Home Landelijke radio Friese piraat wil asnog de ether in

Friese piraat wil asnog de ether in

Een groep Friese radiopiraten wil een eigen commerciële radiozender beginnen. Dat schrijft het Friesch dagblad. De zender ‘Radio Piraat’ wil etherpiraten de mogelijkheid geven om legaal muziek te gaan draaien in de “stillen uren”.

Initiatiefnemer Jos van der Linden uit Leeuwarden viste bij de laatste frequentieverdeling achter het net, maar heeft vorige week beroep aangetekend tegen de afwijzing. Van der Linden is zelf etherpiraat geweest, maar zendt sinds enkele jaren met tien andere ex-piraten uit via lokale omroep Mercurius in Leeuwarden. Hij deed dit jaar een bod op een zogeheten kavel, dat uit drie frequenties bestaat waarmee hij op Terschelling, in de gemeente Leeuwarden en in de hele Zuidwesthoek legaal zou kunnen uitzenden. Van der Linden wil een commerciële radiozender beginnen die op verzoek Nederlandstalige muziek uitzendt tussen zeven uur ’s morgens en zeven uur ’s avonds. “Ik wil dan vooral aandacht geven aan lokale en regionale artiesten’” aldus Van der Linden. Buiten die uren krijgen etherpiraten de mogelijkheid om programma’s uit te zenden, op legale wijze. “Sinds de actie etherflits zijn veel piraten uit de lucht gehaald door het Agentschap Telecom. Elf radiopiraten zagen geen heil meer in het illegale werk en zijn toen in zee gegaan met Mercurius”, zegt Van der Linden. “Maar het bleef kriebelen, ik wilde zelf een radiozender beginnen.” Hij nam drie andere voormalige etherpiraten mee op sleeptouw.
De verdeling van de kavels ging op basis van drie elementen: het programmatische voornemen, het bedrijfsplan en het financiële bod. De eerste twee elementen zouden het zwaarst wegen, was Van der Linden verteld. Hij bood zelf ongeveer 10.000 euro voor de kavel, voor een periode van acht jaar. Iemand die ruim zes keer zo veel bood, kreeg hem. Van der Linden denkt dat de commissie meer naar geld dan naar inhoud kijkt. “Een kavel in het oosten van het land ging naar een station dat zei aandacht te willen geven aan lokale en regionale artiesten. Daar had de commissie die de inschrijvingen beoordeelt zo veel waardering voor, dat het station een positieve beoordeling en dus de kavel kreeg. Wij hebben precies hetzelfde gezegd, maar krijgen die positieve beoordeling niet.”

Van der Linden heeft beroep aangetekend tegen de beslissing bij het Agentschap Telecom en heeft er nogmaals op gewezen dat Radio Piraat ook Nederlandstalige muziek van lokale en regionale artiesten wil draaien. “Ons plan is precies dat wat de Tweede Kamer wil: de etherpiraten uit de illegaliteit halen.” Het is nog niet duidelijk wanneer het beroep van Radio Piraat wordt behandeld.