Home Blog

Rob Stenders vanaf januari terug in de middag op Radio 2

Rob Stenders

Rob Stenders keert vanaf januari weer terug op NPO Radio 2. De dj is in het nieuwe jaar iedere maandag tot en met donderdag tussen 14:00 en 16:00 uur te horen. Annemieke Schollaardt, nu nog op dat tijdslot te horen, gaat van vrijdag tot en met zondag van 14:00 tot 16:00 uur een programma maken. Bij afwezigheid vervangen zij elkaar. Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanmiddag bekendgemaakt.

Marc Adriani stopt met zijn programma ‘Het Platenpaleis’. Paul Rabbering neemt het stokje over en is vanaf januari iedere vrijdagavond van 20:00 tot 22:00 uur te horen. Rob Stenders is daarna tot middernacht te horen. Rabberings programma’s op zaterdag en zondag komen te vervallen.

Stefan Stasse

Stefan Stasse behoudt zijn avondprogramma op Radio 2. De NPO was lange tijd voornemens Annemieke Schollaardt naar de avonduren te verplaatsen, waardoor Stasse het veld zou moeten ruimen. De plannen van de NPO stuitten op felle kritiek van zowel AVROTROS als KRO-NCRV. Laatstgenoemde omroep dreigde zelfs met juridische stappen.

“Ik ben ontzettend blij en opgelucht dat er nu duidelijkheid is voor het programma en de luisteraars”, reageert Stasse. “De afgelopen weken hebben we duizenden hartverwarmende reacties gekregen van luisteraars. Dat was een enorme steun. Ik ben blij voor mezelf, en mijn directe collega’s, maar vooral blij voor onze luisteraars dat ‘De Staat van Stasse’ gewoon blijft op Radio 2.”

Omroepwissel Stenders

Rob Stenders raakte eind augustus zijn programma op Radio 2 kwijt doordat hij de overstap maakte van AVROTROS naar BNNVARA. Stenders had gehoopt dat hij met de omroepwissel zijn programma kon behouden, maar daar staken zowel de NPO als AVROTROS een stokje voor.

Stenders gaf daarop aan ‘zich overreden te voelen door 7 bussen‘. Vanaf januari maakt hij het middagprogramma niet meer voor AVROTROS, maar voor zijn nieuwe werkgever BNNVARA.

NPO Radio 1

Ook op NPO Radio 1 verandert het nodige. Ghislaine Plag is vanaf het nieuwe jaar van 09:30 tot 11:30 uur te horen; nu is dat nog tot 12:00 uur. Sven Kockelmann gaat het gat tussen 11:30 en 12:00 uur vullen met het kritisch bevragen van hoofdrolspelers uit het nieuws in een 1-op-1 interview.

Vanaf 2018 gaat de nieuws- en actualiteitenzender ook meer inzetten op politiek: dagelijks tussen 15:30 en 16:00 uur is er vast politiek onderdeel tijdens EenVandaag. Het wekelijkse Kamerbreed op zaterdag maakt plaats voor een nieuwe talkshow van de AVROTROS met Jort Kelder.

Ook is er dagelijks een half uur sport tussen 13:30 en 14:00 uur tijdens De Nieuws BV. Op vrijdagavond is vanaf het nieuwe jaar het kookprogramma Mangiare! (NTR, 19:30-20:30 uur) te horen.

NPO Radio 5

Henk Mouwe, presentator van het ochtendprogramma op NPO Radio 5, gaat binnenkort met pensioen. Hoe zijn plek opgevuld wordt, maakt Omroep MAX later dit jaar bekend. De rest van de programmering van Radio 5 blijft onveranderd.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2

Gijs Staverman wil muziek, humor en actualiteit verbinden in nieuw middagprogramma

Gijs Staverman start maandag met zijn nieuwe middagprogramma Gijs 2.4 op voor de KRO-NCRV NPO Radio 2. Daarin wil hij veel muziek draaien, maar ook cabaret laten horen en de luisteraar de ruimte geven.

Na zeven jaar het lunchprogramma Gijs 2.0 gepresenteerd te hebben, is dj Gijs Staverman voortaan van maandag tot en met donderdag te horen tussen 14.00 en 16.00 uur. Daar zat Rob Stenders die onlangs naar Radio Veronica verkaste.

“Ik vind het een grote eer om één van de best beluisterde tijdstippen van NPO Radio 2 voor mijn rekening te mogen nemen. Het zijn grote schoenen om te vullen, maar gelukkig heb ik maat 46 en het gaat vast lukken. Ik heb ontzettend genoten van Gijs 2.0 en heb veel bijzondere momenten beleefd met mijn gasten en de luisteraars. Het voelt goed om vernieuwing aan te brengen, met natuurlijk ook rubrieken die gewoon bij de show horen. Daarom ook de naam: Gijs 2.4.”

Items

Een terugkerend onderdeel wordt Stavermans Disco, waarin elke dag een nieuwe discotrack wordt toegevoegd aan de enorme Spotify-lijst die Gijs inmiddels heeft. Ook speelt Gijs met cabaretfragmenten op humoristische wijze in op de actualiteit. De rubriek ‘Beat the minute’; het bekende muziekspel van Gijs 2.0, met platen uit de Top 2000 van NPO Radio 2 krijgt ook een plek in de show. Net als de bekende ‘uitsmijter’ van Gijs, waarin de laatste plaat, passend bij opvallend nieuws van de dag, wordt gekozen door een luisteraar. 

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Stroomstoring legt 100% NL en SLAM! plat

Een stroomstoring heeft 100% NL en SLAM! korte tijd platgelegd. Die begon even voor half 12 en rond tien voor twaalf werkte alles weer. Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk. Dj Thomas van Empelen was net bezig met zijn programma op 100% NL. SLAM! heeft de mixmarathon op vrijdag.

“Beide zenders hebben hier heel kort last van gehad”, laat een woordvoerster weten. De zogenaamde noodband is gaan lopen. Inmiddels zijn beide zenders weer live en draaien volgens schema.”

Foto: Floris Heuer

Broadcastbeurs IBC wil doorgaan in de RAI

Radio IBC, powered by Kermis FM

De organisatie van Broadcastbeurs IBC wil in september gewoon weer in de RAI in Amsterdam doorgaan. De beurs staat gepland 10 tot en met 13 september. “We willen een veilige en succesvolle IBC2021 in the RAI”. Vorig jaar werd de beurs afgelast.

Dus gaat het plannen van het evenement gewoon door. “We volgen de ontwikkelingen over de hele wereld op de voet en zijn met belanghebbenden in gesprek voor de nodige gezondheids- en veiligheidsmaatregelen, zodat de IBC een veilige omgeving is voor bedrijven en bezoekers”, zegt de organisatie in een statement. “We hebben regelmatig contact met de gemeente Amsterdam en de RAI. Zij werken samen met het RIVM en de GGD

Er worden verschillende maatregelen getroffen. Zo moet iedereen regelmatig de handen wassen, mogen er geen handen geschud worden, mondkapjes zijn verplicht en de anderhalve meter afstand moet in acht worden gehouden. “Het kan nog zijn dat deze maatregelen veranderen richting de IBC in september.”

De IBC is de beurs voor broadcastprofessionals. Elk jaar komen er 50.000 geïnteresseerden uit landen over de hele wereld op af.

Timur Perlin zendt half uur lang Belgische radiozender uit op 3FM

Timur Perlin NPO 3FM

Het Vlaamse radiostation MNM is vanmiddag ruim een half uur lang te horen geweest op de frequentie van NPO 3FM in Nederland. Timur Perlin prikte de uitzendingen door in zijn lunchprogramma.

Rond 13:15 uur had Timur luisteraar Devin aan de lijn, die in België woont en graag naar 3FM luistert. Timur gaf aan dat hij dat niet wilde hebben en dat Belgen gewoon naar Belgische zenders moeten luisteren. “Betaal jij belasting voor deze zender? Ik wil geen freeloaders in de uitzending”, zei Timur tegen de luisteraar. “Zet de radio maar uit, ik wil het niet hebben.” Hij besloot daarop de Belgische radio uit te zenden en zette MNM op.

Het bleek geen grap van een minuut, want na afloop van de plaat die op dat moment te horen was op MNM, liet Timur de zender gewoon opstaan. De jingles, presentaties van Sen De Paepe en zelfs het reclameblok waren integraal te horen op 3FM.

Na een kwartier kwam Timur heel even door de uitzending heen om te melden dat, zolang de luisteraar uit België bleef luisteren, hij Belgische radio zou blijven uitzenden. Uiteindelijk stopte de dj om tien voor twee met de grap. Inmiddels waren er allerlei berichtjes binnengekomen van luisteraars die weer gewoon 3FM wilden horen.

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM

BNNVARA: Wij namen voortouw met ingrijpen op 3FM

BNNVARA heeft naar eigen zeggen vorig jaar het initiatief genomen om de programmering van NPO 3FM op de schop te gooien. “BNNVARA nam het voortouw met een flinke ingreep in de programmering om de alsmaar dalende luistercijfers een halt toe te roepen”, schrijft de omroep in het jaarverslag.

Het programmaschema van 3FM veranderde in april 2020 fors, met onder meer Frank van der Lende en Eva Koreman als nieuwe presentatoren van de middagshow. BNNVARA, dat verreweg de meeste zendtijd heeft op 3FM, haalde ook Timur Perlin terug naar de zender. De jock presenteert er sinds ruim een jaar het lunchprogramma.

Volgens BNNVARA schreef het ochtendprogramma van Sander Hoogendoorn op 3FM bovendien geschiedenis, door zoveel mogelijk radiostations tegelijkertijd You’ll Never Walk Alone te laten draaien. 183 radiostations wereldwijd deden mee aan het initiatief van de ochtend-dj van 3FM.

Luistercijfers

De veranderingen bij 3FM hebben tot dusverre niet geleid tot een stijging van de luistercijfers. Het station bleef het afgelopen jaar schommelen tussen de 1,9 en 2,4 procent marktaandeel. Momenteel zit het station op 2,2 procent.

Zendermanager Sharid Alles zei precies twee jaar geleden: “Als 3FM over twee jaar nog steeds 2,5 procent marktaandeel heeft, ben ik weg.” Later trok ze die uitspraak weer in.

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM

Femke van der Veen valt in op Radio Veronica

Femke van der Veen is komend weekend te horen op Radio Veronica. Tussen 15:00 en 18:00 uur vervangt ze Silvan Stoet, die eerder aangaf te stoppen om over te stappen naar Radio 10. Afgelopen weekend was Van der Veen ook al te horen.

Van der Veen was tot eind september vorig jaar te horen op Kink met het programma ‘Kink & Fem’. “Ik heb besloten om ‘ja’ te zeggen tegen een nieuwe uitdaging binnen m’n ‘oude’ vakgebied”, zei ze daar toch over. Nu is ze toch weer terug op de radio.

Of de dj vaker op Radio Veronica te horen zal zijn in de toekomst is onduidelijk.

Stefan Stasse: Rob Janssen en ik hebben iets gemeen

Rob Janssens manier van radiomaken heeft het nodige weg van die van Stefan Stasse. “Ik heb het gevoel dat wij wel iets gemeen hebben. In Robs show zit ook dat variété (show, cabaret, red.). Dat vind ik echt heel erg leuk”, zegt Stefan in de podcast In Vorm. “Rob vindt mijn programma ook heel leuk, heb ik begrepen.”

Naast 3FM-dj Rob Janssen, noemt Stefan ook Timur Perlin een bijzondere radiomaker. “Want bij Timur weet je nooit wat er gebeurt na die plaat, welke hoek hij opgaat. Van begin tot het einde moet hij kunnen verbeelden wat hij doet. Dat variété heeft hij ook.”

Stefan, in de avonduren te horen met ‘De Staat van Stasse’ op NPO Radio 2, zegt geen strak muziekprogramma te kunnen maken. “Dat zou ik nooit kunnen doen. Drie platen, die over het algemeen ook nog door een computer zijn samengesteld, en dan een jingle er tussendoor. Dan kondig je de laatste drie platen af en je teast weer naar de volgende plaat. Ik snap het dan niet, ik vind het ook heel moeilijk om een doorstart te maken.”

Foto: Stijn Ghijsen | KRO-NCRV

Radioreclamebestedingen stijgen in eerste kwartaal van 2021

De totale netto radioreclamebestedingen zijn in het eerste kwartaal van 2021 gestegen met 2,3 procent, tot 36 miljoen euro. De adverteerders met de grootste investeringen komen uit de branches telecom, ICT, media en zakelijke dienstverlening. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Radio Advies Bureau (RAB).

Voor het eerst geeft het RAB ook inzicht in de digitale radioreclamebestedingen: 1,5 miljoen euro in het eerste kwartaal. De groei van radioreclame komt vooral op het digitale conto. De omzet in de radioreclameblokken kent een lichte stijging en komt uit op 32,3 miljoen euro. Voorheen was de digitale radioreclame-omzet onderdeel van de totale spotomzet. De non-spot omzet is 2,3 miljoen euro.

Radioconsumenten luisteren op verschillende manieren naar live radio. Er wordt geswitcht tussen IP, FM, DAB+ en digitale kabel. Uit de NLO Streaming Audio Standaard blijkt dat er wekelijks ruim 30 miljoen luisteruren besteed worden aan live radio via IP (bron: NLO/Triton maart 2021).

Foto: Qmusic

NOS houdt radiorechten Olympische Spelen tot en met 2024

De NOS heeft de radiorechten verworven voor de Olympische Spelen van 2022 in Peking en 2024 in Parijs. De omroep heeft een sublicentie gekregen van rechtenhouder Discovery voor radio, tv en online. Hiermee blijven de spelen te horen op NPO Radio 1.

“Het olympisch vuur blijft branden bij de NOS”, zegt Gerard Timmer, algemeen directeur bij de NOS. “We hebben vorig jaar gemerkt wat het gemis van sport betekent voor de samenleving. Sport verbindt, socialiseert en enthousiasmeert. Dat we in de komende vier jaar drie Olympische Spelen voor iedereen in Nederland mogen uitzenden is goed nieuws. Voor het Nederlands publiek, maar ook voor de Nederlandse sport.”

Discovery

Bij Discovery zullen de Spelen volledig te volgen zijn via hun nieuwe streamingsdienst discovery+, Eurosport.nl en de Eurosport App Eurosport.com en op tv via Eurosport 1 en 2. Doordat Discovery alle digitale rechten behoudt, is discovery+ de enige bestemming waar ieder moment van de Olympische Spelen te zien is.

Foto: NOS | Stefan Heijdendael

WNL kritisch over Radio 1: “Vooral D66- en GroenLinks-perspectief”

WNL vindt dat NPO Radio 1 over het algemeen te links is en te weinig aandacht heeft voor het, zoals zij het zelf noemt, gematigde liberale rechtse geluid. “Veel makers zijn het bij dit station veelal toch vooral met elkaar eens. Dat is slecht voor de pluriformiteit. Een VVD-stemmer of CDA-stemmer kan zich soms nauwelijks herkennen in de invalshoeken van de nationale actualiteitenzender. Die herkent met name het perspectief van D66 en GroenLinks”, schrijft WNL in het jaarverslag over 2020.

De omroep wijst erop dat de VVD de grootste partij van Nederland is geworden bij de recente verkiezingen. “Het grote midden van ons land bestaat uit nog een belangrijke en zeer brede stroming: de liberaal-conservatieve.” Volgens WNL klinkt dat geluid te weinig door op de actualiteitenzender. “Radio 1 laat in het algemeen vaak ‘veel-van-hetzelfde’ horen op het gebied van heikele kwesties.”

‘Nauwelijks VVD’ers’

‘WNL Opiniemakers’, dat op zaterdagavond op Radio 1 wordt uitgezonden, brengt volgens de omroep wel het andere geluid. “De omroep zou het programma graag dagelijks uitzenden. Het programma geldt als de wekelijkse bezinning op de journalistiek. De NPO kent nauwelijks VVD’ers, en slechts een sporadische CDA’er. Dat vindt WNL niet representatief of normaal. Sterker nog: het is niet normaal in een pluriform bestel.”

WNL liet eerder al weten meer zendtijd te willen op Radio 1, ook op prominentere tijdstippen. “Kleine omroepen blijven klein, en maken weinig kans op meer. Grote omroepen blijven groot, en maken aanhoudend veel kans, en op de belangrijkste tijdstippen.

’t Wordt nu Laat’

De omroep is ook kritisch dat NPO Radio 2 van het nachtprogramma ’t Wordt Nu Laat’ een muziekprogramma gemaakt heeft. “Het nachtprogramma – met verrassende interviews – werd in maart 2020 op verzoek aangepast. Tijdelijk zonder gasten, vanwege corona. De zender zag in de tijdelijke wijziging aanleiding om het programma voorgoed te wijzigen. Het is nu een muziekprogramma.”

Oud-directeur BNNVARA krijgt 75.000 euro ontslagvergoeding mee

Gert-Jan Hox en Karin van Gilst

Karin van Gilst heeft bij haar vertrek als directeur van BNNVARA een ontslagvergoeding van 75.000 euro meegekregen. Van Gilst was slechts één jaar directeur bij de omroep en kon in de periode aanspraak maken op in totaal 288.641 euro, inclusief de ontslagvergoeding. Dat blijkt uit het nieuwe jaarverslag van BNNVARA.

Van Gilst trad op 1 november 2018 aan als directeur van BNNVARA, maar vertrok ruim een jaar later, op 9 december 2019, weer. “Ik heb geconstateerd dat de echte klik tussen mij en de organisatie niet voldoende aanwezig is. Als dat zo is, dan moet je daar conclusies aan durven verbinden”, zei Van Gilst toen ze vertrok bij de omroep.

Een ontslagvergoeding wordt alleen gegeven als een contract niet met wederzijds goedvinden kan worden beëindigd.

Tweede ontslagvergoeding

Van Gilst krijgt met 75.000 euro de maximale ontslagvergoeding mee die geldt voor ‘topfunctionarissen’ binnen de publieke omroep. Ook in haar vorige baan, als zakelijk directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, kreeg Van Gilst een ontslagpremie mee. Het ging destijds, in 2017, om 60.000 euro.

Hoewel Van Gilst in een officiële verklaring aangaf dat ze het ‘een natuurlijk moment vond om te gaan’, bleek uit een reconstructie van NRC dat ze al enige tijd overhoop lag met collega-directeur Beatrix Ruf.

BNNVARA

Als nieuwe directeur bij BNNVARA moest Van Gilst orde op zaken brengen bij de omroep, waar onrust was ontstaan vanwege het vertrek van de voltallige directie. “Als je verantwoordelijk wilt zijn voor een omroepvereniging die stoer, eerlijk en soms ongezouten is dan moet je ook zo naar jezelf en elkaar kijken”, zei Van Gilst.

De oud-directeur werd vorig jaar definitief opgevolgd door Lonneke van der Zee.

Bezoldiging Karin van Gilst
> 1 november t/m 31 december 2018: 31.482 euro
> 1 januari t/m 9 december 2019: 182.307 euro
> Ontslagvergoeding: 75.000 euro
> Totaal: 288.789 euro

Foto: Barbara Kieboom | BNNVARA

Lex Gaarthuis: Ik hoef niet snel weer terug naar primetime

Lex Gaarthuis vindt een radioprogramma in de primetime-uren, zoals de ochtend- of middagshow, geen grootste wens meer. “Als ik weer terugkom op primetime, wil ik het wel doen onder voorwaarden. Niet financieel, maar creatief. Het moet dan wel zijn wat ik wil”, zegt Lex in de podcast Dit was de Radio.

Lex moest medio 2018 plaatsmaken voor Gerard Ekdom, die van hem de ochtenduren overnam. Lex kreeg daarop een programma in de late avonduren. “Dat was niet leuk, laat ik dat vooropstellen”, zegt Lex. “Doordat Edwin Evers stopte, waren er twee scenario’s: of ze gaan mij op een enorm voetstuk hijsen, of ze gaan de concurrentie verzwakken en Gerard halen. Het werd dat laatste en dat was een scenario dat ik wel begreep.”

De drang naar de belangrijkste radio-uren heeft hij naar eigen zeggen niet meer zo sterk. “Daar is wel wat in veranderd. Het eerste jaar in de late avond had ik zoiets van: ik moet zo snel mogelijk weer terug op primetime. Dat heb ik nu niet meer.”

Coronalied

Lex kwam vorig jaar flink onder vuur te liggen vanwege het coronalied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’. De sketch leverde hem bakken kritiek en meerdere aangiftes op. Het Openbaar Ministerie besloot de zaak uiteindelijk te seponeren en Lex niet te vervolgen. “Zonder er inhoudelijk al te veel op in te gaan, was dat heel heftig”, blikt Lex terug.

Hij zegt geleerd te hebben van alle commotie. “Je moet goed kijken hoe je satire neerzet. Ik heb de grens achteraf totaal niet gezien. Dat heeft z’n gevolgen gehad. Ik had veel beter een inschatting moeten maken over hoe het lied geïnterpreteerd zou kunnen worden. Dat heb ik niet goed gedaan. Het is een harde leerschool geweest.”

Foto: Radio 10

AT5 zegt vertrouwen op in directeur na vertrek adjunct-hoofdredacteur

De redactie van AT5 heeft het vertrouwen opgezegd in Alphons Martens, de directeur van de Amsterdamse stadszender. Aanleiding is het vertrek van adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk, die ruim 25 jaar bij AT5 werkte.

“Het valt ons ontzettend zwaar, zeker voor de Amsterdammer voor wie wij het liefst het vuur uit de sloffen lopen, maar onder deze omstandigheden en onder deze directie kunnen wij niet langer naar behoren ons werk doen”, schrijft de redactieraad van de lokale omroep in een verklaring.

De redactie gaf een week geleden al aan zich ‘journalistiek onthoofd’ te voelen vanwege het vertrek van Pronk.

Foto: AT5

Gemiddelde leeftijd Radio 1-luisteraar stijgt verder: 64 jaar

De gemiddelde leeftijd van de luisteraar van NPO Radio 1 is wederom gestegen, van 63 naar 64 jaar. Vijf jaar geleden was dat nog 61 jaar. “Het publiek van NPO Radio 1 is relatief oud”, meldt de NOS in het jaarverslag over 2020.

Radio 1 probeert al langer om de zender meer te verjongen. Zo werden Dionne Stax en Toine van Peperstraten vorig jaar aangetrokken voor de middaguren. De komst van het programma heeft tot dusverre (nog) niet geleid tot een verjonging van het luisterpubliek.

De NOS heeft verreweg de meeste programma’s op Radio 1. Waar de omroep op online vorig jaar alle records brak, daalde het weekbereik op radio juist iets: van 2,3 naar 2,2 miljoen wekelijkse luisteraars. “De afname van luisterpubliek in de spits vanwege het thuiswerken kan hier een rol bij hebben gespeeld”, aldus de NOS.

Foto: RadioFreak.nl

NPO zoekt naar opvolger voor bestuursvoorzitter Shula Rijxman

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is begonnen met het vinden van een opvolger voor Shula Rijxman, de huidige voorzitter van de raad van bestuur van de NPO. Shula’s termijn als voorzitter loopt eind dit jaar af. Ze kondigde in augustus al aan dat ze daarna haar functie neerlegt.

De NPO heeft de sollicitatieprocedure uitbesteed aan het bureau De Vroedt & Thierry. Sollicitanten wordt onder meer gevraagd naar kwalificaties als ‘is gewend om te werken in een context met veel verschillen stakeholders en belangen’ en ‘gevoel voor politieke en maatschappelijke verhoudingen’. Tot half mei kan worden gereageerd op de vacature.

Shula Rijxman is sinds 2012 lid van de raad van bestuur van de NPO. In 2016 volgde ze Henk Hagoort op als bestuursvoorzitter, waarmee ze een van de hoogste bazen werd van de publieke omroep. De bestuursvoorzitter staat in hiërarchie boven onder meer de directeur Audio van de NPO, Jurre Bosman.

Foto: Michel Schnater | NPO

Wijnand Speelman opnieuw in actie voor stamceldonatie

NPO 3FM staat komende week in het teken van stamceldonatie. KRO-NCRV-dj Wijnand Speelman geeft hiermee een vervolg aan zijn campagne ‘Wijnie2020’ van vorig jaar. Diverse 3FM-programma’s besteden komende week aandacht aan de campagne om meer stamcelmatches te verzamelen. Dat doet de zender samen met stichting Matchis, het Centrum voor Stamceldonoren. De 3FM-dj’s roepen iedereen op zich te registreren als stamceldonor.

De dj trapt zelf de campagne af in zijn programma Weekend Wijnand. Tijdens de campagneweek neemt Wijnand de ochtendshow Sanders Vriendenteam over, waarin hij ook aandacht besteedt aan dit onderwerp. Wijnand belt met donoren, patiënten of een donorarts om de meest gestelde vragen van luisteraars te beantwoorden. Ook andere radioprogramma’s op NPO 3FM delen dagelijks verhalen rond stamceldonatie, zoals Het Betere Werk en Twee Vier. De campagneweek wordt op zaterdag 8 mei afgesloten in het weekendprogramma met een radio-uitzending vanuit cellencomplex Wolvenplein in Utrecht, waar Wijnand Speelman de laatste donateurs werft en de eindstand bekend maakt.

“Toen ik vorig jaar deze actie voor het eerst organiseerde merkte ik pas hoe belangrijk stamceldonoren zijn”, zegt Wijnand over de actie. “Ik sprak mensen die een donatie gedaan hadden en mensen die stamcellen ontvangen hadden en een nieuw leven kregen. Ik sprak ook mensen die er een nodig hadden: Renee van Stijn was 32 jaar toen ze zwanger was en lymfeklierkanker kreeg. Vorig jaar vertelde ze mij haar verhaal en dat een stamceltransplantatie haar leven kon redden. Het mocht helaas niet zo zijn, Renee overleed begin deze maand. Zij is mijn grootste motivatie om ook dit jaar zoveel mogelijk mensen te motiveren om stamceldonor te worden. Het is zo simpel om een leven te redden. Dus waarom wachten?”

Foto: NPO 3FM | Tom van Huisstede

Rick Romijn kwakkelt met gezondheid en mist aantal uitzendingen

Rick Romijn is de komende tijd wat minder aanwezig bij de ochtendshow van Radio Veronica. Dat maakte zijn collega’s vanochtend bekend. Collega Niels van Baarlen zei in de uitzending: “Rick heeft wat gezondheidsproblemen en de komende tijd gaan ze dat onderzoeken.”

Vorig jaar had hij last van zijn oog. Toen was hij een tijdje niet te horen omdat zijn netvlies losliet. Of dat nu ook weer het probleem is, zei Niels niet. “Nou ja, ik weet het niet. Hij gaat nu even door de molen heen om te kijken wat het is. En dan is hij over een weekje of twee weekjes weer terug. En laten we niet vergeten: Rick is bijna 60!”

Rick woont in Den Haag en staat al jaren vroeg op. Eerst voor Evers Staat Op en nu voor de Veronica Inside Ochtendshow. “Het is een lang seizoen weer met veel vroeg opstaan.”

Foto: Radio Veronica

Gerard Ekdom: Juiste vorm vinden met ochtendshow lastig door corona

Corona heeft ervoor gezorgd dat Gerard Ekdom worstelde met het goed neerzetten van zijn ochtendshow. “Het was al lastig genoeg, want ik maak een feelgood-ochtendshow. Ik wil dat de mensen het een paar uur leuk met me hebben. Om daar in het afgelopen jaar de juiste vorm voor te vinden was ingewikkeld”, zegt Gerard in Veronica Magazine.

De ochtendjock van Radio 10 besloot afgelopen jaar ook bewust om niet meer naar talkshows te kijken. “Ik zag mezelf begin vorig jaar in een talkshow zitten en vroeg me af wat ik daar nou eigenlijk aan het doen was. Het ging alleen maar over corona, ik paste daar helemaal niet tussen. Op dat ogenblik besloot ik vol op de rem te trappen en een stap terug te doen.”

Uitgetuned

De Radio 10-dj: “Wie interesseert het op zo’n moment nou hoe het met mij gaat? Ik ben lange tijd uitgetuned, dacht: laat de wereld maar even. Ik heb me geconcentreerd op radio.”

De toevlucht vinden in de muziek hielp, stelt Gerard. “Dat voelde goed, het deed me inzien dat mensen behoefte hadden aan iets positiefs, aan wat licht in de duisternis.”

Foto: Radio 10 | Jesaja Hizkia

De opkomst en ondergang van de Wereldomroep [partnerbijdrage]

(Dit is een advertorial van Twenty Four Webvertising. De redactie van RadioFreak is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Nederlanders in het buitenland en buitenlanders die van Nederlandse nieuws op de hoogte willen blijven, hebben hier tegenwoordig voldoende mogelijkheden voor. Met enkel een simpel telefoon abonnement kan er online voldoende informatie worden opgezocht. In het verleden, toen internet nog niet bestond, ging dit minder gemakkelijk. De Wereldomroep via de radio was toen de belangrijkste bron.

Ontstaan

Na de Tweede Wereldoorlog besloot de Nederlandse overheid tot de oprichting van Stichting Radio Nederland in den Overgangstijd. Dit was één nationale omroep tijdens de fase van de opbouw van Nederland na de oorlog. In 1947 vond er een herstructurering plaats, waarbij de stichting opging in de Nederlandse Radio Unie, voor binnenlandse uitzendingen, en de Stichting Radio Nederland Wereldomroep voor buitenlandse uitzendingen.

Deze stichting werd al snel aangesproken met de verkorte naam ‘Wereldomroep’. De Wereldomroep had enkele doelstellingen, zoals het schetsen van een beeld van de Nederlandse samenleving in het buitenland. Tevens was het een belangrijke missie om informatie te bieden aan en contact te houden met Nederlanders in het buitenland. Kort na de oprichting groeide de omroep uit tot een grote omroep met enkele honderden medewerkers. Dit was ook de reden dat de Wereldomroep in 1961 in een groot omroepgebouw in Hilversum trok. 

Uitzendingen

Naast de dagelijkse rechtstreekse opnames in het Nederlands, verzorgde de Wereldomroep ook rechtstreeks uitzendingen in het Afrikaans, Arabisch, Engels, Indonesisch en Spaans. Later werden hier de talen Frans en Portugees en Papiamento aan toegevoegd. Verder maakte de Wereldomroep diverse kant-en-klare programma’s in maar liefst 46 verschillende talen voor diverse radiostations in meer dan 100 landen.

Een van de bekendste programma’s van de Wereldomroep was Nieuwslijn. Dit dagelijkse nieuwsprogramma duurde een half uur en heeft sinds de oprichting in 1947 tot het einde in 2012 bestaan. Voor de Nederlandse militairen in Uruzgan werd Uruzgan FM gemaakt door de Wereldomroep. Bekend waren ook de oproepen van de ANWB Alarmcentrale om mensen die in het buitenland zaten in te lichten over familiale gebeurtenissen, zoals een ziekte of overlijden. 

Het einde

In 2011 kondigde het kabinet een drastische bezuiniging aan voor de Wereldomroep. Dit ging zelfs nog verder toen in 2012 de wettelijke taak als omroeporganisatie in de Mediawet werd geschrapt. Op dat moment stopten de Nederlandse uitzendingen, werden meer dan 300 arbeidsplaatsen geschrapt en werd het Ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor het resterende deel van de organisatie.

In 2018 volgde de sloop van het zenderpark in Zeewolde. Hierbij werden de zeventien zendmasten die voor de uitzendingen gebruikt werden gesloopt en was er van de oude Wereldomroep niets meer over. In de plaats van de Wereldomroep is RNW Media opgericht. Dit is een organisatie die zich online richt op jongeren in landen waar de vrijheid van meningsuiting is beperkt en waar geen persvrijheid heerst.

(Dit is een advertorial van Twenty Four Webvertising. De redactie van RadioFreak is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Foto: Pixabay

Raad voor Cultuur geeft positief advies voor Ongehoord Nederland en ZWART

De nieuwe aspirant-omroepen ZWART en Ongehoord Nederland krijgen een positief advies van de Raad voor Cultuur en mogen wat betreft het orgaan toe treden tot het publieke bestel. De twee omroepen zijn volgens de Raad “van toegevoegde waarde, omdat zij een herkenbare stroming vertegenwoordigen, nieuwe doelgroepen bedienen en de verscheidenheid van het aanbod vergroten”.

Over Ongehoord Nederland zegt de Raad dat ze zich wel moet distantiëren van het stelselmatig diskwalificeren van de NOS als onafhankelijk nieuwsmedium door de voorzitter Arnold Karskens. ZWART krijgt het advies van de Raad om alert te blijven op journalistieke waarden, zeker omdat de omroep zegt te willen ‘verbinden’. Dit naar aanleiding van een incident, waarbij ZWART-oprichter Akwasi een Radio 1-journalist onder druk zette om materiaal uit een interview te verwijderen.

Het is belangrijk dat ook stemmen die zich nu ongehoord voelen ruimte krijgen, maar de Raad waarschuwt ook voor uitholling van het systeem van binnenuit. Journalistieke integriteit en de kwaliteit van de programma’s moeten leidend zijn, zegt voorzitter Kristel Baele. “Zeker in deze tijd van nepnieuws, deepfakes en desinformatie.”

Raad voor Journalistiek

In het advies staat verder dat omroepen verplicht zouden moeten worden om de Raad voor de Journalistiek te erkennen. Op dit moment zijn de omroepen dat nog niet, maar de Raad wil onderzoeken of die mogelijkheid er kan komen. Verder zouden omroepen een “meer toegespitste” journalistieke code moeten onderschrijven.

De huidige aspirant-omroepen PowNed, WNL en HUMAN hebben volgens de raad inmiddels hun extra waarde voor het bestel bewezen en mogen blijven. In de komende vier jaar moeten zij een samenwerkingsomroep vormen met een van de zes reeds erkende omroepen AVROTROS, KRO-NCRV, BNNVARA, EO, MAX of de VPRO.

De raad vreest door het grote aantal (aspirant-)omroepen wel voor versplintering van het publieke bestel. Door onder meer de ontzuiling en de individualisering zijn de doelgroepen en dus de criteria voor toelating van verschillende stemmen niet meer duidelijk. Er moeten dus scherpere maatstaven worden opgesteld, adviseert de raad aan de minister.

Demissionair minister Slob moet voor 1 augustus een definitieve beslissing maken over de toetreding van de twee omroepen. Na goedkeuring zullen zij de komende jaren onderdeel zijn van het publieke omroepbestel.

Foto: RadioFreak

Samenwerking lokale, regionale omroepen en NOS van start

De eerste groep van 40 lokale journalisten gaat vanaf maandag aan de slag bij de lokale en regionale omroepen verspreid over het land. Op 1 juni komen daar nog eens ruim 20 bij. De extra journalisten worden tijdelijk bij in totaal 44 lokale omroepen gestationeerd, waar ze in samenwerking met de regionale omroepen verhalen gaan maken.

In het landelijke project ‘Versterking Lokale journalistiek door Samenwerking’ werken voor het eerst alle drie de lagen van het publieke bestel samen: de lokale, de regionale omroepen en de landelijke omroep, de NOS. Het doel is om de kwaliteit van de lokale berichtgeving te verhogen. De samenwerking komt er op verzoek van het ministerie van OCW, dat hiervoor 4,5 miljoen euro beschikbaar stelt.

Deelnemende omroepen

Omroep Brabant is eerder deze maand al van start gegaan met het samenwerken met lokale omroepen. In Overijssel gaat het om een groep van vijf journalisten die aan de slag gaan bij de lokale omroepen 1Twente, Twente FM en RTV Focus in Zwolle.

Alle deelnemende lokale omroepen zijn: AT5, 1Twente, Bie Os, Bollenstreek Omroep, DTV, Easy FM Almere, Go RTV, Haarlem 105, LEO Middelsé, Noordkop Centraal, Omroep Assen, Omroep Delft, Omroep Tilburg, Omroep Venlo, OOG, Open Rotterdam, Radio Lelystad, Regio 8, Regio 90, Regio Noordkop, Regio TV DE Bilt/ Roulette FM, RN7, RTV Arnhem, RTV Dordrecht, RTV Focus Zwolle, RTV Gouwestad, RTV Krimpenerwaard, RTV Lansingerland, Sleutelstad, RTV Maastricht, RTV NOF, RTV Noordoost Twente, RTV Ronde Venen, RTV Stichtse Vecht, RTV1, Schie, Slotstad RTV, Streekomroep de Bevelanden, Studio 040, Weeff, WFM, WOS, ZO!34, ZO-NWS, ZuidWest TV / ZuidWest FM.

Foto: RadioFreak

Bas Menting en Mart Meijer maken nieuwe avondshow op 538

Radio 538 verandert per direct de avondprogrammering. Bas Menting en Mart Meijer zullen voortaan elke maandag tot en met donderdag van 21:00 tot 0:00 uur te horen zijn. Het programma van Barend van Deelen duurt daarom voortaan een uur korter.

Mart Meijer was altijd in zijn eentje te horen vanaf 22:00 uur, totdat in januari de avondklok in ging. Radio 538 kwam toen met de ‘Avondklokshow‘, die in wisselende duo’s werd gepresenteerd. Bas en Mart presenteerde het programma regelmatig samen en dat beviel blijkbaar zo goed, dat ze nu een vast programma krijgen met zijn tweeën.

Bas blijft naast het duoprogramma op zaterdag een middagprogramma maken van 15:00 tot 18:00 uur en op zondag de ochtendshow tussen 8:00 en 12:00 uur; hij stopt wel in de nacht. Mart Meijer blijft in zijn eentje op zondagavond tussen 21:00 en 0:00 uur te horen.

Foto: Radio 538

Florent Luyckx naar PowNed, wordt kwartiermaker radio

Florent Luyckx gaat aan de slag bij PowNed, waar hij de kwartiermaker radio wordt. Vanuit zijn rol gaat Florent zich bezighouden met de radioprogramma’s van PowNed. Ook richt hij zich op het intekenen voor de tijdsloten op de NPO-radiozenders voor 2022. Florent gaat PowNed tevens vertegenwoordigen in de zenderredacties van de NPO.

Florent pak zijn werkzaamheden voor PowNed tijdelijk op naast zijn bestaande werk. “PowNed is een ambitieuze, eigenzinnige omroep met onderscheidende programma’s. Met een klein team van gedreven radiomakers gaan we er alles aan doen om met PowNed de publieke radiozenders verder te versterken”, aldus Florent.

Zendermanager

Voorheen was hij onder meer zendermanager bij 3FM (van 2002 tot 2009) en Radio Veronica, waar hij ruim een jaar geleden vertrok. Tegenwoordig is hij directeur van Flolicious, een bureau gespecialiseerd in talent management, en media en marketing consultancy.

PowNed liet eerder al weten dat het aast op een hoger aantal radioprogramma’s. De omroep wil op NPO Radio 1, Radio 2 en 3FM fors meer programma’s gaan maken.

Foto: William Rutten

Onvrede bij AT5 vanwege vertrek adjunct-hoofdredacteur

Bij AT5, de lokale omroep van Amsterdam, heerst onder het personeel grote onvrede vanwege het vertrek van adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk. Vanwege een verschil van inzicht met de directie vertrekt Pronk per direct bij de Amsterdamse omroep. De redactie zegt zich ‘journalistiek onthoofd’ te voelen.

Pronk werkte 25 jaar lang bij AT5, waar ze zich opwerkte van redacteur tot adjunct-hoofdredacteur. Onder het personeel is het ongenoegen vanwege het vertrek van Pronk dan ook groot, temeer omdat de omroep al langere tijd geen hoofdredacteur meer heeft.

“Met het in onze ogen onnodige vertrek van de adjunct-hoofdredacteur is er niemand die op dit moment de inhoudelijke koers uitzet, wat voor nu en in de nabije toekomst voor een acuut en zeer zorgelijke situatie op de redactie zorgt”, laat de redactie van AT5 weten aan NH Nieuws.

In een brief aan de Raad van Toezicht van AT5 vragen diverse mediamakers om het ontslag van Pronk te heroverwegen. Ondertekenaars van de brief zijn onder andere Mariëlle Tweebeeke, Jeroen Wollaars, Matthijs van Nieuwskerk en Rik van de Westelaken.

Foto: NH Nieuws

Radiostations komen met speciale uitzendingen op Koningsdag

radio

Tijdens Koningsdag passen de meeste radiostations hun programmering aan. Vanwege de coronamaatregelen worden er geen feesten of andere activiteiten en proberen diverse radiostations dit gat op te vullen, ieder op hun eigen wijze. We zetten van alle landelijke zenders de programmering op Koningsdag op een rij.

NPO Radio 1

NPO Radio 1 begint de dag, zoals gebruikelijk op dinsdag met het ‘NOS Radio 1 Journaal’. Vervolgens staat ‘Spraakmakers’ tussen 9:30 uur en 11:00 uur in het teken van een ‘ode aan het feest’. De uitzending gaat volgens de NPO “over het belang van feestvieren en het gemis aan feest en de (fysieke) nabijheid van andere mensen”.

Tussen 11:00 en 13:00 uur doet Radio 1 verslag van de officiële Koningsdagviering. Koning Willem-Alexander bezoekt Eindhovenvoor een alternatief programma en daar is de NOS bij aanwezig. Tegelijkertijd maakt verslaggever Marc Robin Visser met rapper Fresku een alternatieve tour door de Brabantse stad. Jort Kelder en Simone Weimand presenteren de uitzending.

Van 13:00 tot 14:00 uur gaat ‘De Nieuws BV’ in een verkorte uitzending honderd jaar terug in de tijd naar de ‘roaring twenties’. Vervolgens pakt Radio 1 de normale programmering verder op.

NPO Radio 2

Op NPO Radio 2 is de hele dag alleen maar muziek van eigen bodem te horen. Het radiostation heeft Koningsdag omgedoopt tot ‘De Dag van de Nederlandse Popmuziek’. Nona, Alain Clark, Douwe Bob, Chef’Special, Blaudzun, Son Mieux en Wies treden gedurende de dag live op in Paleis Het Loo in Apeldoorn.

NPO 3FM

Heb je zin om te zingen? Dan kun je op Koningsdag de stream van NPO 3FM opzetten. Van 9:00 tot 19:00 uur is ‘3FM Karaokemachien’ te horen op de radio en, met songteksten, te zien op de livestream. Qua presentatie volgt 3FM hierbij de normale programmering, waarbij Rob Janssen de middagshow vervangt.

NPO Radio 4

Tijdens Koningsdag zendt NPO Radio 4 uit volgens de normale programmering op dinsdag, maar uiteraard is er in de diverse programma’s wel aandacht voor Koningsdag. Zo is in ‘Maatwerk’ tussen 14:00 en 16:00 uur de ‘Maatwerk Vrijmarkt’ te horen. Luisteraars kunnen muzikale zaken, zoals cd’s, bladmuziek of instrumenten, aanbieden.

NPO Radio 5

Net als op Radio 2, is ook op NPO Radio 5 de hele dag muziek van eigen bodem te horen. “Ook viert radio-icoon Tineke de Nooij tussen 12.00 uur en 14.00 uur haar verjaardag tijdens een speciale uitzending van de TinekeShow”, laat de NPO weten. “De presentatrice wordt op dinsdag 27 april 80 jaar. The LSB Experience voorziet het verjaardagsfeestje van livemuziek.”

Radio 538

Radio 538 komt op Koningsdag met een alternatief voor Oranjedag, het geplande fieldlab-experiment dat afgelopen zaterdag niet doorging. Er zijn de hele dag optredens zonder publiek vanuit de de 538-studio én vanaf een aantal locaties verspreid door Nederland. Onder meer Davina Michelle, Armin van Buuren, Maan, Chef’Special en Donnie & Frans Duijts komen langs. Ook trekt een bus vol muziek en een surprise-act door het land voor een feestje op afstand bij luisteraars thuis.

De programmering is vanwege Koningsdag aangepast; de hele dag zullen we duo’s te horen zijn op 538:

06:00 tot 09:00 uur – Bas Menting & Mart Meijer
09:00 tot 10:00 uur – Oranje Verrückte met Chris Deluxe en Frank Dane & Wietze de Jager
10:00 tot 13:00 uur – Frank Dane & Wietze de Jager
13:00 tot 16:00 uur – Mark Labrand & Niek van der Bruggen
16:00 tot 19:00 uur – Coen Swijnenberg & Sander Lantinga
19:00 tot 22:00 uur – Ivo van Breukelen & Barend van Deelen
22:00 tot 24:00 uur – Igmar Felicia & Iris Enthoven

Radio 10

Radio 10 zet op Koningsdag de Nederlandse popmuziek in het zonnetje met een eigen hitlijst. Het radiostation zendt de ‘NederTop 150’ uit, samengesteld aan de hand van stemmen van luisteraars. De presentatie is als volgt:

06:00 tot 10:00 uur – Robert Feller
10:00 tot 13:00 uur – René Verkerk
13:00 tot 16:00 uur – Edwin Diergaarde
16:00 tot 19:00 uur – Dennis Verheugd
19:00 tot 23:00 uur – Silvan Stoet

Sky Radio

Op Sky Radio is zoals iedere dag non-stop muziek te horen. “Van Ed Sheeran en P!nk tot Davina Michelle en Shawn Mendes ze komen allemaal voorbij! Op Koningsdag kleurt Sky oranje met non-stop de beste muziek”, aldus het radiostation.

Radio Veronica

Radio Veronica volgt tijdens Koningsdag de normale programmering.

Qmusic

Qmusic zendt de hele dag live uit vanuit Paleis Noordeinde, waar The Streamers optreden voor het Koninklijk Huis. Vanaf 11:00 uur zijn er live optredens te horen en Domien Verschuuren zal in alle programma’s verslag doen van de festiviteiten in en om het paleis.

De programmering is als volgt:

06:00 tot 09:00 uur – Mattie & Marieke
10:00 tot 11:00 uur – Het Foute Uur
11:00 tot 13:00 uur – Menno Barreveld
13:00 tot 16:00 uur – Wim van Helden
16:00 tot 20:00 uur – Kai Merckx & Domien Verschuuren
20:00 tot 24:00 uur – Joost Swinkels

100% NL

Onder de noemer de ‘Koning van 100′ zijn artiesten tijdens Koningsdag de baas op 100% NL. Begeleid door de dj’s van het radiostation zullen van 9:00 tot 19:00 uur artiesten steeds twee uur lang bepalen wat er wordt gedraaid op het radiostation. Ze sluiten hun programma vervolgens af met een live-optreden. De programmering is als volgt:

09:00 tot 11:00 uur – Jaap Reesema & Barry Paf
11:00 tot 13:00 uur – Trijntje Oosterhuis & Barry Paf
13:00 tot 15:00 uur – Maan & Thomas van Empelen
15:00 tot 17:00 uur – Tino Martin & Thomas van Empelen
17:00 tot 19:00 uur – Diggy Dex & Stephan Jacobs
19:00 tot 21:00 uur – Samantha Steenwijk & Stephan Jacobs

SLAM!

SLAM! volgt de normale programmering op Koningsdag.

Sublime

Voor zover bekend volgt Sublime de normale programmering op 27 april.

KINK

Kink besteedt op Koningsdag aandacht aan Nederlandse, alternatieve popmuziek met de ‘KINKNL Top 100’. De lijst is van 10:00 tot 19:00 uur te horen en wordt gepresenteerd door Tessa Mol, Sander Schrik en Stefan Koren. Hij is samengesteld aan de hand van stemmen van de luisteraars; ‘Witch Doctor’ van De Staat staat op nummer 1. Son Mieux is met ‘1992’ de hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst en ontving daarom afgelopen vrijdag al het KINK KROONJUWEEL.

BNR Nieuwsradio

Op BNR Nieuwsradio is op Koningsdag de normale programmering te horen.

Foto: Pixabay

Onderzoek en extra directeur vanwege onrust bij L1

Er komt een extern onderzoek naar het reilen en zeilen binnen L1. Ook wordt er bij de Limburgse omroep een tweede directeur aangesteld en komt er een extra lid in de raad van commissarissen. Dat heeft de Ondernemingskamer in Amsterdam besloten.

Bij L1 is het al maandenlang onrustig. Directeur Peter Elbers, die afgelopen najaar aantrad, ligt al langere tijd overhoop met het eigen personeel. “De verhoudingen tussen deze partijen zijn grondig verstoord en gevreesd moet worden dat zowel de medewerkers van L1 als de publieke functie van L1 daaronder te lijden hebben. Een onderzoek naar het functioneren van alle geledingen van L1 is noodzakelijk om orde op zaken te stellen”, schrijft de Ondernemingskamer.

Het omroeppersoneel wil dat Elbers opstapt, maar de raad van commissarissen blijft achter de directeur staan. De RvC stapte naar de Ondernemingskamer met het verzoek om functionarissen aan te stellen die de problemen kunnen oplossen.

Elbers wilde eerder verborgen camera’s ophangen op de redactie van L1. Na felle kritiek trok hij die plannen weer in. Het personeel legde de afgelopen tijd uit onvrede al meerdere keren het werk neer.

Oud-medewerkers Efteling Kids Radio starten nieuwe kinderzender

De oud-zenderbaas van Efteling Kids Radio start samen met een andere oud-medewerker een nieuwe kinderzender. Arnoud Schellenberg en Mayoni Oosterhoff starten zaterdag met HalloKids Radio. Om 10 uur ’s ochtends start de online zender voor families en kinderen in de leeftijd van 4 – 10 jaar met een speciale openingsshow. Efteling Kids Radio ontsloeg alle programmamakers en ging op 1 april non-stop verder.

Arnoud: “Onze ambitie is om een relevant platform te worden voor deze specifieke doelgroep. Om ze te betoveren met het medium radio. Een sprong in het diepe, maar we gaan dit gewoon doen!” De zender brengt een muziekmix van hedendaagse popmuziek afgewisseld met hits voor kinderen. “Wij garanderen dat alle liedjes en onderwerpen kids-proof zijn en dat kids en ouders onbezorgd de hele dag kunnen luisteren.”

De dj’s worden ondersteund door onder meer Daan van Leeuwen, voormalig programmadirecteur van Disney Channels Nederland en België en tegenwoordig succesvol consultant op het gebied van kids & family entertainment. “Audio is voor de ontwikkeling van het kind enorm belangrijk in deze leeftijdsgroep en het medium radio leent zich goed voor direct contact met de luisteraar.” Ook oud-Radio 2 dj Sander de Heer geeft advies bij dit project.

Interactie

Interactie is volgens Mayoni belangrijk: “Interactie en persoonlijke aandacht is wat kinderen heel tof vinden. Onze missie is dan ook niet voor niets: Radio met, voor en door jou. Je kunt onder andere liedjes aanvragen en natuurlijk geven we ruimte voor de belangrijkste dag van het jaar: De Verjaardag! Maar we gaan nog een stapje verder. Kinderen en ouders kunnen zich aanmelden bij de Hallokids Club. Het bijzondere is dat ze dan mogen meebepalen over de vorm en inhoud van de zender.”

Hannelore Zwitserlood stopt als sidekick in 538 Ochtendshow

Hannelore Zwitserlood vertrekt bij de 538 Ochtendshow van Frank Dane. Na 2,5 jaar zegt ze dat het ‘tijd is om verder te gaan’. “Een ochtendshow verdient honderd procent focus.”

De afgelopen weken gingen er al geruchten dat Hannelore zou stoppen in de ochtend op Radio 538. Vanochtend maakte ze haar vertrek zelf bekend op de radio. “Ik ga meer tijd en energie steken in mijn podcast en in mijn sportvlogs. Ook ga ik columns schrijven, commercials en voice-overs inspreken, en lekker bijslapen.”

Dalende luistercijfers

Radio 538 kampt al langere tijd met tegenvallende luistercijfers. In de commerciële doelgroep 20-49 jaar verloor de zender in een jaar tijd 1,3 procentpunt aan marktaandeel. Qmusic kreeg er in diezelfde periode juist 3,4 procentpunt bij.

Voordat Hannelore als sidekick van Frank Dane te horen was, las ze jarenlang het nieuws in de middaguren op Radio 538. Zo was de langere tijd nieuwslezer bij Coen en Sander. Aankomende woensdag is Hannelore al voor het laatst te horen in de ochtend.

Foto: Radio 538

Caroline Brouwer maakt debuut op Radio Veronica, valt in voor Dennis Ruyer

Caroline Brouwer maakt vanochtend haar debuut op Radio Veronica. Ze presenteert deze week ‘Goud van Oud’, te horen tussen 10:00 en 13:00 uur. Caroline vervangt Dennis Ruyer, die vakantie heeft.

“Oh man, wat een moment. Ik sta hier ‘Goud van Oud’ te presenteren. Een programma dat ik zelf vroeger luisterde, bij Bart van Leeuwen op Radio Veronica. En nu sta ik hier zelf. Het is niet te geloven”, zei Caroline.

Zo begon ze haar programma:

Met Rob Stenders

Caroline en Rob Stenders maakten in februari de overstap van NPO Radio 2 naar Radio Veronica, waar ze vanaf 28 juni de ‘Bonanza’ op werkdagen tussen 14:00 en 16:00 uur gaan presenteren. Rob is achter de schermen al begonnen als zendermanager.

Bij Radio Veronica krijgt Rob naar eigen zeggen een vrijbrief om het station op de schop te nemen. “Vanaf 28 juni worden dingen anders”, twitterde Caroline eerder al.

Foto: Radio Veronica

Jan-Willem Brüggenwirth (ex-538) wordt algemeen directeur bij FC Twente

Jan-Willem Brüggenwirth (60) wordt per 1 juli de nieuwe algemeen directeur bij FC Twente. Hij volgt Paul van der Kraan op, die na de zomer vertrekt. Jan-Willem wordt, samen met technisch directeur Jan Streuer en operationeel directeur Martijn Hoogstoevenbeld, verantwoordelijk voor het beleid van de Enschedese voetbalclub.

Jan-Willem was bijna tien jaar lang, tot halverwege 2013, directeur bij Radio 538. De afgelopen jaren had de oud-538-directeur diverse functies, waaronder in de E-commerce bij Talpa Network en bij diverse (reclame)bureaus.

‘Een eer’

“Het is een eer om voor FC Twente aan de slag te mogen gaan. Een traditionele club met een rijke historie, maar ook met duidelijke ambities”, zegt Jan-Willem. “FC Twente weet waar ze de komende jaren naartoe wil. Bij het realiseren van die ambities hebben we iedereen hard nodig, vooral de supporters en de sponsoren. Daar doen we het voor.”

Dennis Schipper, voorzitter Raad van Commissarissen van FC Twente: “De club wil sportief en technisch doorgroeien naar een niveau dat bij FC Twente hoort. Bovendien moet de club financieel gezond worden en blijven, in de huidige corona-tijd is dat een extra uitdaging. We verwachten dat Jan-Willem Brüggenwirth de persoon is die FC Twente verder gaat helpen.”

Eerder stapte voormalig NOS-directeur Jan de Jong al over van de media naar de voetbaltak.

Foto: FC Twente

Annemieke Schollaardt in laatste weekenduitzending: “Gek, straks weekend”

Annemieke Schollaardt heeft vandaag haar laatste uitzending gemaakt in het weekend op NPO Radio 2. Vanaf volgende maand is ze op werkdagen van 12:00 tot 14:00 uur te horen, en dus niet meer in het weekend. “Super gek, ik heb straks ineens weekend”, zei Annemieke, die al sinds 2007 weekendprogramma’s maakt op de radio.

“Ik ga niet dramatisch doen”, vertelde Annemieke in haar laatste uitzending. “Ik ga niet weg. Sterker nog, er komt heel veel voor terug. We gaan wel merken wat weekend is. Ik heb de tip gekregen om vooral niet naar de supermarkt te gaan.”

Sinds 2007

Annemieke was eind 2017 overigens al een paar maanden niet meer in het weekend te horen, toen ze op werkdagen tussen 14:00 en 16:00 uur op Radio 2 presenteerde. Dat was overigens van korte duur, omdat Rob Stenders toch terugkeerde bij de zender.

Toch heeft Annemieke sinds 2007 vrijwel alleen maar radioprogramma’s in het weekend gemaakt. Zo was ze op 3FM jarenlang op zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur, en later van 16:00 tot 19:00 uur, te horen. Ook bij Radio 2 maakte ze de afgelopen jaren programma’s in het weekend.

Foto: Ruud Baan | AVROTROS

Curaçao-Nederlandse zender start met meertalige vormgeving

Jongerenzender HITradio 915 op Curaçao heeft de vormgeving aangepakt. De radiozender die non-stop muziek uitzendt, doet dat vanaf nu in een drietalig jasje: naast Nederlands maken ook Papiamentu en Engels deel uit van de jingles en vormgeving. De radiozender sluit daarmee naar eigen zeggen nog beter aan bij de doelgroep.

“Hokjes-denken onder jonge mensen is passé”, zegt stationmanager Maarten Schakel. “We komen allemaal op straat en hebben TikTok, Facebook en Instagram, waar we in aanraking komen met andere culturen, en dat vormt zo onze eigen mooie mulitculturele omgeving waarin we leven op Curaçao. Daarom vinden we dat HITradio 915 qua taal wel wat diverser kan. Een typische HITradio 915-luisteraar staat te springen op een housefeest en de volgende avond intiem te dansen in een latin-club, buiten coronatijd natuurlijk, ongeacht waar je bent geboren of opgegroeid of welke taal je thuis spreekt.”

Papiaments en Engels

Door Papiaments en Engels toe te voegen aan de Nederlandstalige jingles, denkt de radiozender dat een nog bredere groep luisteraars zich thuisvoelt bij de zender. “Alle ingesproken vormgeving is zó algemeen en herkenbaar, dat het niet afschrikt, ook als je thuis iets anders spreekt”, aldus Schakel. De vormgeving is voor 60 procent in het Nederlands, 20 procent in het Papiamentu en 20 procent in het Engels.

Naast de gezongen jingles van Pure Jingles, maken de gesproken ID’s een groot deel uit van het pakket. De mannenstem is van Joris Reer, de vrouwenstem van Farah Casseres. Alles is in eigen huis geproduceerd door Reer: “hierdoor zijn we een stuk flexibeler en kunnen we snel schakelen. Popt er ineens een nieuwe trend op, dan hoor je die diezelfde dag nog op HITradio 915. We zijn niet afhankelijk van een stem uit Nederland: ik spring zelf vlug achter de microfoon en binnen een afzienbare tijd is er een nieuwe promo op zender te horen.”

Nieuwsdienst

Voortaan wordt ook gebruik gemaakt van de nieuwsdienst van zusterstation Paradise FM. Elk half uur komt er nieuws voorbij, maar dan in behapbare stukken: de HITradio Headlines.

538 maakt alternatief programma op Koningsdag bekend

Radio 538 heeft bekendgemaakt wat voor alternatief het heeft voor de afgelaste Oranjedag. Afgelopen week werd het feest dat morgen gehouden zou worden met 10.000 bezoekers afgelast omdat de gemeente Breda er geen vergunning voor gaf. Toen kondigde de radiozender al aan met een alternatief te komen.

Op ‘538 Koningsdag’ zorgen de 538-dj’s samen met artiesten als Davina Michelle, Armin van Buuren, Maan, Chef’Special en Donnie & Frans Duijts de hele dag voor een speciale Koningsdagprogrammering. Met optredens zonder publiek vanuit de 538-studio én vanaf een aantal locaties verspreid door Nederland.

VIP Vrijmarkt

Van 06:00 uur tot 24:00 uur is er een speciale Koningsdagprogrammering te horen, waarbij de dj’s van 538 duo’s vormen. Ook kunnen luisteraars meedoen aan de ‘VIP Vrijmarkt’, waarbij ieder uur kans gemaakt wordt op exclusieve items uit de 538-kraam, afkomstig van artiesten, presentatoren en dj’s.

Daarnaast kunnen luisteraars vanaf vandaag iemand opgeven voor een corona-proof verrassingsoptreden. Op dinsdag 27 april gaat het ‘Koningsdag Knalfuifje’ langs bij luisteraars die een feestje verdienen. Met een busje vol muziek en een surprise-act worden luisteraars bij hen thuis verrast met een feestje op afstand.

De programmering:

 • 06:00 tot 09:00 uur – Bas Menting & Mart Meijer
 • 09:00 tot 10:00 uur – Oranje Verrückte met Chris Deluxe en Frank Dane & Wietze de Jager
 • 10:00 tot 13:00 uur – Frank Dane & Wietze de Jager
 • 13:00 tot 16:00 uur – Mark Labrand & Niek van der Bruggen
 • 16:00 tot 19:00 uur – Coen Swijnenberg & Sander Lantinga
 • 19:00 tot 22:00 uur – Ivo van Breukelen & Barend van Deelen
 • 22:00 tot 24:00 uur – Igmar Felicia & Iris Enthoven

Foto: Radio 538

Extern onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag door NOS-verslaggever

Een extern bureau doet onderzoek naar een van seksueel grensoverschrijdend gedrag beschuldigde radioverslaggever. Dat meldt De Telegraaf, na bevestiging van de NOS. “In deze kwestie past grote zorgvuldigheid”, laat de omroep aan de krant weten. “We hebben daarom besloten om een onafhankelijk en deskundig bureau in de arm te nemen. Omdat dit een zaak is tussen werkgever en werknemer, kunnen we hier verder geen uitspraken over doen.”

Vorige week werd de verslaggever door verschillende mensen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Na berichten dat Tweede Kamerlid Sidney Smeets seksueel getint grensoverschrijdend gedrag zou hebben getoond richting jonge jongens, kwamen er ook berichten over de radioverslaggever naar buiten.

Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ’grooming’, het versturen van seksueel getinte berichten naar minderjarigen. De verslaggever werkte jarenlang voor NOS op 3 (3FM) en op dit moment voor de NOS op NPO Radio 1.

‘Uiterst serieus’

De Fontys Hogeschool Journalistiek bevestigde dat de verslaggever niet meer welkom was bij introductiekampen vanwege zijn gedrag. Daar zou hij jonge aankomende studenten hebben benaderd. Deze jongens waren wel net meerderjarig.

“Dit raakt de NOS als geheel en we nemen dit uiterst serieus”, zei directeur Gerard Timmer in een verklaring. Er zijn al veel gesprekken gevoerd. “Om helder te krijgen wat er precies intern en extern is gebeurd, wat de rol van de verslaggever precies is geweest, welke houding de NOS daar als werkgever én nieuwsorganisatie bij moet innemen, en hoe we in dit proces ieders veiligheid beschermen.”

Foto: RadioFreak

538-sidekick Chris Bergström ziek thuis, voorlopig niet op de radio

Chris Bergström, de sidekick van Wietze de Jager op Radio 538, zit al een paar weken ziek thuis. De radiomaker is daarom voorlopig niet te horen op de radio. “Ik zit een tijdje thuis, want ik zit niet zo lekker in m’n vel. Het zit niet zo lekker in m’n hoofd. Dat is heel vervelend, maar dat is ook iets waar ik mee bezig ben en waar ik zeker uit ga komen”, zei Chris bij Wietze in de uitzending, waar hij via een audio-appje te horen was.

Chris zegt even tijd voor zichzelf nodig te hebben. “Ik word goed gesteund door vrienden en familie, maar ook zeker door Wietze en Klaas, die me alle tijd en ruimte geven. Die tijd heb ik nu nodig. Ik kijk uit naar de toekomst, want ik mis de radio wel heel erg.”

Foto: Radio 538

Golden Earring op 1 in Evergreen Top lijst van de Jaren 60

Just A Little Bit Of Peace In My Heart van The Golden Earrings is door luisteraars van NPO Radio 5 tot de beste plaat van de Jaren 60 gekozen. De plaat staat op 1 in de Evergreen Toplijst van de Jaren 60 van NPO Radio 5, die morgen wordt uitgezonden vanaf 06:00 uur.

Eerder dit jaar maakte de Haagse band bekend te stoppen vanwege de ziekte van medeoprichter George Kooymans. Nummer twee in de Evergreen Toplijst van de Jaren 60 is Nights In White Satin van Moody Blues. Op de derde plek is God Only Knows van The Beach Boys te vinden. De lijst is morgen tot 20.00 uur te horen op NPO Radio 5 en is het sluitstuk van de Week van de Jaren 60.

Pastorale van Liesbeth List & Ramses Shaffy is het hoogst genoteerde Nederlandstalige nummer, op positie 9. De lijst werd vorig jaar aangevoerd door A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum, dat nu op de vierde plek staat.

Top 10

 1. Just A Little Bit of Piece In My Heart – The Golden Earrings (vanaf 1969 Golden Earring geheten)
 2. Nights In White Satin – Moody Blues
 3. God Only Knows – The Beach Boys
 4. A Whiter Shade Of Pale – Procol Harum
 5. Lea – The Cats
 6. The Sound Of Silence – Simon & Garfunkel
 7. The House Of The Rising Sun – The Animals
 8. Scarlet Ribbons – The Cats
 9. Pastorale – Liesbeth List & Ramses Shaffy
 10. Times Were When – The Cats

Foto: NPO Radio 5 – 2019

Iwan Reuvekamp vindt Mattie & Wietze-rel zwarte bladzijde: “Op achterstand gezet”

Iwan Reuvekamp

Iwan Reuvekamp, voormalig programmadirecteur van Qmusic, noemt de breuk van het ochtendduo Mattie Valk en Wietze de Jager een zwarte bladzijde waar hij liever niet te lang bij stilstaat. “We werden op een achterstand gezet, anders waren we misschien al eerder marktleider geworden”, zegt Iwan in het jaarverslag van DPG Media, het moederbedrijf van Qmusic.

Mattie en Wietze gingen in het voorjaar van 2017 uit elkaar. De twee hadden verregaande gesprekken bij Sky Radio, waar ze de ochtendshow konden maken. Mattie koos er uiteindelijk voor om bij Qmusic te blijven. Een breed uitgemeten rel in de media was het gevolg. ‘Concurrerende zenders stoken in het radiohuwelijk’, zo beschrijft DPG Media het.

Dave Minneboo

Overigens was het Dave Minneboo, de huidige programmadirecteur van Qmusic, die Mattie en Wietze naar Sky Radio wilde halen. Dave nam medio 2018 het stokje over van Iwan Reuvekamp.

Qmusic had destijds last van de Mattie & Wietze-rel en zag de luistercijfers dalen. Onder leiding van Dave, die onder meer Marieke Elsinga en Domien Verschuuren naar het station haalde, trokken de cijfers weer aan. “Het is van belang om vast te houden aan de kernwaarden, niet te gaan zwabberen.”

In de doelgroep 20-49 jaar is Qmusic al bijna een jaar marktleider. “Mattie en Marieke moesten in het systeem van de luisteraar komen. Nu kunnen ze zo vrienden van je zijn”, zegt Dave.

Eva Koreman in verwachting van eerste kindje

Eva Koreman is zwanger en wordt voor het eerst moeder. De NPO 3FM-dj laat dat weten in een foto op haar sociale media, waarin ze de bekende zwangerschapsaankondiging van zangeres Beyoncé uit 2017 nadoet.

“Met veel liefde, blijdschap, dankbaarheid en plezier wil ik delen dat m’n geliefde Darko en ik een kindje verwachten”, aldus Eva.

Foto: NPO 3FM | Tom van Huisstede

Remco te Kloese wordt nieuwscoördinator Radio 1

Plopkappen NPO Radio 1

NOS-redacteur Remco te Kloese stapt over naar de NPO om aan de slag te gaan als nieuwscoördinator voor NPO Radio 1. In die functie zal hij, in samenspraak met zendercoördinator Klaske Tameling, leiding geven het radiostation.

Eind vorig jaar vertrok Wim Eikelboom, die de functie van nieuwscoördinator bij Radio 1 tot dan toe bekleedde. Ook Jacob de Vries, manager content, vertrok toen; zijn functie is komen te vervallen.

“Vanaf 3 mei ben ik crossmediale nieuwscoördinator bij NPO Radio 1. Ik ben heel blij en vereerd dat ik in deze nieuwe rol weer een bijdrage mag leveren aan de beste zender van Nederland”, laat Remco te Kloese weten op Twitter.

Remco te Kloese werkte in het verleden onder meer voor NOS Headlines (de voorloper van NOS op 3) en RTV Utrecht. Op dit moment werkt hij als redacteur en verslaggever voor de NOS.

Foto: RadioFreak.nl

Silvan Stoet stopt met weekendprogramma op Radio Veronica

Silvan Stoet stopt over een paar weken met zijn weekendprogramma’s op Radio Veronica. De dj gaat zich volledig richten op zijn nieuwe show op Radio 10, waar hij vanaf komend weekend tussen 7:00 en 10:00 uur te horen is.

Silvan presenteert sinds vorig jaar zowel een weekendprogramma op Radio Veronica, van 15:00 tot 18:00 uur, als op Radio 10, van 19:00 tot 21:00 uur. Met de vernieuwde weekendprogrammering van Radio 10, die komend weekend ingaat, komt er een einde aan die dubbele shifts. Radio 10 en Radio Veronica zijn beide eigendom van Talpa Network, waardoor het bedrijf gemakkelijk met dj’s kan ‘schuiven’.

Rob Stenders

Lindo Duvall maakt juist de tegenovergestelde beweging: hij stopt bij Radio 10 en blijft alleen op Radio Veronica te horen. Zijn programma, te horen op werkdagen van 13:00 tot 16:00 uur, is overigens niet voor lange duur. Eind juni begint Rob Stenders op dat tijdstip met zijn ‘Platenbonanza’.

Met de komst van Martijn Kolkman naar Radio 10 gaat de weekendprogrammering van de zender op de schop. Het nieuwe programmaschema vanaf komend weekend:

Vrijdag
 StartEindProgramma
 00:0006:00De Nacht van 10
 06:0010:00Ekdom in de Morgen – Gerard Ekdom
 10:0013:00Jeroen Nieuwenhuize
 13:0016:00Edwin Diergaarde
 16:0019:00Somertijd – Rob van Someren
 19:0022:00Happy Hours – René Verkerk
 22:0023:59Ekdom’s Funky Music Trip – Gerard Ekdom
Zaterdag
 StartEindProgramma
 00:0007:00Het Weekend van 10
 07:0010:00Silvan Stoet
 10:0013:00Martijn Kolkman
 13:0016:00René Verkerk
 16:0019:00Dennis Verheugd
 19:0021:00Robert Feller
 21:0023:59Sven’s Classix – Sven van Veen
Zondag
 StartEindProgramma
 00:0002:00Radio 10 Powermix – Dennis Verheugd
 02:0007:00Het Weekend van 10
 07:0010:00Silvan Stoet
 10:0013:00Martijn Kolkman
 13:0016:00René Verkerk
 16:0019:00Dennis Verheugd
 19:0021:00Robert Feller
 21:0023:59De Nacht Wacht – Rob van Someren

Foto: Radio Veronica

Oude paardenstaart van Gijs Staverman krijgt plek in Beeld & Geluid

Gijs Staverman

De oude paardenstaart van Gijs Staverman krijgt een plek in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Het gaat om de paardenstaart die ruim 25 jaar geleden, in 1994, bij Gijs werd afgeknipt. Al die tijd heeft de NPO Radio 2-dj het ‘aandenken’ bewaard.

“Hoe vertel je het verhaal van dj’s die hun wilde haren verliezen? Juist, met verloren haar. Daarom zijn we zó blij met de nieuwste aanwinst voor onze collectie: de paardenstaart van Gijs Staverman”, laat Beeld en Geluid weten.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2

Sander Lantinga: Locatie 538-feest had niet in zicht ziekenhuis gemoeten

De locatie van het geannuleerde 538-Oranjefeest was achteraf toch misschien niet de beste keuze. “Je moet toch een keer de eerste stap gaan maken, alleen dat moet je niet in het zicht van het ziekenhuis op een plein in Breda doen”, zei Sander Lantinga gisteren op 538, vlak nadat bekend werd dat er een streep ging door het koningsfeest.

De 538-dj benadrukte wel dat hij voorstander is van de ‘testevenementen’. “Wil je toch richting supporters op een EK, mensen bij het songfestival en in juni en juli zijn er festivals die gewoon doorgaan, dan moet je ergens beginnen. Er zijn heel veel voors en tegen te bedenken.”

Ophef

Over 538 Oranjedag was de afgelopen dagen veel te doen. Een petitie van zorgverleners tegen het feest werd honderdduizenden keren ondertekend. Het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis in Breda noemde het Fieldlab-evenement, waar tienduizend bezoekers welkom waren, een ‘slag in het gezicht van de zorgverleners in het ziekenhuis’.

“We hopen dat er steeds weer een beetje meer mogelijk is, maar we willen natuurlijk ook niet doof zijn voor de signalen om ons heen”, reageerde Coen Swijnenberg. “Je doet het natuurlijk nooit goed. Er komt heel veel kritiek op het moment dat het wel door zou gaan. Maar we krijgen in onze app nu ook heel veel reacties van mensen die teleurgesteld zijn.”

De horeca in Breda, die al een half jaar dicht zit, was ook verbouwereerd over het oranjefeest van 538. Coen zegt dat te begrijpen. “Als je in de persconferentie hoort dat je de boel gesloten moet houden en letterlijk een half uur daarna hoor je dat voor je deur tienduizend mensen gaan feesten, dan kan ik me dat gevoel heel goed voorstellen.”

Foto: Radio 538

Luistercijfers februari-maart: Top drie blijft gelijk

Luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek NLO

NPO Radio 2 blijft marktleider van de radiozenders. Dit blijkt uit de luistercijfers van februari – maart van het Nationaal Luister Onderzoek. Ondanks een klein verlies vergroot de zender de voorsprong op de nummer twee, Qmusic.

In vergelijking met een jaar geleden boekt Qmusic een winst van 1.5 procentpunt. Radio 2 verliest over een jaar juist 0.5 procentpunt, net als Radio 10. Een andere stijger is KINK; de zender gaat van 0.5 procent naar 0.8 procent marktaandeel. Ook NPO Radio 5 laat goede cijfers zien over een jaar met een winst van 0.7 procentpunt.

Stationfeb - mrt
2021
jan - feb
2021
 feb - mrt
2020
 
01.NPO Radio 212.8 %13.0 % 0.213.3 % 0.5
02.Qmusic10.9 %11.3 % 0.49.4 % 1.5
03.Radio 1010.2 %9.9 % 0.310.7 % 0.5
04.Radio 5389.4 %9.5 % 0.19.9 % 0.5
05.NPO Radio 18.2 %8.5 % 0.38.0 % 0.2
06.Sky Radio7.7 %7.6 % 0.17.9 % 0.2
07.NPO Radio 55.7 %6.0 % 0.35.0 % 0.7
08.Radio Veronica3.6 %3.5 % 0.13.5 % 0.1
09.100% NL3.0 %2.9 % 0.13.0 %=
10.NPO Radio 42.6 %2.6 %=2.8 % 0.2
11.NPO 3FM2.2 %2.0 % 0.22.5 % 0.3
12.SLAM!1.3 %1.2 % 0.11.3 %=
13.classicnl1.0 %1.1 % 0.11.2 % 0.2
14.Kink0.8 %0.8 %=0.5 % 0.3
15.Sublime0.7 %0.7 %=0.8 % 0.1
16.BNR Nieuwsradio0.7 %0.6 % 0.10.7 %=
       
--.ORN Radio8.7 %8.5 % 0.28.6 % 0.1
--.Overige zenders5.9 %5.7 % 0.25.8 % 0.1
--.E Power Radio4.7 %4.6 % 0.14.9 % 0.2

Stijgers 100% NL, BNR Nieuwsradio, E Power Radio, NPO 3FM, ORN Radio, Overige zenders, Radio 10, Radio Veronica, SLAM! en Sky Radio
DalersNPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO Radio 5, Qmusic, Radio 538 en classicnl
GelijkKink, NPO Radio 4 en Sublime

Bekijk en vergelijk meer luistercijfers in het RadioFreak luistercijfer-dossier.

De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.542 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd is in deze periode 2 uur en 42 minuten per dag (vorige periode: 2 uur en 44 minuten). De gemiddelde luistertijd van de luisteraars is 4 uur en 20 minuten (vorige periode: 4 uur en 24 minuten).

Mattie Valk test positief op het coronavirus

Mattie Valk is afgelopen weekend positief getest op het coronavirus. Nadat eerder regisseur Tom de Graaf en producer Joe Stam positief testte op het virus is nu ook de dj van de ochtendshow van Qmusic positief getest.

Mattie maakte, samen met Marieke Elsinga, vorige week maandag een locatie-uitzending vanaf een bouwplaats en dat zouden ze de hele week doen. Aan het eind van de dag werd de actie gestaakt en ging het hele team van Mattie & Marieke in quaraintaine nadat Tom een positieve test had.

Afgelopen weekend lieten nieuwslezer Anne-Marie Rozing, Marieke en Mattie zich testen. Anne-Marie en Marieke testte negatief maar Mattie kreeg een positieve uitslag. Vanmorgen waren de dames weer in de studio maar Mattie maakte de uitzending vanuit zijn eigen studio in Rotterdam.

Foto: Qmusic

Oranjefeest van 538 gaat niet door, gemeente geeft geen vergunning

Na een dagenlange discussie gaat 538 Oranjedag niet door. Het fieldlab-experiment met 10.000 bezoekers dat komende zaterdag zou plaatsvinden in Breda krijgt geen vergunning van de gemeente, vanwege veiligheidsredenen. Iedereen die een kaartje heeft gekocht, krijgt zijn geld terug.

De afgelopen week kwam er veel kritiek op het voorgenomen evenement. Horeca-ondernemers uit Breda waren boos en een arts uit het nabijgelegen Amphiaziekenhuis startte een petitie die meer dan 350.000 keer werd ondertekend.

Burgemeester Paul Depla: “De politie krijgt steeds meer signalen dat 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.”

Alternatief op Koningsdag

Door het annuleren van Oranjedag, gaat Radio 538 wel iets organiseren op Koningsdag. Er komt een digitaal feestje rondom Koningsdag, kondigt het radiostation aan. Daar zullen de artiesten die zaterdag zouden optreden bij betrokken worden.

Coco Hermans, Radio Director 538: “Met ‘538 Oranjedag’ wilde 538 als Fieldlab-evenement bijdragen aan de organisatie van veilige en verantwoorde events in de toekomst. We gaan er alles aan doen om samen met de 538-dj’s en artiesten alsnog op 27 april het Koningsdaggevoel bij 17 miljoen mensen thuis te brengen.”

Bezoekers die een kaartje gekocht hebben, krijgen hun geld terug, zegt Talpa.

Foto: Radio 538

Nieuwe vormgeving RADIONL met Jan Smit en Erik de Zwart

Jan Smit en Erik de Zwart zijn de nieuwe voice-overs van RADIONL. Het radiostation heeft de vormgeving vernieuwd en een nieuwe slogan geïntroduceerd: ‘Altijd AAN!’. De vormgeving is gemaakt door Marcel de Vries, die ook het ochtendprogramma op de radiozender presenteert.

De nieuwe vormgeving van RADIONL

“Met de komst van de nieuwe slogan vinden we dat het tijd geworden is voor een nieuwe stem voor RADIONL”, zegt De Vries. “Die stem, dat werden er twee! We zijn erg blij met de komst van Jan Smit en Erik de Zwart. Jan voor de vrolijke ‘Nederlandse’ noot en Erik als legendarische maar ook ‘vertrouwde’ stem. Het was zeer prettig om met deze vakmensen samen te werken en zij gaan er met hun stem voor zorgen dat RADIONL fris en eigentijds klinkt en daarmee voor ons luisteraars prettig is om naar te luisteren.”

Jan Smit is zeer ingenomen met de samenwerking: “RADIONL is al mijn hele carrière een belangrijke steunpilaar! Daarom hoefde ik geen seconde te twijfelen om mijn medewerking te verlenen. Ik ben trots!” Ook Erik de Zwart is enthousiast met de nieuwe samenwerking: “Het is ontzettend leuk om samen te mogen werken met een club enthousiaste radioliefhebbers, die al jarenlang de luisteraars bedienen van lekkere, Nederlandstalige muziek. Muziek waar heel veel mensen dagelijks van genieten. Ik vind het leuk om daar mijn stem voor in te zetten.”

Altijd AAN!

Nico Silvius, directeur van RADIONL: “Onze nieuwe slogan kun je op twee manieren lezen. Onze luistertijd is bovengemiddeld, bij werkend Nederland staat RADIONL altijd aan, thuis, op het werk en onderweg. Luisteraars kiezen bewust voor ‘hun’ RADIONL waarbij de radio vroeg in de ochtend aan gaat en pas ’s avonds weer uit. Tegelijkertijd zeggen we met ‘Altijd AAN’ dat er altijd wat gebeurt op RADIONL.”

Foto: RadioNL

Petitie tegen Oranjefeest van Radio 538 al ruim 100.000 keer ondertekend

Een petitie tegen het 538 Oranjefeest in Breda is binnen een dag al ruim 100.000 keer ondertekend. De petitie is opgezet door een arts van het Amphia Ziekenhuis in Breda, die het testfeest ‘een slag in het gezicht van de zorgverleners in het ziekenhuis 400 meter verderop noemt’. Ook andere zorgverleners zeggen hun vraagtekens te hebben bij het Fieldlab-evenement, waar tienduizend bezoekers welkom zijn.

Het Oranjefeest stuitte eerder deze week al op fel verzet van de horeca in Breda, die de deuren al een half jaar gesloten moeten houden. Ook het OMT en virologen hebben hun twijfels bij het Koningsdagfeest, dat het grootste Fieldlabel-evenement tot nu toe is. Ze wijzen op het hoge aantal besmettingen en de volle ziekenhuizen in Nederland.

Foto: Radio 538

Rechter: oude Fresh FM kavel terecht naar Qmusic non-stop

Het oude FM-kavel van Fresh FM is terecht toegewezen aan Radio Limburg, dat er nu Qmusic Non-stop op uitzendt. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald in hoger beroep. De zaak was aangespannen door TiDa, dat zelf eigenaar is van het oude FM-kavel van Radio 8FM in Brabant en daar nu Radio 10 Brabant op uitzendt.

Radio Limburg 97FM BV kreeg kavel B05 vorig jaar voor ruim 3,5 ton. Sinds maart vorig jaar is hierop het programma Qmusic Non-stop Maximum Hits te horen. TiDa deed een lager bod en greep naast de frequenties.

Verbondenheid

Volgens TiDa was er sprake van een ongeoorloofde verbondenheid tussen Radio Limburg en Qmusic Nederland, omdat Qmusic in 2014 een betaalde aan Radio Limburg om een FM-kavel in Limburg te kopen. Hierop is Qmusic Limburg te horen. Dat terwijl Qmusic formeel maar voor 25 procent eigenaar is van Radio Limburg.

De voorzieningenrechter vroeg het Agentschap Telecom te onderzoeken of er verbondenheid is tussen Qmusic Nederland en Radio Limburg. Een maand later oordeelde het Agentschap dat dit niet zo was en dat Qmusic niet het beleid bepaald bij Radio Limburg.

De rechter zegt nu dat het kavel terecht toegewezen is en dat er voldoende onderzoek is gedaan. “Radio Limburg is verheugd dat de rechtbank heeft geoordeeld dat wij onafhankelijk zijn en de samenwerking met Qmusic is toegestaan en op de juiste wijze verloopt, net zoals bij alle eerdere toetsingen (2014, 2016, 2017, 2019, 2020)”, laat het bedrijf in een reactie weten. “Het is druk in het Nederlandse radiolandschap en de samenwerking is succesvol bij zowel luisteraars als adverteerders. Radio Limburg begrijpt dat de concurrentie vragen heeft gesteld maar hoopt dat het nu voor eens en voor altijd helder is en we verder kunnen met het uitbouwen van ons succes”.

Foto: Qmusic

NPO Radio 5 vanaf morgen in het teken van de Jaren 60

NPO Radio 5 staat vanaf morgen in het tegen van De Week van de Jaren 60. Sluitstuk is de Evergreen Toplijst van de Jaren 60 op vrijdag 23 april.

Albums staan centraal, aldus Radio 5. “In de sixties zagen tal van klassiekers het levenslicht, zoals Abbey Road van The Beatles, Pet Sounds van The Beach Boys, Sounds of Silence van Simon & Garfunkel, Voor De Overlevenden van Boudewijn de Groot en Dusty In Memphis van Dusty Springfield. Gedurende De Week van de Jaren 60 zijn verschillende tracks van deze en andere gedenkwaardige albums te horen op NPO Radio 5, naast natuurlijk veel meer evergreens.”

Elk uur wordt het Stemmenspel gespeeld, waarbij drie bekende stemmen uit het verleden herkend dienen te worden. De ene keer zal een willekeurig citaat te horen zijn, een andere keer een fragment uit een lied of een uitspraak met eeuwigheidswaarde.

De Week van de Jaren 60 wordt op vrijdag 23 april afgesloten met de door de luisteraars samengestelde Evergreen Toplijst van de Jaren 60, te horen van 06:00 tot 20:00 uur.

Chef’Special wint twee 3FM Awards

Chef'Special bij de 3FM Awards 2021

Chef’Special heeft tijdens de 3FM Awards in twee categorie een prijs gewonnen. De band won de award voor ‘Beste Groep’ en hun laatste album ‘Unfold’ werd verkozen tot ‘Beste Album’. Tijdens de awardshow, gisteravond in TivoliVredenburg in Utrecht, was daarnaast een bijzonder optredens van de band te zien samen met Het Metropole Orkest.

Andere Nederlandse artiesten die in de prijzen vielen waren: Eefje de Visser (Beste Artiest), Snelle & Maan met ‘Blijven Slapen’ (Beste Samenwerking) en Froukje (3FM Talent). Een dag eerder ontvang Pinkpop-organisator Jan Smeets al een 3FM Legend Award.

De 3FM Awards zijn publieksprijzen voor de Nederlandse popmuziek en worden ieder jaar uitgereikt. Vanwege corona werden de prijzen in 2020 pas na de zomer georganiseerd en zit er dus slechts een half jaar tussen de uitreiking van gisteren en die van vorig jaar.

De awardshow gisteren in Utrecht was een feestje voor zo’n duizend man publiek, omdat 3FM er samen met de overheid een fieldlab-experiment van wist te maken. Niet alle optredens waren live; verschillende artiesten hebben eerder al opgetreden in andere concertzalen zonder publiek als onderdeel van de show.

NOS neemt de tijd voor onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van verslaggever

De NOS gaat de tijd nemen om helder te krijgen wat er precies intern en extern gebeurd is rond een radioverslaggever. Gisteren werd de verslaggever beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. “Dit raakt de NOS als geheel en we nemen dit uiterst serieus”, zegt directeur Gerard Timmer in een verklaring. “De NOS-directie benadrukt dat er bij de NOS geen plek is voor zulk gedrag, en vindt het belangrijk dat de vervolgstappen in de juiste volgorde worden gezet.”

Na berichten dat Tweede Kamerlid Sidney Smeets seksueel getint grensoverschrijdend gedrag zou hebben getoond richting jonge jongens, kwamen er ook berichten over de radioverslaggever naar buiten. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ’grooming’, het versturen van seksueel getinte berichten naar minderjarigen. De verslaggever werkte jarenlang voor NOS op 3 (3FM) en op dit moment voor de NOS op NPO Radio 1. 

Gesprekken

Er worden de komende tijd veel gesprekken gevoerd bij de NOS. “Om helder te krijgen wat er precies intern en extern is gebeurd, wat de rol van de verslaggever precies is geweest, welke houding de NOS daar als werkgever én nieuwsorganisatie bij moet innemen, en hoe we in dit proces ieders veiligheid beschermen.”

“Meteen gisterochtend zijn gesprekken gestart met chefs, hoofdredactie Nieuws, directie, personeelszaken en de collega in kwestie. En er komen nog meer gesprekken aan over wat mensen hebben gehoord, meegemaakt of denken. Het gaat er nu dus in eerste instantie om te onderzoeken wat er is gebeurd, te inventariseren wat vervolgens nodig is en extern advies in te winnen. We zetten zorgvuldigheid voorop alvorens we de noodzakelijke conclusies zullen trekken.”

Foto: NOS | Stefan Heijdendael

Ruim een miljoen kaartjes aangevraagd voor 538 Oranjedag

Er zijn ruim een miljoen tickets aangevraagd voor 538 Oranjedag in Breda, zegt 538. 10.000 mensen zijn via loting aangewezen voor het Fieldlab-evenement op 24 april. Onder andere Snollebollekes, Davina Michelle, DI-RECT en Armin van Buuren treden op.

“We hadden wel verwacht dat veel mensen zich zouden aanmelden, maar dit is meer dan 25 keer zoveel als we onder normale omstandigheden op het Chasséveld kwijt zouden kunnen”, zegt Coco Hermans, radio director bij 538. Normaal zijn er 40.000 mensen welkom op het Koningsdagfeest.

Het feest wordt door Fieldlab Evenementen benut voor een opschalingstest, waarmee de tweede fase van de praktijkonderzoeken wordt ingegaan. Het doel van deze fase is om vast te stellen of ervaringen uit de eerste fase ook toepasbaar zijn bij grotere aantallen deelnemers.

Horeca

Bredase horeca was niet blij met het evenement. De lokale horeca baalt ervan dat ze geen rol hebben bij een feest, terwijl ze zelf dicht moeten blijven. Vandaag spraken de gemeente, de horeca en 538 hier samen over. Er is gekeken naar compensatie in de toekomst, bijvoorbeeld door horeca een grotere rol te geven bij toekomstige feesten.

Maandagavond is er een spoeddebat waarin de gemeenteraad aan burgemeester Paul Depla om tekst en uitleg vraagt.

Foto: Radio 538

Radio 10 vernieuwt weekendprogrammering

Radio 10

Met de komst van Martijn Kolkman vernieuwt Radio 10 zijn weekendprogrammering. Vanaf 23 april opent René Verkerk het weekend op vrijdagavond met ‘Happy Hours’, waarna Gerard Ekdom te horen zal zijn met ‘Ekdom’s Funky Music Trip’. Dat programma was tot nu in de nacht van zaterdag en zondag te horen; de ‘Powermix’ verschuift naar die plek.

Op zaterdag en zondag gaat Radio 10 terug naar programma’s van drie uur in plaats vier uur. Silvan Stoet, Martijn Kolkman, René Verkerk, Dennis Verheugd en Robert Feller zijn de vaste stemmen in het weekend. Lindo Duvall, die op zaterdagochtend te horen was, stopt bij Radio 10. Hij is tegenwoordig op werkdagen te horen op Radio Veronica.

Nieuw is het programma ‘De 10 van…’, dat Lex Gaarthuis op zondag van 12:00 tot 13:00 uur maakt. “Aan de hand van tien nummers stelt Lex wekelijks de muzikale biografie van een bekende gast samen. Ze kijken terug op mooie jeugdherinneringen, dierbare momenten en grappige verhalen. De eerste gast die aanschuift is Linda de Mol. In de weken daarna ontvangt hij onder meer acteur Martijn Fischer, presentator Alberto Stegeman en sportjournalist Henry Schut”, laat Radio 10 weten.

Weekendprogrammering vanaf 23 april

De volledige weekendprogrammering van Radio 10 ziet er als volgt uit:

Vrijdagavond

19:00u – 22:00u: Happy Hour – René Verkerk
22:00u – 00:00u: Ekdom’s Funky Music Trip – Gerard Ekdom

Zaterdag

00.00u – 07:00u: Het Weekend van 10 (non-stop)
07:00u – 10:00u: Silvan Stoet
10:00u – 13.00u: Martijn Kolkman
13:00u – 16.00u: René Verkerk
16:00u – 19.00u: Dennis Verheugd
19:00u – 21:00u: Robert Feller
21:00u – 00:00u: Sven’s Classix – Sven van Veen

Zondag

00.00u – 02:00u: Radio 10 Powermix – Dennis Verheugd
02.00u – 07:00u: Het Weekend van 10 (non-stop)
07:00u – 10:00u: Silvan Stoet
10:00u – 12.00u: Martijn Kolkman
12:00u – 13.00u: De 10 Van… – Lex Gaarthuis
13:00u – 16.00u: René Verkerk
16:00u – 19.00u: Dennis Verheugd
19:00u – 21:00u: Robert Feller
21:00u – 00:00u: De Nacht Wacht – Rob van Someren

Foto: RadioFreak.nl

Radioverslaggever NOS beschuldigd van grooming, omroep heeft ‘volle aandacht’

Een radioverslaggever van de NOS wordt op sociale media beschuldigd van grooming en seksueel overschrijdend gedrag. De NOS heeft in een Twitterbericht laten weten dat de ‘volle aandacht’ uitgaat naar de beschuldigingen. Na berichten dat Tweede Kamerlid Sidney Smeets seksueel getint grensoverschrijdend gedrag zou hebben getoond richting jonge jongens, kwamen er ook berichten over de radioverslaggever naar buiten.

Hij zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan ’grooming’, het versturen van seksueel getinte berichten naar minderjarigen. “We zien de berichten hier op Twitter over onze verslaggever”, meldde de hoofdredactie van de NOS. Dit is voor alle betrokkenen een complex en precair onderwerp. Het heeft onze volle aandacht.”

NOS op 3

De verslaggever werkte jarenlang voor NOS op 3 (3FM) en op dit moment voor de NOS op NPO Radio 1. Via Twitter deden verschillende mannen hun beklag. “Goed dat Smeets eindelijk wordt aangepakt op zijn patroon van seksuele intimidatie en machtsmisbruik bij jonge jongens. Toen ik 19 was heb ik iets dergelijks meegemaakt met een veel oudere journalist, ik weet wat voor impact zoiets heeft.”

En: “Naïeve Bowi is hier ook ingetrapt. Tot het kwam bij ‘Ik zou best vriendschappelijk willen knuffelen’, toen overal geblokkeerd omdat ik de intimiderende toon mentaal niet meer trok. Al met al een vies gevoel aan overgehouden.”

De journalist was regelmatig betrokken bij het introductiekamp van de Fontys Hogeschool in Tilburg voor nieuwe studenten journalistiek. Uit een verklaring van deze school blijkt dat hem de toegang enige jaren geleden ontzegd is.

Foto: RadioFreak

Sublime start met Soul Top 1000, Marvin Gaye op 1

Sublime is gestart met het uitzenden van de Soul Top 1000. Daarin staan de beste soulplaten volgens de luisteraars van de radiozender. De plaat met de meeste stemmen is van Marvin Gaye: What’s Going On. De lijst is tot en met 23 april te beluisteren op werkdagen tussen 09.00 en 18.00 uur en in het weekend tussen 12.00 en 16.00 uur.

Papa Was A Rolling Stone van The Temptations staat op nummer 2. De Top 3 wordt compleet gemaakt door Rufus & Chaka Khan met Ain’t Nobody. De artiesten die het vaakst in de lijst staan zijn Stevie Wonder, Prince, Michael Jackson en Earth, Wind & Fire. Naast oude soulklassiekers zijn er ook recent uitgebrachte platen de lijst in gestemd. Zoals Silk Sonic (Bruno Mars & Anderson .Paak) met Leave The Door Open. Maar ook The Teskey Brothers met Hold Me. En Sault met Free.

Angelique Houtveen, radio-dj bij Sublime: “What’s Going On van Marvin Gaye op nummer 1. Het is een nummer waarvan ik hoop dat het binnenkort niet meer relevant is. Want ik snap waarom er zo veel op gestemd wordt. Er zijn nog steeds gebeurtenissen in de wereld waarvan we denken: waarom gebeurt dit? Waarom kan dit nog? Maar het nummer zelf blijf ik echt een heel goed nummer vinden.”

538-Oranjedag gaat door als Fieldlab-evenement met 10.000 bezoekers

Radio 538 kan dit jaar alsnog het jaarlijkse Koningsdagfeest vieren. Niet op 27 april, maar drie dagen eerder, op zaterdag 24 april. Het radiostation heeft toestemming om in Breda het grootste Fieldlab-evenement tot nu toe te organiseren met 10.000 bezoekers.

Op het evenemententerrein Chasséveld in Breda treedt een groot aantal artiesten op, waaronder DI-RECT, Armin van Buuren, Chef’Special, Krezip, Racoon en Kraantje Pappie. “We zijn ongelooflijk trots en vereerd dat we het grootste test-event tot nu toe mogen organiseren. Daar hebben wij, de artiesten, 538-dj’s en luisteraars allemaal lang naar uitgekeken”, zegt 538-programmadirecteur Coco Hermans.

Op Radio 538 en de social media-kanalen werd de hele dag al gehint op het speciale oranjefeest. Om 19:45 uur zou het ‘grote nieuws’ naar buiten worden gebracht, maar uiteindelijk was zanger John de Bever eerder met de bekendmaking van het Oranjefeest dan 538 zelf.

Negatieve testuitslag

De 10.000 mensen die straks naar de 538-Oranjedag mogen, moeten zich wel aan een aantal regels houden. Zo moet iedereen een sneltest met negatieve testuitslag laten zien. Ook wordt gevraagd om medewerking in diverse onderzoeken rondom het evenement.

Mensen die een kaart voor het 538-feest willen bemachtigen, kunnen zich registreren via de site van Radio 538. Zij horen uiterlijk donderdag voor 12:00 uur of ze voor een ticket in aanmerking komen.

De 3FM Awards zijn onlangs ook bestempeld tot een Fieldlab-evenement: op de awardshow die overmorgen wordt gehouden zijn duizend mensen welkom.

Foto: Radio 538

Ruud de Wild succesvol geopereerd aan darmkanker: “Ik ben schoon”

Ruud de Wild

Ruud de Wild is na meerdere operaties succesvol behandeld aan zijn darmkanker. “Naar omstandigheden gaat het fantastisch, ik voel me schitterend. Alle waardes zijn goed en ik ben nu op de goede weg terug. Dat noemen ze schoon”, zei Ruud vanmiddag telefonisch in de uitzending op NPO Radio 2.

Bij de middagjock van Radio 2 werd enkele maanden geleden darmkanker geconstateerd. Hij hield het nieuws langere tijd stil, tot eind maart. “Het was een behoorlijke roller coaster”, blikt Ruud terug. “Dit is al maanden aan de gang, maar de eerste twee ingrepen heb ik stil weten te houden. Dat was niet naar wens, toen was het niet schoon, en daarna heb ik een hele grote operatie gehad. Daar moet ik wel even van bijkomen.”

De Radio 2-dj moet nu revalideren en is pas over een paar maanden weer te horen op de radio. “Als je de diagnose kanker krijgt dan doet dat heel veel met je. Er gaan wel hele andere wetten gelden. Je staat in één keer oog in oog met je sterfelijkheid. Deze waarschuwing, als ik het bot mag zeggen, krijg ik vast niet nog een keer. Je gaat in een keer heel anders denken over het leven.”

Foto: NPO Radio 2

Reclame Code Commissie tikt ANWB op vingers om radiospotje

De Reclame Code Commissie (RCC) noemt een reclame van ANWB Private Lease misleidend en in strijd met de reclameregels. De commissie raadt aan om de commercial, die op veel landelijke radiostations te horen is, niet meer in deze vorm uit te zenden.

In het radiospotje wordt reclame gemaakt voor ANWB Private Lease, ‘een gloednieuwe auto voor een vast bedrag per maand.’ De reclame is volgens de Reclame Code Commissie (RCC) ‘onmiskenbaar van ANWB afkomstig’. “De gemiddelde consument zal hierdoor menen dat men een auto least bij (uitsluitend) ANWB, maar men least in dit geval een auto bij Leaseplan, die mede-aanbieder is.”

De RCC vindt dat de commercial een ‘misleidend karakter’ heeft. “De uitingen bieden, anders dan adverteerder stelt, ook voldoende ruimte voor de informatie dat Leaseplan mede-aanbieder is”, aldus de commissie, die een klacht had ontvangen over de commercial.

Foto: ANWB

Luisteraar wint recordbedrag van 100.000 euro op Radio 538

538-luisteraar Neeltje Ververs heeft vanochtend het recordbedrag van 100.000 euro gewonnen in het spel ‘Win Met De Zin’. Na wekenlang spelen, raadde de luisteraar uit Waalwijk de vier stemmen die de zin uitspraken. Het is het hoogste bedrag dat Radio 538 ooit heeft uitgekeerd in het radiospel.

De stemmen van presentatrice Emma Wortelboer, handbalster Tess Wester, zanger Gavin DeGraw en voetballer Klaas-Jan Huntelaar vormden ‘Win Met De Zin’. Neeltje reageerde lyrisch in de ochtendshow: “Ik kan het niet geloven en ben helemaal sprakeloos. In oktober hebben we ons eerste kindje gekregen, dus we gaan investeren in haar toekomst. We gaan mooie nieuwe herinneringen maken. Ik sta hier met tranen in m’n ogen.”

538-dj Frank Dane: “Dit was de spannendste en langste Win Met De Zin editie ooit. Op dag een beginnen met 100.000 euro en dan zeven weken lang zoeken naar alle namen. Leuk dat niemand in de studio het antwoord wist, dus voor ons was het ook bizar spannend. Winnares Neeltje vertelde over haar pasgeboren dochtertje en een periode van ziek zijn, dus het geld komt ook nog eens geweldig terecht.”

Foto: Radio 538

Mattie & Marieke staken uitzending vanaf de bouw door positieve test regisseur

Mattie & Marieke stoppen met de locatie-uitzending van hun ochtendshow. Deze week zouden de Qmusic-dj’s een hele week in het teken staan van de bouw met een weeklang uitzendingen vanaf een bouwplaats. Vandaag testte regisseur Tom de Graaf positief op het Coronavirus, daarop besloot de zender de week te staken.

Afgelopen week ging Tom samen met producer Joe Stam in quarantaine nadat ze in contact waren geweest met een besmette collega. Afgelopen weekend testte Joe positief. Vandaag kwam er ook een positieve testuitslag voor Tom bij. Hierop besloot het team de themaweek te staken en in quarantaine te gaan.

Morgen neemt Kai Merckx de ochtendshow over en vanaf woensdag maken de dj’s vanuit hun eigen huis de uitzending.

Nominaties voor NL Awards van regionale omroepen bekend

NH Radio

De genomineerden voor de NL Awards, de jaarlijkse prijzen voor de regionale omroepen in Nederland, zijn vanmiddag bekendgemaakt. Uit alle inzendingen die de omroepen konden doen, heeft de jury per categorie drie producties en/of mensen genomineerd. “Er was veel om te kiezen”, was de conclusie van de jury.

Op donderdag 27 mei worden de NL Awards 2020 digitaal uitgereikt. Dan wordt ook bekendgemaakt welke inzending de Gouden NL Award wint, de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie van alle regionale omroepen.

De genomineerden

Jong talent

 • Bas Dingemanse van L1.
  Jury: “Een justitieverslaggever die zich niet uit het veld laat slaan door serieuze bedreigingen; daar kunnen we alleen maar bewondering voor hebben.”
 • Lotte Kreuwel van RTV Oost.
  Jury: “Je ziet absoluut niet dat de maker nog relatief weinig ervaring heeft. Dit smaakt naar heel veel meer.”
 • Jordi de Jong van RTV Utrecht.
  Jury: “Veelzijdig journalist, multimediaal en hij behandelt verschillende onderwerpen, licht tot zwaar.”

Eigen nieuws

 • L1 : Limburg heeft flinke overlast van drugscriminelen uit de Randstad.
  Jury: “Stap voor stap de nieuwe aandienende feiten gevolgd waardoor het verhaal steeds een stapje verder kwam.”
 • Omroep Flevoland : Wat heeft Lelystad Airport al gekost?
  Jury: “Goed initiatief om publiek op te roepen welke vraag zij beantwoord willen zien. Goede research, echt handwerk.”
 • Rijnmond : Het bizarre verhaal van Elly Leeflang en Jan Ton.
  Jury: “Een terechte en goede journalistieke vraag. De uitkomst leest als een thriller.”

Beste videoproductie

 • Omroep Brabant : SDW. ‘Wat kan je wel!?’ volgt zeven mensen die iets kunnen.
  Jury: “Ontwapenend, je gaat van de mensen houden.”
 • NH : Daar praten we niet meer over. Een intiem document over de brand tijdens oudejaarsnacht in Volendam, over dat wat we niet bespreken, maar wat niet onbesproken kan blijven.
  Jury: “Documentaire die je grijpt. Heel persoonlijk doordat zij ook zelf slachtoffer is, een persoonlijke zoektocht.”
 • RTV Drenthe : Verre vrienden. Een zoektocht van twee neven en tevens vrienden over hoe vriendschappen verlopen als je uit je vertrouwde omgeving vertrekt.
  Jury: “Lekker om te kijken, verveelt geen moment.”

Beste audioproductie

 • Omrop Fryslân : Duizend Dagen. ‘Duizend Dagen’ gaat over waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn: naar elkaar omzien.
  Jury: “Origineel onderwerp, sterk regionaal en met landelijke urgentie zeker gezien de continue discussie over migratie en vluchtelingen.”
 • RTV Drenthe : De Hilte 11. Een podcast over het leven van de Drentse boerenfamilie Nijboer uit Gieterveen wat ingrijpend verandert wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt.
  Jury: “Je krijgt echt een beeld van het leven van de jonge mensen in oorlogstijd, dat is knap.”
 • Rijnmond : Willem Engel. Deze radiodocumentaire gaat in op het fenomeen Willem Engel, die een brede aanhang heeft. Hij is het gezicht van het onbehagen in de cultuur. Maar kijkt hij wel eens achterom, naar de meute die hij meetrekt?
  Jury: “Dit is typisch zo’n productie die ook een landelijk podium verdient.”

Documentaire/informatief

 • L1 : Petrus en Paulus. Een documentaire over twee broers die zeer uiteenlopende levenskeuzes hebben gemaakt. Pauls traditionele schutterswereld en gezin in Limburg en de uitbundige homoscene van Pieter in Amsterdam lijken haaks op elkaar te staan, maar hun levens vertonen ook veel overeenkomsten.
  Jury: “De documentairemaker zoomt op fraaie wijze in op de tradities en de ontelbare details in de leefwereld van beide broers.”
 • Omrop Fryslân : De Berchrede fan it Flakke lân. In een vierdelige documentaire-serie laten verschillende denkers tijdens de eerste lockdown hun licht schijnen op het postcorona-tijdperk. Ze schrijven een essay en worden aan de hand daarvan geïnterviewd.
  Jury: “Een gedurfde productie over een serieus onderwerp.”
 • Rijnmond : Het Sloopteam. Het Sloopteam is een vijfdelige documentaireserie waarin maker Charlotte Meijer een groep Rotterdammers volgt die de marathon willen lopen. Deze groep bestaat niet uit getrainde lopers, maar uit rauwe Rotterdammers die allemaal op hun eigen manieren vechten tegen hun demonen.
  Jury: “Het is als een soort Netflix-serie die je wil bingen.”

Innovatief journalistiek project

 • Omroep Brabant : Boer met kiespijn. Een project waarin de keerzijde van het boerenleven wordt getoond doormiddel van persoonlijke verhalen op social media, VR-experience op YouTube en een serious Game.
  Jury: “Een journalistiek onderwerp wat de regio raakt, kan in deze uitvoering een inspiratie zijn voor andere omroepen.”
 • Omroep Gelderland : Het lokaal grid. Een technische innovatie (website, app en cms) die door alle regionale en lokale omroepen gebruikt kan worden, en waarmee content eenvoudig gedeeld kan worden.
  Jury: “In tijden waarin journalistiek wordt uitgehold, steeds meer lokale en regionale nieuwsvoorziening verdwijnt, is de betekenis van dit project groot.”
 • RTV Noord : Tou eem. In het project ‘#TouEem’ hebben de makers als journalistieke organisatie gepionierd en de community moderatie geëxploreerd via nieuwe journalistieke vormen door inzet van live-streams met interactiemogelijkheden voor het publiek.
  Jury: “Het toont lef om hier tegenop te treden. En de meerderheid, die vaak wel constructief is maar zwijgt, te omarmen door een besloten community.”

Hans Hogendoorn: “Ik zie nog geen noodzaak om ermee op te houden”

Hij is 73 jaar en viert zijn 50-jarig jubileum op de radio. Maar dat is voor ‘de stem van NPO Radio 1’, Hans Hogendoorn, geen reden om ermee op te houden. “Zolang het blijft werken boven het boordenknoopje blijf ik het doen. En zolang de luisteraars en programmamakers het leuk vinden”, zei Hans bij ‘Met Het Oog Op Morgen’, waar zijn jubileum werd gevierd.

Op 10 april 1971 begon Hans op Radio Noordzee. “Toen zat ik wel wat hoger in m’n stem en ik hield m’n mond nog wat geslotener.” Daarna was hij onder andere te horen op Hilversum 3 en sinds jaar en dag is hij de stem van NPO Radio 1. Vooral bij het programma ‘Met Het Oog Op Morgen’ heeft hij een bijzondere rol. ‘Buiten is het x graden, binnen zit…’

Aan stoppen denkt Hogendoorn dus niet, ondanks dat zijn stem gisteren even werd overgenomen door de presentatoren van ‘Het Oog’. “Ik vond het prachtig, heel mooi gedaan allemaal”, reageerde Hans.

Foto: Screenshot Omroep West

Jeroen van Inkel over stemoperatie: “Voelt alsof ik erg verkouden ben”

Jeroen van Inkel in de studio van NPO Radio 2

Jeroen van Inkel is met succes geopereerd aan zijn stemband. De NPO Radio 2-dj meldt op Instagram dat hij de komende dagen nog weinig mag zeggen, om zijn stem voldoende rust te geven. In de weekendochtendshow op Radio 2, die Giel Beelen verving, was Jeroen wel even kort te horen. “Het klinkt nog een beetje rauw en het voelt alsof ik heel erg verkouden ben. Maar als dit het uitgangspunt is, dan ben ik zeer gelukkig”, zei hij.

Al maandenlang kampt Jeroen met stemproblemen. Hij nam twee weken rust, maar dat hielp onvoldoende. Eind maart moest hij zijn eigen uitzending zelfs vroegtijdig staken. Een operatie bleek noodzakelijk om de problemen te verhelpen. “Ik mag niet te hard van stapel lopen van de KNO-arts, maar ik vind dit al wel aardig klinken”, zei Jeroen vanochtend in een afgespeeld audio-appje.

Giel Beelen neemt het programma van Jeroen op Radio 2 tijdelijk voor zijn rekening.

Foto: Annemieke van der Togt

Radio 538 vernieuwt vormgeving (en dat klinkt zo)

Radio 538 heeft een nieuw pakket met audiovormgeving in gebruik genomen. Onder meer de nieuwsbulletins hebben een opfrisbeurt gekregen. De nieuwe audiovormgeving is gemaakt in samenwerking met Audio Brothers. “Eens in de zoveel tijd vernieuwen en verfrissen we ons geluid voor onze luisteraars”, zegt een woordvoerder van 538.

Beluister de nieuwe vormgeving hieronder:

Foto: Radio 538

Rob Stenders al begonnen als zendermanager van Radio Veronica

Rob Stenders en Caroline

Rob Stenders is vorige week al begonnen aan zijn werkzaamheden als zendermanager bij Radio Veronica. Dat bevestigt een woordvoerder van het station na berichtgeving van radio.nl. Rob werkt momenteel parttime bij het station, waar hij straks zowel de leiding over krijgt als ook een dagelijks programma gaat maken. Rob en zijn sidekick Caroline Brouwer zijn vanaf 28 juni op werkdagen tussen 14:00 en 16:00 uur te horen.

Rob maakte eind februari bekend over te stappen naar Radio Veronica. Een paar dagen later was hij al voor het laatst te horen op NPO Radio 2. “Het ging inderdaad heel snel”, zei Rob over het snelle vertrek. Bij Radio Veronica krijgt Rob naar eigen zeggen een vrijbrief om het station op de schop te nemen. “Vanaf 28 juni worden dingen anders”, twitterde sidekick Caroline Brouwer eerder deze week al.

Collega Maurice Verschuuren stopt voorlopig met zijn weekendprogramma op Radio Veronica. Een woordvoerder van Veronica laat weten dat Maurice op eigen verzoek een paar maanden niet on air is. “Hij is even te druk met allerlei vormgevingsklussen, ook voor Radio Veronica, om daarnaast nog in zijn weekend radio te maken.”

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Ochtendshow SLAM! voortaan om 6:00 uur van start

De ochtendshow van SLAM! gaat sinds afgelopen maandag om 6:00 uur van start. Het ochtendprogramma van Martijn La Grouw was sinds september vorig jaar altijd vanaf 7:00 uur te horen, maar ‘Early Birds’ wordt nu weer met een uurtje verlengd.

“Niet schrikken, laat je hartslag op het normale tempo doorgaan. We zijn er een uurtje eerder, ‘Early Birds’ begint vanaf nu om zes uur”, aldus Martijn afgelopen maandag. De jock nam de ochtendshow afgelopen najaar over van Joey van der Velden.

Qmusic gestart met eigen nieuwslezers in het weekend

Qmusic

Qmusic breidt het aantal eigen nieuwsbulletins verder uit. Op zaterdag en zondag zijn voortaan freelance nieuwslezers te horen met live gelezen bulletins.

Sinds vorig jaar werkt Qmusic samen met NU.nl, waarbij het nieuws op het hele en halve uur afkomstig is van de redactie van de nieuwssite, in plaats van het ANP. In eerste instantie gebeurde dat alleen overdag, maar al vrij snel werden ook de avonduren met eigen nieuwslezers gevuld. Sinds afgelopen weekend is dat dus verder uitgebreid.

Nieuwslezers

“Vanaf nu verzorgen we ook voor onze themazenders, in de weekenden en op feestdagen live nieuws. Met onze eigen nieuwslezers en met nieuwsbulletins die we zelf schrijven en samenstellen. Costum-made nieuws, speciaal voor de Q luisteraar”, schrijft nieuwscoördinator en nieuwslezer Iris Schut op LinkedIn.

Het team van nieuwslezers bestaat nu uit Anne-Marie Rozing, Fien Vermeulen, Anton Griep, Iris Schut, Rebecca Looijen en Nathalie van Suijlekom. ’s Nachts maakt Qmusic nog wel gebruik van ANP-bulletins. Een woordvoerder zegt daarover: “Nu zijn alle programma’s met dj’s voorzien van Qmusic-nieuws door NU.nl. Op dit moment is nog geen sprake van uitbreiding naar de nacht, maar we sluiten het uiteraard niet uit voor de toekomst.”

Foto: Qmusic

Martijn Kolkman krijgt weekendprogramma op Radio 10

Martijn Kolkman

Martijn Kolkman keert terug op de landelijke radio. De voormalig Qmusic-dj maakt vanaf eind deze maand een programma bij Radio 10, op zaterdag en zondag. De exacte startdatum en uitzendtijd zijn niet bekend; daarover wil Radio 10 nu nog niets zeggen.

Tot afgelopen zomer was Martijn Kolkman te horen op Qmusic, waar hij vijftien jaar lang werkte. Hij presenteerde bij de zender de laatste jaren een nachtprogramma, maar had bij de start van het station een plek in de dagprogrammering. Voor Martijn bij Qmusic aan de slag ging, was hij te horen op Yorin FM en Radio 538.

“Ik kan niet wachten om te beginnen aan een nieuw avontuur”, zegt Martijn. “Radio 10 voelt als thuiskomen met de grootste hits aller tijden, waar ik stiekem al een tijdje verliefd op ben. Ik ga aan de slag met een topteam bij een fantastisch radiostation en kijk er naar uit om samen met de luisteraars het Radio 10 weekend te vieren.”

Foto: Radio 10

Sander Lantinga medecommentator bij Eurovisie Songfestival 2021

Sander Lantinga is dit jaar samen met Cornald Maas commentator bij het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. De Radio 538-dj neemt daarmee eenmalig het stokje over van Jan Smit, die dit jaar één van de presentatoren van het songfestival is. Cornald en Sander geven commentaar tijdens zowel de halve finales op 18 en 20 mei als ook de finale op 22 mei in Ahoy Rotterdam.

Cornald verzorgt al sinds 2004 het commentaar bij het Songfestival. “Ik kijk er naar uit om het commentaar in de uitzendingen met Sander te verzorgen, temeer door zijn muzikale know how en humor”, zegt Cornald. “Sander heeft nooit zijn liefde voor het Eurovisie Songfestival onder stoelen of banken gestoken, wat ik uiteraard erg waardeer.”

Groot fan

Sander maakt sinds 2019 deel uit van de selectiecommissie van AVROTROS. Het wordt dit jaar zijn debuut als presentator van het liedjesfestijn. “Mensen in mijn omgeving hebben mij wel eens gevraagd of ik ooit het festival zou willen presenteren. Ik ben tenslotte groot fan. Mijn antwoord was dan altijd dat ik liever het commentaar zou willen doen.”, zegt Sander. “Ik voel me dus enorm vereerd. Zeker omdat dit jaar het festival in Nederland wordt georganiseerd en het eenmalig is, vind ik dit het leukste vakantiebaantje ooit.”

Jeangu Macrooy vertegenwoordigt met het nummer Birth of a New Age Nederland op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam.

Foto: AVROTROS

Edwin Evers gaat eigen muziek niet pluggen bij de radio: “Alsjeblieft zeg”

Edwin Evers lanceert vrijdag zijn debuutalbum. Maar de oud-radiomaker denkt er niet aan om de muziek te gaan pluggen bij de radiostations. “Alsjeblieft zeg, ik heb liever dat ze het niet draaien dan dat ik een collega ga bellen of appen. Speel het op de radio als je het mooi vindt, maar niet om oud-collega Edwin te helpen”, zegt Edwin in De Stentor.

De voormalig 538-dj maakte afgelopen zomer bekend dat hij zijn eigen debuutalbum lanceert, met liedjes die hij zelf geschreven, gezongen, ingespeeld en opgenomen heeft. Evers zegt de lancering van het album spannend te vinden. “Er zal een groep zijn die het leuk vindt, een groep die vindt van niet en er zullen mensen zijn die dit het ergste vinden dat ze ooit hebben gehoord. Ik zal worden beoordeeld als radiomaker die muziek maakt, ik ben voorbereid op de opmerking: Wat kan hij radio maken, hè.”

Edwin stopte eind 2018 met het maken van de populaire ochtendshow op 538. “Volgens mij was dit de juiste timing. Radiomakers hebben in coronatijd meer werk dan muzikanten, maar of het nou echt zo leuk was om in deze periode radio te maken? Het gaat de hele tijd maar over één ding”, aldus Edwin in de krant.

Foto: Radio Veronica – Jorn Baars

Mattie & Marieke maken ochtendshow vanuit een bouwkeet

Mattie Valk en Marieke Elsinga maken volgende week hun ochtendshow vanuit een bouwkeet. De Qmusic-ochtendshow komt voor een week vanaf een bouwplaats in Maassluis. De ochtend-dj’s willen zich onder dompelen in het leven in de bouw.

Ze hopen een ‘uniek’ kijkje in het leven van de mannen en vrouwen op de bouw te krijgen en zo meer te leren over de bouwers. Het hele ochtendteam, inclusief Joe Stagiair van de Show, Tom van de Intercom en nieuwslezer Anne-Marie, maakt van 12 t/m 16 april radio vanuit hun eigen keet op de bouwplaats.

3FM Awards wordt Fieldlab-evenement: 1000 bezoekers welkom

De 3FM Awards 2021 is een Fieldlab-evenement geworden, waardoor 1000 luisteraars naar het evenement toe kunnen. Op de zender zijn inmiddels kaarten te winnen en vanaf morgen gaan ze ook in de verkoop. 3FM zegt zelf actief in gesprek te zijn gegaan met Fieldlab.

Dat de awardshow onderdeel van de Fieldlab-testevenementen is geworden, betekent dat bezoekers wordt gevraagd om actieve medewerking in diverse onderzoeken en handelingen rondom het evenement. Daarnaast moet iedereen via een sneltest negatief getest zijn om binnen de te komen.

Oorspronkelijk stond de awardshow van 15 april in het teken van het licht aan het eind van de tunnel. 3FM laat weten de term symbolisch te vinden, want “nu draagt het evenement er zelf aan bij”.

Sharid Alles, zendermanager 3FM: “Ik ben heel blij dat we met 3FM een bijdrage kunnen leveren aan het onderzoek dat Fieldlab doet met diverse evenementen. Tegelijkertijd maken we ons al langere tijd zorgen over de evenementensector die door corona hard geraakt wordt én over onze jonge doelgroep die tegen de muren opknalt van verveling. Initiatieven die ervoor zorgen dat het weer mogelijk is om evenementen te organiseren en de poppodia te openen, juichen we niet alleen toe; daar willen we aan bijdragen.”

Radio 538 verlengt ‘Verrückte Halbe Stunde’ met een half uur

Radio 538

Radio 538 verlengt de ‘Verrückte Halbe Stunde’ met een half uur. Het half uurtje met ‘foute’ muziek is sinds vandaag een uur lang te horen, tussen 9:00 en 10:00 uur. ‘Na veel positieve reacties van luisteraars verlengt het station de speciale programmering naar één uur, voor een goede start van de dag in dit gekke jaar’, aldus 538.

De ‘Verrückte Halbe Stunde’ bestaat al een paar jaar. In het blok draait ochtendjock Frank Dane guilty pleasures, meezingers, klassiekers en feestknallers. De samenstelling van ‘Die Verrückte’ ligt in handen van bedrijven. Zij kunnen hun favoriete hits, alleen of samen met hun collega’s, doorgeven via de site van 538.

Foto: Radio 538

Ochtendshow Radio Veronica tijdens het EK in de middag, vanuit Slot Zeist

De uitzendingen rond het EK-voetbal van Veronica Inside komen vanuit Slot Zeist. De ochtendshow van Radio Veronica zit daar samen met de televisieversie van het programma. Tijdens het EK is de radioshow in de middag te horen, zeven dagen per week.

De middagshow met Tim Klijn is tijdens het EK (11 juni tot en met 11 juli) te horen in de ochtend. Na zijn radioshow zal Wilfred Genee meteen doorgaan naar de tv-uitzendingen van VI, die op SBS6 te zien zullen zijn.

Waarschijnlijk kan er publiek bij de uitzendingen zijn, afhankelijk van de situatie met corona.

Foto: Radio Veronica | William Rutten

Omroep Brabant start samenwerking met lokale omroepen

Omroep Brabant heeft een aantal redacteuren bij lokale omroepen geplaatst om de nieuwsvoorziening in de provincie te verbeteren. “Daarmee krijgen we een nog fijnmaziger nieuwsnetwerk in onze provincie”, zegt Henk Lemckert, directeur van Omroep Brabant. “Meer aandacht voor het kleinere nieuws uit gebieden waar we nu te weinig komen.”

Bij de lokale omroep ZuidWestTV (Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht) en Studio 040 (Eindhoven, Geldrop-Mierlo) zijn redacteuren geplaatst. Deze richten zich op het nieuws in de plaatsen rondom beide omroepen. “Hierdoor versterkt Omroep Brabant de positie van de samenwerkende lokale omroepen, maar krijgt de regionale omroep ook veel nieuws terug”, aldus Lemckert.

Binnenkort breidt de omroep de samenwerking met lokale omroepen nog verder uit. Per 1 mei worden nog eens 5 journalisten bij diverse lokale omroepen in Brabant gestationeerd, die worden betaald door de NOS. Dit is onderdeel van een landelijk plan om 60 mensen bij lokale omroepen te plaatsen.

Paul Römer over reorganisatie Talpa Network: “Niet gebruik gemaakt van de crisis”

Paul Römer, directeur radio en tv bij Talpa Network, ontkent dat de coronacrisis is gebruikt als excuus om te reorganiseren. Bij het radiobedrijf werden vorig jaar 300 mensen ontslagen, waarvan ruim honderd in de radiotak.

“Wij zagen al vanaf het begin van de crisis: dit is niet iets wat over drie weken voorbij is, dit is een structureel probleem. En dus hebben wij gezegd: dit moeten we ook structureel oplossen”, aldus Paul in ‘BNR’s Big Five’ op BNR Nieuwsradio.

Talpa weigerde om gebruik te maken van de noodsteunpakketten van de overheid. “Wij willen als commercieel bedrijf heel graag onze eigen broek ophouden en niet afhankelijk zijn van de subsidies”, zegt Paul Römer daarover. Volgens de directeur had het radiobedrijf wel ‘wat vet op de botten’. “Talpa was geen ongezond bedrijf, maar Talpa Network is in de drie jaar daarvoor opgebouwd door heel veel bedrijven te kopen. We hadden nog niet zoveel tijd gestoken in het integreren van die bedrijven.”

‘Draconische maatregelen’

Vlak na de uitbraak van de coronacrisis, in maart vorig jaar, zei Talpa-eigenaar John de Mol dat er ‘draconische maatregelen nodig waren’. “Dat woord draconisch is een beetje een eigen leven gaan leiden”, aldus Paul.

“Ik ben bij Talpa gekomen om de radio en tv-tak in elkaar te schuiven. Daar had ik ruim de tijd voor, maar door de crisis heb ik het versneld moeten doen. In drie maanden tijd hebben we de plannen gemaakt, met de Ondernemingsraad overeenstemming gekregen en de reorganisatie uitgevoerd. Op 1 juli waren we klaar, met nul rechtszaken. Dat hebben we echt goed gedaan.”

De reorganisatie bij Talpa Network betekende het vertrek van dj’s als Dennis Hoebee, Jurjen Gofers, Maurice Verschuuren en Edwin Noorlander.

Foto: NTR

Jeroen van Inkel nog weken afwezig op Radio 2 vanwege stemproblemen

Jeroen van Inkel is de komende weken niet te horen op NPO Radio 2 vanwege stemproblemen. De jock wordt volgende week behandeld aan zijn stem, laat hij weten op Instagram. “Mijn stem is te gaar. Ik hoop er over drie weken weer te zijn.” Giel Beelen neemt het weekendprogramma van Jeroen tijdelijk over.

Vorige week zaterdag moest Jeroen zijn uitzending op Radio 2 noodgedwongen vroegtijdig staken vanwege de problemen met zijn stem. De jock heeft al maanden last van zijn stem. Een ingreep is nu toch nodig om de stemproblemen te verhelpen.

Foto: NPO Radio 2 | Linda Stulic

Jasper de Vries terug bij Radio 2, fulltime muziekredacteur

Jasper de Vries keert terug op het oude nest. Hij gaat fulltime aan de slag als muziekredacteur bij NPO Radio 2, zo laat hij weten. Bij de zender werkte hij in het verleden ook als muziekredacteur en daarvoor als programmamaker.

Afgelopen augustus startte Jasper als hoofd van de muziekafdeling bij Sublime. Die functie neemt Martijn Soetens, die op zijn beurt juist van Radio 2 komt, nu van hem over. “Ik heb de platenwinkel van Sublime met een goed gevoel overgedragen”, zegt Jasper. “Vanaf vandaag mag ik fulltime muziek uitzoeken bij mijn oude liefde NPO Radio 2. Nu nog even vanaf de zolderkamer, maar hopelijk snel weer vaker in Hillywood.”

Jasper werkte tot eind vorig jaar voor Radio Veronica, waar hij diverse programma’s maakte. De jock had eerder een eigen weekendprogramma op Radio 2. Ook viel hij destijds regelmatig in voor onder meer de middagshow. Voordat hij in 2013 aan de slag ging bij Radio 2, was Jasper jarenlang op Qmusic te horen.

Foto: Radio 10 | William Rutten

Bouw nieuwe onderkomen Qmusic van start

De bouw van het nieuwe onderkomen van Qmusic is van start gegaan. De radiozender komt in een groot houthybride kantoor, waarin ook andere mediamerken van moederbedrijf DPG Media worden gevestigd. Het 46.000 vierkante meter pand wordt gebouwd op de parkeerplaats naast de huidige drukkerij in Amsterdam Duivendrecht.

Het nieuwe gebouw in Amsterdam wordt het hoofdkantoor van DPG Media. Naast Qmusic zijn straks ook onder meer De Volkskrant, Het Parool, Trouw, NU.nl en de weekbladen in het pand gevestigd. De nieuwsmerken zitten nu nog op verschillende locaties in Amsterdam of Hoofddorp, maar worden straks dus geconcentreerd in één pand. Anderhalf jaar geleden maakte DPG al bekend dat het een nieuw onderkomen wilde voor Qmusic.

‘Innovatieve constructie’

Houtbouw wordt de belangrijkste ‘bouwsteen’ van het nieuwe pand. “Het gebouw heeft dankzij deze innovatieve constructie en het buitengewoon groene ontwerp met moderne werkplekken en de vele daktuinen, een overduidelijke positieve ecologische impact”, aldus het mediabedrijf. In het pand komen ook restaurants, vergaderzalen en een evenementenlocatie met terras.

“In deze tijd hoort een kantoorgebouw onze collega’s te inspireren en hen te ondersteunen om creatiever te kunnen werken”, zegt Erik Roddenhof, ceo van DPG Media. “Het open karakter stimuleert innovatie in onze organisatie. Het wordt dé plek waar werknemers elkaar ontmoeten en samenwerken en wordt daarmee een centrale hub voor al onze collega’s die door heel Nederland werken.”

DPG Media zag de winst over 2020 flink groeien: met 50 miljoen euro. Volgens het mediabedrijf was dat vooral te danken aan de digitale ontwikkelingen. De oplevering van het nieuwe pand in Amsterdam staat gepland voor eind 2023.

Foto: DPG Media | Being

Directeur Sublime stapt op

Algemeen directeur Sebastiaan van Rijnsoever van Sublime is teruggetreden. Van Rijnsoever vervolgt zijn carrière als zelfstandig ondernemer en adviseur. Tom Klerkx, managing director radio Mediahuis, zal de komende tijd de taken van Van Rijsnoever waarnemen.

Directe aanleiding is de overname van Sublime door het moederbedrijf van NRC. “Door de overname is er een logisch moment ontstaan om mij te herbezinnen op mijn eigen betrokkenheid en rol”, zegt Van Rijnsoever. “Na een aantal roerige jaren, waarin zakelijk en privé een hoop van mij is gevraagd, heb ik nu behoefte aan meer vrijheid en flexibiliteit. Daarbij past een koers buiten Sublime. Ik kijk met enthousiasme uit naar nieuwe avonturen op het snijvlak van marketing, communicatie en transformatie. En ik wens Sublime en Audiohuis het succes dat het verdient.”

Van Rijnsoever was algemeen directeur sinds 2017. “In deze periode gaf hij onder meer leiding aan de verbreding van het commercieel portfolio, het versterken van de zichtbaarheid en kracht van het Sublime merk, het ‘verdigitaliseren’ van het station en de recente overname van Sublime door NRC Media”, aldus de radiozender.

‘Future proof’

Sebastiaan van Rijnsoever: “Sublime heeft sinds eind vorig jaar een mooie plek binnen NRC/Mediahuis. Sublime staat er goed voor: met een sterk en relevant merk, een krachtige digitale infrastructuur, een gepassioneerd team, een heerlijke programmering en een ‘future proof’ meerjarenstrategie.”

Tom Klerkx, managing director radio Mediahuis: “We zijn Sebastiaan zeer erkentelijk voor zijn inzet en passie de afgelopen jaren en hebben de samenwerking erg gewaardeerd. Na de overname eind 2020 hebben we samen een krachtige meerjarenstrategie ontwikkeld voor Sublime en Audiohuis als leidend Audiobedrijf in de Nederlandse markt. In goed overleg en met respect naar de wensen van Sebastiaan, hebben we besloten dat het aan een nieuwe directie is om uitvoering te gaan geven aan deze strategie.”

RADIONL neemt nieuwe studio in gebruik

RADIONL heeft een nieuwe studio in gebruik genomen. Volgens de zender wordt het daarmee meer mogelijk om luisteraars interactief te laten deelnemen aan de uitzendingen. Zo is er afgelopen tijd geïnvesteerd in een nieuwe app waar verzoekjes, spraakberichten en foto’s gestuurd kunnen worden.

In de nieuwe studio hangen camera’s, waardoor luisteraars via de site van het radiostation een kijkje kunnen nemen in de studio. Daarnaast kunnen er videoclips en specials ingestart worden. “Ook kan de luisteraar bij speciale uitzendingen of RADIONL Live, foto’s en berichten insturen welke geplaatst kunnen worden op het digitale TV kanaal”, aldus de zender.

Vinyl

In de nieuwe studio is weer plaats gemaakt voor twee platenspelers, nu vinyl een comeback aan het maken is. Daarnaast kunnen er nu meerdere gasten tegelijk aanschuiven. “De digitale mengtafel is nog niet aan vervanging toe en is er ook in de nieuwe studio weer ingezet. De mengtafel van Wheatstone zit gekoppeld aan het digitale audio platform waarmee ook alle regionale edities aan worden gestuurd.”

De nieuwe studio:

Foto: RadioNL

Gijs Staverman dacht aan een tijdje stoppen met radiomaken

Gijs Staverman heeft overwogen om even een ‘radiobreak’ te nemen. “Ik dacht: misschien ga ik even een tijdje stoppen met radio, ga ik iets anders doen. Maar ik wist niet zo goed wat, want radio is eigenlijk het enige dat ik kan en dat ik ook ontzettend leuk vind om te doen”, zegt Gijs in de podcast ‘Dit was de Radio’.

Afgelopen maandag werd bekend dat Gijs vanaf 10 mei het tijdslot tussen 14:00 en 16:00 uur gaat presenteren. “Ik merkte aan mezelf dat ik het laatste half jaar zat met de vraag wat ik nog meer wilde doen met ‘Gijs 2.0’ tussen de middag. We hebben vrijwel alles gedaan wat we wilden doen. Op dat moment kreeg ik de vraag of ik ’s middags twee-vier wilde gaan doen. Dat vind ik eigenlijk best wel leuk, dacht ik.”

Toch was even stoppen met radiomaken volgens Gijs ook ‘echt een optie’. “Ik doe dit nu 30 jaar lang. Maar ik heb nu ook een fantastisch gezin, dan is het ook weleens leuk om me daar mee bezig te houden.”

‘Belangrijk tijdslot’

Dat de ochtend- lunch- en middagshow vaak worden gezien als belangrijkste uren van een zender, daar zegt Gijs het niet helemaal mee eens te zijn. “Rob Stenders heeft tussen twee en vier een fantastisch programma gemaakt. Dat tijdslot is een van de best beluisterde tijdsloten van Radio 2. De daguren zijn ook door corona ineens ontzettend belangrijk geworden, dat hebben wij ook gezien in de luisteruren. Ik vind het een hele eer dat ik daar een programma mag maken.”

Gijs gaat naar eigen zeggen ‘keihard concurreren’ met Rob Stenders, die vanaf juni op hetzelfde tijdstip zijn Platenbonanza voortzet bij Radio Veronica. “Het programma gaat over muziek, het gaat over Radio 2, het over mij, over alle dingen die ik zelf leuk vind”, aldus Gijs over zijn nieuwe show.

Publieke omroep

8,5 jaar geleden maakte de jock de overstap van Qmusic naar Radio 2. “Ik vond de publieke omroep destijds een vrij stoffige organisatie”, zegt Gijs, die zijn mening inmiddels heeft bijgesteld. “Ik voel me nu heel erg thuis bij Radio 2. Ik heb een prachtige omroep waar ik voor mag werken. En de publieke omroep is een heel mooi instituut, waar heel veel mensen naar luisteren en kijken.”

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Minister Slob: Situatie bij L1 aanleiding tot zorg

De situatie bij de regionale omroep L1 baart zorgen, in het bijzonder de (inmiddels geschrapte) plannen om personeel te volgen met camera’s. Dat schrijft demissonair minister Arie Slob in antwoord op kamervragen van de SP.

Het is al langere tijd onrustig bij de regionale omroep van Limburg. Het personeel wil dat directeur Peter Elbers, die volgens hen autoritair optreedt en slecht communiceert, opstapt. De raad van commissarissen (rvc) weigert dat.

De onrust bij L1 begon vorig jaar, met het vertrek van twee directeuren, gevolgd door de benoeming van Peter Elbers als nieuwe bestuurder. Hij lag vrijwel vanaf het begin overhoop met de Ondernemingsraad en het personeel. Ook het privacystatement van de directeur was omstreden; zo wilde hij verborgen camera’s op de redactie van L1 hangen en de mails van de Limburgse journalisten kunnen lezen. Dat plan trok hij onlangs in.

“De berichtgeving gaf aanleiding tot zorg. Vanwege alle commotie heeft de directeur zijn plannen inmiddels weer ingetrokken”, schrijft demissionair minister Slob. Hij zegt momenteel niet wat te voelen voor een extern onderzoek naar de gang van zaken binnen L1. “In beginsel betreft dit een interne aangelegenheid van L1.”

‘The Passion’ vanavond live op Radio 2, opnieuw met audiodescriptie

NPO Radio 2 zendt ‘The Passion’ weer live uit op de radio. Wouter van der Goes verruilt de studio in Hilversum vanavond voor het Munsterplein in Roermond, waar hij tussen 18:00 en 22:15 uur live radio gaat maken. De NPO Radio 2-dj verzorgt opnieuw een live audiodescriptie van The Passion, bedoeld voor mensen met een visuele beperking.

In de radio-uitzending van vanavond spreekt Wouter, voorafgaand aan de start, met de castleden. Ook draait hij nummers uit de afgelopen tien edities van het paasevenement. Vanwege de coronamaatregelen vindt The Passion dit jaar zonder publiek plaats.

Drie jaar geleden begon Wouter met het geven van live audiodescriptie op Radio 2 tijdens The Passion. Dat gebeurt vanavond dus opnieuw. “Het verhaal van The Passion is een verhaal van hoop en liefde dat voor iedereen herkenbare elementen heeft. Als KRO-NCRV vinden wij het belangrijk om zo’n inspirerend en bemoedigend verhaal voor iedereen toegankelijk te maken”, zegt Peter Kuipers, directeurvoorzitter van KRO-NCRV.

The Passion gaat vanavond om 20:30 uur van start.

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

PowNed haalt ledendrempel en wil fors uitbreiden op drie radiozenders

PowNed is sinds vandaag officieel aspirant omroep-af. De omroep heeft meer dan 50.000 leden en mag daarmee ook in de periode van 2022 tot en met 2026 in het omroepbestel blijven uitzenden. Volgens PowNed krijgt de omroep nu drie keer zoveel uitzendtijd op radio en tv. De omroep wil op NPO Radio 1, Radio 2 en 3FM in elk geval fors meer programma’s gaan maken.

Radioprogramma’s van PowNed zijn nu veelal ’s nachts te horen, zoals Rick van Velthuysen op Radio 2 of Prem Radhakishun op Radio 1. De omroep heeft op 3FM al een aantal jaar geen eigen programma meer. Hoewel PowNed in 2016 nog riep dat het binnen vijf jaar van radio en tv af wil, zet de omroep nu juist vol in op die kanalen.

Grote ambities

De ambities van PowNed zijn groot, nu de ledendrempel officieel is gehaald. De omroep heeft haar pijlen vooral gericht op NPO Radio 1, waar het in wil zetten op een vast tijdslot op ‘reguliere tijdstippen’, dus niet meer middenin de nacht. “Radio 1 is de enige radiozender waar we ons sterk kunnen profileren en het nieuws van de dag kunnen bespreken”, schrijft de omroep. “We willen inzetten op opinieprogramma’s, waarmee we echt onze eigen kleur kunnen toevoegen.”

Op muzikaal gebied zegt PowNed vooral meer programma’s op NPO Radio 2 en 3FM te willen maken. “We willen een grotere rol op Radio 2. Ons streven is om een beter tijdslot en meer zendtijd te krijgen”, aldus de omroep, die eerder al aangaf dat het een beter tijdslot wil voor Rick van Velthuysen op Radio 2.

3FM en podcast

Op 3FM wil PowNed een eigen presentator en een vinger in de pap krijgen in de muziekkeuze. “Zodat we de stem van onze achterban een plek kunnen geven op de jongerenzender van Nederland.” De omroep, die een groot bereik heeft op YouTube en Facebook, zegt 3FM te willen helpen met haar digitale kanalen. “Zeker omdat mobiel gebruik van muziek inmiddels de norm is geworden onder onze jonge doelgroep.”

Ook op het gebied van podcast zegt PowNed te investeren. “We willen daar sterk op inzetten, zowel als afgeleide van radioprogramma’s als stand alone, waar we het nieuws bespreken, ons erover verbazen, uitlachen en er soms tegenaan schoppen met onderscheidende presentatoren.”

PowNed heeft met het nieuwe ledenaantal recht op meer zendtijd, maar de vraag is of ook alle wensen van de omroep vervuld gaan worden. De NPO komt later dit jaar met het intekeningsproces, waarbij omroepen een gooi kunnen doen naar tijdsloten op de publieke radiozenders.

Foto: Hans Tak | PowNed

Omroep Zwart en Ongehoord Nederland hebben voldoende leden

Elf (aspirant-)omroepen hebben voldoende leden en mogen daarmee toetreden tot het omroepbestel, of in het omroepbestel blijven. De nieuwe omroepen Ongehoord Nederland en Omroep Zwart hebben de benodigde 50.000 leden, zo blijkt uit de toetsing van de ledenbestanden en rapporten door het Commissariaat voor de Media.

Omroep Zwart is een initiatief van onder andere rapper Akwasi. “Waar iedereen wordt gehoord, en iedereen wordt gezien.” Volgens de omroep is de NPO nog geen goede afspiegeling van de maatschappij.

Ongehoord Nederland is een initiatief van onder meer journalist Arnold Karskens. Hij wil het nieuws ‘van een andere kant’ belichten. Zo heeft hij het Zwarte Pieten-journaal en is hij kritisch op de Europese Unie en immigratie.

Wettelijke voorwaarden

Voor aspirant-omroepen en voor omroepen met een voorlopige erkenning geldt een minimum van 50.000 leden. Voor de overige omroepen die al onderdeel uitmaken van het omroepbestel geldt een minimumeis van 100.000 leden. De concessieperiode geldt van 2022 t/m 2026.

“Om voor een erkenning respectievelijk voorlopige erkenning in aanmerking te komen, moeten de (aspirant-)omroepen ook aan de overige wettelijke voorwaarden voldoen”, laat het Commissariaat weten. “De NPO, de Raad voor Cultuur en het Commissariaat geven ieder een eigen advies aan de minister over de ingediende erkenningsaanvragen. Vervolgens besluit de minister op basis van de verschillende adviezen vóór 1 augustus welke omroepen een erkenning en welke een voorlopige erkenning krijgen.”

Foto: RadioFreak

RTL hoeft geen eigen radiozender: “We missen radio niet”

RTL heeft al een paar jaar geen radiozender meer in eigen beheer. Maar radio missen, doet het bedrijf volgens directeur Peter van der Vorst niet. “We hebben radio op dit moment niet nodig. Het gaat hartstikke goed met RTL, we hebben onze focus op video en televisie gelegd”, aldus de RTL-directeur op BNR Nieuwsradio.

RTL Nederland beschikte in het verleden over Yorin FM, dat verkocht werd aan SBS, en over RTL FM, dat haar frequentie verloor aan 100%NL. Daarnaast was het samen met Talpa Radio eigenaar van Radio 538. Vier jaar geleden stopte RTL helemaal met radio.

Radio als marketing

Concurrent Talpa Network beheert wel een aantal radiozenders, waaronder Radio 538 en Radio 10. “Maar wij missen radio niet”, zegt Peter van der Vorst. De RTL-directeur ontkent dat een eigen radiozender betere marketing voor het gehele mediabedrijf betekent. “Radio is een heel slim marketinginstrument om aandacht voor je televisieprogramma’s te kunnen krijgen, maar wij werken op sommige gebieden ook samen met Qmusic. Dus daar hebben wij ook ons marketingwindow op.”

Van der Vorst benadrukt overigens wel dat hij een vaste radioluisteraar is. “Ik ben een fervente nieuwsjunk. Ik luister veel naar BNR en naar Radio 1. Als ik in de auto zit, staan die zenders vooral aan.”

Foto: RTL | Michel Schnater

Jasper Leijdens ook komende jaren op KINK te horen

Jasper Leijdens heeft vandaag zijn contract bij KINK verlengd. “Dat betekent dat ik je de komende jaren nog lekker de beste nieuwe muziek van het moment laat horen”, laat de KINK-dj weten. Hij dankt de leidinggevenden van het station, waaronder Michiel Veenstra en Jan Hoogestein, voor het vertrouwen. “Op naar de muziek van de toekomst op KINK.”

Jasper presenteert bij KINK het avondprogramma ‘Kink in Touch’ tussen 19:00 en 22:00 uur. Eerder was hij op NPO 3FM te horen, maar bij de zender moest hij destijds plaatsmaken voor nieuw talent.

Foto: KINK

Gijs Staverman: Vol enthousiasme aan nieuwe programma beginnen

Over een paar weken stopt Gijs Staverman met zijn lunchprogramma op NPO Radio 2. De radiomaker schuift vanaf 10 mei twee uurtjes op, en is vanaf dan tussen 14:00 en 16:00 uur te horen. “Nog een paar weken en dan gaan we vol enthousiasme aan het nieuwe programma beginnen”, aldus Gijs in een reactie.

Gijs wordt recht tegenover Rob Stenders geprogrammeerd, die vanaf juni zijn dagelijkse platenbonanza bij Radio Veronica voortzet. Voor Gijs betekent dat na bijna 8,5 jaar zijn lunchshow ophoudt te bestaan. De radiomaker volgde eind 2013 Frits Spits op, die jarenlang het tijdslot op Radio 2 presenteerde. Annemieke Schollaardt neemt de lunchuren vanaf mei voor haar rekening.

‘Prachtige jaren’

“Ik zou heel graag iets tegen je wil zeggen”, begon Gijs zijn programma gistermiddag. “Ik ga stoppen met ‘Gijs 2.0’. Het waren acht prachtige jaren die we hier volbracht hebben. We hebben met een geweldig team dit programma mogen maken. Ik ga ermee stoppen, maar ik ga niet weg. Ik wil je graag uitnodigen voor een nieuw programma, vanaf 10 mei, dat heet ‘Gijs 2.4’.”

“Zo, het hoge woord is eruit”, zei Gijs:

Het lunchprogramma van Gijs op Radio 2 dreigde overigens drie jaar geleden al te moeten stoppen. Na maanden van gesprekken tussen Gijs’ omroep KRO-NCRV en de NPO kon het programma behouden blijven, al moest de show wel fors bezuinigen. “Dat was een kloteperiode, dat was echt geen fijne periode”, zei Gijs er later over.

Foto: Stijn Ghijsen | KRO-NCRV

Sublime komt met eigen soullijst: De Soul Top 1000

Sublime lanceert een eigen soullijst, met daarin de duizend beste soulplaten ooit gemaakt. De ‘Soul Top 1000’ is vanaf 14 april te horen op de radiozender. Luisteraars kunnen sinds gisteren stemmen op hun favoriete soulplaten. Volgens Sublime gaat het om ‘de langste soullijst van Nederland’.

Stemmen kan op een breed scala aan soulmuziek: van Gregory Porter en Alicia Keys, tot artiesten als Ray Charles, Sam Cooke en Jacky Wilson. Ook soul-iconen als James Brown, Aretha Franklin, Otis Redding, Marvin Gaye en Bill Withers kunnen volgens Sublime niet ontbreken.

Uit de rijke muziekgeschiedenis mag de Sublime-luisteraar zijn of haar favoriete soulplaten kiezen, waaruit de Soul Top 1000 wordt samengesteld. De Soul Top 1000 is vanaf 14 april te beluisteren op Sublime. Dan wordt tevens de volledige lijst bekendgemaakt. Luisteraars kunnen stemmen via www.soultop1000.nl.

Nog twee ‘gaten’ in nieuwe programmering Radio 2

NPO Radio 2 heeft vandaag de nieuwe dagprogrammering gelanceerd, die vanaf mei ingaat. Belangrijkste wijzigingen: Annemieke Schollaardt krijgt de lunchuren en Gijs Staverman verkast naar 14:00 tot 16:00 uur. Maar over twee tijdsloten in de programmering van Radio 2 is voorlopig nog geen duidelijkheid.

Zo is nog niet bekend wie definitief de uren op vrijdagavond van 22:00 uur tot middernacht mag overnemen van Rob Stenders. Momenteel is Giel Beelen op die uren te horen, maar een woordvoerder van Radio 2 meldt vandaag dat het nog steeds om een voorlopige invulling gaat. “Meer kan ik er op dit moment niet over zeggen.”

Uren Paul Rabbering

Ook voor de uren van Paul Rabbering, die naar het weekend verkast, is nog geen definitieve invulling. De uren tussen 22:00 en 00:00 uur (maandag t/m donderdag) komen wel in handen van BNNVARA; nu zijn ze nog van AVROTROS.

Frank van ’t Hof, die momenteel dagelijks als invaller te horen is voor de uren van Rob Stenders, volgt Paul vanaf mei tijdelijk op. De invalklussen van Frank zijn enigszins opvallend, omdat de jock vorig jaar met zijn weekendprogramma op Radio 2 stopte, naar eigen zeggen omdat hij meer tijd wilde besteden aan zijn privéleven.

Wanneer de avondsloturen een definitieve opvolger krijgen, is nog niet bekend. BNNVARA verwijst voor vragen daarover door naar de woordvoerder van Radio 2.

Foto: RadioFreak

Ruud de Wild weer naar ziekenhuis: complicaties na operatie

Ruud de Wild

Ruud de Wild is opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. De dj is uit voorzorg opgehaald door een ambulance vanwege een ‘heftige bloeding’, meldt zijn vriendin Olcay Gulsen aan Shownieuws. Ruud moet voorlopig in het ziekenhuis blijven ter observatie.

De NPO Radio 2-dj, die vorige week bekendmaakte darmkanker te hebben, is afgelopen donderdag geopereerd. Die operatie verliep volgens zijn vriendin nog goed. Ruud was alweer uit het ziekenhuis ontslagen.

Foto: BNR Nieuwsradio

Nieuwe programmering Radio 2: Annemieke Schollaardt tijdens de lunch

NPO Radio 2 gooit de programmering op de schop na het vertrek van Rob Stenders naar Radio Veronica. Gijs Staverman stopt met zijn lunchprogramma ‘Gijs 2.0’ tussen 12:00 en 14:00 uur. Zijn uren worden vanaf 10 mei overgenomen door Annemieke Schollaardt. Gijs verhuist op zijn beurt naar 14:00-16:00 uur, waar hij het nieuwe programma ‘Gijs 2.4’ gaat presenteren.

De uren op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14:00 en 16:00 uur komen in handen van Paul Rabbering. Hij gaat samen met sidekick Cielke Sijben de ‘VrijZaZo Show’ maken, waarin Paul ook weer het Popduel als vast radio-item introduceert.

Frank van ’t Hof neemt voorlopig van maandag tot en met donderdag de avonduren van 22:00 tot middernacht voor zijn rekening. Wie de definitieve opvolger wordt van die uren, is nog niet bekend.

Lunchprogramma Gijs

Het lunchprogramma van Gijs Staverman op Radio 2 dreigde drie jaar geleden al te moeten stoppen. Nu valt definitief het doek voor de lunchshow, die Gijs sinds begin 2014 presenteert. “Het waren acht prachtige jaren die we volbracht hebben, met een geweldig team”, aldus Gijs. Zijn nieuwe show, tussen 14:00 en 16:00 uur, zal volgens Radio 2 in het teken staan van ‘aanstekelijke energie waarmee de middagdip te lijf wordt gegaan’.

Annemieke Schollaardt gaat tijdens de lunchuren een programma maken ‘met veel muziek, aandacht voor nieuwe podcasts, boeken, theatershows, albums en spraakmakend nieuws uit de media. De luisteraar staat centraal en zal zelf ook vaak aan bod komen.’

“Met bekende stemmen in een andere opstelling houden we NPO Radio 2 fris en toch vertrouwd”, zegt zendermanager Peter de Vries. “Onze dj’s staan te trappelen om met hun nieuwe programma’s de luisteraars te blijven verrassen. Samen met Ruud de Wild, die ik vurig een voorspoedige genezing wens, vormen zij binnenkort een ijzersterk team in de middag.”

Nieuwe programmering vanaf 10 mei

Maandag t/m vrijdag
12:00 – 14:00 uur: ‘Annemieke’s A-Lunch’ – Annemieke Schollaardt
14:00 – 16:00 uur: ‘Gijs 2.4’ – Gijs Staverman / op vrijdag ‘VrijZaZoShow – Paul Rabbering
22:00 – 00:00 uur: ‘The Big Frank Show’ – Frank van ’t Hof (niet op vrijdag)

Foto: NPO Radio 2 | Linda Stulic

Eddy Keur: “Ik was echt een asshole”

Eddy Keur vond zichzelf vroeger ‘een asshole’ en ‘heel arrogant’. “Ik heb veel bij de radio gewerkt, maar ook een lange periode niet. En in mijn beleving lag dat altijd aan de mensen bij de omroep. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het heeft aan mij gelegen. Ik was in die tijd echt een asshole, een vervelend mannetje. Heel arrogant. En daar had ik wel last van”, zo zegt de dj van NH Radio bij ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1, over de periode van ongeveer 2003 tot 2012.

Zijn gedrag had te maken met zijn jeugd, vertelt de presentator. “Ik was het lulletje van de klas vroeger. Iedereen had verkering, maar ik niet. Dat doet iets met je. Ik had een soort van minderwaardigheidscomplex, dus ik wilde me laten gelden. En dat conflict van binnen, het laten gelden en het minderwaardigheidscomplex, dat is niet een cocktail waar per se een schone geest uit komt.”

Daardoor was hij heel tegendraads. “Ik heb bijvoorbeeld bij Radio 3 met gebalde vuist tegenover zendermanager Paul van der Lugt gestaan. Hij zou zelf een programma gaan maken met Paul de Leeuw en toen zei ik: ‘wie gaat jou dan beoordelen?’ Maar hij was wel mijn baas. Omdat hij mijn dj-talent waardeerde, kon ik daar blijven werken. Maar dat recalcitrante, dat heeft er altijd een beetje ingezeten. Dat is geen leuke eigenschap.”

UWV FM

Een goede vriend van de dj greep op den duur in. “Hij zat een beetje in het spirituele. En vroeg: ben je bereid om aan jezelf te werken? Eerst wilde ik dat niet. Maar toen zei hij: dan blijf je toch zoals je bent. Het heeft je per slot van rekening toch al zoveel gebracht. En toen brak er iets in m’n hoofd. Ik dacht: ja, je hebt gelijk. Het brengt me eigenlijk geen reet omdat ik een enorme lul bent. Het is niet zo, dat als je een goede dj bent, je per se aan de bak komt. De gunfactor is ook heel belangrijk. En als je dat niet hebt, dan zit je lekker thuis en kun je voor UWV FM werken.”

En dus ging Keur aan zichzelf werken. “Met horten en stoten, maar het ging werken. En toen werd ik gebeld of ik iets voor Radio 10 wilde doen.”

NPO Radio 2

Sinds deze week neemt Eddy Keur het programma over van de zieke Ruud de Wild op NPO Radio 2. “Hij heeft mij voorgesteld. Een tijdje geleden is hij mijn gast geweest in mijn programma op NH Radio.”

Daar vertelde Ruud dat hij in 1986 voor het gebouw van de KRO heeft gestaan en vol verwondering naar Eddy Keur luisterde. “Dus hij zei dat ik zijn voorbeeld was. En dat heeft mij toen geraakt.” Hij probeert nu in zijn geest radio te maken. “Binnen de grenzen van de KRO-NCRV.” Op zaterdag werd hij gevraagd om het programma van Ruud over te nemen en op dinsdag zat hij er al.

Stenders

Keur vertelde ook dat hij een akkefietje met Stenders heeft gehad. “Ik zat bij Radio 3 en hij zou na mij zitten. Hij bleef toen in de auto wachten tot ik weg was. De technicus van dienst moest de platen instarten, want hij wilde absoluut niet met mij in één gebouw zijn. Hij was heel erg van de muziek. Ik maakte grapjes en dat vond hij niet kunnen.”

Uiteindelijk was Stenders bij Keur te gast en bood hij z’n excuses aan. “Hij zei: ik zat er veel te fundamentalistisch in.”

Foto: NH Radio

Zenderbaas moet Efteling Kids Radio verlaten

Arnoud Schellenberg neemt eind deze maand afscheid van de Efteling. Sinds de zomer van 2008 was hij de zenderbaas van Efteling Kids Radio, maar die zender wordt nu drastisch uitgekleed. Eerder werd al bekend dat alle gepresenteerde programma’s verdwijnen en dat het radiostation non-stop wordt.

“Woensdag 31 maart neem ik na 12,5 jaar afscheid van de organisatie met de allerlaatste liveshows van de zender”, zegt Schellenberg. “Dat is niet mijn keuze, maar de pijn wordt verzacht. De mooie herinneringen, samenwerkingen en de voldoening over wat ik op professioneel en persoonlijk vlak bereikt en geleerd heb, overheersen namelijk. En vooral de enorme hoeveelheid aan steunbetuigingen van luisteraars, collega’s, vrienden en vakgenoten heeft mij in de afgelopen weken heel goed gedaan.”

Wat Schellenberg nu gaat doen is nog niet duidelijk. “Dit afscheid betekent ook een nieuw begin. Binnenkort meer”, zo laat hij weten.

Ether

In 2008 begon Efteling Radio. De zender was toen in de ether te horen in de regio Kaatsheuvel. In 2010 werd de vergunning ingeleverd, zodat de zender landelijk op de kabel kon. Het was wettelijk niet toegestaan om een regionale etherfrequentie te hebben als een station in meer dan 30 procent van Nederland op de kabel te horen was. In 2015 werd de naam gewijzigd in Efteling Kids Radio. Tussen 2013 en 2017 was de zender ook via DAB+ te ontvangen, door een licentie van Radio 538 te gebruiken.

Eind 2019 en begin vorig jaar was de zender nog tijdens schoolvakanties te vinden in Beeld en Geluid in Hilversum met live-shows. Daarnaast was de zender al sinds 2013 te vinden op de Tilburgse Kermis. Afgelopen zomer werd de programmering nog uitgebreid met een ochtendshow.

Jeroen van Inkel staakt uitzending vanwege stemproblemen

Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel heeft vanochtend zijn uitzending vroegtijdig gestaakt vanwege stemproblemen. Giel Beelen nam het programma tot 10:00 uur over. Het stemgeluid van Van Inkel klonk heel schor. Gisteren maakte hij al bekend dat hij onder het mes moet vanwege de problemen. “Eigenlijk was het de afgelopen dagen opvallend goed en dacht ik: nou als het zo is, dan kan ik ook uitstekend de radioshow doen”, zei de dj vanmorgen.

Uiteindelijk klonk het toch niet goed. “Dit kan niet. We hebben Giel gebeld, die is onderweg. Tot die tijd moet je het nog even met deze aangeklede kraai doen.”

Jeroen legde uit waarom hij zo schor klonk:

Rollercoaster

Begin februari liet Jeroen weten dat zijn stem overbelast was. Eind februari kwam hij terug na een pauze van twee weken, maar nu blijkt toch dat een ingreep nodig is.

“Ik kwam in een rollercoaster terecht”, zegt Jeroen over zijn stemproblemen. “Blijft dit altijd zo? Straks moet ik bootjes gaan verkopen in Griekenland. Ik kreeg van de week goed nieuws van de KNO-arts. Er zit iets op m’n stemband, dat is slecht. Maar dat kunnen ze gewoon weghalen.” Over twee weken wordt Jeroen geopereerd.

Foto: Annemieke van der Togt

Qmusic, NPO en SLAM! boycotten muziek van Bilal Wahib

Qmusic, SLAM!, NPO 3FM en FunX draaien de muziek van Bilal Wahib niet meer. Dat meldt ANP na een rondgang. Radio 538 blijft de muziek wel draaien.

Bilal kwam in opspraak na een livestream op Instagram, waarin hij vroeg een minderjarige jongen tegen betaling zijn geslachtsdeel te laten zien. De politie onderzoekt de zaak momenteel; de zanger wordt verdacht van het verspreiden van kinderporno.

“FunX en 3FM hebben besloten om de muziek van Oussama en Bilal niet meer te draaien totdat er meer duidelijkheid is”, zegt een woordvoerder van de NPO tegen het persbureau. “Op basis daarvan zal eventueel een nieuw besluit worden genomen.”

Ook Qmusic boycot de muziek van Bilal. Zo wordt het nummer ‘501’ geschrapt uit de Top 40. Volgens de Stichting Nederlandse Top 40 is het in dertig jaar tijd niet gebeurd dat een plaat uit de lijst geschrapt wordt. Radio 538 blijft de muziek van de omstreden zanger nog wel draaien, maar een woordvoerder van de zender zegt ‘ de situatie nauwlettend in de gaten te houden’.

Foto: Qmusic

Jeroen van Inkel toch geopereerd aan z’n stem

Jeroen van Inkel moet binnenkort toch onder het mes vanwege stemproblemen. “Lijk ik toch geopereerd te moeten worden aan mijn stem”, zegt hij op Instagram. “Tot die tijd ga ik wel mijn shows doen en klink beetje als een kraai. Of zoals sommigen zeggen ‘extra sexy’.”

Begin februari liet de dj van NPO Radio 2 weten dat zijn stem overbelast was. Daarom was hij twee weken niet te horen. Eind februari kwam hij terug, maar nu blijkt toch dat een ingreep nodig is.

Foto: NPO Radio 2 | Linda Stulic

Wendy Hendrikse nieuwe stationvoice van Radio 5

Wendy Hendrikse is vanaf maandag te horen als de nieuwe, vrouwelijke stationvoice van NPO Radio 5. Ze wordt samen met Daniël Dekker ‘de stem’ van het station. “Super trots met deze volgende stap bij het grote Radio 5”, laat Wendy weten in een reactie.

Als stationvoice is Wendy straks te horen in veel jingles, promo’s, items en andere vormgeving van Radio 5. Voor haar werkgever AVROTROS sprak Wendy al regelmatig teksten in; nu komt Radio 5 daar als zender bij. Wendy werkte jarenlang als vaste producer van Jan-Willem Roodbeen op NPO Radio 2.

Foto: NPO Radio 5 – 2019