Home Landelijke radio Lokale omroep van Hilversum beraadt zich over de toekomst

Lokale omroep van Hilversum beraadt zich over de toekomst


Het kan op korte termijn al afgelopen zijn voor RTi Hilversum, de lokale omroep van Hilversum. Een poging van de lokale partij Hart voor Hilversum (HVH) om de forse bezuiniging op RTi Hilversum terug te draaien heeft in de raad geen enkele steun gekregen. HVH-fractievoorzitter Leonie Sazias brak woensdagavond tevergeefs een lans voor RTi.

Het college van burgemeester en wethouders wil de jaarlijkse subsidie aan de lokale omroep verlagen van 2,5 ton naar 125.000 euro. Dit als onderdeel van een ingrijpende bezuinigingsoperatie. Sazias stelde voor om de korting te beperken tot 25.000 euro. Zij benadrukte dat de lokale omroep pas anderhalf jaar geleden van start is gegaan. En dat RTi heeft voldaan aan alle voorwaarden, die de gemeente aan de subsidie voor 2010 had gesteld. "Op een economisch programma over Hilversum na."

Wethouder Jan Rensen zag dat anders. "De overeenkomst met de gemeente over diverse programma's in verschillende categorieën is niet uitgevoerd. Het aanbod is minimaal." Hij wees onder meer op het uitblijven van een maandelijkse politiek café. Rensen stelde verder nogmaals vast dat RTi er – in tegenstelling tot de afspraak – niet in geslaagd is een substantieel bedrag 'uit de markt te halen' (met name via reclame). "De spotjes in opdracht van de gemeente voor de verkiezingen lijken de enige inkomsten."

Volgens de wethouder heeft de lokale omroep geen draagvlak. Samenwerking met Hilversum Goed Bekeken, culturele platforms, Ondernemershuis, Zappcity en buurt- en wijkverenigingen is niet van de grond gekomen.

Het bestuur van RTi Hilversum beraadt zich vanochtend over toekomst. Voor de hand ligt dat de contracten met de vier betaalde (parttime) krachten – die op 31 december aflopen – niet verlengd worden. Dit kan al op korte termijn het einde van de lokale omroep betekenen. 

Vorig artikelZendmast IJsselstein dit jaar geen kerstboom
Volgend artikelGerbrandytoren dit jaar toch te zien als kerstboom