Home Blog

Rob Stenders vanaf januari terug in de middag op Radio 2

Rob Stenders

Rob Stenders keert vanaf januari weer terug op NPO Radio 2. De dj is in het nieuwe jaar iedere maandag tot en met donderdag tussen 14:00 en 16:00 uur te horen. Annemieke Schollaardt, nu nog op dat tijdslot te horen, gaat van vrijdag tot en met zondag van 14:00 tot 16:00 uur een programma maken. Bij afwezigheid vervangen zij elkaar. Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanmiddag bekendgemaakt.

Marc Adriani stopt met zijn programma ‘Het Platenpaleis’. Paul Rabbering neemt het stokje over en is vanaf januari iedere vrijdagavond van 20:00 tot 22:00 uur te horen. Rob Stenders is daarna tot middernacht te horen. Rabberings programma’s op zaterdag en zondag komen te vervallen.

Stefan Stasse

Stefan Stasse behoudt zijn avondprogramma op Radio 2. De NPO was lange tijd voornemens Annemieke Schollaardt naar de avonduren te verplaatsen, waardoor Stasse het veld zou moeten ruimen. De plannen van de NPO stuitten op felle kritiek van zowel AVROTROS als KRO-NCRV. Laatstgenoemde omroep dreigde zelfs met juridische stappen.

“Ik ben ontzettend blij en opgelucht dat er nu duidelijkheid is voor het programma en de luisteraars”, reageert Stasse. “De afgelopen weken hebben we duizenden hartverwarmende reacties gekregen van luisteraars. Dat was een enorme steun. Ik ben blij voor mezelf, en mijn directe collega’s, maar vooral blij voor onze luisteraars dat ‘De Staat van Stasse’ gewoon blijft op Radio 2.”

Omroepwissel Stenders

Rob Stenders raakte eind augustus zijn programma op Radio 2 kwijt doordat hij de overstap maakte van AVROTROS naar BNNVARA. Stenders had gehoopt dat hij met de omroepwissel zijn programma kon behouden, maar daar staken zowel de NPO als AVROTROS een stokje voor.

Stenders gaf daarop aan ‘zich overreden te voelen door 7 bussen‘. Vanaf januari maakt hij het middagprogramma niet meer voor AVROTROS, maar voor zijn nieuwe werkgever BNNVARA.

NPO Radio 1

Ook op NPO Radio 1 verandert het nodige. Ghislaine Plag is vanaf het nieuwe jaar van 09:30 tot 11:30 uur te horen; nu is dat nog tot 12:00 uur. Sven Kockelmann gaat het gat tussen 11:30 en 12:00 uur vullen met het kritisch bevragen van hoofdrolspelers uit het nieuws in een 1-op-1 interview.

Vanaf 2018 gaat de nieuws- en actualiteitenzender ook meer inzetten op politiek: dagelijks tussen 15:30 en 16:00 uur is er vast politiek onderdeel tijdens EenVandaag. Het wekelijkse Kamerbreed op zaterdag maakt plaats voor een nieuwe talkshow van de AVROTROS met Jort Kelder.

Ook is er dagelijks een half uur sport tussen 13:30 en 14:00 uur tijdens De Nieuws BV. Op vrijdagavond is vanaf het nieuwe jaar het kookprogramma Mangiare! (NTR, 19:30-20:30 uur) te horen.

NPO Radio 5

Henk Mouwe, presentator van het ochtendprogramma op NPO Radio 5, gaat binnenkort met pensioen. Hoe zijn plek opgevuld wordt, maakt Omroep MAX later dit jaar bekend. De rest van de programmering van Radio 5 blijft onveranderd.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2

Chris Bergström: “Raar dat Caroline Brouwer was genomineerd voor een RadioFreak Award”

Chris Bergström, de sidekick van Wietze de Jager op Radio 538, baalt dat hij bij de RadioFreak Awards dit jaar heeft verloren van Caroline Brouwer. Chris was dit jaar voor het tweede jaar op rij genomineerd voor de prijs voor Beste Sidekick, maar won hem opnieuw niet.

Vorig jaar won Jeroen Kijk in de Vegte de prijs. “Daar wil ik met heel veel plezier van verliezen, want ik vind ook niet eens dat ik in dat rijtje hoor”, zegt Chris daarover in Man Man Man Podcast, die hij maakt samen Bas Louissen en Domien Verschuuren.

Dit jaar waren, naast de 538-sidekick, ook Rick Romijn van Veronica Inside en Caroline Brouwer van Rob Stenders genomineerd. “Ik had het Rick heel erg gegund en ik had het ook zeker begrepen als hij had gewonnen ten opzichte van mij. Maar ik snap ook als je al zo lang in het wereldje zit, dat het leuk is om een nieuwe lichting iets te laten winnen, als het zo zou werken”, vertelt Chris.

Dat Caroline Brouwer de prijs uiteindelijk won, dat vond hij naar eigen zeggen echter wel ‘heel kut’. “Dan verlies ik liever van Rick Romijn, daar kijk ik tegen op, die vind ik echt goed. Ik vind Caroline niet echt een hele goede sidekick. Ik vind niet dat zij Rob per se aanvult of versterkt. Ik vind Rob heel leuk en ik vind haar prima, maar ik kijk niet tegen haar op.”

Zijn podcastcollega Bas vraagt hem vervolgens: “Vind je haar echt prima of vind je haar gewoon slecht?” Hierop antwoordt Chris: “Daarvoor luister ik er niet vaak genoeg naar, maar ik vind het niet heel hoogstaand. Ik vind het raar dat ze überhaupt genomineerd was, laat ik het zo zeggen.”

Caroline, Chris en Rick zijn genomineerd door de zendermanagers van de landelijke radiostations. Op die manier worden alle nominaties voor de RadioFreak Awards vastgesteld. De lezers van RadioFreak.nl bepalen vervolgens de winnaar door te stemmen.

Foto: Radio 538

Op Curaçao van Real Madrid naar FC Twente: “Ik had knikkende knieën”

Ruim een jaar geleden ging Joris Reer (29) met knikkende knieën naar Egon Sybrandy, toen nog de baas van Dolfijn FM, om te vertellen dat hij ging stoppen als ochtend-dj en naar Paradise FM vertrok, de concurrent. Van de bekendste Nederlandstalige radiozender van Curaçao -in ieder geval onder de Nederlandse toeristen- met een studio op het strand, naar een kleinere zender in een kantoorpand. “Het was spannend, maar Egon begreep het wel. Dat gold niet voor iedereen.”

Voor veel Nederlanders is Curaçao vooral een vakantie-eiland. Met op een van de bekendste stranden een radiostudio: Dolfijn FM. In de auto kun je zo’n 25 zenders ontvangen, waarvan er maar een handvol in de Nederlandse taal uitzenden. Voor veel radiomakers heeft het een enorme aantrekkingskracht, zoals voor Joris.

“Ik was nog nooit op het eiland geweest en mijn contract liep af bij Radio 10. Ik produceerde de ochtendshow voor René Verkerk en zat op een appartementje in Hilversum in de regen. Dus toen heb ik in 2015 een open sollicitatie gestuurd naar Dolfijn FM en heb ik vier jaar lang de ochtendshow gemaakt.”

Paradise FM

Waar veel minder mensen het over hadden was het kleinere Paradise FM en zusterstation HITradio 915. Toch liet Joris na na vier jaar bij Dolfijn FM gezeten te hebben, zijn oog op deze zenders vallen. “Ik wilde meer. Graag bezig zijn met de missie, de visie en het beleid van een radiozender. Ik kwam erachter dat mijn toekomst er niet lag als dj. Daarnaast wil ik mezelf meer ontwikkeld hebben dan alleen als dj of presentator. Dus ik wilde aan mezelf gaan werken. En daar was bij Dolfijn FM geen ruimte voor. Toen is mijn oog op Paradise FM gevallen.”

Paradise FM is sinds 2008 in handen van Kees Baas en zijn dochter Dorine. “Baas heeft jaren in de platenwereld gezeten en was eigenaar van een bioscoop en lunchroom hier op het eiland. Dorine heeft lang in de tv-wereld gewerkt. Ik ben naar hen toe gegaan met een voorstel om de zender te veranderen.”

Studio van HITradio 915

Met knikkende knieën ging Joris het vertellen bij Dolfijn. “De baas snapte mij wel. Maar collega-dj Maarten Schakel zei: ‘je gaat van Real Madrid naar FC Twente’.” Maarten (37) zag zijn radiomaatje vertrekken: “Ik moest het hem ook nog zien doen. Joris ging van een veilig warm bad naar een omgeving waar hij zelf een zender moest managen, opbouwen, de boel bij elkaar moest houden. Zijn lijfspreuk was: ‘Daar hebben we mannetjes voor’ en nu is hij zelf dat mannetje. En heel eerlijk… Paradise was ook niet zo sexy als Dolfijn in die tijd.”

Toch begon Joris in november vorig jaar begon als stationsmanager bij Paradise FM en Hitradio 91.5. “Er moest van alles gebeuren. Er lagen een hoop kansen die niet werden gepakt. De tijd had hier een tijdje stilgestaan.”

Verbouwing

En dus werd er stevig verbouwd. Zowel letterlijk aan de studio, maar ook aan het personeelsbestand en het format. “We moesten echt even terug naar de basis. Dat heb ik ooit van Roland Snoeijer geleerd, die de overgang van Radio 10 Gold naar Radio 10 heeft gemanaged. Ik vond dat toen heel vervelend, want de teugels werden strak aangetrokken en er mocht niet veel meer. Maar nu zie ik dat het nodig was. De muziek moet het werk doen, dat moet goed zijn.” Alles draaide nog op een oude d&r Scorpius. “Zo’n half digitale mengtafel. Die had z’n beste tijd wel gehad. En er lagen overal kabels en stof. Nu hebben we een digitale mengtafel overgenomen van een Hogeschool in Nederland.”

Er werd meteen nagedacht over het format. “We hebben de 80’s en 90’s omarmd. Waar veel radiobedrijven de neiging hebben om ‘hip’ te zijn, hebben wij besloten het gewoon te doen. Toen dat goed liep, zijn de gekke items weer terug gekomen. En zo bouwen we de inhoud steeds verder uit.” De doelgroep zijn Nederlandstaligen van 35 of ouder die op het eiland wonen. En dat is wel wat anders dan Dolfijn FM. “Die zender is veel jonger en wil zich ook richten op Nederland en de toeristen. En dat is wel slim, maar wij kiezen een andere richting. We hoeven niet zo nodig het hipste radiomerk te zijn, maar wel een leuke fijne zender waarbij mensen zich thuis voelen en waarbij je weet wat je krijgt.”

Maarten Schakel

De grootste gok kwam tijdens de coronacrisis. “We hebben Maarten Schakel gehaald.” Schakel is een bekend gezicht op het eiland. Hij heeft 15 jaar bij Dolfijn FM gewerkt, spreekt de lokale taal Papiaments en heeft een journalistieke achtergrond. “Door corona was er een grote informatiebehoefte en werd er dus erg naar de media gekeken. Maarten vertaalde bijvoorbeeld alle persconferenties live en trok daardoor veel mensen naar zich toe. Met hem zouden we Paradise FM en HITradio 915 een stuk relevanter maken. Maar het was een gok, want daardoor stegen de loonkosten flink en dat is toch een risico in coronatijd.” In juli werd Maarten samen met Joris stationsmanager.

Het zaadje was al geplant bij het vertrek van Joris bij Dolfijn. Maarten: “Toen hadden we al gesprekken over wat zijn plannen waren. Ik liep er op een gegeven moment tegenaan dat de rek wel uit de samenwerking met Dolfijn was. Ik wilde meer met mijn vaardigheden en ervaring doen. Ik zag niet direct een beter alternatief in Paradise FM, maar Joris had de zender flink opgepoetst. Ik had voor het eerst het idee dat Paradise een duidelijk smoelwerk had, voelde ook wat veranderen qua luistergedrag in mijn omgeving.” De gesprekken gingen door en midden in de coronacrisis stapte Schakel over. “Het was heftig na 15 jaar Dolfijn. Maar ik heb er geen moment spijt van gehad.”

Studio van Paradise FM

En nu zijn de plannen groot, al blijft de toekomst onzeker. Maarten: “We moeten afwachten hoe de coronacrisis uitpakt. Maar we voelen de wind in de rug en er is nog veel potentie. “We willen een volwassen zender worden met veel 80’s en 90’s muziek en af en toe een Ed Sheeran of Bruno Mars hit. Sinds deze week is Paradise FM overgeschakeld op visual radio, waarmee onze online aanwezigheid een stuk sterker wordt. Ook qua nieuws en content kunnen we nog een stuk relevanter. We willen de maatschappelijke thema’s behandelen en de journalistiek is belangrijk. En met onze jonge zender HITradio 915 is nog een wereld te winnen!”

Joris: “Nu wordt het volhouden en uitbouwen. We hebben er erg veel zin in. De komende jaren worden nog heel mooi.”

Qmusic-dj’s gaan weer de Escape Room in

Mattie Valk, Marieke Elsinga, Domien Verschuuren en Kai Merckx gaan op 14 december de De Q-escape room in. Hiermee keert het spelonderdeel weer terug bij Qmusic, eerder gingen Mattie, Marieke en Domien al de uitdaging aan..

De Q-dj’s maken vanuit de escape room radio tussen 06:00 en 22:00 uur, net zo lang tot ze bevrijd worden. Ieder uur horen de dj’s een ultrakort fragment van een hit die ooit in de Top 40 heeft gestaan. Ze krijgen ieder hun ‘eigen’ hit toegewezen en de vier hits zijn samen de ‘muzikale code’.

De enige manier om uit de escape room te komen, is het invoeren van de juiste titel + artiest. Op drie vaste momenten per dag krijgen ze de kans om die in te voeren. Hebben ze hun hits allemaal goed? Dan mogen ze de ruimte verlaten.

De dj’s worden voor het betreden getest op het coronavirus en leven in de Q-escape room in isolement.

Foto: Qmusic

Vincent Bijlo maakt weer Radio Oudejaarsconference

Vincent Bijlo

Vincent Bijlo sluit het jaar af met een Radio Oudejaarsconference. Op 31 december maakt hij, net als voorgaande jaren, de afsluiting van het jaar in kunststof Radio op NPO Radio 1.

“Ook al zakt de R tot ver onder de 1, ik speel.” Zegt Vincent over de conference. “Als er één jaar is dat een oudejaarsconference verdient dan is het 2020.”

Donderdag 31 december is de conference vanaf 19:30 uur te horen op NPO Radio 1.

Foto: Erik Van 't Woud

Thijs Boontjes sidekick in ochtendshow op 3FM

Thijs Boontjes is sinds gisteren sidekick in de ochtendshow van Sander Hoogendoorn op NPO 3FM. Thijs is zanger en was al elke donderdag te gast in het ochtendprogramma, nu schuift hij dus dagelijks aan.

Sander reageerde verheugd op de komst van zijn vaste sidekick en noemde het ‘een grootse aankondiging’. “Ik werk er al een tijdje naar toe, vooral omdat het op donderdag toch leuker is dan op andere dagen”, aldus de 3FM-jock.

Vanwege de coronacrisis is de agenda van de muzikant flink uitgedund. “En dat betekent dat ik nu fulltime bij het ‘Vriendenteam’ werk”, zei hij.

Een jaar geleden vertrok Noortje Veldhuizen, de vaste sidekick van Sander, bij het ochtendprogramma. Sindsdien presenteerde de 3FM-dj het ochtendprogramma alleen.

Foto: NPO 3FM | Tom van Huisstede

Luistercijfers 20-49 jaar: Forse winst voor 3FM, Qmusic loopt verder uit

Qmusic loopt verder uit in de doelgroep 20-49 jaar. Het station zet in de voor haar belangrijke, commerciële doelgroep een marktaandeel van 19,3 procent neer. Een jaar eerder was dat ruim twintig procent, met toen 15,8 procent. Qmusic loopt verder uit op concurrent Radio 538, dat in dezelfde doelgroep een marktaandeel van 15,2 procent neerzet, een daling van 1,6 procentpunt in een jaar tijd.

NPO 3FM boekt, net als Qmusic, ook forse winst in de doelgroep 20-49 jaar. Het jongerenstation ziet het marktaandeel met 21 procent toenemen, tot 4,0 procent. Ook in de algemene doelgroep 10+ boekt 3FM winst, zo blijkt uit de gepubliceerde luistercijfers.

Stationsep - okt
2020
aug - sep
2020
 sep - okt
2019
 
01.Qmusic19.3 %18.3 % 115.8 % 3.5
02.Radio 53815.2 %15.4 % 0.216.8 % 1.6
03.NPO Radio 212.3 %12.8 % 0.514.4 % 2.1
04.Radio 1010.1 %10.3 % 0.210.4 % 0.3
05.Sky Radio8.7 %9.0 % 0.39.3 % 0.6
06.Radio Veronica4.9 %5.2 % 0.34.6 % 0.3
07.NPO 3FM4.0 %3.2 % 0.83.3 % 0.7
08.100% NL3.4 %3.1 % 0.33.4 %=
09.NPO Radio 12.7 %2.6 % 0.13.2 % 0.5
10.SLAM!2.5 %2.6 % 0.12.4 % 0.1
11.Kink1.3 %1.1 % 0.2 %
12.Sublime0.8 %0.8 %=0.9 % 0.1
13.BNR Nieuwsradio0.7 %0.7 %=0.8 % 0.1
14.NPO Radio 40.7 %0.6 % 0.10.6 % 0.1
15.NPO Radio 50.5 %0.4 % 0.10.3 % 0.2
16.classicnl0.3 %0.2 % 0.1 %

Cijfers in weekenduren

Voor Qmusic zijn het opnieuw recordcijfers in het vijftienjarig bestaan van het station. “Wat een cijfers”, reageert programmadirecteur Dave Minneboo. “We willen met Qmusic iedere dag plezier, energie en een goed gevoel brengen en het is fantastisch om te zien dat steeds meer mensen dat weten te waarderen. Met een weekbereik van bijna 2,9 miljoen mensen stemt inmiddels 1 op de 5 radioluisteraars af op onze zender.”

Volgens Q legt de komst van Bram Krikke en Tom van der Weerd de zender ook geen windeieren. “De vrijdagavond, waar Tom en Bram samen met Kai Merckx te horen zijn, groeit met 28 procent ten opzichte van een jaar eerder. De weekendshow van 12:00 tot 15:00 uur doet het marktaandeel op die uren met 37 procent stijgen”, aldus het station.

Foto: Qmusic

Luistercijfer september-oktober: Qmusic nadert Radio 2

Luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek NLO

Qmusic komt steeds dichterbij NPO Radio 2, het verschil tussen beide zenders is op dit moment eentiende procentpunt. Dat blijkt uit de luistercijfers over de periode augustus-september 2020. De twee stations lijken los te komen van Talpa-zenders Radio 538 en Radio 10.

Niet alleen over één periode is Qmusic de grootste stijger, ook in vergelijking met een jaar geleden weet de zender er 1.6 procentpunt bij te krijgen. Ook NPO Radio 5 doet in die periode goede zaken met een groei van 1,1 procentpunt. Radio 538 (-1,3) en Radio 2 (-1,1) leveren over 12 maanden het meeste marktaandeel in. NPO 3FM maakt voor het eerst in tijden weer een flinke stijging, met +0,2 procentpunt marktaandeel.

De luistercijfers zijn gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.447 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd is in deze periode 2 uur en 32 minuten per dag (vorige periode: 2 uur en 25 minuten) .
De gemiddelde luistertijd van de luisteraars is 4 uur en 3 minuten (vorige periode: 4 uur en 2 minuten).

Stationsep - okt
2020
aug - sep
2020
 sep - okt
2019
 
01.NPO Radio 211.9 %12.4 % 0.513.0 % 1.1
02.Qmusic11.8 %11.2 % 0.610.2 % 1.6
03.Radio 5389.9 %10.0 % 0.111.2 % 1.3
04.Radio 109.8 %10.2 % 0.49.6 % 0.2
05.NPO Radio 18.6 %8.4 % 0.28.5 % 0.1
06.Sky Radio7.8 %8.0 % 0.28.1 % 0.3
07.NPO Radio 55.0 %4.8 % 0.23.9 % 1.1
08.Radio Veronica3.3 %3.6 % 0.33.5 % 0.2
09.100% NL3.0 %2.9 % 0.13.4 % 0.4
10.NPO Radio 42.7 %2.3 % 0.42.6 % 0.1
11.NPO 3FM2.4 %2.2 % 0.22.2 % 0.2
12.SLAM!1.4 %1.5 % 0.11.3 % 0.1
13.classicnl0.9 %0.9 %= %
14.Sublime0.7 %0.7 %=0.9 % 0.2
15.BNR Nieuwsradio0.7 %0.7 %=0.8 % 0.1
16.Kink0.6 %0.5 % 0.1 %
       
--.ORN Radio8.6 %8.7 % 0.18.6 %=
--.Overige zenders5.7 %6.1 % 0.46.2 % 0.5
--.E Power Radio5.1 %4.9 % 0.25.1 %=

Stijgers 100% NL, E Power Radio, Kink, NPO 3FM, NPO Radio 1, NPO Radio 4, NPO Radio 5 en Qmusic
DalersNPO Radio 2, ORN Radio, Overige zenders, Radio 10, Radio 538, Radio Veronica, SLAM! en Sky Radio
GelijkBNR Nieuwsradio, Sublime en classicnl

Bekijk en vergelijk meer luistercijfers in het RadioFreak luistercijfer-dossier.

John van den Heuvel tekent bij als vaste misdaadverslaggever voor Radio 538

John van den Heuvel blijft de vaste misdaadverslaggever voor Radio 538. Hij heeft vanochtend een ‘exclusieve radio-overeenkomst’ getekend met 538, waar hij in de ochtendshow van Frank Dane toelichting geeft op misdaadzaken.

“Ik ben heel erg blij dat John van den Heuvel onder onze snelkeuzetoets zit bij 538”, zegt Frank Dane in een reactie. “Vaak worden we ‘s ochtends verrast met nieuws uit de onderwereld en er heeft niemand een beter inkijkje dan John.”

John van den Heuvel vult aan: “Vanmorgen hebben Frank en ik geproost op het verlengen van mijn contract met zijn veelbeluisterde ochtendshow op Radio 538, waar ik ook de komende jaren als misdaaddeskundige een bijdrage aan blijf leveren.”

Foto: Radio 538

Top 2000-Café lanceert thuispakket, fysiek bezoek nog onduidelijk

De Top 2000 ziet er dit jaar vanwege de coronacrisis anders uit dan voorgaande jaren. Het is, vanwege het coronavirus, nog niet duidelijk of er publiek welkom is in het Top 2000 Café in Beeld en Geluid in Hilversum. Wel kunnen mensen kans maken op een thuispakket, waarmee ze hun eigen woonkamer kunnen omtoveren tot het café.

Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte maakten zojuist in een persconferentie alles bekend over de lijst van dit jaar. “Het Top 2000-virus is bezig aan een opmars. Het beeld is kort gezegd als volgt: het gaat goed en de piek is nog lang niet bereikt”, begon Jan-Willem. “Blijf zoveel mogelijk thuis, stem de radio af op Radio 2 en breng die R zo snel mogelijk terug naar 2”, aldus de ochtend-dj’s.

Radio 2 liet vorige maand al aan RadioFreak.nl weten dat de Top 2000 doorgaat en dat er ook weer, net als voorgaande jaren, een Top 2000-café wordt opgebouwd in Beeld & Geluid in Hilversum. “Op dit moment is nog niet duidelijk of en zo ja hoeveel bezoekers we kunnen ontvangen in het Top 2000 Café. Zodra we dat wel weten, maken we dat uiteraard bekend via onze kanalen”, aldus Radio 2 nu in een reactie.

De stemweek voor de Top 2000 start op 1 december om 08:00 uur. Stemmen kan tot 7 december, 17:00 uur.

Foto: NPO Radio 2

Eric Corton terug op de radio bij KINK

Eric Corton keert in 2021 terug op de radio bij KINK, waar hij programma’s in het weekend gaat maken. Samen met Michiel Veenstra presenteert Eric op vrijdagmiddag van 16:00 tot 18:00 ‘Vrijdag Corvee’, op zaterdag en zondag zal hij te horen zijn tussen 12:00 en 14:00 uur met ‘Corton op KINK’.

“Ik heb het gewoon gemist”, zegt Eric over z’n terugkeer op de radio. “Radio met bijzondere bandjes, spannende songs, ongelooflijke ontroering en natuurlijk de heerlijke harde herrie waar ik zo van hou. Bij KINK mag ik dat allemaal weer gaan draaien en ik kan niet wachten.”

Programma’s op 3FM

Eric Corton presenteerde voor 3FM jarenlang programma’s als ‘3voor12 Radio’ en ‘That’s Live’. Ook was hij de vaste stem van de zender. Na zijn periode bij 3FM, presenteerde Eric op NPO Radio 1 ‘De Nieuws BV’. Naast dj, is Eric ook presentator van veel muziekgerelateerde televisieprogramma’s zoals Pinkpop.

De komst van Eric is onderdeel van de nieuwe programmering op KINK, waarbij nieuw op werkdagen tussen 13:00 en 16:00 uur Stefan Koren te horen is met ‘KINK Workflow’. Jasper Leijdens presenteert elke maandag tot en met donderdag tussen 19:00 en 22:00 uur zijn nieuwe programma ‘KINK in Touch’.

Nieuw in het weekend zijn onder meer de DJ’s Jim Vorwald, Elwin van Gestel en Metha de Vos.

Foto: Jessie Kamp

Nederlandse radiomarkt sluit zich aan bij internationale radio-app in auto’s

De landelijke radiostations in Nederland sluiten zich aan bij Radioplayer Worldwide. Deze samenwerking, waarin inmiddels 14 landen aan meedoen, zorgt ervoor dat de Europese radiosector samen onderhandelt met autofabrikanten, zodat de traditionele radiostations ook in moderne auto’s goed vindbaar blijven.

Doordat steeds meer auto’s aangesloten zijn op internet, krijgen radiostations in het dashboard concurrentie van streamingdiensten, podcasts en online radiostations. Door samen te werken hopen ze dat het beter lukt om een belangrijke en zichtbare plek in auto’s te behouden.

“Radioplayer is het door radiostations beheerde internationale platform (WRAPI) waar de zenders hun metadata (stations-informatie, logo’s, streams, podcasts etc.) beheren”, laat het samenwerkingsverband van landelijke radiostations op het gebied van digitale radio weten. “Deze internationale Radioplayer datafeed voedt ‘hybride’ radio interfaces in tal van automerken, waaronder Audi en VW. De smart devices in deze auto’s switchen automatisch tussen DAB+, FM en streaming, zodat luisteraars hun favoriete stations op elke mogelijke manier kunnen ontvangen (zonder app). Al bijna 1 miljoen auto’s in Europa zijn voorzien van metadata via de Radioplayer API.”

In het Verenigd Koninkrijk begonnen de radiostations meer dan tien jaar geleden al met samenwerken, omdat ze de groeiende concurrentie in auto’s zagen aankomen. In Nederland kwam een dergelijke samenwerking tot op heden nog niet van de grond, tot dit internationale initiatief, dat overigens voortkomt aan de Britse Radioplayer. Tot op heden deden er elf landen mee; naast Nederland, hebben ook Frankrijk en Zweden aangekondigd zich hierbij aan de sluiten.

Sky Radio vanaf maandag volledig in kerst: “Er is meer behoefte aan dan ooit”

Plopkap Sky Radio met kerstboom

Sky Radio gaat vanaf aankomende maandag volledig over op kerstmuziek. Volgens zendermanager Uunco Cerfontaine is vanwege de coronacrisis de behoefte aan kerstmuziek dit jaar groot. “Met corona verlangen mensen meer dan ooit naar het gezellige samen zijn-gevoel dat kerst geeft. Een ‘alles komt goed’-gevoel, dat is toch wel vaak de ondertoon. Ik denk dat we nog meer gaan knallen dan ooit.”

De zenderbaas van Sky Radio ging afgelopen woensdag tijdens de boekpresentatie van Bart van Gogh, de oude station-voice van Sky, in op de komende decembermaand. “Het wordt vol gas. Als je van kerstmuziek houdt, dan wordt het genieten. Als je niet van kerstmuziek houdt, moet je even een ander online kanaal van ons kiezen.”

Aftrap vanuit Canada

Michael Bublé trapt maandag om 9:00 uur het ‘kerstseizoen’ op Sky Radio af. Dat doet hij via een Zoom-verbinding vanuit Canada. De decembermaand legt Sky Radio de laatste jaren geen windeieren; het station ziet in de laatste maand van het jaar een piek in de luistercijfers vanwege de kerstmuziek.

“Het concept van kerstmuziek hebben we in Nederland de laatste jaren steeds verder uitgebouwd”, zegt Uunco. “Het was altijd not done om voor Sinterklaas al aan kerst te beginnen, maar het bestaat steeds meer naast elkaar. Het is een rol die heel goed past bij het gevoel dat er iets positiefs moet zijn in het leven.”

Foto: RadioFreak.nl

Edwin Evers: “Een ochtendprogramma is niet bespreekbaar”

Radiozenders hoeven op dit moment niet te bellen met Edwin Evers of hij weer een dagelijks programma wil gaan maken. “Een ochtendprogramma is sowieso niet bespreekbaar”, zei de oud-ochtend dj van Radio 538 bij BNR Nieuwsradio. “Dus als het wat zou zijn, zou het ergens midden op de dag zijn.”

Voorlopig wil Evers nog geen vastigheid. “Ik weet überhaupt niet of het gevoel ooit weer terugkrijg. Het gaat mij vooral om het vaste stramien waar ik heel lang ingezeten heb, dat wil ik nog even niet. Ik heb zoveel vrijheid nu. Ik kan doen wat ik wil, wanneer ik wil.”

Evers wordt sowieso niet zo heel vaak gebeld met aanbiedingen om radio te maken. “Ik ben er ook wel heel duidelijk in dat ik nu wat anders aan het doen ben. Ik heb wel veel contact met mensen uit het wereldje, maar ik wil nu andere dingen doen.”

Leuk leven

De oud-radiomaker van 538 is nu vooral bezig met muziek maken, zo bracht hij onlangs zijn eigen soloalbum uit. “Ik heb een heel leuk leven. Ik sta nog steeds redelijk vroeg op, rond een uur of acht. Ik vul het grootste deel van mijn dagen in mijn studio thuis, met muziek maken en dingetjes uitproberen.”

De afgelopen anderhalf jaar verrichtte hij diverse invalklussen voor zijn oude werkgever Talpa Network. Zo was de dj te horen op Radio Veronica, Radio 10, Sky Radio en begin dit jaar een maand lang als vervanger op Radio 538.

Foto: William Rutten

Salarissen bestuurders publieke omroep met tienduizenden euro’s omlaag

Tientallen bestuurders van de publieke omroep, zowel landelijk als regionaal, gaan vanaf volgend jaar minder verdienen. Minister Slob verlaagt hun maximumsalaris met tienduizenden euro’s. Zo’n 25 van de bijna 40 topbestuurders moeten de komende jaren salaris inleveren.

Voor topbestuurders binnen de publieke omroep geldt nu nog het algemene maximum van de Wet Normering Topinkomens, dat in 2021 op 209.000 euro ligt. Alle omroepbestuurders kunnen momenteel nog evenveel verdienen, ongeacht de omvang van de omroep, landelijk of regionaal, het bereik en het aantal leden.

“Dit is de samenleving niet goed uit te leggen”, zegt Slob. “Met publiek geld moet je zorgvuldig omgaan. Daarom heb ik passendere en lagere maxima vastgesteld. Zo is het ook in andere sectoren geregeld.”

Salariscategorieën

De publieke omroepen worden voortaan verdeeld in vier verschillende categorieën met bijpassende salarissen. In welke categorie een omroep thuishoort, hangt af van verschillende factoren. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar het bereik van de omroep en het aantal leden. Een bestuurder van PowNed gaat in 2021 maximaal 148.000 euro verdienen, een bestuurder van Omroep Brabant 176.000 euro en een NTR-bestuurder maximaal 193.000 euro.

De salarissen van zittende bestuurders die straks de nieuwe grenzen overschrijden, moeten in maximaal 7 jaar worden afgebouwd. Nieuwe topbestuurders vallen direct onder de verlaagde maxima.

Categorie A: 148.000 euro
– HUMAN
– PowNed
– RPO
– L1 (Omroep Limburg)
– Omroep Zeeland
– Omrop Fryslân
– Omroep Flevoland
– RTV Rijnmond
– Omroep West
– RTV Drenthe
– RTV Noord
– RTV Oost
– Samenwerkende Publieke Omroepen Midden Nederland

Categorie B: 176.000 euro
– NTR
– Omroep Gelderland
– Omroep Brabant
– NH Media

Categorie C: 193.000 euro
– EO
– MAX
– STER
– VPRO

Categorie D: 209.000 euro
– NOS
– NPO
– AVROTROS
– BNNVARA
– KRO-NCRV

NOS en NTR gaan meer samenwerken op radio

De NOS en NTR gaan nauwer met elkaar samenwerken. De omroepen spreken zelf van een alliantie, waarin ze de kwaliteit van het huidige programma-aanbod op radio willen verhogen. Het programma ‘Nieuws & Co’ op NPO Radio 1 is al een coproductie van NOS en NTR. Nieuwe programmaconcepten zijn mogelijk, stellen de omroepen.

“Deze alliantie biedt, net als de inmiddels uitgebreide samenwerking met de regionale omroepen, inspiratie en kansen”, zegt Gerard Timmer, algemeen directeur van de NOS. “Goed voor de publieke omroep, en nog belangrijker: voor de programmering en daarmee voor het publiek.”

De NOS en NTR benadrukken dat ze hun eigen merk en programma’s in stand willen houden. De alliantie geldt ook voor tv en online.

Foto: NOS | Stefan Heijdendael

‘Veronica Inside’ over Rob Stenders naar Radio Veronica: “Zou fantastisch zijn”

Veronica-sidekicks Niels van Baarlen en Rick Romijn gingen vanochtend in op de geruchten dat Rob Stenders de overstap zou maken naar Radio Veronica. “Ik lees allemaal dingen over dat Stenders hier naartoe zou komen. Dat staat in de kranten. Wat in de kranten staat, is niet altijd waar. Maar het gonst toch”, zei Niels in de ochtendshow ‘Veronica Inside’. Rick daarop: “Het zou natuurlijk fantastisch zijn als Rob zou komen.”

Wilfred Genee heeft eerder les gehad van Rob Stenders voor het bedienen van een mengpaneel in de Veronica-radiostudio. “Misschien kan je binnenkort elke dag les krijgen, je weet het niet”, zei Niels daarop.

“Is dat zo, hoe bedoel je?”, reageerde Wilfred:

Radio Veronica lanceerde onlangs de nieuwe programmering, met Wilfred Genee in de ochtenduren. Vooralsnog blijven het geruchten dat Rob Stenders de overstap zou maken; de jock is nu nog op NPO Radio 2 te horen. Rob presenteert al wel samen met Leo Blokhuis een podcast voor Talpa Network, het moederbedrijf van Radio Veronica.

Foto: Radio Veronica | William Rutten

Ruud de Wild: We zijn op het allerbeste moment gestopt met Cielke en Thijs

Ruud de Wild heeft vanmiddag in zijn programma op NPO Radio 2 gereageerd op het plotselinge vertrek van zijn sidekicks Cielke Sijben en Thijs Maalderink. “We zijn op het allerbeste moment gestopt met elkaar”, zei hij. “Ik heb onwijs leuk gewerkt met Thijs en Cielke, maar op een gegeven moment gaan mensen hun eigen weg.”

Cielke en Thijs zijn sinds vorige week maandag niet meer te horen in het middagprogramma van Radio 2. Ruud zat de afgelopen week ziek thuis vanwege corona en dus kon hij pas vandaag reageren op het vertrek van zijn sidekicks. “Er is afscheid genomen van Cielke en Thijs door KRO-NCRV. Ze werken hier inmiddels niet meer.”

Volgens de Radio 2-dj was het de bedoeling dat de twee tot eind dit jaar voor het programma zouden blijven werken. “We zouden de komende tijd met elkaar uit gaan vinden hoe we een nieuw programma zouden gaan maken, dat in januari van start zou gaan. Dat kwam heel lelijk op straat te liggen en dat heeft ons er toe gebracht dat we eerder gingen stoppen.”

Het middagprogramma van Ruud gaat vanaf januari op de schop. “Er komt een ander soort programma, ik ga wat anders doen in mijn leven. Maar daarover later meer”, zei hij.

Foto: Linda Stulic | KRO-NCRV

Jort Kelder botst hard op Radio 1 na uitspraak over Nicky Verstappen

Jort Kelder heeft in zijn programma op NPO Radio 1 de woede van een van zijn gasten op de hals gehaald. “Kleine criminaliteit volg ik nooit, onder de miljard interesseert het me niet”, zei hij over de zaak rondom Nicky Verstappen, de jongen die in 1998 misbruikt en vermoord werd in Limburg. Toen een van zijn gasten Jort wees op zijn uitspraken, zei hij: “Ik kan hier op de radio alles zeggen.”

Jort deed de uitspraken afgelopen maand in zijn zaterdagprogramma ‘dr Kelder en Co’ op Radio 1, waarin hij sprak over ‘sorry zeggen’ in een rechtszaak. Na het interview kwam de presentator terug op zijn uitspraken. “Het gaat mij er niet om dat ik die zaak vreselijk vind. Ik vind de excessieve media-aandacht voor, in feite een enkele verkrachtingszaak of moord in dit geval, daar zit iets van ramptoerisme in dat me tegen staat.”

Geïrriteerd

Zijn gast Marietje Schaake, internet- en privacy-expert, reageerde daarop duidelijk geïrriteerd: “Dan moet je dat zeggen. Je zei dat je je niet bezighoudt met kleine criminele zaken, maar dit gaat om een kind dat is misbruikt en vermoord. Daar ging mijn bezwaar over en dat voel ik ook echt heel sterk zo.”

Jort daarop: “De aandacht die er op televisie en in de populaire kranten voor is, vind ik excessief voor zo’n zaak. Maar ik had dit misschien ook niet moeten noemen en een ander voorbeeld moeten geven.”

Luister het fragment hieronder terug:

Foto: Ruud Baan | AVROTROS

Bert Haandrikman: Een ochtendshow moet om zes uur beginnen

Bert Haandrikman presenteert sinds vorige maand de ochtendshow op NPO Radio 5. Het ochtendprogramma gaat om 06:00 uur van start en niet, zoals bij zijn voorganger Jeroen van Inkel, om 07:00 uur. “Radio begint om zes uur. Als je aansluiting wilt vinden met andere zenders en de concurrentie aan wilt gaan, dan moet je gewoon om zes uur beginnen en niet om zeven uur”, aldus Bert.

Ook SLAM! en Radio Veronica kregen onlangs een nieuw ochtendprogramma, die beide om 07:00 uur beginnen. Bert: “In alle radiowetten, zowel in Europa als in de rest van de wereld, zie je dat radio om zes uur begint. Ik hoop dat op Radio 5 wat te verschuiven.”

Voor Bert was het presenteren van een ochtendprogramma even wennen, erkent hij in de podcast ‘Dit Was De Radio’. “Ik ben eigenlijk helemaal geen ochtendmens, maar de NPO zei: ‘Bert, we roepen je naar het front’. Een ‘nee’ was er eigenlijk helemaal niet.”

Extra wekker

Bert zegt vanwege de perikelen rondom Giel Beelen, die zich meermaals versliep voor zijn programma op NPO Radio 2, zelf ook extra maatregelen te hebben genomen. “Ik heb nog een extra wekker gekocht vanwege het nieuws van Giel. Iedereen lacht hem uit, maar het is ook gewoon een heel harde werker, die altijd bezig is met radio.”

De eerste wekker van de Radio 5-presentator gaat om vijf over half vijf. “Als ik voor vijf uur niet de groepsapp reageer, dan belt iemand van de redactie mij op m’n huislijn. Ik heb het allemaal wel afgebakend. Als ik door zes wekkers heenslaap, dan moet het wel heel gek worden.”

Foto: Janita Sassen | Omroep MAX

Mattie Valk in quarantaine, maakt Q-ochtendshow vanuit huis

Mattie Valk maakt de komende dagen zijn ochtendshow op Qmusic vanuit huis. De dj is met iemand in aanraking geweest die positief getest is op het coronavirus en dus moet hij tien dagen in quarantaine. Marieke Elsinga presenteert het programma ‘op afstand’ mee, vanuit de Qmusic-studio in Amsterdam.

Mattie zegt (nog) geen klachten te hebben die duiden op het coronavirus. De komende dagen is hij dus gewoon te horen op Qmusic, maar dan wel vanuit zijn appartement in Rotterdam.

De Q-dj is niet de enige in quarantaine. NPO Radio 2-dj Ruud de Wild testte vorige week positief op corona, hij is nog steeds niet voldoende hersteld. Vandaag presenteert Paul Rabbering de middagshow op Radio 2.

Foto: Qmusic

OLON stopt, lokale omroepen verder met NLPO

NLPO

De stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) is sinds zaterdag de enige sectororganisatie van de ruim 240 lokale publieke omroepen in Nederland. Met meerderheid van stemmen hebben de omroepen hiertoe besloten. Met die keuze komt een einde aan de Organisatie Lokale Omroepen Nederland (OLON), die als vereniging tot 2015 nog de collectieve belangen van de lokale omroepen behartigde, maar sindsdien al haar taken en verantwoordelijkheden aan de stichting heeft overgedragen.

Marc Visch, directeur van de NLPO: “De sector heeft baat bij meer tempo, regie en richting. Door nu te kiezen voor één sterke sectororganisatie kunnen we verder met het professionaliseren van deze belangrijke laag in het omroepbestel en het versterken van de relevantie en levensvatbaarheid van onze sector.”

De uitdagingen voor de NLPO zijn volgens de organisatie niet mals. Volgens het Commissariaat voor de Media zouden meer dan twee derde van de lokale omroepen al jaren in financiële nood zijn. Daarnaast zijn volgens de NLPO de verschillen tussen lokale omroepen enorm en wordt er, als gevolg van de toenemende belangstelling voor nieuws van dichtbij, van alle kanten aan de lokale omroep getrokken.

Groeiende verantwoordelijkheid

Marc Visch ziet daarom ook een groeiende verantwoordelijkheid voor de NLPO: “Als sector vragen we om serieus meer geld en alle signalen wijzen inmiddels de goede kant uit. Dat betekent dat we ons als sectororganisatie ook op die manier moeten gaan verhouden en daarbij helpt het natuurlijk als er één duidelijk en goed georganiseerd aanspreekpunt is voor partijen. Overigens niet alleen als het gaat over geld, maar bijvoorbeeld ook over de wettelijke taak, technische voorzieningen en samenwerking binnen het bestel.”

De NLPO organiseert binnen de sector inspraak en zoekt naar overeenstemming en draagvlak door middel van een College van Omroepen. De stichting organiseert bovendien per jaar meerdere bijeenkomsten en faciliteert klankbordgroepen over uiteenlopende beleidsthema’s. Visch: “Niet de sectororganisatie bepaalt de doelen, maar de omroepen doen dit gezamenlijk. Omroepen hebben een stem in de standpunten en visie. De NLPO legt niets op, maar organiseert met en voor de omroepen het gesprek met alle partijen.”

3FM-dj’s in lockdown voor Serious Request: The Lifeline

NPO 3FM gaat voor de komende editie van Serious Request: The Lifeline in ‘lockdown’. Drie dj-duo’s maken gezamenlijk een week lang 24 uur per dag lang radio vanaf Vliegveld Twenthe in Enschede. De zes dj’s moeten daarbij ook een loopband draaiende houden. Hiermee willen ze luisteraars motiveren om zelf ook in actie te komen door ‘coronaproof’ mee te lopen in hun eigen omgeving.

Eerder kondigde 3FM aan dat de plannen voor de derde editie The Lifeline vanwege de huidige coronamaatregelen worden aangepast. Frank van der Lende & Eva Koreman, Sander Hoogendoorn & Sophie Hijlkema en Rob Janssen & Wijnand Speelman doen mee aan de speciale editie van The Lifeline op het Enschedese luchthaventerrein.

Luisteraars kunnen ook tegen betaling een plaat aanvragen of rechtstreeks doneren. 3FM wil daarmee zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis, dat hulpverleners ontlast en de verspreiding van corona tegengaat in binnen- en buitenland.

Naast elkaar in lockdown

De 3FM-dj’s gaan per duo naast elkaar in lockdown en bedienen om de vier uur de radiostudio die zich in het midden van het gebouw bevindt. Bij de studio is een ruimte waar een loopband 24 uur per dag moet blijven draaien en waar de mogelijkheid is om, op anderhalve meter, gasten te ontvangen.

“2020 was één van de gekste jaren ever en deze editie van 3FM Serious Request: The Lifeline wordt er waarschijnlijk ook één om nooit te vergeten”, zegt Sander Hoogendoorn. “Samen met m’n collega-dj’s hebben we een alternatief plan bedacht om dit jaar toch het uiteinde te geven dat het verdient. Timur is er helaas niet bij, maar ik heb heel veel zin om samen met Sophie en de andere dj’s in lockdown te gaan. Zo halen we samen met onze luisteraars, die ook thuis zitten, hopelijk toch zoveel mogelijk geld op voor het Rode Kruis om hulpverleners in zorg te ondersteunen tijdens de coronacrisis.”

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM

Nieuwe CAO Omroeppersoneel: 5 procent meer loon

Pand van Radio West

De nieuwe cao voor de publieke omroep, zowel landelijk als regionaal, is een feit. Omroeppersoneel gaat er in twee jaar tijd vijf procent in loon op vooruit. De nieuwe CAO heeft een looptijd van 36 maanden, van 1 januari 2019 t/m 31 december 2021.

De structurele loonsverhoging wordt in drie stappen doorgevoerd. Deze maand krijgen de medewerkers een nabetaling. Eerst is er een loonsverhoging van 2,6 procent vanaf 1 januari 2020. Per 1 juli 2020 geldt een verhoging van 1 procent. Beide verhogingen worden met terugwerkende kracht verwerkt. Op 1 april 2021 worden de salarissen vervolgens met 1,4 procent verhoogd.

Alle nieuwe cao-afspraken zijn ook te raadplegen in dit document.

Rick Romijn: Stoppen ‘Evers Staat op’ is goed geweest voor 538

“Ik denk dat het voor 538 misschien wel goed is geweest”, zegt Rick Romijn over het stoppen van de ochtendshow ‘Evers Staat Op’, eind 2018. “Maar misschien hadden we nog wel één of twee jaar door moeten gaan. Toen we stopten was ik 54 jaar, Edwin was halverwege de veertig en Niels 41-42 jaar. De connectie met de luisteraar van 538 werd wel steeds minder. Iemand van 17 zit natuurlijk niet meer te wachten op dat gelul van die ouwe gasten”, zegt Rick, jarenlang sidekick van Edwin, in de podcast ‘De Broadcast’.

Edwin Evers stopte kondigde in maart 2018 aan dat hij het einde van dat jaar zou stoppen met zijn populaire ochtendshow op Radio 538. “Die laatste negen maanden zijn voorbij gevlogen. We maakten echt verschrikkelijk goede radio toentertijd”, aldus Rick. “We zaten niet meer op de items, maar het klopte van alle kanten. We haalden ook bizarre marktaandelen, de laatste anderhalf jaar hebben we alleen maar records gebroken. Het is toch magisch als je na achttien jaar nog steeds populair bent.”

Evers wilde volgens Rick stoppen op het hoogtepunt. “Maar weet je wel of dit het hoogtepunt is? Dat weten we niet. Dat dachten we misschien in 2015 ook al, maar het werd nog steeds beter. Aan de andere kant: we zijn gestopt op het hoogtepunt. Het is beter dat ze zeggen: ‘daar gaat ‘ie’, dan dat ze zeggen: ‘daar gaan die ouwe gasten'”.

Ochtendshow op Sky Radio

Na het vertrek van Evers, pleitte Rick ervoor om samen met Tim Klijn en Niels van Baarlen de ochtendshow op Sky Radio te gaan maken. “Ik denk dat een aantal luisteraars van Evers zich misschien niet konden vinden bij Frank en die konden dan naadloos overstappen op Sky”, zegt Rick. “Dan heeft Sky niet meer het probleem in de ochtend en kunnen ze daar ook gaan bouwen aan een hoger marktaandeel in de ochtend.”

Een week later werd geopperd om niet Tim Klijn, maar Wietze de Jager in de ochtend van Sky te zetten. “Briljant vond ik dat, tegenover Mattie”, zegt Rick. “Het is allemaal doorgerekend en het zag er heel goed uit. Ze waren alleen bang dat Sky Radio te veel zou gaan pakken van Radio 538, dat marktleider moest blijven.”

Foto: Radio Veronica

Radio 2 draait zes uur lang ‘vergeten’ jaren 90-nummers

Plopkap van NPO Radio 2

NPO Radio 2 draait vanavond zes uur lang ‘vergeten’ liedjes uit de jaren negentig. Tussen 18:00 uur en middernacht worden nummers gedraaid die al lang niet meer gehoord zijn. Luisteraars kunnen hun favoriete liedjes aandragen via de app van de radiozender. Het is voor het eerst dat Radio 2 deze ‘thema-avond’ houdt.

De zes uur ‘vergeten nineties’ worden gepresenteerd door respectievelijk Wouter van der Goes, Frank van ’t Hof, Rob Stenders, Caroline Brouwer en Fred Siebelink.

Foto: RadioFreak.nl

Qmusic Non-Stop Maximum Hits wordt non-stop kerstzender

Kerst

Qmusic Non-Stop Maximum Hits, te beluisteren op een regionaalkavel in de Randstad, is omgedoopt tot een non-stop kerstzender. Volgens de eigenaar van de zender, Radio Limburg 97FM BV, is Nederland door de coronacrisis eerder in kerststemming dan normaal.

Michael Bartelet, eigenaar van Radio Limburg 97FM BV: “Met een non-stop kerstzender hopen we de luisteraars in de randstad wat meer licht te geven nu de dagen donkerder worden. Nu we het tijdens de coronacrisis thuis gezelliger moeten maken, hebben we gemerkt dat hier behoefte aan is.”

De zender zendt sinds vandaag de kerstmuziek uit tot en met Tweede Kerstdag. De zender is via de FM en DAB+ te beluisteren. Via DAB+ is het de tweede kerstzender, eerder startte Sky Radio al met de kerstmuziek.

FMRadiostationPlaatsVermogen (kW)
95.4Qmusic Non-stop Maximum HitsAlkmaar0.501
95.6Qmusic Non-stop Maximum HitsRijswijk0.955
95.7Qmusic Non-stop Maximum HitsAmsterdam4.467
95.7Qmusic Non-stop Maximum HitsZoetermeer0.2
95.9Qmusic Non-stop Maximum HitsAlphen aan den Rijn4.51
95.9Qmusic Non-stop Maximum HitsAlmere0.398
95.9Qmusic Non-stop Maximum HitsGouda0.501
95.9Qmusic Non-stop Maximum HitsHilversum0.1
96.0Qmusic Non-stop Maximum HitsNaaldwijk0.316
103.4Qmusic Non-stop Maximum HitsUtrecht0.05

Advies: Basisfinanciering lokale omroepen moet verdriedubbeld worden

Regionale en lokale media moeten meer gaan samenwerken en voor die samenwerking moet een stevigere financiering komen. De basisfinanciering van lokale omroepen moet bovendien meer dan verdriedubbeld worden, om daarmee een professionele journalistieke organisatie neer te kunnen zetten.

Dat stellen de Raad voor Cultuur en de Raad voor Openbaar Bestuur in het rapport ‘Lokale media, niet te missen’. Lokale media kunnen hun functies lang niet overal in Nederland goed uitvoeren, zien de raden. Het adviesrapport is opgesteld in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken (BZK) en de minister voor Media (OCW). Doel was daarbij om te kijken hoe de lokale media nu functioneren.

Betere financiering

‘In de grote en sommige grotere steden gaat het goed met de lokale journalistiek’, concluderen de raden. ‘Maar in minder dichtbevolkte gebieden zijn er te weinig journalisten en kwalitatieve lokale media, is hun financiële positie precair en schiet hun bereik tekort. Het bereik onder met name jongeren en mensen met een niet-Westerse achtergrond is problematisch.’

De raden pleiten ervoor dat gemeenten en provincies samenwerking tussen omroepen stimuleren. Verder moet de financiering van lokale en regionale media beter. ‘De basisfinanciering van lokale omroepen moet meer dan verdriedubbeld worden, van gemiddeld 0,64 euro per inwoner naar twee euro per inwoner.’

Het totale budget komt daarmee op 31,5 miljoen euro. ‘Zo zijn lokale omroepen, mits ze samenwerken, in staat om een professionele journalistieke organisatie neer te zetten’, aldus de raden. Het rapport is woensdag aangeboden aan minister Slob.

Foto: Pixabay

Radio 10 zendt tijdens jaarwisseling half uur lang vuurwerk uit

Geen muziek, maar een half uur lang gillende vuurpijlen en ander geknal op de radio: Radio 10 zendt tijdens de jaarwisseling van 0:00 tot 0:30 uur vuurwerk uit. Het station doet dat naar aanleiding van de plannen van het kabinet, om vuurwerk deze jaarwisseling te verbieden.

Radio 10 heeft de oudejaarsprogrammering al zo goed als rond: het radiostation zendt van 20:00 tot 03:00 uur de ‘Happy New Year’s Party’ uit met non-stop muziek – en dus een half uur vuurwerk.

Foto: RadioFreak.nl

Commerciële FM-frequenties met zeker twee jaar verlengd

De FM-frequenties van de commerciële radiostations worden met zeker twee jaar verlengd, tot 1 september 2024. Mogelijk wordt de noodverlenging daarna nog één jaar langer van kracht, maar staatssecretaris Mona Keijer zegt eerst een onderzoek daarover af te willen wachten, zo schrijft ze vandaag aan de Kamer.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg staatssecretaris Keijzer eind oktober om de geplande veiling van de FM-frequenties uit te stellen. De staatssecretaris schrijft dat ze een ‘deugdelijke motivering’ wil van het besluit, dat genomen is vanwege de coronacrisis. Veel commerciële radiostations verkeren of verkeerden in financieel zwaar weer, door teruggelopen advertentiekomsten.

Verlengprijzen

“Om recht te kunnen doen aan alle betrokken belangen acht ik het met het oog op een deugdelijke motivering van belang dat de gekozen termijn voor een verlenging, enerzijds zekerheid biedt aan zittende partijen, maar anderzijds ook rekening houdt met het snel kunnen toetreden van potentiële nieuwe partijen”, schrijft Keijzer.

De staatssecretaris inventariseert tevens hoe hoog de verlengprijzen moeten worden. “Ik zal daarom zo snel mogelijk over gaan tot het verstrekken van een opdracht daartoe. Na een eerste afstemming met SEO Economisch Onderzoek te Amsterdam (SEO) kan ik u hierover als volgt berichten.”

Het gaat naar verwachting drie tot zes maanden duren om de prijs per verlenging te berekenen.

KINK niet blij

Niet alle commerciële radiostations zijn verheugd met de noodverlenging. KINK, die hunkert naar een eigen FM-frequentie, had eerder al forse kritiek het verlengen van de bestaande FM-vergunningen. Het radiostation liet vorige maand weten zich te beraden op juridische stappen tegen de verlenging.

Foto: Pixabay

Daniël Lippens en Erik-Jan Rosendahl beginnen volgend jaar op SLAM!

Het nieuwe avondprogramma van SLAM!, dat wordt gepresenteerd door Daniël Lippens en Erik-Jan Rosendahl, start op 4 januari. Gisteren meldde RadioFreak.nl al dat de twee de overstap maken naar de jongerenzender, vandaag bevestigt SLAM! hun komst.

Daniël en Erik-Jan zullen vanaf 4 januari op maandag tot en met donderdag van 19:00 tot 22:00 uur te horen zijn. Daarnaast neemt Daniël op vrijdag een aantal uur van de ‘SLAM! MixMarathon’ voor zijn rekening en presenteert hij op zaterdag van 18:00 tot 20:00 uur de ‘SLAM! WKNDMX’.

Anoûl Hendriks, die sinds het vertrek van Tom van der Weerd en Bram Krikke tijdelijk invalt in de avond, krijgt vanaf januari een andere plek in de programmering. Details daarover zijn nog niet bekendgemaakt. Wie Daniël Lippens op gaat volgen bij Radio 538, is ook nog niet duidelijk.

‘Te gek’

Voor Daniël, die op dit moment ’s nachts en op zaterdag te horen is op Radio 538, is het de derde keer dat hij bij SLAM! gaat werken. “Ik vind het te gek om weer aan de slag te gaan bij SLAM!. Het is mijn eerste liefde in radioland en ik heb het gevoel dat er nog een waanzinnig hoofdstuk te schrijven is. Erik-Jan is één van mijn radiohelden en om nu samen met hem de avond onveilig te maken is echt een jongensdroom die uitkomt.”

Erik-Jan heeft er volgens het persbericht ook zin in: “Daniël en ik kijken op dezelfde manier naar radio maken: er moet iets gebeuren. Waar je aan moet denken? Onbegrijpelijke jingles, boodschappen met dubbele lading en nutteloze (maar grappige) spelletjes. Net iets vaker dan normaal gaan we het bizarre, het onbenoembare of het taboe aanraken in onze show.”

Foto: William Rutten

Joost Strootman nieuwe eindredacteur radio bij AVROTROS

Joost Strootman

Joost Strootman wordt de opvolger van Daniël Dekker als eindredacteur radio bij de AVROTROS. Per 1 januari is hij eindverantwoordelijk voor alle radioprogramma’s van de omroep op NPO Radio 2, 3FM, Radio 5 en Sterren NL.

Joost (32) begon zijn carrière als producer bij de TROS op 3FM. Sinds 2014 is hij de producer van ‘Aan de Slag’ op Radio 2. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het muziekbeleid van Sterren NL. Ook maakt hij de podcast ‘Van Je Af Is Harder’, waarin hij radiomakers interviewt.

AVROTROS mediadirecteur Bart Barnas over de benoeming: “Joost is een jonge en tegelijkertijd ervaren radiomaker die zich het vak eigen heeft gemaakt bij ons. We hebben een fantastische groep mensen die niets leuker vindt dan radio te maken voor en met de luisteraars. Joost weet wat er nodig is om radioprogramma’s, redacties en presentatoren nóg beter te maken.”

Afgelopen zomer verliet Daniël Dekker AVROTROS om aan de slag gaan bij Omroep MAX op NPO Radio 5. Voor de vrijgekomen vacature van eindredacteur die hij bekleedde, was tot op heden nog geen definitieve invulling gevonden.

Foto: AVROTROS

‘Daniël Lippens en Erik-Jan Rosendahl naar de avond van SLAM!’

Daniël Lippens en Erik-Jan Rosendahl gaan de avondshow van SLAM! maken. Dat melden bronnen aan RadioFreak.nl. Daniël en Erik zijn daarmee de definitieve opvolgers van Bram Krikke en Tom van der Weerd, die afgelopen zomer naar Qmusic vertrokken. Sinds hun vertrek was Anoûl Hendriks in de avond te horen.

Het nieuwe avondprogramma met Daniël en Erik-Jan op SLAM! is naar verluidt van maandag tot en met donderdag van 19:00 tot 22:00 uur te horen. Erik-Jan Rosendahl hint op zijn Instagram overigens al op de overstap naar SLAM!.

Voor Daniël, die nu nog te horen is op Radio 538, is het de derde keer dat hij bij SLAM aan de slag gaat. In 2007 maakte hij zijn landelijke debuut bij de zender. Twee jaar later moest hij, vanwege reorganisatie, het station verlaten en ging hij naar 3FM. Een paar maanden later keerde hij alweer terug bij SLAM!.

De Avondploeg

In zijn laatste jaren bij SLAM!, maakte Daniël samen met Ivo van Breukelen vijf uur lang radio, van 19:00 uur tot middernacht. ‘De Avondploeg’ groeide destijds uit tot een van de populairste programma’s van de jongerenzender. In 2014 maakte het duo de overstap naar Radio 538 waar ze ook, eerst als duo en daarna solo, in de avond te horen waren. Afgelopen september verkaste Daniël naar de nacht- en weekenduren op Radio 538.

Erik-Jan Rosendahl is nog tot 1 december sidekick van Rick van Velthuysen, in diens nachtprogramma op NPO Radio 2. Hij wordt er opgevolgd door Koert Walraven. Erik-Jan was eerder ook bij Radio 538 en Radio Veronica sidekick van Rick.

Foto: William Rutten

Sidekicks Thijs en Cielke per direct weg bij middagshow Ruud de Wild

Cielke Sijben en Thijs Maalderink zijn per direct gestopt als sidekicks van Ruud de Wild op NPO Radio 2. De twee waren vandaag al niet meer te horen. KRO-NCRV heeft de contracten van Cielke en Thijs niet verlengd. De omroep zegt een andere invulling te willen geven aan het middagprogramma op Radio 2.

“We hebben Cielke en Thijs hierover woensdagmiddag jongstleden geïnformeerd”, zegt een woordvoerder van KRO-NCRV tegenover RadioFreak.nl. “Eerder vandaag is besloten dat Cielke en Thijs per direct stoppen bij ‘De Wild in de Middag’.”

Cielke en Thijs vertrekken dus met stille trom. “De afgelopen jaren hebben zij samen met Ruud een fantastisch programma neergezet. Daar zijn we ze erg dankbaar voor.”

Sidekick van eerste uur

De twee sidekicks, die eerder ook zelfstandig programma’s maakten op Radio 2, keren voorlopig niet terug bij de omroep. “Op korte termijn zien we voor Cielke en Thijs bij KRO-NCRV helaas geen mogelijkheden, maar we gaan graag met Cielke en Thijs in gesprek als die zich in de toekomst wel voordoen.”

Cielke is sidekick van het eerste uur: ze was sinds januari 2017, toen Ruud met zijn middagshow op Radio 2 begon, te horen. Thijs Maalderink kwam er later bij: hij volgde eind 2018 Martijn Bruggeman op, die toen vertrok bij KRO-NCRV.

Eigen programma

Zowel Cielke als Thijs had ook eerder een eigen programma op Radio 2. Zo presenteerde Cielke sinds 2016 een nachtprogramma en was Thijs een tijdlang in het weekend te horen met de EHBO-show. Wat de twee nu gaan doen, is niet duidelijk.

Foto: Linda Stulic | KRO-NCRV

Man rijdt radiostudio in Den Helder binnen: “Oh oh, dat gaat niet goed”

Bij de lokale radiozender LOS Radio in Den Helder stonden ze vanochtend even raar te kijken. Een man reed de studio binnen, terwijl de presentator net live te horen was. “Oh oh, dat gaat hier niet goed. Er rijdt net een auto de pui eruit, dat is even heel minder”, zei presentator Gert-Jan Meijer.

De presentator was over de avondvierdaagse van 2021 aan het vertellen, toen er ineens een luid glasgerinkel klonk. Gert-Jan reageerde geschrokken, maar bleef uiterst kalm. “We gooien er even muziek in”, zei hij, waarna hij Walking On Sunshine instartte.

Volgens de lokale omroep is er niemand gewond geraakt. Wel is de pui van de radiostudio flink beschadigd.

Foto: Pixabay

Ruud de Wild positief getest op corona, maar maakt gewoon radio

Ruud de Wild is besmet met het coronavirus. Dat maakte de dj vanmiddag bekend in zijn middagprogramma op NPO Radio 2. Bij de opening van ‘De Wild in de Middag’ vertelde hij dat hij hoogstwaarschijnlijk besmet is door zijn vriendin Olcay Gulsen.

Vorige week woensdag werd bekend dat Olcay corona heeft en daarom zat Ruud sindsdien in quarantaine. Sinds donderdag maakt hij zijn programma vanuit huis en dat blijft hij ook gewoon doen, ondanks dat hij ziek is. Sidekick Gijs Hakkert is te horen vanuit de studio in Hilversum; zijn andere sidekicks – Cielke Sijben en Thijs Maalderink – zijn vandaag niet te horen in het programma.

“Ik voel me verrot. Twee dagen verhoging, hoofdpijn, hoesten”, vertelde Ruud met een ietwat hese stem bij aanvang van zijn programma. Hij was in eerste instantie negatief getest na de besmetting van Olcay, maar voelde zich zo slecht dat hij een tweede test liet doen. Voorlopig zit de dj dus in quarantaine. “Ik moet ten minste tot en met vrijdag binnen blijven zitten.” Zijn vriendin is inmiddels weer beter.

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

‘Ruud de Wild neemt afscheid van zijn sidekicks Cielke en Thijs’

Cielke Sijben

Ruud de Wild neemt eind dit jaar afscheid van sidekicks Cielke Sijben en Thijs Maalderink. Dat meldt RTL Boulevard. Volgens het tv-programma is KRO-NCRV bezig met een nieuwe invulling van het middagprogramma op NPO Radio 2. “Ze kunnen er nog niets over zeggen”, zei presentator Luuk Ikink gisteravond.

KRO-NCRV wil de berichtgeving niet bevestigen. De omroep benadrukt dat Ruud wel bij Radio 2 blijft. De jock maakt nu bijna vier jaar de middagshow tussen 16:00 en 18:00 uur op de publieke zender.

Cielke is sidekick van het eerste uur bij Ruud op Radio 2. Thijs Maalderink kwam er later bij: hij volgde in december 2018 Martijn Bruggeman op, die toen vertrok bij KRO-NCRV.

Foto: Linda Stulic | KRO-NCRV

Stemweek voor Q-Top 1000 van start

De stemweek voor de Q-Top 1000 van Qmusic is van start gegaan. Luisteraars van Qmusic kunnen tot en met vrijdag stemmen op hun meest favoriete nummers ooit gemaakt. De lijst is vanaf volgende week zondag (15 november) te horen.

Thomas Acda en rapper Snelle gaven gisterochtend het startschot van de stemweek. De dj’s van Qmusic geven de komende dagen ook zelf stemadvies.

Via de site van Qmusic kunnen luisteraars deze week minimaal drie en maximaal veertig van hun beste nummers doorgeven. Nadat alle stemmen zijn geteld, start de zender op zondag 15 november om 12:00 uur met de Q-Top 1000. De nummer is vrijdag 20 november even voor 18:00 uur te horen.

Foto: Qmusic

Music director Qmusic: “Niemand is er bij gebaat dat 3FM zo klein is geworden”

3FM maakte in de hoogtijdagen onbekende bands groot, waarna commerciële stations ook hun muziek gingen draaien. Nu de jongerenzender flink aan marktaandeel heeft ingeboet is het groot maken van bands lastiger, stelt Qmusic. “3FM is Kensington en Chef’Special gaan draaien, voordat wij eraan begonnen. Eigenlijk is niemand er bij gebaat dat een zender als 3FM zo klein is geworden en dus die impact niet meer heeft”, zegt Rob Ester, music director van Qmusic, in de podcast ‘Van Je Af Is Harder’.

Rob wijst erop dat 3FM ook buitenlandse acts op de kaart heeft gezet. “Zoals Mumford & Sons en Kings of Leon, die echt in die tijd de cross-over maakten naar Qmusic en Radio 538. Nu gebeurt dat minder. Terwijl het wel een muziekgenre is dat bij ons past.”

Volgens Rob is het voor een zender als Q lastiger om dé (nieuwe) krenten eruit te halen. “Want uiteindelijk zijn er geen tien Kensingtons; er is er maar eentje. Een zender als 3FM heeft veel meer die ruimte. Zij hebben ook negen anders rockbandjes geprobeerd, die we nu allemaal zijn vergeten. Wij kunnen niet alles uitproberen, wij moeten veel meer aan ons marktaandeel denken.”

15 jaar Qmusic

Waar 3FM de afgelopen jaren het marktaandeel sterk zag dalen, klommen de cijfers van Qmusic juist omhoog, waarbij dit jaar records in het vijftienjarig bestaan zijn verbroken. Rob Ester was vanaf dag één betrokken bij het station.

In de podcast geeft hij toe dat hij aanvankelijk niet stond te springen om ‘Het Foute Uur’. “Leuk om een keer een gek liedje te draaien, maar iedere dag een uur lang foute muziek, hoe haal je het in je hoofd?”, dacht ik. “We hebben er destijds echt wel goede gesprekken over gehad. Maar we hadden al heel snel door: dit is gewoon leuk, dit werkt heel goed. Het is de Top 2000 zonder chagrijn.”

Ook met ‘Het Geluid’ weet Qmusic nog altijd veel luisteraars te trekken. “Voor de duidelijkheid: de dj’s weten echt niet wat het geluid is. Binnen Qmusic zijn er stuk of vijf mensen die het weten”, aldus Rob.

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM

NPO schrapt flink aantal themakanalen

Peperbus NPO

De NPO schrapt de komende jaren meer dan de helft van haar themakanalen. 3FM Alternative, FunX Slow Jamz, FunX Dance en Radio 4 Concerten verdwijnen, zo staat in het Concessiebeleidplan 2022-2026 van de NPO. De publieke omroep zegt meer te willen inzetten op haar hoofdkanalen.

Met de themakanalen, die zowel online als via DAB+ te beluisteren zijn, richt de NPO zich vooral op de jongere doelgroep. Maar juist het luistergedrag van die doelgroep is volgens de NPO veranderd: van lineaire radio naar on demand audio. “Het bereik van de kanalen onder de jongere doelgroepen is relatief laag en het toegevoegd bereik is gering.”

Voor het themakanaal Radio 4 Concerten gaat die redenering minder op, al stelt de NPO dat ook de doelgroep van Radio 4 steeds vaker de weg naar online, on demand afspeellijsten vindt. NPO: “Daardoor is er minder behoefte aan een lineair kanaal dat doorlopend klassieke concerten uitzendt, zonder enige vorm van presentatie tussen de registraties door.”

Nog drie subkanalen

Door het terugbrengen van het aantal subkanalen voor jongeren, moet er een sterkere focus ontstaan op de hoofdkanalen die zich richten op het jongere publiek: 3FM en FunX. “Hiermee kunnen we ons audio-aanbod voor jongeren een kwaliteitsimpuls geven.”

Naast de zes hoofdkanalen van de NPO (Radio 1 t/m Radio 5 en FunX) blijven er straks drie themakanalen over. Dat zijn Radio 2 Soul & Jazz, SterrenNL en 3FM KX. Per wanneer de andere themakanalen worden opgeheven, is nog niet duidelijk. De NPO moet daar eerst toestemming voor krijgen.

Ook Talpa Network zet het mes in het aantal themakanalen.

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO

Na negen jaar nieuwe nummer 1 in Evergreen Top 1000 van Radio 5

Na negen jaar staat Het Dorp van Wim Sonneveld niet meer op nummer 1 in de Evergreen Top 1000 van NPO Radio 5. Het nummer is van de troon gestoten door Rollercoaster van Danny Vera. Het Dorp zakt naar de tweede plaats, zo is zojuist door Radio 5 bekendgemaakt.

Luisteraars konden deze week stemmen op de Evergreen Top 1000, de lijst met de mooiste nummers ooit gemaakt. De volledige lijst wordt dinsdag 17 november bekendgemaakt. De top 5 van de 2020-editie luidt als volgt:

1. Roller Coaster – Danny Vera
2. Het Dorp – Wim Sonneveld
3. Du – Peter Maffay
4. Voor Haar – Frans Halsema
5. Avond – Boudewijn de Groot

Uitzendtijden

De Evergreen Top 1000 wordt uitgezonden van maandag 23 november tot en met vrijdag 27 november, dagelijks van 06:00 tot 20:00 uur.

Bert Haandrikman, Hans Schiffers, Daniël Dekker, Tom Herlaar, Bert Kranenbarg, Manuëla Kemp en Henkjan Smits nemen de presentatie van de lijst op zich. Daarmee houdt Radio 5 de reguliere programmering aan.

Foto: NPO Radio 5 – 2019

Erik Dijkstra krijgt wekelijks programma op Radio 1

Erik Dijkstra gaat vanaf januari een eigen programma presenteren op NPO Radio 1. Hij maakt het wekelijkse programma namens BNNVARA. Erik stopte vorige week met zijn rol als presentator van de tv-talkshow Op1.

Op welk tijdslot op Radio 1 Erik vanaf het nieuwe jaar te horen is, is nog niet bekend. BNNVARA zegt in een reactie: “Het is nu nog te vroeg om al met meer info naar buiten te gaan. Over een paar weken volgt meer informatie.”

Wel is al duidelijk dat op de zondagavond van Radio 1 het programma ‘Radio Doc’ verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt een sportprogramma, maar het is dus nog niet bekend of Erik daarvan de presentator is.

Erik blijft overigens wel op televisie te zien; zo gaat hij door met zijn rol als presentator van Per Seconde Wijzer.

Foto: Frank Ruiter | BNNVARA

Nieuwe cao voor omroeppersoneel: lonen structureel met 5% omhoog

NPO gebouw

De lonen van medewerkers van de publieke omroep gaan structureel met vijf procent omhoog. Vandaag hebben de NVJ, CNV en de werkgeverspartijen bij de publieke omroepen het nieuwe cao-akkoord ondertekend. Na maandenlange gesprekken, zijn werkgevers en werknemers tot een akkoord gekomen. De loonsverhoging geldt voor medewerkers van zowel de landelijke publieke omroep, als ook de regionale omroepen.

De werknemersverenigingen NVJ, FNV en CNV bespraken het nieuwe cao-voorstel de afgelopen weken met hun achterban. Met hun akkoord, is de nieuwe cao nu een feit is.

Structurele groei

De structurele groei van vijf procent wordt gespreid over een periode van twee jaar en geschiedt in drie stappen. Deze maand, 1 november, volgt de eerste loonsverhoging van 2,6 procent. Het gaat om een nabetaling vanaf 1 januari 2020. Per 1 juli 2020 geldt een verhoging van 1 procent, eveneens een nabetaling. Op 1 april 2021 worden de salarissen vervolgens nog eens met 1,4 procent verhoogd.

Ook freelancers bij de publieke omroep gaan er op vooruit. Het tarief dat zij ontvangen, wordt aangepast naar rato van de nieuwe cao-salarissen.

Het complete onderhandelingsresultaat van die nieuwe cao is via deze link te downloaden.

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO

Ruud de Wild opnieuw in quarantaine, vriendin besmet met corona

Ruud de Wild moet opnieuw in quarantaine: zijn vriendin Olgay Gulsen is besmet met het coronavirus. Vorige maand zat Ruud ook al enige tijd in quarantaine, omdat hij toen met zijn vriendin in Lissabon, waar code oranje geldt, was geweest.

Paul Rabbering neemt vandaag de middagshow op NPO Radio 2 over. Vanaf morgen maakt Ruud het programma vanuit zijn woonkamer, net zoals hij vorige maand deed.

Het project ‘Wild in het weekend’, dat gisteren werd aangekondigd, wordt vanwege de quarantaine voorlopig uitgesteld. In ‘Wild in het weekend’ zouden Ruud en zijn vriendin elke vrijdag in november het tussen 16:00 en 18:00 uur tegen elkaar opnemen aan de hand van onder meer spelletjes.

Foto: KRO-NCRV

Maurice Verschuuren terug in het weekend van Radio Veronica

Maurice Verschuuren krijgt een vaste plek in het weekend van Radio Veronica. Maurice volgt Lindo Duvall op die naar de dagprogrammering is gegaan tussen 09:00 en 12:00 uur.

In april verliet hij de zender, hij maakte toen ook een programma in het weekend. Door de Coronacrisis moest de zender bezuinigen en verdween het avondprogramma van Maurice. Hij zei toen al: “Ik kom ongetwijfeld weer ergens door de speakers binnenkort.” Na zes maandag is de dj weer terug.

Maurice is op zaterdag en zondag te horen tussen 12:00 en 15:00 uur. Hij blijft ook te horen als voice-over van SLAM!.

Foto: Radio Veronica

Stembussen Top 4000 van Radio 10 en Top 1000 van Radio 5 geopend

De stembus voor de Top 4000 van Radio 10 is vanmorgen weer open gegaan. Luisteraars kunnen tot en met vrijdag 20 november via de website en app van de zender stemmen op hun favoriete hits. Hiermee maken zij kans op een geldprijs van 4.000 euro.

Op NPO Radio 5 kan er gestemd worden op de Evergreen Top 1000, de lijst met de duizend beste platen ooit gemaakt. Stemmen kan tot en met vrijdag 6 november. De Evergreen Top 1000 is van 23 t/m 27 november te horen op NPO Radio 5.

Vanaf 4 december is de Top 4000 te horen op Radio 10. Deze duurt tot en met 24 december. ‘Ekdom in de Morgen’ staat deze week in het teken van de Top 4000-sessies, waarbij artiesten langskomen om een live optreden te verzorgen met de grootste Top 4000-klassiekers.

Foto: RadioFreak.nl

Man aangehouden voor bedreigen Morad El Ouakili

Een 24-jarige man uit Den Haag is gisteren opgepakt wegens bedreigingen van FunX-dj en NPO Radio 1-presentator Morad El Ouakili. Na de doodsbedreigingen rond ‘Ramadan Late Night’ stopte Morad met het programma en stelde FunX enige tijd bewaking in.

De bewuste dreiger schreef op Instagram dat: ‘Morads borstkas doorzeefd moet worden met kogels’. Ook vroeg hij zich af ‘of er mensen zijn die de studio willen opblazen’. Over de bedreigingen zei Morad eerder: “Ik ben bijna sprakeloos, maar niet helemaal. Laten we lief zijn voor elkaar, juist nu.”

Verklaring politie

De politie meldt dat de aangehouden man wordt verdacht van het uiten van meerdere bedreigingen via een Instagram-account, aan het adres van de presentator en het station.

“Mensen lijken, door een zekere mate van anonimiteit, eerder geneigd om dergelijke reacties online te posten. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van belediging of bedreiging, kan dit strafbaar zijn en loont het om aangifte te doen bij de politie zodat de zaak kan worden onderzocht. Belangrijk is hierbij om niet alleen de screenshots, maar ook het oorspronkelijke bericht te delen”, schrijft de politie.

Foto: BNNVARA

Ruud de Wild maakt samen met vriendin programmareeks op Radio 2

Geen weekendprogramma, maar een maandlang Ruud de Wild die samen met zijn vriendin Olgay Gulsen het middagprogramma op NPO Radio 2 presenteert. ‘In Wild in het weekend: Ruud vs Olcay’ gaan de dj en zijn vriendin elke vrijdag in november tussen 16:00 en 18:00 uur op Radio 2 het tegen elkaar opnemen.

In vier afleveringen worden de luisteraars getrakteerd op spelletjes, actualiteiten, muziek en veel ‘relationeel geweld’ tussen Ruud en Olcay. Ze spelen allebei voor een goed doel en worden bijgestaan door een bekend Nederlands duo.

Wild in het weekend: Ruud vs Olcay is niet alleen live via de radio te volgen. Luisteraars kunnen elke week bepalen welk bekende duo in het team van Ruud komt en wie in het team van Olcay te gast is.

“Toen ik met Olcay in thuisquarantaine moest, waren we tot elkaar veroordeeld. We zijn dol op spelletjes, maar niet op verliezen”, zegt Ruud. “Daarom gaan we nu totaal vrijwillig deze ultieme relatietest aan, waarbij heel Nederland op de voorste rij zit. We hebben elkaar opnieuw ontdekt en dat smaakt naar meer.”

Foto: Wessel de Groot

Radio 2 grote winnaar RadioFreak Awards, ook Qmusic in de prijzen

NPO Radio 2 is de grote winnaar van de RadioFreak Awards 2020. Het publieke radiostation heeft volgens het publiek het beste nachtprogramma, de beste vormgeving, beste nieuwslezer en beste sidekick in huis. Ook Qmusic en Wilma Borgman (NOS / NPO Radio 1) zijn in de prijzen gevallen.

Er werden dit jaar ruim 16.000 stemmen uitgebracht voor de de RadioFreak Awards. De prijzen werden uitgereikt in zes categorieën en gingen over het ‘radioseizoen’ 2019-2020. Dit jaar werden ze, vanwege de coronamaatregelen, niet persoonlijk overhandigd, maar werden de winnaars op verschillende manieren verrast.

De genomineerden van de awards werden geselecteerd door de zenderbazen/programmadirecteuren van de landelijke radiostations. Vervolgens stemde het publiek van RadioFreak.nl op de genomineerden.

Beste marketing

Qmusic slaagde er voor de tweede keer in om de RadioFreak Award voor Beste Marketing in de wacht te slepen. De zender kreeg in september 2019 een make-over, waarbij de slogan ‘You make us Q’ na vier jaar werd ingewisseld voor ‘Q sounds better with you’.

“Qmusic brengt plezier, energie en een goed gevoel in het leven”, zegt Jorn Agterberg, marketingmanager van Qmusic. “Dat dna komt terug in al onze marketinguitingen, gecombineerd met het herkenbare Qmusic rood dat we al 15 jaar consistent gebruiken.”

Jorn Agterberg met de RadioFreak Award voor Beste Marketing voor Qmusic

Ook KINK en Sky Radio waren genomineerd.

Beste verslaggever

De RadioFreak Award voor Beste verslaggever is naar Den Haag gegaan, waar Wilma Borgman al jaren voor de politieke redactie van de NOS werkt. “Hier ben ik wel echt heeeel blij mee, dank voor jullie stem en steun allemaal!”, reageerde ze op de prijs.

Wilma Borgman met haar RadioFreak Award voor Beste Verslaggever

Ook Marc-Robin Visscher (NOS) en Joris Kreugel (NPO Radio 5) waren genomineerd.

Beste nieuwslezer

De zegetocht van NPO Radio 2 begon afgelopen week al bij Carmen Verheul. De NOS-nieuwslezer is al jaren te horen in de ochtend. Zij won met overmacht de RadioFreak Award voor beste nieuwslezer.

Carmen werd live op Radio 2 verrast met het nieuws. “Dit betekent echt heel veel voor me”, zei ze. “Want als je als 13-jarig meisje met een bandrecorder de straat op gaat voor straatinterviews en je droomt over de radio, dan zit de liefde voor radio heel diep. En als je die droom ook mag waarmaken en je zit bij een fantastisch radiostation met luisteraars die op me gestemd hebben, dan raak ik ontroerd.”

Carmen ging de strijd aan met de winnaar van 2015: Henk Blok (Radio 538) en Ronald Remmelzwaan (ANP).

Beste vormgeving

Ook de vormgeving van NPO Radio 2 is in de prijzen gevallen. De stemmers op RadioFreak.nl kozen de publieke zender als winnaar voor de RadioFreak Award voor Beste Vormgeving.

“Namens heel NPO Radio 2: we zijn supertrots op deze award. Een mooie onderscheiding voor de vormgevers bij NPO en omroepen, die samen met ons complete team ervoor zorgen dat NPO Radio 2 blijft verrassen en toch een heel herkenbaar en gewaardeerd geluid heeft. Stemmers en luisteraars, bedankt”, zegt zendermanager Peter de Vries van NPO Radio 2.

Peter de Vries met de RadioFreak Award voor Beste Vormgeving

Andere genomineerden waren SLAM! en Radio 538.

Beste nachtprogramma

‘Rick van V doet 2’ (NPO Radio 2) heeft een RadioFreak Award gekregen voor Beste nachtprogramma. Hij maakt het programma op dit moment vanuit huis en werd een paar dagen geleden verrast door z’n collega’s en z’n vrouw.

“Nachtradio is eigenlijk een ondergeschoven kindje bij de Nederlandse radio. Het is de plek waar de meest spannende radio plaatsvindt, de plek waar geëxperimenteerd kan worden. Dan is dit de beloning voor al die tijd”, aldus Rick.

Ook Miss Podcast (NPO Radio 1) en Martijn Kolkman (Qmusic) waren genomineerd.

Beste Sidekick

Caroline Brouwer is volgens het publiek de beste sidekick van Nederland. Ze kreeg de RadioFreak Award voor Beste Sidekick uit handen van dj Rob Stenders. “Echt prachtig, bedankt aan alle luisteraars die gestemd hebben”, reageerde ze.

Caroline liet Chris Bergström (538) en Rick Romijn (Radio Veronica), die ook genomineerd waren, achter zich.

Bezoekers van RadioFreak.nl konden op de genomineerden stemmen. Door te stemmen maakten ze kans op een DAB+-radio van AlleKabels.nl of het RadioFreak-prijzenpakket.

Foto: NPO Radio 2, NOS

RadioFreak Award voor Beste Marketing naar Qmusic

Qmusic heeft de RadioFreak Award voor Beste Marketing 2020 binnengesleept. Het station verslaat daarmee KINK en Sky Radio, die beide ook genomineerd waren voor de publieksprijs. Het is de tweede keer dat Qmusic de award voor beste marketing wint: het station sleepte de prijs in 2015 ook al binnen.

Qmusic kreeg in september 2019 een make-over, waarbij de slogan ‘You make us Q’ na vier jaar werd ingewisseld voor ‘Q sounds better with you’. “Qmusic brengt plezier, energie en een goed gevoel in het leven”, zegt Jorn Agterberg, marketingmanager van Qmusic. “Dat dna komt terug in al onze marketinguitingen, gecombineerd met het herkenbare Qmusic rood dat we al 15 jaar consistent gebruiken.”

Andere zenderbazen, die de drie genomineerde stations selecteerden, zijn te spreken over de marketingstrategie van Qmusic. “Q bouwt al jaren aan het merk, met een continue kwaliteit. Ook al verandert de programmering, qua marketing blijft het consistent”, zegt een van de zenderbazen. En: “Qmusic is dé marketingmachine van Nederland.”

Stemmen

Er werden dit jaar ruim 16.000 stemmen uitgebracht voor de RadioFreak Awards. De genomineerden voor de RadioFreak Awards 2020​ (seizoen september 2019 tot en met augustus 2020)​ zijn geselecteerd door de programmadirecteuren of zendermanagers van de landelijke radiostations in Nederland. Zij mochten per categorie één persoon of radiostation nomineren, uitgezonderd mensen van hun eigen zender.

Vervolgens was het aan de bezoekers van RadioFreak.nl om te stemmen op hun favoriet. Door te stemmen maakten ze kans op een DAB+-radio van AlleKabels.nl of het RadioFreak-pakket.

Radio 2 wint RadioFreak Award voor Beste Vormgeving

NPO Radio 2 heeft van alle landelijke radiostations de beste vormgeving. De publieke zender pakt dit jaar de RadioFreak Award voor Beste Marketing. Radio 2 versloeg in de strijd om de prijs Radio 538 en SLAM!, die ook genomineerd waren.

Radio 2 nam eind 2018 de nieuwe pay-off ‘Er is maar één… NPO Radio 2’ in gebruik. Daarmee werd afscheid genomen van de slogan ‘NPO Radio 2 is AAN’. Ook het afgelopen jaar heeft het radiostation regelmatig de eigen vormgeving geüpdatet:

‘Supertrots’

“Namens heel NPO Radio 2: we zijn supertrots op deze award”, reageert zendermanager Peter de Vries. “Een mooie onderscheiding voor de vormgevers bij NPO en omroepen, die samen met ons complete team ervoor zorgen dat NPO Radio 2 blijft verrassen en toch een heel herkenbaar en gewaardeerd geluid heeft. Stemmers en luisteraars, bedankt.”

De drie genomineerden voor de categorie Beste Vormgeving werden geselecteerd door de zenderbazen van andere radiostations. “NPO Radio 2 klinkt strak en enorm consistent. De hoeveelheid vormgeving is enorm, maar daardoor is de herkenning gigantisch”, zegt een van de zenderbazen.

Stemmen

Er werden dit jaar ruim 16.000 stemmen uitgebracht voor de RadioFreak Awards. De genomineerden voor de RadioFreak Awards 2020​ (seizoen september 2019 t/m augustus 2020)​ zijn geselecteerd door de programmadirecteuren of zendermanagers van de landelijke radiostations in Nederland. Zij mochten per categorie één persoon of radiostation nomineren, uitgezonderd mensen van hun eigen zender.

Vervolgens was het aan de bezoekers van RadioFreak.nl om te stemmen op hun favoriet. Door te stemmen maakten ze kans op een DAB+-radio van AlleKabels.nl of het RadioFreak-pakket.

Giel Beelen: “Verslapen een aandachtsstunt? Ik schaam me kapot”

Giel Beelen ontkent met klem dat het twee keer verslapen voor zijn radioshow op NPO Radio 2 een aandachtsstunt is. “Wat een slechte stunt zou dat zijn. Waarom the fuck zou ik dat doen? In dit geval schaam ik me kapot”, zegt Giel.

In de podcast ‘Dit was de Radio’ wordt Giel gevraagd naar het verslapen. Juist omdat hem verweten werd dat het om een aandachtsstunt zou gaan, bedankte Giel vrijdag voor zijn uitnodiging bij het tv-programma Jinek. “Ik vind het leuk dat ik gevraagd werd, maar ik weet nu al dat mensen dan gaan zeggen: hij zoekt echt die aandacht op. Dat is exact de reden dat ik het niet gedaan heb.”

Bij zijn eerste nachtuitzending op Radio 2, kwam Giel net op tijd. Hij verloor onderweg naar de radiostudio in Hilversum de achterband van zijn auto. “Ik begon ook al met super gekut, waarbij ik gelukkig nog op tijd kwam. Het had daardoor wel een heel pure start.”

De podcast ‘Dit was de Radio’ is hier terug te luisteren.

Foto: Annemieke van der Togt | BNNVARA

Radio 5 heeft weer eigen nieuwsbulletins: “Het is persoonlijker”

Op NPO Radio 5 zijn weer NOS-bulletins te horen met een eigen nieuwslezer. De bulletins verdwenen anderhalf jaar geleden vanwege bezuinigingen, maar sinds een paar weken schuift er weer fysiek een nieuwslezer aan in de studio van Radio 5. En dat bevalt goed, stelt de NOS. “De nieuwslezers zijn blij dat ze weer aparte bulletins voor NPO Radio 5 kunnen maken en voorlezen”, aldus een woordvoerder.

Radio 5 wilde volgens de NOS de bulletins graag terug, ook met het oog op de nieuwe programmering waarin Bert Haandrikman de ochtenduren presenteert. “Fijn om weer persoonlijk aan te schuiven in de studio en het nieuws te brengen. Het is persoonlijker en er is meer ruimte voor uitleg”, zegt Radio 5-nieuwslezer Marjet Krol.

Op werkdagen

De NOS maakt nu op doordeweekse dagen tussen 07:00 uur tot 13:30 uur op maat gemaakte bulletins, waarin ook audiofragmenten c.q. quotes te horen zijn. De vaste lezers van de bulletins zijn Marjet Krol en Carolijn Bary.

Ook de NOS is blij met de terugkeer van de eigen bulletins op Radio 5. “De zender groeit hard en heeft bijvoorbeeld een groter marktaandeel dan 3FM, terwijl die niet te beluisteren is via de ether.”

In januari 2016 werd het eerste aparte nieuwsbulletin voor NPO Radio 5 uitgezonden. Door bezuinigingen kwam daar na ruim drie jaar een einde aan. Tot begin vorige maand werden nieuwsbulletins doorgezet die ook op andere zenders te horen waren.

Foto: NPO Radio 5 – 2019

Domien Verschuuren lanceert eigen boek over podcastserie

Qmusic-dj Domien Verschuuren heeft gisteren zijn eigen boek gelanceerd. In Man man man, het boek heeft hij samen met Bas Louissen en Chris Bergström ‘openhartige gesprekken over de mannelijkheid’. Het boek is uitgebracht als vervolg op de podcastserie van het trio: Man, man, man, de podcast.

De podcast van Domien, Bas en Chris heeft maandelijks circa een half miljoen streams en is daarmee een van de best beluisterde podcasts van Nederland. Het trio, dat eerder samenwerkte bij NPO 3FM, hield al een eigen theatertour naar aanleiding van de podcastserie. Daar is nu dus een eigen boek bijgekomen.

Het boek moet ‘een kwetsbare en grappige inkijk bieden in hoe De Moderne Man zichzelf tegenwoordig ziet’. Ook komen er enkele persoonlijke verhalen aan bod, waarin de auteurs ‘geen gêne hebben om over emoties te praten of te tonen wie ze echt zijn’. Domien en Bas werken tegenwoordig beide bij Qmusic, Chris bij Radio 538.

Man Man Man, het boek is onder meer via deze link te bestellen.

Foto: Qmusic

Amerikaanse verkiezingen uitgebreid op Radio 1, 3FM en BNR

NPO Radio 1, BNR Nieuwsradio en NPO 3FM staan uitgebreid stil bij de verkiezingen in de Verenigde Staten. De Amerikaanse verkiezingsnacht, van 3 op 4 november, wordt op beide zenders uitgebreid gebracht met een live uitzending tussen 00:00 en 06:00 uur.

Radio 1

Lara Rense en Chris Kijne verzorgen voor Radio 1 de verkiezingsnacht vanuit Hilversum. Marieke de Vries brengt vanuit Washington D.C. uitslagen en het laatste nieuws over de verkiezingen. In de VS zijn in de nacht ook NOS-verslaggevers op pad: Mattijs van de Wiel, Lucas Waagmeester en Eva Wiessing zijn als verslaggevers in het land en er is contact met Nederlanders in vooral de swing states.

BNR

BNR organiseert de ‘BNR Election Night 2020’. Roos Abelman en Geert Jan Hahn verzorgen de hele nacht vanuit de studio in Amsterdam updates over de uitslagen. Vanuit New York verzorgen Jan Postma en Bernard Hammelburg updates. Bernard en Jan maken ook de Amerika Podcast voor BNR.

3FM

Op 3FM begint Sander Hoogendoorn zes uur eerder met zijn ochtendshow. Van 00:00 tot 09:00 uur brengt hij updates over de uitslagen van de verkiezingen. Simone Tukker, verslaggever van Eenvandaag, doet vanuit de VS verslag. Nieuwslezer Dieuwke Teerstra is ook heel de nacht in de studio.

Foto: Pexels

Klachtenregen over radioreclame voor tijdschrift Gezond Verstand

Bij de Reclame Code Commissie, de STER en NOS zijn meerdere klachten binnengekomen over een radioreclame voor het tijdschrift Gezond Verstand. Dat tijdschrift schrijft over onbewezen theorieën over het coronavirus. De commercial was deze week op de publieke radio te horen, waaronder NPO Radio 1.

Radio 1 ontving meerdere klachten over de commercial. “Wij hebben geen enkele invloed op de STER-reclames”, reageerde nieuwslezer Kirsten Klomp op de radio.

De STER laat in een reactie aan Radio 1 weten: “We zagen in dit geval geen reden om de commercial te weigeren, zolang het niet tegen de wetten of regels ingaat. Vrijheid van meningsuiting vinden wij erg belangrijk en in dit geval is beoordeeld dat de reclame daar onder valt. Pas als de Reclame Code Commissie naar klachten beoordeelt dat het niet kan, dan trekken we de advertenties terug.”

Het is nog niet duidelijk of de Reclame Code Commissie ook daadwerkelijk een onderzoek in gaat stellen naar de Gezond Verstand-reclames.

Foto: Gezond Verstand

Dennis Schouten vaste verslaggever in nieuwe ochtendshow Radio Veronica

Dennis Schouten gaat aan de slag als vaste verslaggever in de ochtendshow van Radio Veronica, die vanaf maandag gepresenteerd wordt door Wilfred Genee. “Ik sta ergens op locatie en de rest is nog een verrassing”, aldus Dennis. “Fantastisch.”

Na het vertrek van Giel Beelen, vult Wilfred Genee vanaf maandag de ochtenduren tussen 7:00 en 9:00 uur op Radio Veronica. “Wilfred stuurde me ineens een appje: Dennis wil jij reporter zijn voor de ochtendshow? Daar kreeg ik een geweldig financieel aanbod voor. Bij Talpa klotst het geld over de plinten”, zegt Dennis in de serie ‘RoddelPraat’.

Dennis noemt ‘Veronica Inside’ een ‘fantastische show’. “Prime-time, in de ochtend. We gaan het wel eerst een weekje testen, om te kijken of ik dat vroege opstaan aan kan.”

Dennis liet vorige maand al doorschemeren dat hij meer met radio wil gaan doen. De verslaggever uit het Twentse Glanerbrug viel afgelopen zomer in op SLAM!.

Foto: Wessel de Groot | PowNed

Wilma Borgman wint RadioFreak Award voor Beste Verslaggever

NOS-verslaggever Wilma Borgman (NPO Radio 1) heeft de RadioFreak Award voor Beste Verslaggever gewonnen. Vanwege corona kon de prijs niet persoonlijk aan haar overhandigd worden. De politiek verslaggever kreeg de prijs uit handen van haar chef Dominique van der Heyde.

“De nominatie was al leuk, maar wat een eer om de RadioFreak Award voor Beste Verslaggever nu echt gewonnen te hebben. Een kroon op mijn werk!”, reageert Borgman. Ook Joris Kreugel (NPO Radio 5) en Marc Robin Visscher (NOS) waren genomineerd.

Wilma Borgman werkt sinds 1996 als verslaggever Den Haag voor de NOS. Daarvoor was ze onder meer bureauredacteur bij Den Haag Vandaag en verslaggever bij Echo, de radio-actualiteitenrubriek van de KRO.

Stemmen

Er werden dit jaar ruim 16.000 stemmen uitgebracht voor de RadioFreak Awards. De genomineerden voor de RadioFreak Awards 2020​ (seizoen september 2019 tot en met augustus 2020)​ zijn geselecteerd door de programmadirecteuren of zendermanagers van de landelijke radiostations in Nederland.

Zij mochten per categorie één persoon of radiostation nomineren, uitgezonderd mensen van hun eigen zender. Volgens een van hen kan Wilma Borgman “met kennis van zaken ingewikkelde politieke dossiers toegankelijk brengen”.

Door te stemmen maakten bezoekers kans op een DAB+-radio van AlleKabels.nl of RadioFreak-pakket.

Foto: NOS

Koert Walraven volgt Erik-Jan Rosendahl op bij RickvanV op 2

Erik-Jan Rosendahl stopt als sidekick bij RickvanV op 2. Erik-Jan is nog tot 1 december te horen bij het NPO Radio 2-nachtprogramma. De show kreeg afgelopen nacht de RadioFreak Award voor Beste Nachtprogramma. Koert Walraven volgt Rosendahl op.

Over het stoppen van Erik-Jan laat omroep PowNed aan RadioFreak.nl weten: “Erik-Jan heeft ons te kennen gegeven te willen stoppen.”

Koert Walraven is geen onbekende voor Rick van Velthuysen, hij werkte bij Radio 538 en Radio Veronica al samen met de dj.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2

Peter de Mönnink vertrekt als CEO van Talpa Network

De CEO van Talpa Network, Peter de Mönnink, vertrekt per 31 december bij het bedrijf. De Mönnik wil ‘na zoveel jaren zijn ambitieniveau verleggen’. “Ik kijk met plezier en trots terug en verheug me op de volgende stap in mijn loopbaan”, zegt hij.

In een eerste reactie zegt John de Mol: “Peter heeft de afgelopen jaren met een enorme inzet en ambitie gewerkt aan het vormgeven van Talpa Network dat we in 2017 zijn gestart. Ik ben Peter zeer erkentelijk voor de invulling van zijn rol de afgelopen jaren en ik wens hem het allerbeste toe in een volgende rol”.

Pim Schmitz, nu nog lid van de Raad van Commissarissen van het mediabedrijf, neemt de rol van CEO over.

Meer exits bij Talpa

De afgelopen tijd vertrokken meerdere directeuren en andere hoge functionarissen bij Talpa Network.

Zo vertrekt financieel directeur Jet Roos per 1 december. Menno Koningsberger, die tot dik een jaar geleden algemeen directeur was bij Talpa Radio, verliet het mediabedrijf afgelopen zomer. En directeur Jeroen de Bakker kondigde in mei al zijn vertrek aan.

Foto: Talpa Network

‘RickvanV doet 2’ pakt RadioFreak Award voor Beste Nachtprogramma

Rick van Velthuysen heeft vannacht de RadioFreak Award ontvangen voor Beste Nachtprogramma 2020. Stefan Stasse brak in tijdens de uitzending in en vertelde het team dat ze, precies twee jaar na het starten van het programma, de award hebben gewonnen.

Via RadioFreak.nl kreeg het nachtprogramma van NPO Radio 2 de meeste stemmen. De nachtshow liet Miss Podcast (NPO Radio 1) en Martijn Kolkman (voorheen Qmusic), die ook genomineerd waren, achter zich. De prijzen gaan over het seizoen 2019 / 2020.

In de uitzending zei Rick: “Nachtradio is eigenlijk een ondergeschoven kindje bij de Nederlandse radio. Het is de plek waar de meest spannende radio plaatsvindt, de plek waar geëxperimenteerd kan worden. Dan is dit de beloning voor al die tijd.”

‘RickvanV doet 2′ is sinds 2018 te horen op de publieke zender. Daarvoor was Rick werkzaam bij Radio Veronica en Radio 538. Hij maakte er programma’s in de ochtend, middag, het weekend en ook in de nacht. In 2014 won Rick een RadioRing voor zijn ochtendprogramma op Radio Veronica.

Stemmen

Er werden dit jaar ruim 16.000 stemmen uitgebracht voor de RadioFreak Awards. Door te stemmen maakten bezoekers kans op een DAB+-radio van AlleKabels.nl of RadioFreak-pakket.

KINK overweegt juridische stappen tegen FM-verlening

Het nieuws dat de FM-frequenties voorlopig niet opnieuw onder de hamer gaan is bij potentiële nieuwkomers niet in goede aarde gevallen. KINK laat in een eerste reactie weten zich te beraden op juridische stappen tegen de voorgenomen verlenging. De zender was voornemens om voor een frequentie te gaan, want het radiostation is momenteel alleen via DAB+ en online te horen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg vanmiddag staatssecretaris Keijzer om de geplande veiling van de FM-frequenties uit te stellen. De partijen steunden het voorstel voor de noodverlenging. De huidige radiozenders vroegen om een noodverlenging, omdat ze door de coronacrisis naar eigen zeggen financieel in zwaar weer zitten.

Geen veiling FM-frequenties: staatssecretaris komt met noodverlenging

Staatssecretaris Mona Keijzer geeft de commerciële radiozenders een noodverlenging van hun FM-frequenties. Het gaat om een verlenging van twee of drie jaar. De staatssecretaris komt daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer en die van de Vereniging Commerciële Radio (VCR), waarin het gros van de commerciële radiostations in Nederland is vertegenwoordigd. De VCR had eerder al om een noodverlenging gevraagd.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg staatssecretaris Keijzer vanmiddag om de geplande veiling van de FM-frequenties uit te stellen. Kartrekker in dat voorstel was Kamerlid Joba van den Berg (CDA). Hij stelde dat de radio ‘het heel zwaar heeft’. Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer steunde het voorstel voor de noodverlenging.

Het is nog niet duidelijk of het om een noodverlenging van twee of drie jaar gaat. Volgende week dinsdag wordt er definitief gestemd over het voorstel, dat dus al een meerderheid heeft in de Tweede Kamer. De huidige frequenties gelden sinds 2003.

Kritiek op de plannen

Niet alle commerciële radiostations zijn verheugd met de noodverlenging. KINK, die hunkert naar een eigen FM-frequentie, had eerder al forse kritiek op het verlengen van de bestaande FM-vergunningen. “Als de huidige FM-stations door zo’n herverdeling in de problemen zeggen te komen, dan zijn er ook andere steunmaatregelen denkbaar”, zei Michiel Veenstra van KINK eerder.

Herbert Visser van RadioCorp, waar 100% NL en SLAM! onder vallen, stelde afgelopen zomer dat verlenging van de FM-frequenties noodzakelijk is om geld van de bank te kunnen lenen. Dat geld lenen is volgens Herbert hard nodig, nu de commerciële stations vanwege de coronacrisis hun advertentie-inkomsten hebben zien kelderen.

Foto: Pixabay

NRC neemt Sublime over

Het moederbedrijf van NRC Handelsblad, onderdeel van Mediahuis, heeft radiozender Sublime overgenomen. “Deze overname past uitstekend in onze groeiambitie op het gebied van audio”, licht ceo Dominic Stas toe.

“We zien een enorme toename in het gebruik van digitale audio. Inmiddels luisteren al miljoenen Nederlanders naar podcasts en verwachten we dat dit boeiende medium alleen nog maar aan belangstelling zal winnen. Daarom willen we onze eigen NRC-journalistiek nog meer gaan vertalen naar audio. We willen ook meer commerciële podcasts gaan produceren en deze breder gaan distribueren.”

Sublime blijft als zelfstandig bedrijf opereren. De radiozender kan NRC ondersteunen. “We kunnen de adverteerder nog beter bedienen en meer waarde bieden als het gaat om het effectief overbrengen van een commerciële boodschap.”

Warm bad

Algemeen directeur Sebastiaan van Rijnsoever van Sublime is blij met de overname. “De ondernemende cultuur, informele manier van samenwerken en sterke focus op kwaliteit en inhoud die wij ervaren bij NRC, voelt voor ons als een warm bad. Voor Sublime biedt deze overname een platform voor verdere groei, vooral in bereik en impact. Wij zijn enorm gepassioneerd over de kracht van audio in al zijn vormen, voor luisteraars en adverteerders. De overname biedt een uitgelezen kans om deze in synergie met NRC verder uit te bouwen.”

Mediahuis is ook eigenaar van de Telegraaf en enkele regionale kranten. In België heeft het bedrijf ook radiozenders.

‘Radio Doc’ op Radio 1 moet stoppen, programmamakers op de barricades

‘Radio Doc’ verdwijnt eind dit jaar van NPO Radio 1. Het programma gaat alleen als podcast verder, zo is het voornemen van de NPO. ‘Radio Doc’ moet wijken voor een sportprogramma en dat stuit 29 makers van het documentaireprogramma tegen de borst. Zij hebben een brief gestuurd aan de directie van de NPO, waarin ze pleiten voor behoud van ‘Radio Doc’ voor Radio 1.

Met het opheffen van het programma verdwijnt volgens de programmamakers een zelfstandig genre van de zender. ‘Dat betekent een journalistieke en culturele aderlating’, schrijven ze in de open brief. ‘Het NPO-besluit is in strijd met de kerntaak van de publieke omroep: programma’s maken met een educatief, informatief of cultureel doel. Als er op de publieke radiozenders één programma is dat hieraan beantwoordt, dan Radio Doc.’

‘Radio Doc’, dat op zondagavond om 21:00 uur te horen is, bereikt via Radio 1 volgens de programmamakers zo’n 30.000 tot 40.000 luisteraars per uitzending. ‘Het programma kent nu op Radio 1 trouwe luisteraars en mensen die het bij toeval horen. Die groepen gaan voor Radio Doc grotendeels verloren wanneer het niet meer rechtstreeks wordt uitgezonden.’

Foto: RadioFreak.nl

Giel Beelen door het stof: “Ik heb dit nieuwe tijdstip onderschat”

Giel Beelen

Giel Beelen gaat een wekker kopen zodat hij op tijd wakker is voor zijn programma op NPO Radio 2. Vanochtend was hij voor de tweede keer te laat. “Ik heb me vreselijk verslapen en daar baal ik ontzettend van. Misschien heb ik dit nieuwe tijdstip toch een beetje onderschat”, zegt Giel in een reactie op Instagram.

Even na vier uur belde Rick van Velthuysen naar de dj, maar de telefoon werd niet beantwoord. Vervolgens maakte Rick twee uur extra radio. “Ik was tot gisteravond laat bezig met het programma, de podcast en ik wilde ‘Met Het Oog Op Morgen’ nog even luisteren”, zegt Giel. “Dus veel te laat gaan slapen. Dat ga ik aanpassen en ik zal een wekker gaan kopen.”

De Radio 2-dj baalt ervan dat het beeld is ontstaan dat hij zijn programma niet belangrijk zou vinden. “Mensen die me kennen, weten dat ik door en door radio ben en dat ik dit tijdstip graag wil, omdat ik het zo mooi vind.”

BNNVARA gaf eerder aan dat de telefoon van Giel stuk was en dat hij zich verslapen heeft.

Foto: Annemieke van der Togt

Giel Beelen voor tweede keer afwezig op Radio 2

Giel Beelen heeft voor de tweede keer in een week tijd zijn programma op NPO Radio 2 gemist. Even na 4 uur belde Rick van Velthuysen naar de dj, maar de telefoon werd niet beantwoord. Vervolgens heeft Rick twee uur extra radio gemaakt. “Giel heeft me gisteren nog plechtig beloofd dat dit niet meer zou gebeuren”, zei Rick.

Afgelopen vrijdag miste Giel ook al zijn programma, omdat zijn telefoon niet in de lader zat. Hierdoor ging zijn wekker niet af. “Hoe frustrerend is het dat je niet kunt bellen”, reageerde Giel toen onderweg naar de studio. Hij was vrijdag uiteindelijk om half 6 in de studio om zijn programma af te maken.

Vandaag miste Giel zijn hele show. “Ik ga er gemakshalve maar vanuit dat z’n telefoon weer uitgevallen is”, zei Rick. “Maar toch maak je je ergens dan wel weer zorgen. Je denkt bij jezelf: het kan toch niet zo zijn dat je nu grappen zit te maken, terwijl er allemaal dingen aan de hand zijn die je liever niet wil.”

Begeven

BNNVARA heeft inmiddels gereageerd. “Giel zijn telefoon liet hem vorige week al in de steek, en heeft het vannacht helemaal begeven”, zegt een woordvoerder. “Hierdoor heeft hij tot zijn spijt zijn show niet kunnen presenteren, wat we erg vervelend vinden voor zijn luisteraars. Natuurlijk spreekt BNNVARA hierover vandaag met Giel, maar over de inhoud hiervan doen we verder geen mededelingen.”

Foto: Videostill NPO Radio 2

KINK plaatst noodoproep aan Tweede Kamer in de Volkskrant

KINK heeft vanochtend in een paginagrote advertentie een oproep gedaan aan de Tweede Kamer om de huidige FM-vergunningen niet te verlengen vanwege de coronacrisis. De Vereniging Commerciële Radio zou graag zien dat de vergunningen voor de FM-frequenties, die aflopen op 31 augustus 2022, via een noodverlenging worden verlengd met drie jaar.

Direct nadat deze oproep van de VCR kwam, is KINK hier tegen in verzet gekomen. Het alternatieve radiostation wil graag een FM-frequentie bemachtigen. “KINK is er altijd van uitgegaan dat zij kans maakt op een FM-frequentie omdat de huidige FM-vergunningen aflopen op 31 augustus 2022, en volgens de wet moeten worden herverdeeld”, schrijft KINK in de advertentie.

Eerder gaf staatssecretaris Mona Keijzer al aan niets te zien in zo’n noodverlenging en wil kijken naar andere vormen van steun om hen te helpen met de gevolgen van de coronacrisis. Donderdag vindt er een debat aan in de Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat. KINK hoopt dat de kamerleden zich net als de staassecretatis zullen uitspreken tegen de gevraagde noodverlenging.

“De advertentiemarkt is zich aan het herstellen en KINK vindt het buitenproportioneel om nu al vergunningen te verlengen die pas aflopen in september 2022. De gevraagde noodverlenging is dan ook marktafscherming door partijen die hun zeer lucratieve vergunningen koste wat het kost willen behouden”, zegt KINK erover.

Voor de radiostations die op dit moment een FM-frequentie hebben komt een eventuele verlenging goed uit, omdat hij zekerheid biedt. Daar komt bij dat er al langere tijd geruchten gaan dat Talpa Network zijn radiostations wil voorkopen. Voor een koper is het een stuk minder interessant om zenders over te nemen die over minder dan twee jaar hun FM-frequentie kunnen kwijtraken.

De volledige advertentie die vannacht in de Volkskrant stond ziet er als volgt uit:

Foto: Nathan Reinds

Caroline Brouwer pakt RadioFreak Award voor Beste Sidekick

Caroline Brouwer is volgens het publiek de beste sidekick van Nederland. Zojuist werd ze verrast met de RadioFreak Award voor Beste Sidekick tijdens de uitzending van ‘Stenders Platenbonanza’ op NPO Radio 2.

Via RadioFreak.nl kreeg de sidekick de meeste stemmen en liet ze Chris Bergström (538) en Rick Romijn (Radio Veronica), die ook genomineerd waren, achter zich. De prijzen gaan over het seizoen 2019 / 2020. “Echt prachtig, bedankt aan alle luisteraars die gestemd hebben”, reageerde ze.

Loopbaan

Caroline Brouwer werkte ooit bij Polaroid als marketingmanager en belde destijds met Stenders na een oproep in zijn programma. Op die manier kwam ze in de radiowereld terecht. Ze werkte als producer mee aan het Glazen Huis van 3FM.

In 2012 ging ze zelf de radio op bij KX Radio, de radiozender van Rob Stenders. “In die periode had ik een serieus probleem, een soort RSI”, zei ze eerder in een interview. “Het ging niet meer. Ik zei tegen Rob: ik weet niet wat ik moet doen, maar ik moet echt weg bij toetsenborden en beeldschermen. Toen zei hij: ga samen met mij een programma maken.” En zo kwam Stenders Platenbonanza in 2015 tot stand op NPO Radio 2.

Ruim vier jaar na de vuurdoop van het programma, zit Caroline op haar plek. “‘Stenders Platenbonanza’ klinkt alsof je gewoon bij ons aan tafel zit. We bereiden niks voor, laten ons verrassen door de verzoekjes die binnen komen. We zijn wie we zijn. We zetten de deur open en zeggen: kom maar binnen. En dan brengen mensen soms hun hele hebben en houwen mee.”

Stemmen

Er werden dit jaar ruim 16.000 stemmen uitgebracht voor de RadioFreak Awards. RadioFreak.nl is al jaren dé nieuwssite over alles wat met radio te maken heeft. Met de RadioFreak Awards wil de redactie laten zien dat er meer is dan alleen de bekende radiogezichten. De prijzen worden uitgereikt in zes categorieën. Vanochtend won Carmen Verheul (NOS) al de prijs voor Beste Nieuwslezer.

Nominaties

De programmaleiders/zendermanagers van de landelijke radiostations in Nederland mochten per categorie één persoon of radiostation nomineren. Met als voorwaarde dat dit geen mensen van de eigen radiozender mochten zijn. 
Door te stemmen maken bezoekers kans op een DAB+-radio van AlleKabels.nl of RadioFreak-pakket.

Foto: Ben Houdijk

Carmen Verheul wint RadioFreak Award voor Beste Nieuwslezer

Carmen Verheul is volgens het publiek de beste nieuwslezer van Nederland. Zojuist werd ze verrast met de RadioFreak Award voor Beste Nieuwslezer tijdens de uitzending van ‘Jan-Willem Start Op’ op NPO Radio 2.

Via RadioFreak.nl kreeg de nieuwslezer van de NOS de meeste stemmen en liet ze Ronald Remmelzwaan (ANP) en Henk Blok (Radio 538) , die ook genomineerd waren, achter zich. De prijzen gaan over het seizoen 2019 / 2020.

“Dit betekent echt heel veel voor me”, zei Carmen. “Want als je als 13-jarig meisje met een bandrecorder de straat op gaat voor straatinterviews en je droomt over de radio, dan zit de liefde voor radio heel diep. En als je die droom ook mag waarmaken en je zit bij een fantastisch radiostation met luisteraars die op me gestemd hebben, dan raak ik ontroerd.”

Loopbaan

Carmen begon haar radio-carrière bij Radio Weesp. In 2003 ging ze aan de slag bij Novum Nieuws, waar Arend Langenberg haar ontdekte. Daardoor maakte ze de overstap naar Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM. Sinds 2007 werkt ze bij de NOS waar ze het nieuws leest, maar ook redactiewerk doet.

Eind 2010 krijgt NPO Radio 2 een eigen nieuwsredactie met Carmen als een van de vaste nieuwslezers. In 2015 heeft ze haar eerste nominatie voor een RadioFreak Award te pakken, maar dan pakt Henk Blok de prijs. Vorig jaar Twittert ze nog trots hoe haar collega Matijn Nijhuis de prijs pakt. Dit jaar laat ze iedereen achter zich en krijgt ze de RadioFreak Award zelf.

Stemmen

Er werden dit jaar ruim 16.000 stemmen uitgebracht voor de RadioFreak Awards. RadioFreak.nl is al jaren dé nieuwssite over alles wat met radio te maken heeft. Met de RadioFreak Awards wil de redactie laten zien dat er meer is dan alleen de bekende radiogezichten. De prijzen worden uitgereikt in zes categorieën.

Nominaties

De programmaleiders/zendermanagers van de landelijke radiostations in Nederland mochten per categorie één persoon of radiostation nomineren. Met als voorwaarde dat dit geen mensen van de eigen radiozender mochten zijn.

Door te stemmen maken bezoekers kans op een DAB+-radio van AlleKabels.nl of een RadioFreak-mok.

Foto: NPO Radio 2

Talpa Network maakt radiocommercials meetbaar

Talpa Network maakt het voor adverteerders mogelijk om een radiospot meetbaar en optimaliseerbaar te maken. Volgens het mediabedrijf gebruiken ze hiervoor een ‘slimme methodiek die dit mogelijk maakt’. Door de exacte uitzendtijd te combineren met de statistieken van de website, kan het bedrijf het effect zien.

Talpa Network ziet een stijging tot wel 92 procent van het aantal webbezoekers direct na het uitzenden van een radiospot. Bij tv is het effect van spot-inzet al jaren goed meetbaar. Bij radio was dit voorheen bijna onmogelijk, omdat alleen het uitzendtijdstip van het blok bekend was, maar niet de exacte uitzendtijd van de spot. Het is vanaf nu mogelijk om direct response toe te kennen aan één specifieke radio-commercial.

“Het achteraf vergelijken van de exacte uitzendtijden met data van onze ‘VakantieVeilingen’ en ‘Sla je Slag’ sites, bewees dat radio wel degelijk een effect op direct response realiseert. Daarnaast hebben we met een aantal partners testcases gedraaid. Ook hieruit blijkt dat er direct een sterk online effect te zien is met een uplift tot wel 92%”, aldus Jan Paul de Groot van Talpa Network.

Foto: Pixabay

Dennis Ruyer met Celine Huijsmans in de middag van Radio Veronica

Dennis Ruyer gaat samen met Celine Huijsmans de middagshow van Radio Veronica maken. Vanaf maandag 2 november is de nieuwe middagshow te horen, de show volgt Veronica Inside op dat naar de ochtend gaat. Celine krijgt de rol als sidekick en gaat het nieuws verzorgen.

Deze zomer was Dennis al met Celine in de middag te horen als vakantievervanger. “Heerlijk om deze vakantiebaan door te trekken richting de winter”, zegt Dennis over de middagshow. “De middag is de plek waar alles samen komt op de radio. De werkdag van je afschudden, richting je avond met het laatste nieuws, de oogverblindende Celine, de beste muziek, en de leukste luisteraars.”

Marc Adriani, Programma Directeur Radio: “Dennis en Celine zijn een goede match en een unieke combinatie, dat hebben we de afgelopen zomer als vervanger van Veronica Inside al kunnen horen. Met de nieuwe ochtend- en middagshow introduceert Veronica per 2 november een stevige programmering die past bij waar de zender voor staat!”

Radio 538

Dennis presenteert naast zijn dagelijks programma op Veronica ook ‘Dance Department’ op Radio 538. Dit zaterdagavondprogramma blijft de dj combineren met de middagshow. In het verleden heeft de dj ook een tijdje de middagshow gemaakt op 538.

Celine Huijsmans is naast sidekick in de middagshow op de radio ook presentatrice van het SBS-televisieprogramma ‘Shownieuws’, dat zij zal blijven presenteren.

Programmering

06:30 – 07:00 – Warming-up met Rick Romijn, Niels van Baarlen en Florentien van der Meulen
07:00 – 09.00 – Veronica Inside met Wilfred Genee, Rick Romijn, Niels van Baarlen en Florentien van der Meulen
09:00 – 10.00 – Goud van Oud met Lindo Duvall
10:00 – 13.00 – Lindo Duvall
13:00 – 16:00 – Tim Klijn
16:00 – 19:00 uur – De Veronica Middagshow met Dennis Ruyer en Celine Huijsmans
19:00 – 22:00 uur – Martijn Muijs

Voor de nieuwe ochtendshow maken Rick, Niels en Florentien nog een half uur het programma Warming-up.

Foto: Radio Veronica / William Rutten

Koen Hansen over ochtendshow op 100% NL: “Ik mag eindelijk weer veel spreken”

Koen Hansen presenteert sinds vorige maand de ochtendshow op 100% NL. Op dat nieuwe tijdslot heeft hij meer spreektijd en kan hij naar eigen zeggen meer inhoudelijke radio maken. “Ik mag eindelijk weer veel spreken. Nu kan ik ook veel meer mijn hersencapaciteit en journalistieke capaciteiten inzetten voor het maken van radio”, zegt hij in de podcast ‘Dit Was De Radio’.

Koen was tot vorige maand tussen 13:00 en 16:00 uur te horen op 100% NL. “In dat programma had ik slechts iets van drie minuten spreektijd, verdeeld over een heel programma. Toen ik de plek in de ochtend kreeg, vond ik dat heerlijk, een nieuwe kans. Ik heb twee jaar tussen een en vier gezeten. Ik vond het leuk, alleen ik wilde ook meer.”

Geclausuleerde zender

100% NL is een geclausuleerde zender, dat zich daardoor aan bepaalde regels moet houden. Zo mag er niet te veel gepraat worden en moet het station een bepaald percentage aan Nederlandstalige muziek draaien. “Omdat wij een van de geclausuleerde stations zijn, moeten we de spreektijd verdelen. De meeste spreektijd hebben we in de ochtend”, zegt Koen. “Zeker bij ons station ligt het zwaartepunt echt op de ochtend. De gasten die langskomen en het nieuws komt live binnen.”

Koen dacht als ‘avondmens’ nooit voor het ochtendprogramma in aanmerking te komen. “Ik zit al ongeveer vijf jaar bij 100% NL, daarvoor vier jaar bij Qmusic. De ochtendshow was voor mij eigenlijk nooit echt een optie, alhoewel het misschien wel de hoogste plek is bij een radiostation. Maar ik slaap meestal pas rond een uur of drie ’s nachts.”

Invalbeurt

Het kwartje viel toen de jock afgelopen zomer inviel voor Barry Paf, die toen nog de ochtenduren deed. “Toen dacht ik: dit is eigenlijk veel leuker dan ik gedacht had. Eigenlijk alles wat radiomaken leuk maakt, van gasten tot spelletjes en luisteraars, dat zit allemaal in de ochtend. Ik vind dat inhoudelijke dus heerlijk, dat dat eindelijk weer mag.”

De podcast ‘Dit Was De Radio’ is hier terug te luisteren.

Foto: Marc Verhees | 100% NL

Ontknoping ‘Wie Is De Mol?’: “Ik voel me net als in een Italiaanse film”

Al maanden ging het erover in Jan-Willem Start Op, de ochtendshow van NPO Radio 2: is sidekick Jeroen Kijk in de Vegte nou de Mol in de jubileumeditie van het AVROTROS-programma ‘Wie is de Mol?’.

Vanavond kwam het antwoord: Jeroen Kijk in de Vegte was inderdaad de Mol. “Wat een voorrecht om dit spel met deze prachtige mensen gespeeld te mogen hebben”, zo kijkt de dj van NPO Radio 2 terug op zijn deelname, de tweede keer. In 2017 deed hij ook al mee. Hij genoot ervan bleek ook al tijdens het spel, dat zich afspeelde in Italië. “Ik voel me net al in een Italiaanse film.”

In de uitzending vertelde Jeroen regelmatig op de bijzondere manier waarop mensen mensen hem vroegen of hij de Mol was. Zoals een busje vol politieagenten dat naast hem ging rijden, waarop een agent vroeg of hij de Mol was. Maandag vertelt hij samen met de andere kandidaten Tycho Gernandt en Nikkie de jager in de uitzending over hun ervaring.

Nikkie de Jager won het programma en gaat er met de pot van 12.580 euro vandoor. Ze gaf aan het geld te doneren aan KWF Kankerbestrijding.

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Willemijn Veenhoven volgt Felix Meurders op bij ‘Spijkers met Koppen’

Willemijn Veenhoven wordt de nieuwe presentator van ‘Spijkers met Koppen’ op NPO Radio 2. Ze volgt vanaf januari Felix Meurders op, die na 25 jaar stopt met het programma en vertrekt naar NPO Radio 5. Voor Willemijn betekent dat haar terugkeer op de radio; ze presenteerde tot eind vorig jaar ‘De Nieuws BV’ op NPO Radio 1. Ze stopte, om de overstap te maken naar de televisie.

Dolf Jansen blijft medepresentator van ‘Spijkers met Koppen’. “Dit is een kans die eens in de 25 jaar voorbij komt en die kans laat ik niet lopen”, zegt Willemijn in een reactie. “Ik ben er regelmatig bij geweest, live in de Florin. Je gaat er met een grijns naar binnen en komt er met een zo mogelijk nog grotere grijns weer naar buiten. Het is daarbij een eer om in de voetsporen te treden van ‘seks, drugs and rock ’n roll Felix Meurders’.”

Stopt met Op1

Willemijn stopt met het presenteren van het tv-programma ‘Op1’. Wel blijft ze het gezicht van het NPO 2-programma ‘Vroege Vogels’.

Ze noemt Felix Meurders ‘haar leermeester’. “Hij heeft het programma de journalistieke smoel gegeven waar ik samen met de rest van Nederland enorm van heb genoten. En die andere koning, Dolf Jansen, ken ik al jaren van voor en achter de schermen bij radio en ik zie er bijzonder naar uit om er iedere week met hem een feestje van te gaan maken.”

“De schoenen van Felix Meurders zijn groot om te vullen, maar toch hoefden we niet lang na te denken over wie de geknipte opvolger voor hem is: Willemijn Veenhoven”, zegt Gert-Jan Hox, contentdirecteur bij BNNVARA. “Willemijn heeft in 15 jaar tijd haar sporen bij BNN en BNNVARA ruimschoots verdiend.”

Felix Meurders

Felix presenteerde ‘Spijkers met Koppen’ 25 jaar lang. In 2018 zou hij al moeten stoppen van de omroep met het programma. De omroep wilde een jongere doelgroep aanspreken met het programma. Uiteindelijk ging hij door en bracht eerder dit jaar naar buiten dat hij ging stoppen met het programma.

In januari begint Felix op NPO Radio 5. Op zaterdagochtend gaat hij tussen 10:00 en 12:00 uur een programma maken. Tot nu toe had BNNVARA geen zendtijd op Radio 5. Die hebben ze speciaal hiervoor aangevraagd en gekregen.

Foto: Linda Stulic | BNNVARA

Ruud de Wild hint op eigen weekendprogramma op Radio 2

Krijgt Ruud de Wild een eigen weekendprogramma op NPO Radio 2? De radio-dj lijkt daar in een video op zijn Instagrampagina wel op te hinten. In de video zijn bekende duo’s te zien, met daarbij de tekst ‘Wild in het Weekend, wordt vervolgd.’

In de video zijn bekende duo’s te zien, zoals Gerard Joling en Gordon, de koning en de koningin, en ‘kerstduo’ Tiny en Lau. Of Ruud daarmee hint op een duoprogramma, is ook nog speculeren. Ruud zelf meldt dat er ‘binnenkort’ meer nieuws volgt.

Ruud presenteert sinds januari 2017 elke werkdag tussen 16:00 en 18:00 uur ‘De Wild in de Middag’ op Radio 2.

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

RTV Utrecht, Omroep Flevoland, NH Media en AT5 bundelen reclameverkoop

De drie regionale omroepen RTV Utrecht, Omroep Flevoland en NH Media, en de lokale omroep AT5, gaan gezamenlijk reclame verkopen. Onder de naam FUNHA bieden de omroepen vanaf 1 november hun advertentiemogelijkheden onder één paraplu aan.

De samenwerking moet volgens de omroepen de regio Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Amsterdam voor adverteerders toegankelijker maken. Potentiële adverteerders kunnen straks bij één loket terecht voor hun advertentie- en reclamewensen.

Van die gezamenlijke reclameverkoop, moeten vooral de adverteerders gaan profiteren. ‘Door deze bijzondere samenwerking ontstaan talloze mogelijkheden om reclamecampagnes op radio, tv en online slim te combineren en zo te profiteren van regionale én lokale kracht van deze vier sterke omroepen’, aldus de initiators.

Giel Beelen verslaapt zich voor uitzending op Radio 2: “Hoe kut is dat”

Giel Beelen heeft vannacht een groot deel van zijn eigen programma op NPO Radio 2 gemist, doordat hij zijn telefoon niet in de lader had gedaan. De jock schrok even voor vijf uur wakker, toen zijn uitzending al halverwege was. “Blijkbaar zat de telefoon niet in de lader, zo simpel is het. Ik ging al laat naar bed en was helemaal naar de klote.”

Rick van Velthuysen nam de uitzending van Giel over. Hij kon de kersverse Radio 2-dj langere tijd niet bereiken, omdat zijn telefoon uitstond. “Hoe frustrerend is het dat je niet kunt bellen”, reageerde Giel, onderweg in de auto. “De telefoon springt net aan en ik hoor jullie. Ik heb ook allemaal appjes.”

Uiteindelijk was Giel rond half zes in de studio en kon hij nog een half uur van zijn uitzending tussen 4:00 en 6:00 uur maken. “Het is het stomste excuus ooit, maar ik heb ook gewoon een kutlader.”

Foto: Michel Schnater | VARA

NPO presenteert ‘De Week van de Podcast’

De NPO organiseert van zondag 25 tot en met zaterdag 31 oktober De Week van de Podcast. Elke dag lanceren NPO Radio 1, 2, 4, 5, 3FM, FunX en Zapp/Zappelin nieuwe podcast-titels.

Jurre Bosman, directeur audio NPO: “Steeds meer luisteraars ontdekken de podcast. Het is audio waarmee je even uit de dagelijkse realiteit kunt ontsnappen: een persoonlijk verhaal, een gesprek dat inzicht biedt in een andere wereld, een nieuwe kijk op zaken of gewoon voor de ontspanning. Onderweg of juist thuis, met je oortjes in, op de bank. Bij de NPO bieden we nu al een enorme bibliotheek met titels aan en tijdens de week van de podcast breiden we die nog verder uit. Hiermee willen we de podcast ook onder de aandacht brengen van nieuwe luisteraars, naast de 2,5 miljoen maandelijkse gebruikers die we al bereiken. En natuurlijk is dat ook een mooi moment om kennis te maken met ons nieuwe audioplatform NPO Luister, een experimentele dienst waar alle podcasts en radiozenders van de NPO gratis te beluisteren zijn via één app.”

Komende week worden onder andere de volgende podcasts gelanceerd: ‘De Hindertelefoon’ waarin Rob Janssen mensen in de maling neemt. ‘Legendarische tv-programma’s’ waarin Ron Boszhard duikt in de wereld van amusementsprogramma’s en ‘Fiction Factory’ van Jeroen van Inkel. De complete lijst is hier te vinden.

Foto: Pexels

3FM werkt Europees samen met ‘Europe’s Biggest Dance Show’

NPO 3FM doet vanavond voor de derde keer mee met ‘Europe’s Biggest Dance Show’. Radiostations uit acht verschillende Europese landen maken samen één uitzending. Ieder uur wordt verzorgd door een ander radiostation uit een ander land. Dat radiostation nodigt een dj uit eigen land uit om live een set te komen draaien. 

Voor 3FM is Yellow Claw uitgenodigd, hij gaat in de Melkweg een liveset draaien. Sander Hoogendoorn is er als dj namens 3FM bij. De complete programmering van vanavond ziet er als volgt uit:
19:00 – Engeland (BBC Radio 1 – Annie Mac met o.a. Danny Howard)
20:00 – Nederland (3FM – Sander Hoogendoorn met Yellow Claw)
21:00 – Zweden (P3 Samir Yosufi met Rebecca & Fiona)
22:00 – Duitsland (1LIVE – Jan-Cristian Zeller met Claptone én RBB Fritz – Bruno Dietel met o.a. Prismode & Solvane)
23:00 – België (Studio Brussel – Jeroen Delodder met Joyhauser & Klaps en Lola Haro)
00:00 – Ierland (RTÉ 2FM – Jenny Greene met Brame and Hamo)
01:00 – Finland (Yle – DJ Orion met Yoto)
02:00– Noorwegen (NRK P3 – Abiel Tesfai met Alan Walker)

‘Europe’s Biggest Dance Show’ is een initiatief van het Britse BBC Radio 1.

Kabinet wil directeurssalarissen publieke omroep omlaag

NPO Logo

De directeurssalarissen bij de publieke omroep moeten vanaf 2021 verder omlaag. Dat is volgens De Telegraaf de inzet van het kabinet. De krant heeft een uitgewerkt voorstel in handen. Bij de kleinere omroepen zullen enkele directeuren tot twintig procent van hun salaris moeten inleveren. Ook de regionale omroepen komen voorbij in de plannen.

Het salarisplafond van directeuren komt in de plannen af te hangen van het bereik, aantal leden en omzet van de omroep. Momenteel geldt NPO-breed de Wet Normering Topinkomens (WNT), die voor 2020 op 201.000 euro is vastgesteld.

Voor de verlaagde salarisplafonds worden de omroepen in vier categorieën ingedeeld: de kleine omroepen met WNL, PowNed, Human en de meeste regionale omroepen, en de iets grotere regiospelers als Omroep Brabant, Gelderland en RTV NH, en de grotere, zoals de EO, Omroep MAX, de NOS en de VPRO en de grote omroepen als BNNVARA, AVROTROS en KRONCRV.

Powned en WNL

Bij de bestuurders van PowNed en WNL zit volgens De Telegraaf het grootste verschil tussen hun huidige salaris en het nieuwe maximum. Zij kunnen straks nog hoogstens 148.000 euro verdienen. WNL-directeur Bert Huisjes kreeg in 2018 178.750 euro en zou ten opzichte daarvan dus zeventien procent moeten inleveren. PowNed-directeur Dominique Weesie gaat er 21,4 procent op achteruit.

Alleen voor de fusie-omroepen BNNVARA, AVROTROS en KRONCRV blijft het oude maximum gelden.

Afbouwregeling

De verwachting is dat er een afbouwregeling komt voor bestaande overeenkomsten. Bert Huisjes (WNL) laat aan de krant weten dat hij niet vooruit wil lopen op het debat dat maandag in de Tweede Kamer over de publieke omroep wordt gevoerd. PowNed-directeur Weesie hield zich woensdag onbereikbaar voor een reactie.

“Het is goed dat er iets gedaan wordt aan het beloningsniveau”, vindt SP-Kamerlid Peter Kwint. “Maar de grote vraag blijft: wat doen we nu met de presentatoren en hun bedrijfjes? De afspraak was dat Slob dat na jaren zou aanpakken.” De regeling gaat echter alleen over bestuurders.

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO

3FM schrapt Serious Request: The Lifeline en komt met alternatief

NPO 3FM heeft de plannen voor 3FM Serious Request: The Lifeline geschrapt. ‘Gezien de huidige coronamaatregelen, waarbij iedereen zoveel mogelijk wordt verzocht om thuis te blijven, is het niet verantwoord om de 3FM-dj’s door Nederland te laten lopen en zo luisteraars langs de route te motiveren om in actie te komen voor het Rode Kruis’, aldus de zender. De twee weken geleden aangekondigde route van Roermond naar Zwolle wordt daarom uitgesteld naar 2021.

Er wordt wel gewerkt aan een alternatieve 3FM Serious Request-actie in de week van 18 tot en met 24 december 2020, waarbij geld ingezameld wordt voor het Rode Kruis. Hoe deze actie er precies uitziet wordt binnenkort bekend gemaakt. “Maar zeker is dat de dj’s 24 uur per dag live radio en online content maken”, zegt zendermanager Sharid Alles. “En natuurlijk hopen we dat zoveel mogelijk mensen vanuit hun eigen thuisomgeving mee doen met 3FM Serious Request: The Lifeline.”

‘Ongelooflijk jammer’

Sharid noemt de afgelasting ‘ongelooflijk jammer’. “Ondanks alle zorgvuldig uitgedachte plannen en de intensieve samenwerking met de veiligheidsregio’s om 3FM Serious Request: The Lifeline tóch coronaproof door te laten gaan, zijn we ingehaald door de realiteit.”

De zendermanager is wel blij dat de zender zich alsnog kan inzetten voor het Rode Kruis. “Om met de opbrengst de hoogspanning van de zorghulpverleners te verlichten en om de verspreiding van corona tegen te gaan.”

Thuis in actie

Hoewel de dj’s niet de geplande route door Nederland lopen, roept 3FM luisteraars op in actie komen door thuis coronaproof mee te lopen. Dat kan via de sponsorloop van 3FM, waarbij ze zichzelf voor iedere gelopen kilometer in de omgeving laten sponsoren door vrienden, familie en collega’s. Luisteraars kunnen in de actieweek ook platen aanvragen voor geld en zo hulpverleners of dierbaren een hart onder de riem steken.

Foto: NPO 3FM

Opnieuw geruchten: ‘Rob Stenders stapt over naar Radio Veronica’

Rob Stenders maakt mogelijk de overstap naar Radio Veronica. Dat melden meerdere bronnen aan De Telegraaf. Ook Patrick Kicken meldt de transfer. Rob zou in beeld zijn voor een tijdslot in de middaguren, maar op welk tijdstip is nog onduidelijk. Er gaan geluiden over het tijdslot tussen 13:00 en 16:00 uur, maar ook van 16:00 tot 18:00 uur.

Radio Veronica heeft vanaf november een gat in de programmering, door het vertrek van Wilfred Genee naar de ochtenduren. In de middag komt er daardoor een tijdslot vrij.

Eerdere gesprekken

Het is niet voor het eerst dat Rob Stenders in conclaaf is met Radio Veronica. In 2017 riep hij op NPO Radio 2 dat hij over zou stappen naar Veronica, waarna de onderhandelingen tussen beide partijen klapten. Een jaar later, in de zomer van 2018, gingen wederom geluiden dat Rob de overstap zou maken. De jock besloot toen om bij Radio 2 te blijven.

Rob presenteert al samen met Leo Blokhuis een podcast voor Talpa Network, het moederbedrijf van Radio Veronica. “Door die deal is hij eigenlijk al met één binnen bij Veronica”, zegt een bron tegen De Telegraaf.

Volgens de krant heeft Rob al laten weten dit jaar niet beschikbaar te zijn voor de Top 2000. Zowel BNNVARA als NPO Radio 2 gaat niet in op de geruchten.

Foto: Ben Houdijk | NPO Radio 2

Ochtendshow Mattie en Marieke streeft marktleider Frank Dane voorbij

De ochtendshow van Mattie Valk en Marieke Elsinga op Qmusic is directe concurrent Frank Dane op Radio 538 voorbijgestreefd in de doelgroep 20-49 jaar. Het marktaandeel van Qmusic in de ochtenduren komt uit op 18,7 procent, tegenover 18,5 procent bij Radio 538, blijkt uit de vanochtend gepubliceerde luistercijfers. De Q-ochtendshow behaalt daarmee voor het eerst een hoger marktaandeel dan het ochtendprogramma van 538.

Edwin Evers was jarenlang de onaantastbare ‘koning van de ochtend’, met een marktaandeel dat ver boven die van de andere zenders uitstak. Maar na zijn vertrek, eind 2018, zijn de kaarten opnieuw geschud. Qmusic is Radio 538 al een paar maanden voorbij in de doelgroep 20-49 jaar.

Daar komt nu de koppositie in de ochtenduren, de belangrijkste uren voor een zender, bij. 20-49 jaar is bovendien voor zowel Qmusic als Radio 538 de belangrijkste doelgroep, omdat die leeftijdscategorie voor adverteerders het interessants is.

2,8 miljoen

“Na zes metingen op rij marktleider te zijn in de belangrijke doelgroep 20-49 jaar, zijn we nu ook de grootste in de ochtend én in bereik. De Ochtendshow met Mattie en Marieke scoort beter dan ooit en we zijn ontzettend trots dat in deze bijzondere periode steeds meer mensen afstemmen op Qmusic”, zegt Q-programmadirecteur Dave Minneboo.

“Op dit moment zijn dat er bijna 2,8 miljoen per week. In deze periode zijn Armin van Buuren, Bram Krikke en Tom van der Weerd begonnen bij Q en zijn we gestart met Het Geluid, dat onverminderd populair blijft.”

Radio 538 gaat de koppositie in de doelgroep 20-49 jaar weer opnieuw veroveren, zo verwacht Marc Adriani, radiodirecteur van Talpa Network.

Meer luistercijfers in ons luistercijferdossier.

Foto: Qmusic | DPG Media

Luistercijfers augustus-september: Qmusic loopt verder uit op 538 en Radio 10

Luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek NLO

Qmusic lijkt zich definitief te zettellen op de tweede plaats en loopt verder uit op Radio 10 en Radio 538 538. Dat blijkt uit de luistercijfers over de periode augustus-september 2020. NPO Radio 2 blijft marktleider met een voorsprong van 1.2 procentpunt op Q. Radio 10 is zusterstation 538 voorbij en is derde, op 1 procentpunt van Q.

In vergelijking met een jaar geleden laat Radio 2 een stabiel beeld zien. Qmusic is de grootste stijger met een winst van 1.1 procentpunt marktaandeel over een jaar. Radio 10 krijgt er in twaalf maanden 0.5 procentpunt marktaandeel bij en NPO Radio 5 0.4.

Radio 538 levert over een jaar het meeste in met 0.6 procentpunt. Zusterstation Sky Radio verliest 0.4 procentpunt net als 100% NL.

Stationaug - sep
2020
jul - aug
2020
 aug - sep
2019
 
01.NPO Radio 212.4 %12.4 %=12.4 %=
02.Qmusic11.2 %10.7 % 0.510.1 % 1.1
03.Radio 1010.2 %10.1 % 0.19.7 % 0.5
04.Radio 53810.0 %10.1 % 0.110.6 % 0.6
05.NPO Radio 18.4 %7.4 % 18.1 % 0.3
06.Sky Radio8.0 %8.4 % 0.48.4 % 0.4
07.NPO Radio 54.8 %4.9 % 0.14.4 % 0.4
08.Radio Veronica3.6 %3.5 % 0.13.6 %=
09.100% NL2.9 %3.2 % 0.33.3 % 0.4
10.NPO Radio 42.3 %2.4 % 0.12.5 % 0.2
11.NPO 3FM2.2 %2.2 %=2.5 % 0.3
12.SLAM!1.5 %1.5 %=1.3 % 0.2
13.classicnl0.9 %1.0 % 0.1 %
14.Sublime0.7 %0.8 % 0.10.8 % 0.1
15.BNR Nieuwsradio0.7 %0.6 % 0.10.7 %=
16.Kink0.5 %0.6 % 0.1 %
       
--.ORN Radio8.7 %8.7 %=9.2 % 0.5
--.Overige zenders6.1 %6.4 % 0.36.6 % 0.5
--.E Power Radio4.9 %5.1 % 0.24.7 % 0.2

Stijgers BNR Nieuwsradio, NPO Radio 1, Qmusic, Radio 10 en Radio Veronica
Dalers100% NL, E Power Radio, Kink, NPO Radio 4, NPO Radio 5, Overige zenders, Radio 538, Sky Radio, Sublime en classicnl
GelijkNPO 3FM, NPO Radio 2, ORN Radio en SLAM!

Bekijk en vergelijk meer luistercijfers in het RadioFreak luistercijfer-dossier.

Onderzoek

Het luisteronderzoek is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.465 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd is in deze periode 2 uur en 25 minuten per dag (vorige periode: 2 uur en 27 minuten) .
De gemiddelde luistertijd van de luisteraars is 4 uur en 2 minuten (vorige periode: 4 uur en 10 minuten).

Talpa-radiodirecteur: Radio 538 stoot Qmusic weer van de troon

Marc Adriani

Radio 538 gaat de koppositie in de doelgroep 20-49 jaar weer opnieuw veroveren. Die verwachting spreekt Marc Adriani, radiodirecteur van Talpa Network, uit in Adformatie. 538 moet de koppositie al een aantal maanden afstaan aan directe concurrent Qmusic. “Ik ben ervan overtuigd dat we straks de koppositie in 20-49 weer kunnen terugpakken.”

538 heeft veel last van de coronacrisis, stelt Marc Adriani. “Omdat de echte Radio 538-luisteraar in de auto of op het werk luistert. Tel daarbij op dat Coen en Sander even geen duo meer waren, omdat Coen een burn-out had.” Ook heeft 538 vanwege de coronacrisis flink minder geld uitgegeven aan marketing. “We hebben relatief weinig van ons kunnen laten horen in die periode en je moet als radiozender top-of-mind blijven.”

Reorganisatie

Talpa Network, het moederbedrijf van Radio 538, voerde eerder dit jaar een forse reorganisatie door in de radiotak. Zo’n honderd medewerkers moesten het veld ruimen, waaronder meerdere radio-dj’s.

De programmering ging vervolgens op de schop, met onder meer de komst van Wietze de Jager tijdens de lunchuren. “We zien nu dat het bereik weer toeneemt en we kunnen ook de marketingmachine weer aanzetten”, aldus Marc.

Meer luistercijfers in ons luistercijferdossier.

Foto: Talpa Network | William Rutten

Top 2000 gaat door, weer vanuit café in Beeld en Geluid

De Top 2000 van NPO Radio 2 gaat dit jaar door, ondanks alle beperkingen rondom het coronavirus. Het populaire radio-evenement zendt ook als vanouds uit vanuit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid in Hilversum. Maar veel is ook nog onduidelijk, bijvoorbeeld of en hoeveel publiek er ontvangen kan worden.

Achter de schermen bij Radio 2 wordt hard gewerkt aan een ‘coronaproof’-editie van de Top 2000. De lijst met de tweeduizend populairste platen ooit gemaakt is altijd een publiekstrekker, maar dat zit er dit jaar vanwege het coronavirus niet in.

“De Top 2000 gaat dit jaar gewoon door, vanuit het Top 2000 Café. Of we daar wel of niet publiek, en zo ja hoeveel, bij kunnen ontvangen, is op dit moment nog niet duidelijk”, laat een woordvoerder van de zender weten.

Foto: NPO Radio 2

Coen Swijnenberg openhartig over burn-out: “Ik wilde echt even afstand van alles”

In de week dat Coen Swijnenberg en Sander Lantinga precies zestien jaar een radioduo vormen, blikt Coen ook terug op een zware periode: de 538-jock was een half jaar lang uit de roulatie vanwege een burn-out. “Als je op een gegeven moment zo slecht gaat, dan wil je even met niets en niemand te maken hebben. Dan wil je echt even die afstand, zeker met werk. Hoe leuk en geweldig dat werk ook is”, aldus Coen op de site van 538.nl.

Er ging het gerucht dat Coen en Sander geen contact met elkaar hadden in de tijd dat Coen ziek thuis zat. “Dat is niet waar”, zegt Sander daarover. “Ik heb Coen wel gelaten. Ondanks dat we vrienden zijn, ben ik toch ook een weerspiegeling van het werk. Laat ik het zo zeggen: ik heb het initiatief bij Coen gelaten. We hebben wel appcontact gehad en ik ben ook twee of drie keer naar zijn huis geweest.”

Warmte gevoeld

Té veel het contact zoeken werkt niet, stelt Sander. “Ik heb niet om de twee dagen geappt: hoe gaat het nu met je? Want ik weet uit eigen ervaring dat dat alleen maar als vervelend kan worden ervaren. Als ik vraag: hoe gaat het, dan denkt hij misschien ook dat ik vanuit een soort van radiobelang handel.”

Coen beaamt dat. “Vanuit werk heb ik altijd heel erg het gevoel gehad dat ze voor me klaarstonden wanneer ik iets nodig had. Die warmte heb ik gevoeld, ondanks dat we misschien niet dagelijks contact hadden.”

De 538-jock zat van begin november tot half mei ziek thuis. De terugkeer op de radio was heel spannend. “Het voelt ook allemaal heel onwennig. Het is voor mij ook wennen om achter de knoppen te zitten en weer voor de microfoon te zitten”, zei Coen eerder.

Foto: Radio 538

Sky Radio Christmas weer te ontvangen via DAB+

Sky Christmas

De dagen worden donkerder en kerstmis komt dichterbij. Sinds gisteravond is het themakanaal Sky Radio Christmas weer te horen op DAB+. Het kanaal met louter kerstmuziek was via online al een kleine maand te ontvangen. Het kerstkanaal vervangt op de digitale radio tijdelijk Sky Radio Hits.

Na Sinterklaas gaat ook de FM-zender volledig over op kerstmuziek. Dat legt Sky Radio geen windeieren; vorig jaar bereikte de zender zo’n 3,5 miljoen luisteraars met ‘The Christmas Station’.

Fabienne de Vries en Patricia van Liemt terug op de radio bij GoodLIFE Radio

Opening in de studio van GoodLIFE Radio

Patricia van Liemt en Fabienne de Vries keren terug op de radio bij de online zender GoodLIFE Radio. De zender is gisteren gelanceerd en is een initiatief van YPCA, De Radiofabriek. OOk Martine Hauwert, Vivian Reijs en Michiel de Zeeuw krijgen een programma op de zender.

GoodLIFE Radio wil luisteraars dagelijks inspiratie bieden om het leven beter en completer te maken. Het station brengt muziek, updates, reportages en verschillende themaprogramma’s.
Thema’s die op de nieuwe lifestylezender een centrale rol krijgen zijn o.a. gezondheid, koken, wonen, persoonlijke ontwikkeling, hobby, muziek, entertainment, showbizz en reizen. Maar ook liefde, relaties en seks. Het station wil hiermee inspelen op de huidige coronapandemie, waarin mensen meer tijd thuis doorbrengen en worden beperkt in hun uitgaans- en reismogelijkheden.

Lars Schotanus van YPCA, De Radiofabriek: “Ondanks alle negatieve berichtgeving en beperkingen in de huidige coronatijd, willen wij met GoodLIFE Radio juist ook een positieve toon zetten. Mensen werken meer thuis, besteden meer tijd met hun gezin, nemen de tijd om uitgebreider te koken, kiezen een lekkerder wijntje en…luisteren meer radio en meer podcasts! Daar spelen we volledig op in met dit nieuwe station en brengen de entertainment gewoon bij iedereen thuis”.

‘Toute Fabienne’

Fabienne de Vries op GoodLIFE Radio terug met een radiovariant van het razend populaire TMF TV programma ‘Toute Fabienne’. Fabienne de Vries: “Ik vind het super leuk om na zo’n lange tijd weer terug te zijn met ‘Toute Fabienne’. Ook wel een beetje spannend trouwens. Toute Fabienne op TMF was echt mijn kindje, waar ik volledig mijn ei in kwijt kon. Muziek en entertainment, dat is waar mijn passie ligt. Uiteraard zullen we in de radioversie van Toute Fabienne ook weer de link leggen naar de muziek uit de jaren ‘90.”

Voor Fabienne is radio geen onbekende. Aan het eind van de 90’s en begin van de 00’s viel ze in op Radio Veronica, Radio 538 en RTL FM.

Patricia van Liemt

Patricia van Liemt spreekt in haar programma ‘Let’s Talk About Sex(e)’ over seks en gender. Onder deze titel maakt Patricia ook een podcastserie. Patricia was tot een jaar geleden sidekick bij de ochtendshow van 100% NL. Eerder was ze ook sidekick van Jeroen van Inkel op Qmusic.

Jan Joost van Gangelen doet de Veronica-ochtendshow op vrijdag

Jan Joost van Gangelen

Jan Joost van Gangelen gaat vanaf november de ochtendshow op Radio Veronica maken op vrijdagen. De overige dagen zal Wilfred Genee te horen zijn, maar die maakt op vrijdag ook een programma op BNR Nieuwsradio en op Veronica TV. Nu is dezelfde constructie er ook in de middag.

“Ik ben voor het laatst voor achten opgestaan in de tweede klas op de middelbare school. Het is gelukkig maar één dag in de week”, zei Van Gangelen op Radio 538. De presentator werkt de avond vaak tot laat. “Dan slaap ik om 2 uur en moet ik om 5 uur op. Dan tot 9 uur knallen en daarna weer naar bed.”

Twee uur

De ochtendshow gaat van 07:00 tot 09:00 uur duren en is dus maar twee uur. “Het was nog wel een onderwerp van gesprek om eerder te beginnen en later te eindigen. Maar Wilfred heeft Voetbal Inside op tv, de Champions League en BNR, dus dat is ‘m niet geworden.”

Jan Joost Van Gangelen presenteert momenteel meerdere programma’s op Fox Sports.

Foto: Radio Veronica – Remko Modderkolk

Domien Verschuuren: “Ik kan mijn eigen winden niet meer ruiken”

Qmusic-dj Domien Verschuuren heeft het idee dat hij z’n eigen winden niet meer kan ruiken. “Maar ik ga het niet vragen aan anderen ter controle”, zegt hij tegen de NOS. Mogelijk heeft hij last van een coronabesmetting eerder dit jaar. Hij is niet getest, maar het blijkt dat een vervormde smaak- en geurbelevenis bij meer mensen voorkomt, corona hebben gehad.

Waarschijnlijk is Verschuuren besmet geweest omdat hij in het voorjaar ook opeens niets meer kon ruiken of proeven. In zijn show op Qmusic riep hij gisteren ex-patiënten op hun ervaringen te delen. “Ik kreeg bijna 200 reacties van mensen. Ze zeiden: ‘Ik dacht dat alleen ik dit had’, of ‘ik durfde er met niemand over te praten’. Dat is ook precies waarom ik het deed, want er is zo weinig over te vinden op internet.”

Geur en smaak

Het is niet bekend hoeveel coronapatiënten later nog last krijgen met hun geur of smaak. Vermoedelijk gaat het om tweederde van alle besmette mensen. Een klein deel houdt er langdurig last van.

Foto: Qmusic

Coen en Sander stoppen voorlopig nog niet

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga denken voorlopig nog niet aan stoppen. Het dj-duo van Radio 538 viert vandaag het 16-jarig jubileum met een zeven uur durend programma. “Ik zie ons dit niet nog zestien jaar doen, maar ik zie ons voorlopig eerder voor elkaar kiezen dan voor onszelf”, vertelt Lantinga in gesprek met NU.nl. “Zolang het fris en levendig blijft en mensen er plezier uit halen, is het zonde om te stoppen. Maar ik vind wel dat we even flink moeten nadenken als de sleet erin raakt en het een herhaling van zetten wordt.”

Dat vindt Swijnenberg ook. “Wij hebben afgesproken dat we eerlijk moeten zijn als we elkaar aankijken en hét er niet is. Dan moeten we niet doorgaan omdat we op een lekkere plek zitten, met een mooi salaris, of om welke reden dan ook.”

Middagshow

Het duo begon zestien jaar geleden, in 2004, met een programma op de vrijdagavond van 3FM en groeiden uit tot één van de populairste middagshows op de Nederlandse radio. In augustus 2015 verhuisde het programma van 3FM naar Radio 538 waar Coen en Sander iedere maandag tot en met donderdag te horen zijn.

Hoe het jubileumprogramma eruit komt te zien is nog een verrassing. “Er komen gasten, vast een paar optredens en we delen zelf ook uit: we gaan alleen de leukste liedjes van de afgelopen jaren draaien”, zegt Lantinga.

Ruud de Wild maakt programma noodgedwongen vanuit huis

Ruud de Wild moet zijn middagprogramma op NPO Radio 2 deze week vanuit huis maken. Hij is met zijn vriendin Olcay Gulsen in Lissabon geweest en daar geldt code oranje. En dus moet je 10 dagen in quarantaine bij terugkomst. “We hadden niet goed gekeken, dus we zijn domme rukkers”, zegt hij.

“Portugal hoeft niet, Lissabon wel”, zegt de dj. “We hebben niet goed gekeken, heel dom.” Alleen het gebied rond de hoofdstad is oranje, de rest van Portugal is code geel. “We hebben overlegd met de NPO en die zeiden dat we respect moeten hebben voor de situatie. Dus moeten we een week in quarantaine.” Olcay is voor de gelegenheid de sidekick van Ruud de Wild.

Het is niet de eerste dj die in quarantaine moet. Onder andere Bert Haandrikman, Mark Labrand en Sander Hoogendoorn moesten thuis blijven.

Dit bericht bekijken op Instagram

Want wij zijn stout geweest…

Een bericht gedeeld door Ruud de Wild (@ruuddewild) op

Missie 538: Radio 538 in actie voor de voedselbank

Missie 538 2020

Radio 538 komt in december met ‘Missie 538’ in actie voor de voedselbank. Van 14 tot en met 18 december zetten de dj’s van 538 alles op alles om zoveel mogelijk mensen te helpen dit doen ze door uitdagingen aan te gaan en verzoekplaten tegen betaling te draaien.

Er worden vier teams samengesteld voor Missie 538: Team Ochtendshow, Team Wietze, Team Coen en Sander en Team Barend en Mart. De dj’s gaan uitdagingen aan om zoveel mogelijk geld op te halen voor de voedselbank. Ze gaan het land in, op zoek naar mooie en bijzondere verhalen. Luisteraars kunnen een bod uitbrengen om hun favoriete plaat op de radio te krijgen en bepalen dus wat Radio 538 die week draait. Ook platen die normaliter niet op 538 gedraaid worden. ‘Missie 538’ gaat een bijzondere radioweek worden: alles voor de voedselbank.

Sander Lantinga: “Ter voorbereiding voor Missie 538 hebben we een dag meegelopen bij één van de voedselbanken, om zo met eigen ogen te zien wat voor goed werk alle vrijwilligers dag-in-dag-uit leveren.”
Coen Swijnenberg vult zijn collega aan: “Helaas heeft een groeiend aantal mensen de hulp van de voedselbank nodig en ik vind het te gek dat we ons met heel 538 gaan inzetten voor een organisatie die het zo goed kan gebruiken.”

Frank Dane: “Het mooie aan de voedselbank is dat het allemaal draait op vrijwilligers en donateurs van voedsel. Maar er worden natuurlijk ook veel kosten gemaakt, vooral in dit corona-jaar. Ik hoop dat we met onze actieweek daar een steentje aan kunnen bijdragen, zodat de voedselbank in de toekomst nog meer mensen kan helpen. Toen ik na een dag meelopen bij de voedselbank gevraagd werd om ambassadeur te worden hoefde ik geen seconde na te denken. Er wordt hier zoveel bijzonder een nodig werk verricht, ik vind het een hele eer.”

In Nederland leven bijna één miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen Nederlanders die het zelf even niet redden door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Door het coronavirus is het aantal mensen dat de voedselbank nodig heeft gestegen en daarom is het de missie van 538 om te helpen.

538 voor War Child

Een aantal jaar geleden deed 538 een soort gelijke actie voor War Child om geld in te zamelen. Hiervoor gingen ze door het land om geld op te halen, deze actie stopte na drie jaar in 2012.

Giel Beelen: “Qmusic is de beste commerciële zender”

Giel Beelen vindt dat Qmusic de beste commerciële zender is. Dat zei hij op NPO Radio 1. “Ik vind het heel knap hoe de zender klinkt als een familie en ze bijzondere radiospelletjes hebben. En ze zijn vanaf de onderkant gekomen zonder grote sterren, gewoon heel eigen.”

Hij vindt niet dat Radio Veronica hetzelfde zou moeten doen. “Het is een heel ander radiostation. Qmusic is een hitradiostation en Veronica is dat niet en moet dat ook helemaal niet zijn.”

Tijm

Afgelopen week maakte de dj weer radio bij de NPO. Hij begon in de vroege ochtend op NPO Radio 2. Voor zijn afscheid bij Radio Veronica heeft hij John de Mol niet gesproken. “Ik weet dat het verhaal heel erg gaat alsof hij zich overal mee bemoeit. En in het begin hebben we wel een gesprek gehad. Maar het is niet iemand die bij mijn programma betrokken was.”

Hij heeft de grote Talpa-baas wel een cadeautje gegeven. “Ik gaf alle medewerkers en John de Mol een potje met tijm erin en daar stond dan bij ‘It’s tijm to go’.”

NPO Radio 4

In het verleden maakte Beelen het programma ‘Virus’ op NPO Radio 4 en hij gaat nu weer iets doen voor de publieke klassieke muziekzender. “Ik geloof dat het meer een podcast gaat worden. Ik vind het al leuk dat BNNVARA de ambitie heeft om iets op Radio 4 te doen.” Wat de precieze invulling wordt is nog niet bekend. “Klassieke muziek is wel de basis.”

Foto: Videostill NPO Radio 2

Emmely de Wilt: Ik voel de druk van het tijdslot op Radio 2

Emmely de Wilt is sinds begin deze maand op zaterdag en zondag van 10:00 tot 12:00 uur te horen op NPO Radio 2. “Het zijn grote tijdsloten, ik voel die druk wel”, vertelt ze in de podcast ‘Dit Was De Radio’. “Die druk is in de avond wel minder, want dan luisteren er sec veel minder mensen en is de sfeer anders. Maar ik ben de ochtend wel echt gaan waarderen. Je zit in een actiever patroon en je merkt echt wat de mensen doen.”

Het is hard gegaan met de carrière van Emmely bij Radio 2. Na een nachtprogramma, kreeg ze begin dit jaar haar eigen weekendprogramma op de zender. Een paar maanden later kwam daar een programma op de zaterdag bij. Begin dit jaar won ze bovendien de Marconi Award voor Aanstormend Talent. “Het is wel non-stop vol gaan. Ik blijk nog 6000 uren vakantie uren te kunnen opnemen bij KRO-NCRV”, zegt Emmely.

“Ik werk altijd, ik heb al zeven jaar geen kerst gevierd. Met de Top 2000 werk ik ook altijd. Maar ik vind het ook heel leuk, dat scheelt. Ik verheug me erop om in een rustiger vaarwater te komen. Dat ik even afstand kan nemen en dan bedenken: wat vet dat dit allemaal gebeurt. Ik wil wat meer ruimte in m’n hoofd om daar van te kunnen genieten.”

De Staat van Stasse

Emmely begon in januari 2014 als redacteur bij ‘De Staat van Stasse’ op Radio 2. “Ik heb er vier jaar gewerkt als redacteur. Stefan Stasse is een soort oom van mij. Qua stijl lijk ik wel op Stefan, maar we hebben wel allebei een heel andere toon. Stefan is wel een grote held en een groot voorbeeld voor mij.”

De radiomaakster viel regelmatig in voor het avondprogramma op Radio 2. “Ik heb me best wel afgevraagd: past de ochtend wel bij mij of ben ik toch meer van de avond. Maar uiteindelijk maakt het niet uit.”

De podcast ‘Dit Was De Radio’ met Emmely is via deze link te beluisteren.

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Laatste dag om te stemmen op de RadioFreak Awards

Tot 19:00 uur vanavond zijn de stembussen van de RadioFreak Awards open. Tot die tijd kun je nog stemmen op je favoriete sidekick, nieuwslezer, vormgeving, verslaggever of nachtprogramma. Ook is er een award voor de ‘Beste Marketing’.

RadioFreak.nl zet radiomakers en medewerkers van radiostations achter de schermen in het zonnetje. Stemmen kan tot 19:00 uur op de speciale Awards-pagina. Door te stemmen maak je kans op het RadioFreak-prijzenpakket met een DAB+-radio van AlleKabels.nl.

>> Stem op de RadioFreak Awards 2020

Nominaties

De genomineerden voor de RadioFreak Awards 2020​ (seizoen september 2019 t/m augustus 2020)​ zijn geselecteerd door de programmadirecteuren of zendermanagers van de landelijke radiostations in Nederland. Zij mochten per categorie één persoon of radiostation nomineren, uitgezonderd mensen van hun eigen zender.

Op basis van die inzendingen heeft RadioFreak een top drie samengesteld met de drie meest genoemde namen of stations.

Genomineerden

Beste nieuwslezer
Henk Blok (Radio 538)
Carmen Verheul (NPO Radio 2)
Ronald Remmelzwaan (ANP)

Beste nachtprogramma
Rick van V doet 2 (NPO Radio 2)
Martijn Kolkman (Qmusic)
Miss Podcast (NPO Radio 1)

Beste verslaggever
Wilma Borgman (NPO Radio 1 / NOS)
Joris Kreugel (NPO Radio 5 / EenVandaag)
Marc Robin Visscher (NPO Radio 1 / NOS)

Beste sidekick
Chris Bergström (Radio 538)
Caroline Brouwer (NPO Radio 2)
Rick Romijn (Radio Veronica)

Beste vormgeving
Radio 538
NPO Radio 2
SLAM!

Beste marketing
Qmusic
KINK
Sky Radio

Stemmen op de genomineerden kan tot vanavond 19:00 uur via ​radiofreak.nl/awards​.

Foto: RadioFreak.nl

3FM-dj’s lopen voor The Lifeline 2020 van Roermond naar Zwolle

Drie dj-duo’s lopen in de week voor Kerst van Roermond naar Zwolle. Sander Hoogendoorn en Timur Perlin, Frank van der Lende en Eva Koreman, en Wijnand Speelman en Rob Janssen zijn de 3FM dj-teams die de lange wandeltocht gaan maken in december.

Onder de noemer ‘help de helpers’ zamelt 3FM dit jaar geld in voor het Rode Kruis, dat hulpverleners ontlast en de verspreiding van corona tegengaat, in zowel Nederland als het buitenland. Luisteraars kunnen zelf geld ophalen door in hun eigen omgeving mee te lopen en zich per gelopen kilometer laten sponsoren. Ook blijft het mogelijk om tegen betaling een plaat aan te vragen.

De route die de 3FM-dj’s dit jaar lopen begint in Roermond, in Limburg, en voert via Brabant en Gelderland naar Overijssel, waar de dj’s in Zwolle finishen. Het gaat om een route van bijna 500 kilometer.

“Met deze editie van The Lifeline komen we in actie voor de medische hulpverleners en hun ondersteuners”, zegt 3FM-dj Sander Hoogendoorn. “Met de opbrengst zorgen we dat de hoogspanning van de hulpverleners verlicht wordt en helpen we mee om de verspreiding van corona tegen te gaan. Kom in actie en help de helpers.”

Foto: NPO 3FM

Coen Swijnenberg: Wij zijn ons salaris dubbel en dwars waard

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga vormen precies zestien jaar een radioduo. In een uitgebreid interview op de site van Radio 538 blikken de jocks vooruit en kijken ze terug. Daarin gaan ze ook in op hun salaris: hebben ze een ‘ongezond hoog salaris’?

Coen: “Haal het woordje ongezond eruit. Ik denk niet dat Radio 538 of John de Mol ons een ongezond hoog salaris zou betalen. Een salaris dat hij niet zou kunnen terugverdienen, want dan wordt het ongezond. Ik denk dat wij ons salaris dubbel en dwars waard zijn.”

Over het salaris van Coen en Sander gaan al jaren de wildste verhalen. Feit is dat ze meer verdienen dan de ruim twee ton die ze in hun tijd bij 3FM kregen. Coen nu: “Ik moet wel eerlijk toegeven dat kleine Coen, toen hij vroeger bij de lokale omroep werkte en droomde van een grotemensenbaan bij de radio, nooit had gedacht dat hij dit salaris had kunnen verdienen met een dagelijks programmaatje.”

Wrang

Sander daarop: “Het is soms wel wrang, zeker de laatste maanden waarin er mensen zijn die keihard werken. Soms zestien uur per dag, die ontzettend belangrijke dingen doen, onmisbaar zijn voor de samenleving en die gewoon heel weinig verdienen.”

Daarop gekscherend: “Zoals de presentator van ‘De Vooravond'”, waarmee hij doelt op Renze Klamer, die de 538-dj’s voor het speciale gesprek interviewde.

Foto: Radio 538

Frits Spits ontvangt oeuvreprijs vanwege zijn inzet voor Nederlandse muziek

Frits Spits heeft een oeuvreprijs ontvangen vanwege zijn inzet voor de Nederlandse muziek gedurende zijn radiocarrière van ruim 40 jaar. Frits kreeg de Buma NL Award Industry van auteursorganisatie Buma/Stemra.

“Spits heeft het Nederlandstalige lied bij een breed en geïnteresseerd publiek onder de aandacht gebracht”, aldus de organisatie. “De radiomaker wist altijd een grote groep mensen uit verschillende leeftijdscategorieën en uit alle lagen van de bevolking te bereiken. Niet voor niets werd hij in 2019 al door een vakjury van de VARA-gids uitgeroepen tot ‘Belangrijkste Radiomaker Van De Eeuw’. Collega’s noemen hem dan ook vaak een radiokunstenaar.”

Vorig jaar werd Frits nog uitgeroepen tot belangrijkste radiomaker van de afgelopen eeuw.

Foto: Stijn Ghijsen | KRO-NCRV

3,872FansLike
9,364VolgersVolg