Home Landelijke radio Jugen van den Berg: “Muziekredacties maken zender soms wat grijs”

Jugen van den Berg: “Muziekredacties maken zender soms wat grijs”

Jurgen van den Berg

Jurgen van den Berg heeft het met 3FM te doen. De presentator van het NOS Radio 1 Journaal zegt in Het Parool dat de zender waar hij zelf ook ooit werkte hem aan het hart gaat. “De muziekkeuze wordt vrijwel volledig bepaald door muziekredacties. Ik snap heel goed dat zo’n redactie – dat geldt ook voor NPO Radio 2 en voor het flintertje muziek bij ons op NPO Radio 1- een totaalgeluid wil laten horen, zodat de zender om 16.00 uur nog ongeveer zo klinkt als om 10.00 uur, maar dat maakt wel dat het soms wat grijs wordt.”

Hij vergelijkt het met Radio 538 waar Edwin Evers heeft afgedwongen dat hij meer zelf mag bepalen wat hij draait. “Dat hoor je er toch aan af, denk ik. Voor pure muziekstations is het gewoon moeilijk: mensen hebben Spotifylijstjes en zijn niet meer per se aangewezen op 3FM. Ze gaan er misschien wel juist weg om alle flauwekul van dj’s even niet te horen.

Koken

Zelf wil Jurgen van den Berg (51) niet eeuwig bij het NOS Radio 1 Journaal blijven. “Ik heb met de NOS in eerste instantie een afspraak voor drie jaar gemaakt. Daarna zien we wel weer verder, ik ben niet zo’n planner. Eén ding is zeker: nog vijftien jaar zo vroeg opstaan houd ik niet vol. Ik voel me nooit vermoeid, heb altijd wel energie, maar ik geloof niet dat het gezond is. Dat idee van Willem Ruis, die op vakantie ging en een hartaanval kreeg, is toch een schrikbeeld.”

Hij houdt heel erg van koken. “Koken als tweede carrière lijkt me helemaal niet verkeerd. Ik heb laatst een cursus gedaan en een keer meegedraaid met chef-kok Rik de Jonge van Madeleine, een fijn restaurant in Utrecht. Ontzettend leuk. Zet mij maar aan de koude kant van de keuken, een beetje dingen bij elkaar mikken. Je zit minder in je hoofd, maar het is echt topsport hoor, in zo’n keuken.”

Jurgen van den Berg op tv

Op televisie zal Jurgen van den Berg niet snel te zien zijn. “Ik deed afgelopen jaar mee aan De slimste mens. Dan zie ik mezelf terug en denk ik: nee, het is prima zo, op de radio. Er zijn mensen die spatten van het scherm, ik heb dat niet. Het is ook altijd zo’n gedoe. Laat mij maar achter de microfoon zitten.”

Vorig artikel10 lokale omroepen werken samen aan Roparunradio
Volgend artikelMark Labrand terug op Radio 538