Home Landelijke radio FunX: ‘politieke onwil’ om Radio 4 door FunX te vervangen

FunX: ‘politieke onwil’ om Radio 4 door FunX te vervangen

FunX baalt ervan dat het nog steeds niet kan uitzenden via de etherfrequenties van Radio 4. "De ether zit voor FunX behoorlijk dicht", stelt de publieke urbanzender in haar jaarverslag over 2007. "Buiten de Randstad is er geen mogelijkheid om ‘on air’ te gaan", staat te lezen. "Oplossingen als de inzet van grootstedelijke restfrequenties of het zendernetwerk van Radio 4, dat voornamelijk via de kabel beluisterd wordt, strandden op politieke onwil. Het gebruik van tijdelijke ‘evenementenfrequenties’ als alternatief biedt in de praktijk weinig ruimte en brengt flinke kosten met zich mee.

Dit jaar wil FunX de uitbreiding van de distributie opnieuw op de agenda zetten. Er zijn een aantal ingrijpende maatregelen nodig op het gebied van uitbreiding van distributie, innovatie en marketing van de zender", zegt voorzitter Cees Anceaux van de Stichting G4 Radio, waar FunX onder valt.  "Want momenteel zit zowel de ether als de reclamemarkt voor FunX op slot."

Het radiostation wil ook de bestaande frequenties optimaliseren. "Het is vooral een probleem in Amsterdam Zuidoost, waar de frequentie van de Utrechtse editie flinke storing veroorzaakt op de ontvangst van FunX Amsterdam."

In oktober 2005 kwam voor het eerst naar buiten dat ook de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) erover nadacht om Radio 4 in de ether te vervangen door FunX. "Als blijkt dat we jongeren beter gaan bereiken met FunX op de frequenties van het huidige Radio 4, dan zullen we het besluit wel degelijk moeten nemen," verklaarde Ruurd Bierman, lid van de raad van bestuur. Hij zei ook dat het nog maar vijf jaar zou duren voordat Radio 4 uit de ether was.

Er zou een onderzoek worden gedaan naar de haalbaarheid van het plan. Maar de SP was de eerste politieke partij die bezwaar maakte tegen het verdwijnen van de klassieke muziekzender. Daarna volgde ook de rest van de politiek. De toenmalige media-staatssecretaris Medy van der Laan zei tijdens het omroepdebat in de Tweede Kamer dat een verbanning van de klassieke zender Radio 4 naar de kabel niet aan de orde is.

Margreet Teunissen, de netcoördinator van Radio 4 schoot ook in verweer. "Het zou erbarmelijk zijn als Radio 4 uit de ether verdwijnt. En in Europa ongeëvenaard.” Alle Europese landen hebben een publieke klassieke zender, zei zij. Vervolgens maakte de hele Tweede Kamer bezwaar. "Ik accepteer niet nog meer verschraling", aldus CDA’er Joop Atsma toen. "Er is populair vermaak genoeg op Radio 2 en Radio 3."

FunX is een wettelijke neventaak van de publieke lokale omroepen van de vier grote steden. Zij hebben voor de ontwikkeling van de zender de stichting G4 Radio opgericht. De bedrijfsvoering is ondergebracht in een aparte werkmaatschappij, FunX BV. De landelijke kabel-editie valt onder de verantwoordelijkheid van de NPO, die ook voor de financiering zorg draagt. 

De stadsedities van FunX worden gesubsidieerd door de vier grote steden en het Ministerie van OCW. Daarnaast heeft FunX ook inkomsten uit reclameverkoop via de eigen sales in de regio en landelijk via de STER.