Home Landelijke radio Hotradio krijgt toch boete van 10.000 euro voor gesponsord nieuws

Hotradio krijgt toch boete van 10.000 euro voor gesponsord nieuws

Het regionale radiostation Hotradio moet alsnog een boete betalen van 10.000 euro aan het commissariaat van de media. Dit meldt TC Tubantia. De Raad van State heeft dat in een uitspraak bepaald. Het commissariaat legde het radiostation, dat gebruik maakt van een kantooradres in Bornerbroek, de boete op omdat het reclame maakte voor sponsoren van het ANP-nieuwsblok.
Direct na het ANP-nieuws meldden Hotradio en Hotradio Plus welk bedrijf of organisatie betaald had voor het nieuwsblok. De mediawet verbiedt reclame voor sponsoring van nieuws. Bedrijven mogen best bijdragen aan de kosten van nieuwsuitzendingen van radio en tv maar zij mogen dat niet melden, omdat anders gedacht kan worden dat reclame en nieuws samen gaan.

Hotradio sloot in een aantal uitzendingen in 2007 af met de mededeling ‘Het ANP Nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door Holtkamp Bouw.nl’. Hotradio stelt dat de sponsormeldingen alleen te horen waren op livestreams via het internet en niet op de reguliere radio-uitzendingen via de ether. Maar de Raad van State stelt dat de boodschap ook via de ether uitgezonden is en dat de boete daarmee terecht is opgelegd.

Vorig artikelRadio 1 kijkt terug op eerste decennium van 21e eeuw
Volgend artikelSjouke Mulder volgt Nico Silvius op bij NDC Radio