Home Landelijke radio KPN doet bod op Nozema

KPN doet bod op Nozema

KPN heeft een bod uitgebracht op de zenderparkbeheerder Nozema. Dat heeft het telecombedrijf zojuist bevestigd. Het telecombedrijf wil niet op details van het bod ingaan, dat zowel in de branche als in de Tweede Kamer omstreden is.

Het Rijk is meerderheidsaandeelhouder van Nozema. Het gaat KPN vooral om het belang van Nozema in Digitenne. De zenderparkbeheerder bezit net als KPN 40 procent van de aandelen van dit bedrijf, dat via de ether digitale televisie uitzendt. Digitenne bestrijkt nu nog alleen de Randstad. Als KPN de zeggenschap krijgt over Digitenne, kan het de dekking van digitale tv sneller uitbreiden naar de rest van Nederland, aldus de woordvoeder.

De staat wil van het belang van 59 procent in Nozema af. Wie er behalve KPN nog meer hebben geboden op de staatsaandelen van Nozema, is onbekend.

De markttoezichthouders NMa (concurrentie) en Opta zijn ook niet blij met de actie van KPN, maar verwijzen naar de ministeries van Economische Zaken en Financiën. De Tweede Kamer uitte al eerder zijn zorgen over een mogelijke inlijving van Nozema door KPN, die daardoor te veel macht zou krijgen op het gebied van digitale tv. Minister Brinkhorst van Economische Zaken beloofde de Kamer toen dat KPN niet meer dan 40 procent in Digitenne mag bezitten.