Home Landelijke radio Regio luistercijfers: 538 heer en meester in de Randstad

Regio luistercijfers: 538 heer en meester in de Randstad

Radio 538 heeft het hoogste marktaandeel in het westen van Nederland. Dat blijkt uit een analyse van de regionale luistercijfers van de afgelopen drie jaar door RadioFreak.nl. Het zijn de cijfers over de hele dag in de doelgroep 10+. Die kunnen iets afwijken van de maandelijks gepubliceerde luistercijfers, die de nacht niet meerekenen. Alleen tijdens de Top 2000 heeft 538 iets te duchten van NPO Radio 2. Ook Sky Radio is een stabiele factor in het westen.

In sommige provincies zijn niet genoeg respondenten in het luisteronderzoek (minder dan 300). Daarom is in de regionale cijfers gebruik gemaakt van ‘Nielsendistricten’:
3 grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag plus randgemeenten
West: Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht (exclusief de 3 grote steden)
Noord: Groningen, Friesland en Drenthe
Oost: Overijssel, Gelderland en Flevoland
Zuid: Zeeland, Noord-Brabant en Limburg

NPO Radio 1

Opmerkelijk is dat het marktleiderschap in de drie grote steden niet altijd voor 538 is. Daar doet ook NPO Radio 1 het goed. De nieuwszender scoort slechter buiten de steden. Radio 2 doet het in de grote steden juist iets minder tijdens de Top 2000.

Overige zenders

In de drie grote steden doen de overige zenders het ook erg goed. Hieronder valt onder andere FunX, dat zich richt op de randstad. De afgelopen twee zomers piekte de overige zenders. Ook buiten de steden scoren de overige zenders aardig.

NPO Radio 4 doet het in de drie grote steden veel beter dan landelijk. Het marktaandeel ligt rond de vier procent.