Home Landelijke radio Radio Gelderland viert 25-jarig bestaan

Radio Gelderland viert 25-jarig bestaan

Radio Gelderland viert vanaf vandaag tot en met 5 januari het 25-jarig bestaan. Zo laat ochtendpresentatrice Corine van Dijk zich filmen vanaf het moment dat ze opstaat. Ook is vandaag Muus Groot te horen. Hij stond aan de wieg van het ontstaan van Radio Gelderland. Hij was er directeur en hoofdredacteur. Vandaag vertelt hij over die beginjaren van de regionale omroep. Ook op TV Gelderland is uitgebreid aandacht voor het jubileum.

Radio Gelderland komt voort uit de Regionale Omroep Noord (RON) die na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Deze nieuwe omroep moest programma’s verzorgen voor Groningen, Friesland en Drenthe. De RON verzorgde een paar uur per dag uitzendingen op de zenders. De rest van de dag was er de programmering van de Hilversumse omroepen te horen.

In 1955 werd Overijssel aan het takenpakket van de omroep toegevoegd. De RON veranderde de naam in Regionale Omroep Noord-Oost (RONO). In 1965 komt ook Gelderland hierbij.

Radio Noord (Groningen en Drenthe), Omrop Fryslân (Friesland) en Radio Oost (Gelderland en Overijssel) ontstaan in 1977 als de RONO wordt opgesplitst.

In 1988 splitst Radio Oost zich op in Radio Gelderland en Radio Oost. Daarmee heeft de grootste provincie van Nederland een eigen regionale omroep.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan heeft Marcel van Engelenburg, ‘de stem’ van Radio Gelderland, een nieuw jinglepakket gecomponeerd. Over zijn schouder mogen kijkers van TV Gelderland meekijken hoe de strijkers, de drummer, de blazers en het koor zijn bladmuziek tot leven brengen.

Vorig artikelJan Smit wint Mega Top 100 Award
Volgend artikelTV verliest van internet, radio blijft stabiel