Home Blog

Rob Stenders vanaf januari terug in de middag op Radio 2

Rob Stenders

Rob Stenders keert vanaf januari weer terug op NPO Radio 2. De dj is in het nieuwe jaar iedere maandag tot en met donderdag tussen 14:00 en 16:00 uur te horen. Annemieke Schollaardt, nu nog op dat tijdslot te horen, gaat van vrijdag tot en met zondag van 14:00 tot 16:00 uur een programma maken. Bij afwezigheid vervangen zij elkaar. Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanmiddag bekendgemaakt.

Marc Adriani stopt met zijn programma ‘Het Platenpaleis’. Paul Rabbering neemt het stokje over en is vanaf januari iedere vrijdagavond van 20:00 tot 22:00 uur te horen. Rob Stenders is daarna tot middernacht te horen. Rabberings programma’s op zaterdag en zondag komen te vervallen.

Stefan Stasse

Stefan Stasse behoudt zijn avondprogramma op Radio 2. De NPO was lange tijd voornemens Annemieke Schollaardt naar de avonduren te verplaatsen, waardoor Stasse het veld zou moeten ruimen. De plannen van de NPO stuitten op felle kritiek van zowel AVROTROS als KRO-NCRV. Laatstgenoemde omroep dreigde zelfs met juridische stappen.

“Ik ben ontzettend blij en opgelucht dat er nu duidelijkheid is voor het programma en de luisteraars”, reageert Stasse. “De afgelopen weken hebben we duizenden hartverwarmende reacties gekregen van luisteraars. Dat was een enorme steun. Ik ben blij voor mezelf, en mijn directe collega’s, maar vooral blij voor onze luisteraars dat ‘De Staat van Stasse’ gewoon blijft op Radio 2.”

Omroepwissel Stenders

Rob Stenders raakte eind augustus zijn programma op Radio 2 kwijt doordat hij de overstap maakte van AVROTROS naar BNNVARA. Stenders had gehoopt dat hij met de omroepwissel zijn programma kon behouden, maar daar staken zowel de NPO als AVROTROS een stokje voor.

Stenders gaf daarop aan ‘zich overreden te voelen door 7 bussen‘. Vanaf januari maakt hij het middagprogramma niet meer voor AVROTROS, maar voor zijn nieuwe werkgever BNNVARA.

NPO Radio 1

Ook op NPO Radio 1 verandert het nodige. Ghislaine Plag is vanaf het nieuwe jaar van 09:30 tot 11:30 uur te horen; nu is dat nog tot 12:00 uur. Sven Kockelmann gaat het gat tussen 11:30 en 12:00 uur vullen met het kritisch bevragen van hoofdrolspelers uit het nieuws in een 1-op-1 interview.

Vanaf 2018 gaat de nieuws- en actualiteitenzender ook meer inzetten op politiek: dagelijks tussen 15:30 en 16:00 uur is er vast politiek onderdeel tijdens EenVandaag. Het wekelijkse Kamerbreed op zaterdag maakt plaats voor een nieuwe talkshow van de AVROTROS met Jort Kelder.

Ook is er dagelijks een half uur sport tussen 13:30 en 14:00 uur tijdens De Nieuws BV. Op vrijdagavond is vanaf het nieuwe jaar het kookprogramma Mangiare! (NTR, 19:30-20:30 uur) te horen.

NPO Radio 5

Henk Mouwe, presentator van het ochtendprogramma op NPO Radio 5, gaat binnenkort met pensioen. Hoe zijn plek opgevuld wordt, maakt Omroep MAX later dit jaar bekend. De rest van de programmering van Radio 5 blijft onveranderd.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2

Twee nieuwe commissarissen bij Commissariaat voor de Media

Peter Eijsvoogel en Steven Flipse zijn door demissionair minister Arie Slob (ministerie van OCW) benoemd tot commissaris bij het Commissariaat voor de Media. Beiden hebben een termijn van vijf jaar bij de mediawaakhond. Steven Flipse volgt Jan Buné op die deze functie sinds 1 september 2013 bekleedde. De positie van Peter Eijsvoogel stond nog open.

Steven Flipse (55) begon zijn carrière bij Tata Steel en Getronics, waarna hij twintig jaar als CFO/COO bij Sanoma werkzaam was. “Steven heeft naast zijn kennis en ervaring op het financiële vakgebied en in de mediawereld een ruime ervaring als directeur en bestuurder”, zegt het CvdM. Hij is ook aandeelhouder bij uitgever De Jonge Lezer (een uitgever van jeugd magazines) en Kompas Publishing.

Peter Eijsvoogel (62) is advocaat en managing partner bij het internationale advocatenkantoor Allen & Overy. “Hij heeft naast zijn uitgebreide kennis op het juridische vakgebied ruime ervaring met toezicht. Hij blijft daarnaast ook actief als advocaat en raadsheer–plaatsvervanger in het Gerechtshof in ’s-Hertogenbosch”, aldus het CvdM.

Voorzitter Renate Eringa – Wensing over de benoemingen: ’’Peter heeft ruim 25 jaar ervaring als advocaat onder meer op het gebied van overheidstoezicht op markten. Zijn benoeming zorgt voor juridische slagkracht. Met Steven hebben wij een man met veel financiële expertise en ervaring in de mediawereld in huis gehaald. Ik ben er van overtuigd dat zij samen met onze medewerkers een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de toekomst van het Commissariaat.’’

Het College van Commissarissen bestaat uit drie commissarissen (waarvan 2 parttime) die gezamenlijk zorgen voor de bestuurlijke besluitvorming. De dagelijkse leiding en de aansturing van de organisatie ligt bij de collegevoorzitter.

Rob Stenders: De vakantie is een beetje onvrijwillig begonnen

Rob Stenders maakte afgelopen dinsdag zijn overstap naar Radio Veronica bekend en was vrijdagavond al voor het laatst te horen op NPO Radio 2. “De vakantie is begonnen. Een beetje onvrijwillig, want het ging inderdaad heel snel”, zei Rob zaterdagavond in het tv-programma Matthijs Draait Door.

Het programma van Rob is nagenoeg per direct stopgezet, terwijl de radiomaker pas vanaf juni te horen is op Radio Veronica. “We begrijpen dat zowel Rob en Caroline, als ook de luisteraars, graag nog zo lang mogelijk door waren gegaan. Maar wanneer iemand al heeft getekend bij een andere zender, is het niet ongebruikelijk om zo snel mogelijk te gaan bouwen aan een goede opvolging. Daar zijn we meteen over in gesprek gegaan met de NPO”, zegt een woordvoerder van BNNVARA tegen RadioFreak.nl.

Toch waren in het verleden radiomakers nog langere tijd op het station te horen dat ze verlieten. Zo kondigden Coen & Sander in februari 2015 aan naar Radio 538 te verkassen, maar maakten ze pas eind mei van dat jaar hun laatste programma op 3FM. Ook Gerard Ekdom was nog maanden op NPO Radio 2 te horen, voordat hij switchte naar Radio 10.

Verrukkelijke 15

Wie Rob gaat opvolgen in de middag op Radio 2, wordt momenteel bekeken. ‘De Verrukkelijke 15’, het duoprogramma dat Rob op zaterdagmiddag maakte, wordt voorlopig solo voortgezet door Leo Blokhuis. “We zijn nog met Leo Blokhuis in gesprek over de verdere invulling van de ‘Verrukkelijke 15’, daarover wordt later meer bekend gemaakt”, aldus de woordvoerder van BNNVARA.

Rob Stenders kreeg zaterdagavond in Matthijs Draait Door lovende woorden van presentator Matthijs van Nieuwkerk; hij noemde Rob de ‘allerbeste radio-dj’ en diens show ‘mijn favoriete radioprogramma’.

Rob over de overstap: “Radio Veronica stond ineens aan de deur. Ze zeiden: ‘Ga gewoon eens een radiostation met muziek maken zoals jij het wilt’. Wat ik bij de publieke omroep doe, kan ik nu ook bij de commerciële kant doen. Radio Veronica ademt ook dezelfde vrijheid van muziek.”

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Lokale omroepen gaan testen met spraakherkenning

25 lokale omroepen in Nederland gaan gratis testen met spraakherkenning. Zo kunnen omroepen (online)video automatisch laten ondertitelen. Het gaat vooralsnog om een proefperiode voor de lokale omroepen.

Vanaf morgen mogen de 25 lokale omroepen één maand lang gaan testen met de software van het Nederlandse bedrijf Scriptix. Daarin kan audio omgezet worden in tekst. Het spraakherkenningsplatform is gebouwd op media-data, dat volgens brancheorganisatie NLPO ook geschikt is voor lokale omroepen.

De NLPO gaat in de proefperiode testen of de spraakherkenning bijdraagt aan de kwaliteit van de lokale omroepen. Vervolgens wil de brancheorganisatie ook bekijken of er animo vanuit de lokale omroep-wereld is om de software gezamenlijk in te kopen.

Foto: Andrzej Rembowski via Pixabay

We luisterden in 2020 dagelijks dertien minuten langer radio

De radioluisteraar heeft vorig jaar gemiddeld gezien meer naar de radio geluisterd. In 2020 werd er dagelijks dertien minuten langer radio geluisterd dan het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van het ANP, in samenwerking met het Radio Advies Bureau (RAB) en Nederlands Luister Onderzoek (NLO).

Uit het onderzoek komen duidelijke ‘corona-effecten’ naar voren. Zo lag de luistertijd in maart en april, tijdens de eerste lockdown, duidelijk hoger dan het jaar ervoor. Het aantal mensen dat in de auto of onderweg radio luisterde, nam in diezelfde periode juist af. In de zomer, toen de maatregelen weer versoepeld werden, kwam het luistergedrag weer op het vergelijkbare niveau van 2019.

De stijging van de luistertijd betekent overigens niet dat er meer mensen naar de radio zijn gaan luisteren. Met gemiddeld ruim 9,5 miljoen luisteraars was dat aantal vergelijkbaar met het jaar ervoor. De ‘radio’ bereikt dagelijks 63 procent van alle Nederlanders van tien jaar en ouder, blijkt uit het onderzoek.

Foto: Pixabay

Rob Stenders in laatste uitzending op Radio 2: “Dag allemaal”

Rob Stenders heeft gisteravond zijn laatste uitzending gemaakt op NPO Radio 2. De dj, die overstapt naar Radio Veronica, maakte weinig woorden vuil aan zijn afscheidsuitzending. “Dag allemaal”, riep hij vlak voordat hij het reclameblok instartte.

Op Radio 2 was gisteravond de ‘Disco Marathon’ te horen, die Rob en zijn sidekick Caroline Brouwer mochten afsluiten. Donderdag, tijdens de laatste ‘Stenders Platenbonanza’, bedankte hij de luisteraars van Radio 2 al. “Zonder de mensen hadden we niet deze show kunnen maken. Het was een eer”, zei Rob.

De radiomaker was sinds begin 2016 te horen tussen 14:00 en 16:00 uur op Radio 2. Eerder presenteerde hij er al een programma op zaterdag. Frank van ’t Hof neemt tijdelijk de middaguren van Rob over.

Foto: Ben Houdijk

Voormalig Radio 4-presentator krijgt schadevergoeding van tienduizenden euro’s

Omroep Max moet voormalig Radio 4-presentator Christiaan Kuyvenhoven een schadevergoeding van ruim 40.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam beslist in een zaak die door Christiaan was aangespannen. De radiopresentator werd vorig jaar abrupt van Radio 4 gehaald, waar hij het programma ‘4 in de Middag’ presenteerde.

Christiaan verdween eind juni 2020 plots van de radio, vanwege een conflict met Omroep Max-baas Jan Slagter. De omroepdirecteur wilde Christiaan van het tijdslot op Radio 4 halen en deelde hem dat destijds per e-mail mee. “Ik begrijp dat dit rauw op je dak valt, maar ik sta voor 100% achter deze beslissing”, schreef Slagter.

In een daaropvolgend gesprek met Radio 4-zendermanager Simone Meijer zou Christiaan ‘ontoelaatbaar gedrag’ hebben vertoond, stelt Slagter. De Radio 4-presentator werd per direct van zender gehaald en heeft nooit afscheid kunnen nemen van zijn luisteraars.

De rechtbank oordeelt dat Omroep Max geen gefundeerde argumenten had om de opdrachtovereenkomst met Christiaan zo maar op te zeggen. Ook is volgens de rechtbank op geen enkele manier gebleken dat de Radio 4-presentator zich ontoelaatbaar heeft gedragen of negatief zou hebben uitgelaten over Omroep Max. De omroep heeft zich niet als goed opdrachtgever gedragen, stelt de rechter.

‘Diep gekwetst’

Christiaan was sinds 2013 te horen op Radio 4, met programma’s als ‘4 de Middag’ en het ‘MAX Avondconcert’. Daarnaast was hij een van de vaste presentatoren van de jaarlijkse ‘Hart & Ziel-lijst’. Christiaan had als zzp’er een opdrachtovereenkomst met Omroep Max die liep tot 1 januari 2021.

“Ik ben erg blij met het vonnis waarin wordt vastgesteld dat mij geen enkele blaam treft”, reageert Christiaan. “De manier waarop met mij is omgegaan heeft mij diep gekwetst, maar door deze uitspraak kan ik dat loslaten. Ik mis mijn luisteraars enorm, maar zal met nieuwe projecten en frisse energie content blijven produceren die klassieke muziek naar een groot publiek brengt.”

Foto: Allard Willems

Jan Paul Beukema uit de nacht van 3FM gehaald

De NPO heeft Jan Paul Beukema uit de programmering van NPO 3FM gehaald. “Na overleg is besloten uit elkaar te gaan en deze plek vrij te maken voor nieuw talent”, meldt een woordvoerder van zijn omroep BNNVARA aan RadioFreak.nl. Het viel een bezoeker van deze site op dat de dj stilletjes van de publieke popzender was vertrokken. Hij heeft nog geen jaar in de nachtprogrammering gezeten.

“Jan Paul Beukema nam als beginnend radio-dj deel aan de NPO Campus en heeft zich het afgelopen jaar kunnen ontwikkelen in de nacht op 3FM”, aldus de woordvoerder. Hij zat één nacht per week op 3FM.

“Het avontuur eindigt plotseling en abrupt na een prachtig jaar. Het was awesome, bedankt voor het luisteren”, laat Jan Paul zelf weten. Hein Keijser heeft zijn uren overgenomen. Daardoor is hij nu twee keer per week te horen. De Rotterdammer is naast dj ook podcast producer bij De Telegraaf.

Foto: NPO 3FM

Jeroen van Inkel over twee weken terug na stemproblemen

Jeroen van Inkel in de studio van NPO Radio 2

Jeroen van Inkel zal over twee weken terugkeren in het weekend van NPO Radio 2. De dj kampt met stemproblemen en zou twee weken afwezig zijn, dit gaat iets langer duren.

Totdat Jeroen terug is op Radio 2 zullen Giel Beelen en Leo Blokhuis hem vervangen in de ochtendshow van het weekend. Sinds oktober maakt Jeroen daar een programma.

Foto: Annemieke van der Togt

Eerste Verkiezingsdebat NOS vandaag live op Radio 1

NPO Radio 1

Op NPO Radio 1 is vandaag het eerste grote verkiezingsdebat van de NOS te horen, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van volgende maand. De lijsttrekkers van alle dertien partijen die op dit moment gekozen zijn in de Tweede Kamer doen mee aan het debat, dat plaatsvindt in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.

Het debat wordt gepresenteerd door Radio 1-presentatrice Lara Rense en politiek verslaggever Xander van der Wulp. Wonen, onderwijs en zorg zijn een paar van de thema’s die aan bod komen. Ook vragen Lara en Xander de lijsttrekkers hoe iedereen weer vertrouwen kan krijgen in de overheid en hoe ons land ervoor staat na de coronacrisis.

Het debat is vanmiddag tussen 17:00 en 19:00 uur te beluisteren op Radio 1.

Foto: Michel Schnater | NPO

Niels van Baarlen over komst Rob Stenders: “Voor veel mensen spannend”

Rob Stenders wordt de nieuwe zendermanager en dj van Radio Veronica. “Dat houdt in dat het toch ook voor heel veel mensen spannend is; een nieuwe baas zou zomaar kunnen betekenen dat er wat geschoven wordt en er dingen veranderen”, reageerde Niels van Baarlen, de huidige zendermanager van Radio Veronica, woensdag in de ochtendshow. “Er staan wat dingen te veranderen, wat super tof is voor Veronica.”

Niels, sinds april vorig jaar zendermanager van Radio Veronica, noemt de komst van Rob ‘fantastisch nieuws’. “Het is een hartstikke aardige vent. Rob komt nu, maar misschien volgen er nog meer. Radio Veronica is natuurlijk wel een magisch merk. Rob heeft een droom en die kan hij als het goed is hier verwezenlijken.”

Rob is vanavond voor het laatst te horen op NPO Radio 2. Vanaf 28 juni maakt hij een dagelijks programma op Radio Veronica. Met zijn werkzaamheden als zendermanager bij het station start hij al eerder.

Foto: Radio Veronica

Henk Lemckert nieuwe directeur Omroep West

Henk Lemckert gaat per 1 juni in dienst bij Omroep West en Den Haag FM om daar de nieuwe directeur te worden. Hij volgt Gerard Milo op die per 1 september met pensioen gaat. Lemckert (52) is momenteel directeur bij Omroep Brabant.

Bij Omroep Brabant werkt hij sinds 2008 als respectievelijk Hoofdredacteur, Directeur/Hoofdredacteur en de laatste drie jaar als Directeur. Voordat Lemckert naar Brabant vertrok was hij adjunct Hoofdredacteur bij RTV Noord-Holland. “Ik ben ontzettend blij met deze mooie stap. Omroep West is een sterk merk in een uitdagend gebied. Ik verheug me erop om samen met alle medewerkers nieuwe stappen te zetten om het succes verder uit te bouwen”, aldus Henk Lemckert .

Voorzitter van de Raad van Toezicht van Omroep West, Harro Knijff, is enthousiast over de komst van Lemckert. “Met Henk Lemckert halen wij een zwaargewicht in huis met veel ervaring in de regionale omroep. Wij hebben er alle vertrouwen in dat onder leiding van Henk samen met alle medewerkers van Omroep West een belangrijke volgende stap kan worden gezet om Omroep West als regionale omroep toekomstbestendig en nog sterker te maken”, aldus Knijff.

Pensioen

Gerard Milo treedt officieel 1 september uit dienst om van zijn pensioen te gaan genieten na bijna 17 jaar directeurschap bij Omroep West. Milo kwam in 2004 bij Omroep West toen deze bijna failliet was. Inmiddels is de omroep al ruime tijd financieel gezond. “Ik draag de omroep straks met een gerust hart aan Henk Lemckert over. Henk heeft veel ervaring en bewezen van iets goeds iets nog beters te kunnen maken”, aldus Milo.

AVROTROS-directeur haalt uit naar Rob Stenders: “Loyaliteit is niet zijn sterkste kant”

Eric van Stade

AVROTROS-directeur Eric van Stade heeft zich kritisch uitgelaten over de overstap van Rob Stenders naar Radio Veronica. “Typisch dat hij nu alweer vertrekt, maar we wisten al dat loyaliteit niet z’n sterkste kant is”, zegt Eric in het AD. Volgens de omroepdirecteur is de overstap geen verrassend nieuws. “Dit is de dag die je wist dat zou komen.”

Het botert al langere tijd niet tussen de AVROTROS-directeur en Rob Stenders. Aanleiding is het geruzie om het tijdslot tussen twee en vier op NPO Radio 2. Rob verliet in de zomer van 2017 de AVROTROS en stapte over naar BNNVARA. Hij hoopt daarmee zijn programma op Radio 2 te behouden, maar daar staken destijds zowel de NPO als AVROTROS een stokje voor.

Naar voren schuiven

Annemieke Schollaardt nam in het najaar van 2017 de uren op Radio 2 over, maar een paar maanden later moest ze van de NPO toch weer plaatsmaken voor Rob. AVROTROS was ziedend en maakte er een juridische procedure van. Volgens omroepdirecteur Eric van Stade werd Annemieke ‘beschadigd’.

Eric zegt Annemieke nu naar voren te schuiven om de uren van Rob op Radio 2 over te nemen. “Annemieke heeft op de vrijdagmiddag, in hetzelfde tijdslot met een soortgelijk programma, bewezen dat zij dezelfde luistercijfers haalt. Zij is hier geknipt voor.”

De uren tussen twee en vier zijn van BNNVARA; Annemieke werkt voor AVROTROS. Als andere mogelijke kandidaten voor het vrij te komen tijdslot worden onder meer Giel Beelen en Jeroen van Inkel genoemd. Zij werken allebei wel voor BNNVARA.

Foto: Nico Kroon

Laatste middagprogramma Rob Stenders op Radio 2 wordt benefietshow

Rob Stenders haalt morgen in zijn laatste middagprogramma op NPO Radio 2 geld op voor de ernstig zieke Vera uit Oekraïne. Het geld wordt ingezameld aan de hand van een speciale benefietshow op het YouTube-kanaal van NPO Radio 2, waar Danny Vera op zal treden.

Vorige week belden Rob en zijn sidekick Caroline met muziekdocent en koorleider Marius Diepenhorst. Hij vertelde het verhaal van de negenjarige Vera. Het meisje zingt in het Oekraïense COLOR MUSIC Children’s Choir en lijdt aan acute leukemie.

De muziekdocent besloot om in actie te komen en een geldinzameling op te starten. “In Oekraïne is de levensverwachting met zo’n ziekte erg laag. Ze hebben haar overgebracht naar Israël, waardoor alle kosten voor haar ouders voor eigen rekening komen”, aldus Diepenhorst. Marius wilde graag een geldbedrag doneren om het meisje te helpen, maar kwam er tijdens dat proces achter dat er veel extra kosten komen kijken bij een enkele donatie. Daarom is nu een crowdfundingsactie opgezet.

Danny Vera

Danny Vera, die toevallig zat te luisteren, werd ook gegrepen door het verhaal. Hij nam na afloop contact op met Rob om aan tegeven dat hij graag zijn steentje wilde bijdragen. Zo ontstond het idee voor het eenmalige benefiet-livestreamconcert ‘Vera voor Vera’.

Het concert is morgen vanaf ongeveer 14:45 uur te volgen op het YouTube-kanaal van NPO Radio 2. Rob en Caroline schakelen tijdens Stenders Platenbonanza live met de zanger en helpen mee om een zo groot mogelijk geldbedrag op te halen.

Gisteren werd bekend dat Rob overstapt naar Radio Veronica. Dit is zijn laatste week op NPO Radio 2.

Marieke Elsinga stopt met tv-programma Crime Desk

Marieke Elsinga stopt na 1 seizoen met het tv-programma ‘Crime Desk’. Vivienne van den Assem (37) neemt de presentatie over van Marieke Elsinga (34), maakte RTL bekend. Volgens de omroep is het werk niet te combineren met de ochtendshow van Qmusic en haar andere tv-werk.

“Marieke Elsinga kan het presenteren van de tweede reeks helaas niet combineren met haar werkzaamheden voor ‘RTL Boulevard’, de opnames van het tweede seizoen van ‘I Can See Your Voice’ en haar dagelijkse ochtendshow op Qmusic”, aldus RTL.

Het programma begon op 11 januari. Misdaadverslaggevers Mick van Wely en John van den Heuvel keren wel terug in de nieuwe afleveringen.

Foto: RTL / William Rutten

Top Format en Bart van Gogh bieden excuses aan voor uitspraken over 3FM

Jinglemaker Bart van Gogh heeft z’n excuses aangeboden voor uitspraken die hij deed over NPO 3FM. Top Format heeft namens het bedrijf en Van Gogh een statement uitgestuurd. “Wij betreuren het enorm dat deze uitspraken publiekelijk zijn gedaan. Bart van Gogh en Top Format bieden hiervoor in dit statement verontschuldigingen aan.”

Van Gogh zei in gesprek met Patrick Kicken dat hij het logisch zou vinden als 3FM haar FM-frequenties moet inleveren. “Ik vind het niet verstandig om zo’n heel duur FM-zendernet overeind te houden voor 3FM”. Moeten de frequenties dan naar NPO Radio 5? “Dat heeft niet per se mijn voorkeur, maar ik denk dat daar wel meer markt voor is.” Hij zei ook dat 3FM “een probleem” is. “Ik vind het jammer van het merk, het is een heel sterk merk. Ik behoor tot die twee procent die nog weleens luistert. Er zijn sommige dingen die ik absoluut niet kan aanhoren, maar ik luister vaak een paar uur per dag 3FM, ook om bij te blijven met nieuwe muziek.”

‘Het is juist dat deze uitspraken letterlijk zijn gedaan in een uitgebreid interview met Patrick Kicken van ruim 2,5 uur’, stelt jinglebedrijf Top Format in het statement. ‘De empathie voor radio en NPO 3FM in het bijzonder komt in het videogesprek veel duidelijker naar voren dan in het geschreven artikel’, meent het bedrijf. ‘Het is begrijpelijk dat de citaten uit het video interview in het artikel een ongewild en -vooral- onbedoeld extra kritische lading krijgen.’

Top Format werkt regelmatig voor NPO 3FM. Begin vorig jaar werd nog nieuwe vormgeving opgeleverd. Het is de bedoeling dat het bedrijf de komende jaren de vormgeving blijft produceren.

BNNVARA praat met NPO over tijdslot Rob Stenders, Frank van ’t Hof vervangt tijdelijk

Frank van ’t Hof vervangt vanaf volgende week tijdelijk de uren van Rob Stenders op NPO Radio 2. Wat de definitieve invulling wordt van het tijdslot, is nog niet bekend. Rob kondigde vanmiddag aan de overstap te maken naar Radio Veronica. Aankomende vrijdag is de dj al voor het laatst te horen op Radio 2. “Voor de tijdelijke en nieuwe invulling van de programmering zijn we met de NPO in gesprek”, zegt Gert-Jan Hox, directeur content van BNNVARA in een reactie. Ook andere omroepen kunnen inschrijven op het tijdslot.

BNNVARA laat weten het vertrek van Rob Stenders en zijn sidekick te betreuren. “Want we hadden ze het liefst nog heel lang bij ons gehouden. Maar we zijn ze ook dankbaar voor hun grote bijdrage aan BNNVARA en NPO Radio 2. Rob heeft bij ons op het allerhoogste niveau radio gemaakt, met een enorme toewijding en daardoor grote populariteit onder de luisteraars. Hij is daarnaast bovenal iemand met een scherp oor voor bijzondere platen die dankzij hem de weg naar het grote publiek weten te vinden.”

Ook andere mensen uit de radiowereld hebben gereageerd op de transfer. “Jammer, het is een fantastische radiomaker”, zei Ruud de Wild vanmiddag in zijn programma op Radio 2. “Een mooie dag voor Veronica. Welkom bij de club”, twittert Dennis Ruyer.

“Au”, zegt NOS-presentator Jeroen Stomphorst. “Dit is heel fijn transfernieuws”, twittert Marc Adriani, radiodirecteur bij Talpa Network, het moederbedrijf van Radio Veronica.

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Dionne Stax stopt met programma op Radio 1

Na een jaar stopt Dionne Stax alweer met het presenteren van het programma ‘Stax&Toine’ op NPO Radio 1. Ze is naar eigen zeggen te druk met haar tv-werk voor AVROTROS. Mischa Blok neemt het stokje vanaf 1 maart over, als nieuwe medepresentator naast Toine van Peperstraten.

Dionne laat in een reactie weten: “Door mijn drukke opnameschema’s voor televisie is het helaas niet langer mogelijk om naast mijn tv-werkzaamheden ook een dagelijks radioprogramma te presenteren. Met pijn in mijn hart heb ik dan ook moeten besluiten te stoppen met de presentatie van ‘Stax&Toine’.”

Mischa Blok vervangt Dionne, waarmee het programma vanaf 1 maart ‘Blok&Toine’ gaat heten. Het nachtprogramma van Mischa wordt overgenomen door Milou Brand.

‘Stax&Toine’ is sinds januari 2020 te horen op NPO Radio 1. Het programma van Dionne en Stan moet de middag van Radio 1 verjongen. “We zijn inmiddels een jaar bezig en ik heb het idee dat het programma aardig staat”, zei Toine van Peperstraten eind vorig jaar tegen deze site. “Met ‘Stax & Toine’ zijn we een nieuwe weg ingeslagen op NPO Radio 1: een soort magazine, waarin wat meer muziek te horen is.”

Foto: AVROTROS | Elvin Boer

Hoe word je radio dj? [partnerbijdrage]

(Dit is een partnerbijdrage van 24Webvertising. De redactie van RadioFreak is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Voor velen is het een droom om bij een radiostation te werken als radio DJ. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo zijn er in Nederland opleidingen waarmee je wordt klaargestoomd tot DJ. Ook is het mogelijk om jezelf op te werken binnen een organisatie.

Opleiding tot radio DJ

Als radio DJ in spé zijn er verschillende radio-opleidingen die je kunt volgen. Een bekende is het opleidingstraject van de NPO: de NPO Campus. Dit programma scout, traint en begeleidt radiotalenten die willen werken bij de publieke omroep. Dit zijn de zenders 3FM, NPO Radio 2, Radio 4 en FunX. Ook biedt de NPO Campus producers de kans om het vak te leren. Om een plekje te kunnen bemachtigen bij deze opleiding dien je jezelf te presenteren met een demo. Q-Music heeft het Q-college waar je onder andere wordt getraind in radioproductie, mediatraining en vormgeving.

Dan is er nog de Radioschool waar Radio KRO-NCRV zijn talenten opleidt tot echte DJ’s. Het gaat om kleinschalige en niet erkende opleidingen. Dit wil zeggen dat je geen MBO, HBO of WO papiertje ontvangt na het afstuderen en je geen studielening af kunt sluiten. Wel is het mogelijk om jouw studietraject met een persoonlijke lening te bekostigen. Een groot voordeel van de opleidingen is dat ze zeer praktisch zijn en ze je klaarstomen voor je droombaan. Jij maakt naam voor jezelf en laat jezelf horen aan de wereld.

Doorgroeien

Je maakt niet alleen kans op een baan als radio DJ door hier een opleiding voor te volgen. Als je talent hebt, kun je namelijk ook opklimmen door op een lager niveau een organisatie binnen te komen. Zo is het bijvoorbeeld een goede eerste stap om bij een kleine omroep te solliciteren als stagiaire. Hier leer je hoe het eraan toegaat in een studio en krijg je met een beetje geluk zelfs wat zendtijd.

Domien Verschuuren is nu bekend als radio-dj op Qmusic. Hij is begonnen bij een lokaal radiostation Radio Tilburg en is vervolgens via 3FM naar boven geklommen. De grotere radiostations hebben daarnaast regelmatig open dagen zodat je een kijkje achter de schermen kunt nemen. Zo zie je hoe een werkdag bij de radio er precies uitziet.

Wat is belangrijk bij radiomaken?

Het lijkt soms of radiomaken alleen bestaat uit het aankondigen van nieuwe tracks of het oplezen van een nieuwsbericht. Er komt echter veel meer bij kijken. Als radiomaker moet je met onderscheidende content komen, een interview goed kunnen leiden of een levendige reportage maken over een festival. Jij zorgt ervoor dat de luisteraar wilt blijven luisteren naar jouw verhaal. Radio is tegenwoordig te volgen via meerdere media. Zo kunnen kijkers ook meekijken via de livestream. Hier moet je als radiomaker creatief op in spelen.

(Dit is een partnerbijdrage van 24Webvertising. De redactie van RadioFreak is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Foto: Jorge Guillen via Pixabay

Rob Stenders naar Radio Veronica, wordt dj en zendermanager

Rob Stenders wordt de nieuwe zendermanager van Radio Veronica en eindverantwoordelijk voor de muziek en de programmering van het station. Daarnaast gaat hij met zijn vaste sidekick Caroline Brouwer dagelijks zijn programma ‘Bonanza’ presenteren. Deze week is Rob al voor het laatst te horen op NPO Radio 2.

De overstap van Rob hing al langer in de lucht. Afgelopen najaar gingen er geluiden dat Rob in gesprek was met de zender. En ook eerder, in zowel 2017 als 2018, overwoog Rob de overstap naar Radio Veronica. De dj maakt voor Talpa Network, het moederbedrijf van Radio Veronica, al een podcast, samen met Leo Blokhuis.

Grote vrijheid

“Ik zit echt heerlijk bij BNNVARA en Radio 2”, zegt Rob Stenders. “Dus heb er onverantwoord lang over na moeten denken. Wil ik dit? Moet ik dit doen? Waarom zou je? Je zit toch fantastisch en je geniet elke dag van de Bonanza en de grote vrijheid waarmee ik het programma kan maken, de geweldige verhalen en platen van jullie, het vertrouwen, beter kan bijna niet. En toch was daar de programmadirecteur van Radio Velona die influisterde: ‘gozer, als je het nu niet doet, doe je het nooit meer’.”

“De sleutels in handen krijgen om van Radio Veronica een muzikale vrijplaats voor liefhebbers te maken, zo’n kans krijg je maar één keer. Dat ik nu de kans krijg om als zenderbaas de koers van dit station te bepalen en zwart-op-wit het vertrouwen en de vrijheid heb gekregen om er de zender van te maken waar ik in geloof, maakt de cirkel rond.”

Vanaf 28 juni

Rob zal vanaf 28 juni te horen zijn op Veronica. Met zijn eerste werkzaamheden als zendermanager achter de schermen start hij al iets eerder dit jaar. Op dit moment vervult Niels van Baarlen de functie van zendermanager ad-interim.

Directeur Radio Marc Adriani van Talpa Network vindt het een eer dat Rob Stenders naar zijn zender komt. “Als geen ander weet hij luisteraars mee te nemen in een muzikaal avontuur. Ik ben ervan overtuigd dat hij zijn passie voor muziek en het radiovak meeneemt naar het Veronica-team en haar luisteraars.”

Verleden

Rob Stenders presenteerde van 1987 tot en met 1991 Veronica-programma’s als Stenders & Van Inkel, Oh, Wat Een Nacht, Goud van Oud en D’Rob of D’ronder. Na een korte uitstap van een jaar keerde hij in 1992 weer terug naar Radio Veronica, waar hij tot 1995 te horen was met programma’s als Listen To The Music en Shockradio.

Na een periode bij NPO 3FM verhuisde Stenders in 2014 naar NPO Radio 2.

Foto: Ben Houdijk

“Geen enkele radiozender is aan te merken als jongerenzender”

Alle radiozenders mogen komend jaar alcoholreclames uitzenden. Dat heeft de alcoholindustrie vastgesteld, verenigd in de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA). Er geldt een verbod voor reclame van alcoholhoudende drank aan een publiek dat voor méér dan 25 procent bestaat uit minderjarigen. Maar sinds 2016 is er geen radiozender meer die aan deze voorwaarde voldoet.

Jarenlang mocht SLAM! geen alcoholreclames uitzenden, maar dat veranderde in 2017. “Jongeren kijken minder tv en luisteren minder naar radio. Daarnaast zien we ook dat ook los daarvan jongeren minder bereikt worden via reclame op televisie”, zegt STIVA-directeur Peter de Wolf. Er is daarom geen enkele radiozender aan te merken als jongerenzender.

Voor 21:00 uur mag helemaal geen alcoholreclame worden uitgezonden. Daarnaast mag reclame voor alcoholhoudende drank zich niet specifiek richten op minderjarigen. Daarom laat STIVA elk jaar vaststellen welke zenders als jongerenzender kunnen worden aangemerkt. Voor de vaststelling van het percentage minderjarigen in het kijk- en luisterpubliek wordt uitgegaan van het gewogen gemiddelde van de kijk- of luistercijfers, afgezet tegen het gehele programma- aanbod van een zender. Nationaal Luister Onderzoek (NLO) en Stichting Kijk Onderzoek (SKO) hebben de onderzoeken uitgevoerd.

Foto: PxHere

Olivier Bakker op 3FM over Forum voor Democratie-spot: “Complete onzin”

Olivier Bakker heeft live op NPO 3FM gereageerd op de radiospot van Forum voor Democratie. In de commercial stelt de partij dat corona vooral gevaarlijk zou zijn voor specifieke groepen. “Het is een complete onzinreclame, sorry dat ik het zeg. Ik wil er niet meteen een politiek ding van maken, maar er worden gewoon leugens verspreid”, aldus de 3FM-dj.

Olivier reageerde onlangs direct na het reclameblok, bij de opening van ‘De Mega Top 30’, op de reclamespot van Forum. “Ten eerste, het is niet in de zendtijd van politieke partijen. Maar dat schijnt dan weer te mogen. De ziekenhuizen kunnen het niet meer aan, de Britse variant, en dat soort dingen. Houd dat even in je achterhoofd.”

“Niet alles wat daar gezegd werd, was waarheid”, zei Olivier over de Forum-reclame. Het fragment werd opgeduikeld in de podcast ‘Dit was de Radio’:

Bij de Reclame Code Commissie zijn tientallen klachten binnengekomen over het reclamespotje van Forum voor Democratie. De klachten zijn echter ongegrond verklaard.

Foto: NPO 3FM | Tom van Huisstede

Luistercijfers december-januari: Radio 2 marktleider, Qmusic doet beste zaken

Luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek NLO

NPO Radio 2 is ook tijdens december-januari marktleider gebleven. De zender is dankzij de Top 2000 weer de best beluisterde zender van Nederland, maar scoort geen record zoals vorig jaar toen het marktaandeel 19 procent was. Ondanks een derde plaats doet Qmusic over een jaar gezien de beste zaken.

Ook de Top 4000 zorgt deze periode voor een kleine groei bij Radio 10, over één periode komt er 0.1 procentpunt bij. Bij Radio 538 (Missie 538) en NPO 3FM (Serious Request: The Lifeline ) is weinig effect te zien van de decemberactie in de luistercijfers.

Over een jaar gezien doen Qmusic (+1.6), NPO Radio 5 (+1) en NPO Radio 1 (+0.6) goede zaken. Radio 2 levert over een jaar het meeste in, dit komt mede door het record van de zender vorig jaar met 19 procent marktaandeel.

Stationdec - jan
2021
nov - dec
2020
 dec - jan
2020
 
01.NPO Radio 217.8 %17.4 % 0.419.0 % 1.2
02.Radio 1010.9 %10.8 % 0.111.3 % 0.4
03.Qmusic10.1 %10.4 % 0.38.5 % 1.6
04.Sky Radio9.6 %9.8 % 0.29.7 % 0.1
05.Radio 5388.6 %8.6 %=9.6 % 1
06.NPO Radio 17.5 %7.4 % 0.16.9 % 0.6
07.NPO Radio 55.1 %5.2 % 0.14.1 % 1
08.Radio Veronica2.9 %2.9 %=3.1 % 0.2
09.100% NL2.6 %2.3 % 0.32.5 % 0.1
10.NPO Radio 42.3 %2.3 %=2.5 % 0.2
11.NPO 3FM1.9 %2.0 % 0.12.2 % 0.3
12.SLAM!1.1 %1.0 % 0.11.1 %=
13.classicnl1.0 %1.0 %=0.9 % 0.1
14.Sublime0.6 %0.6 %=0.7 % 0.1
15.Kink0.6 %0.6 %= %
16.BNR Nieuwsradio0.6 %0.6 %=0.6 %=
       
--.ORN Radio7.6 %7.4 % 0.27.4 % 0.2
--.Overige zenders5.4 %5.6 % 0.25.5 % 0.1
--.E Power Radio4.0 %4.0 %=4.2 % 0.2

Stijgers 100% NL, NPO Radio 1, NPO Radio 2, ORN Radio, Radio 10 en SLAM!
DalersNPO 3FM, NPO Radio 5, Overige zenders, Qmusic en Sky Radio
GelijkBNR Nieuwsradio, E Power Radio, Kink, NPO Radio 4, Radio 538, Radio Veronica, Sublime en classicnl

Bekijk en vergelijk meer luistercijfers in het RadioFreak luistercijfer-dossier.

De luistercijfers zijn gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.629 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd is in deze periode 2 uur en 51 minuten per dag (vorige periode: 2 uur en 51 minuten). De gemiddelde luistertijd van de luisteraars is 4 uur en 29 minuten (vorige periode: 4 uur en 26 minuten).

Bart van Gogh: “3FM op zo’n duur FM-net is niet meer verstandig”

Bart van Gogh, jinglemaker en jarenlang ‘de stem’ van Sky Radio, zou het logisch vinden als 3FM haar FM-frequenties moet inleveren. “Ik vind het niet verstandig om zo’n heel duur FM-zendernet overeind te houden voor 3FM”, zegt hij in gesprek met Patrick Kicken. Moeten de frequenties dan naar NPO Radio 5? “Dat heeft niet per se mijn voorkeur, maar ik denk dat daar wel meer markt voor is.”

Al jaren gaan er geluiden om de FM-frequenties van 3FM te geven aan Radio 5, dat geen FM-pakket heeft. 3FM heeft het de afgelopen jaren moeilijk in de luistercijfers en als jongerenzender bereikt zij de doelgroep meer via online, luidt de redenatie.

‘Sterk merk’

“3FM is een probleem”, zegt Bart, die twaalf jaar lang de stationvoice was van Sky Radio en tegenwoordig vooral jinglemaker is. “Ik vind het jammer van het merk, het is een heel sterk merk. Ik behoor tot die twee procent die nog weleens luistert. Er zijn sommige dingen die ik absoluut niet kan aanhoren, maar ik luister vaak een paar uur per dag 3FM, ook om bij te blijven met nieuwe muziek.”

Bart benadrukt dat hij niet vindt dat 3FM opgeheven moet worden, zoals ook weleens geroepen wordt. “De publieke omroep moet blijven bestaan voor de pluriformiteit in de journalistiek. Daarmee houd je het medium overeind en ben je niet alleen afhankelijk van commerciële inkomsten. Ik denk dat dat heel belangrijk is om die radio sowieso gezond te houden. Je ziet dat dat in Amerika helemaal mis is gegaan.”

Onder meer Jeroen van Inkel, Bert Kranenbarg, Andries Knevel, Henk-Jan Smits en diverse mediabureaus lieten eerder al weten het een goed idee te vinden als de FM-frequenties van 3FM naar Radio 5 gaan.

Bekijk hieronder het gesprek met Bart van Gogh terug:

Vrijdagavond op 3FM krijgt duo-presentatie

Het vrijdagavondprogramma op NPO 3FM wordt vanaf 5 maart gepresenteerd door Wijnand Speelman en Rob Janssen. Afgelopen december maakten Rob en Wijnand tijdens 3FM Serious Request: The Lifeline voor het eerst samen radio en dat bleek een groot succes.

Rob: “Bij The Lifeline hebben we kunnen proeven van onze samenwerking. Dat was echt een feestje en smaakte naar meer. Ik heb er zin in om elke vrijdag met Wijnand en de luisteraars het weekend te beginnen!”

Wijnand vervangt Pieter Kok, die stopt met het programma. Kok werkt nu voor NH Radio. Wijnand: “Toen Rob mij vroeg om met hem dit programma te maken heb ik geen seconde getwijfeld. Ik kan niet wachten om bij Rob aan te sluiten op de vrijdagavond. De energie is eindeloos en Partij voor de Vrijdag wordt een vrijdag-overstijgend avontuur met ambities tot in de verste uithoeken van Nederland.”

Gerard Ekdom prijst in abri’s Radio 10 Brabant aan (maar is er zelf niet te horen)

Wie in Brabant is, ziet momenteel in bushokjes en andere buitenreclame het gezicht van Gerard Ekdom. De dj prijst in de abri’s Radio 10 Brabant aan. Opvallend, want zelf is de radiomaker niet op die zender te horen.

Volgens Radio 10 is het een bewuste keuze om Gerard in te zetten voor de reclamecampagne in Brabant. “In de uitwerking van de abri’s hebben we gekozen voor duidelijke herkenbaarheid van ons merk en combineren we radio-dj Gerard Ekdom met de bekende vormgeving van Radio 10”, zegt een woordvoerder.

Radio 10 Brabant vormt sinds eind 2019 de regionale editie van het Radio 10. Met deze constructie is het geluid van Radio 10, dat geen complete landelijke dekking heeft, ook in Brabant beter te ontvangen. Gerard is zelf niet te horen op de regionale Radio 10-zender; het station zendt non-stop muziek uit.

Foto: Radio 10 | Jesaja Hizkia

Ruud de Wild maakt schilderijen voor lijsttrekkers

Ruud de Wild

Ruud de Wild gaat vanaf maandag kunst maken voor lijsttrekkers. Het item wordt ook een televisieprogramma van KRO-NCRV op NPO 1. In het programma interviewt Ruud lijsttrekkers van verschillende politieke partijen en onderzoekt zo de soundtrack van hun leven. Na het gesprek maakt Ruud een schilderij dat volgens hem de hoofdpersoon typeert. “Ik hou van kunst en van radio. Kunst is extravert en radio introvert, die combinatie is mooi”, zegt de dj over het programma in De Volkskrant.

Ruud bedacht het item voor zijn radioprogramma op NPO Radio 2. “‘Ik werk voor KRO-NCRV en zij dachten: als er toch beeld van komt, voor online, dan kan Ingelijst net zo goed op tv. Voor de politieke vragen zijn er al andere interviewers, ze wilden ook portretten van de lijsttrekkers en die komen nu op NPO 1. Ik wil vragen stellen over hoe die mensen zijn. Niet over politieke denkbeelden, maar over hoe ze tot hun ideeën komen. Daar komt een blauwdruk uit, die letterlijk en figuurlijk gelaagd is.”

Ruud ontmoet de politici in zijn atelier in Amsterdam. De volgende lijsttrekkers zijn te zien: Thierry Baudet, Sigrid Kaag, Jesse Klaver, Lilian Marijnissen, Esther Ouwehand en Gert-Jan Segers.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2

Kunstwerk van 75 radio’s voor 75 jaar Arbeidsvitaminen

Hans Schiffers heeft vanmorgen een kunstwerk onthuld, een eerbetoon aan 75 jaar Arbeidsvitaminen. Een installatie van 75 radio’s vormen het eerbetoon aan het langstlopende radioprogramma ter wereld en staan symbool voor 75 jaar Arbeidsvitaminen. Elke radio uit de installatie vertegenwoordigt een jaar uit de geschiedenis van Arbeidsvitaminen en heeft muziek uit dat jaar in zich. Met een grote tuner-knop is door de verschillende radio’s heen te scrollen.

Hans Schiffers viert vandaag het jubileum van het programma samen met oud-Arbeidsvitaminen-presentatoren Gerard Ekdom en Jan Steeman. Zij nemen tussen 18:00 en 20:00 uur weer plaats achter de microfoon om live radio te maken. Ook staan er de hele dag optredens op het programma van artiesten als The Cats Tribute Band, Gerard Joling, George Baker, Douwe Bob en Peter Koelewijn.

Letterlijk vitaminen

“Ik ben vereerd en trots dat dit programma al 75 jaar lang bewijst met zijn tijd mee te gaan”, zegt Hans Schiffers. Elke plaat die wij laten horen, is aangevraagd door een luisteraar en heeft een verhaal. Muziek inspireert, ontroert en verbindt. Het helpt mensen de dag door, het zijn letterlijk vitaminen om de dagelijkse arbeid uit te voeren. Dit programma kan zeker nog 75 jaar mee.”

Mensen die nieuwsgierig zijn naar de installatie, moeten nog wel even geduld hebben. In verband met de huidige coronamaatregelen is de installatie vooralsnog alleen voor genodigden te zien. Zodra de situatie het weer toestaat, maakt AVROTROS de installatie ook toegankelijk voor publiek.

Foto: Ruud Baan

Ruud de Wild: “De podcastwereld is too much”

Ruud de Wild vindt dat er teveel podcasts zijn. Dat zegt hij in de Volkskrant. “De podcastwereld is too much. Iedereen met een mening heeft een podcast, ik word er gek van. Het doet me denken aan de jaren negentig, toen had iedereen ineens een productiebedrijf. Voor elk tv-programma een eigen bedrijf.”

Volgens de middag-dj van NPO Radio 2 is het onoverzichtelijk geworden. “Al die podcasts lijken me vooral zonde van de tijd die het kost om ze te maken. Door de bomen zie je het bos niet meer.”

Toch ziet Ruud ook leuke podcasts. “De podcast van Met het oog op morgen wordt goed beluisterd, die kun je gebruiken als een soort naslagwerk. Op de radio wordt dat programma laat ’s avonds uitgezonden, mensen luisteren de podcast de volgende ochtend of wanneer het ze uitkomt. Met radio gaan we dezelfde kant op als bij de tv: je kijkt of luistert later, op je gemak. En als je wilt, kun je even terugspoelen.”

Eigen podcast

En Ruud heeft zelf ook een podcast. “Met 30 Minuten rauw ben ik ook een podcast begonnen, dat klopt. Een portret in dertig minuten. Ik wil geen sleaze en dirt en narigheid, ik ben oprecht geïnteresseerd in mijn gasten. En als mensen denken: daar heb je hem weer, hij moet ook zo nodig een podcast – dat is prima. Ze vinden toch wel van alles. Als ik me daar al zorgen over moet maken.”

Foto: Linda Stulic | KRO-NCRV

NOS trapt ‘debatseizoen’ af met Radiodebat

Plopkappen NPO Radio 1

Het eerste debat voor de Tweede Kamerverkiezingen met de lijsttrekkers wordt volgende week georganiseerd door de NOS op NPO Radio 1. Dertien lijsttrekkers zijn op vrijdagmiddag 26 februari te gast in het debat. Dat gebeurt in de Oude Zaal aan het Binnenhof, waar tot 1992 de Tweede Kamer vergaderde. De presentatie van de uitzending is in handen van Lara Rense en Xander van der Wulp.

Alle dertien partijen die op dit moment gekozen zijn in de Tweede Kamer, zijn uitgenodigd. Afhankelijk van de grootte van een partij doet een partijleider drie, twee of één keer mee aan een debat. Die grootte wordt bepaald aan de hand van het huidige zetelaantal en de score van de meest recente Peilingwijzer.

De twee uur durende uitzending is verdeeld in acht debatten van 10 à 12 minuten met telkens drie deelnemers in een wisselende samenstelling. Welke partijen over welke thema’s debatteren is bepaald door de NOS-eindredactie. Vanwege de coronamaatregelen is er geen publiek bij de uitzending aanwezig.

EenVandaag

Maandag 15 maart organiseert EenVandaag ook een verkiezingsdebat dat wordt uitgezonden op NPO Radio 1. Twee dagen voor de verkiezingen gaan VVD, CDA, PVV, D66, GroenLinks en PvdA met elkaar in debat. De lijsttrekkers debatteren in Den Haag met elkaar over diverse thema’s, onder meer aangedragen door wat volgens de leden van het EenVandaag Opiniepanel de belangrijkste onderwerpen zijn tijdens deze verkiezingen. Het debat wordt geleid door Pieter Jan Hagens. Het televisiedebat wordt eveneens live uitgezonden op NPO Radio 1.

Foto: RadioFreak.nl

Mischa Blok en Eddy Keur de mist in op Radio 1: “Zal ik de korte bumper doen?”

Mischa Blok

Een vooraf opgenomen gesprek tussen Mischa Blok en Eddy Keur voor NPO Radio 1 is per ongeluk verkeerd uitgezonden. De twee presentatoren praatten minutenlang over het monteren van het opgenomen gesprek, maar vergaten het stuk vervolgens uit de Radio 1-uitzending te knippen.

De twee programmamakers spraken over Winston Gerschtanowitz en wilden daarmee de uitzending afronden. “Okay, euuhmm”, zegt Mischa nadat Eddy is uitgepraat. “Zal ik dan weer de korte bumper doen?”, vraagt ze. “Ik heb een lange bumper ingestart, dat monteer ik er dan mooi onder. Dan laat ik dat uitfaden.”

Vervolgens bakkeleiden de twee nog zo’n twee minuten over de montage van het vooraf opgenomen gesprek. In de podcast ‘Dit was de Radio’ werd de blooper ontdekt:

Foto: Ruud Baan

Artiesten die optreden bij NPO-radiozenders krijgen vergoeding vanwege corona

Artiesten die in coronatijd optreden of hebben opgetreden bij één van de radiozenders van de NPO, krijgen hiervoor een vergoeding. Dit gebeurt met terugwerkende kracht. Het geld dat hiervoor wordt gebruikt, komt uit de pot van 10 miljoen euro die de overheid via de NPO investeert in de culture sector, die hard getroffen is door de coronamaatregelen.

“In het kader van het actieplan ‘NPO Cultuur’ willen we dat artiesten die een live-optreden verzorgen bij één van de radioprogramma’s op onze NPO-zenders, daarvoor een financiële vergoeding kunnen krijgen. Hiervoor is geld beschikbaar uit het budget voor het tijdelijke actieplan NPO Cultuur. Het uitbetalen van de financiële vergoeding verloopt via de omroep van het programma waar het optreden plaatsvindt”, laat een woordvoerder van de NPO weten.

De focus van het actieplan ligt vooral op tv, waar de komende maanden veel ruimte vrij wordt gemaakt voor extra cultuurprogramma’s. Op de radio is er dus voor gekozen om artiesten te gaan betalen voor de optredens die ze verzorgen bij onder meer NPO Radio 2 en NPO 3FM.

Daarnaast wordt maart omgedoopt tot ‘Maand van de DJ’ op 3FM en spelen artiesten bij ‘Volgspot Podium’ op NPO Radio 5 een deel van hun voorstelling op de radio.

Foto: RadioFreak

Angelique Houtveen vanaf 1 maart op Sublime

Angelique Houtveen krijgt een programma op Sublime. Vanaf 1 maart is ze in de middag te horen met ‘Angelique’s Afternoon’. Het programma is elke maandag tot en met donderdag tussen 16:00 uur en 19:00 uur te beluisteren op de funk, soul en jazz-zender.

Soul is geen nieuw muziekgenre voor Angelique; ze maakte eerder ook al radio op jazz-zender NPO Radio 6. “Mijn grote liefde voor de muziek die Sublime draait is nooit een geheim geweest”, laat Angelique weten. “Met de nieuwe koers die zij inzetten zag ik kans om mijn hart te volgen en een programma te maken waar de liefde voor soul, jazz, funk centraal staat. Nederland (en daarbuiten) heeft zoveel talent binnen deze genres die een volwaardig platform verdienen. Dat wil ik graag creëren in de mix met vertrouwde classics en mooie verhalen. Een relaxte middagshow waar je bij kan thuiskomen.”

Angelique ging in november 2016 aan de slag bij 3FM, waar ze op verschillende tijdsloten te horen is geweest. In 2017 zat ze in het Glazen Huis. Eind 2019 was ze een tijdje uit de running, omdat ze onder het mes moest. Ze noemde 2019 een ‘pittig en lastig jaar’. Begin dit jaar kondigde ze aan weg te gaan bij de publieke zender.

Metamorfose

De komst van Angelique naar Sublime is onderdeel van een grotere metamorfose bij de radiozender. Eerder deze maand startte Jaap Brienen met ‘De Sublime Ochtendshow’, Francis Broekhuijsen begon met het avondprogramma ‘The Sublime Experience’ en er kwam nieuwe vormgeving.

Vanaf 1 maart zal de zender doordeweeks dagelijks tussen 10:00 uur en 16:00 uur non-stop muziek draaien.

Wat zijn de voordelen van DAB+ radio ten opzichte van FM? [partnerbijdrage]

(Dit is een partnerbijdrage. De redactie van RadioFreak is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Als liefhebber van de radio wil je natuurlijk ook graag in je auto luisteren naar de bekendste zenders van ons land. Voordat je dit kunt doen zul je uiteraard wel een goedkope autoverzekering af moeten sluiten, anders mag je immers niet in je wagen de weg op. In je bedrijfswagen luisteren naar de radio? Dan zul je juist een zakelijke autoverzekering af moeten sluiten. Je kunt dan luisteren naar FM radio, maar inmiddels kan dit ook met DAB+. In dit artikel kun je daarover meer lezen. 

Wat is DAB+?

Laten we beginnen met de betekenis van DAB+. Dit is namelijk de afkorting van Digital Audio Broadcasting. Net zoals de vertrouwde FM radio gaat het hier om een geluidssignaal dat je gratis uit de ether haalt. Wel is het kwaliteit wel vele malen hoger en digitaler bij DAB+ dan bij FM.

Daarnaast is het bovendien mogelijk om via DAB+ andere gegevens te versturen. Zo kan dit gedaan worden met verkeersinformatie, maar ook met de naam van een lied. DAB+ wordt dan ook gezien als de opvolger van FM. Als de huidige radio van je auto toe is aan vervanging dan is het dus zeker een aanrader om over te stappen naar een DAB+ toestel, wat ook FM zal ontvangen. 

Wat zijn de voordelen van DAB+?

Als je toch nog twijfelt tussen DAB+ en FM dan zal dit zeker niet meer het geval zijn nadat je de voordelen van Digital Audio Broadcasting hebt gelezen. Deze technologie heeft namelijk op elk gebied een streepje voor op FM. Dit komt onder andere door de digitale geluidskwaliteit. Je zult het geruis van je FM radio vervangen door digitale audio, wat qua kwaliteit gelijk is aan bijvoorbeeld cd’s.

Daarnaast zul je ook nog meer radiostations krijgen door te kiezen voor een DAB+ radiotoestel. Je zult dus meer keuze hebben als je in je auto wilt luisteren naar de radio. DAB+ radio biedt bovendien een hoger gebruiksgemak. Zo zul je niet meer de frequenties van je radiokanalen te hoeven onthouden. Dit doet de radio namelijk al wel voor je.

(Dit is een partnerbijdrage. De redactie van RadioFreak is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Foto: Pexels

Hans Hogendoorn (Radio 1) over zijn stem: “Het is veel bijhouden”

Hans Hogendoorn, ‘de stem’ van NPO Radio 1, traint zijn onmiskenbare donkerbruine stem nog altijd. De 73-jarige presentator zegt op NH Gooi over zijn stem: “Ik heb hem gekregen, bij mijn geboorte. Maar je moet het door de jaren heen wel bijhouden en verstaanbaar maken. Het is langzaam zo gegroeid.”

Hans zegt de inspiratie voor zijn stemgeluid ook veelal uit het buitenland te hebben gehaald. “Ik luisterde in de jaren zestig naar de Engelse en later ook naar Amerikaanse radioprogramma’s. Daar hoorde ik hoe er met radio en presentatie werd omgesprongen. Hoe ze op een bepaalde manier heel snel contact konden leggen met de luisteraars, hoe ze inventief waren. Stukje bij beter heb ik daar dingen van geleerd en overgenomen.”

De ‘Radio 1-stem’ benadrukt dat ook invloeden uit Nederland niet vergeten mogen worden. “Joop Reinboud, niemand kent die naam meer, maar het was een gouden stem. Hij heeft voor de KRO veel gepresenteerd, ook niet de minste programma’s”, aldus Hans.

Foto: Screenshot Omroep West

Politiek maakt einde aan dubbele doorgiftekosten lokale omroep

NLPO

Distributeurs mogen geen dubbele kosten meer doorberekenen aan lokale omroepen voor de verspreiding van hun radio- en televisieprogramma’s. Daarmee heeft de Eerste Kamer deze week ingestemd. De Mediawet is daarvoor gewijzigd, na een lobby van de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO).

Volgens de NLPO had vooral Ziggo er een handje van om de verplichting om lokale omroepen uit te zenden te omzeilen, door kosten te rekenen voor de distributie van uitzendingen vanaf een centraal punt. Lokale omroepen betalen ook al voor de distributie naar dat centrale punt toe, de Media Gateway.

“Dit voelt als een overwinning”, zegt Marc Visch, directeur-bestuurder van NLPO. “Het doorberekenen van de kosten voor signaaldoorgifte vanaf de centrale Media Gateway is ons al jaren een doorn in het oog. Want terwijl distributeurs veel grote zenders juist goed betalen, worden de lokale omroepen, die het toch al niet ruim hebben, soms onterecht op extra kosten gejaagd.”

De wijziging van de Mediawet gaat naar verwachting in op 1 juli.

NPO wilde Arbeidsvitaminen in 2010 niet bij ‘oud vuil zetten’

Decennialang was ‘Arbeidsvitaminen’ te horen op 3FM, maar elf jaar geleden werd het radioprogramma verplaatst naar NPO Radio 5, waar Hans Schiffers tegenwoordig de presentator is. Toen ‘Arbeidsvitaminen’ in 2010 stopte op 3FM, weigerde de NPO om het programma helemaal te schrappen. “Vanwege de historische status en omdat het nog steeds een goed radioformat is, zet je zo’n programma niet zomaar bij het oud vuil”, zegt Jan Westerhof, destijds directeur Radio bij de NPO, in De Volkskrant.

Wilbert Mutsaers, oud-zendermanager van 3FM, noemde het stoppen van ‘Arbeidsvitaminen’ destijds ‘een aderlating’. “Als merkendeskundige zou ik zo’n titel nooit weggooien”, zei hij toen, waarmee hij liet doorschemeren dat het geen wens van hem was om het programma te schrappen. ‘Arbeidsvitaminen’ gold als een van de belangrijkste pijlers van 3FM, met Gerard Ekdom als vaste presentator.

75 jaar

De NPO-top wist de ‘Arbeidsvitaminen’ in 2010 van de schroothoop te behouden. Het programma bestaat dit jaar 75 jaar en dat wordt deze hele week uitgebreid gevierd op Radio 5. Op de jubileumdag zelf, aankomende vrijdag, is het programma een dag lang te horen op NPO Radio 5, met vaste presentator Hans Schiffers.

‘Arbeidsvitaminen’ behoort tot de hoogst gewaardeerde radioprogramma’s van de publieke omroep. Het is tevens het langstlopende radioprogramma ter wereld. “Inhoudelijk past het ook het beste op Radio 5. Het publiek schat het op de juiste waarde en kent er enige nostalgische betekenis aan toe”, zegt Jan Westerhof in de krant.

“Niet NPO, maar AVRO”

Volgens voormalig AVRO-eindredacteur Arjan Snijders is de claim van de NPO onjuist. “Het was niet de NPO die Arbeidsvitaminen wist te behouden, maar de AVRO zelf. We maakten al ‘Toppers van Toen’ op en ik heb voorgesteld om dat te hernoemen in Arbeidsvitaminen.”

De AVRO verloor de zendtijd tussen 10:00 en 12:00 uur uur aan BNN, maar die omroep wilde de naam Arbeidsvitaminen niet gebruiken. “En toen is de route naar Radio 5 bedacht. Waar de NPO reserves bij had”, aldus Snijders.

Foto: AVROTROS | Elvin Boer

538 geeft hoogste eigen jackpot ooit weg: 100.000 euro

Frank Dane bij de 'ton': 100.000 euro dus

Radio 538 gaat een recordbedrag van 100.000 euro weggeven in het radiospel ‘Win met de Zin’. Nooit eerder keerde 538 zo’n hoog geldbedrag uit. Qmusic gaf in het najaar van 2019 al eens een ton weg in ‘Het Geluid’.

Luisteraars krijgen het recordbedrag van Radio 538 niet zo maar; zij moeten de stemmen van vier bekende nationale en internationale sterren herkennen. Iedere ster spreekt één woord van ‘Win Met De Zin’ uit. Daardoor is er dus maar een fractie van een seconde te horen. De luisteraar die alle vier de stemmen weet te herkennen, wint de jackpot.

Hints

Het radiospel ‘Win Met de Zin’ gaat maandag 1 maart van start bij Radio 538. Zodra luisteraars denken te weten van wie de stemmen zijn, kunnen zij meespelen via de 538-app. Iedere werkdag tussen 07:00 uur en 19:00 uur krijgen zij een aantal keer de kans om een poging te wagen.

Na iedere poging laat de jury weten hoeveel stemmen goed zijn, maar niet welke. Om luisteraars een beetje op weg te helpen, worden er in de week van 22 februari op verschillende manieren hints gegeven.

Foto: Radio 538

Radio 2-dj’s maken programma vanuit huis vanwege gladheid

Bart Arens vanuit zijn thuisstudio

Door de gladheid hebben vanochtend meerdere dj’s van NPO Radio 2 hun programma vanuit huis gemaakt. Bart Arens presenteerde ‘Aan de Slag’ vanuit zijn thuisstudio en ook Jeroen Kijk in de Vegte bleef thuis in zijn eigen studio op de Veluwe. “Ik dacht: ik neem het zekere voor het onzekere”, aldus de radiomaker in de ochtendshow.

Het KNMI had vanochtend code rood afgegeven vanwege ijzel. Jan-Willem Roodbeen reisde daarom gisteravond al af naar de studio in Hilversum. “Ik heb hier op de bank geslapen”, vertelde hij. Nieuwslezer Carmen Verheul had de luxe van een thuisstudio niet; zij kon de studio niet bereiken en werd in de ochtenduren vervangen door Matijn Nijhuis.

Overigens is het niet nieuw dat Radio 2-dj’s vanuit huis hun programma maken. Rob Stenders is regelmatig vanuit zijn studiostudio in Almere te horen en ook Wouter van der Goes presenteert zijn avondprogramma weleens vanuit huis.

Meike Wijers nieuwe Australië-correspondent NOS

Meike Wijers

De NOS heeft een nieuwe correspondent in Australië. De 35-jarige Meike Wijers gaat verslag doen van het nieuws in het land voor radio, tv en online. Wanneer ze begint is nog niet bekend; dat is afhankelijk van wanneer de coronamaatregelen het mogelijk maken voor Meike om naar Sydney te verhuizen.

Meike Wijers volgt Eva Gabeler op, die twee jaar geleden begon als correspondent in Australië. Waarom zij na een relatief korte periode alweer terugkeert naar Nederland, heeft de NOS niet bekend gemaakt.

Down under

Haar opvolger werkt op dit moment al voor de NOS op de redactie van ‘Met Het Oog Op Morgen’. Meike woonde en werkte daarvoor al in Australië. “Ze kwam er in 2015 voor een studie (Master of Journalism) en werkte enkele jaren als televisieproducer bij de landelijke (nieuws)zenders Sky Business News, Special Broadcasting Service (SBS) en de publieke omroep Australian Broadcasting Corporation (ABC)”, aldus de NOS.

Meike Wijers kijkt er naar uit om weer naar terug te gaan naar down under. “Australië is ruig en weids en in veel opzichten totaal anders dan Nederland, maar ik wil laten zien dat er meer raakvlakken zijn met ons land dan mensen denken. Hier spelen zich de verhalen af over klimaat, migratie en de invloed van grootmacht China die de komende jaren van wereldbelang zijn. Ook wil ik graag de minder bekende verhalen over de oorspronkelijke bewoners vertellen”, zegt ze in een persbericht.

Foto: Stefan Heijdendael / NOS

Lijsttrekkers te gast bij 100% NL

De lijsttrekkers van de grootste politieke partijen zijn komende maand in de aanloop naar de verkiezingen te gast bij het ochtendprogramma van 100% NL. Vanochtend ontving dj Koen Hansen de eerste; Geert Wilders (PVV). Ook Mark Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA), Lilian Marijnissen (SP), Thierry Baudet (FvD), Lilianne Ploumen (PvdA), Esther Ouwehand (PvdD), Sylvana Simons (Bij1) en Farid Azarkan (Denk) volgen nog.

Volgens Koen kan hij het beter doen dan andere programma’s. “Je hoort en ziet de politici altijd op de journaals en in de talkshows. Dat ervaar ik zelf vaak als afstandelijk. Daar probeer ik de komende weken verandering in te brengen. Naast het op een laagdrempelige manier behandelen van de standpunten, probeer ik de politici dichterbij onze luisteraars en volgers te brengen. Mijn doel is dat zoveel mogelijk Nederlanders gaan stemmen in maart.”

In de gesprekken wordt het nieuws van de dag doorgenomen en luisteraars kunnen vragen stellen over partijstandpunten. Politici spelen de ‘100% Nederland Quiz’ – een pubquiz over Nederland – en doen geblinddoekt een smaaktest.

Foto: 100% NL

Top 500 van de 90’s van start op Qmusic

Qmusic heeft vanochtend het startschot gegeven voor de Top 500 van de 90’s. De komende vijf dagen staat het radiostation overdag volledig in het teken van de jaren negentig. Luisteraars konden stemmen op hun favoriete nineties-platen.

De Top 500 van de 90’s is een jaarlijkse traditie op Qmusic. Dit jaar wordt daar ook de dagelijkse ’90s-Rebus aan toegevoegd. Met dat spel maken luisteraars kans op typische ’90s-producten, zoals een klassieke Super Nintendo en een retro boombox.

De vijfhonderd meest gekozen 90’s-nummers zijn elke werkdag van 06:00 tot 19:00 uur te horen.

Foto: Qmusic

Rámon Verkoeijen over stoppen middagshow: “Timing was ronduit beroerd”

Rámon Verkoeijen

Rámon Verkoeijen zat middenin een burn-out toen hij hoorde dat zijn middagshow op NPO 3FM stopte. “Die timing was goed beroerd inderdaad. Een burn-out is een soort open wond. Daar moet je voorzichtig mee zijn. Als je dan out of the blue zo’n telefoontje krijgt, voelt dat als een emmer zout die erin wordt omgekieperd”, zegt Rámon in Het Parool.

Radio-dj Wessel van Diepen uit in de krant kritiek op 3FM. Volgens Wessel kan 3FM leren van 538. Coen Swijnenberg kampte recent ook met een burn-out, maar er is geduldig gewacht tot hij zich weer beter voelde. Bij 3FM was dat niet het geval en werd Rámons programma in zijn ziekteperiode stopgezet.

“‘We willen een andere koers’, werd er gezegd”, vertelt Rámon. “Dat moest ik natuurlijk accepteren. Ik ben als een voetbalspeler die moet luisteren naar de coach. Prima, maar de boodschap kwam natuurlijk op een heel ongelukkig moment. Dat snappen ze bij de zender inmiddels ook wel.”

Andere rol

In de krant vertelt Rámon openhartig over zijn burn-out, maar ook over de periode dat 3FM nog hoge luistercijfers scoorde. “Ik hoop natuurlijk dat die cijfers weer stijgen, maar ik heb een andere rol gepakt. Het avondprogramma met Mark biedt meer vrijheid. We hoeven ons niet constant bezig te houden of de luisteraar niet alweer toe is aan een liedje.”

De 3FM-dj zegt niet zo gevoelig te zijn voor luistercijfers. “Ik doe vooral mijn best om een zo’n leuk mogelijk programma te maken. We zijn een zender die programma’s maakt die af en toe schuren en die Nederlandse artiesten blijft steunen. Die maatschappelijke taak is belangrijker dan een hoge positie in de luisterlijstjes”, aldus de radiomaker.

Foto: NPO 3FM | Tom van Huisstede

Radio 2-dj Frank van ’t Hof heeft corona

NPO Radio 2-dj Frank van ’t Hof is vanmiddag positief getest op corona. De NPO Radio 2-dj hoestte en deed daarop een sneltest, waarna de bevestigde coronabesmetting volgde. Frank viel vanmiddag met Wouter van der Goes in voor Ruud de Wild, maar hij maakte zijn programma wel vanuit huis. “En hier blijf ik ook de komende dagen”, aldus Frank.

“Dit is het nieuws dat net bij mij binnenkwam en ik ook nog even moet verwerken”, zei Frank vanmiddag even na vieren. Op een foto op Instagram staan Frank en Wouter vandaag samen op de foto, maar de twee benadrukken dat ze voldoende afstand hebben gehouden. “We staan op behoorlijke afstand, we zijn niet bij elkaar in de buurt geweest.”

Frank deed vanmiddag een sneltest, maar zegt nog de officiële GGD-coronatest te laten uitvoeren. Eerder testten Ruud de Wild en Dennis Ruyer al positief op het virus.

De foto waar het om gaat:

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Jaimy de Ruijter gaat vroege ochtendshow in weekend 538 presenteren

Jaimy de Ruijter is vanaf dit weekend te horen in de vroege weekendochtendshow op Radio 538. De dj presenteert het tijdslot tussen 6:00 en 8:00 uur. Op die ‘talenturen’ maakt nog Danny Blom een programma. Jaimy is voor zeker twee maanden te horen in de vroege weekenduren.

“Jaimy de Ruijter is één van onze talenten”, laat een woordvoerder van Radio 538 weten. “Danny Blom blijft ook te horen op Radio 538: iedere maandag, dinsdag en woensdagochtend tussen 04.00 uur en 06.00 uur.

Foto: Radio 538

Arjan Snijders wordt Coördinator Nieuwswijsheid bij Beeld en Geluid

Arjan Snijders gaat vanaf half februari aan de slag als Coördinator Nieuwswijsheid voor Beeld en Geluid in Den Haag. Hij combineert de nieuwe baan met zijn eigen werkzaamheden voor podcastproducties, coaching en begeleiding van mediatalenten. “Een mooie inhoudelijke en eervolle klus”, zegt Arjan over zijn nieuwe baan.

Arjan stopte afgelopen zomer als hoofd radio bij de regionale omroep NH Radio. Hij presenteerde in de jaren daarvoor voor onder meer Radio 1, Radio 2 en 3FM. Arjan is initiator van de Gouden RadioRing en schreef in 2015 het boek over 50 Jaar 3FM, waarvoor hij met veel (oud)-dj’s sprak. Tegenwoordig maakt hij samen met Harm Edens en Ron Vergouwen een podcast over de radio.

“Als coördinator nieuwswijsheid ga ik mensen bewust proberen te maken van, en te wapenen tegen, desinformatie en te laten zien hoe en waarom er wordt gemanipuleerd met nieuws”, aldus Arjan over zijn nieuwe baan bij Beeld en Geluid. “Wanneer er bijvoorbeeld rondom de verkiezingen online middelen worden ingezet om mensen te misleiden en ook reguliere media daar in mee bewegen, dan kan ik dat signaleren en er vanuit Beeld en Geluid een manier bij kiezen om daar op te wijzen.”

Unity breidt zendgebied uit en is nu ook lokale omroep voor Wassenaar

Het samenwerkingsverband tussen Stichting Lokale Media Wassenaar en Unity.NU wordt de nieuwe lokale omroep van Wassenaar. Unity verzorgt ook al de uitzendingen voor Leiderdorp, Voorschoten, Zoeterwoude en Oegstgeest. Het gemeentebestuur had een voorkeur voor deze constructie.

Twee kandidaten hadden zich aangemeld: Stichting Lokale Media Wassenaa/Unity.NUen de zittende lokale omroep, Midvliet FM/TV. Het gemeentebestuur vond het prettig om binnen een streekomroep te vallen.

“Zodra wij mogen starten zullen we direct een nieuwe radiozender en televisiezender lanceren voor Wassenaar”, zegt Unity-baas Rudo Slappendel. “De wethouder en raad hebben ons meerdere malen op het hart gedrukt dat Wassenaar op de Haagse regio gericht is, dit zal op deze editie van Unity.NU ook zeker merkbaar zijn. Uiteraard zullen we een aantal producties met elkaar ‘delen’, zoals het Unity.NU Weekoverzicht. Maar Wassenaar zal echt een eigen omroep krijgen.”

Leiderdorp
Deze week heeft ook het college van burgemeester en wethouders besloten de gemeenteraad te adviseren Stichting RTV Leiderdorp (Unity.NU/NL) te verlengen als lokale omroep. Eind maart neemt de gemeenteraad een beslissing over de verlening.

Jort Kelder kijkt met Mark Rutte op Radio 1 terug op ‘bewogen coronajaar’

Jort Kelder gaat morgen op NPO Radio 1 uitgebreid in gesprek met Mark Rutte. In Jorts programma ‘Kelder & Co’ interviewt de presentator de minister-president over het afgelopen coronajaar. Er worden in het programma ‘historische politieke fragmenten’ teruggeluisterd, zoals de Torentjes-toespraak, het plotselinge aftreden van minister Bruins en de koninklijke toespraak (en blunders).

Jort belooft een ‘interview zonder hysterie van de besmettingscijfers, hijgerige IC-artsen of de journalistieke fascinatie met de waan van de dag’. Het programma wordt live uitgezonden vanuit Vondel CS in Amsterdam en is tussen 13:00 en 14:00 uur te beluisteren op Radio 1.

Foto: Ruud Baan | AVROTROS

Ben Liebrand krijgt programma op Curaçao

‘Master mixer’ Ben Liebrand is voortaan te horen op de radio op Curaçao. Elke zaterdag is hij van 20:00 tot 21:00 te beluisteren op Paradise FM, een van de Nederlandstalige zenders op het eiland. Volgens de zender is het een wens die in vervulling gaat.

“Armin van Buuren noemde hem niet voor niets zijn grote inspiratiebron”, aldus station manager Maarten Schakel. “Een mixshow is één ding, maar wat Ben doet is hogere wiskunde. Zijn wekelijkse programma ‘In The Mix’ bevat de beste dansbare platen uit de 70’s, 80’s en 90’s en sluit perfect aan bij de sound van Paradise FM, waarvoor mensen graag naar ons luisteren.”

Liebrand was vroeg te beluisteren op Radio Veronica met zijn minimixen en later op Radio 538 met de Grandmix. Tegenwoordig woont Liebrand in Canada en is hij wekelijks te horen op onder andere Radio 10.

Op vrijdagochtend zal de Minimix van Liebrand ook te horen zijn in het ochtendprogramma van Paradise FM.

Sublime vernieuwt vormgeving met nieuwe station-voice

Sublime heeft een nieuw audiovormgevingspakket in gebruik genomen. Het nieuwe pakket jingles is gemaakt in samenwerking met Pure Jingles. Leona Philippo is samen met Bastiaan Ragas, die al aan Sublime verbonden is, de nieuwe station-voice.

Zo klinkt de nieuwe vormgeving van Sublime:

Het nieuwe jinglepakket is onderdeel van een metamorfose die Sublime ondergaat. Zo is de programmering eerder deze maand flink op de schop gegaan, met onder meer Jaap Brienen die nu het ochtendprogramma presenteert.

Sublime zegt de focus nog meer te willen leggen op de muziek, met onder meer de komst van Martijn Soetens. Hij is nu nog werkzaam op de muziekredactie van NPO Radio 2.

Sublime werd afgelopen najaar overgenomen door Het Mediahuis, dat onder meer ook eigenaar is van NRC.

Humberto Tan: Totale onzin om Rick en Niels lachzakken te noemen

Humberto Tan vindt het onterecht als Rick Romijn en Niels van Baarlen ‘lachzakken’ worden genoemd. De twee waren juist van grote waarde voor de voormalige ochtendshow van Edwin Evers op Radio 538, stelt de presentator. “Rick en Niels worden zo makkelijk lachzakken genoemd. Wat een onzin. Rick deed de hele muzieksamenstelling en productie, en Niels deed dat ook. Alle gasten regelen, onderwerpen bedenken, alles”, zegt Humberto in de podcast ‘De Broadcast’.

Onder meer Adam Curry riep weleens dat Edwin Evers en zijn sidekicks ‘lachzakkenradio’ maakten. “Dat luisteraars dat zeggen: ach. Maar dat mensen uit de media dat zeggen, zonder je te verdiepen, dan ben je gewoon oppervlakkig”, zegt Humberto. “Als je dat soort meningen zou verplaatsen naar sportverslaggeving, dan zou je eigenlijk zeggen dat Roda JC kampioen wordt, want die hebben een mooi shirt. Gewoon totale bullshit.”

Vervanger van Evers

Humberto werkte langere tijd samen met Rick en Niels, die tegenwoordig op Radio Veronica het ochtendprogramma maken. Zo viel Humberto in 2006 voor het eerst in voor Edwin Evers en was hij in de jaren daarna diens vaste vervanger tijdens de zomervakantie. “Edwin belde of ik hem één dag wilde vervangen. Het ging goed, het klikte met Niels en Rick. Soms hadden we al om zes uur buikpijn van het lachen.”

In de jaren daarvoor meed Humberto de radio juist bewust, vertelt hij in de podcast. “Ik had nooit over radio nagedacht. Bij de NOS kreeg ik ooit een flauwe opmerking. ‘Humberto, als jij je ogen dicht doet, dan hoor je dat je niet geschikt bent voor radio’. Wat een domme opmerking was dat. Het maakte me ook heel onzeker.”

Tegenwoordig is Humberto op vrijdagmiddag op NPO Radio 1 te horen.

Foto: AVROTROS | Elvin Boer

Radiozenders gingen meer Nederlandse muziek draaien na oproep Buma/Stemra

Mengpaneel

Radiozenders in Nederland hebben gehoor gegeven aan de oproep van Buma/Stemra om meer Nederlandse muziek te draaien. Vorig jaar april deed de auteursrechtenorganisatie die oproep, omdat artiesten veel inkomsten misliepen vanwege het coronavirus. Na de oproep draaiden radiozenders zo’n tien procent meer Nederlandse muziek, blijkt uit onderzoek van SoundAware in opdracht van Buma/Stemra.

Twee maanden na de oproep daalde het aandeel Nederlandse muziek op de radio wel weer. Met het initiatief van Buma/Stemra zouden de Nederlandse artiesten alsnog wat extra inkomsten krijgen, zo is het idee. De auteursrechtenorganisatie benadrukt dat het niet per definitie Nederlandstalige muziek hoeft te zijn; de artiest kan ook Engelstalig zingen, zolang hij of zij maar uit Nederland komt.

Radiozenders betalen aan Buma/Stemra een bepaald bedrag wanneer zijn een nummer draaien. Dat geldt wordt vervolgens uitgekeerd aan de desbetreffende artiest. In 2019 werd zo’n 217 miljoen euro geïnd door Buma/Stemra.

Foto: RadioFreak

Albert Bos nieuwe NOS-verslaggever koningshuis

Albert Bos wordt de nieuwe verslaggever Koninklijk Huis bij de NOS. Hij volgt Kysia Kester op, die per 1 mei in Brussel aan de slag gaat als NOS-correspondent voor de Europese Unie, de NAVO en België/Luxemburg. Albert, sinds 2015 werkzaam bij de NOS, begint per 1 april als nieuwe koninghuisverslaggever.

Albert werkte de laatste jaren als politiek verslaggever Den Haag bij de NOS. Die functie gaat hij combineren met zijn nieuwe werkzaamheden. Vanuit binnen- en buitenland zal hij nieuws over de koninklijke familie en het koningshuis verslaan, aldus de NOS.

Maatschappelijke functie

“Het Koninklijk Huis heeft een belangrijke maatschappelijke functie”, zegt Albert in een reactie. “En als politiek verslaggever zie ik hoe de politiek en monarchie op elkaar inwerken. Ik kijk ernaar uit om daar verhalen over te maken. Net als om het staatshoofd te volgen in binnen- en buitenland.”

Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff: “Albert Bos is een ervaren en allround verslaggever op onze Haagse redactie. De NOS wil zowel vanuit het maatschappelijke als het politieke perspectief goede journalistieke verhalen maken over en rond het Koninklijk Huis. De brede ervaring van Albert sluit uitstekend aan bij deze ambitie. Ik ben blij dat hij het Koninklijk Huis voor NOS Nieuws gaat volgen.”

Foto: NOS | Stefan Heijdendael

Veel klachten over radiospot Forum voor Democratie

Bij de Reclame Code Commissie zijn tientallen klachten binnengekomen over een reclamespotje van Forum voor Democratie, meldt het ANP. Het spotje was onder andere veel op NPO Radio 1 te horen. In de commercial stelt partijleider Thierry Baudet (38) dat corona vooral gevaarlijk zou zijn voor specifieke groepen. De klagers maken zich boos over het feit dat het radiospotje onjuiste informatie over corona zou bevatten.

De voorzitter van de Reclame Code Commissie heeft echter besloten dat de klacht geen kans van slagen heeft. Hij oordeelt dat de informatie die Baudet deelt over het coronavirus een politieke mening weergeeft. Hij mag het zeggen vanwege de vrijheids van meningsuiting.

Eerder ontving de Reclame Code Commissie ook veel klachten over het tijdschrift Gezond Verstand. Dat tijdschrift schrijft over onbewezen theorieën over het coronavirus en werd gemaakt door emeritus hoogleraar Karel van Wolferen van de UvA die goede banden met Thierry onderhoudt. Ook die reclame was niet tegen de regels.

Foto: Pixabay

Sterke stijging verwacht voor radioreclames in 2021 [partnerbijdrage]

(Dit is een partnerbijdrage van marketingbureau Elevate Online. De redactie van RadioFreak.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

2020 was geen al te best jaar voor de radiocommercials. Er waren veel minder radioreclames, omdat bijvoorbeeld evenementen niet door konden gaan door corona. Maar in een tijd waarin de online wereld sterk in opkomst is, ziet men ook weer perspectief. 2021 wordt bijvoorbeeld het jaar van de goksites. Dit omdat in maart de wetgeving hiervoor zal veranderen, waardoor online gokken gelegaliseerd wordt in Nederland. Dit zal veel nieuwe radioreclames opleveren.

Tegenvallende inkomsten in 2020

In 2020 vielen de inkomsten voor radiocommercials behoorlijk tegen. Het was een moeilijk jaar voor iedereen. De coronacrisis viel veel bedrijven rauw op het dak. Ook diverse grote omroepen en radiozenders hadden eronder te lijden. Dit kwam niet in de laatste plaats doordat de evenementensector het moeilijk had. Evenementen konden niet doorgaan en er hoefde dus ook geen reclame voor te worden gemaakt. De coronacrisis heeft in die zin dus eigenlijk een domino-effect. Als de evenementensector geraakt wordt, heeft dit ook gevolgen voor andere sectoren. 

Waar komt die sterke stijging dan vandaan?

Hoewel 2020 nogal tegenviel als het gaat over de inkomsten van radioreclames, wordt er voor 2021 weer een flinke stijging verwacht. Waar komt die dan vandaan? Natuurlijk hopen we in de eerste plaats dat we de coronacrisis grotendeels achter ons hebben. Maar hierin ligt nog geen zekerheid. We kunnen wel heel wat van de opkomende online business verwachten. Met name de online casino’s zullen een boost gaan geven aan de reclame-inkomsten. 

Wat verandert er met de kansspelwet?

De kansspelwet verandert en daarmee verandert er veel meer. Een voorbeeld: in een groot deel van de gevallen, zal een online casino iDeal accepteren. Tot op heden was dat nog niet het geval, omdat veel casino’s een buitenlandse basis hadden. Ook zullen er meer mensen gaan deelnemen aan een online casino, omdat het onder toezicht van de Kansspelautoriteit komt te staan. Dit maakt de basis betrouwbaar.

Door de legalisering wordt alles dus heel wat gemakkelijker. Dit zullen online casino’s zeker duidelijk naar buiten willen brengen, onder andere door reclame te maken. Vanaf het moment dat de nieuwe wet van kracht wordt, is dit ook toegestaan voor de bedrijven die over de juiste licenties beschikken. Er zijn echter wel regels aan verbonden. Zo mag een BN’er niet in een reclamespotje voor online gokken worden gebruikt, omdat dit te aantrekkelijk is voor jongeren. Een online casino is uitsluitend toegestaan voor 18+. Dit wordt op diverse manieren gecontroleerd, maar zal meestal gecheckt worden aan de hand van je BSN-nummer.

2021 wordt een beter jaar voor de radio

Hoewel er inmiddels al verschillende scenario’s zijn geschetst voor de inkomsten, is de sector over het algemeen optimistisch. Het jaar 2021 wordt in ieder geval beter dan 2020. Dit komt deels doordat de wereld zich weer zal herstellen van de coronacrisis, maar ook doordat de online wereld steeds belangrijker wordt. Deze groeiende zakelijke sector biedt ook perspectief voor andere sectoren.

(Dit is een partnerbijdrage van marketingbureau Elevate Online. De redactie van RadioFreak.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Foto: PxHere

Jeroen van Inkel niet op de radio door stemproblemen

Jeroen van Inkel in de studio van NPO Radio 2

De stem van Jeroen van Inkel is overbelast. De NPO Radio 2-dj is daarom zeker twee weken niet te horen op de radio. Hij probeert zijn stem helemaal niet te gebruiken. Giel Beelen vervangt zolang de dj in het weekend van Radio 2.

Sinds oktober maakt Jeroen de ochtendshow op Radio 2.

Foto: Annemieke van der Togt

Stefan Stasse: “Van het radiovak kikker ik helemaal op”

Stefan Stasse

Toen Stefan Stasse even niet op de radio was door hartproblemen, merkte hij pas hoe belangrijk het radiovak voor hem was. “Het presenteren en in die verbeeldingswereld zitten, daar kikker ik helemaal van op”, zo zei hij bij de Perstribune op NPO Radio 1. “Men zegt dan dat je rustig aan moet doen. Maar de uitzending zelf, dus niet de stress eromheen, dat is helemaal mijn roes.”

Afgelopen zomer was de dj van NPO Radio 2 en NPO Radio 5 een tijdje niet op de radio vanwege hartproblemen. “Ik had een soort hartaanval. Daar schrik je wel even van.” Hij koos er daarna ook zelf voor om de Top 2000 te laten schieten. In september kwam hij wel weer terug op de radio.

Nadat Stasse van de toneelschool kwam ging hij bij de radio werken. Hij vindt het radiowerk opvallend veel gelijkenissen hebben met het theater. Allebei gaat het er volgens hem om dat je een verhaal vertelt en dat je iets kan visualiseren voor de luisteraar.

Foto: Stijn Ghijsen

L1-directeur haalt privacyreglement van tafel na acties van personeel

Er komen geen verborgen camera’s op de redactie van L1 te hangen en de mails van de Limburgse journalisten kan ook niet gelezen worden. Het privacyreglement waarin dat werd voorgesteld is van tafel gehaald.

Het personeel legde afgelopen week al twee keer het werk neer vanwege de vertrouwensbreuk met directeur Peter Elbers. Volgens het personeel van L1 heeft directeur Elbers, die afgelopen zomer werd aangesteld, “een autoritaire wijze van leidinggeven” en “een gebrek aan verbindende initiatieven”. Elbers zou zich amper laten zien op de werkvloer.

In een brief aan de ondernemingsraad reageert Elbers op de ‘commotie’, zoals hij het zelf noemt. “Gelet op de berichtgeving over en de reacties op het conceptreglement trek ik het conceptreglement in”, schrijft de directeur. “Ik hecht eraan expliciet te herhalen dat het nooit de bedoeling is geweest om de journalistieke bronbescherming aan te tasten, dan wel om te tornen aan de vertrouwelijkheid van de communicatie van OR-leden onderling en aan het beroepsgeheim van bedrijfsartsen. Ik betreur het dan ook zeer dat dit beeld is ontstaan.”

Reputatieschade

“Met zijn plannen heeft de directeur L1 als journalistieke organisatie afgelopen week grote reputatieschade berokkend”, zegt de hoofdredactie in een reactie. “Er is zowel in vakkringen als door het publiek louter negatief gereageerd op de controle-plannen. We hopen dat het publiek alle vertrouwen houdt in de L1-redactie, waar bronbescherming en persvrijheid het grootste goed zijn. Deze fundamentele waarden van de journalistiek zal de hoofdredactie altijd met volle kracht blijven verdedigen.”

De problemen zijn nog niet voorbij. Het personeel wil voor carnaval (15 februari) een definitieve oplossing voor de vertrouwensbreuk met de directeur.

Foto: L1

Patrick Kicken over zijn radiocolumns: “Het is een soort zelfkastijding”

Patrick Kicken heeft een boekje opengedaan over de radiocolumns die hij schrijft en waarin hij regelmatig mensen publiekelijk de maat neemt. “Ik voel het als ik een column heb gepubliceerd. De dag erna ben ik heel gevoelig, dan ben ik heel trillerig. Het is ook een soort zelfkastijding”, zegt Patrick in gesprek met Giel Beelen.

In zijn columns op Spreekbuis legt Patrick radio-dj’s en beleidsmakers regelmatig op het hakblok. “Ik hou van scherpe columns, maar het is af en toe echt onder de gordel”, zegt Giel erover. “Ik zit het schaterlachend te lezen, maar je hebt jezelf ermee, denk ik dan.”

Contrafobisch doel

Patrick zegt de columns te schrijven met meerdere doelen. “Ik laat mijn ego als een soort wild paard los met alles en iedereen erbij. Ten tweede zijn die columns van mij ook contrafobisch. Dat wil zeggen: diep van binnen zit er in jou een angst. Bang om niet goed genoeg te zijn, bang voor conflict. Dat heb ik ook al mijn hele leven. Je springt over die angst heen en je doet alsof je alles durft te zeggen. Het is hetzelfde als tweehonderd rijden op de snelweg, terwijl je eigenlijk bang bent om auto te rijden.”

Ook zegt Patrick de columns te schrijven, omdat hij ‘zo de balen had en walgde van de radio’. “Dus dan ging ik maar met Jan en Alleman ruzie maken, zodat ze me in godsnaam nooit meer terugvragen.”

Rancuneus

De voormalig Radio Veronica-dj krijgt regelmatig het verwijt rancuneus en jaloers te zijn op radiomakers die nog wel op de landelijke radio te horen zijn. Patrick ontkent dat. “Ik weet dat mensen dat moeilijk vinden om te geloven en dat ze juist denken dat ik dat alleen maar doe om wraak te nemen.”

Het gesprek tussen Patrick en Giel:

Gordon: Radio 538 wil graag dat ik terugkom

Radio 538 wil graag dat Gordon weer een programma krijgt op de zender. Dat beweert de zanger in gesprek met De Telegraaf. “Ik vind radio echt het allerleukste. Ze willen heel graag dat ik terugkom bij Radio 538. Als ze me vragen, zal ik morgen nog ‘ja’ zeggen.”

Op de vraag van de Telegraaf-verslagggever of er al gesprekken lopen, antwoordt Gordon: “Er komen gesprekken, dat denk ik wel.” De zanger maakte in het verleden een programma op zaterdagmiddag op Radio 538. “Ik wil nooit meer in de ochtend een programma maken, maar verder is alles mogelijk”, aldus Gordon.

Foto: Radio 538

Voormalig 3FM’er Lieke de Kok: Radio-dj was toch geen droombaan

Lieke de Kok maakte met een eigen weekendochtendshow op NPO 3FM haar droom waar, maar toch was het genieten op den duur weg. De voormalig 3FM-dj vertelt in BN De Stem dat ‘knagende onzekerheid’ en heimwee naar haar stad Roosendaal haar deden besluiten om het roer om te gooien. Tegenwoordig werkt Lieke als docent op een vmbo-school in Woerden.

Bijna een jaar geleden, in maart 2020, werd Lieke van zender gehaald en verliet ze 3FM. Op de jongerenzender maakte ze de ochtendshow in het weekend, tussen 6:00 en 9:00 uur. “Achteraf gezien ben ik te vroeg doorgeschoven naar die plek”, zegt Lieke daarover. “Ik verkrampte en werd onzeker. In de nacht kun je fouten maken, daar heb je weinig luisteraars. In de ochtend moest het voor mijn gevoel perfect gaan.”

Twijfels over de toekomst

Lieke begon naar eigen zeggen steeds meer te twijfelen over haar toekomst. “Je stopt niet zomaar, ik had keihard gewerkt om daar te komen. Na lang wikken en wegen heb ik mezelf in september 2019 ingeschreven voor de lerarenopleiding. In eerste instantie deed ik dat naast 3FM, ik zag mezelf gewoon niet meer tot mijn 67ste op de radio werken.”

Ook haar opleiders bij 3FM merkten dat het minder goed met Lieke ging, vertelt ze in de krant. “Die spanning zagen ze bij 3FM ook en zij hebben me uit de programmering gehaald. Ik durfde die keus niet te maken, mijn droom niet op te geven. Uiteindelijk voelde het wel als een opluchting.”

Lieke benadrukt dat ze ook een mooie tijd bij 3FM heeft gehad. “Ik zat opeens bij vergaderingen met grote dj’s als Giel Beelen, Domien Verschuuren en Rámon Verkoeijen. Ik had nota bene nog een fanfoto van mezelf met Giel.”

Foto: AVROTROS | Elvin Boer

Rob Stenders schoof Jan-Willem Roodbeen naar voren voor ochtend Radio 2

Jan-Willem Roodbeen heeft het mede aan Rob Stenders te danken dat hij de ochtenduren op NPO Radio 2 kreeg. Dat vertelt Jan-Willem in de podcast ‘Dit Was De Radio’. De radiomaker volgde een kleine twee jaar geleden Gerard Ekdom op in de ochtend.

Volgens Jan-Willem werd het zaadje voor de nieuwe ochtendshow geplant in het voorjaar van 2018. “Gerard Ekdom ging toen in mei twee weken op vakantie. Rob Stenders zou invallen met Jeroen Kijk in de Vegte, want dat deed ‘ie vaker.”

“Maar Rob dacht natuurlijk: als ik dat ga doen en ik doe het goed, dan moet ik straks die ochtend gaan doen. Daarnaast is er een gozer die ik een warm hart toedraag en die ik dat ook wel zie doen. Ik weet dat ‘ie dat ook wel heel graag zou willen. En die gozer, dat was ik”, aldus Jan-Willem.

“Rob was zo vriendelijk om mij naar voren te schuiven en de rest is geschiedenis”, vertelt Jan-Willem in de podcast:

Naar voren geschoven

‘Jan-Willem Start Op’ won vorige week de Gouden RadioRing. “Het betaalt zich uit, daar is deze prijs het bewijs van. Ik vind dit het leukste programma, dit is een droom die ik nu waarmaak. Je kan hier geen dag verslappen.”

In 2015 hing de vlag er heel anders bij. Jan-Willem moest zijn tijdslot in de middag op Radio 2 inleveren, notabene aan Rob Stenders, en kreeg een programma in de late avonduren. “Om van een heel dik prominent tijdstip naar de late avond te gaan, daarvoor moest ik leren om wat ambitie te laten varen”, zegt Jan-Willem daarover in de podcast.

“Ik had m’n ambitie ingeruild voor het gevoel dat ik het liefst radio maak. Ik heb dat gevoel gelukkig wel meegenomen naar de ochtend.”

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Luc Sarneel volgt Angelique Houtveen op in weekend 3FM

Luc Sarneel neemt het tijdslot van Angelique Houtveen over op NPO 3FM. Angelique kondigde begin dit jaar aan te vertrekken bij de jongerenzender. Lucs tijdslot tussen 04:00 uur en 06:00 uur op 3FM wordt vanaf maandag 1 maart overgenomen door 3FM-dj Andres Odijk.

Het nieuwe programma van Luc gaat ‘WiWaWeekendShow’ heten en is tussen 16:00 en 19:00 uur te horen op de weekenddagen. ‘In ‘WiWaWeekendShow’ vertelt Luc je wat nou écht de moeite waard is. Zo word je als luisteraar op de hoogte gebracht van alle relevante maatschappelijke thema’s en de nieuwste muziek van dit moment’, aldus 3FM.

Foto: NPO 3FM | Tom van Huisstede

Opnieuw acties bij L1: “het is crisis”

Het personeel van L1 heeft opnieuw het werk neergelegd. Tussen 12:30 en 13:30 uur werd er gestaakt vanwege de vertrouwensbreuk met directeur Peter Elbers. De werknemers beraden zich op vervolgacties.

Gisteren werd het werk ook al neergelegd. Directe aanleiding voor de nieuwe staking is het overleg van de Ondernemingsraad met de Raad van Commissarissen van L1 woensdagavond. Dat heeft geen concreet resultaat opgeleverd om de bestuurlijke crisis op te lossen.

Verschillende medewerkers van de omroep twitterden dat het crisis is bij de Limburgse regionale omroep en dat ze hun omroep terug willen.

Volgens het personeel van L1 heeft directeur Elbers, die afgelopen zomer werd aangesteld, “een autoritaire wijze van leidinggeven” en “een gebrek aan verbindende initiatieven”. Elbers zou zich amper laten zien op de werkvloer. Daarnaast zou hij mailverkeer willen kunnen inzien en hij heeft plannen om verborgen camera’s op te hangen op de redactie van de omroep. Door de werkwijze van Elbers meent de redactie dat bronbescherming in gevaar komt. Sommige medewerkers voelen zich onveilig.

Tim Klijn neemt middagshow Veronica over van Dennis Ruyer

Dennis Ruyer stopt na een paar maanden alweer met de middagshow van Radio Veronica. Tim Klijn neemt het stokje over en zal voortaan op werkdagen van 16:00 tot 19:00 uur te horen zijn, samen met Celine Huijsmans en nieuwslezer Henk Blok.

Dennis keert terug naar de late ochtend en Lindo Duvall schuift door naar het begin van de middag. Daarnaast duurt Veronica Inside voortaan een half uurtje langer. Van 9:30 tot 10:00 uur is vervolgens non-stop ‘De vijf van het bedrijf’ te horen.

Het vertrek van Dennis uit de middag is opvallend: de radio-dj presenteerde het tijdslot sinds november. Onlangs vertelde de jock openhartig dat hij bijna naar NPO Radio 2 was vertrokken, maar er toch op het allerlaatste moment voor koos om bij Radio Veronica te blijven. Dennis zit de afgelopen weken thuis, vanwege een coronabesmetting.

De nieuwe programmering van Radio Veronica gaat aankomende maandag, 8 februari, officieel van start.

Nieuwe programmering

06:30u – 07:00u Veronica Inside Warming Up – Rick Romijn & Niels van Baarlen
07:00u – 09:30u Veronica Inside – Wilfred Genee, Rick Romijn & Niels van Baarlen (vrijdag: Jan-Joost van Gangelen)
09:30u – 10:00u De vijf van het bedrijf
10:00u – 12:00u Goud van Oud – Dennis Ruyer
12:00u – 13:00u Veronica Hotline – Dennis Ruyer
13:00u – 16:00u Lindo Duvall
16:00u – 19:00u De Veronica Middagshow – Tim Klijn, Celine Huijsmans en Henk Blok
19:00u – 22:00u Martijn Muijs
22:00u – 00:00u 80’s & 90’s @ Night

Foto: Radio Veronica

Jurre Bosman over 3FM: “Ouderwets om alleen naar de luistercijfers te kijken”

Het succes van NPO 3FM moet niet alleen worden afgemeten aan de luistercijfers. Dat stelt Jurre Bosman, directeur Audio bij de NPO. “Het is ouderwets om alleen naar de luistercijfers te kijken. Deze groep is heel veel te vinden op social media, daar moet je als station dus ook aanwezig zijn. Het Instagramaccount van 3FM is gegroeid naar 100.000 volgers, dan ben je geen kleine jongen”, zegt Jurre in het AD.

Met een marktaandeel van 2,0 procent noteerde 3FM eind vorig jaar een nieuw dieptepunt in de luistercijfers. De jongerenzender kampt al jaren met luisteraars die weglopen bij het station. “Een radiostation zet je niet met een paar wiskundeformules op de rails”, vertelt Jurre. “Het is zoeken naar chemie, het juiste team, de mensen. De tijd geven. We zijn lang zoekende geweest. Waar staat het merk, wat is de identiteit?”

Volgens de NPO-directeur heeft 3FM met de nieuwe programmering, die vorig jaar april inging, een ‘opfrisbeurt’ gekregen. “We zijn lekker op weg. Sander won vorig jaar het radiomoment, Serious Request deed het fantastisch en we blijven bouwen. Volgende week hebben we de 00’s Request, terug naar de beginjaren van deze eeuw.

Als directeur Audio is Jurre de hoogste ‘baas’ van NPO Radio 1 t/m NPO Radio 5 en FunX. Over 3FM zegt hij: “We zijn vol ambitie”, zegt Jurre in de krant.

Foto: Michel Schnater | NPO

Leo Blokhuis gaat maandelijkse online Top 2000-quiz presenteren

Leo Blokhuis gaat vanaf aankomende vrijdag maandelijks een online Top 2000-quiz presenteren. De muziekvragen die NPO Radio 2-dj stelt gaan over ‘de lijst der lijsten’, de Top 2000. Mensen kunnen de quiz gratis online meespelen, ook in teamverband. Jan-Willem Roodbeen ondersteunt Leo tijdens de quiz.

De eerste online pubquiz start aankomende vrijdag om 20:30 uur. Via top2000onlinecafe.nl kunnen mensen meespelen in het virtuele Top 2000 Café. Via het evenement op Facebook kunnen deelnemers hun scoreformulier downloaden. Meer informatie op de site van NPO Radio 2.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2

Eerste actie bij L1: personeel legt werk een uur lang neer

Het personeel van L1 heeft het werk aan het begin van de middag een uur lang neergelegd. Er is sprake van een vertrouwensbreuk tussen de medewekers van de regionale omroep en directeur Peter Elbers. Het personeel eist voor carnaval een definitieve oplossing voor de situatie, schrijft 1Limburg. Mogelijk volgen er nog meer acties.

De ondernemingsraad van L1 heeft vanavond een gesprek met de Raad van Commissarissen. De korte werkonderbreking van vanmiddag is bedoeld om de ondernemingsraad extra ondersteunen. Zo’n zeventig van de ruim honderd medewerkers legden het werk neer. De uitzendingen op de radio gingen ondanks de actie gewoon door.

Volgens het personeel van L1 heeft directeur Elbers, die afgelopen zomer werd aangesteld, “een autoritaire wijze van leidinggeven” en “een gebrek aan verbindende initiatieven”. Elbers zou zich amper laten zien op de werkvloer. Daarnaast zou hij mailverkeer willen kunnen inzien en hij heeft plannen om verborgen camera’s op te hangen op de redactie van de omroep. Door de werkwijze van Elbers meent de redactie dat bronbescherming in gevaar komt. Sommige medewerkers voelen zich onveilig.

Medewerkers L1 willen gaan staken

Het rommelt bij de Limburgse regionale omroep L1. Het personeel dreigt het werk neer te leggen vanwege de “onhoudbare situatie op de werkvloer” door het opereren van L1-directeur Peter Elbers. Dat schrijven De Limburger en NRC. Het personeel wil in gesprek met de Raad van Commissarissen van de Stichting Omroep Limburg, de stichting waar L1 onder valt. De Raad wil alleen praten met de Ondernemingsraad omdat het om het functioneren van de directeur gaat.

Volgens het personeel heeft directeur Elbers “een autoritaire wijze van leidinggeven” en “een gebrek aan verbindende initiatieven”. Elbers zou zich amper laten zien op de werkvloer. Daarnaast zou de directeur mailverkeer willen kunnen inzien. Gisteren kwam daar het voornemen bij om verborgen camera’s op te kunnen hangen op de redactie van de omroep. De hoofdredactie van L1 verzet zich keihard tegen dit ‘paardenmiddel’. “Dat hoort niet thuis in een cultuur waar vrijheid van de pers hoog in het vaandel staat”.

Door de werkwijze van Elbers meent de redactie dat bronbescherming in gevaar komt. Sommige medewerkers voelen zich onveilig. Sinds het aantreden van Elbers zijn twee leden van het managementteam opgestapt. Het personeel maakt zich ook zorgen over het VVD-lidmaatschap van Elbers. Hij zat tot recent nog in de gemeenteraad van Horst aan de Maas.

Jubileum

Het conflict overschaduwt het jubileum van omroep L1. De oudste regionale omroep van Nederland bestaat dit jaar 75 jaar. Het personeel had graag door willen gaan met interim-directeuren Bert Lemmens en Emiel van der Wal. Maar de Raad van Commissarissen koos er afgelopen zomer voor om Peter Elbers als eerste van twee nieuwe directeuren te willen benoemen. Het zorgde ervoor dat het personeel het vertrouwen in de Raad verloor.

De komst van Elbers ging niet zonder slag of stoot. Elbers stuurde begin november een videoboodschap naar de medewerkers van L1, waarin hij zich beklaagde over de kille ontvangst. Hij vond dat hij gepest werd, onder andere omdat er een zwart kruis op de ramen van zijn kamer was geplakt, nadat de directeur zijn ramen had geblindeerd.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten noemt de situatie bij L1 in NRC “zorgelijk” en mogelijkheden tot het controleren van mails “absoluut onwenselijk”.

‘Radio 1 Journaal’ meest vertrouwde radioprogramma

Plopkappen NPO Radio 1

Het ‘NOS Radio 1 Journaal’ wordt gezien als een van de betrouwbaarste nieuwsbronnen van Nederland. Het ochtendprogramma van NPO Radio 1 krijgt een 7, blijkt uit nieuw onderzoek van Motivation. Alleen het Achtuurjournaal op televisie wordt betrouwbaarder geacht. Ook de radionieuwsbulletins in het algemeen krijgen met een 7 een hoge waardering als het gaat om vertrouwen in het nieuws.

Rob Trip krijgt als nieuwsjournalist het hoogste rapportcijfer, een 7,3. Annechien Steenhuizen (7,3) en Simone Weimans (7,1) volgen als tweede en derde. Social media als Twitter en Facebook scoren beide met een 4,1 beduidend lager als het gaat om vertrouwde nieuwsbronnen.

We kijken het liefst naar het nieuws, bijvoorbeeld naar het journaal op tv of online. Het lezen van de krant scoort ‘beduidend lager’, blijkt uit het onderzoek.

Foto: RadioFreak.nl

‘Let’s Love’ van David Guetta en Sia meest gedraaid in januari

De single ‘Let’s Love’ van David Guetta & Sia is in januari het meest gedraaid op de Nederlandse radio. Op alle landelijke radiozenders kwam het nummer bijna 630 keer voorbij. Dat blijkt uit gegevens van SoundAware, dat registreert welke muziek er gedraaid wordt op de Nederlandse radio en televisie. De tweede plek is voor Tiësto met ‘The Business’.

De single ‘Let’s love’ kwam afgelopen september uit en werd meteen goed opgepakt op de verschillende streamingdiensten, kwam vrijwel meteen hoog in de hitlijsten terecht en werd vaak gespeeld op de radio. In november behaalde de plaat al een tweede plek in de Airplay Top 20 van die maand. Ondanks dat Guetta Frans en Sia Australische is, heeft de track ook een Nederlands tintje. Het nummer is onder andere mede geschreven en geproduceerd door Nederlanders Giorgio Tuinfort en Marcus van Wattum.

In de Top 20 van januari staan veel platen van Nederlandse bodem. ‘Nu wij niet meer praten’ van Jaap Reesema (Nederlander) en Pommelien Thijs (Vlaamse) staat op plek drie. De Leidse singer-songwriter Tim Dawn met ‘To Love Somebody’ staat vierde. De track, een cover van The Bee Gees, werd speciaal gemaakt voor de kerstreclame van supermarktketen PLUS.

Op regionale zenders werd ‘Door de wind’ van Miss Montreal het meeste gedraaid.

De landelijke Top 20:

 ArtiestTitelLabel 
1David Guetta, Sia Let’s Love Warner Music 
2TiëstoThe business Spinnin’ Records 
3Jaap Reesema, Pommelien Thijs Nu wij niet meer praten Cloud 9 
4Tim Dawn To love somebody Universal Music 
5Meduza, Dermot KennedyParadise Universal Music 
6Miss Montreal  Door de wind Cornelis Music 
7Jason Derulo, Nuka Love not war (the tampa beat)Sony Music 
8Banners Someone to you Universal Music 
9Armin van Buuren feat Duncan Laurence Feel something Armada Music 
10Tate Mcrae You broke me first Sony Music 
11Robin Schulz, Kiddo All we gotWarner Music 
12Lost Frequencies & Mathieu Koss Don’t leave me now Armada Music 
13Joel Corry & MnekHead & heart Warner Music 
14NonaForever Yours Universal Music 
15Krezip Your are not alone Universal Music 
16Snelle, Ronnie Flex In de schuur Roq ’n Rolla Music/ Cloud 9
17Maluma, The WeekndHawái – remix Sony Music 
18Miley Cyrus, Dua Lipa Prisoner Sony Music 
19
20
Miley Cyrus
Ed Sheeran 
Midnight Sky 
Afterglow 
Sony Music 
Warner Music 

Foto: Pixabay

Giel Beelen brengt eigen boek over zingeving uit

Giel Beelen heeft zijn eigen boek gelanceerd, waarin hij tien lessen geeft op het gebied van zingeving. Het boek, met de naam ‘Kukuru’, is een verwijzing naar Giels podcast. De NPO Radio 2-dj gooide een tijd geleden zijn leven om en dook in de wereld van zingeving, meditatie en de spiritualiteit.

“In een periode waarin het niet zo lekker ging, ontdekte Giel Beelen dat je niet alleen je lichaam maar ook je geest kunt trainen”, aldus Kosmos Uitgevers, de uitgever van het boek. In ‘Kukuru’ vertelt Giel over de grootste lessen op het gebied van zingeving die hij tot nu toe heeft geleerd. Hij baseert die lessen tevens op gesprekken die hij in zijn podcast ‘Kukuru’ heeft gehad, waarin hij gasten als Jelle Hermus en Merel Teunis sprak.

Het boek ‘Kukuru’ is onder meer via deze link te bestellen.

Foto: Annemieke van der Togt | BNNVARA

Gerard Ekdom verlengt contract bij Radio 10 met drie jaar

Gerard Ekdom blijft de komende jaren te horen in de ochtend op Radio 10. Hij heeft zijn contract bij de zender verlengd. Naast zijn dagelijkse ochtendshow ‘Ekdom in de Morgen’ blijft ook het weekendprogramma ‘Ekdom’s Funky Music Trip’ te horen op Radio 10.

Gerard ging in de zomer van 2018 van NPO Radio 2 naar Radio 10, een zender van Talpa Network. Inmiddels doet hij er ook werkzaamheden bij voor de televisie. Afgelopen december startte hij als presentator van de ‘Top 4000 Muziekquiz’, waar dit jaar een vervolg op komt.

Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij Radio 10 en ben dan ook erg blij dat ik ook de komende jaren samen met de luisteraar de dag mag starten”, zegt Ekdom. “De afgelopen jaren is de zender alleen maar gegroeid en ik ben trots dat ik daar, samen met mijn team, onderdeel van mag zijn.”

Match

Roland Snoeijer, Radio Director Radio 10: “Gerard Ekdom en Radio 10 zijn een perfecte match. Gerard is een unieke radiomaker met zijn energie, creativiteit, humor en aanstekelijke muziekkennis. Hij past helemaal in het ochtendritueel van mensen en we zijn heel blij dat luisteraars kunnen blijven genieten van Gerard als vaste waarde in de ochtend op Radio 10.”

Radio 2 neemt nieuw jinglepakket in gebruik

Plopkap van NPO Radio 2

Op NPO Radio 2 is vanaf vandaag nieuwe audiovormgeving te horen. De jingles van de publieke zender zijn vernieuwd, met onder andere nieuwe uuropeners en nieuws-, weer-, en verkeersjingles.

De nieuwe vormgeving vervangt het oude pakket jingles, dat sinds november 2018 te horen was. ‘Er is maar één NPO Radio 2’ blijft ook in het nieuwe pakket de slogan. Radio 2 heeft de jingles in samenwerking met ReelWorld gemaakt.

Beluister de nieuwe vormgeving:

Invloeden van alle genres

Guido Sprenger, vormgever van NPO Radio 2 laat weten: “NPO Radio 2 is de zender met de meest uiteenlopende muziek en de meest gevarieerde opstelling aan programmamakers. Dat willen we heel graag laten terugkomen in ons jinglepakket. Daarin hoor je de invloeden van alle genres aan muziek die bij ons voorbijkomen. Van classic rock tot grunge, van disco tot Motown-soul, van jaren ’80 pop tot electro.”

Het gezongen logo moet de herkenbaarheid van de zender onderstrepen. “Het pakket is gemaakt in samenwerking met ReelWorld, opgenomen met echte gitaren, bas, drums en blazers. Het was heerlijk om op die manier met vormgeving aan de slag te gaan. Met ons vorige pakket wonnen we bij jullie de prijs voor de beste vormgeving in 2020. Hopelijk pakken we die met dit nieuwe pakket gewoon dit jaar weer”, aldus Radio 2.

Foto: RadioFreak.nl

Themaweek Zeroes Request keert terug op 3FM

Na zes jaar laat NPO 3FM de themaweek Zeroes Request terugkeren. De jongerenzender draait van 6 t/m 12 februari een week lang alleen maar liedjes uit de zeroes (2000 tot 2010). Luisteraars kunnen voor 00’s Request op hun favoriete platen stemmen.

In 2015 hield 3FM voor de laatste keer Zeroes Request. Een jaar daarvoor stopte 3FM stopte ook met de themaweek ’90s Request’. Toenmalig zendermanager Wilbert Mutsaers vond dat de 90’s-week niet meer bij de jongerenzender paste.

Zeroes Request kent dit jaar wel een andere opzet. Zo worden alleen tussen 09:00 en 19:00 uur platen uit de zeroes gedraaid.

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM

Giel Beelen: “Ik zal niet voor eeuwig in de nacht zitten”

Giel Beelen

Giel Beelen verwacht dat hij vroeg of laat doorstroomt in de programmering van NPO Radio 2. “Er zijn geen harde afspraken gemaakt, maar ik zal niet voor eeuwig in de nacht zitten”, zegt de dj tegen het AD. “Ik krijg in mijn nachtprogramma alle vrijheid en bovendien hebben Radio 2 en BNNVARA ambities.”

Giel noemt het in de krant ‘een eer’ dat hij gevraagd werd om het tijdslot tussen vier en zes in de ochtend te doen op Radio 2. “Ik wilde dat juist heel graag. Ik wilde nu niet prominent op de dag worden neergezet, áls die plekken er al waren geweest. En status? Doe effe normaal, ik vind het een eer.”

Plezier in radiomaken kwijt

Drie jaar lang werkte Giel voor Radio Veronica, waar hij de ochtendshow presenteerde. Daarvoor was hij jarenlang te horen in de ochtenduren op 3FM. “Toen ik bij 3FM stopte met de ochtendshow, was ik het plezier in radiomaken wel een beetje kwijt. Ik heb dat hervonden in de periode waarin ik begon bij Veronica, waar ik de kans zou krijgen om nieuwe muziek te draaien en aandacht te besteden aan festivals. Uiteindelijk koos de zenderleiding een andere koers en was het voor mij niet de juiste plek.”

Giel kreeg het aanbod om zijn contract bij Radio Veronica te verlengen, maar dat wees hij af. “Dat was voor mij te veel doorkabbelen geweest. Hoewel ik mijn inkomen ermee zou verliezen, dacht ik: desnoods maar even geen radio maken, hoe eng dat ook is. En toen klopte Radio 2 aan.”

Foto: Annemieke van der Togt

Mediabureau Magna: 3FM op de FM is niet meer te verdedigen

Het is niet meer te verdedigen dat 3FM nog op de FM zit. De jongerenzender moet van de FM af en verder gaan op online en DAB+. Dat stelt Arthur Terpstra van het Amsterdamse mediabureau Magna. Hij pleit ervoor om een rechter of commissie te laten bepalen wat de waarde is van de 3FM-frequentie, en KINK er vervolgens op te laten bieden.

3FM noteerde in de luistercijfers over november-december een nieuw diepterecord, met een marktaandeel van 2.0 procent. Eerdere jaren zorgde de decembermaand juist altijd voor een stijging in de luistercijfers van de jongerenzender.

Arthur Terpstra, die als audiovisueel consultant werkt voor mediabureau Magna, ziet de kwakkelende cijfers met lede ogen aan. Als mediabureau werkt Magna voor merken als TUI, Jumbo, Coca Cola en het Ministerie van Algemene Zaken.

Ingehaald door de realiteit

“Hoe kan het dat de grote zender van weleer uitkomt op een marktaandeel van maar 2 procent? Terwijl de dekking van deze zender zo groot is dat deze praktisch te ontvangen is uit de broodrooster”, schrijft Arthur Terpstra in een column op Nederlands Media Nieuws. “3FM is ingehaald door de realiteit. Het is niet meer te verdedigen dat ze op de FM zitten en al helemaal niet dat er jaarlijks miljoenen aan belastinggeld naartoe gaat.”

Volgens de mediamaker ontbreekt het bij 3FM aan duidelijk beleid. “De zender zelf hinkt namelijk altijd op twee gedachtes: we willen de jongeren bereiken en we willen het alternatieve geluid aan de man brengen. En daar gaat het eigenlijk mis. Je kan niet alles een beetje willen doen en verwachten dat luisteraars dit gaan waarderen. Je wordt immers een concessie-zender.”

Dalende luistercijfers

Sharid Alles trad anderhalf jaar geleden aan als nieuwe zendermanager van 3FM. Onder haar leiding keerde het tij van de dalende luistercijfers echter niet.

“Het alternatieve karakter van 3FM wordt krampachtig afgewisseld met inwisselbare popmuziek”, zegt Terpstra. “Of de ambitie jongeren te bereiken, maar dan ook nog de voor hen minder aansprekende oudere alternatieve muziek draaien en dit via FM, terwijl jongeren toch echt beter te bereiken zijn via online.”

Frank van der Lende en Eva Koreman houden een Bed-In tegen avondklokrellen

3FM-dj’s Frank van der Lende en Eva Koreman houden een speciale demonstratie vanuit bed voor de liefde, en tegen de avondklokrellen en het negatieve coronanieuws. De twee maken hun middagshow vanuit de hotelkamer in het Hilton, geïnspireerd op de demonstratieactie van Yoko Ono en John Lennon in 1969.

De 3FM-dj’s roepen in deze tijden van rellen iedereen op om de straat af te gaan en het bed in te duiken. “We kregen tijdens ons radioprogramma heel veel berichtjes van luisteraars: we kunnen die negatieve berichten over rellen en geweld niet meer horen. Toen riep Frank ‘Make love, not war’, en het idee voor een demonstratie vanuit bed was geboren”, aldus Eva.

Via een Zoom-verbinding staan alle ‘demonstranten voor liefde’ thuis in verbinding met het bed van Frank en Eva in het Hiltonhotel. Verschillende gasten delen de liefde: zo speelt Douwe Bob live vanuit zijn eigen bed een toepasselijk nummer en geeft professor Erik Scherder een mini-college over geluk.

Eerdere acties

Eerder maakten ook al Coen Swijnenberg en Sander Lantinga radio vanuit de hotelkamer en ook Giel Beelen maakte er eens een programma.

De acties waren allemaal verwijzingen naar John Lennon, die in 1969 een week lang met zijn vrouw Yoko Ono in een bed in het Amsterdamse hotel lag. Ze wilden een vredelievend protest tegen de oorlog in Vietnam.

Foto: Annebel Eppinga

Jan-Willem Start Op wint Gouden Radioring

De Gouden Radioring is dit jaar gewonnen door ‘Jan-Willem Start Op’ van NPO Radio 2. Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte ontvingen de prijs vanavond uit handen van Suzan & Freek tijdens het jaarlijkse Radiogala, dat dit jaar zonder publiek plaatsvond.

“Niet normaal, wow. Wat moet ik zeggen, joh”, zei een trillende Jan-Willem. Hij bedankte de luisteraars voor het stemmen en alle berichten. “Mijn droom was altijd een ochtendshow maken, dat is gelukt en dit is zo’n fantastische bekroning.”

De andere genomineerden voor de Radioring waren Arbeidsvitaminen (NPO Radio 5), Kinkstart (KINK), Mattie & Marieke (Qmusic) en The Boom Room (SLAM!)

Zilveren Radioster

Naast de Gouden Radioring werden ook de Zilveren Radiosterren uitgereikt. De Zilveren Radioster Man ging naar Mattie Valk van Qmusic. Hij was genomineerd samen met collega Domien Verschuuren en KINK-dj Tim op het Broek.

Bij de vrouwen ging de prijs voor het derde jaar op rij naar Mattie’s collega Marieke Elsinga. Annemieke Schollaardt en Emmely de Wilt waren de andere genomineerden voor de Zilveren Radioster.

Gouden Podcast

Nieuw was dit jaar de Gouden Podcast, een publieksprijs voor de beste podcast. Deze prijs werd gewonnen door Man man man, de podcast van Domien Verschuuren, Chris Bergström en Bas Louissen. De andere genomineerden waren Rookworst en Zender Obama Podcast.

In de podcastwereld was de nodige kritiek op de prijs, omdat bij de eerste selectie veel populaire podcasts ontbreken en er vraagtekens werden gezet bij de uitleg van de selectie. Opvallend was dat van BNR Nieuwsradio geen enkele podcast op de longlist stond.

Eerder vanavond werden de Marconi Awards uitgereikt.

Foto: AVROTROS

Marconi Awards voor Sophie Hijlkema en Qmusic

Sophie Hielkema met Marconi Award

3FM-dj Sophie Hijlkema heeft de Marconi Award voor Aanstormend Talent gewonnen. Dat is vanavond bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Radiogala, dat dit jaar zonder publiek plaatsvindt. Voor de prijs waren naast Sophie ook Wouter Bouwman en Natasja Gibbs van NPO Radio 1 genomineerd.

Sophie Hijlkema begon haar radiocarrière in september 2017 bij de NPO Campus. Via de nacht van 3FM kreeg ze een plek in het weekend en schoof ze vrijwel meteen door naar de dagprogrammering. Daar vervangt ze sinds afgelopen voorjaar Herman Hofman, die ziek thuis zit. Eind 2020 was ze een van de dj’s die deelnam aan 3FM Serious Request: The Lifeline.

Beste Zender

De Marconi Award voor Beste Zender ging voor het tweede jaar op rij naar Qmusic. Het radiostation versloeg KINK en FunX, die ook genomineerd waren. In totaal heeft Qmusic de prijs nu vier keer gewonnen.

De winnaar van de Marconi Awards wordt bepaald door een vakjury. Zij reiken ook ieder jaar een Oeuvre Award uit, waarvoor geen genomineerden worden bepaald. Die prijs kreeg Daniël Dekker enkele weken geleden al uitgereikt.

Jens Timmermans terug op de radio, invaller bij Radio Veronica

Jens Timmermans maakt na drie jaar zijn comeback op de radio. De voormalig Radio 538-dj gaat als invaller aan de slag bij Radio Veronica, zo meldt het station. Jens is aankomende zondag tussen 15:00 en 18:00 uur voor het eerst te horen.

Al sinds 1997 werkt Jens voor Radio 538. Eerst achter de schermen, later ook als radiomaker. Zo was hij jarenlang te horen als presentator van het ochtendprogramma ‘Greatest Hits’. In 2012 ging hij zich bezighouden met het opleiden van radiotalent. Eind 2017 was hij voor het laatst te horen op de radio.

Jens had de afgelopen jaren een managementfunctie bij Radio 538.

Foto: Radio Veronica

Fleur Wallenburg gaat vrijdageditie ‘Nieuws & Co’ op Radio 1 presenteren

Fleur Wallenburg

Fleur Wallenburg gaat vanaf maart elke vrijdag het programma ‘Nieuws & Co’ op NPO Radio 1 presenteren. Fleur vervangt Petra Grijzen, die stopt met het programma. Het ‘NOS Radio 1 Journaal’ op zaterdag, dat Fleur nu nog presenteert, wordt overgenomen door haar NOS-collega Dieuwke Teertstra.

De vrijdageditie van ‘Nieuws & Co’ is van 16:00 tot 18:30 uur te horen, een uur langer dan op de andere vier dagen. Fleur was jarenlang de vaste nieuwslezer in de ochtenduren op NPO 3FM. Zo las ze jarenlang het nieuws in de ochtendshow van Giel.

Fleur stopte eind 2015 als nieuwslezer op 3FM. In de jaren daarna werkte ze vooral achter de schermen bij de NOS. Sinds begin vorig jaar is ze op zaterdagochtend te horen op Radio 1, met het Radio 1 Journaal.

Foto: NOS/Stefan Heijdendael

Michiel Veenstra: Aantal reacties bij KINK gelijk aan laatste periode bij 3FM

Michiel Veenstra

Het aantal berichten dat Michiel Veenstra dagelijks ontvangt bij KINK, is ‘gelijk of misschien wel meer’ dan het aantal berichten dat Michiel kreeg toen hij nog bij 3FM zat. Dat zegt de programmadirecteur en radiomaker in het AD. “Het is me zo meegevallen. Ik hield me bij de start van KINK in 2019 voor dat ik tegen de studiomuur sprak en alle response die daar bovenop kwam, mooi was meegenomen. Maar het aantal berichten dat ik nu krijg, overstijgt mijn stoutste verwachtingen.”

Volgens Michiel is de doelgroep van de alternatieve radiozender ‘zeer actief’. Samen met NPO Radio 5 behoort KINK tot de zenders waar het langst naar geluisterd wordt. “We zijn bij lange na niet de grootste zender van Nederland. Dat zullen we ook nooit worden met ons gekozen muziekformat. Maar de gemiddelde KINK-luisteraar luistert tussen de vier en de vijf uur per dag. Dat is bizar lang”, zegt Michiel in de krant.

Luistercijfers

De radiomaker vertrok in oktober bij 3FM, dat toen nog een marktaandeel had van 2,7 procent. Inmiddels is dat aandeel gedaald naar 2,0 procent. KINK heeft daarentegen de stijgende lijn in de luistercijfers flink te pakken. Volgens Michiel is het succes van het radiostation aan meerdere factoren te danken.

“Wij hebben geen programma’s met ellenlang geouwehoer, BN’ers bellen en meelachende sidekicks. Het is vrij no-nonsense. Maar luisteraars zijn vooral echt blij dat we die alternatieve muziek draaien. Wij hoeven na een alternatieve plaat geen Dua Lipa of Ava Max te draaien, dus daar hoeven we geen zendtijd aan te verspillen.”

Foto: Nathan Reinds

Jaap Brienen nieuwe presentator ochtendshow Sublime

Jaap Brienen

Jaap Brienen gaat vanaf volgende week de ochtendshow op Sublime presenteren. Hij volgt Francis Broekhuijsen op, die naar de avonduren verhuist. Het radiostation heeft tevens zangeres Candy Dulfer aangetrokken, die vanaf 7 februari op zondagavond tussen 19:00 en 21:00 uur te horen is.

Ook de programmering op de vrijdag- en zaterdagavond gaat op de schop. DJ Turne gaat elke vrijdagavond het programma ‘The Sublime WeekendMix’ maken. Daarin mixt hij de beste hiphop, soul, R&B en funkmuziek aan elkaar. DJ Rob Manga verhuist naar de zaterdagavond, waar hij van 21:00 en 00:00 uur het programma ‘The Groove’ maakt.

Meer veranderingen

De wijzigingen in de programmering zijn onderdeel van de ‘metamorfose’ die Sublime naar eigen zeggen ondergaat. Leona Philippo is samen met Bastiaan Ragas de nieuwe station voice. In de afgelopen week is er in samenwerking met Pure Jingles gewerkt aan een nieuw jinglepakket. Ook is Martijn Soetens aangetrokken als nieuwe Music Director. Hij werkte eerder voor NPO Radio 2.

“Ik ben echt ontzettend blij met deze kans en ik heb ongelooflijk veel zin in dit avontuur”, zegt Candy Dulfer in een persverklaring. “Ik hou van radio en helemaal in deze tijd geeft het me veel voldoening om mensen met allerlei fantastische muziek kennis te laten maken.”

Sublime werkt afgelopen najaar overgenomen door NRC.

Foto: Hans-Peter van Velthoven

Snelle wint Top 40 Award van Qmusic, Racoon heeft grootste hit

Qmusic heeft gisteravond de Top 40 Awards uitgereikt. Vanwege het coronavirus konden luisteraars de uitreiking online volgen. Armin van Buuren en Duncan Laurence verzorgden de openingsact, ook waren er diverse optredens van onder meer Davina Michelle. Domien Verschuuren presenteerde online awardshow.

Snelle won de Top 40 Award voor Beste Artiest en Racoon had met ‘Het Is Al Laat Toch’ de Grootste Hit van 2020 te pakken. Ook Davina Michelle (Beste Live Act Nationaal), Miss Montreal (Alarmschijf), Bilal Wahib (Beste Nieuwkomerr) en DI-RECT (coronasoundtrack) ontvingen een Top 40 Award.

“In deze bijzondere tijd weet muziek meer dan ooit te verbinden”, zegt Q-dj en presentator Domien Verschuuren. “Daarom wilden we de Top 40 Awards door laten gaan en hebben we een mooie show neergezet voor de mensen thuis. Volgend jaar hopen we weer in een volle, uitzinnige zaal te staan.”

Qmusic zei eerder al de Top 40 Awards in de toekomst te willen ombouwen tot een show als de TMF Awards.

Foto: Qmusic

Voormalig Qmusic-dj Erik van Roekel wordt centralist bij de politie

Erik van Roekel, die vorig jaar vertrok bij Qmusic, gooit het over een andere boeg. De radiomaker gaat aan de slag bij de politie, waar hij als centralist op de meldkamer in Driebergen komt te werken. Daarnaast blijft Erik te horen als invaller op 100% NL.

“Ik merkte na m’n vertrek bij Qmusic, waar ik ruim 8 jaar heb mogen werken, dat ik toe was aan meer en anders”, schrijft Erik op zijn Facebookpagina. “Ik heb prachtige jaren gehad en enorm mooie dingen mogen meemaken, maar de laatste tijd was het plezier er niet meer. Alleen een wereld waar ik heb moeten knokken voor een plek, die niet voor veel mensen is weggelegd, loslaten? Dat is lastig.”

Toch heeft de voormalig Qmusic-jock besloten om het roer om te gooien en ‘met heel veel enthousiasme’ aan de slag te gaan bij de Landelijke Eenheid van de politie. “Ik word daar Centralist 112 en ga werken op de Alarmcentrale in Driebergen. Mocht je onverhoopt ooit politie, brandweer of ambulance nodig hebben, dan zal ik er zijn om je te helpen.”

Erik zegt het plezier in het radiomaken bij 100% NL weer terug te hebben gevonden. “Ik zit er enorm op mijn plek. En gelukkig hebben we wederzijds besloten dat ik dat het komende jaar ook nog mag blijven doen.”

Foto: Qmusic

NH Nieuws stopt met live verslaggeving van rellen

NH Radio

NH Nieuws wil niet langer live verslag doen van de rellen rondom de avondklok. Dat vertelt Ib Haarsma, hoofdredacteur van de regionale zender, op BNR. Ib wil ‘de gastjes die willen knokken’ geen podium geven. De hoofdredacteur vraagt zich af in hoeverre de media een katalysator zijn van de rellen.

“We moeten de focus hebben op mensen die demonstreren tegen maatregelen van de overheid”, zegt Ib. “Daar moeten we aandacht voor hebben, dat is onze taak. Maar is het onze taak om gastjes die willen knokken een podium geven? Of om een winkelier live te laten zien hoe zijn winkel in vlammen opgaat?”.

De hoofdredacteur vergelijkt het live verslag doen van de rellen met verslaggeving rondom gezinsmoorden of zelfmoorden. “Daarin zijn we ook terughoudend, vanwege de aanzuigende of copycast-achtige werking. Dus waarom niet bij dit thema?”.

Efteling Kids Radio stopt met gepresenteerde programma’s

Efteling Kids Radio gaat vanaf 1 april non-stop verder. Alle gepresenteerde programma’s worden vanaf dat moment geschrapt. De dj’s komen op straat te staan.

“De focus zal nog meer op muziek voor jonge kinderen komen te liggen en liveshows gaan uit de programmering”, bevestigt een woordvoerder aan de pretpark-site Loopings. “Aankomende periode wordt die invulling concreter gemaakt.” De wijziging zou niets te maken hebben met de coronacrisis.

In 2008 begon de zender als Efteling Radio en was in de ether te horen in de regio Kaatsheuvel. In 2010 werd de vergunning ingeleverd, zodat de zender landelijk op de kabel kon. Het was wettelijk niet toegestaan om een regionale etherfrequentie te hebben als je in meer dan 30 procent van Nederland op de kabel te horen bent. In 2015 werd de naam gewijzigd in Efteling Kids Radio. Tussen 2013 en 2017 was de zender ook via DAB+ te ontvangen, door van een licentie van Radio 538 te gebruiken.

Eind 2019 en begin vorig jaar was de zender nog tijdens schoolvakanties te vinden in Beeld en Geluid in Hilversum met live-shows. Daarnaast was de zender al sinds 2013 te vinden op de Tilburgse Kermis. Afgelopen zomer werd de programmering nog uitgebreid met een ochtendshow.

Desmond Baidjoe na zes jaar Radio 538: “Het was tijd om verder te kijken”

Desmond Baidjoe verliet afgelopen zomer na zes jaar Radio 538. De jock moest vanwege reorganisatie het radiobedrijf verlaten. Tegenwoordig is Desmond te horen op Dolfijn FM, de Nederlandse radiozender op Curaçao, waar hij de ochtendshow presenteert. “Het was tijd om verder te gaan en de kans om een ochtendshow te gaan maken vanuit de mooiste radiostudio van de wereld is er een die ik niet kon laten liggen”, aldus Desmond.

Op Radio 538 presenteerde Desmond door de jaren heen verschillende tijdsloten, waaronder die tussen 4:00 en 6:00 uur. “Na ruim zes prachtige jaren bij 538 was het tijd was om verder te kijken”, zegt Desmond. “Ik heb me altijd op mijn plek gevoeld bij Radio 538 en ik ben nog steeds enorm trots om zo lang in dat fantastische team gezeten te hebben, maar bij Dolfijn FM lagen kansen.”

Je presenteert nu de ochtendshow ‘D’r Uit Met Desmond’ op Dolfijn FM. Hoe staat de show ervoor?
“Het bevalt me enorm goed, omdat de ochtend een fantastische spot is om radio te maken. Zeker vanaf het strand met een prachtige zonsopkomst iedere ochtend. Daarnaast ben ik altijd al veel met nieuws en actualiteit bezig geweest, dus dat komt allemaal fijn samen in de ochtend wanneer het eiland wakker wordt. En de ochtend is natuurlijk wel ‘de heilige graal’ van alle tijdstippen.”

Curaçao heeft harde klappen gekregen vanwege de coronacrisis; het aantal vakantiegangers is fors teruggelopen. Hoe is het om daar nu radio te maken?
“Zelfs tijdens deze bijzondere tijden is er nog genoeg te doen. Samen met een klein team bezig zijn een tof merk verder uit te bouwen is iets waar ik al langer naar op zoek was, en dat is precies wat we nu aan het doen zijn.”

Je was zes jaar lang op Radio 538 te horen. Wat was je mooiste moment uit al die jaren radio?
“De prachtige locatie-uitzendingen tijdens 538 Koningsdag en het Amsterdam Dance Event, alle bijzonder vreemde telefoongesprekken die ik ’s nachts heb gevoerd. Ja, het is lastig er iets uit te pikken, eerlijk gezegd.”

Hoe relevant blijft radio in Nederland?
“In Nederland zal er gevochten blijven worden om de toppositie, want radio is – in tegenstelling tot wat er in sommige columns te lezen valt – nog steeds enorm relevant. Hoeveel mensen in beweging gebracht kunnen worden door radiozenders, is daarvan volgens mij het beste bewijs.”

Foto: Radio 538

Noorwegen het eerste land ter wereld dat FM-radio heeft stopgezet [partnerbijdrage]

Radio

(Dit is een partnerbijdrage. De redactie van RadioFreak is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Noorwegen is zonder twijfel één van de mooiste landen ter wereld. Toch zal de traditionele radioluisteraar niet zo snel een auto huren Amsterdam om vervolgens naar het Scandinavische land te reizen. In de huurauto van EasyTerra zul je in Noorwegen namelijk niet meer naar de FM zenders kunnen luisteren.

Dit komt doordat in 2017 gekozen is om de FM radio in delen van het land al stop te zetten. De regering heeft het sluitingsproces van deze zenders in hetzelfde jaar helemaal volbracht. Hierdoor is Noorwegen het allereerste land ter wereld geworden waar je niet meer naar de traditionele FM zenders kunt luisteren.

DAB
Nadat de FM radio is stopgezet in Noorwegen is het overgestapt naar digitale radio. Dit wordt ook wel DAB genoemd. Hiervoor had de regering een aantal redenen. De digitale optie biedt namelijk onder andere meer kanalen, waar je als luisteraar in de auto die je hebt gehuurd via auto huren Rotterdam dus weer profijt van hebt als je in het Scandinavische land bent. Daarnaast is de audiokwaliteit van de digitale audio ook beter dan die van de FM radio. Het biedt bovendien besparingen voor de omroepen, dus ook de zenders profiteren zonder twijfel van de overstap naar DAB. 

Landschap
De regering zei het volgende in een verklaring over de overstap van FM radio naar DAB radio: “De belangrijkste reden dat Noorwegen het allereerste land ter wereld is dat deze stap maakt komt door het landschap van ons land. We hebben hier te maken met hoge bergen, diepe fjorden en verspreide gemeenschappen.

Dit zorgt ervoor dat het voor ons bijzonder duur is om de Noorse FM netwerken te exploiteren. Dit is al helemaal het geval als je onze kosten gaat vergelijken met de kosten van andere landen die een landschap hebben die beter geschikt is voor FM radio.” Nederland is zonder twijfel een voorbeeld van zo’n land.

Grote besparing
De Noorse regering schat bovendien in dat de radiostations meer dan 200 miljoen kronen per jaar zullen besparen door FM radio te besparen. Dit is omgerekend meer dan 20 miljoen euro. Dit kan vervolgens gebruikt worden om verder te investeren in radio-inhoud.

Daarnaast verwachtte het kabinet van Noorwegen niet dat de banen direct beïnvloed werden door de uitschakeling van de FM zenders. Dit is het geval aangezien de stations direct konden overschakelen naar de uitzendingen via DAB. Zeer kleine zenders konden trouwens nog wel blijven uitzenden om de FM frequenties, hiervoor is een speciale uitzondering gemaakt in de regelgeving. 

Andere landen
Alhoewel Noorwegen het allereerste land is geweest dat de FM radio heeft stopgezet, is de kans groot dat dit niet het enigste land zal blijven. Andere landen letten namelijk goed op het succes van de overstap in Noorwegen. Een voorbeeld hiervan is het Verenigd Koninkrijk, wat ook twijfelt of het afscheid moet nemen van FM om vervolgens digitale radio een intrede te laten maken. In Noorwegen was er trouwens wel kritiek op de beslissing van de regering, onder andere doordat de inwoners speciale DAB radio’s moesten kopen.

(Dit is een partnerbijdrage. De redactie van RadioFreak is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Foto: Pixabay

3FM en KINK zorgen ook voor extra vermaak tijdens Avondklok

Avondklok op 3FM

Na Radio 538 en 100% NL kondigen meer zenders aan dat ze de komende week extra nadruk gaan leggen op de avondprogrammering. NPO 3FM introduceert extra items en gaat ook online zorgen voor nachtelijk entertainment. KINK introduceert een nachtprogramma.

3FM-dj’s Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen gaan op doordeweekse avonden tussen 19:00 en 21:00, dus nog voordat de avondklok geldt, het ‘Avondklokkenspel’ spelen. Daarna draait Sagid Carter in ‘3VOOR12 Radio’ verzoekjes onder de noemer ‘Avondklok Request’. Ook in de andere avond- en nachtprogramma’s van 3FM zijn er speciale items, omdat luisteraars dingen moeten missen die ze de afgelopen weken ’s avonds nog konden doen.

Livestream

Sander Hoogendoorn maakt van de eerste avondklok komende zaterdag ‘een feestje’. Hij draait vanaf 21:00 uur plaatjes vanuit zijn woonkamer via een livestream op YouTube. Ieder uur staat in het teken van een ander muziekgenre, waarbij de kijkers van de livestream elk uur mogen bepalen wat het volgende genre wordt. Zolang er kijkers zijn, gaat Sander door tot uiterlijk 4:30 uur, de tijd waarop de avondklok afloopt.

Bij KINK presenteert Tim op het Broek zaterdag een extra uitzending van het ‘KINK Kafe’. Dit programma is normaal op vrijdag van 18:00 tot 21:00 uur te horen, maar tijdens de eerste avondklok is er een extra uitzending van 21:00 uur tot 4:30 uur. Het gaat voor nu om eenmalige uitzending.

Domien Verschuuren zou eigen programma in top tien beste shows plaatsen

Domien Verschuuren zou het nooit uit zichzelf zeggen, maar als het hem wordt gevraagd denkt hij dat zijn middagshow op Qmusic tot de beste radioprogramma’s van het land behoort. “Ik denk dat het programma dat ik maak op de zender waar ik zit een van de tien beste radioprogramma’s van Nederland is”, vertelt hij in de Playboy.

De Qmusic-jock zou zichzelf een plek in de top tien geven. “God, nu heb ik het hardop gezegd. Ik zou het nooit uit mezelf zeggen, maar als jij het vraagt… Ik hoop het in ieder geval”, zegt Domien tegen de interviewer van het mannenblad.

Jeroen van Inkel zei onlangs in een interview dat hij ‘de onbetwiste nummer één van Nederland was’. Die uitspraak stuitte op de nodige verbazing. Onterecht, vindt Domien. “Ik dacht: dat is nogal wat om te zeggen, maar aan de andere kant heeft hij natuurlijk groot gelijk. Hij wás de allergrootste van Nederland. Daar hoef je helemaal niet bescheiden over te zijn.”

Foto: Qmusic

Edwin Evers adviseerde Henk Blok om terug te keren op de radio

Na een sabbatical van acht maanden, is Henk Blok weer terug als nieuwslezer op de radio. Niet meer in de ochtend van Radio 538, maar sinds deze maand in de middagshow van Radio Veronica met Dennis Ruyer en Celine Huijsmans. In De Telegraaf zegt de nieuwslezer dat Edwin Evers hem adviseerde over de terugkeer op de radio.

Henk: “Het is heerlijk om weer terug te zijn achter de microfoon. Het tijdslot op de middag bevalt me uitstekend, omdat ik eindelijk weer kan slapen op de normale tijden.”

Sarcoïdose

In juni van het afgelopen jaar deed de nieuwslezer een stapje terug. Henk heeft al jaren last van een zeldzame vorm van reuma, waardoor hij steeds moeilijker gaat lopen. “Het heeft allemaal te maken met een vervelende kwaal, waar ik een jaar of vijftien geleden ineens last van kreeg. Sarcoïdose heet het. En na heel lang wikken en wegen heb ik besloten dat ik de tijd moet gaan nemen en dat ik vanaf eind deze maand een tijdje stop met radiomaken”, zei hij toen.

“Ik was helemaal gesloopt door de ochtenduitzendingen bij Radio 538”, vertelt de nieuwslezer over de laatste maanden. “Op een gegeven moment stond ik ’s ochtends op en merkte dat ik amper nog kon lopen. Het gebeurde zomaar van de een op de andere dag. Ik leek wel een dronkenlap. Op dat moment dacht ik bij mezelf: ’Zo gaat het niet meer verder’. Daarbij realiseerde ik me dat ik mijn vrouw Margriet en dochter Nynke min of meer verwaarloosde doordat ik overdag, meestal aan het eind van de middag, in slaap viel. ’s Ochtends om half vijf ging de wekker af. Zo ging het vijf dagen achter elkaar, ik was helemaal op. In de weekenden moest ik bijslapen.”

Comeback

Intussen is Henk uitgerust en na acht maanden weer terug in de radiostudio. “Doordat ik nu bij Radio Veronica het nieuws tijdens de middaguitzendingen verzorg, heb ik geen last meer van chronische vermoeidheid. De sabbatical heeft me goed gedaan. Ondanks de pandemie heb ik onder meer IJsland, Italië en allerlei leuke plekjes in Nederland bezocht.”

“Toen ik van Talpa het aanbod kreeg om bij Veronica aan de slag te gaan, heb ik vooraf bij Edwin Evers advies ingewonnen. We zijn goed bevriend. Hij kent mij heel goed en zei tegen me dat ik het moest gaan doen. Trouwens, ik kan me ook geen leven zonder nieuwslezen voorstellen.”

Foto: Radio 538

Caroline Brouwer: Deelname De Slimste Mens aan winnen award te danken

Rob Stenders en Caroline

Ze vond het naar eigen zeggen ‘heel ongemakkelijk’ om telkens de Beste Sidekick van Nederland genoemd te worden. Maar Caroline Brouwer, sidekick bij Rob Stenders op NPO Radio 2, zegt dat ze haar plekje bij het tv-programma De Slimste Mens wel te danken heeft aan het winnen van de prijs. “Ik geef RadioFreak alle credits voor mijn deelname aan De Slimste Mens. Want zonder die award had ik daar nooit gezeten”, aldus Caroline.

De radiomaakster won afgelopen najaar de RadioFreak Award voor Beste Sidekick. “Ik wil niet relativeren, maar je moet je wel realiseren dat ik in een programma naast een dj sta die algemeen toch hoog in de boom zit”, zegt Caroline over haar collega Rob Stenders.

“Mensen zijn fan van hem. Lex Harding heeft ook tegen hem gezegd: je steekt er met kop en schouders bovenuit. Dan is het makkelijk om links en rechts een prijs te pakken als je daarnaast staat. Dat is niet bescheiden, maar juist heel realistisch.”

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Nachtzuster winnaar van Nachtwacht Award

Het NPO Radio 1-programma ‘Nachtzuster’ van Astrid de Jong is de winnaar van de Nachtwacht Award. De prijs is een initiatief van de website Spreekbuis, dat door het jaar heen allerlei mediaprijzen uitreikt.

Arjan Snijders, organisator van de Nachtwacht Award, zegt namens Spreekbuis: “Mooi om te zien dat nachtradio nog steeds leeft, wat blijkt uit de ruim 6000 stemmen. Nachtzuster is tussen alle programma’s die Astrid maakt haar vaste waarde, het programma wat ze nooit zal opgeven. Het is al ruim tien jaar een baken voor slapelozen, nachtbrakers, nachtwerkers en liefhebbers die er speciaal een nachtje voor op blijven.”

De organisatie heeft naast de winnaar ook bekendgemaakt wat de top 5 met de meeste stemmen is. Deze bestaat louter uit programma’s van de publieke omroep. Het publiek kon stemmen op alle nachtprogramma’s van landelijke radiostations.

  1. Nachtzuster (Astrid de Jong / Omroep Max / NPO Radio 1) 
  2. Zet ‘m op Rutger (Rutger Radstaake / BNNVARA / NPO Radio 2)
  3. Parels van de Nacht (Kevin van Arnhem / KRO-NCRV / NPO 3FM)
  4. RickvanV Doet 2 (Rick van Velthuysen / Powned / NPO Radio 2)
  5. Wildgroei (Jeroen Mulder & Evert Duipmans / BNNVARA / NPO Radio 2)

Vorig jaar won Martijn Kolkman, die toen een nachtprogramma op Qmusic maakte, de prijs. De eerste Nachtwacht Award ging in 2019 ‘Onze Man in Deventer‘ van Radio 1. ‘Nachtzuster’ viel al vaker in de prijzen; in 2016 en 2019 won het de RadioFreak Award voor Beste Nachtprogramma.

Foto: Nico Kroon | Omroep MAX

Ook 100% NL lanceert speciale Avondklokshow

Niet alleen Radio 538 past zijn programmering aan als de avondklok wordt ingevoerd. Ook 100% NL gaat wat extra’s doen voor luisteraars die thuis zitten. Als de Tweede Kamer vandaag instemt met de avondklok, start het radiostation komende zaterdag met de ‘Avondklokshow’.

Normaal gesproken is op 100% NL in de avond nonstop muziek te horen. Tijdens de avondklok komt het radiostation tijdelijk met een gepresenteerd programma van 19:00 tot 22:00 uur onder de noemer de ‘Avondklokshow’.

Hans Klok

Voor de eerste uitzending heeft het radiostation Hans Klok gevraagd om de presentatie op zich te nemen. Hij zal worden begeleid door Stephan Jacobs, die het programma na de eerste uitzending gaat presenteren

“We waren al een tijdje in overleg, maar nu mag ik het dan toch eindelijk aan de grote klok hangen”, zegt Hans Klok over zijn optredens als dj. “Ik vind het ontzettend gaaf dat ik de eerste Avondklokshow op 100% NL mag presenteren. Mijn naam leent zich hier natuurlijk perfect voor. Het wordt een show waar de thuiszittende luisteraar centraal staat en waar magie natuurlijk ook niet mag ontbreken.”

Foto: Floris Heuer

Radio 538 komt met speciale ‘Avondklokshow’, middagshow langer door

Radio 538

De kans dat er een avondklok komt, wordt steeds groter. Radio 538 anticipeert op het voornemen van het kabinet, door alvast met plannen voor een ‘Avondklokshow’ te komen. Daarin gaat de middagshow van Coen & Sander een half uur langer door, tot 19:30 uur. Daarna zorgt een wisselend duo tijdens een 4,5 uur durende uitzending voor een dagelijks programma, waarin de luisteraar centraal staat.

Coen en Sander geven vanaf 18:00 uur het muziekformat uit handen, met een speciaal ‘Avondklok-rad’ waarmee luisteraars het thema van de playlist bepalen. In de uitzending tussen 19:30 uur en middernacht staat de luisteraar vervolgens centraal, aldus 538. Luisteraars kunnen inbellen via beeld en bepalen wat er te horen is op Radio 538 tijdens de avondklok. Het programma is ook te zien op TV 538.

Weekend

“Met De 538 Avondklokshow hopen we dat de tijd voor onze luisteraars in de avond voorbij vliegt”, zegt radiodirecteur Coco Hermans van 538. “Samen met de 538-dj’s zorgen we voor extra positiviteit bij onze luisteraars tijdens de avondklok.”

In het weekend krijgt de ‘538 Avondklokshow’ een aangepaste invulling. Zo maken Bas Menting en Mart Meijer vrijdagavond na 23:00 uur gezamenlijk hun 4,5 uur durende radioprogramma live vanuit de woonkamer van Bas Menting.

Wanneer de ‘538 Avondklokshow’ van start gaat, is afhankelijk van het besluit van het kabinet dat morgen wordt genomen. De speciale programmering van 538 zal van kracht zijn zolang de avondklok in Nederland geldt.

Foto: Radio 538

Edwin Evers tekende bewust niet lang bij op Radio 538: “Maximaal twee jaar”

Edwin Evers heeft in zijn laatste jaren bij Radio 538 bewust nooit langer dan twee jaar bijgetekend. “Dat vond ik dan wel de max. Als ik het dan na twee jaar niet meer leuk vond, kon ik stoppen”, zegt Edwin in de podcast ’30 Minuten Rauw’.

De radiomaker stopte eind 2018 met zijn populaire ochtendshow op Radio 538. Bij het stoppen ging Edwin niet over een nacht ijs, zo benadrukt hij. “Het sluipt er langzaam in. Ik had het 21 jaar gedaan. Ik kon nog vijf jaar doorgaan, maar ik kon ook stoppen en terugkijken op de waanzinnige tijd die ik gehad heb in de ochtend.”

Edwin, die de afgelopen twee jaar inviel op onder meer Radio 538 en Radio Veronica, zegt het radio maken niet te missen. “Hier in de radiostudio voel ik me thuis en op m’n gemak. Maar ik mis vooral niet het moeten. Die verplichting van elke dag iets moeten doen, moeten presteren. Ik heb nu een enorme mate van vrijheid waar ik nu erg van geniet.”

Langs de Lijn

Evers’ oude sidekicks Rick Romijn en Niels van Baarlen maken nu samen met Wilfred Genee het ochtendprogramma op Radio Veronica. “Ik vind de combinatie tussen hen en Wilfred wel een heel goede”, zegt Edwin. “Ik heb de ochtendshow nog niet zo vaak gehoord, maar de middagshow luisterde ik wel vaak.”

Mocht Edwin nog een keer een programma mogen presenteren, dan staat het NPO Radio 1-programma ‘Langs de Lijn’ hoog op zijn lijstje. “Dat is een iconisch programma, daar zou ik zeker wel over nadenken. Ik ben nooit benaderd, maar het is natuurlijk wel een legendarisch en leuk programma.”

De podcast ’30 Minuten Rauw’ is te beluisteren via Spotify en de site van Radio 2.

Foto: Radio Veronica – Jorn Baars

Dennis Schouten per direct weg als verslaggever ‘Veronica Inside’

Dennis Schouten is per direct gestopt als verslaggever van ‘Veronica Inside’ op Radio Veronica. Talpa Network wil niet dat Dennis nog langer meewerkt aan de YouTube-serie ‘Roddelpraat’, die hij samen maakt met Jan Roos. “Je moet stoppen, anders houdt het op”, hoorde Dennis, die weigerde.

In een verklaring op YouTube stelt Dennis dat hij met spoed op het matje moest komen bij Paul Römer, radiodirecteur van Talpa Network. “Hij gaf me het welgemeende advies om met Jan Roos te stoppen. Volgde ik dat welgemeende advies niet op, dan ontviel mij dus de klus. De deal is nu: zolang ik met Jan werk, mag ik niks voor Talpa doen.”

‘Chantage’

Dennis spreekt van ‘chantage’ door Talpa Network. “Het heeft me echt verbaasd hoe ik onder druk werd gezet”, aldus de verslaggever uit Glanerbrug, die benadrukt dat hij als freelancer werkte voor Radio Veronica.

Radio Veronica laat weten: “Wij hebben Dennis Schouten gezegd dat we alleen met hem willen blijven werken, wanneer hij zich niet meer bezighoudt met content die zich onderscheidt door smakeloze grappen en het kwetsen van mensen.” Die toezegging heeft Dennis niet willen doen, waardoor de samenwerking met hem nu is beëindigd.

Foto: Wessel de Groot | PowNed

Georgina Gulsen wordt vaste sidekick bij Omroep Brabant

Georgina Gulsen wordt sidekick en producer in het programma ‘Afslag Zuid’ op Omroep Brabant, op werkdagen te horen van 16:00 tot 19:00 uur. Georgina werkte eerder als sidekick en later verslaggever van Ruud de Wild op NPO Radio 2.

“Georgina is op en top Brabantse en kent het gevoel dat Omroep Brabant wil uitstralen als geen ander”, aldus Omroep Brabant. In het middagprogramma wordt de luisteraar bijgepraat over het Brabantse nieuws, maar ook de ‘Brabantse gezelligheid’ kan volgens de omroep niet ontbreken.

Georgina is de zus van Olcay Culsen, de partner van Ruud de Wild.

Foto: KRO-NCRV

VodafoneZiggo begint volgende maand met afsluiten analoge radio

VodafoneZiggo maakt volgende maand een begin met het afsluiten van analoge radio. Eind dit jaar moet heel Nederland zijn omgeschakeld naar digitale radio. Dat betekent dat klanten van de provider straks niet meer radio kunnen luisteren via de kabel. 

De provider begint eind februari met het afschakelen van analoge radio in de regio Capelle aan den IJssel. VodafoneZiggo is de laatste partij die nog analoge radio via de kabel aanbiedt in Nederland; alle andere aanbieders hebben al eerder analoge radio via de kabel afgeschakeld. De provider wil af van de analoge radio, om extra bandbreedte beschikbaar te maken voor sneller internet.

Gratis FM-antenne

Op dit moment luistert volgens VodafoneZiggo al zo’n 95 procent van de Nederlanders radio op een andere manier dan analoog via de kabel. Klanten die toch liever analoog willen blijven luisteren via de ether, kunnen een gratis FM-antenne bestellen via de website van Ziggo of ophalen in de winkels.

Het voornemen van Ziggo stuitte eerder al op protest. Zo was er een online petitie opgestart, om de plannen tegen te houden. “Honderdduizenden Ziggo-klanten die analoge FM-radio via de kabel op een tuner of receiver ontvangen, worden radioloos.”

Foto: Pixabay