Home Landelijke radio NOVEC: Zenders Broadcast Partners in Lopik draaien op reserve

NOVEC: Zenders Broadcast Partners in Lopik draaien op reserve


De publieke radiozenders, Q-music en BNR Nieuwsradio vanuit IJsselstein (Lopik) worden op dit moment uitgezonden vanaf het reserve deel van de zendinstallatie van Broadcast Partners. Dat heeft zendmasteigenaar NOVEC tegen de NOS gezegd. Afgelopen zaterdag kwam een onderzoek van onderzoeksbureau Effectis (voorheen TNO) naar buiten over de brand in de zendmast in IJsselstein. De NOS mocht van NOVEC in de zendmast filmen. "De BP installatie konden wij niet filmen omdat we geen toegang hadden", zegt NOS-verslaggever Maino Remmers op RadioForum.nl.

"Verontrustend als radiomaker vind ik dat de Nederlandse Publieke omroepen (en ook de commerciële collega's) nu volgens NOVEC afhankelijk zijn van het reservedeel van de zendinstallatie van BP. En NOVEC kan niet uitsluiten dat dit reservedeel (het onderste antennestelsel) ook aangetast kan zijn door vocht. Immers: aangelegd met dezelfde materialen vrijwel tegelijk met het bovenste stel, zo zegt de directeur van NOVEC. Er is dus blijkbaar nog niks vervangen…"

Er is nu wel een brand- en rookdetectiesysteem aangelegd dat als er weer kortsluiting of oververhitting is, alles onmiddelijk wordt uigeschakeld. "En dan blijft het ook wel even stil, want zo snel vervang je zo'n installatie niet. Maar wij moeten ook denken aan de omwonenden van de toren en dat heeft voorrang, dus dan drukken we op de rode knop", aldus directeur Jan Willem Tom van NOVEC.

Onduidelijk is nog altijd wat er met zendvermogens is gebeurd vlak voor de brand op 15 juli en wat voor werkzaamheden er waren in de zendmast van Hoogersmilde.

NOS-verslaggever Maino Remmers: "Afgelopen vrijdag was ik met de TV collega en een redacteur op de 21e etage van de Gerbrandytoren om daar ons item voor zaterdag te draaien. Het rook er nog steeds naar verbrand plastic. En er lagen heel wat stukken kabel met smeltsporen, sporen van kortsluiting (gaten die in kabels waren gebrand) en ook connectoren met groene corrosiesporen. Ook filmden wij inderdaad de oude Rode&Schwarz zenders die voorheen onze signalen verzonden en nu staan te verstoffen. (alleen die van Arrow stond volop te draaien). De BP installatie konden wij niet filmen omdat we geen toegang hadden."

Vorig artikelNOVEC: zenders in zendmast Lopik stuk op avond voor de brand
Volgend artikelJos Eggink weg bij Radio 538