Home Landelijke radio Noordpool.FM: “Van huis uit geen milieufreak, heel groen of links”

Noordpool.FM: “Van huis uit geen milieufreak, heel groen of links”

“Bij de uitzendingen vanuit Irak dacht ik dat het een groot avontuur was, maar dat bleek uiteindelijk heel strak geregeld met een dikke satellietverbinding. Nu is het echt houtje-touwtje, dit is veel meer een avontuur,” aldus Michiel Veenstra. RadioFreak sprak met Michiel en NPS-3FM-eindredacteur Jurre Bosman over het project Noordpool.FM. Vanaf vanavond komt ‘Met Michiel’ een week lang vanaf de poolcirkel om aandacht te besteden aan de wereldwijde klimaatverandering.

“Het begon eigenlijk allemaal met hooikoorts. Ik had er in de zomer last van en het hield maar niet op; toen stond er in september in de krant dat het hooikoortsseizoen langer zou duren dan normaal. Thuis en op het werk hadden we het toen al wel eens over klimaarverandering en vervolgens kwam die film van Al Gore uit. Maikel Steur – die ik nog kende uit van de uitzending vanuit Camp Smitty in Irak samen met Adam Curry op Radio Veronica – kwam toen voor de grap met het idee om een kamp op te slaan op de Noordpool en vanaf daar uit te zenden. Uiteindelijk werd het toch wat serieuzer en in oktober ging ook Jurre zich er mee bemoeien om te kijken naar de mogelijkheden. We hebben toen contact gezocht met alle parteners waar we nu mee samenwerken: Het Climat Change College, Hier de nationale klimaatcampagne, het ministerie van VROM, de NPS en 3FM,” zo vertelt Michiel.

In januari werd duidelijk dat de actie waarschijnlijk ook echt door zou gaan. “We hadden een grote bespreking bij het ministerie van VROM en ongeveer tegelijkertijd had Maikel uitgezocht dat het ook allemaal productioneel haalbaar was. Niet lang daarna waren alle randvoorwaarden geregeld. We hebben toen Marc Cornelisse van het Climat Change College gebeld en gezegd dat we eigenlijk alles geregeld hadden om mee te kunnen. Hij legde ons vervolgens de uitdaging voor om eerst te zorgen dat er 10.000 mensen betrokken zijn bij de klimaatverandering, dat was half februari. In een paar weken hadden we dit voor elkaar en was het dus rond: Noordpool.FM was een feit.”

Voor hun reis naar het Spitsbergen en de Noordpool zijn Michiel, Jurre en Maikel ook echt lid geworden van het Climate Change College. “We zullen ook wat kleinschalig onderzoek doen en hebben in Londen een dag les gehad. Onze hoofdtaak is echter om verslag te doen van wat er aldaar gebeurt,” aldus Michiel.

Het doel van Noordpool.FM is om mensen in Nederland bewust te maken van de wereldwijde klimaatverandering. Michiel: “Ik ben van huis uit helemaal geen milieufreak, heel groen of links. Ik ben echter wel van mening dat er iets aan de hand is en dat we daar iets aan kunnen doen. Je houdt jezelf voor de gek als je niks, dan steek je je kop in het zand. Ik ben echt op een missie. Een leuke bonus daarbij is dat ik naar de Noordpool ga en daar iets unieks ga doen. Ik ga niet ontkennen dat dat hartstikke leuk is.”

Sinds Michiel en Jurre zich hebben verdiept in klimaatverandering is er ook echt iets verandert in hun levens, zo vertellen ze. Jurre: “Ik haatte altijd spaarlampen vanwege het koude, witte licht. Nu kwam ik erachter dat er ook warmere, rodere spaarlampen zijn, dus ik heb nu overal in huis hangen. Verder was ik altijd een enorm lange doucher en tegenwoordig douche ik echt veel korter. Ook heb ik mijn jeep die één op zeven reed verkocht.” Michiel vult aan: “Ik doe lampen tegenwoordig uit in ruimtes waar ik niet ben. Daarnaast kwamen Coen & Sander aan met de opmerking dat ik niet ver van mijn werk woon en toch altijd met de auto kom. Sindsdien fiets ik, tenzij het heel slecht weer is, naar het Mediapark.”

Tot en met donderdag zullen de uitzendingen van ‘Met Michiel’ vanuit het Climate Change College in Spitsbergen komen. Vrijdag wordt de week afgesloten met de uitzending vanaf de geografische Noordpool. “Met de mobiele studio gaan we uitzenden vanuit een hotel in Spitsbergen,” zo legt Michiel uit. Jurre zegt hierop: “Een hotel is misschien wat overdreven. Het is een soort houten barrak met een douche op de gang, meer niet.”

Gedurende vijf dagen worden de uitzendingen via een internetverbinding van een depance van de universiteit van Noorwegen naar Nederland gestuurd, samen met een beeldverbinding en telefoon. “United regelt de verbindingen en de NOB de rest van het technische deel. Verder zit Gerard Ekdom als back-up de hele week in de studio in Hilversum,” aldus Jurre.

“Voor de uitzending vanaf de Noordpool zelf vertrekken we vrijdagochtend op expeditie samen met een lokale gids en twee leden van het Climat Change College. We zullen daar na de uitzending vrijdagavond twee nachten doorbrengen,” zo vertelt Michiel. Jurre belicht het technische aspect: “De satellieten hangen op zo’n locatie ten opzichte van de aarde, dat ze vanaf de Noordpool niet te zien zijn. Waarschijnlijk werkt de satelliettelefoon die we meenemen daarom niet. Daarnaast hebben we hoog frequent apparatuur. Doordat er niks in de weg staat kunnen we daarmee over grote afstanden zenden. De uitzendingen met de muziek zal vervolgens in Spitsbergen worden geschoven en wordt dan naar Nederland verzonden.”

Naast het feit dat het technisch lastig is om vanaf de Noordpool zelf uit te zenden, is het ook niet zonder gevaar. Jurre: “Op de Noordpool is het het dertig graden onder nul en door de wind voelt het nog veel kouder aan, dus we hebben speciale kleding. Termische onderbroeken, speciale schoenen, allemaal om te zorgen dat we heelhuids terugkomen. Verder heeft Maikel een schietcursus gehad, omdat de grootse bedreiging aldaar de ijsbeer is. Dat dier is heel snel en valt ook nog eens niet op door zijn witte vacht.” Michiel vult hem aan: “Het is ook de bedoeling dat we in ploegen gaan slapen. Bij slapen moet je overigens denken aan een soort sneeuwhol waar we in liggen en dan is het ook nog eens 24 uur per dag licht.”

Er bestaat overigens een kans dat de uitzending van vrijdag niet doorgaat. “We zijn heel erg afhankelijk van het weer. Een Russische piloot vliegt ons daar naartoe, maar als er teveel sneeuwstormen zijn vliegt hij niet. Als we al op de Noordpool aankomen is de kans ook nog groot dat het technisch toch niet werkt. Wat we, mede daarom, sowieso proberen is om direct na aankomst op de Noordpool wat items op te nemen. Waarschijnlijk wil de piloot deze voor een fles wodka wel terugvliegen naar Spitsburgen.” Michiel haakt hier op in: “Het klinkt als een slechte grap, maar het echt waar. We hebben daar gewoon te maken met Russische maffia.”

Uiteraard is er soms wel eens wat lichte kritiek op de actie. Om een uitzending vanaf de Noordpool te maken moet er bijvoorbeeld flink wat worden gevlogen en vliegverkeer is één van de oorzaken van de klimaatverandering. “We doen alles klimaatneutraal. Er worden onder meer bomen teruggeplant voor de CO2 uitstoot die we veroorzaken. Per saldo moet de vervuiling die we veroorzaken dus worden rechtgetrokken. Daarnaast is het ook een soort investering, doordat we naar de Noordpool vliegen hopen we 16 miljoen Nederland bewust te maken van de klimaatverandering,” zo besluit Michiel.

Lees hier het artikel over de vermissing van de studio apparatuur.
Lees hier het artikel over het vertrek naar de Noordpool.
Lees hier het artikel over de uitzending bij de ijsberen.