Home Landelijke radio Kermis FM: “Erg groots, maar we kunnen gewoon uitzenden!”

[FOTO’S] Kermis FM: “Erg groots, maar we kunnen gewoon uitzenden!”


"Er staan nog 28 puntjes op onze todo-list." Richard van den Beld, sinds vorig jaar dj van Omroep Brabant, maar ook al vanaf het begin betrokken bij de organisatie van Kermis FM, ziet dat er nog veel moet gebeuren. "Maar het zijn maar puntjes op de i hoor, we kunnen vanmiddag gewoon uitzenden." Om 16:00 uur gaan de uitzendingen van start. De etherzender (zie foto) staat al aan op 107.0 FM. Daarnaast is het radiostation te ontvangen via de lokale omroep LOTT/Radio Magnifique op de kabel (87.6) en ether (107.6).

Het is al de derde keer dat Kermis FM een plek heeft op de Tilburgse kermis, maar het lijkt in bijna geen enkel opzicht meer op de edities van 2009 en 2010. "Dit jaar hebben we niet alleen een mobiele radiostudio staan, maar ook een compleet eigen podium waar artiesten als Zanger Rinus en DJ La Fuente op komen treden", zegt Martijn Planken van Kermis FM. "We werken intensief samen met allerlei partners zoals LED Lease die een enorm groot scherm neer hebben gezet op ons podium."

Met ieder jaar zo'n anderhalf miljoen bezoekers is de Tilburgse Kermis een van de grootste evenementen van Nederland. drie jaar geleden kwam een aantal enthousiaste radiomakers uit Tilburg op het idee om met de evenementenzender te beginnen. "Aanvankelijk was het de bedoeling om vanaf een zolderkamer in Tilburg verslag te doen van de kermis, maar we stonden het eerste jaar al meteen met een eigen studio op het Heuvelplein. Vorig jaar kwam daar een compleet eigen redactieruimte bij in een leegstaand café en dit jaar hebben we ons eigen podium!"

Daarnaast heeft de radiozender dit jaar een uitgebreide videoregistratie. "Stagiairs van de NOS komen filmpjes maken voor op de site en in de stream en we hebben een uitgebreide videoregistratie. Vorig jaar waren er meer dan 100.000 kijkers op onze webcam, dus dit jaar hebben we samen met StreameOne een hogere kwaliteit stream opgezet! StreamOne levert ook een platform waardoor fragmenten uit de uitzending te beluisteren en te bekijken zijn, ook mobiel."

Het jinglepakket van Kermis FM heeft dit jaar een opfrisbeurt gehad. Het pakket is gemaakt door The Rocketeers uit Hilversum. De digitale studio komt van dBmg. De zender staat op het dak van het gemeentekantoor in Tilburg op 32 meter hoogte. Vanuit de studio van Kermis FM op het Piusplein in Tilburg wordt het signaal doorgegeven via een straalzender.

Zendmast Kermis FM
De zendmast van Kermis FM op het stadskantoor in Tilburg

Digitaal mengpaneel
Het digitale mengpaneel in de studio


De studio van Kermis FM op het Piusplein in Tilburg