Home Blog

KINK vraagt minister in te grijpen: “Talpa en RadioCorp te veel met elkaar verbonden”

Talpa Network

Talpa en RadioCorp zijn te innig met elkaar verstrengeld en dat is in strijd met de wet. Dat zegt KINK-programmadirecteur Michiel Veenstra, die een officieel verzoek tot handhaving heeft ingediend bij minister Adriaansens (Economische Zaken). De minister moet nu bekijken of Talpa en RadioCorp inderdaad te veel met elkaar zijn verbonden.

Volgens de wet mag een mediabedrijf maximaal vier radiozenders met een FM-frequentie hebben. Talpa heeft er vier: Radio 538, Radio Veronica, Radio 10 en Sky Radio. RadioCorp bezit er, met 100% NL en SLAM!, twee. KINK stelt dat de beide mediabedrijven te veel samenwerken als één partij, waardoor er sprake is van zes radiostations onder één eigenaar.

Talpa en RadioCorp werken samen via One Media Sales, dat advertentieruimte voor de zenders inkoopt. Volgens KINK heeft RadioCorp nog een ‘aanzienlijke schuld’ openstaan bij Talpa en kan het bedrijf van John de Mol daarmee ‘grote invloed uitoefenen op RadioCorp’. “Het bedrijf van John de Mol bezit daardoor zes FM-frequenties en dat is dus niet toegestaan”, zegt KINK in het AD.

Consequenties

RadioCorp stelt in de krant dat in 2016 de verbondenheid met Talpa is getoetst door het Commissariaat van de Media. Mocht de minister ingrijpen en KINK gelijk geven, dan kunnen de zenders in het uiterste geval hun FM-frequentie verliezen. Al is de verwachting dat dat niet zo snel zal gebeuren.

KINK greep al eerder naar juridische middelen in de strijd om een FM-frequentie. De zender vecht momenteel ook de noodverlenging van de FM-frequenties aan.

Filmmuziek top 50 vanmiddag op Radio 4

Sander Zwiep, Jet Berkhout en Carine Lacor presenteren de Filmmuziek Top 50 op NPO Radio 4

Once Upon a Time in the West van Ennio Morricone voert dit jaar opnieuw de Filmmuziek Top 50 van NPO Radio 4 aan. Schindler’s List van John Williams staat opnieuw op de tweede plaats. Nieuw op drie is de muziek van Star Wars, eveneens gecomponeerd door John Williams.

De Filmmuziek Top 50 is vanmiddag tussen 12:00 en 18:00 uur te horen op NPO Radio 4. De presentatie is in handen van Jet Berkhout, Sander Zwiep en Carine Lacor. De complete lijst is hier te vinden.

De hoogste nieuwe binnenkomer is Downton Abbey van John Lunn op positie 34. Andere nieuwe binnenkomers zijn Zorba the Greek door de in september overleden componist Mikis Theodorakis op nummer 44, Merry Christmas Mr Lawrence van Ryuichi Sakamoto op positie 47 en nieuw in de lijst, op plaats 48, Dune van Hans Zimmer.

De grootste stijger is E.T. van John Williams: de soundtrack klimt met veertien plaatsen naar nummer 25. De soundtrack bestaat dit jaar veertig jaar. Jaws, eveneens van John Williams, stijgt met twaalf plaatsen naar 35. De Nederlandse componist Rogier van Otterloo klimt met Turks Fruit twee plekken omhoog naar de achttiende plaats in de Filmmuziek Top 50.

Hofleveranciers

John Williams en Hans Zimmer staan dit jaar met maar liefst acht noteringen in de Filmmuziek Top 50, vorig jaar hadden beiden nog zes noteringen. Ennio Morricone is vier keer vertegenwoordigd in de lijst.

Foto: NPO Radio 4/Marc Wielaert

Edwin Evers: “Schandalig hoe Frank Dane van zender is gehaald door Talpa”

Edwin Evers vindt het ‘ronduit schandalig’ hoe Frank Dane eind vorig jaar van zender werd gehaald. “Je gaat niet iemand in een FaceTime-gesprek zeggen dat de ochtendshow stopt. Dat vind ik gek”, zei de voorganger van Dane in de ochtend van Radio 538 bij Humberto. “De manier waarop hij van die ochtendshow afgehaald is, is natuurlijk ronduit schandalig. Ik vind het dus heel knap hoe hij zich daar overheen heeft kunnen zetten.”

Evers noemt 538 nog wel steeds ‘een geweldig station’. “Maar je beschadigt hiermee én het station én de dj. Ik denk dat het goed is dat hij even van de radar af geweest is. Dat heeft hem denk ik wel een beetje rust gegeven. Ik denk dat de middag een goede plek voor hem is.”

Frank Dane gaat nu in de slag in de middag van Radio 538. “Ja, ik had het wel een beetje verwacht eigenlijk. Ik dacht: ze gaan echt geen afscheid nemen van Frank Dane. Dat zou een beetje dom zijn. Het is een goede dj”, zegt Evers.

Gewoonte

Na het vertrek van Evers gingen de luistercijfers van 538 flink omlaag. Dat is Frank Dane niet aan te rekenen, vindt Evers. “Eigenlijk heeft hij het heel goed gedaan. Maar als mensen heel lang naar iets geluisterd hebben en een gewoonte is, dan gaan mensen zoeken. Je kunt dat niet op het conto van Frank Dane zetten.”

Foto: Talpa Network

Sander Hoogendoorn mag niks zeggen over terugkeer op 3FM: “Baal ik van”

Sander Hoogendoorn heeft gisteren zijn laatste ochtendshow gemaakt op NPO 3FM. Wanneer en op welk tijdslot hij weer te horen is, kon hij niet vertellen. “Daar baal ik van, maar hopelijk komt daar binnenkort meer over naar buiten.”

Sander was vier jaar lang te horen in de ochtend op 3FM, maar moest met het programma stoppen. “Ik ga het enorm missen, want het is echt een vriendenteam geworden in de ochtend. Ik baal ervan dat ik niet kan vertellen waar en wanneer ik terugkom op de radio. Maar ik hoop snel weer veel radio te maken, want het is het allerleukste medium dat er is.”

Rouwen

Sander maakte in april bekend te moeten stoppen met zijn programma. “Ik ben aan het idee gewend, dus de boosheid en het verdriet is wel weg”, zegt hij tegen persbureau ANP. “Maar het is net als met rouwen. Het is iets dat niet zomaar van de ene op de andere dag weg is. Ik vind het nog steeds heel jammer dat het zo is.”

Mai Verbij en Mark van der Molen nemen vanaf vrijdag de ochtendshow op NPO 3FM tijdelijk over, maakte Sander maandag bekend in zijn show.

Foto: Kasper van Steveninck | BNNVARA

Radio 1 best beluisterde zender online

NPO Radio 1

NPO Radio 1 was in mei de best beluisterde zender op internet in Nederland. Dat blijkt uit de NLO Streaming Audio Standaard van de maand mei. In die lijst worden radiostations gerangschikt op gestarte sessies per week (Gs). Daarbij worden onder meer sessies korter dan 1 minuut, sessies langer dan 24 uur en sessies door bots en spiders niet meegerekend. Grand Prix Radio stond al in de top 10 en steeg naar nummer 7 met 705.175 streamstarts.

Radio 1 heeft de koppositie overgenomen van Qmusic. In mei waren er bijna 1,6 miljoen streamstarts voor de publieke nieuwszender. Qmusic zakt naar nummer 3.

Grand Prix Radio blijft stijgen dankzij de Formule 1. Veel fans gebruiken Grand Prix Radio tijdens de wedstrijden als alternatief voor het commentaar van Viaplay of F1 TV. De zender heeft Olav Mol als commentator, die dit de afgelopen jaren ook deed bij Ziggo Sport.

Luisterminuten

Qua luisterminuten staan de zenders met gesproken woord, zoals Radio 1 en Grand Prix Radio, niet bovenaan. Naar muziekzenders wordt ongeveer dubbel zo lang geluisterd.

Foto: RadioFreak.nl

Frank van der Lende vader geworden

3FM-dj Frank van der Lende is afgelopen woensdag vader geworden. Zijn vriendin Hanna is ’s middags bevallen van hun zoon Koos. De kersverse vader maakte het nieuws gisteren zelf bekend via een telefoongesprek in de middagshow op NPO 3FM.

Door de geboorte van zijn zoon heeft Frank, zonder dat hij het wist, zijn laatste middagshow op 3FM al gepresenteerd. Het programma stopt met ingang van de nieuwe programmering die na de zomer ingaat en Frank is nu met vaderschapsverlof.

Het was de planning dat hij en Eva Koreman deze week hun laatste uitzending samen zouden maken, maar dat is dus nu een aantal dagen eerder gebeurd dan gepland. De komende tijd is Eva alleen in de middag van 3FM te horen.

“Waar iets stopt, begint iets groots nieuws. De middagshow stopt en een nieuw leven begint. Dit hadden we van tevoren niet zo kunnen bedenken”, zei Frank geëmotioneerd in de uitzending.

Foto: Hans-Peter van Velthoven | NPO 3FM

NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang krijgt beveiliging na bedreigingen

NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang wordt beveiligd na bedreigingen die zij recent heeft ontvangen. Dit bevestigt ze zelf via haar woordvoerder aan de makers van de BNR mediapodcast Koster & Van Dijk. Die bedreigingen zouden, zo bevestigen andere bronnen bij de NPO aan BNR, uit de hoek van sympathisanten van omroep Ongehoord Nederland komen.

Ongehoord Nederland ligt in de clinch met de NPO na een rapport van de ombudsman Margot Smit. De NPO wil de omroep sancties opleggen, omdat de journalistieke code van de NPO zou zijn geschonden. Ongehoord Nederland heeft nog een week de tijd om hierop te reageren.

Sinds 1 januari is Frederieke Leeflang de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Zij volgde Shula Rijxman op.

Frank Dane krijgt middagshow op Radio 538

Frank Dane

Frank Dane gaat vanaf maandag 29 augustus de middagshow op Radio 538 presenteren. De dj is dan iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 uur en 19.00 uur te horen op 538. Dane volgt daarmee Coen en Sander op, die met ‘De Coen en Sander Show’ verhuizen naar vrijdagmiddag en los daarvan allebei een nieuw programma krijgen op Radio 538 en Radio Veronica.

“Toen ik 22 jaar geleden met radio begon was 538 mijn eerste grote liefde en vandaag kan ik bevestigen, oude liefde roest niet”, zegt Dane. Vanaf eind augustus ben ik weer thuis en dit keer met een geweldige middagshow. Ik kan niet wachten”. Frank gaat de middagshow samen met sidekick Jelte van der Goot presenteren.

Eind vorig jaar werd abrupt de stekker uit de ochtendshow van Frank Dane getrokken. “De reden heb ik nog niet gehoord, behalve dat ze zeiden dat 538 een nieuwe fase in wilde gaan”, zei hij daar toen over.

Nieuwe programmering

Coco Hermans, radiodirecteur van 538: “Frank behoort tot de top van Nederlandse radio-dj’s en bevat al sinds 2000 het 538-DNA. Ik ben blij om te melden dat we hem binnenkort weer op onze zender gaan horen. Met Wietze & Klaas, Coen en Frank in de dagprogrammering en Coen en Sander als start van je weekend brengen we onze luisteraars een ijzersterke programmering waar ik nu al naar uitkijk.”

In 2000 was Frank Dane als 18-jarige jongen voor het eerst te horen op de landelijke radio bij Radio 538. Na twee uitstapjes naar Yorin FM en 3FM in 2007 en 2010 is hij sindsdien te horen geweest op 538. In de lange geschiedenis van Frank bij 538 presenteerde hij onder andere een lunchprogramma en de vrijdagavondshow. Van 2019 tot en met 2021 presenteerde hij ‘De 538 Ochtendshow met Frank Dane’. Daarnaast is Frank regelmatig te zien als presentator en deskundige bij ‘RTL Boulevard’. 

Foto: William Rutten

Vincent Pronk in de vroege ochtend op Qmusic

Vincent Pronk

Op Qmusic is sinds een paar weken een nieuwe stem te horen. Vincent Pronk presenteert sinds vorige maand het voorprogramma van ‘Mattie & Marieke’ tussen 5:00 en 6:00 uur. Hij combineert dit uurtje met een functie als nieuwsredacteur bij de ochtendshow.

Vincent is in stilte gestart bij Qmusic en nog steeds wordt zijn programma niet vermeld in programmagidsen of op de site van Qmusic. De uren zouden non-stop zijn.

Eerder werkte Vincent bij Radio 538, waar hij, na een stage op nieuwsredactie in 2015, aan de slag ging als redacteur van ‘Evers Staat Op’. Vervolgens werkte hij ook achter de schermen bij de ochtendshows van Frank Dane en Wietze de Jager. Dit voorjaar stapte hij over naar Qmusic. Naast zijn werk achter de schermen maakte Vincent programma’s bij Omroep Vlaardingen en talentenzender XM van Talpa Network

Foto: Vincent Pronk

Matijn Nijhuis: “Ik wilde helemaal niet naar RTL”

Matijn Nijhuis met zijn RadioFreak Award

Matijn Nijhuis is een paar jaar geleden gevraagd om voice-over te worden van het nieuwe RTL-programma van Twan Huys. Dat zegt de nieuwslezer van NPO Radio 2 in de podcast ’30 Minuten Rauw’ van Ruud de Wild. “Er werd gezegd: je hoeft maar een paar uur te werken. Dan ben je de vaste stem en dan mag je nog andere leuke dingen uitzoeken, want Twan wil dat je dat gaat doen. Toen zei ik ‘dat kan niet, want ik zit bij de NOS’.”

Bij RTL dacht men dat Matijn hard to get speelde. “Maar ik wilde gewoon niet. Dan word je gebeld, krijg je een charmeoffensief. Dan komt de baas en een nog grotere baas, en dan word je door de loonadministratie gebeld met ‘nou, het is geregeld hoor. We doen je nog een paar honderd euro extra en dan kom je wel bij ons werken’.”

“Maar ik wilde echt niet. Het is heel vleiend, want je hoeft nog maar drie uur te werken waar ik er nu acht werk. Maar dan heb ik geen collega’s meer en mag ik niet ieder half uur nieuwslezen. Dat is niet leuk, dus ik ben heel blij dat ik dat niet gedaan heb.”

Foto: RadioFreak

Luistercijfers april-mei: Radio 2 blijft marktleider

Luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek NLO

NPO Radio 2 blijft in de periode april – mei ook marktleider, de zender loopt zelfs iets uit op de nummer twee, Qmusic. Opvallend is dat deze meetperiode de meeste stations maar een klein beetje winnen of verliezen. Ten opzichte van de vorige meetperiode krijgt NPO Radio 1 er het meeste marktaandeel bij.

In vergelijking met vorig jaar weet Qmusic het meeste marktaandeel te winnen, terwijl Radio 10 en 538 juist marktaandeel inleveren.

Stationapr - mei
2022
mrt - apr
2022
 apr - mei
2021
 
01.NPO Radio 212.4 %12.5 % 0.112.4 %=
02.Qmusic11.9 %12.1 % 0.211.1 % 0.8
03.Radio 1010 %10.1 % 0.110.7 % 0.7
04.Radio 5388.5 %8.3 % 0.29.7 % 1.2
05.NPO Radio 18.5 %8.2 % 0.38.2 % 0.3
06.Sky Radio7.5 %7.4 % 0.18 % 0.5
07.NPO Radio 56.3 %6.4 % 0.15.8 % 0.5
08.Radio Veronica3.8 %3.7 % 0.13.4 % 0.4
09.100% NL2.9 %3 % 0.13.1 % 0.2
10.NPO 3FM2.3 %2.2 % 0.12.1 % 0.2
11.NPO Radio 42.2 %2.3 % 0.12.4 % 0.2
12.SLAM!1.7 %1.6 % 0.11.4 % 0.3
13.Kink0.8 %0.9 % 0.10.7 % 0.1
14.BNR Nieuwsradio0.8 %0.7 % 0.10.6 % 0.2
15.classicnl0.6 %0.7 % 0.10.9 % 0.3
16.Sublime0.6 %0.7 % 0.10.7 % 0.1
17.Radio Decibel0.3 %0.2 % 0.10 %
       
--.ORN Radio7.9 %8.2 % 0.38.6 % 0.7
--.Overige zenders6.5 %6.3 % 0.26 % 0.5
--.E Power Radio4.3 %4.4 % 0.14.4 % 0.1

Stijgers BNR Nieuwsradio, NPO 3FM, NPO Radio 1, Overige zenders, Radio 538, Radio Decibel, Radio Veronica, SLAM! en Sky Radio
Dalers100% NL, E Power Radio, Kink, NPO Radio 2, NPO Radio 4, NPO Radio 5, ORN Radio, Qmusic, Radio 10, Sublime en classicnl

Bekijk en vergelijk meer luistercijfers in het RadioFreak luistercijfer-dossier.

De luistercijfers zijn gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.535 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd is in deze periode 2 uur en 24 minuten per dag (vorige periode: 2 uur en 28 minuten). De gemiddelde luistertijd van de luisteraars is 4 uur en 0 minuten (vorige periode: 4 uur en 3 minuten).

Mark van der Molen en Mai Verbij deze zomer in de ochtend van 3FM

Logo 3FM

Mark van der Molen en Mai Verbij nemen deze zomer tijdelijk de ochtendshow op NPO 3FM over. Donderdag maakt Sander Hoogendoorn voor het laatst de ochtendshow op de zender. 3FM gooit het roer om en heeft aangegeven dat zowel de ochtend- als middagshow zullen stoppen. Vanaf vrijdag is de show ‘Mark en Mai’ te horen.

Mark van der Molen is momenteel in het weekend te horen op de zender en vervangt Sander regelmatig in de ochtend. Mai Verbij was in 2017 één van de deelnemers van de BNNVARA Academy. Hierna was ze te horen in het NPO Radio 1-programma ‘Gaan!’ en momenteel is ze wekelijks te horen met ‘De Wereld van BNNVARA’ en bij ‘Dijkstra en Evenblij ter plekke’, beide op Radio 1.

De twee presenteren het ochtendprogramma op 3FM negen weken lang. Hoe het programmaschema er na de zomervakantie uit gaat zien, is nog niet duidelijk. De NPO laat in een reactie weten nog met de omroepen in gesprek te zijn over een definitieve invulling.

Foto: ANP

Henry Schut nieuwe presentator ‘Radio Tour de France’ op Radio 1

Henry Schut is dit jaar de nieuwe presentator van ‘Radio Tour de France’ op NPO Radio 1. Hij volgt Gert van ’t Hof op, die de afgelopen jaren de Ronde van Frankrijk versloeg. Henry presenteert de eerste uren van elke etappe, daarna neemt Robbert Meeder het van hem over voor de ontknoping van de wielerwedstrijd.

Het Tourcafé op Radio 1 keert dit jaar, na jaren van afwezigheid vanwege het coronavirus, weer terug. Geïnteresseerden kunnen het café bezoeken, dat in Beeld & Geluid in Hilversum wordt opgebouwd. Het café is voor publiek van 16 tot en met 24 juli geopend. Aanmelden kan via de site van Radio 1.

De 109ste editie van de Tour de France start op vrijdag 1 juli in Kopenhagen. De finish is, als vanouds, op de Champs-Élysées in Parijs, op zondag 24 juli.

Foto: ANP

Ex-zendermanager Paul van der Lugt: “3FM moet iets minder woke zijn”

Paul van der Lugt vindt dat NPO 3FM ‘iets minder exclusief ‘woke’ moet zijn’. “Ze moeten meer rekening houden met de luisteraars van buiten de Randstad, waar van oudsher de harde kern van de 3FM-doelgroep te vinden is”, zegt Paul in NRC. De voormalig zendermanager van 3FM, die er van 1992 tot 2002 de scepter zwaaide, zegt dat in een reactie op de grote veranderingen bij de jongerenzender.

Met het schrappen van onder meer de ochtend- en middagshow, staat 3FM aan de vooravond van een flinke reorganisatie. “3FM moet het nog veel meer zoeken in sfeer en leefstijl”, vindt Paul. “Ze hebben de afgelopen jaren enorm geschutterd met hun muziekkeuze. Dan mocht hiphop weer wel, dan weer niet, want dat verbindt niet.”

Programmering

Een stevige programmering is essentieel, aldus Paul. “En een goed geproduceerde ochtendshow, waar veel voorbereidingstijd in zit, dat is echt heel belangrijk. De producer mag bij wijze van spreken meer verdienen dan de dj.”

Sander Hoogendoorn is deze week voor het laatst te horen in de ochtend op 3FM. Ook Frank van der Lende stopt als presentator van het middagprogramma. Het vertrek is niet hun eigen keuze.

Foto: ANP

Mark Labrand tijdelijk in de middag op Radio 538

Mark Labrand

Mark Labrand zal deze zomer de middagshow van Radio 538 voor zijn rekening nemen. Hij vult tijdelijk de plek in die is ontstaan door het stoppen van ‘De Coen & Sander Show’. Wie de nieuwe middagshow gaat presenteren is officieel nog niet bekend, al worden geruchten dat Frank Dane het gaat doen steeds sterker.

Sinds eind vorig jaar is Mark niet meer op werkdagen op Radio 538 te horen, maar in het weekend. Ook presenteert hij sindsdien de ‘538 Top 50’. Die hitlijst blijft uit presenteren terwijl hij tijdelijk de middagshow maakt.

Mark Labrand begint overigens pas op 27 juni in de middag. Komende week valt Bas Menting in tussen 16:00 en 19:00 uur.

Foto: Radio 538 | William Rutten

Bureau Buitenland wint Zilveren Reissmicrofoon 2022

Uitreiking Zilveren Reissmicrofoon

Het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland heeft dit jaar de Zilveren Reissmicrofoon gewonnen. De radioprijs werd overhandigd in Beeld & Geluid. Hans Hogendoorn kreeg de Ere-Zilveren Reissmicrofoon uitgereikt, hij was meer dan 40 jaar de vaste stem van Radio 1.

Volgens de jury laat Bureau Buitenland ‘horen dat de wereld veel groter is dan wij in het Westen vaak denken. De werkelijkheid is zoveel gelaagder en genuanceerder dan het harde nieuws ons vaak doet geloven’. Zeker in een tijd waarin het nieuws gedomineerd wordt door de oorlog in Oekraïne en de steeds verder toenemende onrust wereldwijd, is Bureau Buitenland, zo stelt de jury, ‘urgenter is dan ooit’.

Sophie Derkzen en Tim de Wit presenteren het programma elke werkdag op Radio 1.

Foto: ANP

Coen Swijnenberg: “Radio 538 moet waken voor een 3FM-scenario”

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga zijn vandaag voor de laatste keer te horen met hun dagelijkse ‘Coen & Sander Show’ op Radio 538. Na de zomervakantie wordt het programma alleen nog op vrijdag uitgezonden. “Ik snap goed dat er iets moet gebeuren, maar ik vind het een gevaarlijke keuze. Je moet waken voor een 3FM-scenario. Dat er te veel gekloot wordt en luisteraars de grip met de station kwijtraken”, zegt Coen in het AD.

538 zou Coen en Sander uit de dagelijkse middag hebben gehaald, omdat de zender een meer music driven programma wil. Sander: “Tsja, wij zijn allebei een groot muziekliefhebber, maar maken nu eenmaal een entertaining show. We houden ook van een kletspraatje. We geloven daar ook nog steeds in. Ik denk dat Radio 538 meer gebaat is bij stabiliteit.”

Coen wijst daarbij op de schommelingen in het programmaschema. “Afgelopen december veranderde de ochtendprogrammering, daarvoor de dag en nu ook de middag. Ik hoop van harte dat het wat oplevert, maar heel stabiel naar de luisteraar oogt dit natuurlijk niet.”

Benaderd door 3FM

Coen en Sander overwogen om te vertrekken bij Talpa, erkennen ze. Ook geeft Coen in de krant toe dat hij benaderd is door 3FM. “Maar dat heeft heel Hilversum toch benaderd? Ik ben de tel een beetje kwijtgeraakt.” De twee ontkennen dat de rek uit hun programma was. “Anders waren we niet doorgegaan op de vrijdagmiddag.”

Na de zomer is ‘De Coen & Sander Show’ alleen nog op vrijdagmiddag te horen. Coen krijgt daarnaast het lunchprogramma op Radio 538 en Sander gaat de middagshow op Radio Veronica presenteren.

Foto: Radio 538

14 lokale commerciële FM-frequenties verdeeld, bedragen tot 31.000 euro

Het Agentschap Telecom heeft vandaag veertien lokale FM-frequenties geveild. Het gaat om vergunningen om lokaal commercieel uit te mogen zender op de FM. De bedragen die daarvoor worden betaald, variëren van duizend tot ruim 31.000 euro. De vergunningen lopen eind augustus 2024 af.

Salland Broadcasting krijgt er twee frequenties bij, evenals Radio Simone. Het hele overzicht van de verdeelde commerciële FM-frequenties:

Kavel ZenderlokatieFrequentie in MHzWinnaarWinnend bod
B40Winschoten89,8Radio Simone B.V.€ 12.500
B41Wageningen90,0Stichting RTW (Radio Televisie Wageningen)€ 2.000
B42Apeldoorn93,4Salland Broadcasting B.V€ 4.200
B43Zevenaar91,9RATO Omroep Stichting€ 1.100
B44Emmen93,5Radio Team B.V.€ 29.500
B46Rotterdam104,2Stichting Masalsa€ 31.500
B49Amersfoort95,4Camfactor Media Group B.V.€ 7.000
B50Coevorden97,3Radio Simone B.V.€ 13.100
B51Emmeloord97,5Salland Broadcasting B.V.€ 16.000
B52Deventer94,4Schoppema Media Groep B.V.€ 19.500

De vergunningen voor kavels B39, B47, B48 en B53 konden zonder veiling (‘om-niet’) worden verleend. Voor de vergunningen voor kavels B45 (Rotterdam Hoogvliet) en kavel B54 (Eindhoven) was geen belangstelling en zijn daarom niet verdeeld.  

De vergunningen eindigen op 31 augustus 2024. Het bereik van alle vergunningen is hier te zien.

Foto: PxHere

Coen en Sander overwogen weg te gaan bij Talpa

Coen en Sander

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga hebben overwogen om weg te gaan bij Talpa Network, nu ze hun middagprogramma verliezen op Radio 538. Volgens journalist Dennis Jansen van de AD Media Podcast zijn ze ‘behoorlijk teleurgesteld’ over de beslissing van het bedrijf om hun programma te schrappen. “Het kwam als een donderslag bij heldere hemel.” Na gesprekken hebben de twee dj’s toch besloten om te blijven.

Na de zomer is ‘De Coen & Sander Show’ alleen nog op vrijdagmiddag te horen. Coen krijgt daarnaast het lunchprogramma op Radio 538 en Sander gaat de middagshow op Radio Veronica presenteren.

Er waren wel andere opties voor de dj’s. Zo zou Coen gevraagd zijn om terug te keren bij 3FM, voor de middagshow. “Maar daar wilde hij niet veel over zeggen”, aldus Jansen.

Afscheidsshow

Komende donderdag is de laatste reguliere uitzending van ‘De Coen & Sander Show’ op 538. “De redactie gaat ons verrassen”, zeggen Coen en Sander daarover. “We gaan terugblikken aan de hand van een rad. Er komen artiesten, bloopers en gasten langs. Het zal geen janken worden, want ons programma blijft bestaan op vrijdagmiddag.”

Foto: Radio 538

Jeroen Snel vaste weekendpresentator ‘Thuis op 5’ op Radio 5

Jeroen Snel

Jeroen Snel is vanaf zaterdag de nieuwe, vaste presentator van ‘Thuis op 5’ in het weekend op NPO Radio 5. Elke zaterdag- en zondagavond is hij te horen in het EO-programma waarin muziek, gesprekken en nieuws te horen zijn. Petra de Joode blijft de vaste presentator van de doordeweekse uitzendingen van ‘Thuis op 5’.

Jeroen kijkt uit naar zijn nieuwe rol als weekendpresentator: “Ik vind het een bijzondere eer om ieder weekend de luisteraar naar bed te brengen. Juist in de laatste uren voor middernacht is het mooi om een sfeer te creëren waarmee je de dag fijn afsluit. Ik kijk het meest uit naar een persoonlijke en bijna intieme band met de luisteraar zo op de late avond. Radio heeft altijd mijn passie gehad.”

Liefde voor muziek

In 1992 begon Jeroen als verslaggever bij de EO voor de actualiteitenrubriek ‘Tijdsein’. Een jaar later vervolgde hij zijn loopbaan bij ‘Twee Vandaag’ als verslaggever en vanaf 2000 ook als presentator.

Jeroen neemt het stokje over van Gerja Wolf die op zondagavond vier uur lang te horen is in ‘De Muzikale Fruitmand.’ Dat gaat ze vanaf september doen met een vast panel van wisselende EO-presentatoren. Wie dat zijn is nog niet bekendgemaakt.

Foto: Willem-Jan de Bruin

Zendermanager Klaske Tameling: “Radio 1 heeft meer aandacht voor de regio”

Meer aandacht voor de regio, buiten politiek Den Haag en buiten de Randstad: zendermanager Klaske Tameling wil dat NPO Radio 1 een zender is voor elke Nederlander. “Je wilt dat iedereen die, waar dan ook, Radio 1 aanzet en denkt: dit gaat over mij. We willen meer in het land zijn en minder achter het bureau in Hilversum”, zegt ze in Het Dagblad van Het Noorden.

Klaske, geboren in Heerenveen, begon twee jaar geleden als zendermanager van Radio 1. Onder haar leiding kwamen er nieuwe programma’s bij, maar sneuvelden er ook radioshows, zoals ‘Blok&Toine’. “We hebben heel veel vertrouwde programma’s en presentatoren. Maar natuurlijk moet je lastige keuzes durven maken.”

Ze vervolgt: “Programma’s waar mensen met hart en ziel aan werken verdwijnen. Dan moet je goed kunnen uitleggen waarom. En dat betekent dus ook: je rug rechthouden en de consequenties aanvaarden. Je maakt niet altijd vrienden in deze baan.”

Jonger publiek

Met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar is het luisterpubliek van Radio 1 relatief oud. De jongere generatie kent van Radio 1 vaak niet veel meer dan ‘Langs de Lijn’.

“Toch bereikt Radio 1 wel degelijk een jonger publiek. Niet met de traditionele, lineaire radio, maar wel met podcasts. Daar luisteren de twintigers, dertigers en veertigers wél naar. Podcasts zijn een prachtige aanvulling. We verwijzen radioluisteraars naar onze podcasts en proberen podcast-luisteraars ook te trekken naar live-verslaggeving”, zegt ze.

Radio 1 heeft tegenwoordig zo’n 2,5 miljoen luisteraars per week. “Radio draait meer om de inhoud. Mensen kunnen echt hun verhaal kwijt”, aldus de zendermanager in de krant.

Foto: NPO

3FM telt af naar Pinkpop met Festival Top 999

3FM op Pinkpop

NPO 3FM is vanochtend gestart met het uitzenden van de ‘Festival Top 999’. Deze lijst, die is samengesteld aan de hand van stemmen van luisteraars, bevat muziek van artiesten die op festivals staan en stonden. De lijst is deze week dagelijks van 7:00 tot 0:00 uur te horen.

De hoogste binnenkomer in de lijst zijn S10 en Froukje met ‘Zonder Gezicht’ op nummer 12. “Niet eerder stonden er in de top 100 van de Festival Top 999 zoveel artiesten van eigen bodem. Het aantal is met 21 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Ook de meeste noteringen in de lijst wordt toegeschreven aan een Nederlandse band: Chef’Special staat maarliefst 21 keer in de Festival Top 999. Daarna volgen Muse (17 keer), Kensington (17 keer) en Imagine Dragons met 16 noteringen”, aldus 3FM.

De ontknoping van de lijst is vrijdagmiddag tussen 16:00 en 18:00 uur. Frank van der Lende en Eva Koreman zullen de lijst dan afsluiten vanaf Pinkpop. Wie er op nummer 1 staat wil 3FM nog niet vertellen, wel heeft het de top 10 in willekeurige volgorde bekend gemaakt:

  • Jeugd van Tegenwoordig – Sterrenstof
  • Editors – Papillon
  • Chef’Special – Amigo
  • Froukje – Ik wil dansen
  • Rage Against The Machine – Killing in the Name
  • Foo Fighters – The Pretender
  • De Staat – Which Docter
  • Nothing But Thieves – Amsterdam
  • Typhoon – Zandloper
  • Franz Ferdinand – Take Me Out

Live-uitzending vanaf Pinkpop

Na afloop van de ‘Festival Top 999’ zal 3FM het hele weekend verslag doen vanaf Pinkpop. Vrijdag zendt de popzender tot 2:00 uur uit vanaf het festival in Landgraaf. Zaterdag en zondag komt 3FM tussen 16:00 en 0:00 uur vanaf Pinkpop.

De NPO zegt daarover: “Vanuit de studio aan de rand van het veld doen de 3FM-dj’s live verslag van het festival, interviewen ze optredende artiesten en is de beste livemuziek van het festival te horen. Onder anderen Royal Blood, Maneskin, Nothing but Thieves, Twenty One Pilots en Metallica komen voorbij. Als klap op de vuurpijl zijn de optredens van Imagine Dragons en Metallica live te volgen op 3FM.”

De programmering is als volgt:

Vrijdag

16:00 – 19:00 uur Eva Koreman & Frank van der Lende
19:00 – 22:00 uur Rob Janssen & Wijnand Speelman
22:00 – 00:00 uur Sander Hoogendoorn & Vera Siemons
00:00 – 02:00 uur Rob Janssen

Zaterdag

16:00 – 19:00 uur Herman Hofman & Eva Koreman
19:00 – 22:00 uur Rob Janssen & Mark van der Molen
22:00 – 00:00 uur Vera Siemons & Timur Perlin

Zondag

16:00 – 19:00 uur Herman Hofman & Eva Koreman
19:00 – 22:00 uur Rob Janssen & Wijnand Speelman
22:00 – 00:00 uur Vera Siemons & Timur Perlin

Foto: Nathan Reinds / NPO 3FM

Rob van Someren: “Houdbaarheidsdatum van programma is niet aan jezelf”

“Het enige wat ik kan doen, is mijn stinkende best. De houdbaarheidsdatum van een programma is niet aan jezelf.” Dat zegt Rob van Someren in De Telegraaf, als reactie op het huidige geschuif op de radiozenders.

Zo maken Coen en Sander aankomende donderdag hun laatste dagelijkse ‘Coen & Sander Show’ op Radio 538. Hoewel de twee vonden dat de houdbaarheidsdatum van het programma nog niet was verstreken, haalt 538 hen toch uit de dagelijkse programmering.

Niet nerveus

Dat het rommelt in radioland, zoals zenders die de programmering omgooien of met dj’s schuiven, maakt Rob niet nerveus. “Dit werk doe ik al zo’n beetje mijn hele leven en ik heb alles al meegemaakt”, zegt Rob in de krant. Zelf werd hij in 2014 van de middag op Radio Veronica gehaald, omdat zijn show te vrouwonvriendelijk zou zijn.

Rob merkt dat het luistergedrag de afgelopen jaren wel is veranderd. “Maar wat Spotify of Apple music niet kunnen, is sfeer creëren. Daarom houd ik vast aan interactie met de luisteraars: in de uitzendingen en in de zomer is er weer de Somertijd-barbecue. Ik spreek niet het volk toe vanuit een ivoren toren. Het is een voorrecht dat mensen ons radioprogramma deel laten uitmaken van hun dag”, aldus Rob in de krant.

Foto: Radio 10

Streekomroep ZuidWest is Omroep van het Jaar 2022

Streekomroep ZuidWest is uitgeroepen tot Omroep van het Jaar 2022. Dat gebeurde gisteravond bij de jaarlijkse Lokale Media Awards, waar ook andere prijzen werden uitgereikt. Zo won streekomroep 1Twente (Enschede en Hengelo) twee prijzen, in de categorie video en de categorie innovatie.

ZuidWest neemt als beste lokale omroep van het jaar het stokje over van OPEN Rotterdam, die vorig jaar de uitverkiezing won. Streekomroep ZuidWest is actief in en rond Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht. Volgens de vakjury verdient ZuidWest de titel vanwege ‘uitstekende lokale journalistieke prestaties rondom maatschappelijke thema’s, en de grote stappen die de organisatie zet in haar ontwikkeling’.

Naast de verkiezing Omroep van het Jaar zijn awards toegekend in de categorieën nieuws & achtergronden, audio, video, innovatie en presentatietalent. De jury lette bij het aanwijzen van de winnaars naar eigen zeggen nadrukkelijk op journalistieke prestaties en de wijze waarop de inzenders verbinding in de lokale gemeenschap wisten te realiseren.

Professioneler geworden

“Mijn journalistieke hart ging weer kloppen toen wij bij de genomineerde omroepen langsgingen”, zegt Milouska Meulens, voorzitter van de vakjury. “De passie die ze hebben én houden, van directeur tot vrijwilligers, editor tot hoofdredactie. En dat ondanks de soms wel echt ingewikkelde omstandigheden. Wat ze tekortkomen aan middelen, compenseren ze meer dan genoeg met creativiteit en liefde voor het vak.”

Juryvoorzitter Rik van de Westelaken daarop: “Ook ik begon mijn journalistieke carrière bij een lokale publieke omroep. Het is opvallend hoeveel beter en professioneler de lokale omroepen tegenwoordig zijn.”

Dit zijn alle winnaars

Nieuws en achtergronden
‘Afrekenen met vier jaar gemeentepolitiek’ – Sleutelstad

Audio
‘Eerste hulp bij jezelf zijn’ – Omroep P&M

Video
‘De verzwegen wet’ – 1Twente

Innovatie
‘1Twente Senior’ – 1Twente

Presentatietalent
Tjerk van der Ende – SCHIE

Omroepvrijwilliger van het Jaar
Ellis Rijkers – Omroep Meierij

Foto: NLPO

Acteurs Steef Cuijpers en Patrick Stoof krijgen programma op Omroep Brabant

Acteurs Steef Cuijpers en Patrick Stoof

Steef Cuijpers en Patrick Stoof zijn vanaf komende zondag wekelijks te horen op Omroep Brabant. Patrick Stoof is bekend als acteur en hij was ooit de mol in Wie is de Mol!?. Steef Cuijpers werkte jarenlang voor allerlei radiozenders is daarnaast ook acteur en comedian. Ze kwamen elkaar tegen op de set van de TV-hit Smeris. Het programma is de komende acht zondagen tussen 12:00 en 14:00 uur te horen.

Beide acteurs komen uit Brabant, maar wonen in Amsterdam. “Ge kunt de Brabander wel uit Brabant halen, maar Brabant niet uit de Brabander!”, zeggen ze daarover. En dat is zo’n beetje de rode draad van het nieuwe radioprogramma ‘Steef & Stoof’.

De heren hebben met regelmaat heimwee naar Brabant. Ze brengen daarom de komende acht weken een ode aan de provincie waar ze opgroeiden.

Foto: Omroep Brabant

Marrit de Vries nieuw op zondagmiddag 100% NL

100% NL

Marrit de Vries is sinds kort te horen op 100% NL. Ze presenteert op zondagmiddag een programma tussen 15:00 en 17:00 uur.

Marrit is afkomstig van Radio Rijnmond. Ze presenteert daar doordeweeks van 13:00 tot 16:00 uur ‘Rijnmond in de Middag’ en combineert dat met haar werk voor 100% NL. Eerder was ze te horen als nieuwslezer bij NOS op 3.

Tot voor kort was Giorgio Hokstam te horen op het tijdslot van Marrit. Hij verving begin dit jaar Niels van der Veen op 100% NL en presenteerde twee programma’s op zondag. Hij blijft op zaterdag en zondag van 9:00 tot 12:00 uur te horen.

Foto: Floris Heuer

Medewerkers FunX mishandeld na uitreiking FunX Awards

Twee technici die voor NPO FunX werken zijn na afloop van de FunX Awards afgelopen donderdag mishandeld door een rapper van Broederliefde. Het zou gaan om Melvin Silberie, maar de politie Amsterdam wil niet bevestigen of het om Silberie gaat, maar laat wel weten dat er op die bewuste avond een 28-jarige Rotterdammer is opgepakt. De Awards werden uitgereikt in Afas Live in Amsterdam.

Na afloop van de show zou er onenigheid zijn ontstaan tussen de rapper en de technici. De woordenwisseling liep zodanig uit de hand, dat de technici mishandeld werden, bevestigd de NPO.

“In het kader van het politieonderzoek kan ik niet bevestigen dat het om Broederliefde gaat, maar, ja: er is iets gebeurd helaas. Dat betreuren wij ontzettend,” aldus de woordvoerder tegen het Parool. “Het gaat om twee technische medewerkers, die niet bij FunX werken, maar voor het evenement werkten. Dat neemt niet weg dat het onze show is, we nemen onze verantwoordelijkheid daarvoor en onderhouden nauw contact met de medewerkers.” Het gaat inmiddels beter met de medewerkers.

Broederliefde heeft zelf vooralsnog niet gereageerd. Het management van de groep was niet bereikbaar voor commentaar.

Harro Coumans tijdelijke directeur bij L1

L1 heeft Harro Coumans gevraagd als tijdelijk directeur/bestuurder. Hij zal het bedrijf leiden in afwachting van de benoeming van een nieuwe bestuurder in de komende maanden. Coumans werkte eerder als bestuurder en commissaris voor L1.

De Limburgse regionale omroep heeft nog een procedure lopen bij de Ondernemingskamer. De Stichting Omroep Limburg, de formele vergunninghouder van L1, verwacht dat deze procedure op 22 juni eindigt.

Slepend conflict

De procedure werd ruim een jaar geleden aangespannen door de Raad van Commissarissen (RvC) van L1 na een slepend conflict. Aanleiding was een vertrouwensbreuk tussen het personeel van de omroep en toenmalig directeur Peter Elbers en de RvC. Nadat Elbers besloot te vertrekken bij L1, stopten ook de leden van de Raad van Commissarissen.

De Raad van Commissarissen (RvC) en de Ondernemingsraad (OR) lagen uitgebreid met elkaar in de clinch. Inzet van dat conflict was de benoeming van Elbers tot directeur-bestuurder. De RvC benoemde de voormalig journalist in september 2020, zonder de OR daarin te betrekken.

Maar ook de redactie van L1 was niet blij met Elbers. Elbers zou volgens het personeel ‘een autoritaire wijze van leidinggeven’ en ‘een gebrek aan verbindende initiatieven’ hebben. Daarnaast zou hij mailverkeer willen inzien en had hij plannen om verborgen camera’s op te hangen op de redactie van de omroep. Stakingen waren het gevolg.

Barbara van Hussen heeft afgelopen jaar namens de Ondernemingskamer de functie van commissaris vervuld voor de organisatie. Job van der Have vervulde de functie van bestuurder namens de Ondernemingskamer. Met het eindigen van de procedure bij de Ondernemingskamer komt aan hun rol bij L1 een einde.

Nieuwe RvC

L1 heeft inmiddels drie beoogde leden voor de nieuwe RvC geworven. Zodra de procedure bij de Ondernemingskamer formeel is gestopt, zal hun benoeming bekend worden gemaakt door Van Hussen. Met de drie nieuwe leden zal de RvC weer op volle sterkte zijn.

Van Hussen: “De aanstelling van Coumans tot de komst van de nieuwe bestuurder is ideaal. Coumans kent de organisatie door en door. Ook ben ik zeer blij dat ik drie nieuwe RvC-leden kan benoemen zodra de procedure bij de Ondernemingskamer is afgerond. Het is weer een belangrijke stap richting de toekomst van L1.”

‘Sublime kon zelfstandig niet opboksen tegen de grote radiozenders’

Sublime heeft na de overname door het Belgische Mediahuis in 2020 meer slagkracht gekregen. Dat zegt interim-programmadirecteur Sander de Heer. “Drie jaar geleden kon het allemaal net niet. Je kunt niet opboksen tegen de grote jongens. Wil je iets voorstellen, dan moet je al iets van Mediahuis of DPG Media hebben, waarbij kranten, radio en een podcastafdeling gebundeld zijn”, zegt hij in de podcast ‘Dit was de Radio’.

De radiozenders in Nederland zijn in handen van nog maar een aantal partijen: de NPO (Radio 1 t/m Radio 5), Talpa Network (Radio Veronica, Radio 538, Radio 10 en Sky Radio), RadioCorp (SLAM! en 100 %NL), DPG Media (Qmusic) en Mediahuis (Sublime).

Als onderdeel van een groter concern kun je meer, zegt Sander, die daarbij niet alleen op meer geld doelt. “Het gaat ook om de professionaliteit, de kennis en de impact. Bij Mediahuis zit er heel veel know-how en is het bereik groot. Met Sublime kunnen we bijvoorbeeld de mensen van NRC en De Telegraaf inschakelen.”

Serieuze veertiger

Sander, die sinds mei de leiding heeft over Sublime, zegt te geloven in de radiozender. “We doen het wezenlijk anders dan al die andere grote zenders. Er is te weinig radio voor intelligente, ietwat serieuze, veertigers, die van muziek houden. Als ik naar andere stations luister, dan word ik door geen enkele zender serieus genomen en verrast. Bij Sublime gaan we voor minder gelul en minder slap gelul.”

Als radiomaker was Sander jarenlang te horen in de ochtend op Radio 2, maar een programma maken op Sublime ziet hij voorlopig niet zitten. “We hebben iets te veel blanke mannen op de radio, omdat Angelique Houtveen tijdelijk afwezig is. Daarom voel ik me totaal ongeloofwaardig als ik daar nu zelf ga zitten.”

Foto: Sublime

Elf miljoen euro extra voor lokale omroepen, andere financiering in de maak

Lokale publieke omroepen krijgen elf miljoen euro extra om te professionaliseren en onafhankelijk te blijven. Ook krijgt de onderzoeksjournalistiek 2,4 miljoen extra om diepgravende journalistieke producties te kunnen maken en onderzoeksjournalisten op te leiden. Dat heeft staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media vandaag bekendgemaakt.

Momenteel zijn lokale publieke omroepen afhankelijk van financiering van hun gemeente, maar die middelen zijn vaak onvoldoende. Vorig jaar was al duidelijk dat het kabinet de financiering van de lokale omroepen wil aanpakken.

“Journalisten mogen zich niet geremd voelen omdat de financiering van hun omroep via de gemeente loopt waar ze over schrijven. Daarom zijn we in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) over een nieuwe financieringssystematiek. Dit moet leiden tot het versterken van de kwaliteit en de onafhankelijkheid van de lokale omroepen”, aldus de staatssecretaris nu.

Miljoenen extra

In 2022 komt 6,5 miljoen euro beschikbaar voor lokale omroepen om mensen aan te nemen en voor trainingen van medewerkers. Ook is er 3 miljoen beschikbaar voor de omroepen om hun diensten digitaal aan te bieden. Tot slot stelt het kabinet middelen beschikbaar voor vernieuwende journalistieke projecten van lokale media.

Naast lokale en onderzoeksjournalistiek richt het kabinet zich in 2022 ook op persveiligheid, de toekomst van de publieke omroep en het versterken van de Nederlandse mediasector.

Foto: Qmusic

KINK zendt live uit vanaf Vestrock

KINK op Vestrock

KINK doet dit weekend live verslag van het festival Vestrock in Hulst. Michiel Veenstra en Tim Op het Broek zijn vandaag tot 21:00 uur te horen vanuit een locatiestudio op het festivalterrein, morgen zendt het duo tussen 17:00 en 21:00 uur uit vanaf Vestrock.

In de festivaluitzending zijn interviews en live-optredens te horen. Onder meer Editors, The Darkness, Within Temptation, Son Mieux en Wolfmother spelen op Vestrock.

Weekend van de livemuziek

Het live verslag van Vestrock is onderdeel van ‘Het Weekend van de Livemuziek’. Er zijn in alle programma’s liveversies te horen van de artiesten die veel op KINK worden gedraaid.

Daarnaast zijn er elke avond om 21:00 uur (maandag 21:30 uur) volledige concerten te horen. Op vrijdag Placebo in Melkweg Amsterdam, op zaterdag Editors op Vestrock, op zondag Liam Gallagher in Knebworth en op maandag White Lies in Hedon.

Maandagavond doet Jasper Leijdens tussen 19:00 en 21:30 uur verslag van het festival ‘Primavera Live’ in Barcelona.

Foto: KINK

Wouter van Stralen verlaat SLAM

SLAM!

Wouter van Stralen is niet langer te horen op SLAM!. Hij begon anderhalf jaar geleden samen met enkele andere jocks als nieuw talent in het weekend en was de afgelopen tijd op zondag te horen tussen 10:00 en 14:00 uur. Hielke Boersma neemt zijn uren over en is voortaan op zaterdag en zondag te horen.

Het was Wouters eigen keuze om te stoppen bij SLAM. “De afgelopen maanden werd het voor Wouter steeds moeilijker om projecten, zoals vormgeving produceren voor de Italiaanse radiomarkt, te combineren met zijn werk voor SLAM”, laat een woordvoerder weten.

Foto: Marc Verhees | SLAM!

Hoofdredacteur Mireille van Ark weg bij BNR, stapt over naar RTL Nieuws

Mireille van Ark stopt als hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Ze maakt de overstap naar RTL Nieuws, waar ze adjunct-hoofdredacteur wordt. Mireille werkte acht jaar bij BNR, eerst als adjunct-hoofdredacteur en sinds ruim twee jaar als hoofdredacteur.

“Met wat pijn in het hart neem ik afscheid van BNR, waar ik me acht jaar ten volste heb ingezet”, vertelt Mireille over haar overstap. “Nu is het tijd voor een nieuwe rol en omgeving, waar ik me onwijs op verheug.”

Mireille vult per 1 september de vrijgekomen functie in van Ilse Openneer, die op haar beurt Harm Taselaar opvolgde als hoofdredacteur. Mireille zal samen met Openneer en adjunct-hoofdredacteur Dennis van Luling leidinggeven aan de redactie van RTL Nieuws.

Foto: BNR Nieuwsradio

Yade Lauren opnieuw grote winnaar FunX Music Awards

Yade Lauren tijdens de FunX Music Awards

Yade Lauren (foto) is met drie prijzen opnieuw de grote winnaar van de NPO FunX Music Awards. $hirak, Cristian D en Trobi gingen ieder naar huis met twee awards en ook waren er prijzen voor Josylvio (Artist Of The Year – Male), Broederliefde (Best Group) en Tim Hofman.

Alle winnaars van de FunX Music Awards:
Artist Of The Year – Male: Josylvio
Artist Of The Year – Female: Yade Lauren
Best Group: Broederliefde
Best Video: Cristian D Ft. $hirak, Brysa & Ashafar – Amsterdam
Best Album: Trobi – Trobi On The Beat
Best Collabo: Trobi Ft. Mula B & LouiVos – Einstein
Best Song: Yade Lauren – In De Nacht
Best MC: Lijpe
Best DJ: Wef
Best Producer: $hirak
Next Best: Cristian D
Best Singer: Yade Lauren

Ook werd dit jaar voor de derde keer de FunX Power Award uitgereikt, dit jaar aan Tim Hofman. Hij legde met zijn serie BOOS het machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik bij The Voice bloot en wakkerde hiermee het gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag aan.

De FunX Power Award wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die een belangrijke maatschappelijke bijdrage heeft geleverd voor de FunX-doelgroep.

Foto: NPO FunX / Nikki van Toorn

Dave Minneboo start op 1 juli als radiodirecteur Talpa Network

Dave Minneboo start volgende maand als radiodirecteur van Talpa Network. Hij krijgt de leiding over alle radiostations van Talpa: Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10. Dave, die begin maart aankondigde terug te keren bij Talpa, was eerder programmadirecteur bij Qmusic. Bij die zender is hij al een tijdje weg.

Dinsdag werd bekend dat Roland Snoeijer juist van Talpa naar Qmusic overstapt, waar hij Dave opvolgt als programmadirecteur. Of die wisselingen tussen beide zenders ertoe geleid hebben dat Dave nu eerder bij Talpa Network kan beginnen, wil de zender niet zeggen. “We doen verder geen uitspraken over de inhoud van contracten van onze medewerkers”, zegt een woordvoerder.

Duidelijk is wel dat er bij de Talpa-zenders het nodige gaat veranderen. Vooral de programmering van Radio 538 gaat op de schop. Zo stopt de dagelijkse middagshow van Coen en Sander over twee weken. Wie het middagslot op 538 gaat presenteren, is nog niet duidelijk.

Foto: ANP

Marieke Elsinga zwanger van eerste kind

Marieke Elsinga is in verwachting van haar eerste kindje. Dat onthulde ze zojuist in de ochtendshow Qmusic. Haar afwezigheid van de afgelopen tijd heeft niets met de zwangerschap te maken, benadrukt ze.

“Ik ben zo blij dat het nu is verteld”, zei Marieke vanmorgen. “Het werd ook wel tijd, want ik ben best al een tijdje op weg. Je begint het ook best een beetje te zien. Ik heb zelfs zo’n zwangerschapsbroek aan.”

Ze verwacht het kindje samen met haar partner Sander.

Foto: Qmusic

3FM wil nog niets kwijt over ‘zenuwslopende reorganisatie’

De programmering van NPO 3FM gaat flink op de schop. Sander Hoogendoorn verliest zijn ochtendprogramma, Frank van der Lende en Eva Koreman stoppen met hun middagshow en Herman Hofman moet helemaal vertrekken bij de jongerenzender, zo maakte hij maandag bekend. Een drastische reorganisatie, waarbij ook flink bezuinigd moet worden, moet het tij van de dalende luistercijfers doen keren.

Menno de Boer nam onlangs als nieuwe zendermanager het roer over van Sharid Alles, die van 2018 tot eind vorig jaar de scepter zwaaide bij 3FM. Onder haar leiding stegen de luistercijfers van het jongerenstation nauwelijks; het marktaandeel zakte begin vorig jaar zelfs onder de twee procent.

Zorgvuldigheid

Zendermanager Menno de Boer zegt tegen NRC dat hij weinig kwijt kan over wat er allemaal aan de hand is bij de reorganisatie van 3FM. “We zijn in gesprek met de omroepen om 3FM beter te maken. We zitten nog middenin dat proces. Dat doen we erg zorgvuldig en daarom kan ik daar nu nog geen uitspraken over doen”, aldus Menno.

Eerder meldde RadioFreak al dat de programmering van de jongerenzender flink op de schop zou gaan, waarbij alle tijdsloten open liggen.

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM

Gebouw Omroep Gelderland korte tijd ontruimd vanwege brand

Het gebouw van Omroep Gelderland aan de Rosendaalseweg in Arnhem is vanochtend rond 10:45 uur even ontruimd geweest omdat er brand was in de kantine. Een kantinemedewerker liep brandwonden op en is naar het ziekenhuis gebracht. Hoe zwaar de verwondingen van het slachtoffer zijn, is niet duidelijk.

Door het ongeluk in de keuken hing in het gebouw van de omroep een brandlucht. Nadat de brandweer de keuken had geventileerd, mochten alle medewerkers weer naar binnen.

De Arbeidsinspectie onderzoekt wat er gebeurd is.

Giel Beelen grapt over vertrek: “Dit is de laatste van mei”

Giel Beelen heeft gisteravond in zijn uitzending op NPO Radio 2 gezegd dat het ‘zijn laatste uitzending van mei is’. Door meerdere media werd dat geïnterpreteerd als aankondiging dat Giel vertrekt bij de zender, maar daar blijkt niets van waar. Een woordvoerder van BNNVARA zegt dat het om een grap van de radio-dj gaat.

“Vanavond is een gekke avond. Ineens gaan dingen heel snel. Lang verhaal kort: vandaag is de laatste uitzending van mei hier op NPO Radio 2”, zei Giel in zijn uitzending. “Er is gewoon een hoop aan hand in radioland. Met poppetjes achter de schermen, maar ook hier op de radio. Ik heb echt waanzinnige dingen meegemaakt hier op NPO Radio 2.”

Het is niet de eerste keer dat Giel grapt over zijn vertrek. Zo zei hij in 2016, voordat hij met vakantie ging: “Dit is de laatste uitzending die ik voor ‘juli’ maak.”

Foto: NPO Radio 2 | Linda Stulic

Roland Snoeijer nieuwe programmadirecteur Qmusic

Roland Snoeijer wordt vanaf 1 juli de programmadirecteur van Qmusic. Hij volgt Dave Minneboo op die terugkeert naar Talpa Network, waar hij de leiding krijgt over alle radiostations. Sinds de bekendmaking van zijn vertrek is Iwan Reuvekamp waarnemend programmadirecteur bij Qmusic en is DPG Media op zoek gegaan naar een opvolger.

Op dit moment is Roland Snoeijer programmadirecteur bij Radio 10. Die functie heeft hij negen jaar lang bekleed. Daarnaast was hij jarenlang programmadirecteur bij 100% NL en RTL FM en werkte hij onder meer bij Veronica en de AVRO.

“De kracht van Qmusic zit in de inspirerende club van creatieve en bevlogen radiomakers met grote ambities. Ik ben heel blij dat ik onderdeel ga uitmaken van het team. Ook verheug ik me erop om de toekomst van Qmusic in het radiolandschap uit te stippelen en mooie nieuwe plannen te maken voor het radioportfolio van DPG Media”, aldus Roland.

Schaatskampioenschappen ook komende jaren op Radio 1

NOS

De NOS zal de komende jaren op NPO Radio 1 verslag blijven doen van alle Nederlandse kampioenschappen. Het gaat om alle schaatsvormen: langebaanschaatsen, marathon, shorttrack, kunstrijden en inlineskaten. De omroep heeft zijn contract met schaatsbond KNSB verlengd tot en met het seizoen 2025-2026.

Binnen het contract zijn de rechten vastgelegd voor het verslaan van de NK’s via radio, tv en internet. Ook het jaarlijkse kwalificatietoernooi voor de World Cup’s en het Olympisch kwalificatietoernooi zijn onderdeel van de overeenkomst. Voor de belangrijkste toernooien wordt de programmering van Radio 1 aangepast, zodat de NOS deze integraal kan uitzenden.

Maarten Nooter hoofdredacteur van NOS Sport: “Schaatsen is en blijft een van de belangrijkste sporten van Nederland. Veel successen, veel belangstelling, veel verhalen en dus journalistiek zeer relevant. Dat laatste geldt zeker ook voor de nationale kampioenschappen want die vormen de springplank naar internationale titels en olympische medailles.”

Pieter van der Wielen van Radio 1 naar NRC Audio

Pieter van der Wielen maakt deze zomer de overstap van NPO Radio 1 naar NRC Audio, het podcast platform van NRC. De presentator van ‘Nooit meer Slapen’ zal vanaf komend najaar een eigen interviewpodcast gaan maken. Momenteel is Pieter vier dagen per week in de nacht te horen op Radio 1 voor de VPRO.

“Audio speelt een essentiële rol in de digitale toekomst van NRC”, zegt hoofdredacteur René Moerland. “Onze podcasts vernieuwen onze journalistiek en helpen ons een overwegend jong publiek te bereiken. Voor veel van hen is naar ons luisteren hun eerste kennismaking met NRC.” De komst van Van der Wielen vormt volgens Moerland een belangrijke volgende stap in het verder uitbouwen van audio. “We zijn trots dat Pieter voor NRC kiest. Zijn talent en ervaring zullen ons helpen verder te groeien en van NRC het journalistieke audiomerk van Nederland te maken.”

Pieter van der Wielen: “Ik voel me hartelijk welkom geheten bij NRC, ik heb veel zin om met het team van NRC een podcast te ontwikkelen. Het is nieuw en spannend en ik ben er van overtuigd dat het heel goed en bijzonder gaat worden.”

Carrière

Pieter van der Wielen won in 2015 de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn presentatie van het NPO Radio 1-programma ‘Nooit Meer Slapen’. De presentatie daarvan is sinds 2014 vier dagen per week in zijn handen. Eerder presenteerde Van der Wielen voor onder meer de NPS, NOS en VPRO verschillende programma’s als “Hoe?Zo!”, “Labyrint” en “Met het Oog op Morgen”. Voor televisie maakte hij onder meer het onderzoeksprogramma ‘Goudzoekers’ en presenteerde hij talkshow ‘Op1’. Pieter van der Wielen studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Foto: VPRO – Roel Siebrand

Radio 538 vult nachtprogrammering: Dylan Boet dagelijks tussen 0:00 en 2:00 uur

Radio 538 breidt de nachtprogrammering verder uit. Dylan Boet, die tot voor kort één nacht per week te horen was, gaat vier nachten per week een nachtprogramma presenteren. Vanaf 7 juni maakt hij op 538 elke maandag tot en met donderdagnacht een programma tussen 0:00 en 2:00 uur. Nu is op die uren nog non-stop muziek te horen.

“Ik ben er super blij mee. We gaan van één showtje naar vier. Dat is super mooi”, reageerde Dylan, die pas begin deze maand zijn eigen, vaste nachtprogramma kreeg.

538 schrapte in 2020 een groot deel van de nachtprogrammering. Dat deed de zender naar eigen zeggen om de gevolgen van de teruggelopen advertentie-inkomsten door de coronapandemie op te vangen.

Foto: Radio 538

Herman Hofman geëmotioneerd op 3FM: “Ik moet weg”

Herman Hofman krijgt geen plek in de nieuwe programmering van NPO 3FM. Hij zal de zender daarom later dit jaar verlaten, heeft hij vanmiddag bekend gemaakt. Naar eigen zeggen weet hij het sinds vorige week en heeft hij nog geen idee wat hij nu gaat doen. “Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven”, zei hij geëmotioneerd.

“Ik voel me heel erg verdrietig en voel me alsof ik gedumpt ben door een vriendin waar ik tien jaar alles voor heb gegeven. En ik weet ook nog steeds niet waarom ik eruit gezet word. En dat maakt het eigenlijk alleen maar moeilijker.”

Een geëmotioneerde Herman:

Het was al even duidelijk dat het roer fors om zou gaan bij 3FM. De nieuwe zendermanager Menno de Boer wilde dat alle omroepen opnieuw zouden nadenken over de programmering. Inmiddels lijkt het erop dat de nieuwe ochtendshow al rond is en dat onder meer het programma ‘3VOOR12 Radio’ gaat verdwijnen.

Alles eruit halen

“Wanneer ik weg moet weet ik eigenlijk niet, waarschijnlijk na de zomer”, zei Hofman. “In ieder geval ga ik de laatste maanden dat ik nog op de radio ben alles eruit halen. Elke seconde radio die er is ga ik opsnuiven.”

Herman begon bij 3FM in de nacht. Begin 2015 kreeg hij er een eigen programma in het weekend. Datzelfde jaar won hij de Marconi Award voor Aanstromend Talent. De jock zat tussen mei 2020 en juli 2021 ruim een jaar met een burn-out thuis.

De radiomaker kreeg afgelopen woensdagavond te horen dat hij weg moet bij 3FM. “Ik hoorde het woensdag in het stadion in Tirana”, zegt Herman, doelend op de finale die Feyenoord er speelde. “Het heeft m’n finale behoorlijk verpest. Ik heb zitten janken in het stadion. Ik heb die finale in een soort roes gezeten van holy shit, ik ben mijn baan kwijt.”

Foto: AVROTROS | Elvin Boer

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS stopt

Marcel Gelauff

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws legt per 1 september aanstaande zijn functie neer en verlaat de NOS. Volgens Gelauff is het tijd voor een nieuwe hoofdredacteur, die nieuwe accenten kan zetten. Daarnaast wil hij meer vrijheid om zijn eigen tijd te kunnen indelen. Met elf jaar in deze functie is Gelauff de langstzittende nieuwshoofdredacteur in de geschiedenis van de NOS.

Als hoofdredacteur is Gelauff onder andere verantwoordelijk voor alle nieuwsuitzendingen op de landelijke publieke radiozenders. Daarnaast maakt de NOS nog het ‘Radio 1 Journaal’ en ‘Nieuws en Co’ op NPO Radio 1.

Menselijker geworden

“Voor mijzelf is dit een grote stap, want na 42 jaar (meer dan) fulltime in de journalistiek te hebben gewerkt, breekt nu een nieuwe vrijheid aan die ik graag wil omarmen”, zegt Gelauff. “Ik ben gezond, voel me sterk en dan is het jaar waarin ik 65 word een goed moment.”

Terugkijkend constateert hij: “We zijn in onze taal, toon en beeldgebruik veel menselijker en veel dichterbij geworden. We bereiken jongeren zoals geen nieuwsorganisatie daarin slaagt. We zijn feitelijk en kritisch en kijken in grotere onbevangenheid en vanuit meer perspectieven naar de wereld om ons heen. We opereren met meer zelfvertrouwen en hebben steeds meer oog gekregen voor onze eigen percepties, omissies, blinde vlekken en fouten.”

19 jaar

Gelauff begon negentien jaar geleden bij de NOS. Eerst als adjunct-hoofdredacteur van het NOS Journaal; vanaf 2011 als hoofdredacteur van de hele nieuwsafdeling van de NOS (naast televisie ook radio en online). Hij kwam over van RTL Nieuws, waar hij onder meer eindredacteur was en een korte periode chef van de Haagse redactie.

Volgens algemeen directeur Gerard Timmer van de NOS heeft NOS Nieuws met Gelauff aan het stuur in inhoud, vorm, professionaliteit en alertheid een enorme ontwikkeling doorgemaakt: “NOS Nieuws heeft het allerbelangrijkste gedaan wat je in deze tijd kan en moet doen. Daar zijn waar je publiek is. NOS Nieuws is niet alleen op die platforms aanwezig, maar is er – getuige het aantal volgers en bezoekers – ook in geslaagd de juiste vertelvormen te vinden voor al die verschillende omgevingen en doelgroepen.”

Wie Gelauff opvolgt heeft de NOS niet bekendgemaakt.

Foto: NOS / Rogier Veldman

DPG Media bang voor toekomst Qmusic door fusie RTL en Talpa

DPG Media heeft bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) geklaagd over de fusieplannen van RTL Nederland en Talpa. Dit meldt het ANP na eerdere berichten van Het Financieele Dagblad. Het moederbedrijf van Qmusic is bang dat de radiozender gemarginaliseerd wordt.

De fusie tussen RTL en Talpa zou volgens DPG leiden tot een monopolie op de Nederlandse televisiemarkt en heeft daarbij ook impact op de advertentiemarkt voor de radio. Naast de fusie van de televisiezenders heeft Talpa ook Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Sky Radio. DPG beschikt alleen over Qmusic.

Begin dit jaar werd al bekend dat de ACM extra onderzoek doet naar de fusie tussen RTL en Talpa. Uit een eerste studie bleek volgens de toezichthouder dat de samensmelting van de twee grote mediaorganisaties negatieve gevolgen kan hebben voor de concurrentie in het Nederlandse medialandschap.

Foto: ANP

Sander Lantinga vindt Ruud de Wild ‘verzuurde dj’: “Kijk naar je eigen programma”

Sander Lantinga

Sander Lantinga is niet te spreken over de uitspraken van Ruud de Wild, die afgelopen week zei dat ‘de rek eruit is’ bij ‘De Coen en Sander Show’ op Radio 538. “Ruud de Wild, over verzuurde dj’s gesproken, daar heb je er eentje. Na zeven jaar heeft hij er nog steeds moeite mee dat wij op zijn plek zijn gaan zitten. Over rek eruit: hij kan ook naar zijn eigen programma kijken”, zei Sander vanmiddag in ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1.

Afgelopen woensdag werd bekend dat ‘De Coen & Sander Show’ stopt in de huidige vorm. Het programma is na de zomer nog maar één keer per week te horen op Radio 538. “Je kunt nooit honderd procent van de Nederlandse bevolking tevreden houden. Maar Ruud de Wild haalt ons al zeven jaar lang in elk interview weer aan. Wees eens niet zo zuur man, zo gaan die dingen gewoon. Zeven jaar lang reageerden we niet, dus dan vind ik nu het moment om weleens te reageren.”

Sander over de uitspraken van Ruud de Wild:

Sentimenteel

Na 16 jaar is ‘De Coen & Sander Show’ straks niet meer dagelijks te horen op de radio. Het maakt Sander sentimenteel. “Het is wel een meewarig gevoel. We gaan richting het einde, over drie weken is de laatste. Ook qua emoties gaat het alle kanten op. Wij wisten dit al langere tijd, dus nu is er wel enige vorm van opluchting.”

De twee kregen afgelopen week veel reacties. “Veel mensen snapten het niet. Dan kan je heel verzuurd gaan doen, maar dat zijn we niet. We krijgen toch weer mooie, nieuwe kansen. We blijven als duo bestaan. Het is enorm cliché, maar er gaat een deurtje dicht en ergens anders gaat weer een deurtje open.”

Sander verhuist een verdieping hoger in het Talpa-pand: hij gaat de middagshow op Radio Veronica presenteren. “Ik ga mezelf weer uitdagen, ik ga mezelf opnieuw uitvinden. Het is tijd voor Sander 2.0. Daar heb ik echt heel veel zin in.”

Foto: Radio 538

‘3FM wil Wijnand Speelman en Rob Janssen in de ochtend, 3voor12 verdwijnt’

Wijnand Speelman en Rob Janssen gaan de ochtendshow op NPO 3FM maken. Dat meldt het AD op basis van een programmering die de krant ingezien heeft. Wijnand en Rob zijn momenteel samen te horen op vrijdagavond. Wie de middagshow op 3FM gaat maken, is nog onduidelijk. Bram Krikke en Tom van der Weerd zouden, net als Frank Dane, Ruud de Wild en Giel Beelen, bedankt hebben.

In de nieuwe programmering behouden Jorien Renkema tussen 10:00 en 12:00 uur en Timur Perlin tussen 12:00 en 14:00 uur hun programma, aldus de krant. Sander Hoogendoorn verhuist naar 14:00 tot 16:00 uur.

3voor12 verdwijnt

Frank van der Lende gaat naar het begin van de avond tussen 19:00 en 22:00 uur en Eva Koreman naar het weekend. ‘3voor12’ maakt plaats voor Olivier Bakker en Jamie Reuter van PowNed, bevestigen diverse bonnen aan het AD. Daarmee zou VPRO’s ‘3voor12’ voor het eerst sinds 1998 uit de programmering verdwijnen. De VPRO zegt ‘niets te kunnen zeggen’.

De NPO en zenderbaas Menno de Boer kunnen ‘op dit moment nog niet reageren, vanwege de gesprekken met de omroepen’.

Op de schop

Het was al even duidelijk dat het roer fors om zou gaan bij 3FM. De nieuwe zendermanager Menno de Boer wil omroepen laten intekenen op alle tijdsloten. Dat intekenen gebeurt formeel gezien elk jaar, maar nu zouden alle tijdsloten open liggen. Na de zomer zou de nieuwe programmering dan rond moeten zijn.

3FM, dat al een aantal jaar te kampen heeft met lage luistercijfers, gooide de programmering de afgelopen tijd al meermaals flink om. Ruim twee jaar geleden, in april 2020, veranderen de lunchshow, middagshow en het avondprogramma van presentator.

Rick van Velthuysen: “DAB+ heb ik nooit interessant gevonden”

Rick van Velthuysen denkt dat DAB+, de digitale ether, nooit echt aan zal slaan. Hij heeft het nooit interessant gevonden, zei hij in z’n eigen programma na een vraag van een luisteraar. “Ik heb het wel in m’n auto zitten, dus ik luister er weleens naar. Maar meestal denk ik dan mwah… het geluid is een beetje platgeslagen. Al wordt het steeds beter. Maar ik denk dat het meer naar streaming gaat.”

De dj van NPO Radio 2 denkt zelfs dat het hele idee van radiomaken anders gaat worden. “Plaatjes draaien zal straks een soort van bijzaak worden, het wordt meer de vraag wat je aan content te melden hebt. Het zal erom gaan hoeveel luisterpubliek je hebt en hoe trouw ze luisteren. Het wordt meer een community.”

Het idee dat je een vaste programmering voorgeschoteld krijgt zal ook niet meer lang blijven, volgens de dj. “Ik denk dat het meer in blokken gaat werken. Dat je een eigen programmering gaat samenstellen. Ik merk nu al dat mensen overdag reageren op mijn nachtprogramma.”

Foto: NPO Radio 2 | Linda Stulic

NOS verlengt radiocontract Eredivisie voor Radio 1

ANP

De live-verslaggeving van de voetbalwedstrijden in de Eredivisie blijven de komende jaren bij de NOS op NPO Radio 1. Samen met de rechten van de samenvattingen op tv is het contract met Eredivisie Media & Marketing (EMM) verlengd tot en met het seizoen 2024/2025.

Gerard Timmer, algemeen directeur van de NOS, is verheugd over deze nieuwe verbintenis. “De Eredivisie is en blijft de belangrijkste competitie voor de Nederlandse voetballiefhebber. Met de samenvattingen op televisie – met het bord op schoot – maar ook online via de NOS-app en onderweg via Langs de Lijn en NPO Start blijft de Eredivisie de komende jaren bij ons op alle denkbare platforms te volgen.”

EMM-directeur Frank Rutten is verheugd met de nieuwe verlenging van de langdurige samenwerking. “Het is uitstekend nieuws voor alle Eredivisieliefhebbers dat ieders favoriete club ook de komende jaren op de vertrouwde wijze gevolgd kan worden.”

Foto: ANP

Coen en Sander Show naar vrijdagmiddag, Coen krijgt lunchshow en Sander naar Veronica

De Coen en Sander Show op Radio 538 stopt in de huidige vorm. Coen Swijnenberg krijgt vanaf oktober een lunchshow op 538 en Sander Lantinga gaat de middagshow op Radio Veronica presenteren. De twee dj’s blijven op vrijdagmiddag nog wel samen te horen met de Coen en Sander Show.

Het vertrek is niet vrijwillig, schrijft Coen op zijn Instagram: “Een tijdje geleden kregen we de mededeling dat ons programma plaats moet maken omdat er gekozen is voor een andere invulling van ‘onze’ uren. Die zagen we even niet aankomen. We hadden juist hele goede gesprekken over onze toekomst.”

Wennen

Toch ziet Coen het positief in: “De Coen en Sander Show verhuist naar de vrijdagmiddag en op de andere dagen mag ik de lunchshow gaan maken op Radio 538. Veel om straks naar uit te kijken, maar eerst ga ik heel erg genieten van de laatste dagelijkse middagshows met Sander, het team en de beste luisteraars die we ons kunnen wensen.”

Sander: “Het zal even wennen zijn om mijn vrouw vaker te zien dan Coen, maar ik heb ontzettend veel zin in de toekomst bij Radio Veronica en op de vrijdag bij Radio 538.”

Coen en Sander maakten het nieuws vanmiddag zelf bekend in hun programma op Radio 538:

Sinds 2004

Coen en Sander begonnen achttien jaar geleden, in 2004, met een programma op de vrijdagavond. Hun latere middagshow groeide uit tot een van de populairste programma’s op de radio. Sinds augustus 2015 zijn de twee te horen op Radio 538. De dj’s verlengden vorig jaar nog hun contract bij de zender met twee jaar.

Op 16 juni maken Coen en Sander de laatste reguliere uitzending op 538. De zender komt later met informatie over de nieuwe invulling van de middag van 538.

Foto: Radio 538

Marieke Elsinga vanaf maandag weer terug op Qmusic

Marieke Elsinga keert weer terug in de ochtend van Qmusic. Dat zei ze vanmorgen in de ochtendshow van Qmusic. Maandag zal ze weer te horen zijn, voorlopig voor vier dagen in de week. Op woensdag neemt ze voorlopig nog vrij.

Op 11 april staakte Marieke tijdelijk al haar werkzaamheden, omdat het werk haar te veel werd. Vorige week begon ze weer met de opnames van de RTL 4-spelshow ‘Fout Maar Goud’.

Foto: Qmusic | DPG Media

Luistercijfers maart-april: Radio 2 loopt uit op Qmusic

Luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek NLO

Radio 2 blijft de marktleider bij de Nederlandse radiozenders. Dit blijkt uit de luistercijfers over de periode maart – april 2022 gemeten door het NLO. De publieke zender loopt zelfs uit op Qmusic. Over een jaar gezien levert Radio 538 het meeste in.

538 levert in 12 maanden 1.3 procentpunt marktaandeel in, Qmusic krijgt dit percentage er in een jaar juist bij. Ook Radio 5 weet over een jaar aanzienlijk te groeien. Naast 538 leveren ook Sky Radio en Radio 10 marktaandeel in.

Stationmrt - apr
2022
feb - mrt
2022
 mrt - apr
2021
 
01.NPO Radio 212.5 %12.3 % 0.212.7 % 0.2
02.Qmusic12.1 %12 % 0.110.8 % 1.3
03.Radio 1010.1 %10.1 %=10.6 % 0.5
04.Radio 5388.3 %8.1 % 0.29.6 % 1.3
05.NPO Radio 18.2 %8.4 % 0.28.3 % 0.1
06.Sky Radio7.4 %7.2 % 0.28 % 0.6
07.NPO Radio 56.4 %6.6 % 0.25.9 % 0.5
08.Radio Veronica3.7 %3.7 %=3.5 % 0.2
09.100% NL3 %3.3 % 0.33.1 % 0.1
10.NPO Radio 42.3 %2.3 %=2.6 % 0.3
11.NPO 3FM2.2 %2.2 %=2.1 % 0.1
12.SLAM!1.6 %1.5 % 0.11.4 % 0.2
13.Kink0.9 %1 % 0.10.8 % 0.1
14.BNR Nieuwsradio0.7 %0.7 %=0.7 %=
15.classicnl0.7 %0.7 %=0.8 % 0.1
16.Sublime0.7 %0.7 %=0.7 %=
17.Radio Decibel0.2 %0.2 %=0 %
       
--.ORN Radio8.2 %8.5 % 0.38.7 % 0.5
--.Overige zenders6.3 %6.1 % 0.25.7 % 0.6
--.E Power Radio4.4 %4.4 %=4.3 % 0.1

Stijgers NPO Radio 2, Overige zenders, Qmusic, Radio 538, SLAM! en Sky Radio
Dalers100% NL, Kink, NPO Radio 1, NPO Radio 5 en ORN Radio
GelijkBNR Nieuwsradio, E Power Radio, NPO 3FM, NPO Radio 4, Radio 10, Radio Decibel, Radio Veronica, Sublime en classicnl

Bekijk en vergelijk meer luistercijfers in het RadioFreak luistercijfer-dossier.

De luistercijfers zijn gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.641 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd is in deze periode 2 uur en 28 minuten per dag (vorige periode: 2 uur en 31 minuten). De gemiddelde luistertijd van de luisteraars is 4 uur en 3 minuten (vorige periode: 4 uur en 6 minuten).

FD Mediagroep boos over weigeren commercial door STER

De STER wil een radiocommercial van Listn, het podcastplatform van BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad, niet uitzenden. Probleem is volgens de reclameverkoper van de publieke zenders dat ook BNR Nieuwsradio wordt genoemd. En dat is een directe concurrent van NPO Radio 1. Het beleid is dat er op een bepaald mediumtype geen reclames voor hetzelfde mediumtype mogen worden uitgezonden.

“BNR is dus welkom op televisie, maar niet op de radio. RTL 4 is welkom op radio, maar niet op televisie”, aldus STER-directeur Frank Volmers in Adformatie. “En Listn is welkom op radio én tv, maar niet als BNR in de commercial wordt genoemd.”

De FD Mediagroep wil de verwijzing niet weghalen. “Het staat iedereen vrij om eigen voorwaarden te maken”, aldus BNR Nieuwsradio-hoofdredacteur Mireille van Ark. “Maar van de Ster zou je verwachten dat betrouwbare journalistieke merken welkom zijn om te adverteren.”

Bay & Air

Het kan voor BNR overigens geen nieuws zijn dat de STER dit beleid heeft. Bijna tien jaar geleden werd er ook al een reclamespot van NPO Radio 1 gehaald toen BNR onder de naam ‘Bay & Air’ zendtijd had ingekocht. Overigens hebben veel commerciële zenders ook de regel dat ze geen reclames voor een concurrerend medium uitzenden.

Foto: Ster

Tukker FM breidt uit op FM in Noord- en Oost-Nederland

De regionale zender Tukker FM is vanaf 1 juni in een groot deel van het noorden en oosten van Nederland op de FM te beluisteren. De radiozender begon in februari 2020 met een FM-frequentie in alleen de regio Twente, maar het station heeft het FM-netwerk de afgelopen jaren langzaam uitgebouwd.

Tukker FM is vanaf volgende maand ook te horen in onder meer de Achterhoek, Friesland, de kop van Noord-Holland en de regio Amersfoort. Dat doet de zender op de frequenties waarop nu nog Radio Continu te horen is. Die zender blijft straks alleen op de FM te horen in Groningen en Drenthe.

“Mede door alle verzoekjes en berichten naar onze Tukker FM-redactie hebben we gemeend iets voor jullie te moeten doen”, aldus Tukker FM, die eerder al op de FM uitbreidde in de regio’s Apeldoorn, Deventer en Arnhem en Nijmegen.

Özcan Akyol maakt Radio 1-programma na bedreigingen weer vanuit huis

Özcan Akyol

Özcan Akyol maakt zijn radioprogramma ‘Onze Man in Deventer’ weer vanuit zijn huis in Deventer. Dat vertelde de radiomaker gisteren in zijn uitzending op NPO Radio 1. “We zijn weer in Deventer, gelukkig”, zei hij.

Özcan was de afgelopen weken noodgedwongen vanuit de studio in Hilversum te horen, omdat hij ernstig bedreigd werd. Op last van de politie mocht hij zijn programma niet vanuit zijn huis in Deventer voorzetten.

Foto: Daniël Cohen

Radio 5-presentator Manuëla Kemp al weken ziek thuis

Manuëla Kemp, presentator van het NPO Radio 5-programma ‘De Max!’, zit al een maand met gezondheidsklachten thuis. Dat bevestigt een woordvoerder van Omroep MAX tegenover RadioFreak. Henkjan Smits presenteert het avondprogramma op Radio 5 voorlopig solo.

Manuëla was op 22 april voor het laatst te horen op Radio 5. In de betreffende uitzending is ze te horen met dubbele tong, waardoor het gerucht gaat dat ze beschonken achter de microfoon zat. Omroep MAX wil dat niet bevestigen.

Wanneer Manuëla weer te horen is op Radio 5, is niet duidelijk.

Foto: Janita Sassen | Omroep MAX

Qmusic treft schikking met Q-Dance, danceprogramma’s blijven te horen

Qmusic heeft een schikking getroffen met Q-Dance, waardoor de danceprogramma’s van de radiozender te horen blijven. Het hoger beroep dat Qmusic wilde aanpassen tegen de evenementenorganisator is daarmee van de baan, zegt een woordvoerder tegen ANP.

In april bepaalde de rechter dat Qmusic binnen twee weken moest stoppen met het uitzenden van danceprogramma’s. Dat zou betekenen dat de complete programmering op zaterdagavond en -nacht, met danceprogramma’s van onder andere Armin van Buuren, gestaakt moest worden.

Nieuwe overeenkomst

Na de uitspraak van de rechter liet Qmusic al weten in gesprek te zijn met Q-Dance. Er ligt nu een nieuwe overeenkomst tussen beide partijen, waarin ‘duidelijke afspraken zijn gemaakt’.

Evenementenorganisator Q-dance had de rechtszaak tegen Qmusic aangespannen, omdat het vond dat Qmusic oude afspraken schond. In een 2005 getroffen schikking spraken beide partijen af dat Qmusic en Q-dance naast elkaar kunnen bestaan, op voorwaarde dat Qmusic niet actief dancemuziek promoot. De zender doet dat wel actief en schendt daarmee de afspraken, stelde Q-dance.

Foto: Qmusic | Joeri van Breukelen

KINK wint Online Radio Award

Online Radio Awards 2022

KINK heeft opnieuw de Online Radio Award voor Beste Radiostation gewonnen. In 2019 won KINK de prijs ook al. Naast het alternatieve radiostation waren ook Arrow Classic Rock, Hallokids Radio, JINX Radio en Arrow Bluesbox Radio genomineerd. Winnaar KINK is niet alleen online te ontvangen, maar ook landelijk via DAB+ in de ether en via diverse providers.

“Bij de keuze in categorie Beste Online Radiostation 2022, was de jury unaniem”, staat er in het juryrapport. “Het online radio station weet regelmatig met haar acties de pers te halen en heeft geïnvesteerd in een volwaardige, originele en onderscheidende programmering binnen hun genre met daarbij opvallende presentatietalenten, waarbij Tim op het Broek en Michiel Veenstra zelfs tot één van de beste presentatoren van Nederland behoren.”

Podcastprijzen

De Online Radio Awards reikt ook podcastprijzen uit. De award voor ‘Beste Podcast’ ging naar de TPO Podcast en de presentator van die podcast, Roderick Veelo, kreeg de prijs voor ‘Beste Online Presentator’. In 2018 wonnen de TPO Podcast en Roderick Veelo deze prijzen ook al een keer.

“De TPO Podcast is een goed geproduceerde, gemonteerde en mooi aangeklede podcast met een dijk van een presentator, die door vlotte presentatie de vaart er goed in weet te houden. Het totaalproduct is echt een ander geluid en accentueert de tijdgeest.” schrijft de jury over de podcast. De andere genomineerden in deze categorie waren: Het Land van Wierd Duk, Groeten uit het Zuiden!, RacingNews365 Formule 1 Podcast en Kleine Boodschap.

Voor de Beste Online Presentator waren de andere genomineerden: Tim op het Broek (KINK), Wierd Duk (Het Land van Wierd Duk), Johan Derksen (Grolloo Radio/Arrow Bluesbox Radio) en Mayoni Oosterhoff (Hallokids Radio). De nominaties leidden er toe dat drie van de acht juryleden opstapten.

Innovatieprijs

Dit jaar reikte de Online Radio Awards ook een Innovatieprijs uit. Die ging naar podcastdienst Podimo. Jury verwacht dat met de komst van Podimo lijkt eindelijk een solide verdienmodel ontstaat voor podcastmakers.

De Online Radio Awards zijn een initiatief van Spreekbuis en de verenigde-Online Radiostations (v-OR).

Middagshow van Frank van der Lende en Eva Koreman op 3FM stopt

Het middagprogramma van Frank van der Lende en Eva Koreman op NPO 3FM stopt. Dat maakten de twee net bekend in de uitzending. “We vinden het ontzettend jammer en het is niet onze eigen keuze, maar we zijn met elkaar in gesprek over nieuwe plannen op 3FM.”

De laatste uitzending van Frank en Eva samen is op 23 juni. Daarna gaat Frank met vaderschapsverlof, Eva vult vanaf dat moment de show solo. Een definitieve einddatum van het programma is nog niet bekendgemaakt.

Programmering op de schop

Eerder kondigde Sander Hoogendoorn al aan dat hij moet stoppen met zijn ochtendshow op 3FM. “Na de ochtendshow trekken ze nu ook de stekker uit ons programma”, zei Frank daarover. RadioFreak meldde onlangs dat de complete programmering van het station op dit moment onder handen wordt genomen. Alle opties liggen daarbij open, van geen enkel programma staat op voorhand vast dat het blijft.

Het schrappen van het middagprogramma betekent dat Frank van der Lende voor de tweede keer uit de middag wordt gehaald. Hij moest in 2017 stoppen als opvolger van Coen en Sander, maar keerde ruim twee jaar geleden weer terug op het tijdslot.

Zowel Frank als Eva zijn met hun omroepen in gesprek over de invulling van hun rol op 3FM na het stoppen van de middagshow.

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM

Hans Hogendoorn krijgt Ere-Zilveren Reissmicrofoon

De Ere-Zilveren Reissmicrofoon gaat dit jaar naar Hans Hogendoorn. De voormalig stem van NPO Radio 1 wordt door de jury geroemd als: “De stem der stemmen markeert een tijdperk in de levende Nederlandse radiogeschiedenis.”

“Altijd warm, altijd dienstbaar aan de uitzending”, schrijft de jury in haar rapport. : In zijn inmiddels een halve eeuw beslaande audiocarrière heeft Hans Hogendoorn ons geleerd wat het verschil is tussen een stem hebben en een stem zijn. De jury van de Zilveren Reissmicrofoon hoopt nog jarenlang van het vakmanschap van Hogendoorn te mogen genieten. Wát een stem is die man.”

Eind vorig jaar stopte Hans als stem van Radio 1, hij ging met pensioen. Wel bleef hij te horen als stem van ‘Met Het Oog op Morgen’ op Radio 1.

Genomineerden Zilveren Reissmicrofoon 2022

Naast de bekendmaking van de Ere-Zilveren Reissmicrofoon werden ook de nominaties voor de Zilveren Reissmicrofoon 2022 bekend gemaakt. Radio 1-programma ‘Bureau Buitenland’ met Tim de Wit is genomineerd voor de prijs. Net als NPO Radio 4-presentatrice Jet Berkhout, zij presenteert ‘De Muziekfabriek’. De laatste genomineerde is de podcastserie: ‘De onbekende kinderen van Kamp Westerbork’ gemaakt door Rob Trip.

Eervolle vermelding

Tim op het Broek heeft van de jury van de Zilveren Reissmicrofoon een bijzondere vermelding gekregen. Vanaf dag 1 presenteert Tim op de huidige versie van KINK. De jury zegt over hem: “Vele jaren had hij al bij de regionale publieke zender L1 achter de microfoon een breder publiek geboeid. Zijn zachte G en eigenheid heeft hij gehouden, maar zijn enorme liefde voor muziek kan bij KINK in de volle breedte worden geëtaleerd.”

“Maar in wat Tim te vertellen heeft, onderscheid hij zich pas echt. Zijn teksten zijn doordacht, zijn voorbereiding Spitseriaans. Hoewel hij ook uitstekend met de luisteraar aan de lijn kan improviseren. Dan is hij die vriend waarmee je naar de kroeg of een concert wil gaan. Geïnteresseerd in ieders verhaal, zoals toen hij geraakt was door een arts op de IC die tijdens de coronapandemie een plaat aanvroeg maar eigenlijk veel meer te vertellen had. In de laatste week van 2021 draaide Tim in zijn eentje dagelijks 18 uur de Album Top 1000 van KINK om zo geld op te halen voor de longverpleging. Het maakt de uren van Tim op KINK uniek.”

Foto: Screenshot Omroep West

Marieke Elsinga weer aan het werk voor TV

Marieke Elsinga is gisteren weer begonnen met haar televisiewerk. Op 11 april stopte ze tijdelijk al haar werkzaamheden omdat het te veel werd. Nu is ze gisteren begonnen met de opnames van de RTL 4-spelshow ‘Fout Maar Goud’. Haar radiowerk pakt ze nog niet op.

Vorige week zei ze in de ochtendshow van Qmusic: “Het gaat eigenlijk wel goed, een heel stuk beter. Omdat ik er minder over pieker of ik het wel kan maken dat ik er ’s ochtends niet ben. Nu krijg ik weer zin om ideetjes op te schrijven voor de ochtendshow op mijn telefoon.”

Over haar terugkeer op de radio zei ze: “Ik voel me niet gestrest of gehaast om terug te komen en dat is heel fijn. Ik heb er wel een idee over, maar ik wil die datum nog niet hardop zeggen. Ik wil de rust om te kijken wanneer het goed voelt die wekker ’s ochtends weer te zetten. Ik moet niet meteen weer met 180 kilometer gaan rijden.”

Foto: Qmusic

SLAM! experimenteert met nieuw radioprogramma op late avond

De uren na 22:00 uur op SLAM! zijn niet langer gevuld met non-stop muziek. De zender experimenteert met een nieuw, laat avondprogramma tussen tien uur en middernacht. Sinds gisteren zijn Jarno van der Wielen, Julia van Reyendam en Marijn Oosterveen op het tijdslot op SLAM te horen.

Het gaat om een experiment, meldt een woordvoerder van de zender aan Radiowereld. “We houden bij Slam van experimenteren. Dat doen we ook met nieuwe talenten. We gaan dat komende maanden vaker doen zowel online als on-air. Dat zie je dus nu terug.”

SLAM! schrapte drie jaar geleden de late avondshow, die toen nog gepresenteerd werd door Harm den Besten en Kees Dorresteijn. Sindsdien was op de late uren non-stop muziek te horen.

Foto: Marc Verhees | SLAM!

KINK verliest beroep over FM-frequenties en moet bodemprocedure afwachten

KINK

KINK moet in de strijd tegen de noodverlenging van de FM-frequenties toch wachten op de bodemprocedure in juni. Nadat de bestuursrechter eerder geen reden zag voor een uitspraak in een kort geding, omdat er ‘geen spoedeisend belang’ zou zijn, heeft ook het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) besloten dat er niet eerder een uitspraak komt.

Het beroep van KINK was ingesteld tegen het besluit van het kabinet om de landelijke FM-frequenties voor de derde keer te verlengen. De zender wilde niet wachten op de bodemprocedure tegen de noodverlenging, die 24 juni dient. KINK vond dat er haast geboden is, omdat de FM-frequenties al in september verlengd worden.

Bijval van Qmusic

In april zag de bestuursrechter in Rotterdam “geen spoedeisend belang” voor de zaak en wees het verzoek af. In mei volgde een beroep bij het CBb waarbij alle partijen gehoord werden. Dinsdag deed het CBb uitspraak, waaruit bleek dat KINK de beroepszaak heeft verloren en nu moet hopen op een goede afloop van de bodemprocedure.

Recent kreeg KINK bijval van Qmusic, een van de zenders waarvan de FM-frequentie wordt verlengd. Qmusic vindt een noodverlenging niet meer nodig, omdat de radioadvertentiemarkt onlangs spectaculair gegroeid is.

Foto: Nathan Reinds

Radioshow geschrapt, omroep boos: is kritiek op de NPO terecht of niet?

AVROTROS die zich uitspreekt over het stoppen van ‘Blok&Toine’ op NPO Radio 1 of Omroep WNL die niet te spreken is over het schrappen van het Radio 2-programma ’t Wordt nu Laat’: in de jaarverslagen van de omroepen lees je bijna jaarlijks kritische noten over beslissingen die de leiding van de NPO neemt. Niet zelden zijn omroepen daarbij zeer uitgesproken. Terecht of niet?

Kritiek op de macht die een zendermanager van de NPO soms heeft, is niet nieuw. Het besluit van NPO-radiodirecteur Jurre Bosman in 2017 om Rob Stenders terug te halen naar Radio 2, ten koste van Annemieke Schollaardt, stuitte op fel verzet van AVROTROS. De directeur van die omroep stelde dat Annemieke werd beschadigd door de NPO.

Veel belangen

Zoveel omroepen, zoveel belangen, ziet radiodeskundige Sieb Kroeske. “De publieke omroepen worden nooit geheel op hun wenken bediend, omdat er al zoveel omroepen zijn. De keerzijde is echter dat de publieke omroep volgens de Mediawet een duidelijke taak heeft, anders dan een commerciële gedachte. Ik heb regelmatig het gevoel dat er nogal eens wordt vergeten wat die taak is.”

Maar iedereen tevreden houden is gewoon niet altijd mogelijk, zegt een woordvoerder van de NPO. “We vernieuwen regelmatig de programmering van ons audioportfolio. Daarbij krijgen alle omroepen dezelfde kansen. Hierbij worden keuzes gemaakt en dat proces leidt onvermijdelijk tot teleurstellingen bij omroepen, bijvoorbeeld als een programma of podcast verdwijnt.”

Huidige model

Omroepen kunnen zich (bijna) jaarlijks intekenen voor een tijdslot op een van de publieke radiozenders. “Je kunt je ook afvragen hoelang het model nog kan stand houden”, zegt radiodocent Kroeske daarover. “Het is elk jaar weer hetzelfde spel en dezelfde knikkers. En als de intekening rond is, gaat men weer voor een jaar over tot de orde van de dag.”

Al ziet Kroeske ook dat kritiek die omroepen op de NPO-leiding soms pure ‘omroeppolitiek’ is. “Van mij mag er altijd kritiek zijn, mits onderbouwd. Dus niet alleen voor de bühne.”

Foto: RadioFreak

Marieke Elsinga: Er is zeker nog talent te horen op de radio

Qmusic-dj Marieke Elsinga vindt dat er zeker nog talent op de landelijke radio te horen is. Hoewel andere bekende radiomakers zich de afgelopen periode regelmatig afvroegen waarom er weinig tot geen aanwas is van jong talent, ziet Marieke dat anders. “Op de maandagochtend zit op Radio 2 tussen drie en zes Evert. Ik vind dat zo’n leuke gozer om naar te luisteren”, zegt ze in de podcast ‘De Broadcast’.

Marieke zit momenteel zelf overwerkt thuis en is dus een tijdje niet op de radio te horen. Maar toen ze nog wel vroeg opstond om de Qmusic-ochtendshow te presenteren, schakelde ze op maandagnacht vaak in op NPO Radio 2, waar Evert Duipmans dan te horen is. “‘Wildgroei’ heet het programma. Ik hoor altijd maar een kwartiertje van hem, als ik in de badkamer sta. Ik vind het altijd heel vrolijk.”

Evert maakte het programma eerder samen met een sidekick, maar die stopte eind vorig jaar. “Vooral toen zij nog met z’n tweeën waren, konden ze zo leuk met elkaar pingpongen. Nu hij in z’n eentje zit, is het weer even zoeken naar de vorm. In je eentje radio maken is wel even andere koek. Maar het is wel echt lekkere radio.”

Foto: Qmusic

Kees de Kort na twintig jaar weg bij BNR Nieuwsradio

Kees de Kort is vandaag voor het laatst te horen als economiecommentator op BNR Nieuwsradio. Na ruim 20 jaar neemt hij afscheid van de zender.

Op verzoek van De Kort vertrekt hij met stille trom. “Ik ben inmiddels 66 jaar en ben toe aan een ander dagritme en neem daarom afscheid van de dagelijkse deadlines.”

BNR verliest daarmee naar eigen zeggen ‘één van de beste, maar vooral ook één van de meest spraakmakende beurs- en economie-analisten van Nederland.’

De econoom was sinds de jaren negentig dagelijks te horen op zender. Hoofdredacteur Mireille van Ark: “Kees is voor ons ongelooflijk lang een dagelijks baken geweest, een analist om ons met beide benen op de grond te houden. We gaan hem en zijn scherpe analyses enorm missen.”

Foto: BNR

538 vervangt ‘Die Verrückte’ door ’90’s @ 9:00′

Wietze de Jager en Klaas van der Eerden

Radio 538 vervangt vanaf maandag ‘Die Verrückte’ door ’90’s @ 9:00′ in de De 538 Ochtend. De foute hits en guilty pleasures in ‘Die Verrückte’ die nog stamt uit de tijd van ‘Evers Staat Op’ worden vervangen voor muziek uit de 90’s. Op vrijdagochtend maakt dj Chris Deluxe van 09:00 tot 09:30 uur een mix van de hits uit de 90’s.

De zender geeft aan dat het ritme na de coronapandemie weer is verschoven en dat het station dit aangrijpt voor de verandering. Wietze de Jager over het nieuwe uur: “Als kind van de 90’s weet ik hoeveel goede muziek er gemaakt is dat decennium. Of je in de file staat, in je eerste meeting op kantoor zit of een muurtje staat te metselen: je begint je werkdag optimaal met één uur lang 90’s throwbacks.”

Onder de naam ‘The 90’s @ 9‘ bracht Sky Radio een aantal jaar geleden ook een uur lang 90’s hits op de radio.

Foto: Radio 538

Qmusic-dj Bram Krikke brengt eigen chips op de markt

Bram Krikke heeft zijn eigen merk chips in de markt gezet. Met Krikkies brengt de Qmusic-dj een mais-chips met een beetje kaas op de markt. Die volgens de dj “lekker corny” is.

Via Instagram laat Bram weten: “Dromen komen uit. Mijn eigen chipsmerk is een feit; Krikkies! Nu te krijgen bij iedere Jumbo in Nederland.”

Foto: Qmusic

Ook Domien Verschuuren stapt uit jury Online Radio Awards

Na Patricia van Liempt en Vincent Bijlo is ook Domien Verschuuren uit de jury van de Online Radio Awards gestapt. Waarom hij tot die beslissing is gekomen is niet helemaal duidelijk; hij heeft niet gereageerd op vragen van RadioFreak.nl hierover. Op de site van de Online Radio Awards wordt “de ontstane commotie” als reden genoemd.

De jury bestaat nu nog uit Peter Contant, Pierre Papa, Erik de Zwart, Mischa Blok en organisator Richard Otto. Hij voorziet geen problemen bij het bepalen van de winnaars nu de jury uitgedund is. “De overgebleven jury heeft in totaal anderhalve eeuw aan aan media-ervaring, dus dat is prima.”, laat hij weten in een reactie en voegt daarnaast toe: “De reglementen van te voren bekend waren bij de jury en iedereen heeft daar akkoord op gegeven.

Johan Derksen

Patricia van Liempt stapte uit de jury vanwege de nominatie van Johan Derksen. Vincent Bijlo vindt de kwaliteit van een deel van de genomineerden te laag en is tegelijkertijd betrokken bij één van de genomineerden.

De Online Radio Awards zijn prijzen voor de beste online radio- en podcastmakers van Nederland. Het publiek kon stemmen om de genomineerden te bepalen, de jury kiest daaruit een winnaar. Criteria waar naar wordt gekeken zijn innovatie, toegevoegde waarde, onderscheidenheid, kwaliteit en engagement richting het publiek. Op 19 mei worden de winnaars bekend gemaakt in Beeld en Geluid in Hilversum.

Foto: Qmusic

Mike Ackermans nieuwe directeur van Omroep Zeeland

Mike Ackermans wordt de nieuwe directeur van Omroep Zeeland. Hij gaat per 1 augustus aan de slag als opvolger van Monique Schoonen, die eind vorig jaar aankondigde te vertrekken. Ackermans is nu nog directielid van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Den Haag.

Ackermans is geen onbekende in de mediawereld. Zo was hij adjunct-hoofdredacteur bij BNR Nieuwsradio en werkte hij onder meer voor de Volkskrant, RTL Nieuws en Het Financieele Dagblad. Mede vanwege zijn uitgebreide CV, kennis en ervaring, is Ackermans gekozen tot directeur, meldt de regionale omroep.

“In deze functie komt veel samen van wat ik tijdens mijn loopbaan in en rond de mediawereld heb meegemaakt en geleerd”, zegt Ackermans. “Ik vind het geweldig dat ik de kans krijg om in deze prachtige provincie bij zo’n gerenommeerd media-instituut deze verantwoordelijkheid te mogen dragen.”

Foto: Omroep Zeeland

Henk Blok over abrupte einde ochtendshow Frank Dane: “Paniekvoetbal”

Henk Blok is niet te spreken over de manier waarop Radio 538 de ochtendshow van Frank Dane heeft stopgezet. “Het is heel vervelend hoe dat is gegaan. Het is niet netjes, niet goed te praten. Je verwacht dat het bij jouw bedrijf niet gebeurt en dan gebeurt het daar toch”, zegt Henk in de podcast ‘Dit was de Radio’.

Frank werd eind vorig jaar abrupt uit de ochtend van Radio 538 gehaald. Henk Blok was daarvoor ruim twee jaar lang vaste nieuwslezer in het ochtendprogramma.

“Paniekvoetbal”, zegt Henk over de beslissing van 538 over de ochtendshow-exit van Frank. “Dan nog had ik hem er niet meteen uitgezet. Hij heeft drie jaar lang de kans gehad in de ochtend. Dat lijkt me erg weinig om iets op te bouwen en er je eigen show van te maken. Waarom het is gebeurd? Dat moet je aan de hoge mensen bij 538 vragen.”

Nieuwslezer bij Evers

Henk werd bij het grote publiek bekend als vaste nieuwslezer in de ochtendshow van Edwin Evers. Hij verhuisde mee, toen Frank Dane eind 2018 het ochtendprogramma overnam. “Dat was een heel hectische beginperiode met hooggespannen verwachtingen. Je weet voor de tijd: het wordt niet het succes wat Evers was. Dat geeft extra druk. Je wilt het toch zo goed mogelijk doen met z’n allen.”

De nieuwslezer besloot in het voorjaar van 2020 om een sabbatical te nemen. “Ik ging er een half jaar tussenuit, omdat ik er even genoeg van had en iets van de wereld wilde zien. Medisch ging het toen ook wat minder met me, dat speelde ook een rol.”

Radio 10

Tegenwoordig is Henk te horen op een andere Talpa-radiozender: hij leest het nieuws in de ochtendshow van Gerard Ekdom op Radio 10. “De eerste weken waren zoeken, maar het gaat inmiddels erg lekker.”

Foto: ANP

Vincent Bijlo en Patricia van Liemt stappen uit jury Online Radio Awards

Vincent Bijlo

Presentator Patricia van Liemt en cabaretier Vincent Bijlo stappen uit de jury van de Online Radio Awards. Daar hebben ze wel verschillende redenen voor. Patricia van Liemt doet het omdat Johan Derksen is genomineerd in de categorie ‘Beste Presentator’ en dat hij daarom een podium krijgt.

“Ik vind het een klap in het gezicht voor alle mensen die ooit te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag”, zegt Van Liemt. “Door hem 2 weken na zijn afschuwelijke bekentenis weer naar voren te schuiven, is in mijn ogen niet de juiste weg naar een veiligere leef-, werk- én denkomgeving. Bezinning heeft tijd nodig.”

Vincent Bijlo trekt zich terug omdat hij de kwaliteit van de meeste podcasts en presentatoren onder de maat vindt. Daarnaast is hij betrokken bij een van de inzendingen. De genomineerden voor de prijzen worden door het publiek gekozen. Acht juryleden bepalen dan de winnaars. In de jury zitten nog Erik de Zwart, Domien Verschuuren en Mischa Blok.

Goed recht

De prijzen zijn een initiatief van Richard Otto, die al jaren in de marketing en media actief is en ook Spreekbuis uitgeeft. In een reactie aan ANP laat hij weten dat het “het goed recht is van de juryleden om zich terug te trekken. De regels van de verkiezing van de Online Radio Awards zijn heel transparant: we kunnen niet opeens een genomineerde gaan cancelen”.

Otto kan niet zeggen of hij overweegt de regels aan te passen na deze editie. “Het is een complex verhaal: er zijn natuurlijk bij de genomineerden meer mensen die je omstreden zou kunnen noemen.”

Foto: Erik Van 't Woud

Talpa Network start vier nieuwe DAB+ kanalen

Talpa Network heeft vier nieuwe zenders uitgerold die landelijk te ontvangen zijn in de digitale ether. ‘538 Classics’, ‘Radio 10 80’s Hits’, ‘Sky Radio Nice & Easy’ en ‘Vintage Veronica’ zijn te horen op de DAB+-vergunningen die vorig jaar werden gekocht voor bijna acht ton. Het ging toen om drie vergunningen in de zogenoemde ‘laag 7’. Talpa heeft ervoor gekozen om in een lagere kwaliteit uit te zenden, waardoor het mogelijk was om vier zenders in de lucht te brengen.

“Met deze vier nieuwe DAB+ kanalen vergroten we het audio-aanbod in de digitale ether en kunnen we onze luisteraars nog beter bedienen”, zegt Paul Römer, radiodirecteur van Talpa Network. “Elk extra ‘digital-only themakanaal’ heeft een eigen doelgroep en is herkenbaar aan de eigen muziekstijl.”

538 Classics

Het eerste kanaal is gekoppeld aan Radio 538. Het radiostation bestaat dit jaar 30 jaar en heeft volgens Talpa Network een rijk verleden aan classics die vandaag de dag nog steeds een hit zijn. “Om die reden is eind vorig jaar het themakanaal ‘538 Classics’ gelanceerd. Op het kanaal zijn hits uit de 90’s, 00’s en 10’s te horen.”

Naast ‘538 Classics’ wordt het al bestaande ‘538 TOP 50′-kanaal vervangen voor ‘538 NonStop’. 

Radio 10 80’s Hits

Talpa Network heeft veel succes met het al bestaande ‘Radio 10 60’s & 70’s Hits’ DAB+ kanaal. Uit de de NLO Streaming Audio Standaard blijkt dat de zender het best scorende themakanaal is. ‘Radio 10 80’s Hits’ heeft hetzelfde concept, maar dan met muziek uit de jaren ’80.

Sky Radio Nice & Easy

Sky Radio krijgt het themakanaal ‘Sky Radio Nice & Easy’. Daarop zijn toegankelijke pophits van de jaren ’80 tot nu te horen. Het digitale station komt naast het al bestaande DAB+ kanaal ‘Sky Radio Hits’.  

Vintage Veronica

Radio Veronica krijgt het eerste DAB+ kanaal naast het hoofdkanaal: ‘Vintage Veronica’. Daarmee wil de radiozender haar roots en trouwe luisteraars eren. Op het nieuwe kanaal is de muziekhistorie van Veronica uit de late 60’s en de jaren ’70 en ’80 te horen. Ook de vormgeving en muziek zijn afkomstig uit het memorabele Veronica-tijdperk. Soms nemen de coryfeeën het station over voor een live radio-uitzending, maar ook zijn er door de Stichting Norderney aangeleverde oude programma’s en aankondigingen te horen.

Foto: Pixabay | Ron Porter

Omzet radioreclame stijgt verder na ‘coronajaar’ 2020

In de eerste drie maanden is er netto voor 41,7 miljoen euro geadverteerd met audioreclame, 15,7 procent meer dan vorig jaar. Dat meldt Stichting Audify, dat voorheen het Radio Advies Bureau heette.

37 miljoen euro is uitgegeven aan radiospotreclame. Dat is vijf miljoen meer dan vorig jaar. Adverteerders hebben in deze periode minder gebruik gemaakt van non-spotreclame, deze investeringen komen uit op 1,88 miljoen euro.

2,7 miljoen

De omzet uit digitale audioreclame, zoals via podcast of bij een player via internet, steeg van 1,46 naar 2,77 miljoen euro. “Digitale audioreclame blijft fors groeien”, constateert Liedewij Hentenaar, directeur Audify. “En dat is logisch, gezien het aanbod en de consumptie ervan. Doordat de digitale audio nu ook transparant gemeten wordt, erkennen de adverteerders de logische inzet hiervan.”

Afgelopen jaar werd er bijna 210 miljoen euro opgehaald met audioreclame. Dat was toen een stijging van 23,4 procent ten opzichte van 2020.

Foto: Audify

Jeroen Drogt nieuw in het weekend van Radio Veronica

Jeroen Drogt (1966) volgt Femke van der Veen op in de weekendprogrammering van Radio Veronica. Vanaf zaterdag presenteert hij tussen 14:00 en 16:00 uur ‘De Weekend Bonanza’. De dj komt uit het oosten van het land en is al langer op de opleidingszenders van Rob Stenders te horen, zoals KX Radio en XXL Stenders. Daarnaast werkt hij al lang bij Regio8, de streekomroep in de Achterhoek.

Femke stopte onlangs bij Radio Veronica, omdat zeven dagen per week werken haar te veel werd. Ze gaf toen wel aan af en toe te willen invallen op de zender.

Foto: Screenshot Mixcloud

‘Aan de Slag’ op Radio 2 week lang live vanuit Italië vanwege Songfestival

Bart Arens maakt zijn programma ‘Aan de Slag!’ deze week live vanuit Italië, waar het Eurovisie Songfestival 2022 plaatsvindt. Het ochtendprogramma op NPO Radio 2 staat geheel in het teken van het liedjesfestijn.

Bart ontvangt Songfestival-experts en gasten uit het team van S10. Ook komt de zangeres zelf dagelijks langs om te vertellen over de deelname aan het Songfestival.

Songfestival Top 50

Bart reist al jaren in de week van het Songfestival af naar het land waar het festijn wordt gehouden. Zo maakte hij in 2017 nog een week lang radio vanuit Kiev en was hij in 2019 vanuit Tel Aviv te horen.

Aankomende zaterdag is op Radio 2 ook de ‘Songfestival Top 50’ te horen, de lijst met de grote ‘songfestivalklassiekers’, gekozen door de luisteraars van de zender.

Foto: AVROTROS | Elvin Boer

Dylan Boet start met eigen nachtprogramma op Radio 538

Dylan Boet krijgt een eigen nachtprogramma op Radio 538. Hij is voortaan elke maandagnacht tussen 0:00 en 2:00 uur te horen op het station.

“Dingen waarvan je nooit had verwacht dat ze zouden gebeuren”, schrijft Dylan op Instagram. “Na bijna vier jaar produceren is het tijd voor een stap waarvan ik alleen maar heb kunnen dromen: ik krijg een eigen programma op 538.”

Dylan was de afgelopen periode al op invalsbasis te horen op Radio 538, nu volgt dus een eigen programma. De radiomaker werkte de afgelopen jaren achter de schermen bij 538, onder meer als producer van Igmar Felicia. Op het tijdslot dat Dylan gaat presenteren, is nu nog non-stop muziek te horen.

Verlies van 1,2 miljoen euro voor L1 door interne strubbelingen

L1 heeft vorig jaar een fors verlies van ruim 1,2 miljoen euro geleden. Dat komt voor een groot deel door incidentele kosten vanwege strubbelingen binnen de regionale omroep van Limburg. Aanleiding was een vertrouwensbreuk tussen het personeel van de omroep en toenmalig directeur Peter Elbers en de Raad van de Commissarissen. Nadat Elbers besloot te vertrekken bij L1, stopten ook de leden van de Raad van Commissarissen.

De Raad van Commissarissen (RvC) en de Ondernemingsraad (OR) lagen uitgebreid met elkaar in de clinch. Inzet van dat conflict was de benoeming van Elbers tot directeur-bestuurder. De RvC benoemde de voormalig journalist in september 2020, zonder de OR daarin te betrekken.

Maar ook de redactie van L1 was niet blij met Elbers. Elbers zou volgens het personeel ‘een autoritaire wijze van leidinggeven’ en ‘een gebrek aan verbindende initiatieven’ hebben. Daarnaast zou hij mailverkeer willen inzien en had hij plannen om verborgen camera’s op te hangen op de redactie van de omroep. Stakingen waren het gevolg.

De incidentele kosten vorig jaar bestonden onder meer uit ontslagvergoedingen, advocaatkosten, kosten van de onderzoeker van de Ondernemingskamer en de kosten van interim-medewerkers en de door de Ondernemingskamer aangewezen bestuurder en commissaris.

Reserves

Het verlies wordt gedekt uit de reserves van Stichting Omroep Limburg, de zendmachtiginghouder van L1. De omroep benadrukt dat ze commercieel gezien weinig te lijden heeft gehad van corona. De omzet kwam in 2021 juist boven het niveau van 2020 uit. L1 stelt verder 2022 met vertrouwen tegemoet te zien en financieel alle zeilen bij te zetten om in 2022 weer op een break even-resultaat te komen.

In 2020 maakte de omroep nog 337.000 euro winst.

Foto: L1

‘3FM gooit complete programmering op de schop, alles ligt open’

NPO 3FM gaat een groot deel van de programmering op de schop gooien. Alle opties liggen daarbij open, van geen enkel programma staat op voorhand vast dat het blijft. Dat melden diverse bronnen aan RadioFreak. Daarmee zou de programmering, die eind vorig jaar nog werd aangepast door toenmalig zendermanager Sharid Alles, wederom omgegooid worden.

Dat de ochtendshow een andere invulling krijgt, werd onlangs al duidelijk: Sander Hoogendoorn moet eind juni stoppen met zijn programma tussen 6:00 en 9:00 uur. Een groot deel van de andere programmering volgt vermoedelijk.

Intekenen door omroepen

De nieuwe zendermanager Menno de Boer wil omroepen laten intekenen op alle tijdsloten. Dat intekenen gebeurt formeel gezien elk jaar, maar nu zouden alle tijdsloten open liggen. Na de zomer zou de nieuwe programmering dan rond moeten zijn.

De NPO wil niet inhoudelijk reageren. “3FM is altijd met de omroepen in gesprek om de programmering nog beter te maken”, zegt een woordvoerder.

Veranderingen

3FM, die al een aantal jaar te kampen heeft met lage luistercijfers, gooide de programmering de afgelopen tijd al meermaals flink om. Ruim twee jaar geleden, in april 2020, veranderen de lunchshow, middagshow en het avondprogramma van presentator. Afgelopen december voerde de zender opnieuw veranderingen door, met onder meer Rob Janssen en Wijnand Speelman in de avonduren.

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM

Qmusic in gesprek met Q-Dance, danceshows blijven voorlopig te horen

Qmusic is in gesprek met Q-Dance naar aanleiding van de rechtszaak die de evenementenorganisator had aangespannen. Daarmee lijkt het hoger beroep voorlopig van de baan. De twee partijen bevestigen tegenover NU.nl dat ze met elkaar in gesprek zijn en hopen er onderling uit te komen.

De rechter bepaalde vorige maand dat Qmusic moet stoppen met het uitzenden van de danceprogramma’s op zaterdagavond en -nacht. Daarmee zou er een streep gaan door de shows van onder meer Armin van Buuren en Afrojack. De rechter gaf Qmusic twee weken de tijd om de danceprogrammering te schrappen.

Maar de danceshows blijven (voorlopig) te horen, omdat Qmusic in gesprek is met Q-Dance. “Gezien de gesprekken op dit moment nog lopen, hebben we besloten dat Qmusic de aankomende twee weken nog geen aanpassingen hoeft te doen in haar zaterdagavondprogrammering. We verwachten binnen die termijn samen tot een oplossing te komen”, zegt directeur Sander Bijlstra van Q-Dance tegen NU.nl.

Rechtszaak aangespannen

Evenementenorganisator Q-dance had de rechtszaak tegen Qmusic aangespannen. De organisator vindt dat Qmusic oude afspraken schendt. In een 2005 getroffen schikking spraken beide partijen af dat Qmusic en Q-dance naast elkaar kunnen bestaan, op voorwaarde dat Qmusic niet actief dancemuziek promoot. De zender doet dat nu wel actief en schendt daarmee de afspraken, stelt Q-dance.

Foto: Qmusic

RTV Drenthe blijft radioprogramma Johan Derksen uitzenden

RTV Drenthe blijft het dagelijkse radioprogramma ‘Muziek voor Volwassenen’ van Johan Derksen toch uitzenden. De leiding van RTV Drenthe heeft dat besloten na een gesprek met Johan Derksen, meldt de regionale omroep. Ook is overleg gevoerd met diverse mensen binnen en buiten de regionale omroep, waarna het besluit is genomen om de samenwerking voort te zetten.

Derksen kwam vorige week onder vuur te liggen na uitspraken die hij deed in het SBS6-programma ‘Vandaag Inside’. Daarin zei hij dat dat hij in het verleden een bewusteloze vrouw heeft misbruikt door haar te penetreren met een kaars. RTV Drenthe en andere regionale omroepen stopten daarop de samenwerking met Derksen.

“Het was geen gemakkelijke opgave, omdat verstand en gevoel dwars door elkaar lopen. In zo’n situatie past het elk bedrijf, dus ook RTV Drenthe, om zoveel mogelijk zorgvuldigheid te betrachten”, aldus de omroep.

Foto: RTV Drenthe

‘Marktpositie Ster verzwakt verder door fusie Talpa en RTL’

De concurrentie op de advertentiemarkt wordt steeds dominanter. Dat stelt de Ster, die de reclames verzorgt op de publieke zenders. De Ster wijst op de overname van Sanoma door DPG Media en het voornemen van RTL en Talpa om te gaan fuseren. “Het risico hiervan is dat de marktpositie van Ster wordt verzwakt, wat op radio al is gebeurd door de dominante positie die OMS/Talpa heeft ingenomen”, schrijft Ster in het jaarverslag.

Op de radio is Talpa, met vier radiozenders, al een dominante speler. Bovendien koopt OMS (One Media Sales) radioreclame in voor de Talpa-stations en andere commerciële zenders als 100% NL, SLAM! en Sublime. De fusie tussen RTL en Talpa moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

187 miljoen euro

De radioreclames op de publieke zenders leverden Ster afgelopen jaar ruim 34,5 miljoen euro op. Dat is een stijging van bijna zes miljoen euro ten opzichte van 2020. Alle Sterreclames bij elkaar opgeteld, dus televisie en online meegerekend, brachten afgelopen jaar 187 miljoen euro in het laatje voor de mediabegroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Het bedrag is een stijging van 34 miljoen ten opzichte van een jaar eerder. Volgens de Ster is de toename te danken aan onder meer het EK Voetbal en de Olympische Spelen die in 2021 plaatshadden.

Foto: Ster

Sander de Heer ad interim aan de slag als Station Manager Sublime

Sander de Heer keert terug bij Sublime. Hij gaat per direct parttime aan de slag als tijdelijke Station Manager. De jock neemt daarmee de taken van Rick Waltmann over, die gisteren aankondigde te vertrekken bij de zender.

In het verleden werkte Sander al voor de radiozender. Hij startte in 2018 als presentator van het ochtendprogramma bij Sublime en werkte hij er als Content Manager. Eind 2019 vertrok hij weer bij de zender, om zijn eigen podcastbedrijf op te richten. “Met een klein team van muziekliefhebbers verder bouwen aan een mooi radiomerk blijft een mooie uitdagende klus”, zegt de radiomaker.

Sander werkte eerder als eindredacteur van de ochtendshow op Qmusic. Het meest bekend was hij van het ochtendprogramma ‘De Heer Ontwaakt’ op NPO Radio 2, dat hij tot oktober 2015 presenteerde.

Foto: Sublime

AVROTROS kritisch over einde ‘Blok&Toine’ op Radio 1: “Waren pas net begonnen”

AVROTROS is kritisch op het besluit van de NPO om ‘Blok&Toine’ vorig jaar van NPO Radio 1 te halen. Het programma van Mischa Blok en Toine van Peperstraten moest stoppen en kreeg een andere invulling. ‘Daar waar AVROTROS op verzoek van de NPO een relatief goedkoop middagprogramma maakte om hiermee een breder publiek te bereiken, wil de nieuwe zendermanager het helemaal anders doen’, schrijft de omroep in het jaarverslag.

Het middagprogramma tussen 14:00 en 16:00 uur werd eerder gepresenteerd door Dionne Stax en Toine van Peperstraten en liep al met al twee jaar. ‘We waren pas net begonnen aan de opdracht van de NPO, hadden hier fors in geïnvesteerd en we hadden er ook veel uren voor ingeleverd op Radio 1’, schrijft AVROTROS.

‘Miljoen euro extra’

De omroep uit in het jaarverslag forse kritiek op de NPO. ‘De NPO wil weer terug naar meer inhoudelijke journalistiek in de middag, maar in plaats van te investeren in het bestaande format en redactie, is de zendtijd aan twee andere omroepen toegekend voor 2022. Tevens is er voor dit nieuwe programma opeens wel bijna een miljoen euro extra beschikbaar om deze acht uur per week te vullen met een journalistieke redactie.’

Het tijdslot wordt sinds het nieuwe jaar gepresenteerd door Jurgen van den Berg, die er voor Omroep MAX een radioprogramma maakt.

Foto: NPO Radio 1

PowNed: Grote slag gemaakt op het gebied van radio

PowNed stelt dat het een grote slag heeft gemaakt op het gebied van radio. ‘We hebben geïnvesteerd in een significante groei van de omroep op Radio 1, Radio 2 en 3FM’, schrijft PowNed in het jaarverslag over 2021. ‘We zijn nu meer een allround gevormde video- en audioploeg, in plaats van een pure nieuws- en online georiënteerde omroeporganisatie.’

PowNed trok een jaar geleden Florent Luyckx aan als kwartiermaker audio. Luyckx, eerder zendermanager bij 3FM, hield zich het afgelopen jaar bezig met onder meer het intekenen voor de tijdsloten op de NPO-radiozenders voor 2022.

‘Er is veel aandacht besteed aan de opzet en inrichting van een geheel vernieuwde radio-afdeling. Met een team van inmiddels zeventien makers hebben we onze activiteiten op de radiozenders fors uitgebreid’, aldus de omroep.

Meer zendtijd

Luyckx, die het afgelopen jaar een kleine 80.000 euro kreeg voor zijn werkzaamheden als kwartiermaker, zorgde ervoor dat onder meer Eddy Keur en Desiree van der Heiden een nachtprogramma kregen op Radio 2. ‘De nachten van dinsdag tot en met vrijdag op Radio 2 zijn nu volledig PowNed’.

Ook is PowNed sinds het nieuwe jaar weer op NPO 3FM te horen, na jaren van afwezigheid. Thomas Hekker en Jamie Reuter maken beide een programma op de jongerenzender, onder de vlag van PowNed. Bovendien verhuisde het programma Rick van Velthuysen op Radio 2 naar middernacht.

Podcast

De omroep wil bovendien verder inzetten op podcasting. ‘De PowNed titel ‘Op Z’n Kop’ groeide in 2021 uit tot de meest succesvolle podcast van NPO Radio 2. In het afgelopen jaar is de podcast markt sterk gegroeid en in het komend jaar willen we ook het aantal PowNed podcast-titels flink uitbreiden.’

Foto: Hans Tak | PowNed

Femke van der Veen stopt voorlopig met weekendshow op Radio Veronica

Femke van der Veen heeft gisteren haar ‘voorlopig laatste’ radioprogramma gemaakt op Radio Veronica. Ze stopt met het presenteren van de ‘Weekend Bonanza’, omdat ze het te druk heeft. “Zeven dagen werken in de week heeft een houdbaarheidsdatum en die is verstreken”, zei Femke gisteren in haar uitzending.

De radiomaakster benadrukt dat ze wel verbonden blijft aan Radio Veronica. “Ik zal zeker van alles blijven doen, ook op invalsbasis. Dus ik blijf duidelijk wel bij Veronica. We blijven radioactive.”

Femke begon in mei vorig jaar op invalsbasis bij Radio Veronica, later kreeg ze haar eigen weekendprogramma tussen 14:00 en 16:00 uur. Wie het tijdslot vanaf komend weekend presenteert, is nog onduidelijk. Eerder presenteerde Femke een eigen programma op KINK.

Foto: Radio Veronica

Rick Waltmann stopt als station manager bij Sublime

Rick Waltmann stopt eind deze maand als station manager van Sublime. Na vier jaar legt hij zijn leidinggevende positie meer, om zich op ‘alle andere dingen die ik nog zo graag zou willen doen’ te kunnen richten. Rick meldde zich een maand geleden ziek bij zijn werkgever, omdat zijn lichaam rust nodig had. “Inmiddels ben ik er weer bijna, volledig opgeladen en klaar voor de toekomst.”

In een bericht op LinkendIn blikt Rick terug op de afgelopen vier jaar Sublime. Het station werd anderhalf jaar geleden overgenomen door Mediahuis, het moederbedrijf van onder meer NRC. De zender kreeg sindsdien een make-over, met nieuwe vormgeving en nieuwe dj’s als Angelique Houtveen en onlangs John Williams.

“In tien jaar Sublime hebben we nog nooit zoveel gedaan als de afgelopen vier jaar”, zegt Rick. “Het was een grote eer om station manager te mogen zijn voor Sublime, waarin ik veel vrijheid kreeg.” Wat Rick na 1 juni gaat doen, zegt hij later bekend te zullen maken.

Foto: Rick Waltmann – wikiportret.nl

WNL over stoppen nachtprogramma Radio 2: “Zendermanager gaf aanzienlijke druk”

WNL is niet te spreken over de wijze waarop de omroep het nachtprogramma ’t Wordt nu Laat’ op NPO Radio 2 is kwijtgeraakt. WNL haalt in het jaarverslag over 2021 uit naar de zendermanager van Radio 2, Peter de Vries. ‘In 2021 ontstond er vanuit de zendermanager aanzienlijke druk op de programmatische vernieuwing. Er werd grondig ingegrepen in de nachtprogrammering’, schrijft WNL.

Het programma ’t Wordt Nu Laat’ verdween eind vorig jaar uit de ether, waardoor WNL nu geen zendtijd meer heeft op Radio 2. ‘Eerst verdwenen de interviews op Radio 2 (in 2020), om plaats te maken voor muziekradio met lichte informatie. In het kader van doelmatigheid werd er vervolgens bezuinigd op het aantal programma’s in de nacht. Met als doel: minder en langere muziekprogramma’s.’

WNL schrijft dat het de zendtijd op Radio 2 wilde behouden, omdat er anders sprake zou zijn van ‘disproportionele gevolgen’. ‘Dat slaagde niet, waardoor WNL voor een forse uitdaging kwam te staan.’ Het tijdslot van WNL werd begin dit jaar overgenomen door Rick van Velthuysen, die voor PowNed het programma ‘RickvanV doet 2’ maakt.

Programma’s weg op Radio 1

Ook op Radio 1 verloor WNL eind vorig jaar een tweetal programma’s: ‘WNL op Zaterdag’ en ‘WNL Opiniemakers’. ‘Een beroep op de grotere status die de omroep zou toekomen in 2022 slaagde niet’, aldus WNL, die de onvrede over de beslissingen van de zendermanagers van Radio 1 en Radio 2 niet onder stoelen of banken schuift.

De omroep geeft wel aan trots te zijn op de komst van Sven Kockelmann, die nu dagelijks onder de vlag van WNL het interviewprogramma ‘Sven op 1’ maakt op Radio 1. Ook de komst van Fidan Ekiz, die op zaterdagmiddag een programma presenteert op Radio 1, wordt geprezen door WNL.

Foto: WNL

Gemiddelde leeftijd Radio 1-luisteraar daalt iets, weekbereik stijgt

NPO Radio 1

De gemiddelde leeftijd van de luisteraar van NPO Radio 1 is afgelopen jaar iets gedaald. Dat meldt de NOS in het jaarverslag. ‘Hoewel de gemiddelde luisteraar van NPO Radio 1 oud blijft, is deze met 63 jaar een jaar jonger dan in 2020. Vooral in de zomermaanden lag de gemiddelde leeftijd iets lager, wat waarschijnlijk te danken is aan de grote sportevenementen’, aldus de NOS. De gemiddelde leeftijd was in 2020 nog 64 jaar.

De NOS heeft verreweg de meeste programma’s op Radio 1. Hoewel de luistercijfers, uitgedrukt in weekbereik, de afgelopen jaren daalden, is daar over 2021 juist geen sprake van. ‘Afgelopen jaar is het weekbereik van NPO Radio 1 juist gestegen, van 2,2 miljoen in 2020 naar 2,3 miljoen in 2021’, meldt de NOS.

Vooral in de winter, tijdens de periode met de avondklok, en de zomermaanden, met onder meer het EK Voetbal, lag het weekbereik hoger. ‘Met een gemiddeld weekbereik van 2,3 miljoen zit NPO Radio 1 weer op het niveau van 2018 en 2019.’

Oorlog

Door de oorlog in Oekraïne pieken de luistercijfers van Radio 1 ook over dit jaar. De zender meldde dat in de eerste weken van de oorlog de online luistercijfers met 75 procent waren gestegen. Ook in de (FM-)cijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) zitten de luistercijfers van Radio 1 in de lift.

Foto: Michel Schnater | NPO

Henk Westbroek wil terug op de radio: “Zou ik zeer op prijs stellen”

Henk Westbroek ziet een terugkeer op de radio wel zitten. Dat liet hij vanmiddag weten in ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1. “Ik zou het zeer op prijs stellen, maar ze benaderen me nooit. Ik schijn daarvoor de kwaliteiten niet te hebben, anders vragen ze je toch wel?”.

De radiomaker was ruim elf jaar lang te horen op Radio 3, met het lunchprogramma ‘Denk aan Henk’. In 2003 moest hij ermee stoppen. “Ik ben er toen uitgegooid omdat ik meneer Fortuyn niet onaardig vond bij Leefbaar Nederland. Toen vond de VARA dat ze afscheid van me moesten nemen. Maar dat zie je aankomen en zo gaat dat bij de media.”

In de jaren na zijn Radio 3FM-tijd, was Henk onder meer te horen op Yorin FM, RTV Utrecht en later op Radio Veronica. Rob Stenders liet vorig jaar nog doorschemeren dat hij overweegt om Henk Westbroek een nachtprogramma te geven op Radio Veronica. Tot op heden is dat niet gebeurd.

Foto: ANP

Jaimy de Ruijter volgt Igmar Felicia op in de avonduren van Radio 538

Jaimy de Ruijter neemt het programma van Igmar Felicia over op Radio 538. Vanaf vandaag is hij elke zondag- t/m donderdagavond tussen 22:00 uur en middernacht te horen op de zender. Igmar maakte afgelopen donderdag zijn laatste uitzending op 538. Het contract van de jock werd niet verlengd.

Jaimy ging in februari vorig jaar onder de noemer ‘jong talent’ op invalsbasis aan de slag bij Radio 538. Eind vorig jaar kreeg hij een eigen programma op zondagavond, tussen 19:00 en 21:00 uur. Dat tijdslot wordt nu overgenomen door Jurjen Gofers, meldt 538.

Foto: Radio 538

Özcan Akyol maakt programma vanuit Hilversum na bedreigingen

Özcan Akyol

Özcan Akyol maakte afgelopen nacht het NPO Radio 1-programma ‘Onze man in Deventer’ vanuit Hilversum na ernstige bedreigingen. Normaal gesproken ontvangt hij zijn gasten in zijn huis in Deventer.

In een toelichting aan de NOS vertelt de programmamaker dat de dreigementen vorige week vrijdag zijn binnengekomen bij het AD, waar hij een column heeft. “Zij waren geschrokken en stapten naar de politie”, zegt hij. De recherche besloot dat de radio-uitzending van vorig weekend uit veiligheidsoverwegingen niet kon doorgaan. In plaats daarvan werd zaterdagavond een aflevering van Onze man in Deventer herhaald.

Vannacht zei Özcan zelf over de verhuizing naar Hilversum: “Ik had allerlei smoesjes kunnen verzinnen waarom we hier in Hilversum zitten, maar de werkelijkheid is dat ik momenteel te maken heb met ernstige bedreigingen, die niet alleen mij raken, maar ook mijn gezin en de mensen met wie ik samenwerk. Daarom leek het ons wel verstandig om deze uitzending in Hilversum te maken”

Uit welke hoek de huidige bedreigingen komen, is niet duidelijk. “Soms zijn het mensen met een migratieachtergrond die me een verrader noemen, soms zijn het mensen met racistische motieven”, zegt hij daar zelf over tegen de NOS. “Maar waar dit nu vandaan komt, kan ik niet goed herleiden.”

Foto: Daniël Cohen

BNNVARA over 2021: Meer dan ooit stond podcast centraal

Op het gebied van podcasting was 2021 een belangrijk jaar voor BNNVARA, zo meldt de omroep in haar jaarverslag. “Meer dan ooit stond in 2021 podcast centraal bij BNNVARA. Met als grootste blikvanger de komst van Paul de Leeuw met ‘De Leeuw Lult Verder’. BNNVARA maakt hiermee zijn entree in de podcastomgeving van NPO Radio 5.’

BNNVARA brengt inmiddels meerdere podcasts uit, waarvan ‘Onze Man in Deventer’ van Radio 1 een van de meest populaire is. Andere podcasts zijn ‘Vroege Vogels en Andere Dieren’, een podcastserie rondom het Eurovisie Songfestival in Rotterdam en een documentaire over de invloed van Herman Brood, twintig jaar na zijn dood.

Vertrek Rob Stenders

2021 stond voor BNNVARA verder in het teken van het vertrek van Rob Stenders. De radiomaker ruilde NPO Radio 2 in voor Radio Veronica. ‘Lineair gezien waren de grootste veranderen op Radio 2’, meldt de omroep.

Het winnen van de Gouden RadioRing voor de Radio 2-ochtendshow ‘Jan-Willem Start Op’ noemt BNNVARA ‘een mooie erkenning van de kwaliteit van dit radioprogramma’.

Glazen Huis

De terugkeer van het Glazen Huis op 3FM bestempelt BNNVARA ook als een succes. ‘Het publiek was duidelijk blij met de terugkeer: de opbrengst voor WNF overtrof alle verwachtingen.’

BNNVARA betreurt dat het Radio 1-programma ‘De Nieuws BV’ niet langer op televisie te zien is. Het programma werd eerder nog juist verplaatst van NPO 2 naar NPO 1. ‘Wat heeft gezorgd voor substantieel meer kijkers, maar helaas is het inmiddels gestopt.’

Foto: RadioFreak

Paul van der Lugt lanceert boek over moord op Pim Fortuyn

Paul van der Lugt, voormalig zendermanager van NPO 3FM, heeft vandaag zijn boek gepresenteerd over de moord op Pim Fortuyn. De politicus werd op 6 mei 2002 voor de studio van 3FM op het Media Park in Hilversum doodgeschoten.

Voor het boek interviewde Paul dertig (oud-)dj’s en andere personen die destijds bij de popzender werkzaam waren. Het boek, met de naam De Laatste Dag, werd vanmiddag gepresenteerd.

De moord op Fortuyn is dit jaar precies twintig jaar geleden. Na de uitzending van Ruud de Wild op 3FM werd de politicus vermoord door Volkert van der G. Paul van der Lugt was ten zijde van de moord zendermanager bij het station. Naast het boek werkt hij ook aan een podcast over de moord.

Impact

Voor Ruud de Wild hakte de moord op de politicus er flink in. De dj zei eerder dat hij na de aanslag kampte met suïcidale gedachten. Bijna een half jaar lang zat Ruud ziek thuis.

Regionale omroepen stoppen met muziekprogramma Johan Derksen

Johan Derksen
HILVERSUM - Johan Derksen in de studio van televisieprogramma Vandaag Inside. ANP KIPPA JEROEN JUMELET

Radio Rijnmond, Omroep West en NH Radio stoppen met onmiddellijke ingang met het radioprogramma ‘Muziek Voor Volwassenen’ van Johan Derksen. Reden is de uitspraken die hij deed in het SBS6-programma ‘Vandaag Inside’. Daarin zei hij dat dat hij in het verleden een bewusteloze vrouw heeft misbruikt door haar te penetreren met een kaars. Een dag later zwakte hij deze uitspraken af.

‘De leiding van Rijnmond nam geschokt kennis van het verhaal van Derksen, maar wilde geen overhaaste beslissingen nemen’, aldus de omroep. ‘Er werd voor gekozen de ‘Vandaag Inside’ -uitzending van woensdag af te wachten. In die uitzending nuanceerde Derksen zijn verhaal maar weigerde hij excuses aan te bieden. Hij deed de zaak af met het gegeven dat het min of meer bij de tijd van toen hoorde.’

‘Uit respect voor alle vrouwen’

Hoofdredacteur Henk Ruijl van Omroep West zegt dat hij het programma stopt ‘uit respect voor alle vrouwen die ooit met seksuele intimidatie, aanranding of verkrachting te maken hebben gehad’. “‘Het feit zelf en het nalaten van een kritische reflectie op zijn eigen gedrag zijn voor de omroep de redenen om dit programma te stoppen”, zegt de hoofdredacteur.

“De excuses die zijn aangekondigd komen te laat. Los van de uitkomsten van het onderzoek door het OM: we wisten best dat we met Johan een unieke en eigenzinnige presentator op zender haalden, maar dat kan niet betekenen dat hij dingen uitdraagt die zo ver afstaan van wat wij als omroep tot onze waarden vinden behoren.”

“Grens overgegaan”

Hoofdredacteur Ruud van Os van RTV Rijnmond sluit zich daarbij aan. “Derksen is een grens overgegaan en heeft daarmee slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag tot in het diepst van hun ziel gekwetst. Bij Rijnmond is integriteit één van de kernwaarden waarmee we werken. Dat geldt voor alle werknemers, vast en freelance, dus ook voor Johan Derksen.”

Ter vervanging van ‘Muziek Voor Volwassenen’ zendt Radio Rijnmond voorlopig non-stop muziek uit.

Foto: ANP

Grand Prix Radio krijgt er fors meer luisteraars bij

Grand Prix Radio is in maart in de top 10 van best beluisterde internetzenders gekomen. Dat blijkt uit de NLO Streaming Audio Standaard van de maand maart. In die lijst worden radiostations gerangschikt op gestarte sessies per week (Gs). Daarbij worden onder meer sessies korter dan 1 minuut, sessies langer dan 24 uur en sessies door bots en spiders niet meegerekend. Grand Prix Radio steeg naar 586.609 streamstarts, ruim 70 keer meer als een maand eerder.

Afgelopen maand begon de Formule 1 weer. Veel fans gebruiken Grand Prix Radio tijdens de wedstrijden als alternatief voor het commentaar van Viaplay of F1 TV. De zender heeft Olav Mol als commentator, die dit de afgelopen jaren ook deed bij Ziggo Sport.

Qmusic op 1

De stream van Qmusic werd gemiddeld 1,98 miljoen keer gestart. Gemiddeld werd er 115 minuten geluisterd. Ook NPO Radio 1 scoort hoog, met 1,92 miljoen gestarte streams.

Radio 10 60s & 70s Hits is het meest gestreamde themakanaal op plek 15. De eerste regionale zender is Radio Gelderland op plek 29.

In totaal werden de 113 gemeten radiostations bijna 18 miljoen keer gestart. De gemiddelde afspeelduur was 106 minuten.

Foto: Grand Prix Radio

Eerdere zitting in rechtszaak KINK over noodverlenging FM-frequenties

KINK

KINK hoeft in zijn strijd tegen de noodverlenging van de FM-frequenties niet te wachten op de bodemprocedure in juni. Nadat de bestuursrechter eerder deze maand geen reden zag voor een uitspraak in een kort geding, omdat er ‘geen spoedeisend belang’ zou zijn, is KINK naar het College van Beroep voor het Bedrijfsleven gestapt. Dat heeft besloten dat er binnen twee weken een zitting komt, meldt NU.nl.

Het gaat om een zogeheten voorlopige voorziening in hoger beroep. Het kan zijn dat de voorzieningenrechter hierin een besluit neemt, waardoor de bodemprocedure in juni niet nodig is. KINK heeft haast, omdat de vergunningen voor de FM-frequenties eigenlijk in september zouden aflopen, maar ze vanwege een lobby van commerciële radiostations met drie jaar zijn verlengd vanwege de coronacrisis.

“Wachten op een bodemprocedure waarvan de datum ten tijde van het kort geding nog onbekend was, leek en lijkt ons onacceptabel”, zegt KINK-directeur Jan Hoogesteijn tegen NU.nl. Bij het kort geding werd gezegd dat KINK financieel niet in staat zou zijn om mee te bieden in een veiling. “Dat is onwaar en absurd en volgens ons ook geen criterium voor het al dan niet laten doorgaan van een herverdeling. Daarnaast is het ook geen grond om het spoedeisend belang af te wijzen.”

Foto: Nathan Reinds

Domien Verschuuren leest RadioForum nog steeds: “Soms best goede punten”

Domien Verschuuren is nog steeds actief op het RadioForum. “Ik lees het nog steeds, maar wel iets minder. Er zitten liefhebbers die best wel vaak goede punten en goede kritiek hebben. Het is alleen jammer dat er soms zoveel op de man wordt gespeeld onder pseudoniemen”, zegt Domien in de podcast ‘PodBast’.

Al sinds zijn tienerjaren is Domien actief op het RadioForum. Zo schreef hij rond 2004 teksten als: ‘Als ik Evers luister, dan hoor ik commerciële nepzooi, bij Giel hoor ik echte radio.’ En: ‘Er zou nieuw talent aan de bak moeten, over tien jaar zijn Stenders en Ruud de Wild compleet uitgerangeerd.’

“Dit is niet de periode waar ik het meest trots op ben”, zegt Domien erover in de podcast. “Dit was totale jeugdige zelfoverschatting. Ik ben er niet trots op, maar ik heb het altijd geschreven onder mijn eigen naam. Ik heb mij nooit verstopt onder een andere naam. Ik profileerde me op een manier waarin ik het tijd vond voor een nieuwe generatie makers.”

Donkere periode

De eerste vijf jaar bij 3FM noemt Domien achteraf een ‘best donkere periode’. “Ik was een moeilijk en onzeker mannetje. Collega’s waarschuwden me ervoor, daar heb ik achteraf veel van geleerd. Bart Arens zei een keer: ‘doe gewoon rustig. Loop jezelf niet zo te overschreeuwen en op te blazen.'”

De overstap van de NPS naar BNNVARA in 2010 staat Domien ook nog helder voor de geest. “Ik vond dat doodeng, want ik dacht dat Coen en Sander echt een bloedhekel hadden aan mij. Dat heb ik ook uitgesproken naar BNNVARA. ‘Je zult wel echt je best moeten doen om het tegendeel te bewijzen’, kreeg ik terug.”

Kritiek op hemzelf

Als bekende radio-dj gaat het op het RadioForum nu juist soms over Domien zelf. Hoe gaat hij om met kritiek? “Ik heb geen olifantenhuid, maar ik kan er wel beter mee omgaan. Ik vind het soms lastig om te lezen, maar ik kan het nu beter een plek geven. Ik heb vier of vijf jaar geleden wel besloten dat ik kritiek van anonieme lafbekjes niet meer serieus neem.”

Domien vermoedt dat er bekende radiomakers op RadioForum zitten die onder een schuilnaam kritiek uiten. “Als je dan een bericht plaatst onder ‘DeRadioluisteraar’, in plaats van onder je eigen volledige naam, zeg het dan in mijn gezicht. Ik lees het wel, maar ik kan het moeilijk serieus nemen”, aldus de dj van Qmusic.

Foto: Qmusic

Radio 2 draait Marco Borsato weer, dj’s zwijgen over beschuldigingen

NPO Radio 2 draait vandaag weer muziek van Marco Borsato. In ‘De Koninklijke 500’ waren vandaag al Borsato’s nummers Vrij Zijn, Speeltuin en Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht te horen. Opvallend was dat zowel Bart Arens als Annemieke Schollaardt weinig over de artiest meldden; Bart kondigde alleen een van de platen aan:

De radiozenders van de NPO, waaronder dus ook Radio 2, deden begin dit jaar de muziek van Marco Borsato in de ban, omdat de artiest wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Vandaag maakte het Openbaar Ministerie bovendien bekend dat er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld na aangiften die zijn gedaan in de zaak.

‘Beleid is onveranderd’

Een woordvoerder van Radio 2 wijst erop dat de zender deze week in het teken staat van de Koninklijke 500. “Die is puur samengesteld op basis van voorkeuren van de stemmers.”

Hij vervolgt: “Er was of is overigens geen sprake van een boycot. Maar gezien de enorme verontwaardiging bij het publiek over een aantal artiesten naar aanleiding van de schokkende verhalen, hebben we in overleg met de omroepen besloten om deze muziek voorlopig niet actief op te nemen in de playlist. Dat beleid is onveranderd. Het stond en staat programmamakers vrij om muziek van deze artiesten te draaien als ze dat willen.”

Foto: ANP