Home Landelijke radio Lex Harding: “Er zijn een paar goeie dj’s en heel veel slechte”

Lex Harding: “Er zijn een paar goeie dj’s en heel veel slechte”

Lex Harding vindt dat er maar weinig goede dj’s in Nederland zijn. Tegen de Volkskrant zegt de oprichter van Radio 538: “Er zijn een paar goeie diskjockeys in Nederland en heel veel slechte. Bij de slechte wordt het gesproken woord gewauwel. Het ontaardt in infantiele spelletjes. Dat trek ik niet. Het moet wel enige intelligentie uitstralen. Van de huidige generatie diskjockeys, entertainers vind ik Edwin Evers heel goed. Jeroen van Inkel maakt ook nog steeds een leuk programma. Giel Beelen komt ook vaak verrassend uit de hoek.”

Harding vond zichzelf geen entertainer als dj. “Ik was een platenjasser, geen entertainer. Ik draaide zo veel mogelijk muziek en lulde vreemde combinaties aan elkaar, bijvoorbeeld van een hardrockplaat naar Boudewijn de Groot. Dat was mijn functie. De diskjockey van nu praat tegen zijn sidekick, niet tegen de luisteraar. Vroeger zaten we daar in ons eentje. Wat ze tegenwoordig doen zou ik niet kunnen, maar het ontaardt, het is me te veel gelul.”

In de auto wil Harding graag dat er iemand tegen hem ‘aanlult’: “dan staat Radio 1 of BNR op. Voor muziek luister ik naar alle stations, maar altijd kort. Na een halfuurtje is er altijd wel een reden om weg te gaan. Een slechte plaat. Of te lang gelul.”

LXCLassics
Uit onvrede met het huidige aanbod van muziek op de radio is Harding de non-stop zender LXClassics gestart. “Ik ben 70, ik sta wat minder open voor de muziek die tegenwoordig wordt gemaakt. Als ik naar muziek wil luisteren, grijp ik terug naar de periode dat ik zelf actief was als diskjockey.” De keuze voor non-stop is tweeledig. Want er wordt volgens Harding al genoeg gepraat op de radio en “ik wilde het zelf niet doen en heb ook geen zin om disjockeys te gaan onderhouden.”

>> RadioFreak is nu ook te vinden op LinkedIn.