Home Landelijke radio Lokale omroep werken aan fusie in de Noordkop

Lokale omroep werken aan fusie in de Noordkop


De lokale omroepen RTV Zuiderzee (Wieringen), APLokaal (Anna Paulowna) en Schagen FM (Schagen, Zijpe, Niedorp en Harenkarspel) willen op 1 januari 2012 fuseren tot 1 lokale omroep. De werknaam van de nieuwe omroep is RTV Noordkop. Directe aanleiding voor het fusieplan is de toekomstige gemeentelijke herindeling, waarbij de huidige gemeenten Niedorp, Wieringen, Wieringermeer en Anna Paulowna op 1 januari 2012 opgaan in één nieuwe gemeente: Hollands Kroon. Die gemeentelijke fusie maakt het voor de lokale omroepen ook noodzakelijk om elkaar op te zoeken. In de nieuwe gemeente Hollands Kroon mag straks één publieke lokale omroep actief zijn.

Schagen FM nam in 2009 het initiatief om alle lokale omroepen in de nieuwe fusiegemeente uit te nodigen voor gesprekken. Die gesprekken hebben geleid tot de ondertekening van een intentieverklaring tussen RTV Zuiderzee, APLokaal en Schagen FM. Zaterdagmorgen werd de intentieverklaring door leden van de besturen en programmaleiding van de omroepen ondertekend.

De komende periode worden verschillende werkgroepen gevormd die de fusie in detail gaan uitwerken. In het voorjaar van 2011 wordt definitief duidelijk hoe de organisatie eruit zal gaan zien. Tot de fusie blijven de omroepen zelfstandig hun uitzendingen verzorgen. De nieuwsredacties van de drie omroepen zullen wel al samen gaan optrekken.

De omroepen Tsarina (Anna Paulowna) en Radio Wieringermeer (Wieringermeer) worden buiten de fusie gehouden. “De omroepen hebben vrijdag een persbericht verspreid, waarin ze bekendmaakten onder de naam RTV Hollands Kroon de zendmachtiging voor die nieuwe gemeente te willen aanvragen. Volgens het persbericht hebben de twee omroepen sinds begin 2009 met elkaar contact over een mogelijke fusie. Tsarina en Radio Wieringermeer zijn door Schagen FM sinds het begin uitgenodigd voor besprekingen over de fusie en van de voortgang altijd op de hoogte gehouden. Het persbericht van vrijdag vormde dan ook op zijn zachtst gezegd een uiterst onaangename verrassing, vooral omdat Tsarina en Wieringermeer nooit melding hebben gemaakt van hun plannen”, aldus Schagen FM.

“Vanwege de gecreëerde ernstige vertrouwensbreuk, hebben de partijen rond RTV Noordkop besloten de gesprekken met Tsarina en Wieringermeer per direct stop te zetten en hun fusietraject zonder hen te vervolgen.”