Home Landelijke radio NVPI: omroepen waren gewaarschuwd over podcast-facturen

NVPI: omroepen waren gewaarschuwd over podcast-facturen

De omroepen hadden kunnen weten dat er een keer facturen van de SENA waren gekomen over de podcasts die ze aanbieden. Dat zegt de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie (NVPI). Afgelopen week kwam naar buiten dat verschillende omroepen flinke rekeningen hebben gehad vanwege de podcast. “De berichtgeving wekt de indruk dat de facturen voor Podcast als een donderslag bij heldere hemel naar de omroepen zijn verstuurd. Niets is natuurlijk minder waar”, zo zegt de NVPI.

“Op verzoek van de omroepen zelf heeft de NVPI al meer dan anderhalf jaar geleden een experimentele regeling in de markt gezet. Hierbij zouden de omroepen gegevens aanleveren over het exacte muziekgebruik in Podcasts plus het aantal keren dat de podcasts werden gedownload. In ruil daarvoor mocht er muziek door middel van die Podcasts verveelvoudigd worden. Destijds is aangekondigd dat op basis van deze feitelijke gegevens een vergoeding zou worden vastgesteld.”

Volgens de NVPI is daarna meerdere malen schriftelijk gevraagd om de juiste gegevens, maar kwam die nooit. “Als een dergelijk verzoek niet wordt ingewilligd, en dus het aanleveren van gegevens uitblijft, wil dat vanzelfsprekend niet zeggen dat er dan ook geen factuur wordt verstuurd”, zegt de organisatie.

Volgens de NVPI is de factuur ook lang niet zo hoog. “SENA, die namens en in overleg met de NVPI deze podcast facturatie uitvoert, heeft bij het ontbreken van de juiste informatie in een aantal gevallen een voorschotnota gestuurd.Deze nota is gebaseerd op het absolute minimumtarief van 135 euro per podcasttitel/ per maand waarbij een aanpassing op basis van het aantal downloads (volgens staffel) nog niet is toegepast.”

“Het programma ‘kunststof’ (NPS) wordt vijf keer per week uitgezonden. Het gaat echter om één podcasttitel waar dus in totaal 135 euro per maand voor moet worden betaald. Op jaarbasis is dat 1620 euro.”

Er zijn ook facturen verstuurd voor programma’s waar geen muziek in zit. Maar dat zal worden rechtgezet, zegt de NVPI. “Vanzelfsprekend wordt dit gecorrigeerd nadat de omroep in kwestie de juiste informatie alsnog heeft aangeleverd. Als de omroepen de informatie tijdig hadden aangeleverd was dit uiteraard niet voorgekomen.”