Home Blog

Rob Stenders vanaf januari terug in de middag op Radio 2

Rob Stenders

Rob Stenders keert vanaf januari weer terug op NPO Radio 2. De dj is in het nieuwe jaar iedere maandag tot en met donderdag tussen 14:00 en 16:00 uur te horen. Annemieke Schollaardt, nu nog op dat tijdslot te horen, gaat van vrijdag tot en met zondag van 14:00 tot 16:00 uur een programma maken. Bij afwezigheid vervangen zij elkaar. Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanmiddag bekendgemaakt.

Marc Adriani stopt met zijn programma ‘Het Platenpaleis’. Paul Rabbering neemt het stokje over en is vanaf januari iedere vrijdagavond van 20:00 tot 22:00 uur te horen. Rob Stenders is daarna tot middernacht te horen. Rabberings programma’s op zaterdag en zondag komen te vervallen.

Stefan Stasse

Stefan Stasse behoudt zijn avondprogramma op Radio 2. De NPO was lange tijd voornemens Annemieke Schollaardt naar de avonduren te verplaatsen, waardoor Stasse het veld zou moeten ruimen. De plannen van de NPO stuitten op felle kritiek van zowel AVROTROS als KRO-NCRV. Laatstgenoemde omroep dreigde zelfs met juridische stappen.

“Ik ben ontzettend blij en opgelucht dat er nu duidelijkheid is voor het programma en de luisteraars”, reageert Stasse. “De afgelopen weken hebben we duizenden hartverwarmende reacties gekregen van luisteraars. Dat was een enorme steun. Ik ben blij voor mezelf, en mijn directe collega’s, maar vooral blij voor onze luisteraars dat ‘De Staat van Stasse’ gewoon blijft op Radio 2.”

Omroepwissel Stenders

Rob Stenders raakte eind augustus zijn programma op Radio 2 kwijt doordat hij de overstap maakte van AVROTROS naar BNNVARA. Stenders had gehoopt dat hij met de omroepwissel zijn programma kon behouden, maar daar staken zowel de NPO als AVROTROS een stokje voor.

Stenders gaf daarop aan ‘zich overreden te voelen door 7 bussen‘. Vanaf januari maakt hij het middagprogramma niet meer voor AVROTROS, maar voor zijn nieuwe werkgever BNNVARA.

NPO Radio 1

Ook op NPO Radio 1 verandert het nodige. Ghislaine Plag is vanaf het nieuwe jaar van 09:30 tot 11:30 uur te horen; nu is dat nog tot 12:00 uur. Sven Kockelmann gaat het gat tussen 11:30 en 12:00 uur vullen met het kritisch bevragen van hoofdrolspelers uit het nieuws in een 1-op-1 interview.

Vanaf 2018 gaat de nieuws- en actualiteitenzender ook meer inzetten op politiek: dagelijks tussen 15:30 en 16:00 uur is er vast politiek onderdeel tijdens EenVandaag. Het wekelijkse Kamerbreed op zaterdag maakt plaats voor een nieuwe talkshow van de AVROTROS met Jort Kelder.

Ook is er dagelijks een half uur sport tussen 13:30 en 14:00 uur tijdens De Nieuws BV. Op vrijdagavond is vanaf het nieuwe jaar het kookprogramma Mangiare! (NTR, 19:30-20:30 uur) te horen.

NPO Radio 5

Henk Mouwe, presentator van het ochtendprogramma op NPO Radio 5, gaat binnenkort met pensioen. Hoe zijn plek opgevuld wordt, maakt Omroep MAX later dit jaar bekend. De rest van de programmering van Radio 5 blijft onveranderd.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2

Ook hoofdredacteur moet veld ruimen bij L1

Hoofdredacteur Leo Hauben moet eind dit jaar weg. Hij heeft een reorganisatieplan geschreven voor de redactie van de Limburgse regionale omroep, waarin voor hemzelf geen plaats is. De redactieraad heeft hem onder druk gezet om te vertrekken, meldt de Limburger.

Het rommelt al lange tijd binnen L1. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen het personeel van de omroep en directeur Peter Elbers en de Raad van de Commissarissen. Nadat Elbers besloot te vertrekken bij L1, stopten ook de leden van de Raad van Commissarissen.

Elbers zou volgens het personeel ‘een autoritaire wijze van leidinggeven’ en ‘een gebrek aan verbindende initiatieven’ hebben. Daarnaast zou hij mailverkeer willen inzien en had hij plannen om verborgen camera’s op te hangen op de redactie van de omroep. 

Opvolger

Nu ook de hoofdredacteur vertrekt, zal er binnenkort een opvolger worden benoemd. Daarnaast zijn de andere leden van de hoofdredactie gedegradeerd. Wat Hauben precies gaat doen, wil hij nog niet zeggen. Volgens Hauben heeft hij straks dertig jaar “met plezier en passie” als hoofdredacteur gewerkt: “Een heerlijke hondenbaan.”

De Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof benoemde in april vorig jaar een onafhankelijke commissaris, een bestuurder en een onderzoeker die de opdracht hadden schoon schip te maken bij de publieke omroep.

Sinds vorige week is de omroep via een headhuntersbureau op zoek naar een nieuwe directeur/bestuurder van L1.

Foto: L1

‘Mattie en Marieke’ wint Gouden Radioring

Mattie en Marieke Gouden Radioring 2021

De Gouden Radioring is dit jaar gewonnen door ‘Mattie en Marieke’ van Qmusic. Mattie Valk en Marieke Elsinga ontvingen de prijs vanavond uit handen van Tineke de Nooij tijdens het jaarlijkse Radiogala.

“Het is zo lekker om voor een station als Qmusic radio te mogen maken”, zei Marieke. Toen Mattie mij een paar jaar geleden belde om terug te komen voor de radio, toen dacht ik: dat wil ik niet. Maar door Mattie is het fantastisch. Heel hartelijk bedankt!” Mattie vult aan: “Werken in een duo gaat niet vanzelfsprekend goed. Dus Marieke bedankt dat ik met jou radio mag maken.”

De andere genomineerden voor de Radioring waren Ekdom in de Morgen (Radio 10), Partij voor de Vrijdag (NPO 3FM/AVROTROS), Somertijd (Radio 10) en De Staat van Stasse (NPO Radio 2/KRO-NCRV)

Zilveren Radioster

Bram Krikke is de winnaar geworden van de Zilveren Radioster Man. De dj van Qmusic liet Gerard Ekdom (Radio 10) en Mattie Valk (Qmusic) achter zich. De prijs werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse Radiogala. Hij bedankte zijn collega’s, familie en vrienden. “En ik wil Robin bedanken voor het helpen bij mijn hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Zo, weddenschap gewonnen.”

Bij de vrouwen ging de prijs naar Annemieke Schollaardt. De dj van NPO Radio 2 won voor de derde keer en is meer dan tien keer genomineerd. Ook Emmely de Wilt (NPO Radio 2) en Eva Koreman waren genomineerd. “Het is waanzinnig dat het weer is gebeurd. De eerste nominatie was in 2008 en de eerste ster in 2011.” Ze riep andere vrouwen op om ook bij de radio te komen werken.

Gouden Podcast

De Gouden Podcast is gewonnen door Broers, met Sam & Rijk. “Heel bijzonder dat wij hebben gewonnen”, zo reageerden de twee. Ook Zender Obama en De Tumor Tapes waren genomineerd.

Vorig jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt. Toen won Man Man Man, de podcast.

Foto: AVROTROS

Marconi Award voor Andres Odijk

Andres Odijk wint Marconi Award

3FM-dj Andres Odijk heeft de Marconi Award voor Aanstormend Talent gewonnen. Dat is vanavond bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Radiogala. Voor de prijs waren naast Andres ook Mai Verbij (NPO Radio 1/BNNVARA) en Jarno van der Wielen (SLAM!) genomineerd.

“Als je een radioprogramma maakt wil je altijd laten horen dat je het waard bent. Maar je leert het dankzij anderen. Dus ik hoop dat we in de toekomst meer van elkaar leren en dat we er samen voor zorgen dat de radio nooit doorgaat. Radio is de toekomst!”, aldus de winnaar.

Beste Zender

Eerder werd al bekend dat de Marconi Award voor Beste Zender naar NPO Radio 5 ging.

De winnaar van de Marconi Awards wordt bepaald door een vakjury. Zij reiken ook ieder jaar een Oeuvre Award uit, waarvoor geen genomineerden worden bepaald. Die prijs kreeg Stefan Stasse enkele weken geleden al uitgereikt.

Domien Verschuuren een dag de baas van de Efteling

Domien Verschuuren is volgende week donderdag even de baas van de Efteling. De dj van Qmusic is vandaag 34 geworden en heeft van nieuwslezer Anton Griep de dag Efteling cadeau gekregen. Domien zendt dan ook live uit vanuit het attractiepark.

Anton is er al een tijdje mee bezig geweest en met de recente versoepelingen kan het dan echt doorgaan.Anton overhandigde vanmiddag aan Domien in zijn show een brief van de directie van de Efteling met de uitnodiging. Komende week nodigt hij ook luisteraars uit.

De dj had onlangs nog voor de tweede keer corona, maar is daar weer van hersteld.

Foto: Qmusic

Frank Dane: “Stoppen ochtendshow was donderslag bij heldere hemel”

Frank Dane heeft voor het eerst uitgebreid gereageerd op het plotselinge moeten stoppen met de ochtendshow op Radio 538. “Het kwam voor mij als donderslag bij heldere hemel. Het was na Kerst, in de vakantie, en ik zou de volgende dag vertrekken naar Spanje. Ik werd gebeld met de vraag of ik naar Talpa wilde komen. We hebben gebeld en toen hoorde ik dat ze wilden stoppen met de ochtendshow”, aldus Frank in RTL Boulevard.

Waarom 538 abrupt de stekker uit zijn ochtendshow heeft getrokken, zegt Frank niet te weten. “De reden heb ik nog niet gehoord, behalve dat ze zeiden dat 538 een nieuwe fase in wilde gaan.” Het aanbod om door te gaan met het ochtendprogramma tot eind januari sloeg hij af. “Dat is een beetje alsof ik naar mijn eigen begrafenis ga. Daarom heb ik ook tegen Talpa gezegd: laat maar zo.”

Toekomst

De beslissing om te stoppen met de ochtendshow viel de radiomaker zwaar. “Ik ben het nog wel een beetje aan het verwerken allemaal. Het gaat wel oké, het gaat wel goed. Ik ben blij dat ik de deur even uit ben. Want ik zit een beetje werkloos thuis, een beetje duimen te draaien.”

Frank gaf aan dat hij nog tot eind dit jaar een contract heeft bij 538. “Ik ben op mijn achttiende begonnen bij 538, dus mijn hart ligt daar wel. En ik heb een team dat ik graag aan het werk zou willen houden. Er zijn heel wat belangen, maar het kan nog wel even gaan duren. Ik heb nog maar één gesprek gehad met Talpa over hoe nu verder.”

Foto: Radio 538 | William Rutten

Sublime gaat prijzen uitreiken aan funk-, soul- en jazzartiesten

Sublime gaat op 18 februari de eerste editie van de Sublime Awards uitzenden. Met de prijzen wil de radiozender nationale funk-, soul- en jazzartiesten in de schijnwerpers zetten. Daarnaast is er ook een prijs voor beste internationale act.

Martijn Soetens, Music Director van Sublime: “Funk-, soul- en jazzmuziek in Nederland zorgt voor verbinding en verrijkt het muzikale landschap. Met de Sublime Awards vieren we deze muziek”.

Vanaf 31 januari kan er gestemd worden voor de publieksprijzen in de volgende categorieën:

– Best Song 2021
– Best Album 2021
– Best Talent 2021
– Dutch Jazz 2021
– Best Artist 2021
– Best International Act 2021

Daarnaast reikt de radiozender de Sublime Oeuvre Award uit aan een funk-, soul of jazzartiest. Deze prijs is een juryprijs. Onder andere Candy Dulfer, Jaap Brienen (dj Sublime) en Rob Manga (dj Sublime) maken deel uit van de jury. Vanochtend werden de genomineerden in de categorie ‘Best Talent’ bekendgemaakt: Leonard Luka, Dragonfruit, Moods, Latanya Alberto, JAEL en Joya Mooi. Deze hele week worden er elke dag meer genomineerden bekendgemaakt in De Sublime Ochtendshow.

‘Onze man uit Deventer’ wint opnieuw Nachtwacht Award

Het NPO Radio 1-programma ‘Onze man uit Deventer’ heeft opnieuw een Nachtwacht Award gewonnen. De prijs is een initiatief van de website Spreekbuis, dat door het jaar heen allerlei mediaprijzen uitreikt. In 2019 won het programma ook.

Presentator Özcan Akyol wist andere genomineerde programma’s, waaronder Eddy’s Nachtwacht en Danny Blom achter zich te laten. ‘Nachtzuster’ Astrid de Jong, organisator van de Nachtwacht Award, namens Spreekbuis: “Persoonlijke radio vanuit eigen huis, een jonge hond die élke ochtend vrolijk hitjes draait en een nieuw liefdesprogramna. Mooi om te zien hoeveel er gebeurt in de nacht, en hoeveel mensen een goed gesprek op zaterdagnacht waarderen. Gefeliciteerd Eus!”

Vorig jaar won Astrid de Jong zelf de prijs.

Foto: BNNVARA | Jeroen Nieuwhuis

Menno Tamming volgt Bas Muijs op in middag Radio West

Menno Tamming neemt de lunchuren op Radio West vanaf aankomende maandag voor zijn rekening. Hij volgt Bas Muijs op, die in november bekendmaakte te stoppen met zijn programma tussen 12:00 en 14:00 uur. De afgelopen tijd en deze week is Paul van der Lugt nog te horen als invalpresentator.

Het middagprogramma op de regionale omroep van Zuid-Holland bevat volgens de zender ‘de beste muziek, nieuws uit de regio, verslaggevers in de regio op zoek naar bijzondere verhalen, De WestWeter en het laatste show- en filmnieuws door kenners.’

Menno was volgens Radio West al even in beeld als nieuwe presentator van het lunchprogramma. Hij kon de show echter niet eerder combineren met zijn andere radioprogramma en werk voor tv bij de omroep. “Natuurlijk is het gelukt” zegt Tamming. “Ik krijg alle vrijheid om er echt mijn programma van te maken, wat heel fijn is.”

Foto: Omroep West

Opnieuw rechtszaak over omstreden Randstadkavel Qmusic Non-Stop

Het laatste woord is nog niet gezegd over het FM-kavel in de Randstad waarop sinds een kleine twee jaar ‘Qmusic Non-stop’ te horen is. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven gaat zich buigen over de zaak, zo blijkt uit documenten van de rechtbank. Het is een nieuwe ontwikkeling in het geruzie rondom het kavel.

Radio Limburg kreeg in februari 2020 het FM-kavel B05 in de Randstad in handen. Het bedrijf sloot daarop een overeenkomst met Qmusic: op de FM-frequenties in de Randstad is nu ‘Qmusic Non-stop Maximum Hits’ te horen. Tida B.V., eigenaar van het kavel waarop Radio 10 Brabant is te ontvangen, greep tijdens de aanbesteding van het Randstad-kavel mis. De eigenaar was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter.

Hoger beroep

Radio Limburg had uitgesloten moeten worden van de veiling wegens vergaande verbondenheid met Qmusic, zo stelt Tida. Het bedrijf zag zich gesteund door de voorzieningenrechter in Rotterdam, die in 2020 aangaf ‘ernstige twijfels aan de zorgvuldigheid en volledigheid’ van het Commissariaat voor de Media bij het toekennen van het FM-kavel te hebben.

Toch verloor Tida zowel de rechtszaak in 2020 als het hoger beroep van vorig jaar. Volgens de rechtbank was de toekenning rechtmatig. Het College van Beroep gaat zich nu als hoogste bestuursorgaan buigen over de zaak.

Foto: Qmusic

Marconi Oeuvre Award voor Stefan Stasse, Radio 5 beste zender

Stefan Stasse

Stefan Stasse krijgt dit jaar de Marconi Oeuvre Award. De radiomaker van NPO Radio 2 werd door radiomaker Peter van Bruggen verrast door het nieuws. NPO Radio 5 pakt dit jaar de Marconi Award voor Beste Zender.

Stefan is al jaren te horen op Radio 2. Hij maakt in de avonduren tussen 20:00 en 22:00 uur ‘De Staat van Stasse’. “Stefans unieke creativiteit is wat vele radiomakers inspireert: origineel zijn met inhoud, fantasie blijven gebruiken en de band met luisteraars uiterst serieus nemen. Absoluut een Marconi Oeuvre Award-waardig”, aldus de jury.

Hechte band

De Marconi-jury schrijft verder in haar rapport: “In al zijn programma’s staat Stefan in heel nauw contact met de luisteraar. Hij ziet dit als een hechte, loyale band en de basis voor het bestaan van zijn concepten. Het overbrengen van emotie is zijn passie; of dat nou ontroering, blijdschap, verwondering of een fascinatie is. Als luisteraar stap je moeiteloos in een rijke reis waarin je je herkent en betrokken voelt.”

Stefan won eerder al de Gouden RadioRing (in 2007) en de Zilveren Reissmicrofoon (2001) met zijn eerdere programma ‘Theater van het Sentiment’, dat in 2013 stopte.

Beste Zender

Radio 5 pakt dus de prijs voor Beste Zender. De jury zegt: “NPO Radio 5 is opgericht als zender met de specifieke doelgroep ‘ouderen’. Maar zeker is dat ook de generatie erachter de zender steeds vaker vindt. Radio 5 was in 2021 de zender die het meeste marktaandeel wist te winnen; en dat zonder een FM-frequentie. De zender bevat programma’s die al jaren lang meegaan, waaronder Arbeidsvitaminen als langstlopende programma. Kortom, Radio 5 is een kwaliteitszender geworden en dat is de luisteraar ook opgevallen.”

De winnaar van de Marconi Award voor Aanstormend Talent wordt tijdens het RadioRing Gala op donderdagavond 27 januari bekendgemaakt. De genomineerden voor deze prijs zijn Andres Odijk (NPO 3FM), Mai Verbij (NPO Radio 1) en Jarno van der Wielen (SLAM!).

Foto: Stijn Ghijsen

Emmely de Wilt: “Ik heb nooit bij 3FM willen werken”

3FM hoeft Emmely de Wilt niet te bellen. Dat zegt de dj van NPO Radio 2 in Broadcast Magazine. “Ik heb nooit bij 3FM willen werken, altijd bij Radio 2. Als kind al, omdat ik naar Frits Spits luisterde en ik de muziek van 2 veel leuker vind. Donald Fagen, Kate Bush, ik heb gewoon niks met de Editors.”

Emmely de Wilt (36) is sinds oktober 2020 in het weekend te horen op een van de best beluisterde tijdsloten van de zender, tussen 10:00 en 12:00 uur. “Dat komt ook omdat Bart Arens door de week zo goed scoort. Eigenlijk vind ik die cijfers niet zo relevant. Natuurlijk, het is leuk, maar ik ben pas net begonnen.”

Ze wil nu wel een tijdje haar programma blijven maken in het weekend. “Ik wil graag de vrijheid krijgen om radio te maken zoals ik dat wil. Ik ben niet gevoelig voor het prestige van bepaalde plekken”, zegt zij over een plek in de doordeweekse dagprogrammering. “Ik wil graag een show maken met mensen die ik hoog heb zitten, waarbij luisteraars zich veilig en fijn voelen.”

Radio Veronica

Samen met haar oud-collega Caroline Brouwer maakte ze de podcast ‘Vrouwen met ballen’. Brouwer zit nu samen met Rob Stenders bij Radio Veronica. Wat als zij belt? “Ik ben nooit gepolst en zit supergoed bij KRO-NCRV en Radio 2.”

Foto: Stijn Ghijsen | KRO-NCRV

Hoe is het met Harm den Besten? “Geschorst worden was een bucketlist-dingetje”

In ‘Hoe is het met?’ interviewen we dj’s, nieuwslezers en beleidsmakers die niet meer op de landelijke radio te horen zijn, maar dat voorheen wel waren.

Harm den Besten was jarenlang te horen op NPO 3FM en daarna op SLAM!. Zijn avondprogramma op de jongerenzender stopte in juni 2019.

Wat doe je nu?
“Tegenwoordig ben ik freelance zelfregisserend cameraman. Ik maak tv-programma’s, zoals bijvoorbeeld BinnensteBuiten, Spaanders of Hunted. Ook ben ik vaak betrokken bij het creatieve proces en de online strategie. Dit doe ik ook veel voor YouTube-kanalen.”

Bij SLAM! kreeg ik de mogelijkheid om samen met Kees een YouTube serie te maken. Van idee tot montage deden we alles zelf. Dit zorgde ervoor dat ik na SLAM! merkte dat ik liever de YouTube, dan wel tv-kant op wilde. Eerst dacht ik als presentator. Alleen waar je bij radio dan het meeste bepaald is dat bij video compleet anders. Daar is het vaak toch dat de mensen achter de camera bepalen hoe het er uiteindelijk uitziet.”

Waarom vertrok je bij SLAM? De zender kwam destijds niet met een heel duidelijke verklaring.
“Kees en ik zijn vervangen door twee non-stop uren. Dat is voor een commercieel station natuurlijk vele malen goedkoper dan twee fulltime mensen. Voor het hele SLAM!-avontuur waren Kees en ik al erg goed bevriend. We kennen elkaar van BNNVARA, waar we allebei destijds in de weekendnacht zaten. Hij op Radio 1 en ik op NPO 3FM.

We gingen dan op maandag stappen, omdat we dan vrij waren. Vervolgens kregen we de kans om samen radio te gaan maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het al lang tof vond dat ik zo lang met Kees betaald heb gekregen om onze vriendschap te onderhouden.”

Je werd in 2016 voor één nacht geschorst bij 3FM, omdat je twee uur lang louter Nederlandstalige muziek draaide. Die schorsing werd later weer teruggedraaid. Hoe kijk je terug op het incident?
“Vanuit 3FM werd mij destijds medegedeeld dat ik geschorst was. Dit werd gebracht alsof dit ook vanuit BNNVARA kwam. Mijn eerste gedachte was dat ik het wel chill vond, omdat ik vrij ziekig wakker werd. De show wilde ik sowieso overslaan en geschorst worden vond ik eigenlijk ook best cool.

Ergens in de middag werd ik door mijn BNNVARA baas gebeld met de vraag of ik geschorst was. Daarop zei ik dat ik er toch wel vanuit ging dat zij dat wel wist. Toen begon het leuke omroepspel, waarbij BNNVARA natuurlijk vond dat NPO 3FM niet over hun dj’s ging.

Toen later op de dag de schorsing werd teruggedraaid, was ziek melden niet meer echt een optie. Ik heb nog nooit zo beroerd een show gemaakt. Achteraf vind ik het nog steeds vrij hilarisch. Geschorst worden door een zenderbaas was wel een bucketlist-dingetje.”

“De schorsing was een te zwaar middel”

Was de schorsing een te zwaar middel?
“Ja, natuurlijk. Ik snap dat niet iedereen geluisterd heeft, want het was middenin de nacht. Alleen het was geen platte Nederlandstalige muziek. Ik had echt mijn best gedaan om een mooie lijst met bijvoorbeeld Sef, Acda en de Munnik, en The Kik. Als ik iets zou hebben gedaan dat echt niet door de beugel kon, bijvoorbeeld twee uur lang een haatdragende speech van Hitler uitzenden, dan snap ik volledig dat je daar als zender afstand van moet nemen.”

Hoe kijk je terug op je tijd bij 3FM en SLAM?
“Het stoppen bij 3FM vond ik heel lastig. Vooral omdat ik sinds mijn twaalfde ervan droomde om radio-dj te worden. Ik had er nooit over nagedacht dat ik misschien ander werk ook leuk zou kunnen vinden of misschien zelfs leuker. Na 3FM ben ik toen veel meer met YouTube gaan doen. Dus achteraf is dat alleen maar goed geweest, maar toen was dat niet leuk.”

Naar welk station luister je nu graag?
“Ik luister eigenlijk van alles. Het enige wat vast staat is dat ik in december SkyRadio keihard aan zet. Heerlijk die kerstmuziek.”

Het stoppen bij 3FM vond ik heel lastig”

Je doet nu dus veel met online media. Hoe vind je dat de radiostations het online doen?
“Op de socials volg ik bijna alle radiostations. Ik zie echt nog veel kansen. Veel radio-dj’s maken hun show en hebben te weinig aandacht voor social media. Radio is zeker niet dood, maar het is een startpunt dat je anno 2022 online verder uit moet bouwen. Ik weet dat veel radiostations dit denken te doen, alleen voor mij mag dat echt nog meer en creatiever. Alleen een leuk videofragment uit je show op Instagram zetten is niet genoeg.”

Is er een kans dat we je weer op de landelijke radio gaan horen?
“Als ik de kans zou krijgen om een programma te maken waar ik al mijn creativiteit in kwijt zou kunnen, dan zou ik het leuk vinden. Alleen ik ben er totaal niet mee bezig en ik ga er niet vanuit dat ik ineens gebeld word.”

Dit zijn de nominaties voor de Gouden RadioRing 2021

Gouden RadioRing

Vijf programma’s zijn genomineerd voor de Gouden RadioRing. De nominaties zijn de afgelopen dagen bekendgemaakt. Sinds vanmiddag kan er gestemd worden. Op donderdag 27 januari wordt tijdens het Gouden RadioRing Gala bekendgemaakt wie de prijs mee naar huis mag nemen.

Dit zijn de vijf genomineerden:

 • Staat van Stasse (NPO Radio 2)
 • Ekdom in de Morgen (Radio 10)
 • Somertijd (Radio 10)
 • Mattie & Marieke (Qmusic)
 • Partij voor de Vrijdag (NPO 3FM)

Er kan vanaf nu ook gestemd worden op de genomineerden. Opmerkelijk is dat de presentator van het RadioRing Gala, Rob Janssen, zelf nu dus ook genomineerd is met zijn ‘Partij voor de Vrijdag’.

Michiel Veenstra

Er zit wel een smetje op de Radioringen. Michiel Veenstra stapte begin deze maand uit de jury voor de Marconi Awards. In het reglement voor de ringen stond dat een programma uitgezonden moet worden via minstens één analoog distributiekanaal (FM of open kabel), wil het genomineerd worden. Die regel is geschrapt, maar het steekt Michiel ook dat in eerste instantie geen enkel programma of dj van KINK genomineerd was.

Op donderdag 27 januari 2022 vindt het 16e Gouden RadioRing Gala plaats. Er zijn vier categorieën: de Zilveren RadioSter Vrouw, de Zilveren Radioster Man, de Gouden Podcast én de Gouden RadioRing.

Landelijke radiozenders stoppen met draaien muziek Marco Borsato en Ali B

De radiozenders van de NPO, Talpa Network, RadioCorp en Qmusic stoppen voorlopig met het draaien van muziek van Marco Borsato en Ali B. De twee artiesten worden door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag.

“Gezien de schokkende verhalen in BOOS en de enorme verontwaardiging bij het publiek daarover, hebben we besloten om de muziek van Marco Borsato en Ali B voorlopig niet op te nemen in de playlists van de NPO-radiozenders”, zegt een woordvoerder van de NPO. Onder de NPO vallen de radiozenders NPO Radio 1 tot en met Radio 5 en FunX.

Talpa en RadioCorp

Ook Talpa Network, eigenaar van Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica, heeft Marco Borsato en Ali-B van de playlist geschrapt. “Door de gevoelens in de samenleving en onder onze programmamakers hebben wij besloten in afwachting van het onderzoek, de komende periode muziek van Marco Borsato en Ali B niet in te plannen. Uiteraard keuren we seksueel overschrijdend gedrag te allen tijde af”, zegt een woordvoerder.

RadioCorp, eigenaar van 100% NL en SLAM!, stopt voorlopig ook met het draaien van muziek van de twee artiesten. “We vinden het op dit moment niet gepast om de muziek van Marco Borsato te draaien. De muziek van Ali B werd bij ons al niet gedraaid.”

Qmusic

Ook Qmusic schrapt de muziek van Borsato en Ali B. “Het moet ontzettend pijnlijk zijn voor de dappere slachtoffers om op dit moment muziek te horen van Marco Borsato en Ali B. Daarom draaien wij de muziek van Ali B en Marco Borsato op dit moment uiteraard niet”, aldus een woordvoerder.

Foto: Wikimedia Commons

Sander Guis nieuwe stationvoice van Radio 1: “Grandioos, een nieuw hoofdstuk”

Sander Guis is sinds begin dit jaar de nieuwe stationvoice van NPO Radio 1. Samen met Wendy Duivenvoorde is hij te horen in de jingles, programma-openers en andere audiovormgeving. “Het is grandioos”, zegt Sander. “Een geweldig nieuw hoofdstuk en bovendien een soort perfecte combinatie tussen werken als voice-over en radiomaker. Het is een mooie uitdaging om, samen met Wendy, die ik zelf erg waardeer, geluid aan een zender als NPO Radio 1 te mogen geven.”

Je volgt Hans Hogendoorn op. Zijn dat grote schoenen om te vullen?
“Ja en nee. Hans is een instituut en heeft zijn sporen dubbel en dwars verdiend. Hij is tientallen jaren lang dat kenmerkende geluid van NPO Radio 1 geweest. Maar Hans is ook Hans. Er is nu bewust gekozen voor een ander geluid, dus geen afgeleide of imitatie. Daarom zie ik het niet zozeer als ‘zijn schoenen moeten opvullen’. Wel hoop ik net zo goed als Hans op mijn eigen schoenen te lopen.”

Je bent geen onbekende in Hilversum, zo maakte je jarenlang radio op 3FM en Radio 2. Hoe kwam NPO Radio 1 bij jou terecht voor deze klus?
“Na mijn werk als DJ bij NPO 3FM en NPO Radio 2 ben ik mij meer gaan storten op mijn werk als voice-over. Dit deed ik al heel wat jaren, zo was ik was onder andere stem van destijds Nederland 3 en BNN. Maar dat was wat meer op de achtergrond, naast het radiomaken. Ik werd in 2017 door de EO gevraagd om voice-over voor hun prachtige natuurdocumentaires op NPO 2 te worden. Vanaf dat moment heb ik mezelf, mede dankzij het vertrouwen en de input van een geweldig team, verder kunnen ontwikkelen. Eind 2021 werd ik door NPO Radio 1 benaderd met de vraag of ik zenderstem wilde worden.”

Als ‘zenderstem’ moet je regelmatig nieuwe dingen inspreken, hoeveel werk is dat?
“Dat verschilt heel erg per ‘ding’. Soms is er heel veel te doen, soms wat minder. Maar stilstaan doet het nooit. Het is altijd dynamisch en onderhevig aan de waan van de dag, actualiteiten en ontwikkelingen. Maar ook aan de input van radiomakers en redacties, bijvoorbeeld bij nieuwe items, promoties of acties. Maar het is sowieso wekelijkse invulling.”

Nu je weer op de landelijke radio te horen bent – hetzij als ‘stem’ – kriebelt het dan om weer ergens als radio-dj aan de slag te gaan?
“Ja en nee. Ik ben op de achtergrond altijd erg betrokken gebleven bij radio als voice-over, vormgever en ook als trainer van podcasters. Dat vind ik heerlijk om te doen. Maar het is natuurlijk wat anders dan het radiomaken als DJ. Het on-air een live show doen, het echte radiomaken, blijft natuurlijk geweldig en is met niets te vergelijken. Die vibe mis ik stiekem wel een beetje. Dus als zich een mooie kans voordoet, ga ik daar zeker over nadenken.”

Voor welk station zou je dan voor kiezen? Terug bij Radio 2?
“Dat is helemaal afhankelijk van wat zich aandient. Of het om spraak of muziek gaat, zolang ik er lekker mijn ei in kwijt kan, ben ik blij.”

Foto: KRO-NCRV

Radio 10, Qmusic en 100%NL kijken terug op goed jaar

Radio 10 is verheugd met de luistercijfers van afgelopen jaar en zag in de laatste luistercijfers over november – december zelfs dat door de Top 4000 een nummer 2 positie gehaald werd, na NPO Radio 2. “Het is voor het hele team geweldig om te zien dat de lijst zo gewaardeerd wordt. We kijken terug op een mooi jaar voor Radio 10 en hebben veel zin in 2022”, zegt radiodirecteur Roland Snoeijer.

Qmusic kijkt liever naar het hele jaar en ziet dat het jaarcijfer in de eigen doelgroep 20-49 jaar op 19,7 procent ligt. “De laatste keer dat een radiozender een jaarcijfer haalde dat vergelijkbaar is met Qmusic dit jaar, was in het vorige millennium. Het is 22 jaar geleden dat Sky Radio en 3FM jaarcijfers hadden die boven de 20 procent uitkwam”, laat de zender weten.

Dave Minneboo, programmadirecteur Qmusic: “2021 was een jaar dat onze verwachtingen ruimschoots overtrof. Nadat we eerder al marktleider in de commerciële doelgroep waren, werden we ook de grootste zender van het land in de brede doelgroep.” Vooral Radio 538 is flink gedaald in die groep van 20-49 jaar.

100%NL

Ook 100% NL kijkt naar de cijfers in die leeftijdscategorie. Het station ziet haar marktaandeel groeien van gemiddeld 3,3 procent in 2020 naar 3,8 procent in 2021. Die groei zit met name in de groep vrouwen tussen de 20 en 34 jaar.

Radiodirecteur Martijn Zuurveen is er trots op. “Een compliment van onze luisteraars, die ons goed weten te vinden. Voor RadioCorp was 2021 het beste jaar sinds 100% NL en SLAM! onder één vlag vallen. Dit belooft wat voor 2022. Wij zijn er klaar voor.”

Foto: Pixabay | Ron Porter

Coen Swijnenberg maakt ‘Coen en Sander Show’ in quarantaine

Coen Swijnenberg zit in quarantaine omdat hij in contact geweest is met iemand die positief is getest op het coronavirus. De jock maakt wel gewoon zijn radioprogramma op Radio 538. Vanuit zijn thuisstudio is hij te horen op de zender en Sander Lantinga zit gewoon in de 538-studio. Voor de luisteraars is er dan ook weinig van te merken.

Vorige week werd de ochtend– en middagshow van Qmusic vanuit quarantaine gemaakt.

Foto: Radio 538

Radio Veronica promoot nieuwe muziek met Veronica’s Oorkonde

Rob Stenders en Caroline Brouwer

Radio Veronica komt met een eigen ‘schijf’ die het radiostation een tijd lang promoot. Veronica’s alternatief voor de Alarmschrijf, Megahit, Topsong en 538 Favourite heet Veronica’s Oorkonde. Er wordt in tegenstelling tot de concurrentie niet elke week een nieuwe plaat gekozen, dat verschilt per keer.

Het is opmerkelijk dat Veronica nieuwe muziek actief gaat promoten, want de zender zendt uit op een FM-kavel dat bedoeld is voor classics. Tussen 7:00 en 19:00 uur mag slechts 4,3 procent van de muziek die te horen is op Radio Veronica bestaan uit muziek die in hitlijsten staat of heeft gestaan, tenzij deze muziek ouder van vijf jaar is.

Duwtje in de rug

De kans is overigens groot dat Veronica’s Oorkonde nog niet in de hitlijsten staat en daarmee valt de plaat binnen de voorwaarden. Zendermanager Rob Stenders zegt over de Oorkonde dat het bedoeld is om niet-gevestigde artiesten een duwtje in de rug te geven. “Misschien wel naar het niveau van een enorme hit, maar dat hoeft niet. Het gaat vooral om het steunen van artiesten waarvan wij het vermoeden hebben dat wij dat laatste zetje misschien kunnen geven.”

De eerste Veronica’s Oorkonde is ‘In The Wake Of Your Leave’ van de Australische band Gang of Youths.

Foto: Radio Veronica | Ben Houdijk

Roos Abelman verlaat BNR Nieuwsradio

Roos Abelman

Presentatrice Roos Abelman stopt bij BNR Nieuwsradio. Ze is daar al bijna vier jaar te horen met het middagprogramma, maar per eind maart heeft ze haar baan opgezegd, omdat ze een nieuwe stap wil maken in haar carrière. Wat die stap precies is, is niet duidelijk.

In een mail aan haar collega’s schrijft ze: “Ik ga jullie verlaten. Ik heb met ontzettend veel plezier bij BNR gewerkt, de laatste paar jaar als uw onbescheiden host In de Middag. Al mijn hele carrière kijk ik steeds of en hoe ik weer een stap verder kan komen om mijn ambities en dromen waar te maken. Ik houd van verandering, dat houdt mij scherp en geeft me energie. De tijd voor die volgende stap is nu gekomen.”

Kleur

De presentatrice noemt BNR in haar mail “een van de leukste clubs waar ik ooit heb gewerkt”, maar ze zegt ook: “Ik houd van verandering, dat houdt mij scherp en geeft me energie.” Tot eind maart blijft Roos nog van maandag tot en met donderdag ‘In De Middag’ presenteren. Dat doet ze sinds een jaar samen met Donatello Piras, die voor BNR blijft werken.

Hoofdredacteur Mireille van Ark laat weten dat er gekeken wordt naar hoe het middagprogramma na maart wordt ingevuld. Over haar vertrek zegt ze: “Roos was de afgelopen jaren het gezicht van de middag op BNR en gaf met haar frisse persoonlijkheid kleur aan onze zender. Roos is een journalist in hart en nieren. Kritisch, scherp maar ook met veel relativeringsvermogen.”

Foto: BNR Nieuwsradio

Stichting Nederlandse Top 40 maakt wekelijkse podcasthitlijst

Podcast Top 40

De Stichting Nederlandse Top 40 maakt voortaan elke week een hitlijst van Nederlandse podcasts: de Podcast Top 40. BNR Nieuwsradio maakt een podcast waarin de lijst wordt besproken. Deze podcast vervangt de Dutch Podcast Top 20 die BNR eerder maakte en die ook korte tijd op de radio te horen was.

In de Podcast Top 40 zijn alleen Nederlandstalige podcast te vinden. Hoe de lijst wordt samengesteld is onduidelijk, aangezien het aantal downloads of unieke luisteraars van podcasts niet openbaar zijn. De hitlijsten van apps als Apple Podcasts en Spotify worden samengesteld aan de hand van algoritmes, die onder meer kijken naar de groei van een podcast. Hierdoor scoren nieuwe podcasts bijvoorbeeld relatief hoog in de hitlijst van Apple Podcasts.

Het NLO verzamelt sinds vorig jaar de downloadcijfers van Nederlandse podcasts, maar alleen traditionele uitgevers en mediabedrijven doen op dit moment mee aan deze rapportage. Een groot deel van de markt is niet terug te vinden in de maandlijst die zij publiceren. In de NLO-lijst lijst scoren dagelijkse podcasts relatief hoog ten opzicht van wekelijkse podcasts, omdat de downloads van alle afleveringen in een maand tijd worden opgeteld.

Rapportcijfer van 7,3 voor terugkeer Glazen Huis, Top 2000 trekt meer luisteraars

Publiek bij het Glazen Huis van 3FM Serious Request

De terugkeer van het Glazen Huis wordt door het publiek gewaardeerd met een 7,3. Dat blijkt uit onderzoek van Radiocall. Volgens de NPO zorgde Serious Request 2021 voor een totaalbereik van 6,9 miljoen mensen, al worden daar alle platforms in meegenomen. 3FM liet eind vorig jaar het Glazen Huis weer terugkeren. Door de harde lockdown was het vanaf dag twee niet meer mogelijk het evenement te bezoeken.

De NPO boekte met Radio 2 opnieuw succes met de Top 2000. De zender stootte Qmusic weer van de troon als marktleider van Nederland. Het marktaandeel van Radio 2 steeg naar 16,6 procent. Daarmee daalt het marktaandeel van de Top 2000 overigens wel: in 2020 bedroeg het marktaandeel in de decemberperiode nog 17,4 procent en in 2019 kwam de zender uit op 16,9 procent. In absolute aantallen waren er juist meer luisteraars. Het weekbereik steeg van ruim 2,8 miljoen naar ruim 2,9 miljoen mensen.

Uit het onderzoek van de Radiocall wordt de Top 2000 gewaardeerd met een 8.

Rapportcijfer

Het gezamenlijke luistertijdaandeel van Radio 1 t/m Radio 5 kwam het afgelopen jaar uit op een gemiddelde van 31,6 procent. Dat is hoger dan de jaren ervoor, al is de stijging vooral te danken aan de gestegen marktaandelen van Radio 1 en Radio 5.

“De optelsom van de programma’s van de omroepen levert aantrekkelijke radiozenders op, die een grote rol spelen in het dagelijks leven van miljoenen luisteraars”, zegt Jurre Bosman, directeur Audio bij de NPO.

Naast radio zag de NPO ook een toenemende belangstelling voor publieke podcasts in 2021. “Het aantal gebruikers per week steeg van circa 700.000 in januari naar rond de 750.000 in december; het aantal streams groeide van 2 miljoen naar 2,5 miljoen. Verschillende podcasts van de omroepen hebben prijzen in de wacht gesleept.”

Foto: Raymond van Olphen / NPO 3FM

Luistercijfers november-december: Eindejaarslijsten en kerstmuziek stuwen zenders omhoog

Luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek NLO

NPO Radio 2 is weer marktleider en lost Qmusic af als marktleider van Nederland. Dit blijkt uit de luistercijfers over de periode november – december 2021. Traditiegetrouw scoort Radio 2 met de Top 2000 hoog in december. Ook de Top 4000 van Radio 10 en de kerstmuziek van Sky Radio leggen de zenders geen windeieren.

Over één periode gezien krijgt Radio 2 er 4.8 procentpunt marktaandeel bij. Dit is, in vergelijking met vorig jaar, wel bijna een procentpunt minder. Radio 10 en Sky Radio krijgen er 1.3 en 1.2 procentpunt bij. In vergelijking met vorig jaar is NPO Radio 5 de zender die het meeste marktaandeel weet te winnen. De zender krijgt er over een jaar 1.6 procentpunt bij.

Qmusic had in december de actie met de Q-Escape Room, maar zakt toch van de eerste positie naar de derde positie. Het positieve voor de zender is dat ze over een jaar gezien wel een plus noteren van 0.4 procentpunt.

Stationnov - dec
2021
okt - nov
2021
 nov - dec
2020
 
01.NPO Radio 216.6 %11.8 % 4.817.4 % 0.8
02.Radio 1011.2 %9.9 % 1.310.8 % 0.4
03.Qmusic10.8 %12.3 % 1.510.4 % 0.4
04.Sky Radio9.5 %8.3 % 1.29.8 % 0.3
05.Radio 5388 %9.3 % 1.38.6 % 0.6
06.NPO Radio 16.9 %7.7 % 0.87.4 % 0.5
07.NPO Radio 56.8 %7.1 % 0.35.2 % 1.6
08.Radio Veronica3 %3.4 % 0.42.9 % 0.1
09.100% NL2.5 %3 % 0.52.3 % 0.2
10.NPO Radio 42.2 %2.5 % 0.32.3 % 0.1
11.NPO 3FM2.2 %2.1 % 0.12 % 0.2
12.SLAM!1.1 %1.3 % 0.21 % 0.1
13.Kink0.9 %1 % 0.10.6 % 0.3
14.classicnl0.7 %0.8 % 0.11 % 0.3
15.Sublime0.7 %0.7 %=0.6 % 0.1
16.BNR Nieuwsradio0.6 %0.6 %=0.6 %=
       
--.ORN Radio6.7 %7.9 % 1.27.4 % 0.7
--.Overige zenders5.3 %5.8 % 0.55.6 % 0.3
--.E Power Radio4.4 %4.4 %=4 % 0.4

Stijgers NPO 3FM, NPO Radio 2, Radio 10 en Sky Radio
Dalers100% NL, Kink, NPO Radio 1, NPO Radio 4, NPO Radio 5, ORN Radio, Overige zenders, Qmusic, Radio 538, Radio Veronica, SLAM! en classicnl
GelijkBNR Nieuwsradio, E Power Radio en Sublime

Bekijk en vergelijk meer luistercijfers in het RadioFreak luistercijfer-dossier.

De luistercijfers zijn gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.505 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd is in deze periode 2 uur en 45 minuten per dag (vorige periode: 2 uur en 32 minuten) .
De gemiddelde luistertijd van de luisteraars is 4 uur en 26 minuten (vorige periode: 4 uur en 9 minuten).

Hoe is het met Erik van Roekel? “Qmusic en ik waren geen match meer”

In ‘Hoe is het met?’ interviewen we dj’s, nieuwslezers en beleidsmakers die niet meer op de landelijke radio te horen zijn, maar dat voorheen wel waren.

Erik van Roekel won in 2012 de allereerste editie van Q-college, het interne opleidingstraject van Qmusic. Na bijna 8,5 jaar trok Erik in de zomer van 2020 de deur bij Q achter zich dicht. Sindsdien valt hij zo nu en dan in op 100% NL.

Ruim anderhalf jaar geleden vertrok je bij Qmusic. Waarom?
“Het zat er eigenlijk al even aan te komen, dus het was niet een soort keuzemoment. Met Dave Minneboo, de programmadirecteur van Qmusic, had ik al meerdere gesprekken gehad over waar Qmusic heen zou gaan en wat mijn rol daarin zou kunnen zijn. Gaandeweg kwamen we tot de conclusie dat Qmusic en ik geen match meer waren. De zender veranderde en ik veranderde daar niet genoeg in mee. Ik merkte ook dat ik er geen geluk meer uithaalde, terwijl radio natuurlijk een enorme passie is. We hebben toen besloten uit elkaar te gaan.”

Je maakte een bijzondere carrièreswitch, door centralist bij de alarmcentrale in Driebergen te worden. Hoe dat zo?
“Voor mijn gevoel heb ik bij de radio enorm gefaald en daarom leek het me verstandig om die passie even rust te geven en heel wat anders te gaan doen. Die uitdaging vond ik bij de alarmcentrale, waar ik momenteel met erg veel plezier werk. Sinds die tijd ben ik als mens enorm veranderd: veel zelfverzekerder en heel veel positiever. Ik voel niet meer constant de druk om te vechten voor mijn baan. Blijkbaar is het dus een goede beslissing geweest.”

“Ik was te negatief, te introvert en te onervaren”

In 2012 won je de eerste editie van Q-college. Hoe kijk je terug op je periode bij Qmusic?
“Heel eerlijk? Met een dubbel gevoel. Maar dat ligt meer aan mij dan aan Qmusic, moet ik er meteen bij zeggen. Ik was pas 18 jaar en compleet zonder levenservaring toen ik Q-college won. Daarbij was ik ook nog eens een ongelooflijk onzekere, niet-sociale nerd.”

“Als ik nu terugkijk op alle kansen die ik heb laten liggen, op alle frustraties als dingen niet lukten en alle verkeerde indrukken die ik heb achtergelaten, dan baal ik daar ongelooflijk van. Ik was te negatief, te introvert en te onervaren. Daarvan ga je geen mooie radio maken en daarmee creëer je geen stevige positie voor jezelf. Als ik het nu over kon doen, zou dat heel anders gaan.”

“Aan de andere kant was het ook te gek, want er zijn zoveel waanzinnige dingen gebeurd, zoals de Foute Party en Q-hotel in de Sneeuw. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle kansen die Iwan Reuvekamp en Dieuwertje Valentijn me gaven om op allerlei te gekke tijdstippen in te vallen en vlieguren te maken. Of alle radiohelden, zoals Jeroen van Inkel, Wouter van der Goes, Gijs Staverman en Mattie Valk, waarmee ik heb mogen werken. Dat is een waanzinnige ervaring die ik nooit meer vergeet.”

Qmusic is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Hoe kijk je nu, anno 2022, naar de zender?
“Qmusic is stoerder, klinkt dikker, voelt jonger en gaat harder dan ooit. Ik vind dat een bijzonder knappe prestatie van het hele team, waar Iwan destijds de fundering voor heeft gelegd en Dave de kroon op heeft gezet. Zowel het bedrijf als het station zijn enorm veranderd. Ik paste daar niet meer bij, maar dat betekent niet dat ik het niet heel gaaf vind. Ik gun iedereen het enorm.”

“Er zijn zoveel waanzinnige dingen gebeurd bij Qmusic”

Je doet nu invalwerk, maar is er een kans dat we je weer met een eigen programma gaan horen op de landelijke radio?
“Zeg nooit “nooit”, toch? Nee, ik zit bijzonder goed op mijn plek bij de alarmcentrale. Ik merk ook dat het enorm bevrijdend voelt als je een programma maakt, waar je niet van afhankelijk bent voor je inkomen. Ik vind 100% NL een fantastische club, ook achter de schermen, en ik voel me er als een vis in het water. De passie voor radiomaken komt steeds meer terug en het gevoel van die schuifjes werkt weer verslavend. Dus wie weet.”

Tot slot: wie is er in december 2022 marktleider?
“Nu moet ik 100% NL zeggen, zeker? Nee, zoals Martijn Zuurveen altijd zegt: we zijn een speciaalzaak, geen supermarkt. Radio 538 gaat dit jaar zichzelf stevig positioneren, maar dat heeft altijd tijd nodig. Ik denk daarom dat Qmusic eind dit jaar marktleider is, zeker als ze na corona weer volle bak het land in kunnen. Het zou me verbazen als het niet zo is.”

Foto: RVDA

Dennis Hoebee maakt comeback op Radio Veronica: “Goed om weer terug te zijn”

Dennis Hoebee

Dennis Hoebee heeft gisteren weer zijn eerste uitzending gemaakt op Radio Veronica. Na een ‘radiostilte’ van ruim anderhalf jaar, was de dj weer te horen op de zender. “Nou, dat was inderdaad een flinke omrit. Ik heb er zo’n beetje anderhalf jaar over gedaan. Maar het is goed weer goed om weer terug te zijn”, zei hij.

Dennis vergeleek zijn radiostilte met een lange vakantie. “Ik weet niet of je dat gevoel kent dat als je terugkomt van vakantie, dat je huis dan toch weer net een beetje anders voelt dan dat het was toen je wegging. Het leuke is: er is ook nog verbouwd, er zijn wat dingetjes veranderd. Het is een mooier huis geworden.”

“Ik vind het heel leuk om weer terug te zijn”, zei Dennis:

De radiomaker is voortaan op zaterdag en zondag van 12:00 tot 14:00 uur te horen op Radio Veronica. Dennis moest in de zomer van 2020 vertrekken bij het radiostation vanwege een reorganisatie bij moederbedrijf Talpa Network.

Foto: Radio Veronica

Art Rooijakkers tijdelijk niet op BNR vanwege poliep

Art Rooijakkers

Art Rooijakkers is de komende tijd niet te horen op BNR Nieuwsradio met het programma ‘Big Five’. De presentator heeft een poliep op zijn stembanden en moet het daarom de komende maanden rustig aan doen.

“Ik kan gelukkig wel tv blijven maken, maar radio en theater kan de komende tijd niet. Da’s flink balen. Maar wie weet kom ik wel beter terug en komt die droom om operazanger te worden alsnog uit”, aldus Art op Instagram.

Art presenteert, afgewisseld met Diana Matroos, sinds de zomer van 2020 het dagelijkse interviewprogramma ‘Big Five’ op BNR. Vorig jaar moest hij al tijdelijk stoppen met de presentatie van het programma vanwege zijn stemproblemen. Eind september werd hij geopereerd om een poliep te laten verwijderen. Nu is het probleem dus teruggekeerd.

Foto: Jos Hummelen / BNR Nieuwsradio

Sophie Hijlkema voorlopig op vrijdagmiddag op 3FM

Sophie Hijlkema

Sophie Hijlkema is de komende weken elke vrijdag van 14:00 tot 16:00 uur te horen op NPO 3FM. Ze vervangt op die dag Herman Hofman, die maandag tot en met donderdag wel gewoon te horen is.

Volgens Sophie valt ze in ‘om Herman wat te verlichten’. Vanaf het voorjaar van 2020 tot tot de zomer van 2021 verving Sophie hem ook al, omdat Herman thuiszat met een burn-out. Ze presenteert tegenwoordig een programma op zaterdag en zondag tussen 9:00 en 12:00 uur.

Met deze (tijdelijke) wijziging klinkt de vrijdagmiddag van 3FM volledig anders dan de rest van de werkweek. Mark van der Molen presenteert op vrijdag het lunchprogramma en na Sophie is de ‘Mega Top 30’ te horen met Olivier Bakker. Sander Hogendoorn opent vanaf vandaag de vrijdagavond met het mixprogramma ‘Sander Hogendoorn Soundsystem’.

Foto: AVROTROS

Angela Groothuizen volgt Tineke de Nooij op bij Radio 5

Angela Groothuizen volgt Tineke de Nooij op bij NPO Radio 5. Ze is vanaf 5 februari elke zaterdag tussen 12:00 en 14:00 uur te horen met het Omroep MAX-programma. Angela zegt ‘enorm uit te kijken’ naar het programma. “We gaan goede muziek, mooie verhalen en veel liefde en vrolijkheid brengen.”

Omroep MAX-directeur Jan Slager: “Ik ben verheugd met de komst van Angela bij MAX. Met haar rijke muziekachtergrond, fijne persoonlijkheid en eigen geluid belooft de zaterdagmiddag een feest te worden.”

Tineke kondigde in oktober aan te stoppen met radiomaken. De 80-jarige presentatrice zegt meer van reizen en haar vrije tijd te willen genieten. Op zaterdag 29 januari neemt ze met een extra lange feestelijke uitzending afscheid.

Het Radio 5-programma wordt nu tijdelijk gepresenteerd door Erik de Zwart.

Foto: Roland J. Reinders | Omroep MAX

Frank Dane vier dagen voor ‘ochtendshow-exit’: “We zouden tekenen voor deze luistercijfers”

“We zijn nog steeds het best scorende programma van 538.” Frank Dane was vier dagen voordat eind december bekend werd dat hij met de ochtendshow op Radio 538 moest stoppen, nog uiterst optimistisch over 2022.

Ik denk vaak terug aan het moment, vier jaar geleden, dat ik begon te praten over het programma overnemen van Edwin Evers. Als we toen hadden kunnen tekenen voor deze luistercijfers die we vandaag hebben, dan hadden we gelijk onze handtekening eronder gezet”, zei Frank in gesprek met Ron Vergouwen voor ‘Het Radiomoment van het Jaar’.

Ron liet het interview met Frank deze week horen in de podcast ‘Dit was de Radio’. Daarin geeft Frank toe dat Radio 538 niet het beste jaar achter de rug heeft. “538 heeft een lastig jaar gehad qua luistercijfers. Ik werk al sinds m’n achttiende bij 538, dus het gaat me ontzettend aan het hart dat het goed gaat met de zender. Het enige dat ik kan doen, is proberen om met mijn ochtendshow bij te dragen aan goede luistercijfers van 538.”

Luistercijfers in de ochtend

Hoe zat het met de luistercijfers van Franks ochtendshow? “Vier jaar geleden werd er gezegd: ‘We begrijpen dat je niet gaat scoren wat Edwin Evers scoort’. Maar gelukkig, en daar ben ik best wel trots op, zijn we met kop en schouders nog het best scorende programma van 538. Zo probeer ik er te zijn voor mijn station.”

Vier dagen na het gesprek kwam naar buiten dat Frank moest stoppen met het ochtendprogramma. Hij mocht officieel nog door tot eind januari, maar daarvoor bedankte hij. Waarom Frank abrupt uit de ochtend is gehaald, is nog steeds onduidelijk. “Ik heb wel een bron die zegt dat John de Mol vond dat de onderhandelingen te moeizaam verliepen over het nieuwe contract”, zegt Arjan Snijders in de radiopodcast.

Of en wanneer Frank terugkeert op 538, is niet bekend.

Foto: Radio 538 | William Rutten

NOC*NSF stopt met Radio 538 als radiopartner en kiest Qmusic

Qmusic is de nieuwe radiopartner van NOC*NSF. Radio 538 vervulde sinds 2000 deze rol, maar nu neemt de concurrent het stokje over. Q zal tijdens de Olympische Spelen verslag doen van de sportprestaties van TeamNL. Daarnaast wil de radiozender de sport in de brede zin omarmen. Eerder nam Qmusic al het mediapartnerschap bij het festival Tomorrowland over van Radio 538.

“We kijken ernaar uit om de Olympische fakkel over te nemen als dé radiopartner van NOC*NSF”, zegt Robert Bernink, algemeen directeur van Qmusic. “Het DNA van Qmusic en NOC*NSF sluit op elkaar aan. We hebben als gezamenlijk uitgangspunt om mensen te verbinden en te inspireren.”

Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF over de keuze voor Q: “Voor ons is Qmusic een belangrijk platform om TeamNL onder de aandacht te brengen bij de fans. Zeker nu er geen Nederlandse fans bij de Winterspelen in Peking aanwezig mogen zijn. Dat de Qmusic-dj’s tijdens de verschillende shows aandacht besteden aan de sportprestaties van onze TeamNL sporters, is een enorme meerwaarde.”

Peking

Over een aantal weken zal Qmusic in verschillende shows verslag doen van de Olympische Spelen in Peking. Daarnaast gaat de radiozender door het jaar heen content maken met de sporters van TeamNL. Exacte plannen worden in een later stadium bekendgemaakt.

Moederbedrijf DPG Media is sinds 2018 partner van NOC*NSF, met het AD als belangrijkste partner van de sport en TeamNL.

Foto: Qmusic

Henk Blok even terug op de radio, bij Radio 10

Henk Blok is vandaag en morgen weer te horen als nieuwslezer op de radio. Hij vervangt Evelien de Bruijn in de ochtendshow met Gerard Ekdom op Radio 10. Evelien heeft een paar dagen vrij.

De nieuwslezer verliet Radio Veronica onlangs, na krap een jaar. Hij las het nieuws in de middag op de zender van Talpa Network. Toen de programmering wijzigde, ging Henk niet mee. “De opzet van de nieuwe show met meer focus op muziek blijkt na diverse gesprekken niet genoeg ruimte te bieden voor zijn gewenste rol als nieuwsman”, aldus een woordvoerder eerder.

Nu duikt Henk Blok dus op bij een andere zender van Talpa Network. Bij z’n vertrek werd al aangekondigd dat dit zou kunnen. “Op dit moment worden er gesprekken met Henk gevoerd, om te kijken naar een andere plek binnen de radiozenders van Talpa Network.”

Evers

Henk Blok was sinds 2003 de vaste nieuwslezer van ‘Evers Staat Op’ op Radio 538 en kreeg in 2015 de RadioFreak Award voor Beste Nieuwslezer. Sinds 2019 zat hij ook bij de ochtendshow van Frank Dane, waarna hij na een korte pauze overstapte naar Radio Veronica.

BNR Nieuwsradio start met nieuwe nieuwspodcast

Mark Beekhuis en Talitha Muusse

BNR Nieuwsradio maakt sinds gisteren een nieuwe, bijna-dagelijkse nieuwspodcast. Elke maandag tot en met donderdag om 18:30 uur verschijnt er een nieuwe aflevering van ‘De Nieuwsdag’. De presentatie is in handen van Mark Beekhuis en Talitha Muusse.

Met de komst van ‘De Nieuwsdag’ is BNR gestopt met ‘Newsroom’. Vier jaar lang maakte Mark Beekhuis deze podcast onder de vlag van BNR Nieuwsradio en Het Financieel Dagblad. Het was destijds één van de eerste dagelijkse nieuwspodcasts van Nederland.

Nieuws van de dag

Waar in ‘Newsroom’ werd ingezoomd op verhalen uit het FD, is ‘De Nieuwsdag’ een overzicht van het nieuws van de dag, waarbij de focus ligt op analyse en observatie. Talitha Muusse, die eerder de talkshow ‘Op1’ presenteerde, gaat voor de podcast aan de slag bij BNR.

Hoofdredacteur Mireille van Ark: “We zijn blij met de komst van Talitha naar BNR. Ze brengt een frisse, eigen kijk op het nieuws mee. Ze staat voor een nieuwe generatie professionals die op een constructieve en originele manier tegen de huidige maatschappij aankijkt en geen taboe onbenoemd laat. Bovendien is ze behalve opiniemaker vooral ook ondernemer, en dat is natuurlijk een goede match met BNR.”

De Nieuwsdag is te beluisteren via de eigen kanalen van BNR en apps als Spotify en Apple Podcasts.

Foto: Erik Borst / BNR /Nieuwsradio

NVWA haalt kruidenmix Shambala van Giel Beelen van de markt

Nadat Giel Beelen eerder onder vuur kwam te liggen door tv-programma Radar over zijn kruidenmix Shambala, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het middel uit de markt gehaald. De NVWA waarschuwt consumenten het kruidenpreparaat Shambala niet te gebruiken. De kruidenpreparaten bevatten ingrediënten die een risico vormen voor de volksgezondheid, aldus de toezichthouder.

Giel verkocht online met zijn compagnon Jesse van der Velde het kruidenmiddel Shambala. Voor een flesje betaalde je veertig euro. In het kruidenmiddel zijn twee planten verwerkt, te weten Caapi en bobinsana. Eerder liet Giel weten dat het een onschuldig middel is, maar farmacologen stelden dat een deel te vergelijken is met een antidepressivum.

Onderzoek NVWA

De NVWA heeft onderzoek laten verrichten naar Shambala en een soortgelijk kruidenpreparaat met vergelijkbare ingrediënten, genaamd OPEN UP. Aanleiding vormde een melding van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) over Shambala. Ook de media-aandacht bleef niet onopgemerkt. Het RIVM heeft op basis van de analyses een risicobeoordeling gemaakt.

Shambala en OPEN UP bevatten harmine, harmaline en tetrahydroharmine. De NVWA laat weten dat bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming kunnen optreden. Bij eenmalig gebruik, in dosering zoals vermeld op de verpakking, kunnen schadelijke effecten optreden op het centrale zenuwstelsel.

De NVWA adviseert consumenten om Shambala en OPEN UP niet te kopen en, als zij het al in huis hebben, niet te gebruiken.

Foto: Annemieke van der Togt | BNNVARA

3FM updatet audiovormgeving: “Meer energie en sfeer”

NPO 3FM heeft nieuwe audiovormgeving in gebruik genomen. Zo is onder meer de uuropener, de zogenoemde Top Of The Hour (TOTH), vernieuwd. Deze TOTH heeft ook spreektijd, waardoor je na het nieuws en de commercials direct de radio-dj hoort. “De nieuwe uuropener straalt meer energie en sfeer uit”, aldus 3FM in een reactie.

Ook de vormgeving van de 3FM Megahit is geüpdatet. “Het win-bedje en ook de uursluiter zijn vernieuwd”, aldus de zender. De uuropener, -sluiter en de Megahit-vormgeving zijn geproduceerd in samenwerking met Top Format.

Beluister de nieuwe vormgeving:

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM

Commissariaat tikt lokale omroep Unity.NU op de vingers

Unity.NU, de lokale omroep van Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude, voldoet bij lange na niet aan de ICE-norm. Dat stelt het Commissariaat voor de Media (CvdM), die de omroep een officiële waarschuwing heeft gegeven. Opmerkelijk is dat Stichting Haagse Media het commissariaat vroeg op te treden. Die stichting was de eigenaar van Sleutelstad in de tijd dat de zender nog commercieel was. Tegenwoordig is Sleutelstad FM de lokale omroep van Leiden.

ICE staat voor de norm die voorschrijft dat een lokale omroep voor ten minste vijftig procent van informatieve, culturele en educatieve aard moet zijn. Het Commissariaat zegt te erkennen dat het voor lokale omroepen vaak lastig is om aan de ICE-norm te voldoen, vanwege gebrek aan capaciteit of financiële middelen. “Zeker daar waar het gaat om programma-aanbod op radiokanalen”, aldus het commissariaat.

Stappen nemen

Holland Centraal en RTV Leiderdorp, de stichtingen achter Unity.NU, hebben volgens het commissariaat aangegeven stappen te nemen om het lokale media-aanbod te vergroten. Dit voorjaar moeten zij aan het Commissariaat laten weten welke aanpassingen zij hebben gedaan en in hoeverre zij daarmee aan de ICE-norm voldoen.

Foto: PxHere

Michiel Veenstra kritisch op Gouden RadioRing, organisatie past stemlijst aan

Michiel Veenstra

Michiel Veenstra heeft zich kritisch uitgelaten over de nominaties van de Gouden RadioRing, een van de belangrijkste radioprijzen van het jaar. In het reglement dat vanochtend gepubliceerd werd, stond dat een programma uitgezonden moet worden via minstens één analoog distributiekanaal (FM of open kabel), wil het genomineerd worden. Die regel is geschrapt, maar het steekt Michiel ook dat in eerste instantie geen enkel programma of dj van KINK genomineerd was.

Een radioprogramma krijgt alleen een plek in de nominatielijst, als het genoteerd staat in de top 200 van best beluisterde programma’s van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO). “In onze eerste berichtgeving stond er geen programma van KINK opgenomen in de stemlijst, dit had wel het geval moeten zijn”, zegt een woordvoerder van AVROTROS, de organisator van het Radiogala.

Er staan nu twee programma’s van KINK in de top 200-lijst: ‘Vitamine K’ en ‘Kink Workflow’. “Na de terechte kritiek en opmerking is dit direct aangepast en toegevoegd aan de stemlijst”, aldus AVROTROS.

Buitenspel zetten

Michiel is niet te spreken over de gang van zaken. “Kijk, ik snap dat er regels moeten zijn en dat je niet iedereen met een babyfoon op de lijst wil. Maar dit voelt als moedwillig buitensluiten van de zender die vorig jaar met drie nominaties op het podium stond en 2% marktaandeel in 20-49 pakt”, zegt hij de programmadirecteur van KINK.

KINK, dat graag een FM-frequentie wil, zegt nu de dupe te zijn van het feit dat het juist geen FM-frequentie heeft. “De commerciële en publieke zenders hebben de plicht, onder meer op basis van hun FM-frequentie, om DAB+ te promoten. Maar ze kiezen ervoor de concurrentie op DAB+ op deze kinderachtige wijze buitenspel te zetten”, aldus Michiel.

Michiel bevestigt dat hij uit de jury van de Marconi Awards is gestapt, die op hetzelfde moment als de radioringen uitgereikt worden.

Foto: Nathan Reinds

Marieke Elsinga test positief op corona

Marieke Elsinga is positief getest op het coronavirus. Vanmorgen na de ochtendshow heeft ze een PCR-test laten doen en de uitslag daarvan was positief.

Via Instagram laat de Qmusic-dj weten een beetje schor te zijn en een rasperig gevoel in de keel te hebben. Daarom deed ze vanmorgen een zelftest en die was negatief, daarop is ze wel naar de studio gegaan. Vervolgens heeft ze hierna een PCR laten doen.

Morgen is ze wel op de radio te horen, want ze zal vanuit huis de uitzending maken. Ook de nieuwslezer van de Qmusic ochtendshow, Anne-Marie Rozing, testte na haar vakantie positief op het virus. Vandaag bracht Domien Verschuuren ook naar buiten positief getest te zijn op corona.

Foto: Qmusic

Domien Verschuuren mist Top 40 Awards door coronabesmetting

Domien Verschuuren bij de Top 40 Awards

Domien Verschuuren mist de ‘Top 40 Awards’, omdat hij positief getest is op het coronavirus. De dj zou vandaag terugkeren van vakantie en na zijn radioprogramma de presentatie van de awardshow verzorgen. Joost Swinkels zal hem vanavond vervangen.

Domien is net terug van een vakantie in het buitenland en laat op Instagram weten dat hij 48 uur geleden, voor hij naar huis ging, nog een negatieve PCR-test had. Vanochtend testte hij echter positief en nu zit de dj in quarantaine. “Met mij gaat het verder okay! Behalve dat ik enorm baal”, laat Domien weten op Instagram.

In het voorjaar 2020 presenteerde Domien de middagshow van Qmusic een tijdje vanuit huis nadat hij besmet was met het coronavirus. Na die besmetting verloor hij lange tijd zijn reukvermogen.

Top 40 Awards

De ‘Top 40 Awards’ worden vanavond uitgereikt met een grote liveshow vanuit Studio 21. De show is online te bekijken en er zijn optredens van Suzan & Freek, Chef’Special, Maan, Kris Kross Amsterdam en Meau. Er is vanwege de coronamaatregelen helaas geen publiek bij aanwezig.

Tijdens de show worden awards uitgereikt voor de Beste Artiest, Beste Nieuwkomer en Grootste Hit met zowel een prijs voor Nederlandse artiesten als een internationale prijs. Daarnaast zijn er awards voor de Beste Nederlandse Alarmschijf en de Beste Live Act.

Foto: Qmusic

Frank Dane: ‘Het is een verdrietige ochtend’

Frank Dane

Voor het eerste sinds het bekend werd dat Radio 538 zou stoppen met de ochtendshow van Frank Dane, heeft de dj van zich laten horen. Op Instagram heeft Frank een foto gedeeld van zichzelf in de studio van 538, waarbij hij de ochtend dat hij zou terugkeren van vakantie ‘een verdrietige ochtend noemt’.

“Vandaag voor het eerst geen wekker. Maar toch om 6 uur wakker”, schrijft hij onder de foto. “Het is een verdrietige ochtend. Mis heel veel, maar vooral het geweldige team om mij heen. Jelte, Jelmer, Roelof, PJ, Eke, Vincent. ❤️”

Radio 538 besloot in december te stoppen met de ochtendshow van Frank Dane en Wietze de Jager en Klaas van Eerden op die plek te zetten. Het plan van het management was dat die wijziging per februari in zou gaan, maar Frank Dane koos ervoor per direct te stoppen. Wietze en Klaas moesten daardoor halsoverkop eerder beginnen en de toekomst van Frank bij 538 is sindsdien onduidelijk.

Foto: William Rutten

Hoe is het met Kasper Kooij? “Ik mis de urgentie bij Radio 2”

In ‘Hoe is het met?’ interviewen we dj’s, nieuwslezers en beleidsmakers die niet meer op de landelijke radio te horen zijn, maar dat voorheen wel waren.

Kasper Kooij was jarenlang in het weekend te horen op NPO Radio 2. In 2012 en 2013 presenteerde hij bovendien de Top 2000. Ook viel Kasper diverse keren in op NPO Radio 1, was hij in de jaren daarvoor te horen op BNR Nieuwsradio en werkte hij als verslaggever voor de NOS en eerder bij Omroep Flevoland. In mei 2014 vertrok Kasper bij Radio 2, om radio te gaan maken voor Dolfijn FM op Curaçao.

Wat doe je nu?
“Eind 2017 begon ik samen met mijn vrouw iets wat eigenlijk een grapje was. We hadden een bijzondere tijd achter de rug, waarin we een flinke schuld hadden afgelost en een mooi vermogen hadden opgebouwd. Nergens kon je iets leuks lezen over hoe je slim met geld om kon gaan. Dus maakte ik de grap dat we een website moesten beginnen met de naam PorteRenee.nl. Mijn vrouw heet Renée, voor alle duidelijkheid. Dat grapje werd een serieus bedrijf, met personeel. Daar ben ik nu druk mee.”

In 2012 en 2013 was je een van de presentatoren van de Top 2000. Hoe kijk je terug op die jaren?
“Dat was een bijzonder moment. Het was het moment dat ik besefte dat als je echt wat wilt, je het ook kunt krijgen. Ik droomde al jaren levendig van de Top 2000. Daarvoor had ik geen enkele editie gemist, hield ik van de sfeer en droomde ik vurig om tussen Kerst en de jaarwisseling de lijst zelf te presenteren. Dat is dus gelukt voor een jongetje dat ooit stotterde en op het speciaal onderwijs zat.”

Je presenteerde op Radio 2 tussen 2011 en 2014. De zender is intussen behoorlijk veranderd. Wat vind je als voormalig Radio 2-dj nu van de zender?
“Ik luister weinig meer, maar als ik wat hoor, dan mis ik urgentie. Radio 2 was altijd de zender met niet alleen muziek, maar waar je ook wat meekrijgt. Eigenlijk ook waarom er een publieke omroep is, denk ik. Ik mis die inhoud wel. Het luistert allemaal lekker weg, maar ik weet niet precies wat Radio 2 nu precies onderscheidt van een commerciële zender.”

“Ik weet niet precies wat Radio 2 nu onderscheidt van een commerciële zender”

Naar welke (landelijke) radiostations luister je nu dan graag?
“Ik mag dan wel een tijdje weg zijn bij de radio, maar een gewone luisteraar zal ik nooit meer worden. Als ex-radiomaker hoor je altijd wat goed gaat en niet. Daarom luister ik nu naar Spaanse radio, zo leer ik die taal een beetje en vind ik er minder van. In de auto zap ik tussen BNR Nieuwsradio en SLAM.”

Is er een kans dat we je weer op de landelijke radio gaan horen?
“Nou, ergens moet het nog kriebelen. Ik lees namelijk elke dag RadioFreak. Maar ik ben zo blij met wat ik nu doe: ik ben eigen baas, ik hoef geen verantwoording af te leggen. Als ik ooit iets bij de radio ga doen, dan moet het wel iets heel bijzonders zijn. Al is het ook omdat ik de keerzijde ken. Het ons-kent-ons-sfeertje in de omroeppolitiek heb ik zeker niet gemist.”

Wie is er in december 2022 marktleider?
“Het maakt niet zoveel uit, in deze markt concurreer je niet echt. De meeste zenders doen namelijk hetzelfde, maar misschien net even anders. Qmusic doet het wel ontzettend knap. Van die zender kan je trouwens ook een hoop leren, bijvoorbeeld hoe zij content rondrompen op sociale media.”

Foto: Radio 2

Michiel Veenstra genomineerd voor Pop Media Prijs

Michiel Veenstra

De jury van de Pop Media Prijs 2021 heeft Michiel Veenstra genomineerd. De prijs wordt op vrijdag 21 januari voor de 28e keer uitgereikt tijdens de digitale editie van ESNS 2022 (Eurosonic Noorderslag) in Groningen. Het publiek heeft mee kunnen stemmen voor de nominaties.

Volgens de jury zegde Michiel Veenstra (45) zijn ‘comfortabele bestaan binnen de NPO vaarwel om een nieuw avontuur aan te gaan.’ Hij blies KINK nieuw leven in. ‘Niet alleen als dj, maar ook als strateeg achter de alternatieve zender gooit hij al zijn enthousiasme in de strijd.’

Naast de dj zijn ook muziekblad OOR en Timo Pisart van VPRO 3VOOR12 genomineerd. Met de prijs is een geldbedrag van 3000 euro gemoeid. Eerdere winnaars waren onder andere Rob Stenders en Roosmarijn Reijmer.

Oeuvre

De Pop Media Prijs wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van een maker waarbij in het bijzonder wordt gelet op teksten en audiovisuele uitingen over aan popmuziek gerelateerde zaken die het afgelopen jaar de meeste indruk hebben gemaakt. ‘Kandidaten zijn individuen, initiatieven of projecten, vanuit alle geledingen van de media: pers, boeken, radio, tv, online media, documentaires, film of fotografie’, aldus de organisatie.

In de jury zitten dit jaar Gijsbert Kamer (popjournalist de Volkskrant, juryvoorzitter), Wilbert Mutsaers (Spotify Benelux), Atze de Vrieze (VPRO 3voor12), Matthijs van Duijvenbode (muzikant en artiest-manager) en Yolanda Ulger (Wildling Marketing & PR).

Foto: Nathan Reinds

Nog geen definitieve vervanging voor weekendprogramma’s Wietze op 538

Wietze de Jager

Het is nog niet bekend wie de weekendprogramma’s van Wietze de Jager op Radio 538 gaat overnemen. Sinds half november presenteerde de dj samen met Klaas van der Eerden op vrijdag van 18:00 tot 21:00 uur en op zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur ‘Weekend Wietze’. Nu zij sinds maandag de ochtendshow voor hun rekening nemen, stoppen ze met deze programma’s, maar er is nog geen opvolging.

Radio 538 laat weten dat er nog geen wijzigingen in de programmering zijn die ze kunnen communiceren. Vanavond vallen Barend van Deelen en Iris Enthoven in en morgen is Niek van der Bruggen te horen, maar dit is niet de definitieve invulling van het tijdslot.

De nieuwe invulling is hoogstwaarschijnlijk niet rond, omdat Wietze en Klaas een maand eerder met de ochtendshow zijn begonnen dan het management voor ogen had. Dit kwam omdat Frank Dane niet door wilde gaan met de ochtendshow toen bekend werd dat hij moest stoppen. Het is ook niet duidelijk of Frank Dane nog terugkeert op Radio 538.

Foto: Radio 538

Mark van der Molen op vrijdag solo op 3FM

Mark van der Molen

Mark van der Molen gaat de lunchshow van NPO 3FM op vrijdag alleen presenteren. Op zaterdag en zondag zal Mark, zoals aangekondigd, samen met Rámon Verkoeijen te horen zijn tussen 12:00 en 14:00 uur.

Een maand geleden werd de nieuwe programmering bekend gemaakt, waarin vermeld werd dat Mark en Rámon op vrijdag, zaterdag en zondag te horen zijn. Dat blijkt sindsdien aangepast. De dj’s presenteren op vrijdag ieder hun eigen soloprogramma: Mark is te horen tussen 12:00 en 14:00 uur en Rámon maakt tussen 22:00 en 0:00 ‘De Boem Boem Discoshow’.

De nieuwe programmering van 3FM gaat aankomende maandag van start. Rob Janssen en Wijnand Speelman zijn voortaan iedere werkdag om 19:00 uur te horen. ‘De Mega Top 30’ verhuist naar vrijdagmiddag en in het weekend is de helft van de programmering gewijzigd. Thomas Hekker en Stijn van Vliet zijn nieuw op 3FM.

Foto: NPO 3FM | Tom van Huisstede

SterrenNL Radio breidt programmering weer wat uit

NPO Sterren NL Radio gaat vanaf maandag de programmering weer uitbreiden. Begin 2020 werd een flink aantal programma’s geschrapt, maar nu komt er weer wat terug. Zo is er straks weer een ochtendshow. Chantal Hutten gaat wat eerder opstaan en presenteert iedere werkdag tussen 07:00 – 09:00 uur het ochtendprogramma.

‘De Gouden Uren’ keert 10 januari weer terug op de zender. Corné Klijn presenteert het programma iedere werkdag tussen 09:00 en 12:00 uur.

Emilie Sleven maakt haar comeback bij de radiozender. Ze krijgt een dagelijks programma tussen 12:00 en 15:00 uur en gaat het spel ‘Vijftig Pop of een Envelop’ nieuw leven inblazen. Emilie Sleven: “Het is een legendarisch item en ik ben vereerd dat ik Vijftig Pop of een Envelop terug mag brengen op de radio. Hopelijk kan ik veel mooie prijzen uitdelen aan de luisteraars van NPO Sterren NL Radio.”

Van maandag tot en met donderdag blijft Jan Paparazzi te horen in de middag (15:00 – 18:00 uur) met de ‘Jan Paparazzi Show’. Op vrijdagmiddag neemt Perry Kramps plaats op dat tijdstip achter de microfoon.

Vlaggenschip

Het vlaggenschip van NPO Sterren NL Radio, de ‘Sterren NL Top 25’, verhuist naar zaterdag 16:00 – 18:00 uur. De ‘Sterren NL Top 25’ is een wekelijkse lijst met de populairste Nederlandstalige nummers van dit moment, gepresenteerd door Corné Klijn. De lijst wordt samengesteld op basis van airplay, streaming data van Spotify en plays op YouTube.

Eindredacteur Joost Strootman van Sterren NL Radio over de nieuwe programmering: “Met onder andere de terugkeer van Vijftig Pop of een Envelop, de comeback van de Gouden Uren, de nieuwe ochtendshow van Chantal Hutten en bestaande successen zoals het programma van Jan Paparazzi zullen we onze luisteraars nog beter bedienen.”

Sterren NL Radio is te beluisteren via DAB+ en online.

Barend van Deelen: “Radio 538 moet zich herpositioneren”

Radio 538 moet zich herpositioneren. Dat zegt Barend van Deelen in de podcast ‘De Broadcast’. “Qmusic stond drie jaar geleden op ongeveer hetzelfde percentage marktaandeel als wij nu. Zij hebben op dit moment de boel voor elkaar. Wij hebben als 538 de juiste ingrediënten, maar laten we dan ook de juiste taart bakken. Ik wil niet de wijsgeer zijn hoe het moet, maar ik heb wel een idee hoe 538 moet klinken.”

Barend noemt Frank Dane ‘het grootste talent van de Nederlandse etherband’. “Die gaat het gewoon doen uiteindelijk”, aldus Barend in de podcast, die overigens opgenomen werd voordat naar buiten kwam dat Frank per direct stopte met de ochtendshow.

Ook op het gebied van podcasts kan 538 zich ontwikkelen, stelt Barend. “538 moet wel een audiomerk gaan worden. We leveren helemaal geen podcasts. Als audiomerk kunnen we echt nog wel een paar stappen maken.”

Corona

Volgens Barend heeft corona 538 ook niet veel goeds gedaan. “Er was een nieuw team, Evers was weg, dus de fundering was weg, en toen kwam er corona. Je moet niet vergeten wat er dan gebeurt met een radiostation: we kwamen twee jaar niet meer bij elkaar.”

Barend is sinds eind vorig jaar dagelijks tussen 10:00 en 12:00 uur te horen. “Ik wil heel strakke radio maken, maar geen feitjesradio”, vertelt de jock. Hij wil een programma maken zoals Gerard Ekdom dat vroeger deed op 3FM. “‘Arbeidsvitaminen’ in de 2006-2010-tijd, dat was het beste negen-twaalf programma ooit.”

Foto: Radio 538

Presentatie kabinet Rutte IV maandag op NPO Radio 1

NOS

De NOS doet maandag verslag van de beëdiging en presentatie van het nieuwe kabinet op NPO Radio 1. De beëdiging van het kabinet Rutte IV, ten overstaan van Koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde, begint om 11:00 uur. Er wordt in de lopende programmering verslag van dit officiële moment gedaan.

’s Avonds zal in een speciale uitzending dieper in worden gegaan op de nieuwe ministers en staatssecretarissen en op de plannen van het kabinet. Het programma duurt van 20:30 tot 23:00 uur en wordt gepresenteerd door Lara Rense en Xander van der Wulp. De ministers worden geïnterviewd door de Haagse verslaggevers Lars Geerts en Jorn Jonker.

Door de extra uitzending vervallen de programma’s ‘Haagse Lobby’ en ‘Langs de Lijn En Omstreken’ maandag.

Foto: NOS | Stefan Heijdendael

Jurjen Gofers terug op Radio 538

Jurjen Gofers

Na Lindo Duvall en Niek van der Bruggen is er opnieuw een oudgediende terug bij Radio 538: Jurjen Gofers. Hij is elke zondagavond van 22:00 tot 0:00 uur te horen.

Al sinds de nieuwe programmering van 538 half november van start ging, is Jurjen op zondagavond te horen. In de programmering stond Igmar Felicia op die plek, maar hij is nooit op zondag te horen geweest. Jurjen blijft in ieder geval tot en met april de zondagavond voor zijn rekening nemen.

Jurjen Gofers begon in 1998 bij Radio 538 en vertrek daar in 2006. Hij werkte vervolgens voor Caz! en Slam!FM. Na een korte pauze ging hij in 2011 aan de slag bij Radio Veronica, waar hij bijna tien jaar werkte. Bij de reorganisatie in de zomer van 2020 vertrok hij bij Veronica en sindsdien was hij niet meer te horen op de landelijke radio.

Dit bericht is bijgewerkt op donderdag 6 januari 2021 om 16:00 uur na een reactie van Talpa Network.

Foto: Radio Veronica

Nieuwslezer Henk Blok vertrekt na een jaar alweer bij Radio Veronica

Na krap een jaar bij Radio Veronica vertrekt Henk Blok alweer bij het station. De nieuwslezer heeft besloten niet mee te gaan naar de nieuwe middagshow, bevestigt een woordvoerder van de zender. “De opzet van de nieuwe show met meer focus op muziek blijkt na diverse gesprekken niet genoeg ruimte te bieden voor zijn gewenste rol als nieuwsman.”

Talpa Network, het moederbedrijf van Radio Veronica, zegt het vertrek van Henk te betreuren. “Op dit moment worden er gesprekken met Henk gevoerd, om te kijken naar een andere plek binnen de radiozenders van Talpa Network. We wensen Henk alle goeds en houden contact met elkaar.”

Henk was sinds januari vorig jaar te horen als nieuwslezer in het middagprogramma van Radio Veronica. Henk is vooral bekend als nieuwslezer van Radio 538; zo las hij jarenlang het nieuws in de ochtendshow van Edwin Evers. Henk werd afgelopen jaar nog genomineerd voor de RadioFreak Award voor Beste Nieuwslezer.

Vacature: Paradise FM zoekt programmamaker fulltime (m/v) [advertorial]

(Dit is een vacature van Paradise FM. De redactie van RadioFreak.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Paradise FM is het volwassen Nederlandstalige radiostation van Curacao. Met nieuws, entertainment en muziek als belangrijkste peilers doen we ons best om elke dag relevant te zijn voor zoveel mogelijk luisteraars. De afgelopen periode is Paradise FM gegroeid in bereik, en het eind is nog niet in zicht. Naast Paradise FM valt ook jongerenstation HitRadio 915 onder hetzelfde radiobedrijf. Ter versterking van ons team zijn wij voor Paradise FM op zoek naar een nieuwe programmamaker (m/v).

We bieden je een plek in een compact, relatief jong (25-40jr) team, binnen een station metveen duidelijke koers, waar je de ondersteuning krijgt om te groeien en waar je de ruimte krijgt voor eigen initiatief en ontwikkeling. Je focus zal liggen op nieuwsredactie en – presentatie, maar binnen Paradise FM doet iedereen eigenlijk alles wat nodig is om samen de zender mooier en beter te maken. Denk daarbij naast je vaste taken aan het verzinnen en uitwerken van acties, meehelpen bij events en ondersteunen van social media.

We zoeken een enthousiaste betrouwbare doorzetter, die het leuk vindt om in een gemotiveerd team de schouders eronder te zetten. Je hebt journalistieke werkervaring, je hebt presentatie-ervaring en kennis van het eiland is een pré. Daarnaast heb je een goede taalbeheersing (NL, ENG, en eventueel Papiaments), ervaring met nieuwsschrijven, en je bent naast een nieuwstijger een radiodier dat zich thuisvoelt in het positieve middle-of-theroad (muziek-)format van Paradise FM. Kennis van radiosoftware zoals Aeron en Audition, en video-editing software zoals Premiere is een pré.

Kom je uit Nederland, dan is op Curacao komen wonen een must: een leven tussen de palmbomen en je weekenden doorbrengen met vrienden op het strand zijn dan onvermijdelijke randzaken.

Je taken zijn onder andere:
– Het voorbereiden en presenteren van een dagelijks radioprogramma, waarbij de
nadruk ligt op een goede sfeer, nieuws, interviews en muziek
– Het schrijven van nieuws voor radio en online
– Het bijhouden van de online kanalen van Paradise FM
– Het ondersteunen van redactionele activiteiten en het brainstormen over mooie
stationsacties
– Alles wat verder hoort bij de leukste job ter wereld: een radiobaan op een tropisch
eiland

De exacte begindatum van de functie wordt in overleg bepaald, maar is nog dit jaar (2022). De functie is voor minstens een jaar. Het salaris is marktconform. Geïnteresseerden kunnen hun sollicitaitebrief, CV en stemdemo sturen naar werkentussendepalmbomen@paradisefm.cw. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Nieuwe avondprogrammering op Radio 4

NPO Radio 4 heeft sinds gisteravond een gewijzigde avondprogrammering. ‘Opium’ is van de late avond naar de vroege avond verschoven en is voortaan op werkdagen van 19:00 tot 20:00 uur te horen. Annemieke Bosman en Andrea van Pol presenteren het programma afwisselend; Jan Mom is vanwege zijn pensioen gestopt.

Beitske de Jong en Wouter Pleijsier presenteren om de beurt het ‘Avondconcert’ tussen 20:00 en 22:30 uur. ‘Passaggio’ met Lex Bohlmeijer is verhuisd naar de late avond en is voortaan tot middernacht te horen op het oude tijdstip van ‘Opium’.

Naast de wijzigingen zijn er bij een aantal programma’s wisselingen van presentator geweest. Zo presenteert Selma van Dijk tegenwoordig ‘Het Zondagmiddagconcert’ en het presentatieteam van het nachtprogramma ‘Voor de dag’ bestaat voortaan uit Amy Muller, Pieter van Nes en Jan van Poppel. Thomas van Vliet is gestopt met het programma.

Foto: NPO Radio 4

Dennis Hoebee terug bij Radio Veronica

Dennis Hoebee

Dennis Hoebee keert terug op Radio Veronica. Hij zal in het weekend van 12:00 tot 14:00 uur te horen zijn. Dennis moest in de zomer van 2020 weg bij het radiostation vanwege een reorganisatie bij Talpa Network.

Naast Dennis is vanaf volgende week Niels van der Veen te horen zijn op Veronica. Hij komt van 100% NL en is op werkdagen van 5:00 tot 6:00 uur te horen. Daarnaast presenteert hij op zaterdag van 8:00 tot 10:00 uur ‘Ook Hier Goeiemorgen’.

Ander uitzendtijdstip

In het weekend zijn verder Martijn Richters, Jannes Drop, Bram Molenaar en Jean-Paul Heck te horen. Diverse bestaande programma’s in het weekend hebben een ander uitzendtijdstip gekregen. Celine Huijsmans, die tot twee weken geleden de sidekick van Tim Klijn was in de middagshow, schuift voortaan aan bij Ronald Giphart.

Gisteren meldde RadioFreak al dat Willem Doreleijers en Jordi Mulderij voortaan doordeweeks de avondshow presenteren.

De complete weekendprogrammering ziet er voortaan als volgt uit:

Vrijdag:

16:00u – 19:00u Marisa in de Middag – Marisa Heutink
19:00u – 22:00u Soundz Live – Carsten van Dijk & Jean-Paul Heck
22:00u – 00:00u One Night Stenders – Rob Stenders & Fred Siebelink

Zaterdag:

00:00u – 02.00u Het Ministerie van Aangeschoten Zaken – Bram Molenaar
02:00u – 08:00u Oh wat een Nacht (non-stop)
08:00u – 10.00u Ook Hier Goeiemorgen – Niels van der Veen
10:00u – 12:00u Verschuuren’s Goud van Oud – Maurice Verschuuren
12:00u – 14:00u Dennis Hoebee
14:00u – 16:00u De Weekend Bonanza – Femke van der Veen
16:00u – 18:00u Phil Collins Zegt Sorry – Ronald Giphart & Celine Huijsmans
18:00u – 20:00u Ed Struijlaart
20:00u – 21:00u Platencast – Martijn Richters
21:00u – 00:00u De Top 1000 Allertijden Allertijden – Arjan Snijders

Zondag:

00:00u – 02:00u Jannes Drop
02:00u – 10:00u Oh wat een Nacht (non-stop)
10:00u – 12:00u Vera’s Vintage Vibes – Danny Vera
12:00u – 14:00u Dennis Hoebee
14:00u – 16:00u De Weekend Bonanza – Femke van der Veen
16:00u – 18:00u Phil Collins Zegt Sorry – Ronald Giphart & Celine Huijsmans
18:00u – 20:00u Ed Struijlaart
20:00u – 21:00u Platencast – Martijn Richters
21:00u – 00:00u Ik Vraag Dit Voor Een Vriend – Bas van Teylingen
00:00u – 02:00u Lisanne Bronkhorst
02:00u – 05:00u Oh wat een Nacht (non-stop)

Foto: Radio Veronica

Radio Veronica haalt naam ‘Ook Goeiemorgen!’ terug voor ochtendshow

Tim Klijn en het team van Ook Goeiemorgen

De ochtendshow die Tim Klijn vanaf volgende week op Radio Veronica gaat presenteren, gaat ‘Ook Goeiemorgen!’ heten. In 1962 gebruikte de zeezender Veronica deze naam voor het eerst en sindsdien wordt hij regelmatig van stal gehaald als titel voor de ochtendshow. De afgelopen maanden werd de titel gebruikt voor de non-stop uren ’s ochtends in het weekend.

‘Ook Goeiemorgen!’ gaat volgende week maandag van start en het programma zal tussen 6:00 en 9:00 uur te horen zijn. Tim Klijn maakt de ochtendshow samen met het team dat over is van Veronica Inside: Rick Romijn, Niels van Baarlen en nieuwslezeres Florentien van der Meulen. Dennis Ruyer begint voortaan een half uur eerder met ‘Ruyer’s Goud van Oud’.

De middagshow die Marisa Heutink op werkdagen van 16:00 tot 18:00 uur presenteert heet ‘Marisa in de Middag’. Ze zal het programma presenteren samen met Carsten van Dijk. Zendermanager Rob Stenders: “Met een groot muzikaal hart gaat zij een origineel smoel geven aan de middagshow, met meer muziek dan op andere stations rond de spitsuren. Daarnaast hoor je van 18.00 tot 19.00 uur de beste tracks uit de 70’s en 80’s op Veronica.”

Foto: Ben Houdijk

Jasper de Vries vader geworden

Jasper de Vries (44) is op oudjaarsdag vader geworden van een dochter. Dit laat de oud-dj en muziekredacteur van NPO Radio 2 via instagram weten. “Oud en nieuw zal voor ons nooit meer hetzelfde zijn”, schrijft Jasper.

Jasper werkt sinds vorig jaar op de muziekredactie van Radio 2, de zender waar hij eerder jarenlang verschillende radioprogramma’s presenteerde. De afgelopen jaren was Jasper vooral te horen op Radio Veronica, ook werkte hij als muziekredacteur bij Sublime.

Foto: Radio 10 | William Rutten

KINK actie voor zorgpersoneel haalt ruim 57.000 euro op

KINK-dj Tim op het Broek reikt een symbolische cheque uit aan Leon van den Toorn, voorzitter van de NVALT

De actie van KINK om geld in te zamelen voor het zorgpersoneel heeft 57.334,23 euro opgeleverd. Het geld wordt gebruikt om het personeel op alle longafdelingen en IC’s van de Nederlandse ziekenhuizen een pakket met verrassingen en verwennerijen te geven. Op die manier willen KINK en de NVALT, de Nederlandse Vereniging voor longartsen en longartsen in opleiding, alle verpleegkundigen die de afgelopen twee jaar betrokken zijn geweest bij de covidzorg het nieuwe jaar met een positief gevoel laten beginnen.

Het geld is ingezameld door luisteraars van KINK die dj Tim op het Broek sponsorden tijdens een marathonuitzending. In de week tussen Kerst en Oud en Nieuw presenteerde hij vijf dagen lang 18 uur per dag de KINK Album Top 1000 Met Zorg, van 06:00 uur ’s ochtends tot middernacht.

“Ik ben ongelooflijk trots op wat we met z’n allen bij elkaar hebben weten te krijgen”, aldus Tim. “Hopelijk weten de verpleegkundigen zich door heel Nederland gesteund in de gedachte dat we ze dankbaar zijn voor hun harde werk en tomeloze inzet in deze barre tijden.”

Renze Klamer valt in voor Humberto Tan op Radio 1

Renze Klamer presenteert deze maand het middagprogramma van Humberto Tan op NPO Radio 1. In totaal vier vrijdagen is de presentator te horen op de publieke zender, tussen 14:00 en 16:00 uur. “Omdat Humberto Tan geniet van een welverdiende vakantie, neem ik met veel plezier deze hele maand zijn vrijdagmiddagshow over”, aldus Renze.

Radio is geen onbekend terrein voor Renze: hij presenteerde langere tijd ‘De Nieuws BV’ op Radio 1 en viel vorig jaar tijdelijk in voor ‘Radio EenVandaag’, op werkdagen tussen 16:00 en 17:00 uur. In het verleden was Renze voor de EO te horen met ‘Dit is de Dag’ en ‘Langs de Lijn En Omstreken’, eveneens op Radio 1.

Foto: Tom Cornelissen

Sublime past programmering in ochtend en avond aan

Jaap Brienen en Francis Broekhuijsen

Sublime heeft vanaf vandaag een aantal wijzigingen in zijn programmering doorgevoerd. De ochtendshow begint voortaan een uur eerder: Jaap Brienen is tussen 6:00 en 10:00 uur te horen. Het avondprogramma ‘The Sublime Experience’ met Francis Broekhuijsen is voortaan op maandag tot en met donderdag tussen 21:00 en 0:00 uur te horen.

Door de wijzigingen zendt Sublime voortaan tussen 19:00 en 21:00 uur non-stop ‘Sublime Classics’ uit. Eerder werd al bekend dat Jan Paul Grootentraast voorlopig de middagshow overneemt van Angelique Houtveen.

Sublime blijft overdag non-stop uitzenden. Ook het weekend is grotendeels non-stop met in de avond themaprogramma’s van onder meer Candy Dulfer en Rob Manga.

Saskia Houttuin nieuwe NOS-correspondent in Afrika

Saskia Houttuin

Saskia Houttuin is vanaf 1 maart correspondent voor de NOS in Afrika. Ze werkt in eerste instantie vanuit Nairobi, Kenia, maar is van plan om over een jaar naar West-Afrika te verhuizen. Dit is volgens de NOS “een regio die veel in het nieuws is vanwege migratie, klimaatverandering en islamitische terreur”.

De afgelopen vier jaar was ze correspondent voor RTL Nieuws vanuit Kenia. Daar stopt ze mee, maar ze zal haar (freelance) werk voor de NOS wel combineren met andere opdrachtgevers zoals Trouw en de VPRO.

“Het is een ontzettend interessante regio. Rijk aan cultuur, maar ook aan conflict”, zegt Saskia over West-Afrika. “Toch hoop ik de komende jaren om ook meer verrassende invalshoeken te kunnen uitlichten. Bijvoorbeeld door te kijken naar hoe mensen zelf hun problemen aanpakken: Malinezen die bossen aanleggen om verwoestijning tegen te gaan, een Senegalese soapserie die voorlichting geeft over het coronavirus, of een hiphopartiest in Burkina Faso die de lokale jeugd probeert te deradicaliseren.”

Naast Saskia is ook Elles van Gelder NOS-correspondent op het Afrikaanse continent. Zij werkt vanuit Zuid-Afrika. Koert Lindijer die jarenlang verslag deed vanuit Kenia werkt niet meer voor de NOS.

Kimberley Dekker terug op Qmusic

Kimberley Dekker

Na een uitstapje van ruim een jaar naar NPO Radio 2 keert Kimberley Dekker terug naar de zender waar ze haar carrière begon: Qmusic. Ze is daar vanaf komend weekend op zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur. Ze neemt de plek in van Joep Roelofsen die gestopt is bij Q.

Kimberley begon in 2016 bij Qmusic, nadat ze in 2015 meedeed aan het Q-College. Ze presenteerde verschillende programma’s in het weekend, maar was ook een tijdje doordeweeks tussen 12:00 en 14:00 uur te horen. Begin 2020 stopte ze bij Q om in het najaar van dat jaar aan de slag te gaan bij Radio 2.

Tot Kerst presenteerde Kimberley ’s nachts tussen 0:00 en 2:00 uur ’t Wordt nu Laat’ voor WNL, maar die omroep is in de nieuwe nachtprogrammering van Radio 2 zijn zendtijd kwijt. Tijdens haar laatste uitzending zei ze: “Het enige wat ik wil zeggen: we spreken elkaar vast snel, tot dan.”

Foto: Qmusic

Marisa Heutink in de middag op Radio Veronica

Marisa Heutink

Radio Veronica start vandaag met een nieuwe middag- en avondprogrammering. Marisa Heutink presenteert voortaan de middagshow van 16:00 tot 18:00 uur. Ze volgt Tim Klijn op, die vanaf volgende week maandag de ochtendshow presenteert.

Ook de avondprogrammering van Veronica gaat op de schop, doordat Marisa naar de middag verhuist en Sander Schrik is gestopt met zijn avondprogramma. Willem Doreleijers is voortaan te horen op maandag tot en met donderdag tussen 18:00 en 21:00 uur. Hij was al regelmatig te horen als invaller op Veronica en presenteerde in het verleden op verschillende Brabantse radiostations. Jordi Mulderij, die in het weekend van Veronica te horen was, krijgt een programma van 21:00 tot 0:00 uur.

Wie Jordi opvolgt in het weekend is nog niet duidelijk. Volgende week zal de volledige nieuwe programmering van Veronica in gebruik worden genomen. Deze week presenteert Marisa een week de ochtendshow en Edwin Evers is tussen 14:00 en 16:00 uur te horen met ‘De Bonanza’.

Foto: Radio Veronica | Ben Houdijk

Mama Appelsap Top Honderdduizend vrijdag op 3FM

Timur Perlin

NPO 3FM zendt komende vrijdag van 12:00 tot 16:00 uur de ‘Mama Appelsap Top Honderdduizend’ uit. Het gaat overigens om een top 50, die wordt samengesteld door luisteraars van 3FM. Timur Perlin presenteert de lijst.

Al jarenlang gaat Timur op de radio op zoek naar platen waarin je een gekke tekst kunt horen, die anders is dan wat de artiest in kwestie zingt. Volgens 3FM heeft Timur er inmiddels al meer dan honderdduizend gedraaid, al leert een snelle rekensom dat dat niet kan kloppen en dat het er eerder een paar duizend zijn.

Luisteraars kunnen tot en met donderdag stemmen op hun favoriete Mama Appelsapjes.

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM

Zo klinkt Radio 1 met nieuwe stationvoices

Plopkappen NPO Radio 1

Het bekende stemgeluid van Hans Hogendoorn op NPO Radio 1 is niet meer te horen in allerhande vormgeving. Vanaf vandaag zijn Sander Guis en Wendy Duivenvoorde de nieuwe stationvoices van de nieuwszender. Daarmee zijn ze in de jingles, programma-openers en andere soorten van audiovormgeving te horen.

Dat klinkt als volgt:

Na bijna 50 jaar te horen te zijn geweest in de vormgeving van Radio 1, stopte Hans Hogendoorn met ingang van het nieuwe jaar als stationvoice. Ook de vrouwelijke stem van Radio 1, Eva Zeijlstra, is vervangen. Hans blijft wel de ‘stem’ van de opening van het programma ‘Met Het Oog op Morgen’.

Foto: RadioFreak.nl

Jan Paul Grootentraast vervangt overspannen Angelique Houtveen op Sublime

Jan Paul Grootentraast presenteert vanaf maandag de middagshow op Sublime. Hij gaat het middagprogramma tussen 16:00 en 19:00 uur maken. Dat tijdslot is eigenlijk in handen van Angelique Houtveen, maar zij is overspannen uitgevallen.

Jan Paul had van 2016 tot 2018 zijn eigen programma in de nacht van NPO Radio 2. In februari 2018 stopte hij met de show; hij vond het nachtprogramma moeilijk te combineren met zijn overige bezigheden. Later werd hij invaller bij Radio Veronica.

Angelique Houtveen

Angelique meldt in een bericht op Instagram dat ze ‘een pittig jaar’ achter de rug heeft: “Ik voelde deze klachten al langer, heb geprobeerd ermee aan de slag gegaan zonder werk te verzuimen maar dat werd steeds lastiger, ik herstelde niet. Dus na gesprekken met een coach en psycholoog er echt even uit, wat ook betekent: even geen radio maken.”

Foto: Hans-Peter van Velthoven

Ruim 2 miljoen mensen zien finaledag Top 2000 via NPO 1 Extra

Ruim twee miljoen mensen hebben gisteren naar de Top 2000 gekeken via NPO 1 Extra gekeken. Daarmee was het meteen de best bekeken dag van het radio-evenement van NPO Radio 2 van de afgelopen week. Gemiddeld keken er dagelijks 1,4 miljoen mensen. Een week eerder werd 3FM Serious Request op het kanaal uitgezonden. Toen keken er gemiddeld ruim 400.000 mensen dagelijks naar het kanaal, waar dat normaal rond de 300.000 ligt.

Vorige week schoten de kijkcijfers van het themakanaal van de NPO al omhoog bij de start van de Top 2000, dat live vanuit Beeld en Geluid in Hilversum werd uitgezonden. In het weekend keken er dagelijks zo’n 1,6 miljoen mensen. NPO 1 Extra zond 24 uur per dag de Top 2000 uit. Het themakanaal was bij vrijwel alle providers gratis te bekijken.

Ook het Nationaal Aftelmoment van de NOS was te zien vanuit Beeld en Geluid. Daar keken gemiddeld zo’n 3 miljoen mensen naar, met een piek van 4,3 miljoen mensen.

Top 2000 Afterparty

Vandaag en morgen is op NPO Radio 2 de Top 2000 Afterparty te beluisteren tussen 07:00 en 00:00 uur. Eddy Keur, Desiree van der Heiden, Frank van ’t Hof, Paul Rabbering, Martine ten Klooster, Evert Duipmans, Leo Blokhuis, Corné Klijn en One’sy Muller presenteren de uitzendingen.

Foto: NPO Radio 2/Ben Houdijk

Deze tien artikelen werden in 2021 het meest gelezen

2021 is bijna ten einde. Ook dit jaar berichtte RadioFreak.nl over tal van gebeurtenissen in het Nederlandse radiolandschap. Het plotselinge vertrek van Frank Dane uit de ochtend van Radio 538 werd massaal gelezen. Ook het artikel waarin te lezen viel dat Paul Rabbering dit jaar niet een van de vaste dj’s is van de Top 2000, werd vaak aangeklikt. Dit zijn de tien meest gelezen artikelen van dit jaar.

1. Paul Rabbering uit presentatieteam Top 2000

Voor het eerst in jaren is Paul Rabbering dit jaar niet een van de vaste presentatoren van de Top 2000. De afgelopen drie jaar was hij steevast van 22:00 uur tot middernacht te horen als presentator, maar Giel Beelen neemt het deze editie van hem over.

Doordat Gijs Staverman meerdere dagen uitviel wegens ziekte, is Paul deze Top 2000 uiteindelijk alsnog te horen.

2. Rob Stenders: De vakantie is een beetje onvrijwillig begonnen

Rob Stenders maakte eind februari zijn overstap naar Radio Veronica bekend. Drie dagen later was hij al voor het laatst te horen op NPO Radio 2. “De vakantie is begonnen. Een beetje onvrijwillig, want het ging inderdaad heel snel”, zei Rob.

3. Jinglezangeres Erica Yong (538, Veronica, 3FM) overleden

Erica Yong, artiestennaam van Erica van der Leuv, overleed in januari op 51-jarige leeftijd. Ze leed al geruime tijd aan een ongeneeslijke ziekte. De Yong zong de afgelopen decennia tal van jingles in, voor onder meer Veronica FM, Radio 538, 3FM en Qmusic. Op social media werd geschokt gereageerd op het overlijden.

4. 538: Frank Dane wilde bewust geen afscheidsshow

Het plotselinge stoppen van de ochtendshow van Frank Dane op Radio 538 kwam deze week voor velen als een verrassing. De jock heeft zijn laatste uitzending al gehad, aangezien hij momenteel met vakantie is. “Frank heeft er bewust voor gekozen om geen afscheidsshow te maken”, stelt 538 in een reactie. Het was eigenlijk de bedoeling dat de nieuwe ochtendshow vanaf 31 januari 2022 te horen zou zijn.

5. Caroline Brouwer: Deelname De Slimste Mens aan winnen award te danken

Ze vond het naar eigen zeggen ‘heel ongemakkelijk’ om telkens de Beste Sidekick van Nederland genoemd te worden. Maar Caroline Brouwer, sidekick bij Rob Stenders, zei in januari dat ze haar plekje bij het tv-programma De Slimste Mens wel te danken heeft aan het winnen van de prijs. “Ik geef RadioFreak alle credits voor mijn deelname aan De Slimste Mens. Want zonder die award had ik daar nooit gezeten”, aldus Caroline.

Rob Stenders en Caroline

6. Angelique Houtveen weg bij 3FM

Angelique Houtveen vertrekt bij NPO 3FM, zo meldden meerdere bronnen aan RadioFreak.nl begin dit jaar. De NPO wilde het nieuws in eerste instantie niet bevestigen. Later werd bekend dat Angelique de overstap maakt naar Sublime, waar ze sindsdien het middagprogramma presenteert.

7. Rob Stenders al begonnen als zendermanager van Radio Veronica

Rob Stenders begon in april al aan zijn werkzaamheden als zendermanager bij Radio Veronica. De jock werkte in eerste instantie parttime bij het station. Rob en zijn sidekick Caroline Brouwer waren vervolgens vanaf 28 juni op werkdagen tussen 14:00 en 16:00 uur te horen.

Rob Stenders

8. Hélène Hendriks co-host bij vrijdageditie Veronica Inside

De vrijdagochtendeditie van ‘Veronica Inside’ werd sinds augustus een tijd gepresenteerd door Jan-Joost van Gangelen en Hélène Hendriks. Eerder presenteerde Jan-Joost de ochtendshow van Veronica op de laatste dag van de week altijd samen met Rick Romijn en Niels van Baarlen. Rick was echter een aantal maanden afwezig wegens ziekte.

Hélène Hendriks

9. Cielke Sijben weg bij Radio 2 en AVROTROS

Cielke Sijben keerde niet terug in de nieuwe programmering van NPO Radio 2, die in oktober van start ging. Ze presenteerde samen met Paul Rabbering ‘De VrijZaZo Show’ op vrijdag, zaterdag en zondag. Maar dat programma stopte, waarna Paul alleen verder ging met een nieuwe show.

Cielke Sijben

10. Giel Beelen tijdelijk op vrijdagavond op Radio 2

Giel Beelen nam in maart de plek over van Rob Stenders op de vrijdagavond van NPO Radio 2. Hij zou in eerste instantie tijdelijk van 22:00 tot 00:00 uur te horen zijn, maar hij kreeg het tijdslot later definitief.

Foto: Qmusic, Ruud Baan | AVROTROS, Linda Stulic | NPO Radio 2, Videostill YouTube, William Rutten, KRO-NCRV, Ben Houdijk, Veronica Inside, Linda Stulic | KRO-NCRV, Annemieke van der Togt | BNNVARA

Edwin Evers week lang op Radio Veronica

Edwin Evers op Radio Veronica

Edwin Evers is tijdens de eerste week van het jaar te horen als hij invaller op Radio Veronica. Hij vervangt Rob Stenders er presenteert ’s middags tussen 14:00 en 16:00 uur ‘De Bonanza’, samen met Caroline Brouwer.

Het is niet de eerste keer dat Edwin te horen is op Radio Veronica. Afgelopen zomer viel hij al een tijdje in, toen Rob Stenders ziek thuiszat met corona.

Ochtendshow Radio Veronica

Volgende week begint Veronica overigens nog niet met de nieuwe programmering. Marisa Heutink is te horen als invaller in de ochtend tussen 7:00 en 9:00 uur.

Op 10 januari start de nieuwe programmering, waarbij Tim Klijn samen met Rick Romijn en Niels van Baarlen de ochtendshow presenteert. Wie de middagshow gaat doen heeft Radio Veronica nog niet gecommuniceerd, al gaat het gerucht dat Marisa die voor haar rekening gaat nemen.

Foto: Radio Veronica – Jorn Baars

Dit hoor je met Oud & Nieuw op de landelijke zenders

Oud & Nieuw

Jaarlijsten, jaarmixen en muziek om feest te vieren. Radiostations zenden met Oud & Nieuw zoals ieder jaar massaal speciale programma’s uit. Op bijna geen enkel radiostation is rond de jaarwisseling de reguliere programmering te horen. Daarom hebben we traditiegetrouw een overzicht gemaakt van hoe de programmering van de landelijke zenders er met de jaarwisseling uitziet.

NPO Radio 1

Op nieuws- en sportzender NPO Radio 1 wordt op oudejaarsdag uiteraard teruggeblikt op het afgelopen jaar. Van 9:30 tot 16:00 uur wordt ‘Het Geluid van 2021’ uitgezonden. De presentatie is tot 13:00 uur in handen van Patrick Lodiers & Carl-Johan de Zwart, daarna nemen Mischa Blok & Toine van Peperstraten het over. Het is tevens de laatste uitzending van Toine op Radio 1.

Van 16:00 tot 21:00 uur volgt Radio 1 de normale programmering. Vervolgens is om 21:00 uur de laatste aflevering van ‘Het Jaar van…‘ te horen. Astrid de Jong interviewt twee uur lang Han van Bree. Hij is journalist, historicus en al bijna 40 jaar lang de schrijver van het ‘Het aanzien van…’. De avond wordt, zoals iedere dag, afgesloten met ‘Met Het Oog Op Morgen’.

Op Nieuwjaarsdag volgt Radio 1 van middernacht tot 16:00 uur de normale (nieuwe) programmering. Tussen 16:00 en 17:00 uur is Roderick Veelo te horen met ‘De Ronde Tafel van Roderick – De crisis van het politieke midden’. Tussen 17:00 en 19:00 uur presenteert Wieger Hemmer ‘Gelukkig Nieuwjaar met WNL’. Vervolgens zijn Martijn Rosdorff en Roos Oosterbaan te horen met ‘Kamerbreder’. Vanaf 20:00 uur is het laatste ‘Het Marathoninterview’ te horen: Nina Jurna praat drie uur lang met schrijfster Astrid Roemer.

NPO Radio 2

Zoals ieder jaar is op oudejaarsdag de ontknoping van de ‘Top 2000‘ te horen op NPO Radio 2. Giel Beelen draait even voor middernacht de nummer 1 vanuit het Top 2000 Café in Beeld & Geluid: ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen.

Het nieuwe jaar begint met een vier uur durende ‘Nieuwjaarsmix’ vanaf middernacht, gepresenteerd door Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof. Tussen 4:00 uur en 7:00 uur is vervolgens Martine Ten Klooster te horen.

Het Nieuwjaarsweekend wordt verder gevuld met de ‘Top 2000 Afterparty’. De programmering is op 1 januari als volgt:

07:00u – 10:00u Eddy Keur
10:00u – 12:00u Desiree van der Heiden
12:00u – 14:00u Frank van ’t Hof
14:00u – 16:00u Paul Rabbering
16:00u – 18:00u Martine Ten Klooster
18:00u – 20:00u Evert Duipmans
20:00u – 22:00u Corné Klijn
22:00u – 00:00u One’sy Muller

NPO 3FM

Op oudejaarsdag blikt NPO 3FM terug op het afgelopen jaar. Wijnand Speelman presenteert eerst de ochtendshow tot 8:00 uur, daarna is hij de host van het ‘NOS op 3 Jaaroverzicht’. Tussen 10:00 en 18:00 uur is het ‘Mega Top 30 Jaaroverzicht’ te horen met de 100 grootste hits van 2021. De presentatie is in handen van Olivier Bakker, Yoeri Leeflang en Sophie Hielkema.

Ouderjaarsavond begint met de ‘3FM Jaarmix’. Tussen 19:00 en 22:00 uur is Luc Sarneel te horen. Rámon Verkoeijen luidt vervolgens het nieuwe jaar in met ‘De Boem Boem Disco Show XL’ tot 2:00 uur.

Op 1 januari is er vervolgens een aangepast programmering te horen:

00:00u – 02:00u De Boem Boem Disco Show XL – Rámon Verkoeijen
02:00u – 04:00u Obi Raaijmakers
04:00u – 06:00u Floris Molenaar
06:00u – 09:00u Jamie Reuter
09:00u – 12:00u Joost Schulte
12:00u – 14:00u Yoeri Leeflang
14:00u – 16:00u Obi Raaijmakers
16:00u – 19:00u Luc Sarneel
19:00u – 22:00u Vera Siemons
22:00u – 00:00u Eva Cleven

NPO Radio 4

NPO Radio 4 zendt met Oud & Nieuw uit volgens de normale programmering.

NPO Radio 5

Ook op NPO Radio 5 is tijdens Oud & Nieuw de normale programmering te horen.

Qmusic

Op Qmusic is sinds Tweede Kerstdag de ‘Foute 1500’ te horen. De nummer 1 wordt even voor 18:00 uur gedraaid door Stephan Bouwman. Daarna is het nog niet klaar met foute platen op Q, want rond de jaarwisseling is non-stop ‘Fout & Nieuw’ te horen. Het radiostation gaat hier mee door tot Nieuwjaarsochtend 6:00 uur.

Op 1 januari is van 11:00 tot 18:00 uur de ‘Top 100 van 2021’ te horen. Edwin Noorlander, Tom van der Weerd en Bas van Nimwegen presenteren deze lijst. Om 18:00 uur pakt Qmusic de normale programmering weer op.

Radio 538

Radio 538 zendt, na de ochtendshow met Wietze de Jager, op oudejaarsdag het ‘538 Top 50 Jaaroverzicht’ uit. De presentatie is van 10:00 tot 14:00 uur in handen Wessel van Diepen en van 14:00 tot 18:00 uur is Mark Labrand te horen.

Traditiegetrouw is de ‘Grandmix’ van Ben Liebrand op oudejaarsavond te horen op 538. Hij wordt uitgezonden van 18:00 tot 21:00 uur. Vervolgens sluit Igmar Felicia het jaar af met ‘Knallend Het Jaar Uit’. 2022 begint om middernacht met de ‘Kick off Mix’ van Martin Garrix. Vervolgens wordt de ‘Grandmix’ herhaald.

Op Nieuwjaarsdag volgt Radio 538 de normale programmering.

Radio 10

Radio 10 volgt op oudejaarsdag tot 19:00 uur de normale programmering, al wordt een aantal vaste jocks vervangen vanwege de Kerstvakantie. Van 19:00 tot 20:00 uur komen de grootste hits aller tijden voorbij in de ‘Top 4000 mix’. Daarna volgt tot 3:00 uur ’s nachts non-stop de ‘Happy New Year’s Party’ met om middernacht een half uur lang vuurwerkgeluid.

Op Nieuwjaarsdag volgt Radio 10 een minimale programmering:

00:00u – 08:00u Non-stop
08:00u – 12:00u Silvan Stoet
12:00u – 16:00u Martijn Kolkman
16:00u – 19:00u Robert Feller
19:00u – 00:00u Non-stop

Sky Radio

Sky Radio zendt uiteraard ook met Oud & Nieuw non-stop muziek uit. Tussen 18:00 en 6:00 uur is het muziekformat aangepast onder de noemer ‘Sky New Year’s Party’.

Radio Veronica

Radio Veronica zendt al de hele week de ‘Top 1000 Allertijden Allertijden’ uit. Op oudejaarsavond is de ontknoping van deze hitlijst te horen. Tijdens Nieuwjaarsnacht worden non-stop tracks uit de lijst herhaald.

Op Nieuwjaarsdag volgt Veronica de normale programmering.

100% NL

100% NL zendt zowel op oudejaarsdag als op Nieuwjaarsdag uit volgens de normale programmering.

SLAM!

SLAM! zendt tot Nieuwjaarsochtend ‘Housuh in de Pauzuh XL’ uit. Overdag worden de uitzendingen gepresenteerd. Het schema is als volgt:

00:00u – 07:00u Non-stop
07:00u – 10:00u Wouter van Stralen
10:00u – 13:00u Jarno van der Wielen
13:00u – 16:00u Daniël Lippems
16:00u – 19:00u Hielke Boersma
19:00u – 22:00u Daniël Lippens
22:00u – 06:00u Non-stop

Op 1 januari volgt SLAM! de normale programmering.

Sublime

Op Sublime is sinds maandag de ‘Sublime Top 1000’ te horen. Deze lijst is op ouderjaarsdag en Nieuwjaarsdag te horen tussen 7:00 en 19:00 uur.

Met de jaarwisseling is van 21:00 tot 3:00 uur ‘Funky New Year’s Eve’ te horen. De eerste drie uur worden verzorgd door Jaap Brienen; vanaf middernacht neemt dj Turne Edwards het over.

BNR Nieuwsradio

Met Oud & Nieuw volgt BNR Nieuwsradio de normale programmering.

KINK

Op KINK sluit Tim op het Broek op oudejaarsdag de ‘KINK Album Top 1000’. Al de hele week presenteert de dj de lijst om geld op te halen voor zorgmedewerkers, bijgestaan door zijn collega’s tussen zes uur ’s ochtends en middernacht. De nummer 1 uit de lijst is op oudejaarsavond, vlak voor de start van 2022, te horen. Vervolgens luidt KINK het jaar non-stop in met ‘Heavy New Year’

Op Nieuwjaarsdag volgt KINK de normale programmering.

Qmusic wil radioportfolio uitbreiden: “Zetten we in 2022 op in”

Qmusic-programmadirecteur Dave Minneboo zou er graag een of meerdere radiozenders bij willen hebben. “Het zou goed zijn als we ons radioportfolio uit kunnen breiden”, zegt hij in gesprek met RadioFreak.nl. Dave benadrukt daarbij dat het niet alleen om een zender met een FM-frequentie hoeft te gaan. “Wij staan open voor alle mogelijkheden en zullen in 2022 ook verder inzetten op digitalisering met onze drie nieuwe DAB+-frequenties.”

Qmusic bemachtigde afgelopen zomer de drie nieuwe DAB+-frequenties. Op dit moment is de zender al in het bezit van twee DAB+-kanalen: Qmusic en Qmusic Non Stop. De plannen voor de invulling van de nieuwe kanalen wil Qmusic volgend jaar presenteren.

Beste jaar ooit

2021 was voor Qmusic het allerbeste jaar uit de geschiedenis van het radiostation. In de commercieel belangrijke doelgroep 20-49 jaar liep het station verder uit op concurrent Radio 538. Qmusic stootte bovendien NPO Radio 2 van de troon als algehele marktleider. “In 10+ zal NPO Radio 2 ongetwijfeld het marktleiderschap terugpakken met de Top 2000, maar in 20-49 zal het nog een spannend gevecht worden”, zegt Dave over de verwachtingen voor 2022.

Dave zegt ‘enorm trots’ te zijn op het afgelopen jaar. “Iedere maand groeien we nog steeds ten opzichte van het jaar ervoor, nu al 41 maanden achter elkaar. En met zulke hoge marktaandelen in 20-49 die niet één station gehaald heeft in de afgelopen twintig jaar.”

Succesfactoren

Het succes van de zender is volgens de programmadirecteur aan meerdere factoren te danken. “Een heel goede basisprogrammering, een goede mix van ervaring en nieuw talent, en een duidelijk en consistent muziekprofiel.” Dat wil Dave ook voor 2022 vasthouden. “Door consistent te blijven en binnen die consistentie te blijven verrassen met spraakmakende acties die passen bij Qmusic.”

Qmusic haalde dit jaar diverse dj’s binnen, waaronder Afrojack en Sunnery James & Ryan Marciano. Onder Daves leiding kwamen eerder ook onder meer Bram Krikke, Tom van der Weerd en Domien Verschuuren naar het station. “We hebben een heel mooie stabiele programmering staan en niet per se een wensenlijstje”, zegt Dave over zijn huidige dj-team. “Maar uiteraard houden we alles en iedereen in de gaten, en zou ik ook niet hier mijn wensenlijstje kenbaar maken.”

Foto: Qmusic

Giorgio Hokstam krijgt weekendprogramma op 100% NL

Giorgio Hokstam krijgt een programma in het weekend van 100% NL. Vanaf 15 januari is de dj elke zaterdag en zondag van 09:00 tot 12:00 uur en op zondag ook van 15:00 tot 17:00 uur te horen op het station. Hij neemt de plek in van Niels van der Veen die bij Talpa Network gaat werken.

Giorgio begon zijn carrière als producer bij Qmusic, presenteerde verschillende programma’s bij SLAM! en was tot voor kort te horen op FunX met zijn eigen middagshow. Ook is hij regelmatig te zien als muziekdeskundige bij RTL Boulevard. “Ik ben ontzettend blij dat ik mijn radio-avontuur een nieuw leven in ga blazen”, zegt de Giorgio. “Mijn eerste programma’s als radiomaker maakte ik onder de vleugels van Radiocorp op SLAM!. Ik vind het daarom extra leuk om weer terug te keren op het oude nest. Ditmaal bij een zender die verantwoordelijk is voor het brengen van de beste muziek van eigen bodem.”

Martijn Zuurveen, programmadirecteur van RdioCorp, is blij met de komst van de dj: “Giorgio past als muziek- en radioliefhebber perfect in het 100% NL Team. Hij zal in het weekend onze luisteraars blij maken. Met Giorgio erbij zullen de stijgende luistercijfers absoluut doorzetten.”

Foto: FunX

1 op de 4 Nederlanders luisterde tijdens Kerst naar Sky Radio

Plopkap Sky Radio met kerstboom

Tijdens de kerstdagen luisterde één op de vier Nederlanders naar Sky Radio. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door RadioCall, in opdracht van Sky Radio. Van 26 november tot en met 26 december bereikte het muziekstation 6,1 miljoen luisteraars. Op kerstavond, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag luisterden 3,5 miljoen Nederlanders naar Sky Radio.

Uunco Cerfontaine, programmadirecteur van Sky Radio: “Het is echt topsport voor ons Sky-team om alles in de drukke kerstmaand vlekkeloos te laten verlopen. Dat we ruim 6 miljoen luisteraars een plezier hebben gedaan, is echt fantastisch. Nog elf maanden geduld en dan starten we weer als The Christmas Station. Ik heb er alweer zin in.”

Het aantal mensen dat het meest naar Sky Radio luistert steeg in de kerstperiode met vijftien procent ten opzichte van vorig jaar. Ook online was de zender populair. Op 24 december werd het huidige record verbroken en bedroeg het aantal streamluisteraars 270.620. In totaal steeg het aantal streamluisteraars ten opzichte van vorig jaar met vijftien procent.

Foto: RadioFreak.nl

‘De Nieuws BV’ van Radio 1 vanaf januari niet meer op tv te zien

Het NPO Radio 1-programma ‘De Nieuws BV’ is vanaf het nieuwe jaar niet meer live te zien op tv. Vandaag is het radioprogramma voor de laatste keer te volgen op NPO 1, bevestigt de NPO na berichtgeving door RadioWereld.nl. “Door de komst van nieuwe omroepen heeft NPO 1 voor een andere invulling van de zendtijd gekozen”, zegt de woordvoerder van de NPO.

‘De Nieuws BV’ was sinds juli 2020 tussen 12:15 en 13:00 uur te volgen via televisie. Eerst op NPO 2, later werd het radioprogramma op NPO 1 uitgezonden. “NPO Radio 1 en BNNVARA beschouwen ‘De Nieuws BV’ op tv als een waardevol experiment waar veel van is geleerd”, aldus de NPO-woordvoerder.

Foto: Paco Nunez

FM-zender verstoort luchtverkeer Schiphol: piloten horen muziek

Het radioverkeer van de vliegtuigen die landen op Schiphol is de afgelopen weken regelmatig verstoord. Op de frequentie die Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gebruikt om het naderende vliegverkeer instructies te geven, was meermaals muziek afkomstig van de FM-band te horen.

Het Agentschap Telecom, dat daarop werd ingeschakeld, haalde eind vorige week in Gelderland een zender uit de lucht. Het ging om een vergunninghouder die mocht uitzenden via FM, maar zich daarbij niet aan de regels hield. Na het stilleggen van de zender is er geen verstoring meer geweest op de luchtvaartband.

‘Geen gevaarlijke situatie’

Volgens de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is er geen sprake geweest van een acuut gevaarlijke situatie. “Maar een verstoring van radioverbindingen in de luchtvaart is wel een direct risico, omdat uitval ervoor zorgt dat er geen contact is tussen de luchtverkeersleiders en de piloten”, aldus LVNL.

Vliegtuigen worden door luchtverkeersleiders begeleid via radiotelefonie. Als de frequentie wordt verstoord, kan dit zorgen dat piloten de aanwijzingen van de luchtverkeersleider niet goed of zelfs laat horen. Volgens LVNL gebeurde dat dit jaar in totaal tien keer.

Foto: Embraer/Schiphol

Wietze de Jager over 538-Ochtendshow: “Het is een beetje een gekke situatie”

Wietze de Jager

Wietze de Jager heeft vanochtend op Radio 538 gereageerd op het plotselinge stoppen van de ochtendshow van Frank Dane. “Het is een beetje een gekke situatie op dit moment”, begon Wietze. “We zijn nu radio aan het maken en dit is ook onze nieuwe plek. Dat vinden wij natuurlijk waanzinnig, dat wij dat vertrouwen krijgen, maar tegelijkertijd hebben we ook alle respect voor team-Dane daarin. Dat is minder nieuws voor hun.”

538 maakte gisteren bekend dat Frank Dane uit de ochtend verdwijnt. De show zou eind januari voor het laatst te horen zijn, maar op eigen verzoek heeft Frank tijdens ‘Missie 538’ al zijn laatste uitzending gemaakt.

“Ik kan niet zoveel invullen wat Frank en zijn team erover te zeggen hebben, dat moeten ze uiteindelijk ook zelf doen”, zei Wietze erover. “Het is bijzonder, wij begrijpen de berichten ook. Het is geen leuke situatie waar team-Dane nu inzit.”

Per januari

Wietze, die momenteel nog officieel als invaller te horen is van Frank Dane, neemt per januari het stokje definitief van hem over. “Ik kan het alleen maar bij mezelf houden en ik vind het fantastisch om dit avontuur met jou, aan de andere kant van de radio, aan te gaan. We gaan er iets moois van maken”, aldus de jock.

Wietze over het plotselinge stoppen van de ochtendshow:

Foto: Radio 538

‘Hypnotized’ van Purple Disco Machine meest gedraaid op radio in 2021

Mengpaneel

Het nummer ‘Hypnotized’ van Purple Disco Machine is in 2021 het vaakst gedraaid op de Nederlandse radiozenders. Ongeveer achtduizend keer werd het nummer op de radio ingestart, blijkt uit cijfers van Radio Monitor. Sky Radio spande de kroon: het station draaide de plaat ruim duizend keer.

Na Sky Radio lieten ook Radio 538 en Qmusic ‘Hypnotized’ afgelopen jaar regelmatig horen.

De tien meest gedraaide nummers in 2021:

 1. Purple Disco Machine ft. Sophie and the Giants – Hypnotized
 2. Ed Sheeran – Bad Habits
 3. Snelle & Maan – Blijven Slapen
 4. Chef’Special – Afraid of the Dark
 5. Sheppard – Learning To Fly
 6. Tom Grennan – Little Bit Of Love
 7. OneRepublic – Run
 8. Suzan & Freek – Goud
 9. BANNERS – Someone To You
 10. Pink & Willow Sage Hart – Cover Me In Sunshine

Foto: RadioFreak

Gijs Staverman valt uit tijdens Top 2000, Paul Rabbering vervangt

Gijs Staverman is uitgevallen als presentator van de Top 2000 op NPO Radio 2. Hij wordt vandaag vervangen door Paul Rabbering. Radio 2 meldt dat Gijs ziek is. Onduidelijk is of het om corona gaat.

“Gijs voelde zich niet helemaal lekker en dan weet je hoe het in deze tijd gaat: dan kun je beter thuisblijven”, zei Paul over de reden dat hij te horen was:

Paul Rabbering zou dit jaar voor het eerst in jaren de Top 2000 niet presenteren, maar als invaller is hij nu toch tussen 14:00 en 16:00 uur te horen in de populaire eindejaarslijst. Het is niet duidelijk of Gijs morgen terugkeert.

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

538: Frank Dane wilde bewust geen afscheidsshow

Frank Dane

Het plotselinge stoppen van de ochtendshow van Frank Dane op Radio 538 komt voor velen als een verrassing. De jock heeft zijn laatste uitzending al gehad, aangezien hij momenteel met vakantie is. “Frank heeft er bewust voor gekozen om geen afscheidsshow te maken”, stelt 538 in een reactie. Het station citeert Frank vervolgens: “Ik heb het gevoel dat ik met ‘Missie 538’ een heel mooi punt heb gezet achter precies drie jaar fantastische ochtendradio.”

Het was eigenlijk de bedoeling dat de nieuwe ochtendshow vanaf 31 januari te horen zou zijn, meldt persbureau ANP. Toen Frank gisteren hoorde dat hij moest stoppen, heeft hij naar verluidt meteen de stekker eruit getrokken.

Roelof Hemmen, de nieuwslezer in de ochtendshow bij Frank, vertelt tegen De Telegraaf dat hij pas vanochtend hoorde dat er een wisseling zou gaan komen. “Dit nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel. Echt krankzinnig, ik heb dit niet zien aankomen. En ik denk ook niet dat Frank dit zelf al eerder wist”, aldus Roelof tegen de krant. Frank heeft zelf nog niet persoonlijk gereageerd.

Last-minute

Wietze de Jager en Klaas van der Eerden nemen vanaf aankomende maandag formeel het ochtendprogramma over, maar Wietze is nu al te horen omdat Frank Dane vakantie heeft. Wat de reden is van het plotselinge stoppen van de ochtendshow, is niet bekend. Bronnen melden aan RadioFreak dat er binnen 538 vandaag nog last-minute geschoven is met de personele bezetting voor de nieuwe ochtendshow.

Frank begon exact drie jaar geleden in de ochtend van Radio 538 en had de uitdaging om het gat op te vullen dat Edwin Evers achterliet met zijn vertrek bij het radiostation. Of Frank een ander programma gaat maken op Radio 538, is nog onduidelijk.

Foto: William Rutten

Frank Dane stopt per direct met 538 ochtendshow, Wietze de Jager opvolger

Wietze de Jager en Klaas van der Eerden

Frank Dane stopt per direct met de presentatie van de ochtendshow van Radio 538. Wietze de Jager en Klaas van der Eerden nemen vanaf volgende week maandag formeel het ochtendprogramma over, maar Wietze is nu al te horen omdat Frank Dane vakantie heeft. Franks laatste uitzending blijkt dus al geweest.

Wat de reden is van de plotselinge wijziging, is niet duidelijk. Het complete team van Frank stopt met het programma. Ook nieuwlezer Roelof Hemmen wordt vervangen; Mart Grol van Hart van Nederland wordt de nieuwe nieuwslezer in de ochtend van 538.

Vertrek Frank Dane

Frank begon exact drie jaar geleden in de ochtend van Radio 538 en had de uitdaging om het gat op te vullen dat Edwin Evers achterliet met zijn vertrek bij het radiostation. Of Frank een ander programma gaat maken op Radio 538, is nog onduidelijk.

Zendermanager Coco Hermans zegt in een persbericht: “We nemen afscheid van de ochtendshow van Frank Dane en zijn team. Met de opvolging van Edwin Evers hebben zij een geweldige prestatie geleverd, wij zijn ze dan ook heel dankbaar. Wij gaan ervan uit dat wij ook in de toekomst met Frank en zijn team bij 538 zullen blijven samenwerken.”

Over de reden van de wijziging zegt Coco: “Met de nieuwe ochtendshow gaat 538 een volgende fase in. Door de jaren heen ontwikkelt ons publiek zich en het is voor een hitstation heel belangrijk met de luisterbehoefte mee te groeien.”

Wietze bij 538

Wietze de Jager is sinds 2018 te horen op Radio 538. Hij maakte in 2017 de overstap naar Talpa Radio om samen met zijn radiocollega Mattie Valk de ochtendshow op Sky Radio te gaan presenteren. Mattie besloot echter op het laatste moment een nieuw contract bij Qmusic te tekenen.

Na een tijdje niet op de radio te zijn geweest, kreeg Wietze een weekendprogramma op Radio 538. Vervolgens presenteerde hij twee jaar lang een lunchprogramma en was hij de vaste vervanger van Frank Dane. In november verdween Wietze uit de dagprogrammering, maar dat bleek slechts van korte duur.

Met deze nieuwe stap komt Wietze recht tegenover zijn voormalige radiovriend Mattie Valk te zitten. Qmusic, waar Mattie tegenwoordig met Marieke Elsinga de ochtendshow presenteert, is de belangrijkste concurrent van Radio 538.

Foto: Radio 538

Alle landelijke radiostations mogen in 2022 alcoholreclame uitzenden

Alle landelijke radiozenders mogen ook in 2022 alcoholreclames uitzenden. Geen enkele radiozender is aan te merken als jongerenzender, meldt de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) vandaag. De stichting baseert zich daarbij op de luistercijfers.

Hoewel onder meer SLAM! en NPO 3FM zich profileren als jongerenzender, is minimaal een kwart van het luisterpubliek van de zenders niet minderjarig. Het verbod voor reclame op alcoholhoudende drank op een radiozender geldt namelijk wanneer meer dan 25 procent van de luisteraars nog geen achttien jaar of ouder is.

Jarenlang mocht SLAM! geen alcoholreclames uitzenden, maar dat veranderde in 2017. STIVA-directeur Peter de Wolf: “Alcoholreclame is bedoeld voor en moet ook gericht zijn op volwassenen. Dit brengt een plicht voor adverteerders met zich mee om minderjarigen zo weinig mogelijk te bereiken. Daarom checkt STIVA wat jongerenzenders zijn en geldt de afspraak dat op die zenders geen alcoholreclame mag worden uitgezonden.”

Foto: Pixabay

Erik-Jan Rosendahl wil in 2022 Gouden RadioRing binnenslepen

Erik-Jan Rosendahl wil met ‘Het Avondcircus’ op SLAM! volgend jaar de Gouden RadioRing voor Beste Radioprogramma binnenhalen. Die ambitie spreekt de dj uit in gesprek met RadioFreak.nl. “Komend jaar gaan we gebruiken om flink uit te pakken. We gaan kijken of we de show RadioRing-waardig kunnen krijgen. We willen de cijfers omhoog knallen en afwijkende content maken.”

Sinds januari is Erik-Jan samen met Daniël Lippens te horen in de avonduren op SLAM!. “Het eerste jaar verliep eigenlijk heel soepel. Het fundament is nu gelegd en vanaf dit punt gaan we uitbreiden. Denk aan items, gasten, spelletjes en dergelijke. Ook op visueel gebied zijn we aan het kijken of we wat nieuws kunnen brengen.”

Van Radio 2

Erik-Jan kwam van NPO Radio 2, waar hij in de nacht met Rick van Velthuysen een programma maakte. “De avonduren zijn wat dat betreft echt een verademing, want de nacht was heel lastig te combineren met mijn privéleven”, zegt Erik-Jan.

Wennen moest de radiomaker wel even, toen hij switchte van zender. “Voor welke doelgroep je radio maakt, maakt niet zoveel uit. Waar je wel even de tijd voor moet nemen, is om het station te kennen, de muziek en de artiesten. In mijn geval was ik binnen een half jaar warmgedraaid.”

Jongeren bereiken

Jongeren luisteren minder radio dan vroeger en zoeken hun heil vooral in streamingsdiensten. “Dat is echt een uitdaging en ook juist een mooie uitdaging”, zegt Erik-Jan over het bereiken van jongeren. “Ik denk dat niet alleen SLAM!, maar ook andere stations, bezig zijn om te kijken hoe je deze brug kan slaan. Het antwoord is waarschijnlijk online te vinden, maar hoe krijg je jongeren zover te luisteren, als het gemiddelde filmpje op Instagram een minuut duurt?”.

Erik-Jan verwacht dat het radiolandschap niet nog jaren hetzelfde blijft. “Ik denk dat binnen nu en vijf tot tien jaar zowel radio als tv drastisch zal gaan veranderen. Maar hoe het eruit gaat zien, vind ik moeilijk te zeggen.”

Foto: SLAM!

Sharid Alles vertrekt bij 3FM, noemt Glazen Huis ‘beste afsluiting’

Sharid Alles stopt deze week als zendermanager van NPO 3FM. Ze is ruim 3,5 jaar zenderbaas van de jongerenzender geweest. De terugkeer van het Glazen Huis dit jaar noemt ze een van haar hoogtepunten. “Wat was het weer een prachtige week, wat een mooie ontknoping om 2 miljoen op te halen met het Glazen Huis van 3FM voor het Wereld Natuurfonds. Een betere afsluiting van 3,5 jaar zendermanagement kon ik me niet wensen”, schrijft ze op LinkedIn.

Vorige maand kondigde Sharid aan te vertrekken bij 3FM. Ze gooide als zendermanager diverse keren de programmering, het muziekformat en de koers van het station op de schop, maar tot betere luistercijfers leidde dat niet of nauwelijks.

Sharid vindt echter dat er te veel wordt gekeken naar de luistercijfers, zei ze onlangs in het AD. “We zijn zoveel meer. Online groeien we, we hebben veel scorende podcasts. De Lesbische Liga, Sorry voor mijn broertje, de Tumor Tapes.”

Botsing met Timur

Dit najaar kwam Sharid onder vuur komen te liggen na een botsing met Timur Perlin. Live op zender discussieerden de twee over de vraag of Timur een luisteraar mocht terugbellen. Het zou aanleiding zijn geweest voor verschillende dj’s om het vertrouwen in de zendermanager op te zeggen. Achteraf had Sharid spijt van het binnenlopen in de studio. “Dat was niet slim”, zei ze onlangs in de krant.

De rel gaf volgens Sharid, die naar eigen zeggen al weken dacht aan stoppen, een laatste zetje om op te stappen als zendermanager. Ze vindt dat het station nu een duidelijke identiteit heeft gekregen. Wie Sharid definitief opvolgt, is nog niet bekend. In de tussentijd neemt Menno de Boer de honneurs waar.

Foto: NPO 3FM | Michel Schnater

Oud-zendermanager Kees Toering: “We manipuleerden de Top 2000 vroeger”

De nummers in de Top 2000 zijn in de beginjaren enigszins gemanipuleerd. Dat stelt Kees Toering, voormalig zendermanager van NPO Radio 2, in het Dagblad van Het Noorden. “In de beginjaren werden langere nummers die niemand kent en die qua aantal stemmen gelijk stonden met andere, kortere nummers bewust in de nacht geprogrammeerd. Om die prime time te draaien vonden we onhandig, want dan gaan mensen weg.”

Ook kozen de makers van de Top 2000 ervoor om de lijst destijds altijd met een uptempo nummer te laten beginnen. “Dat was één van de radiowetten”, zegt Koering, die benadrukt dat het manipuleerden van de lijst ‘na een paar jaar stopte’. “De populariteit van de Top 2000 was ondertussen al zo groot dat de volgorde van platen totaal geen invloed had op het luistergedrag.”

Verjongen

De nu 67-jarige Toering stond aan de wieg van de Top 2000, die in 1999 voor het eerst werd uitgezonden. Kees vertrok in het najaar van 2014 bij Radio 2. Hij erkent dat de zender veranderd is ten opzichte van een aantal jaar terug. “Het zou slecht zijn als Radio 2 nu precies hetzelfde zou klinken als 10 of 15 jaar geleden”, aldus Kees in de krant.

“Je moet blijven verjongen, ook al gaat het nog zo goed. Daarom heb ik in mijn laatste jaar nog dj’s als Wouter van der Goes, Gijs Staverman en Bart Arens op de zender weten te krijgen”, zei Kees vorig jaar in een interview met deze site.

Foto: NPO

Kijkcijfers NPO 1 Extra schieten omhoog door Top 2000

De kijkcijfers van NPO 1 Extra schieten omhoog omdat de Top 2000 van NPO Radio 2 op het themakanaal wordt uitgezonden. Vorige week werd 3FM Serious Request op het kanaal uitgezonden. Toen keken er gemiddeld ruim 400.000 mensen dagelijks naar het kanaal, waar dat normaal rond de 300.000 ligt. Gisteren liep het aantal kijkers door de Top 2000 op tot ruim 1,6 miljoen.

NPO 1 Extra zendt 24 uur per dag de Top 2000 uit. Het themakanaal is bij vrijwel alle providers gratis te bekijken.

Aftrap

Afgelopen vrijdag op zaterdag om exact middernacht werd de Top 2000 afgetrapt door dj Bart Arens met een show vanaf het dak van Beeld en Geluid in Hilversum. De Top 2000 wordt uitgezonden vanuit Beeld en Geluid in Hilversum en is tot oudjaarsavond te horen. Net als vorig jaar is het programma zonder publiek.

De hele lijst van de Top 2000 is hier te vinden. De uitzending van de Top 2000 vanuit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid in Hilversum is 24 uur per dag te volgen via NPO 1 extra en ’s nachts op NPO 3.

Foto: NPO Radio 2/Ben Houdijk

Lijstjes en specials: Radiostations passen programmering aan in kerstvakantie

Mengpaneel

De Kerst zit erop, maar ook de rest van het jaar hebben de meeste landelijke radiostations een aangepaste programmering. In de Kerstvakantie zijn veel lijstjes en speciale programma’s te horen. Een overzicht van hoe de programmeringen er tot oudejaarsdag uitzien. Het overzicht voor Oud & Nieuw volgt donderdag.

NPO Radio 1

Op NPO Radio 1 is de grotendeels de normale programmering te horen. Aan het eind van de middag zijn er dagelijks extra uitzendingen van ‘NOS Langs De Lijn’ vanwege het Olympisch kwalificatietoernooi schaatsen. Maandag van 17:00 tot 20:00 uur, dinsdag van 16:00 tot 20:00 uur, woensdag van 18:00 tot 20:00 uur en donderdag van 17:30 tot 20:00 uur.

’s Avonds zijn er van 21:00 tot 23:00 uur lange interviews te horen onder de noemer ‘Het jaar van…‘. Het schema is als volgt:
Maandag 27 december: Rechtbankvoorzitter Frank Wieland door Clairy Polak (HUMAN)
Dinsdag 28 december: Ayfer Koç, gemeenteraadslid CDA in Enschede en vrouw van Pieter Omtzigt, door Maaike Timmerman (WNL)
Woensdag 29 december: Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, door Roderick Veelo (PowNed)
Donderdag 30 december: AD-columnist Angela de Jong door Kefah Allush (EO)

NPO Radio 2

Op NPO Radio 2 is sinds Eerste Kerstdag 24 uur per dag de ‘Top 2000′ te horen. De lijst duurt nog de rest van het jaar en de uitzendingen worden verzorgd van het Top 2000 Café in Beeld & Geluid. De uitzendingen zijn niet alleen te beluisteren op Radio 2, maar ook te bekijken op NPO 1 Extra en ’s nachts op NPO 3.

NPO 3FM

Bij NPO 3FM is de ‘Top Serious Request’ te horen met de meest aangevraagde platen van de actie van vorige week. De programmering is als volgt:

00:00u – 03:00u Jamie Reuter / Obi Raaijmakers
03:00u – 06:00u Yoeri Leeflang / Joost Schulte
06:00u – 09:00u Wijnand Speelman
09:00u – 12:00u Olivier Bakker
12:00u – 14:00u Timur Perlin
14:00u – 16:00u Sophie Hijlkema
16:00u – 19:00u Mark van der Molen
19:00u – 21:00u Luc Sarneel
21:00u – 00:00u Sagid Carter

Donderdag (30 december) wordt even voor 19:00 uur de nummer 1 gedraaid: ‘De Wereld’ van Goldband.

NPO Radio 4

Op NPO Radio 4 is deze week de normale programmering te horen.

NPO Radio 5

Ook NPO Radio 5 volgt tussen Kerst en Oud & Nieuw de normale programmering.

Qmusic

Qmusic is op ‘Tweede Kerstdag’ begonnen met het uitzenden van de ‘Foute 1500’. De lijst is 24 uur per dag te horen en wordt van 7:00 tot 22:00 uur gepresenteerd. Het schema is als volgt:
00:00u – 07:00u Non-stop
07:00u – 10:00u Joep Roelofsen
10:00u – 13:00u Menno Barreveld
13:00u – 16:00u Wim van Helden
16:00u – 19:00u Stephan Bouwman
19:00u – 22:00u Bas van Nimwegen
22:00u – 00:00u Non-stop

Radio 538

Radio 538 volgt de komende dagen de normale programmering al zijn Frank Dane en Coen & Sander vrij. Wietze de Jager presenteert deze week de ochtendshow en Mark Labrand is tussen 16:00 en 19:00 uur te horen.

Sky Radio

Bij Sky Radio is de kerstmuziek weer van de playlist gehaald en is het normale muziekformat weer te horen.

Radio 10

Radio 10 volgt grotendeels de normale programmering, al hebben er paar dj’s vakantie. Martijn Kolkman vervangt Jeroen Nieuwenhuize tussen 10:00 en 13:00 uur, René Verkerk presenteert ‘Somertijd’ en Dennis Verheugd is vanaf 21:00 uur te horen op de plek van Lex Gaarthuis.

Radio Veronica

Radio Veronica is op Tweede Kerstdag gestart met de ‘Top 1000 Allertijden Allertijden’. Deze lijst is samengesteld aan de hand van alle edities van de Allertijden-lijst van Veronica die sinds 1968 zijn gemaakt. Welke dj er wanneer te horen is, heeft Radio Veronica niet gecommuniceerd.

100% NL

100% NL volgt de normale programmering.

SLAM!

Op SLAM! is tot het einde van het jaar ‘Housuh in de Pauzuh XL’ te horen. Overdag worden de uitzendingen gepresenteerd:

00:00u – 07:00u Non-stop
07:00u – 10:00u Martijn La Grouw
10:00u – 13:00u Jarno van der Wielen
13:00u – 16:00u Wouter van Stralen / Anoûl Hendriks / Patrick Wolda
16:00u – 19:00u Dimitris Kops
19:00u – 22:00u Daniël Lippens
22:00u – 00:00u Non-stop

Sublime

Sublime zendt dit jaar voor het eerst de ‘Sublime Top 1000′ uit tussen Kerst en Oud & Nieuw. De lijst is non-stop te horen tussen 7:00 en 19:00 uur en eindigt op 2 januari. ’s Avonds is de normale programmering te horen.

BNR Nieuwsradio

Ook BNR Nieuwsradio zendt uit volgens de normale programmering.

KINK

KINK zendt de rest van het jaar de ‘Album Top 1000′ uit. De lijst is dagelijks van 6:00 tot 0:00 uur te horen en de lijst wordt volledig gepresenteerd door Tim op ’t Broek. Met deze radiomarathon roept hij op om geld te doneren voor het zorgpersoneel is ons land.

’s Nachts zijn er tijdens deze week ook gepresenteerde programma’s te horen. Jim Vorwald, Jasper Leijdens, Stefan Koopmanschap en Stefan Koren presenteerde de ‘KINK Nachtdienst’

‘A Whiter Shade of Pale’ voor Peter R. de Vries is radiomoment van het jaar

Het tegelijk draaien van ‘A Whiter Shade Of Pale’ van Procol Harum op vrijwel alle grote radiozenders is verkozen tot radiomoment van het jaar. Dat is bekendgemaakt in het programma ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1.

Het nummer werd gedraaid om 11:00 uur op de dag van de uitvaart van de vermoorde misdaadverslaggever. Het nummer was een favoriet van De Vries. Radio Veronica-dj Dennis Ruyer nam het initiatief voor de actie.

“De aanslag op het leven van Peter hield mij constant bezig, omdat het zoveel onrechtvaardigheid herbergt”, zei Ruyer in de uitzending. Volgens hem kwam de actie vanuit zijn hart en was het doel om mensen met elkaar te verbinden. Hij vindt het een eer dat zijn initiatief gekozen is.

Eerbetoon

“Het is heel bijzonder dat een eerbetoon aan m’n vader wordt gekozen als radiomoment van het jaar”, zegt Royce de Vries, de zoon van Peter. “Maar aan de andere kant is het natuurlijk wel heel dubbel zoals je zult begrijpen.” RDennis Ruyer vindt het een eer dat zijn initiatief is gekozen.

Volgens de jury was de actie een “mooie, verbindende actie” en was die “enorm krachtig en troostend”. Onder meer Ghislaine Plag (NPO Radio 1), Bart Arens (NPO Radio 2), Frank Dane (Radio 538) en Jaap Brienen (Sublime) zaten in de jury. Mediadeskundige Ron Vergouwen was de voorzitter.

Vorig jaar werd het gelijktijdig draaien van ‘You’ll never walk alone’ op radiostations gekozen tot radiomoment van het jaar. ‘A Whiter Shade Of Pale’ is ook hoog in de Top 2000 terechtgekomen dit jaar, op nummer 3.

Foto: Videostill Nieuwsuur

Top 2000 afgetrapt op dak van Beeld en Geluid

Opening Top 2000 in 2021

De Top 2000 op NPO Radio 2 is vannacht afgetrapt op het dak van Beeld en Geluid in Hilversum. De lijst van beste nummers aller tijden is samengesteld door de luisteraars van de zender. De Top 2000 wordt uitgezonden vanuit Beeld en Geluid in Hilversum en is tot oudjaarsavond te horen. Net als vorig jaar is het programma zonder publiek.

De Top 2000 is begonnen in 1999 en dit jaar wordt de 23e editie uitgezonden. In totaal hebben 4636 nummers in de lijst gestaan, waarvan 591 songs elk jaar vertegenwoordigd zijn. Dj Bart Arens trapte de Top 2000 traditioneel af met een spectaculaire show.

Daarna begon de lijst met Promises Of A No Man’s Land van Blaudzun op 2000. De nummer 1 is voor de achtste keer Queen met Bohemian Rhapsody. De band stoot Danny Vera weer van de troon, die vorig jaar lijsttrekker was.

Verrassend is nummer drie: Procol Harum met A Whiter Shade of Pale. Veel mensen hebben op dat nummer gestemd omdat dat het lievelingslied was van Peter R. de Vries.

De hele lijst van de Top 2000 is hier te vinden. De uitzending van de Top 2000 vanuit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid in Hilversum is ook 24 uur per dag te volgen via NPO 1 extra en ’s nachts op NPO 3.

Radio 538 behaalt alle twaalf goede doelen voor ‘Missie 538’

Radio 538 heeft met de actie ‘Missie 538’ het streefbedrag voor alle twaalf goede doelen waarvoor geld werd ingezameld. Elk goed doel had een eigen concrete missie, die om de beurt werden uitgelicht. Twee uur voor de finale slaagde de laatste missie en zette 538 de lijnen open, zodat voor alle twaalf de goede doelen extra geld werd opgehaald. Alle goede doelen kregen aan het einde van de middag hun cheque uitgereikt in de 538-studio.

‘Missie 538’ begon precies een week geleden. 24 uur per dag werd er actie gevoerd. “Ondanks de heftige maatregelen die ons allemaal raken, waren we deze week één en hebben we met elkaar het verschil kunnen maken”, zegt programmadirecteur Coco Hermans. “Twaalf missies was een flinke uitdaging, maar met de hulp van onze luisteraars is dit gelukt.”

De missies

 • €177.608 voor twee Ronald McDonald Huiskamers voor het Ronald McDonald Kinderfonds. (Streefbedrag: €160.000)
 • €42.343 voor een kraamafdeling voor gedumpte kittens voor het DOA. (Streefbedrag: €40.000)
 • €72.411 om 11 unieke sporters op de wachtlijst aan een sportrolstoel of -prothese te helpen voor Fonds Gehandicaptensport. (Streefbedrag: 71.000)
 • €50.237 om 50 kinderen de dag van hun leven bezorgen in een speciaal ambulancevliegtuig voor Stichting Hoogvliegers. (Streefbedrag: €32.500)
 • €46.383 voor de ontwikkeling van een Virtual Reality-therapie om PTSS bij militairen te voorkomen voor Hulp voor Helden. (Streefbedrag: €35.000)
 • €49.318 voor winterjassen, dekens en kruiken voor 1.600 Nederlandse baby’s die in armoede geboren worden voor Stichting Babyspullen. (Streefbedrag: €40.000)
 • €46.361 voor een jaar intensieve begeleiding op maat voor jongeren met niet-aangeboren hersenletsel voor de Hersenstichting. (€35.000)
 • €42.381 voor het inrichten van een opleidingshuis voor het trainen van assistent- en buddyhonden voor KNGF Geleidehonden. (€35.000)
 • €52.466 voor een avontuurlijk buitenspeelterrein bij het nieuwe Hotel Heppie op de Veluwe voor Het Vergeten Kind. (Streefbedrag: €45.000)
 • €52.268 voor een gloednieuwe bus voor Het Nationaal Ouderenfonds om de kleiner wordende wereld van ouderen te vergroten met uitjes en ontmoetingen. (€50.000)
 • €28.198 voor de Plastic Soup Foundation om 250 vrijwilligers te trainen in het opruimen, herkennen en herleiden van rondzwervend plasticafval. (€25.000)
 • €319.358 voor een 3D echoapparaat voor Prinses Máxima Centrum om hersentumoren bij kinderen tijdens operaties realtime te beoordelen en daardoor beter te kunnen verwijderen. (Streefbedrag: €173.000)

Foto: Radio 538

3FM Serious Request haalt 2.000.183 euro op voor het Wereld Natuur Fonds

3FM Serious Request 2021 heeft in totaal 2.000.183 euro opgebracht voor het Wereld Natuur Fonds. De eindstand werd zojuist bekendgemaakt. NPO 3FM-dj’s Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen zaten zes dagen opgesloten in het Glazen Huis in Amersfoort om de regenwouden in Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen, en zo klimaatverandering tegen te gaan.

De actie van dit jaar bracht meer op dan die van 2020: toen werd er ruim 1,6 miljoen euro opgehaald. In 2019 leverde de goededoelenactie van 3FM ruim 1,5 miljoen euro op.

Overvallen door lockdown

“Het Glazen Huis was terug; en hoe”, zegt zendermanager Sharid Alles. “Ondanks dat we op dag één overvallen werden door een strenge lockdown zijn we ontzettend tevreden met deze editie, de terugkeer van het Glazen Huis en het prachtige resultaat voor het Wereld Natuur Fonds.”

Kirsten Schuijt van het Wereld Natuur Fonds: “Dit resultaat is bijna niet te geloven. Wat mooi om op deze manier 2021 en deze bijzondere samenwerking af te sluiten. Zoveel mooie acties en spontane donaties. Het is prachtig om te zien. Dankzij de massale steun van zoveel mensen in Nederland kunnen we de regenwouden in Zuid-Amerika beschermen en herstellen en daarmee klimaatverandering wereldwijd tegengaan.”

Foto: NPO 3FM | Ben Houdijk

Dit hoor je tijdens de Kerst op de landelijke radiozenders

kerstprogrammering

De Kerstdagen zien er door corona voor de meeste mensen opnieuw anders uit. Veel radiostations passen traditiegetrouw hun programmering aan tijdens de feestdagen. Sommige zenders kiezen voor speciale programma’s, terwijl andere stations hun programmering uitkleden. Een overzicht van de kerstprogrammering op de landelijke zenders.

NPO Radio 1

NPO Radio 1 houdt met de kerstdagen overdag zoveel mogelijk de weekendprogrammering aan. Wel is om 13:00 uur de traditionele kersttoespraak van Koning Willem-Alexander te horen.

Margreet Spijker presenteert zaterdags van 16:00 tot 19:00 uur ‘Het Kerstdiner’. ’s Avonds is vanaf 20:00 uur de eerste uit de reeks diepte-interviews te horen. Op Eerste Kerstdag wordt Mathieu Segers, hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht, geïnterviewd door Sophie Derkzen.

Op Tweede Kerstdag presenteren Ron Vergouwen en Margreet Reijntjes tussen 17:00 en 19:00 uur ‘Het Radiomoment van het Jaar’. Aansluitend is tot 20:00 uur ‘Pointer: het beste van 2021’ te horen.

NPO Radio 2

NPO Radio 2 staat tijdens de Kerst in het teken van de Top 2000. Vanavond, op Kerstavond, wordt van 16:00 tot 22:00 uur nog eerst de ‘Kerst Top 80’ uitgezonden. De eerste vier uur worden gepresenteerd door Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof, aansluitend neemt Gijs Staverman de lijst voor zijn rekening. Vanaf 22:00 uur is Giel Beelen te horen met de ‘Top 2000 Préparty’.

Om klokslag middernacht gaat de Top 2000 van start, met de traditionele mash-up van nummers door Bart Arens. Het presentatieschema van de Top 2000 is dit jaar als volgt:

Schema dj-team tijdens Top 2000
00.00 – 02.00 uur: Jeroen van Inkel
02.00 – 04.00 uur: Rick van Velthuysen
04.00 – 06.00 uur: Frank van ‘t Hof
06.00 – 08.00 uur: Carolien Borgers
08.00 – 10.00 uur: Jan-Willem Roodbeen & Jeroen Kijk in de Vegte
10.00 – 12.00 uur: Bart Arens
12.00 – 14.00 uur: Annemieke Schollaardt
14.00 – 16.00 uur: Gijs Staverman
16.00 – 18.00 uur: Ruud de Wild
18.00 – 20.00 uur: Wouter van der Goes
20.00 – 22.00 uur: Emmely de Wilt
22.00 – 00.00 uur: Giel Beelen

NPO 3FM

De DJ’s van NPO 3FM gaan rond 17:00 uur het Glazen Huis in Amersfoort uit, waarna de eindstand van de actie voor dit jaar bekend wordt gemaakt. Aansluitend is de Top Serious Request te horen, de lijst met de meest aangevraagde nummers tijdens 3FM Serious Request. Mark van der Molen trapt de lijst af, gevolgd door Joost Schulte (vanaf 19:00 uur) en Andres Odijk vanaf 21:00 uur.

Presentatieschema ‘Top Serious Request’
0:00 – 3:00 uur: Ilhame Ajouaou
3:00 – 6:00 uur: Floris Molenaar
6:00 – 9:00 uur: Jamie Reuter
9:00 – 12:00 uur: Andres Odijk
12:00 – 14:00 uur: Yoeri Leeflang
14:00 – 16:00 uur: Obi Raaijmaakers
16:00 – 19:00 uur: Luc Sarneel
19:00 – 21:00 uur: Vera Siemons
21:00 – 00:00 uur: Joram Kaat

NPO Radio 4

NPO Radio 4 volgt tijdens Kerst zoveel mogelijk de reguliere programmering. Eerste Kerstdag is tussen 14:00 en 17:00 uur ‘Kerstmatinee’ te horen, gepresenteerd door Annemieke Bosman.

NPO Radio 5

Radio 5 volgt de normale weekendprogrammering. Wel presenteert Peter van der Bruggen zondag ‘De Goudmijn Blokhutshow’. Normaal gesproken neemt Stefan Stasse de presentatie van dit programma voor zijn rekening.

Qmusic

Na de reguliere Top 40 luidt Qmusic om 18:00 uur kerstavond in met de ‘Kerst Top 40’, met de grootste kersthits allertijden. Ook op Eerste Kerstdag zendt de radiozender deze lijst uit.

Verder is de Kerstprogrammering van Qmusic enigszins uitgekleed. Zo zijn beide Kerstdagen vanaf 10:00 uur gepresenteerde programma’s te horen en worden er op zaterdagavond geen danceprogramma’s uitgezonden.

Qmusic gaat daarentegen Tweede Kerstdag om 18:00 uur van start met de ‘Foute 1500’. De hele week zijn dag en nacht de beste foute hits volgens de luisteraars te horen.

Radio 538

Radio 538 sluit vandaag de actieweek ‘Missie 538’ af met de grote bekendmaking van de opbrengst voor de twaalf goede doelen. Tijdens de Kerstdagen houdt 538 zoveel mogelijk de reguliere weekendprogrammering aan, zij het enigszins uitgekleed. Zo is op beide feestdagen vanaf 19:00 uur non-stop muziek te horen.

Sky Radio

Op Sky Radio is, niet verrassend, non-stop Kerstmuziek te horen. Het station zendt beide feestdagen ook de ‘Xmas Top 50’ uit, de lijst met de volgens de luisteraars beste kersthits ooit gemaakt. De lijst is tussen 12:00 en 16:00 uur te horen.

Radio Veronica

Radio Veronica start vanavond om 22:00 uur met de ‘Top 1000 Allertijden: bubbling under’. De lijst dient als warming up voor de ‘Top 1000 Allertijden’. Tweede Kerstdag om 12:00 uur gaat die lijst officieel van start met de nummer 1000. De nummer 1 zal op 31 december te horen zijn.

Radio 10

Op Radio 10 is vandaag even voor 19:00 uur de ontknoping te horen van de Top 4000. Beide Kerstdagen houdt het station zoveel mogelijk de normale programmering aan, al is vanaf 19:00 uur non-stop muziek te horen.

SLAM!

SLAM! zendt sinds 20 december de radiomarathon ‘HOUSUH IN DE PAUZUH XL’ uit. “Alle genres in één dikke mix. Van clubknallers uit de 00’s, naar hiphopbangers uit de 90’s, dikke hits van nu, maar ook heerlijke guilty pleasures”, aldus het station. De mix is tot 1 januari, 6:00 uur te horen.

100% NL

100% NL heeft tijdens de Kerstdagen geen aangepaste programmering.

Sublime

Op kerstavond schuiven er gasten aan in de studio van Sublime: Kris Berry, Alain Clark en Trijntje Oosterhuis. Ze gaan elk een uur radio maken met een Sublime-dj. Ze kletsen over het afgelopen jaar en over muziek. Daarnaast speelt elke artiest één of meerdere kerstnummers. Dit is het programma van Kerstavond:
18.00-19.00: Sublime dj Jaap Brienen & Kris Berry
19.00-20.00: Sublime dj Jan Paul Grootentraast en Alain Clark
20.00-21.00: Sublime dj Francis Broekhuijsen & Trijntje Oosterhuis

Tussen Kerst en Oud & Nieuw zendt Sublime non-stop de Sublime Top 1000 uit. “De Sublime Top 1000 is eerder dit jaar door de luisteraars van Sublime samengesteld en bevat de allerbeste funk, soul & jazz. Vanwege de vele mooie reacties op de lijst is er besloten om ‘m nog een keer uit te zenden, maar dan non-stop”, aldus het station.

KINK

De programmering van KINK is tijdens de Kerst niet of nauwelijks aangepast.

BNR

Ook BNR Nieuwsradio volgt tijdens de Kerstdagen zoveel mogelijk de reguliere weekendprogrammering.

Kimberley Dekker zwaait af bij Radio 2: “We spreken elkaar vast snel”

Kimberley Dekker heeft vannacht haar laatste programma gemaakt op NPO Radio 2. Veel zei ze niet over haar vertrek. “Ik heb het idee dat we er pas twee weken zitten, maar dit was ‘m dan. Het enige wat ik zeggen: we spreken elkaar vast snel, tot dan.”

Radio 2 gaat in januari van start met een nieuwe nachtprogrammering, waarin Kimberley Dekker niet meer te horen is. Haar programma ’t Wordt Nu Laat’ verdwijnt, waarmee ook Omroep WNL haar zendtijd in de nacht op Radio 2 verliest.

Kimberley was sinds oktober 2020 te horen in de nacht op NPO Radio 2. Eerder maakte ze jarenlang radio op Qmusic.

Foto: NPO Radio 2 | Linda Stulic

Ruud de Wild: “We kunnen de Top 2000 nu goed gebruiken”

De Top 2000 is een verzetje dat we nu extra goed kunnen gebruiken, zo stelt Ruud de Wild. “Als je mij vraagt waar het dit jaar om draait, dan is dat geluk. Althans: aan de behoefte aan geluk. 2020 was voor mijn gevoel beduidend minder k*t dan 2021. Er heerst veel eenzaamheid, depressiviteit”, zegt de dj van NPO Radio 2 in De Telegraaf.

Voor Ruud zelf was het ook een heftig jaar: de radiomaker was maandenlang uit de running vanwege darmkanker. Begin oktober keerde hij terug op Radio 2. Het presenteren van de Top 2000 noemt hij magisch. “Ik zeg dit niet snel, maar bij de Top 2000 vind ik het nog steeds cool dat ik dit mág presenteren.”

Gevoel en emoties

“De lijst geeft daarnaast weer welk gevoel er leeft in Nederland, welke emoties”, zegt Ruud, die de lijst sinds 2016 presenteert. Hij wijst op de hoge notering van A Whiter Shade Of Pale, het lievelingsnummer van de eerder dit jaar vermoorde Peter R. de Vries. “Het is de lijst van de luisteraar, die bepaalt”, aldus Ruud in de krant.

De Top 2000 gaat vannacht om middernacht van start. Hekkensluiter is Blaudzun met Promises Of No Man’s Land. Vanwege de coronapandemie is er ook dit jaar geen publiek aanwezig in het Top 2000 Café.

Foto: Raymond van Olphen | NPO Radio 2

Tussenstand 3FM Serious Request dag 5: 1.2 miljoen euro

3FM Serious Request 2021 van start

Na vijf dagen Serious Request is de tussenstand van de actie 1.215.462 euro. Dat meldden de dj’s zojuist na het onthullen van de cheque in het Glazen Huis.

De NPO 3FM-dj’s voeren actie voor het WNF om de Zuid-Amerikaanse regenwouden te beschermen en te herstellen. Gisteren was de tussenstand 903.390 euro.

De actie loopt nog tot en met morgenmiddag.

Foto: NPO 3FM

Edwin Evers terug op 538 voor ‘Missie 538’

Edwin Evers keert morgen eenmalig terug op Radio 538. Omdat er voor Missie 538 meer dan 10.000 euro is opgehaald, maakt hij morgen tussen 10:00 en 11:00 uur een programma op de zender.

Drie jaar geleden presenteerde Edwin zijn laatste uitzending van ‘Evers Staat Op’ op 538. Over de actie ‘Missie 538’ zei de dj: “Leuke gesprekken, beetje muziek draaien en natuurlijk de opbrengst. Ik ga een uur radio maken als er minstens 10.000 euro wordt gedoneerd.”

Met Missie 538 zijn tot nu toe de volgende bedragen voor verschillende missies opgehaald:

€ 160.000,- voor twee Ronald McDonald Huiskamers voor het Ronald McDonald Kinderfonds
€ 71.000,- om 11 unieke sporters op de wachtlijst aan een sportrolstoel of -prothese te helpen voor Fonds Gehandicaptensport
€ 32.500,- om 50 kinderen de dag van hun leven bezorgen in een speciaal ambulancevliegtuig voor Stichting Hoogvliegers 
€ 35.000,- voor de ontwikkeling van een Virtual Reality-therapie om PTSS bij militairen te voorkomen voor Hulp voor Helden
€ 40.000,- voor winterjassen, dekens en kruiken voor 1600 Nederlandse baby’s die in armoede geboren worden voor Stichting Babyspullen
€ 35.000,- voor een jaar intensieve begeleiding op maat voor jongeren met niet-aangeboren hersenletsel voor de Hersenstichting
€ 35.000,- voor het inrichten van een opleidingshuis voor het trainen van assistent- en buddyhonden voor KNGF.

Foto: Talpa Network

Qmusic reikt Top 40 Awards uit met liveshow vanuit Studio 21

Domien Verschuuren tijdens de Top 40 Awards

De uitreiking van de Top 40 Awards gaat gewoon door, maar opnieuw via een livestream vanwege corona. Op 10 januari presenteert Domien Verschuuren de liveshow vanuit Studio 21 op het Mediapark in Hilversum. Chef’Special, Suzan & Freek en Meau treden op tijdens de live-uitzending. Vorig jaar waren Armin van Buuren en Davina Michelle de grote winnaars.

Tijdens de liveshow worden de best scorende artiesten en nummers in de Top 40 van het afgelopen jaar bekroond met een award. Er zijn acht awards te vergeven, waaronder een publieksprijs voor de Best Live Act. De show wordt gestreamd via de website en app van Qmusic.

Dit zijn de categorieën waarin prijzen worden uitgereikt:

Beste artiest (nationaal)
Beste artiest (internationaal)
Beste nieuwkomer (nationaal)
Beste nieuwkomer (internationaal)
Grootste hit (nationaal)
Grootste hit (internationaal)
Beste Nederlandse Alarmschijf
Beste live act (publieksprijs)

Puntentelling

De Top 40 wordt sinds 1974 samengesteld door de Stichting Nederlandse Top 40. Op basis van airplay, streaming en trends in social media wordt bepaald hoe hoog een track in de Top 40 komt. Hoe hoger en hoe langer een nummer in de hitlijst staat, hoe meer punten deze krijgt. De Top 40 Awards worden uitgereikt aan de nummers met de meeste punten.

Foto: Qmusic

BNR geeft ondernemers gratis reclamezendtijd

BNR heeft ondernemers vanochtend een half uur lang gratis zendtijd gegeven. Tussen 9:30 en 10:00 uur konden ze inbellen om hun webshop, click & collect of afhaalmogelijkheden een extra podium te geven. Ook morgen kunnen ondernemers nog inbellen.

BNR hoofdredacteur Mireille van Ark: “Ondernemers zijn door de maatregelen ongelooflijk hard getroffen. Wij willen hiermee laten zien dat wij deze ondernemers, júist in deze tijd, een warm hart toedragen.”

De actie is onderdeel van een campagne die de commerciële nieuwszender doet samen met een marketingbureau. Er komen ook uitingen via het Financieel Dagblad, radio en online.

Foto: BNR

3FM-dj Frank van der Lende wordt vader

Frank van der Lende wordt vader. Dat vertelde de 3FM-dj vandaag in het Glazen Huis. Na het uitpakken van een cadeautje vertelde Frank dat zijn verloofde Hanna zwanger is.

“Mijn lieve verloofde is zwanger en ik word vader. Ik heb daar zoveel zin, ik kan echt niet wachten. Het is zo bijzonder. Ik ben zo gelukkig en zo blij, dat ik het nu ook op de radio kan vertellen”, aldus Frank.

Eva Koreman brak in tranen uit toen ze het nieuws hoorde:

In 2020 zou Frank gaan trouwen met Hanna maar dit is, wegens het coronavirus, uitgesteld.

Foto: NPO 3FM | Tom van Huisstede

Tussenstand 3FM Serious Request dag 4: 903.390 euro

De tussenstand van 3FM Serious Request is na vier dagen 903.390 euro. Het geld gaat naar het Wereld Natuur Fonds om de Zuid-Amerikaanse regenwouden beschermen en herstellen.

Luisteraars zamelen met acties geld in voor Serious Request en vragen, tegen betaling, platen aan.

De actie loopt nog tot en met vrijdagmiddag.

Radio 538 heeft helft van de doelen van Missie 538 behaald

Coen Swijnenberg tijdens Missie 538

Voor zes van de twaalf goede doelen die Radio 538 steunt met ‘Missie 538’ is het streefbedrag opgehaald. Maandag werd het eerste doel, voor het Ronald McDonald Kinderfonds, gehaald na drie dagen actievoeren en sindsdien gaat het hard en wordt er elke halve dag een missie volbracht.

Het gaat sinds maandagochtend om een kraamafdeling voor kittens bij dierenasielorganisatie DOA, het Fonds Gehandicaptensport dat sportrolstoelen en -protheses voor elf sporters gaat regelen, vijftig vluchten met zieke en gehandicapte kinderen die worden georganiseerd door Stichting Hoogvliegers, Hulp voor Helden dat PTSS bij militairen wil voorkomen middels virtual-reality-therapie en kleding voor 1600 baby’s die in armoede worden geboren door Stichting Babyspullen.

De zevende missie die centraal staat tijdens de actieweek is de Hersenstichting, die intensieve begeleiding geeft aan jongeren met niet-aangeboren hersenletsel. Ondertussen komt er ook al geld binnen voor de andere vijf doelen van Missie 538 door acties van luisteraars en bn’ers. De actieweek duurt nog tot en met vrijdagmiddag.

Foto: Radio 538

Diepte-interviews tijdens de kerstvakantie op Radio 1

NPO Radio 1

Op NPO Radio 1 zijn vanaf komend weekend op acht avonden lange interviews te horen. Het gaat om drie ‘Marathoninterviews’ van de VPRO op zaterdagavond en ‘Het Jaar van…’, dat wordt gemaakt door verschillende omroepen op de vijf laatste avonden van het jaar.

Op Eerste Kerstdag wordt Mathieu Segers, hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht geïnterviewd door Sophie Derkzen. Op 1 januari schuift GroenLinks-leider Jesse Klaver aan voor een ‘Marathoninterview’ door Leonard Ornstein. Op 8 januari ontvangt Nina Jurna schrijfster Astrid Roemer. Al deze gesprekken duren drie uur en beginnen om 20:00 uur.

‘Het Jaar van…’ is vanaf maandagavond vijf avonden achter elkaar te horen tussen 21:00 en 23:00 uur. De planning is als volgt:

 • Maandag 27 december: Rechtbankvoorzitter Frank Wieland door Clairy Polak (HUMAN)
 • Dinsdag 28 december: Ayfer Koç, gemeenteraadslid CDA in Enschede en vrouw van Pieter Omtzigt, door Maaike Timmerman (WNL)
 • Woensdag 29 december: Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, door Roderick Veelo (PowNed)
 • Donderdag 30 december: AD-columnist Angela de Jong door Kefah Allush (EO)
 • Vrijdag 31 december: Han van Bree, journalist, historicus en schrijver van het ‘Het aanzien van…’, met Astrid de Jong (Omroep MAX)  

Foto: RadioFreak.nl

Evert Duipmans solo verder in nacht op Radio 2

Evert Duipmans zet het nachtprogramma ‘Wildgroei’ op NPO Radio 2 solo voort. Zijn medepresentator Jeroen Mulder stopt met de show. Hij wil zich richten op zijn promotie aan de universiteit in Utrecht. Dat is volgens hem niet meer te combineren met het nachtprogramma. “Helaas, het zit er voor mij op. ‘Wildgroei’ blijft gewoon bestaan, ik laat het in jouw capabele handen achter”, aldus Jeroen tegen Evert.

Jeroen nam afgelopen maandag afscheid van de Radio 2-luisteraars. “Ik hoop dat we je hebben kunnen vermaken met veel zin en onzin. Evert en ik studeerden samen in Enschede en we zijn samen bij de lokale omroep daar begonnen. Ik had nooit gedacht dat we ooit zover zouden komen. Radio maken op een van de grootste stations van Nederland, dat was echt een unieke kans. Ik heb er enorm veel van geleerd.”

Award

De twee maken sinds april vorig jaar een wekelijks nachtprogramma op Radio 2. ‘Wildgroei’ werd dit najaar genomineerd voor de RadioFreak Award voor Beste Nachtprogramma, maar moest het afleggen tegen de oud-nachtshow van Giel Beelen.

‘Wildgroei’ is vanaf 2022 weer te horen op Radio 2 van zondag- op maandagnacht tussen 3:00 en 6:00 uur.

Foto: NPO Radio 2 | Linda Stulic

Qmusic, KINK, 100% NL en SLAM! zien marktaandeel stijgen: “Prachtig jaar”

De studio van Qmusic

Een groot deel van de radiostations die het afgelopen jaar gestegen zijn qua marktaandeel reageren jubelend op de luisterercijfers voor de periode oktober – november 2021 die gisteren verschenen. Marktleider Qmusic stond een jaar geleden nog op een gedeelde eerste plaats met NPO Radio 2. Nu is het marktaandeel 12,3 procent; dat is een half procentpunt hoger dan een jaar geleden, Radio 2 groeide niet.

Het is volgens Qmusic voor het eerst dat het radiostation de best beluisterde ochtend- en middagshow heeft. Twee metingen geleden werd de zender al marktleider als je kijkt naar de hele week.

“Zowel de ochtendshow met Mattie & Marieke en de middagshow met Domien zijn nu de best beluisterde shows van Nederland. Wekelijks bereiken we afgerond 3 miljoen mensen, een ongekend hoog getal. Deze luistercijfers zetten een kroon op dit prachtige jaar voor Q”, aldus Dave Minneboo, de programmadirecteur van Qmusic.

KINK

KINK bereikte tijdens de vorige meetperiode (september – oktober 2021) voor het eerst een marktaandeel van 1 procent. De zender houdt dat vast en scoort 0,2 procentpunt hoger dan een jaar geleden.

Michiel Veenstra, programmadirecteur KINK laat weten: “Dat we ondanks de gebrekkige distributie van KINK (DAB+, online en geen FM) twee procent pakken in de belangrijke doelgroep 20-49 sterkt me enorm in onze missie. Op FM zouden de cijfers nog veel hoger zijn. Wij zijn daarom nog steeds van mening dat er een eerlijke herverdeling van FM-frequenties moet plaatsvinden. Daarom hebben we dan ook de bestuursrechter gevraagd om een streep te halen door de noodverlenging en de staatssecretaris te gebieden de huidige FM-frequenties gewoon opnieuw aan te bieden aan marktpartijen.”

100% NL en SLAM!

100% NL en SLAM! zagen hun marktaandeel in een jaar tijd beiden met 0,2 procentpunt stijgen. Al daalde 100% NL in de periode oktober – november 2021 met 0,2 procentpunt ten opzichte van de vorige meetperiode.

Martijn Zuurveen, Radio Director van RadioCorp zegt in een persbericht: “We zijn blij met de groeiende luistercijfers van SLAM.” En bij het marktaandeel spreekt hij van ‘wederom fantastische luistercijfers’.

Talpa Network heeft niet gereageerd op de luistercijfers van gisteren.

Foto: Qmusic | Joeri van Breukelen

Tussenstand na dag drie Serious Request: bijna 7 ton

Publiek bij het Glazen Huis van 3FM Serious Request

3FM Serious Request is op de helft en heeft een tussenstand van 684.635 euro. De actie van NPO 3FM staat dit jaar in het teken van het Wereld Natuur Fonds. Met de opbrengst kunnen zij de Zuid-Amerikaanse regenwouden beschermen en herstellen.

Sinds zaterdagmiddag zitten Frank van der Lende, Jorien Renkema, Rob Janssen en Sander Hogendoorn opgesloten in het Glazen Huis in Amersfoort. Gisteravond, op de tweede dag, was de tussenstand 482.792 euro. De actie duurt nog tot en met vrijdagmiddag.

Net als eerdere jaren kunnen luisteraars bij het Glazen Huis, tegen betaling, verzoekplaten aanvragen. Daarnaast zijn er luisteraars uit het hele land die zelf acties op touw zetten om geld op te halen. Ook is er een veiling met items van BN’ers en artiesten.

Foto: Raymond van Olphen / NPO 3FM

Astrid Kersseboom over Radio 1 Journaal: “Ik ga weer echt interviewen”

Stoppen met televisie, om weer fulltime radio te kunnen maken. Astrid Kersseboom was er binnen een weekend uit, toen ze gevraagd werd om het ‘NOS Radio 1 Journaal’ te gaan presenteren op NPO Radio 1. “‘Wow, dit is wel heel interessant’, dacht ik. Ik wil het heel graag doen”, zegt Astrid in de podcast ‘Dit was de Radio’.

Astrid presenteert vanaf januari het ochtendprogramma van Radio 1. Ze noemt twee belangrijke redenen voor die overstap naar de radio. “De presentator van het Radio 1-journaal geeft de eigen kleur aan het programma. Dat kan bij het NOS Journaal op tv minder. En ten tweede: je gaat echt interviewen. Bij het tv-journaal moet je binnen anderhalve minuut een interview afgerond hebben. Bij het Radio 1 Journaal ga ik echt interviewen, ook mensen van buiten.”

Format

Aan het format van het programma wil ze niet te veel tornen. “Het format staat als een huis, daar gaan we niet heel veel aan veranderen. Misschien dat we hooguit wat dingetjes gaan omgooien in de volgorde.” Ook het contact met de luisteraar blijft. “Waarschijnlijk gaan we wel de naam van de rubriek ‘De kritiek van Jan Publiek’ veranderen.”

Astrid benadrukt dat ze aan het programma haar eigen draai wil geven. “Het is mijn taak om er de stempel op te drukken. Ik ga niet drie jaar op de winkel pasen”, aldus Astrid, die voor de periode van drie jaar benoemd is. Haar eigen mening laten doorschemeren in interviews wil ze niet doen, vertelt ze. “Daar probeer ik van weg te blijven. Het probleem daarmee is dat je de luisteraar ontzettend tegen je in het harnas kunt jagen.”

Foto: NOS