op FM. Talpa Network krijgt voor Radio 538, Radio 10 en Sky Radio een rekening van in totaal 9,7 miljoen euro. En dat terwijl de radiostations de minister van Economische Zaken gevraagd hadden om de FM-vergunningen tegen een lager bedrag te verlengen.

Coronapandemie

Door de coronapandemie zagen de commerciële zenders hun reclame-inkomsten over 2020 hard teruglopen. De markt trok vorig jaar snel weer aan, maar de radiostations stellen dat ze de ‘coronadip’ nog niet weer te boven zijn. “Op deze manier lukt het niet om een economisch rendabele business te kunnen draaien”, zegt Paul Römer, directeur radio bij Talpa, tegen NU.nl.

KINK is al naar de rechter gestapt vanwege de noodverlenging, maar dan om een heel andere reden. Het station wil graag een FM-frequentie en noemt de noodverlenging van de FM-frequenties oneerlijk. “De stations hebben jarenlang miljoenen verdiend met behulp van hun schaarse FM-frequenties. Ze hebben de coronacrisis gebruikt om veiling van frequenties te voorkomen”, stelt KINK-programmadirecteur Michiel Veenstra.

De uitspraak in de rechtszaak die KINK heeft aangespannen, wordt in april-mei verwacht.

Vorig artikelDit zijn de winnaars van de Sublime Awards
Volgend artikelChris Bergström weer even terug op 538