Home Landelijke radio OLON hekelt kabelbedrijven

OLON hekelt kabelbedrijven

De Organisatie van Lokale Omroepen Nederland (OLON) hekelt de Nederlandse kabelbedrijven, verenigd in NLkabel. In een nieuwe folder schrijft NLkabel. ‘Digitale doorgifte (van lokale omroepen) is nog niet gegarandeerd. Het ontbreekt een aantal lokale omroepen aan de financiële armslag hun uitzendingen op digitale wijze aan te leveren.’ "Ze ‘vergeten’ erbij te vertellen wat er aan de hand is", stelt Michiel van der Voort van OLON.

"NLkabel wil graag zelf bepalen waar de lokale omroepen hun digitale signaal moeten aanleveren. Dus niet zoals nu het geval is bij een inkoppelpunt in de eigen gemeente, maar bijvoorbeeld in Amsterdam. Dat is lekker goedkoop. Voor UPC bijvoorbeeld. Om de hoek bij het hoofdkantoor. Maar dat is dus niet zo goedkoop voor een gemiddelde lokale omroep. Die mag -in plaats van een kabel naar het kopstation in de eigen gemeente die er nu vaak al ligt- ineens een gleufje gaan graven voor een heeeeeeeeeeeeeeeeeeeele lange kabel van gemiddeld 150 km, dwars door rivieren, bergen en dalen, op weg naar onze geliefde hoofdstad. Het lijkt wel een avontuurlijk sprookje, als het niet zo dieptreurig was.

Volgens de OLON zijn er zelfs omroepen die het signaal wel willen en kunnen aanleveren. "Er ligt alweer enige maanden een lijst op het bureau van NLkabel van 25 lokale omroepen die per direct hun signaal digitaal kunnen en willen aanleveren, die zelfs ook nog eens 10.000 euro per omroep willen betalen voor extra kosten, als ze maar alsjeblieft alsjeblieft alsjeblieft in het digitale pakket mogen komen. En wat gebeurt er? Niets."
De OLON maakt zich al heel lang sterk voor digitale doorgifte. In de mediawet is daar namelijk niets voor geregeld. Toch denkt Van der Voort dat het valt onder de doorgifteplicht. "Aanlevering in de eigen gemeente zegt de wet- en regelgeving. Dát is de basis. En laat er geen misverstand over bestaan: de OLON denkt en werkt natuurlijk graag met de kabelaars mee inzake alternatieven, zoals aanlevering buiten de eigen gemeente en/of via internet, maar dan zijn de daaraan verbonden extra aanleverkosten voor rekening van de kabelaar en niet voor de lokale omroep.

De OLON stelt zich op het standpunt dat aanlevering van het signaal buiten het eigen verzorgingsgebied alleen acceptabel is indien dit niet leidt tot hogere aanleverkosten voor de lokale omroep.