(Dit is een advertorial. De redactie van RadioFreak.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Hoe heerlijk is het om tijdens je dagelijkse bezigheden begeleid te worden door de enthousiaste stem van radio DJ’s en de leukste muziek? We luisteren allemaal nog altijd massaal naar de radio, al is dat wel op een wat andere manier dan enkele jaren geleden.

FM-radio begint langzaamaan te verdwijnen en maakt plaats voor andere manieren waarop we naar de radio luisteren. Maar hoe zit dat als we de wereld ‘rondzwerven’? De echte wereldreiziger wil natuurlijk ook naar zijn of haar favoriete radiozender luisteren, waar ook ter wereld. Er zijn verschillende mogelijkheden om als globetrotter overal ter wereld je favoriete radiozender te luisteren.

DAB+

FM-radio is radio via een analoog signaal. DAB+ maakt gebruik van een digitaal signaal. Het geluid is hierdoor een stuk scherper. De voorganger van DAB+ is DAB. DAB+ is een verbeterde versie met een hogere kwaliteit. Ook DAB+ stuurt het signaal via de ether en om dit signaal te kunnen heb je dan wel een radio nodig die geschikt is voor DAB+. 

Automatisch zenders zoeken

DAB+ ontvangt alle lokale en regionale zenders waarbij je niet meer zelf de juiste frequentie hoeft op te zoeken. Je kunt in het buitenland dan wel niet je favoriete Nederlandse zenders beluisteren, maar het systeem zorgt er wel voor dat de zenders van het betreffende land niet handmatig hoeft op te zoeken.

Internetradio

DAB+ is niet het enige systeem wat ervoor zorgt dat FM-radio op korte termijn zal verdwijnen. Internetradio is enorm in opkomst. Hiermee kun je wel je eigen favoriete zenders in ieder ander land beluisteren. Sommige websites zullen een bezoek uit een ander land blokkeren, de zogenaamde geoblocking. 

Geoblocking omzeilen

Hiervoor gebruik je dan een VPN verbinding. Wellicht vraag je je af, wat is vpn? Met VPN kun je zelf je virtuele locatie instellen. Dit wordt ook veel bij streamingdiensten gebruikt, denk aan Netflix. In het buitenland kun je bijvoorbeeld geen Nederlandse Netflix bekijken. Met VPN doe je net alsof je in Nederland bent. Zo kun je ook al je favoriete Nederlandse zenders via internetradio beluisteren als je in het buitenland bent.

Streamingdiensten

Gingen we vroeger naar het buitenland en wilden we daar muziek luisteren, dan namen we een walkman en cassettebandjes mee. Later stapten we over naar de discman voor CD’s en weer enkele jaren later stapten we massaal over op MP3-spelers zoals de iPod. Tegenwoordig is het streamen van muziek helemaal in. Het voordeel van streamingdiensten is dat je onbeperkte muziekkeuze hebt, zonder dat je de muzieknummers allemaal op je apparaat moet opslaan.

Onderscheid streamingdiensten

Er zijn verschillende streamingdiensten waar je voor het streamen van muziek gebruik van kunt maken. Enkele zijn gratis en voor andere diensten dien je een abonnement af te sluiten. Een abonnement kost gemiddeld €10,- per maand.

Met een abonnement voor deze diensten kun je onbeperkt muziek luisteren, zonder tussenkomst van reclame. Het is heel eenvoudig om je eigen muziek ook tijdens je reis in het buitenland af te spelen. Let hierbij wel op dat het je mogelijk data kost. Bij sommige diensten kun je de muziek van je voorkeur downloaden en offline luisteren.

(Dit is een advertorial. De redactie van RadioFreak.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Foto: PxHere