Een speciaal adviescollege moet het kabinet gaan adviseren over de verdeling van de commerciële FM-frequenties. De vergunningen voor die frequenties lopen over een paar jaar af en dus moet staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat voor 1 september 2022 besluiten of de vergunningen voor commerciële radio-omroepen worden verlengd of opnieuw worden verdeeld.

Het college moet ook bekijken of vergunningsvoorwaarden versoepeld kunnen worden of zelfs afgeschaft kunnen worden. Ook zullen zij adviseren over het al dan niet afschakelen van analoge radio via de ether (FM/AM) na september 2022.

Het Adviescollege staat onder voorzitterschap van Henk Don (voormalig bestuurslid toezichthouder ACM) en bestaat verder uit mevrouw Annemarie Drahmann (universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden en expert in het verdelen van schaarse vergunningen) en Paul Rutten (lector creative business Hogeschool Rotterdam en expert op het gebied van media en creatieve industrie).

Inzicht

Staatssecretaris Keijzer: “Veel Nederlanders van jong tot oud luisteren graag naar radio. Dat blijkt uit het dagbereik dat nog altijd in de miljoenen loopt. Tegelijkertijd bestaan in de radiosector veel gevoeligheden en tegenstrijdige belangen als het gaat om het verdelen van frequenties. Bijvoorbeeld doordat aanbieders sterk variëren in grootte of een specifieke (regionale) doelgroep hebben. Het ingestelde Adviescollege geeft het kabinet straks inzicht in goede toekomstige oplossingen.”

Het Adviescollege brengt binnen zes maanden haar advies uit aan de staatssecretaris. Deze termijn is eventueel te verlengen tot uiterlijk 31 december 2020. Daarna wordt het college opgeheven.

Digitale radio? Ben je gek.

Bij de wekelijkse persconferentie van Mark Rutte kreeg de premier van BNR Nieuwsradio vragen over de adviescommissie. Op de vraag of hij zelf al een digitale (DAB+) ontvanger had was zijn antwoord: “Nee, ben je gek.” Op de opmerking of het dan misschien wat vroeg is om de FM uit te zetten gaf Rutte het antwoord: “U kent mijn telefoon, dus het ligt niet voor de hand dat ik een digitale… Nee, nee. Dus ik begrijp dat ik u niet meer kan aanhoren dan. Dat is een groot verlies.”

Foto: Flickr / Dietmut Teijgeman-Hansen / CC BY-NC-ND 2.0