Home Landelijke radio Nieuwe programmeringen vanaf 2014: het complete overzicht

Nieuwe programmeringen vanaf 2014: het complete overzicht

Een nieuw jaar, een nieuwe programmering. Dat geldt dit jaar voor een groot aantal landelijke radiostations. Alle publieke zenders krijgen een nieuwe programmering als gevolg van de omroepfusies die vanaf morgen officieel ingaan en ook 538 gooit vanaf 2014 de programmering op.

Radio 1
De meest ingrijpende wijzigingen vinden vanaf morgen plaats bij Radio 1. Bij die zender gaat de complete dagprogrammering op de schop. Het 'NOS Radio 1 Journaal' in de ochtend is voortaan nog maar tot 9:00 uur te horen en heeft een nieuw presentatieduo: Marcel Oosten en Frederique de Jong. De rest van de ochtend wordt gevuld door Jurgen van den Berg en Ghislaine Plag met 'De Ochtend'. 

Tijdens de lunch is 'De Nieuws BV' met Felix Meurders en Willemijn Veenhoven te horen. Van 14:00 tot 16:30 uur presenteert Suzanne Bosman 'Radio EenVandaag', zij wordt bijgestaan door Bas van Werven en Jan Mom die elkaar afwisselen. Lara Rense presenteert voortaan de kortere en snellere versie van het 'NOS Radio 1 Journaal tussen 16:30 uur en 18:00 uur. Daarna is Thijs van den Brink te horen met 'Dit Is De Dag'. 

Nieuw is verder dat de NOS voortaan in al deze programma's nieuwsitems verzorgt. De omroep noemt dat 'streaming nieuws'.

In de avond en het weekend zijn op Radio 1 meer thematische programma's te horen. Zo is er op zaterdag 'De Taalstaat' met Frits Spits tussen 11:00 en 13:00 uur en maakt de VPRO drie avonden per week 'Bureau Buitenland', terwijl WNL maandag 'Haagse Lobby' en op vrijdag 'Opiniemakers' maakt. 's Nachts is tussen 0:00 en 2:00 uur voortaan Pieter van der Wielen te horen met 'Nooit Meer Slapen'.

De complete nieuwe programmering van Radio 1 vind je hier.

Radio 2
Bij Radio 2 is de programmering in september al op de schop gegaan. Onder meer Bert Haandrikman kreeg toen een dagelijks programma tussen 18:00 en 20:00 uur en ook de rest van de avond veranderde met nieuwe programma's van Stefan Stasse en Henk van Steeg.

Voor 2014 is de grootste wijziging dat Frits Spits vertrokken is en vervangen is door Gijs Staverman. Jurgen van den Berg neemt zaterdagochtend afscheid van 'Cappuccino', Jeroen Kijk in de Vegte volgt hem op. In maart stopt 'For The Record' met Mart Smeets en Leo Blokhuis.

3FM
De nieuwe programmering van 3FM gaat komende maandag in. Domien Verschuuren en Michiel Veenstra wisselen daarin van plek. Voortaan is 'Met Michiel' tussen 10:00 en 12:00 uur te horen. Terwijl 'Dit Is Domien' de nieuwe avondshow is tussen 19:00 en 22:00 uur. Op vrijdagavond wordt 'Ekstra Weekend' vervangen door een nieuw programma van Timur Perlin.

Ook in de nachtprogrammering verandert er wat, want er komen twee nieuwe jocks terecht in het opleidingstraject van 3FM. Joram Kaat is in de nacht van zondag of maandag tussen 2:00 en 4:00 uur. In de nacht van woensdag op donderdag krijgt Thijs Maalderink een programma van 1:00 tot 4:00 uur. Zij vervangen Jim Vorwald en Lieke Veld die in plaats van twee nachten straks nog maar één nacht te horen zijn.

Radio 4
Bij Radio 4 zijn de verandering niet heel ingrijpend. De zender heeft een aantal programma's (waaronder 'Haffman's Mooiste' en 'Muziek Aan Tafel') geschrapt en daarom andere programma's langer gemaakt. Verder verhuist het cultuurprogramma 'Opium' van Radio 1 naar Radio 4. Het zal daar elke avond van 22:30 uur tot middernacht te horen zijn.

De dagprogrammering van Radio 4 is vanaf maandag als volgt:
07:00u De Ochtend van 4 – Margriet Vroomans / Mieke van der Weij
09:00u De Klassieken – Hans Smit
12:00u Licht op 4 – Hans van den Boom / Ab Nieuwdorp
14:00u Muziekwijzer – Edwin Rutten 
16:00u Podium – Dieuwertje Blok / Hans Haffmans
19:00u Passagio – Lex Bohlmeijer
20:00u Avondconcert – Christiaan Kuyvenhoven / Wouter Pleijsier
22:30u Opium op 4 – Diverse presentatoren
00:00u De Nacht

Radio 5 
De belangrijkste wijziging bij Radio 5 is dat de Nostalgia-programmering wordt uitgebreid naar het weekend. Een aantal voormalige Radio 2 programma's krijgen daar een plek, waaronder 'Het Theater van het Sentiment' en 'Adres Onbekend'. Daarnaast krijgt Ron Brandsteder een programma op zaterdag van 14:00 tot 16:00 uur. Doordeweeks wisselen 'Open Huis' en 'De TinekeShow' van plek.

De complete nieuwe programmering van Radio 5 kun je hier bekijken.

Radio 6
De hele programmaring van Radio 6 wordt vanaf Nieuwjaarsdag omgegooid. Een groot aantal presentatoren heeft de zender moeten verlaten en het programma 'De Avonden' van de VPRO stopt. Veel jonge talenten hebben een programma in de dagprogrammering gekregen.

De ochtendshow 'Eerst Jaap' met Jaap Brienen is gebleven. Daarna zijn achtereenvolgens Vincent Gerhardt, Angelique Houtveen en Pieter Kok te horen. De middagshow wordt voortaan gepresenteerd door Corné Klijn. Winfried Baaijens is voortaan te horen van 19:00 en 22:00 uur en Mijke van Wijk en Co de Kloet maken daarna het nieuwe programma 'Mijke & Co Live!'.

Op vrijdag zijn voortaan Astrid de Jong, Gerard Ekdom en muzikant Ruben Hein te horen. Het weekend wordt gevuld door onder meer Tuffie Vos, Jeroen Kijk in de Vegte, Rudy Mackay, Alfred van de Wege en Frank Jochemsen.

De complete nieuwe programmering van Radio 6 vind je hier.

538
De enige commerciële omroep die zijn programmering compleet heeft omgegooid is 538. Verjonging is het codewoord. Oudere jocks als Dennis Ruyer en Jeroen Nieuwenhuize zijn, in navolging van Barry Paf, een stuk minder te horen. De dj's uit de avond verhuizen naar de dag.

Tim Klijn presenteert vanaf maandag 'Greatest Hits' na Evers Staat op, Frank Dane is te horen met de lunch en daarna presenteert Mark Labrand '538 Hitzone'. De avond wordt gevuld door dj's die tot voor kort op Slam!FM te horen waren. Menno de Boer maakt een programma van 19:00 tot 21:00 uur. Daarna presenteren Daniël Lippens en Ivo van Breukelen 'De Avondploeg'. Aan het begin van de nacht zijn Eddy Keur en Edwin Noorlander voortaan samen te horen.

Het weekend blijft grotendeels hetzelfde. In de vroege ochtend is voortaan Gert-Jan van Ackooij te horen, maar daarna blijven Edwin Evers (zaterdag) en Jens Timmermans (zondag) op hun plek. Dennis Ruyer presenteert voortaan '538 Weekendkracht' van 12:00 tot 15:00 uur. Daarna zijn, net als nu, Martijn Biemans en Barry Paf te horen. De zondagavond gaat verder op de schop. Ivo van Breukelen maakt een soloprogramma van 20:00 tot 22:00 uur en daarna presenteren Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van der Ven 'Jurk FM'.

Een handig overzicht van de nieuwe programmering van 538 vind je hier.

Slam!FM
Omdat 'De Avondploeg' Slam!FM verlaat moet die zender voor de tweede keer in korte tijd zijn programming omgooien. Wat er verandert heeft het station alleen nog niet bekend gemaakt. Gezien het beperkte aantal jocks bij de zender, zullen er waarschijnlijk nieuwe dj's bij komen.

>> RadioFreak is nu ook te vinden op LinkedIn.