Home Landelijke radio PowNed schendt regels ledenwerving

PowNed schendt regels ledenwerving

PowNed, de publieke omroep van weblog GeenStijl, werft op oneigenlijke wijze leden. Dat zegt Inge Brakman, scheidend voorzitter van het Commissariaat voor de Media, vandaag in NRC Handelsblad.

Frank Volmer, directeur van de Telegraaf Media Groep, waar GeenStijl onderdeel van is, riep in een e-mail aan het personeel van de TMG op lid te worden van PowNed. Daarbij zei hij toe dat het lidmaatschapsgeld zal worden teruggestort en dat mag niet volgens de regels die zijn verbonden aan ledenwerving. 

Volgen Frank Volmer heeft de e-mail PowNed 160 leden opgeleverd. Hij is op de hoogte van de bezwaren van het commissariaat. Zijn juristen onderzoeken nog of lidmaatschapsgeld terugstorten tegen de regels is.

"GeenStijl mag het lidmaatschapsgeld niet rechtstreeks terugstorten. Die leden tellen niet mee. Als PowNed op de teldatum voldoet aan de ondergrens van 50.000 leden, zal het commissariaat dit vervuilde ledenbestand nader onderzoeken", aldus Inge Brakman.

Eerder staakte GeenStijl op aandrang van het CvdM een ledenwerfactie waarbij televisiezender Comedy Central het lidmaatschapsgeld zou terugstorten. PowNed zegt nog minder dan 400 leden nodig te hebben voor de benodigde 50.000.