Home Blog

Rob Stenders vanaf januari terug in de middag op Radio 2

Rob Stenders

Rob Stenders keert vanaf januari weer terug op NPO Radio 2. De dj is in het nieuwe jaar iedere maandag tot en met donderdag tussen 14:00 en 16:00 uur te horen. Annemieke Schollaardt, nu nog op dat tijdslot te horen, gaat van vrijdag tot en met zondag van 14:00 tot 16:00 uur een programma maken. Bij afwezigheid vervangen zij elkaar. Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanmiddag bekendgemaakt.

Marc Adriani stopt met zijn programma ‘Het Platenpaleis’. Paul Rabbering neemt het stokje over en is vanaf januari iedere vrijdagavond van 20:00 tot 22:00 uur te horen. Rob Stenders is daarna tot middernacht te horen. Rabberings programma’s op zaterdag en zondag komen te vervallen.

Stefan Stasse

Stefan Stasse behoudt zijn avondprogramma op Radio 2. De NPO was lange tijd voornemens Annemieke Schollaardt naar de avonduren te verplaatsen, waardoor Stasse het veld zou moeten ruimen. De plannen van de NPO stuitten op felle kritiek van zowel AVROTROS als KRO-NCRV. Laatstgenoemde omroep dreigde zelfs met juridische stappen.

“Ik ben ontzettend blij en opgelucht dat er nu duidelijkheid is voor het programma en de luisteraars”, reageert Stasse. “De afgelopen weken hebben we duizenden hartverwarmende reacties gekregen van luisteraars. Dat was een enorme steun. Ik ben blij voor mezelf, en mijn directe collega’s, maar vooral blij voor onze luisteraars dat ‘De Staat van Stasse’ gewoon blijft op Radio 2.”

Omroepwissel Stenders

Rob Stenders raakte eind augustus zijn programma op Radio 2 kwijt doordat hij de overstap maakte van AVROTROS naar BNNVARA. Stenders had gehoopt dat hij met de omroepwissel zijn programma kon behouden, maar daar staken zowel de NPO als AVROTROS een stokje voor.

Stenders gaf daarop aan ‘zich overreden te voelen door 7 bussen‘. Vanaf januari maakt hij het middagprogramma niet meer voor AVROTROS, maar voor zijn nieuwe werkgever BNNVARA.

NPO Radio 1

Ook op NPO Radio 1 verandert het nodige. Ghislaine Plag is vanaf het nieuwe jaar van 09:30 tot 11:30 uur te horen; nu is dat nog tot 12:00 uur. Sven Kockelmann gaat het gat tussen 11:30 en 12:00 uur vullen met het kritisch bevragen van hoofdrolspelers uit het nieuws in een 1-op-1 interview.

Vanaf 2018 gaat de nieuws- en actualiteitenzender ook meer inzetten op politiek: dagelijks tussen 15:30 en 16:00 uur is er vast politiek onderdeel tijdens EenVandaag. Het wekelijkse Kamerbreed op zaterdag maakt plaats voor een nieuwe talkshow van de AVROTROS met Jort Kelder.

Ook is er dagelijks een half uur sport tussen 13:30 en 14:00 uur tijdens De Nieuws BV. Op vrijdagavond is vanaf het nieuwe jaar het kookprogramma Mangiare! (NTR, 19:30-20:30 uur) te horen.

NPO Radio 5

Henk Mouwe, presentator van het ochtendprogramma op NPO Radio 5, gaat binnenkort met pensioen. Hoe zijn plek opgevuld wordt, maakt Omroep MAX later dit jaar bekend. De rest van de programmering van Radio 5 blijft onveranderd.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2

NPO Radio 2 vernieuwt programmering en zet Giel Beelen in de avond

Plopkap van NPO Radio 2

Giel Beelen is vanaf maandag 4 oktober te horen tussen 22:00 en 00:00 uur op NPO Radio 2. Voor BNNVARA gaat hij het programma ‘Giel’ maken. Nu is de dj is nu al ruim een jaar in de vroege ochtend te horen. Die plek tussen 04:00 en 06:00 uur wordt overgenomen door Desiree van der Heiden. Van dinsdag tot en met vrijdag maakt zij het programma DagNacht voor PowNed. Desiree is nu nog te horen op NPO 3FM en maakt op 19 oktober de overstap.

Er gaan meer dingen veranderen. Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof zijn vanaf 8 oktober op vrijdagen tussen 16:00 en 20:00 uur te horen met ‘Wout & Frank’ voor BNNVARA. “Het ultieme weekendprogramma waarin iedereen straalt”, noemen ze het zelf. Gijs Staverman laat aansluitend twee uur lang discomuziek horen tijdens ‘Stavermans Disco’ (KRO-NCRV).

Eddy Keur

Maandag 4 oktober keert Ruud de Wild weer terug in de middag, van maandag tot en met donderdag. Eddy Keur verving hem de afgelopen periode. Hij keert terug in de nacht van vrijdag op zaterdag met de nieuwe muziekshow ‘Eddy’s Nachtwacht’ (PowNed) van 00:00 tot 02:00 uur.

“NPO Radio 2 blijft vertrouwd klinken en tegelijkertijd geven we nieuw talent de ruimte”, zegt zendermanager Peter de Vries. “Het weekend komt nóg meer in het teken van muziek te staan, terwijl onze dj’s onverminderd oog blijven hebben voor wat er in de wereld gebeurt.”

Shay Kreuger en Morad El Ouakili (BNNVARA) verhuizen naar de zaterdagavond en zijn tijdens de NPO Radio 2 Soul Night te horen van 18:00 tot 20:00 uur.

Paul Rabbering solo

Het programma van Paul Rabbering en Cielke Sijben op vrijdag, zaterdag en zondag stopt en wordt opgevolgd door PAUL! (AVROTROS) met alleen Paul Rabbering. Op zondag verruilt Frank van ’t Hof het programma Hofleverancier van de Liefde voor Het Platenpaleis (BNNVARA), vanaf 10 oktober van 12:00 tot 14:00 uur. Martine ten Klooster gaat van de zondagavond naar zondagmiddag, met het muziekprogramma Martine In De Middag (EO), van 16:00 tot 18:00 uur.

Op zondagavond is Leo Blokhuis (BNNVARA) te horen van 18:00 tot 21:00 uur. Van 21:00 tot 00:00 uur wordt de ‘Albumshow’ met Corné Klijn (AVROTROS) uitgezonden. In de nacht van zondag op maandag presenteert Jeroen van Inkel vanaf 00:00 uur drie uur lang Van Inkels Choice (BNNVARA), gevolgd door Wildgroei (BNNVARA) met Evert Duipmans en Jeroen Mulder tot 06:00 uur.

Foto: RadioFreak

Prinsjesdag uitgebreid te volgen op Radio 1

Plopkappen NPO Radio 1

NPO Radio 1 doet uitgebreid verslag van Prinsjesdag. Vanaf 12:00 uur is er een speciale uitzending van AVROTROS en NOS. In ‘Prinsjesdag op 1’ wordt live verslag gedaan vanuit Den Haag.

Lara Rense (NOS) en Pieter Jan Hagens (AVROTROS) volgen van 12:00 tot 16:00 uur de gebeurtenissen in Den Haag, met onder meer reacties van politici en andere gasten op de plannen van het demissionaire kabinet.

Opiniepanel

Van 16.00 tot 17.00 uur is er veel aandacht voor de resultaten van het EenVandaag Opiniepanel met Gijs Rademaker (AVROTROS) en politieke duiding van Joost Vullings (AVROTROS). Tussen 17:00 en 18:30 uur blikken Lara Rense en politiek duider Xander van der Wulp (NOS) terug op de dag.

Na Prinsjesdag op 1 neemt Dit is de Dag (EO) het stokje over van 18:30 tot 19:00 uur. Ook deze uitzending staat volledig in het teken van Prinsjesdag, met actuele gasten en presentator Margje Fikse.

Met het Oog op Morgen (NOS) sluit van 23:00 tot 00:00 uur deze Prinsjesdag op NPO Radio 1 af met een nabeschouwing van presentator Coen Verbraak met zijn gasten en een column van cabaretier Patrick Nederkoorn.

Foto: RadioFreak.nl

Ondernemingsraad NH wil niet naar Hilversum

NH Radio

De ondernemingsraad van NH Media heeft een negatief advies uitgebracht over de voorgenomen verhuizing naar Hilversum, meldt Villamedia. De regionale omroep van Noord-Holland wil in 2022 verhuizen naar het ‘M-gebouw’, het voormalige AKN-gebouw in Hilversum, waar ook KRO-NCRV zit.

NH Media en AT5 delen nu nog een pand in Amsterdam Slotervaart, maar dat gebied gaat op de schop en daarom wil de directie verhuizen. AT5 zou intrekken in de centrale vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Per september 2022 zou NH Media dan naar Hilversum gaan. De ondernemingsraad zegt voor het negatieve advies niet over één nacht ijs te zijn gegaan en het besluit in goede sfeer met de directie te hebben genomen.

“Dit betekent nog niet dat de verhuizing naar Hilversum hiermee definitief van de baan is”, aldus de Ondernemingsraad in een interne mail. Er staat ook in dat de Ondernemingsraad “hoe dan ook” wil meewerken aan “de best haalbare oplossing”.

Martijn Richters krijgt nachtprogramma op Radio Veronica

Martijn Richters krijgt een wekelijks nachtprogramma op Radio Veronica. Martijn, die ook werkt als nieuwslezer en eindredacteur voor persbureau ANP, is voortaan van zondag op maandagnacht tussen 0:00 en 2:00 uur te horen.

“Fijne liedjes”, vat Martijn zijn nieuwe programma kost samen. Hij is al sinds de jaren negentig actief binnen de radiowereld. Eerst als filelezer bij de ANWB, later las hij het nieuws voor onder meer de NOS en Yorin FM. Momenteel werkt hij voor het ANP, dat het nieuws op vrijwel alle landelijke commerciële radiostations verzorgt.

Zendermanager Rob Stenders gaf eerder al aan dat hij bezig is met de nachtprogrammering van Radio Veronica. Zo zei hij te overwegen om Henk Westbroek ook een eigen show in de nacht te geven.

Ruud de Wild 4 oktober terug op Radio 2

Ruud de Wild is op 4 oktober weer terug op NPO Radio 2. Dan presenteert hij weer ‘Wild in de middag’, laat zijn omroep KRO-NCRV weten. De dj is er ruim een half jaar uit geweest vanwege darmkanker.

“Al vind ik het nog doodeng om te zeggen, maar ik ben beter. Ik voel me beter dan ooit. Maandag 4 oktober ben ik weer te horen en alleen al van dit vooruitzicht krijg ik heel veel energie. Het is tijd om weer mooie dingen te maken”, laat De Wild weten.

Ruud maakte in maart bekend dat hij darmkanker had en tijdelijk zou stoppen met zijn radioprogramma. Eddy Keur verving hem. Begin deze maand liet zijn vriendin Olcay Gulsen al weten dat de dj kankervrij is. Ruud was toen ook aan de telefoon bij zijn collega Gijs Staverman: “Ik heb heel lang, maanden zelfs, gedacht dat ik doodging. Maar ik heb wel het geluk gehad dat ik er relatief snel bij was. Als ik het een half jaar later had ontdekt, dan hadden we nu niet meer gebeld”,

Foto: Linda Stulic | KRO-NCRV

Marc Adriani vlak voor aangekondigd vertrek: “Ik geniet nu volop”

Vlak voor zijn vertrek bij Talpa gaf Marc Adriani nog een interview waarin hij niks zegt over een naderend afscheid. “Wow, dat ik hier nu zit. De cirkel is rond”, zei hij verwijzend naar het feit dat hij ook de baas was van Radio Veronica, waar hij als klein jongetje tegenop keek.

Vanmiddag werd duidelijk dat Adriani zijn functie als directeur Radio bij Talpa neerlegt vanwege een verschil van inzicht over de koers. In het interview met Broadcast Magazine is daar nog niks van te merken. “Ik geniet nu volop van creatief nadenken en discussiëren met de programmateams.”

Qmusic

Dat Qmusic de koppositie over heeft genomen van Talpa-zender Radio 538 lijkt niet heel erg te zijn. “Wij beschouwen de radiomarkt toch vooral als een portfoliospel, waarbij onze vier zenders allemaal een eigen profiel hebben en een accent op leeftijd. Zodat we, als je het allemaal bij elkaar optelt, richting de consument en vooral ook de adverteerder kunnen zeggen dat we met vlag en wimpel de grootste zijn. Ik heb liever de luxe van vier audiomerken om de markt optimaal te bedienen dan één sterk radiostation.”

Dat 538 nu minder scoort komt ook door ‘golfbewegingen’, aldus Adriani. “Soms heb je wind mee en valt alles in het juiste vakje. Ik kan niet ontkennen dat ik liever andere cijfers zou zien voor 538, maar ik zie en hoor een positieve spirit en zin om omhoog te klimmen.

Relatie

De vertrekkende radiobaas geeft aan nog genoeg contacten te hebben in radioland. Met Qmusic-baas Dave Minneboo is een goede relatie. “We gaan af en toe een broodje eten. Maar datzelfde contact is er met 100% NL, Michiel Veenstra van KINK of Peter de Vries van Radio 2. Je hebt het professionele en het persoonlijke vlak en het blijft natuurlijk een vechtmarkt. Maar goed, dat is ook leuk en spannend.”

Foto: RVDA

Marc Adriani vertrekt bij Talpa Network na verschil van inzicht

Marc Adriani

Marc Adriani vertrekt per 1 november bij Talpa Network. Aanleiding voor zijn vertrek is een verschil van inzicht over de koers van de radioafdeling van Talpa Network, waar hij de scepter zwaaide.

“Met veel plezier heb ik mijn bijdrage geleverd aan de radio merken; Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica”, zegt Marc in een persverklaring. “Jammer dat het ophoudt, maar het scheiden der wegen is in dit geval onvermijdelijk. Als luisteraar zal ik de stations natuurlijk blijven volgen. De komende tijd ga ik op zoek naar een nieuwe uitdaging.”

Paul Römer zegt namens de Raad van Bestuur Talpa Network: “Wij bedanken Marc voor zijn inzet en waardevolle bijdrage. Hij heeft de radiostations van Talpa Network met veel positiviteit en energie door een roerige tijd geloodst. Wij wensen hem veel succes bij de volgende stap in zijn carrière.”

Carrière

Marc Adriani werd in juli 2018 Radio Directeur bij Talpa Radio. Hij noemde het eerder de baan waar hij altijd al van droomde. Marc begon zijn carrière bij Veronica. Ook werkte hij als verslaggever voor de TROS en was hij presentator en programmaleider bij de regionale omroep RTV Utrecht.

In 2001 ging Marc aan de slag als programmaleider Radio bij BNN. In 2011 maakte hij een overstap naar EMI Nederland, om in 2012 als Algemeen Directeur terug te keren bij BNN om de fusie met de VARA te begeleiden. Vervolgens werd hij Algemeen Directeur van de fusie-omroep BNNVARA. Ook was hij jarenlang op vrijdagavond te horen op NPO Radio 2 met ‘Het Platenpaleis’. Dat programma stopte in januari 2018.

Foto: Talpa Network | William Rutten

Radio 538 komt met nieuwe hitlijst: de Work It Top 538

Work It Top 538

Radio 538 zendt eind deze maand weer een ‘Top 538’ uit. Dit keer is de lijst platen niet samengesteld op basis van een decennium of seizoen, maar uit platen die je een boost geven tijdens het werk. De lijst heet de ‘Work It Top 538’ en is vanaf 27 september tijdens kantooruren te horen.

De lijst wordt uiteraard samengesteld op basis van stemmen van luisteraars. “De 538-dj’s geven de komende twee weken meerdere keren per uitzending een draai aan het speciale ‘beroepenrad’ waarmee één specifiek beroep wordt uitgelicht. Aan de hand van het beroep op het rad, is het vervolgens aan de luisteraars om een hit door te geven die zij vinden passen bij dat beroep. De hits dienen tegelijkertijd ter inspiratie voor luisteraars om de ‘Work It Top 538’ samen te stellen”, laat 538 weten.

3FM zendt Top 999 van deze Eeuw uit

NPO 3FM zendt vanaf komende maandag voor het eerst de Top 999 van deze Eeuw uit. Daarin is de beste muziek van de afgelopen 21 jaar te horen. Luisteraars kunnen tot en met vrijdag stemmen voor de lijst.

De lijst wordt van maandag 20 september tot en met vrijdag 24 september uitgezonden, dagelijks tussen 06:00 en 00:00 uur. Op de laatste dag is de nummer 1 vlak voor 18:00 uur te horen. Daarna sluit Sander Hoogendoorn de lijst af met een mix.

Stemmen verzamelen

Om stemmen voor de lijst te verzamelen zijn de dj’s Rob en Wijnand vandaag, morgen en overmorgen in het land. Vandaag zijn ze in Apeldoorn, morgen in Eemnes en vrijdag in Tilburg.

Foto: NPO 3FM

Barry Paf verlengt contract bij 100% NL

Barry Paf heeft zijn contract bij 100% NL met drie jaar verlengd. Hij presenteert van maandag tot en met donderdag ‘De Barry Paf Show’ tussen 16:00 en 19:00 uur en zal dat de komende jaren blijven doen.

“Barry bewijst dagelijks zijn waarde”, zegt Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp. “De cijfers wijzen dit uit: deze zijn de afgelopen maanden op de belangrijkste commerciële doelgroepen geëxplodeerd. Met zijn aanstekelijke enthousiasme sluit Barry vrolijk de werkdag af. Dat hij ook komende jaren bij 100% NL te horen is, is daarom fantastisch nieuws.”

Barry Paf reageert: “Ik zit al ruim drie jaar ontzettend goed op mijn plek bij 100% NL en ben blij dat ik ook de komende jaren met De Barry Paf Show te horen zal zijn op de zender. Iedere dag stap ik met een grote glimlach op mijn gezicht de 100% NL-studio binnen, om samen met de meest betrokken luisteraars van Nederland de dag af te sluiten. Elke dag een feest!’

Nadine Roos: SLAM! ontsloeg me omdat ik me had verslapen

Nadine Roos was in 2019 slechts een paar weken op SLAM! te horen. Ze zou er in het weekend tussen 10:00 en 13:00 uur een vast programma gaan presenteren, maar verdween alweer snel uit de programmering. “Het is misgegaan toen ik te laat was gekomen. Toen lag ik er meteen uit. Dat kon daar blijkbaar niet door de beugel. Ik had me gewoon verslapen, het is was het is”, zegt Nadine in gesprek met Patrick Kicken.

SLAM! stelde destijds zelf dat Nadine niet klaar zou zijn voor een vast programma op de landelijke radio. Later trok de zender het statement weer in. “Maar misschien was het dat wel gewoon”, zegt Nadine, die het per direct moeten stoppen als ‘een klap’ ervoer. “Ik was een kwartier te laat, het is ook niet stil geweest op de zender. Natuurlijk heb ik er super hard van gebaald, maar ik heb geen wrok of pijn naar de zender.”

Q-college

Nadine won in 2018 Q-college, het interne opleidingstraject van Qmusic. In tegenstelling tot eerdere winnaars, kreeg Nadine geen eigen programma op Q. “Dat was heel gek”, blikt ze nu terug. “Opeens denk je: nu gaat het allemaal gebeuren. Maar er kwam niet echt progressie in het uitzicht op een programma. Het was ook de tijd dat Dave Minneboo begon. Wat op dat moment iemand in de nacht gaat doen, is dan niet zo heel relevant.”

De radiomaakster woont tegenwoordig op Curaçao, waar ze net de overstap heeft gemaakt van Paradise FM naar Dolfijn FM.

Nadine over haar ontslag bij SLAM:

Foto: SLAM!

Wilfred Genee weer terug op Radio Veronica

Wilfred Genee is sinds vanmorgen weer terug op Radio Veronica. Na het overlijden van zijn vader was hij een tijd niet op de zender te horen. Na eerder weer te zijn begonnen met zijn werk voor tv, pakt hij nu het radiomaken weer op. “Het was een heftige zomer”, zei de radiomaker vanochtend in de uitzending.

Wilfreds moeder raakte begin augustus bewusteloos door een val van de trap. Genees vader dacht dat zijn vrouw overleden was, kreeg een hartinfarct en overleed. “Het leverde heel veel lieve reacties op. Je wilt het eigenlijk in privékringen verwerken, maar door het feit dat je een publiek figuur bent, is het weleens het geval dat mensen er wat over zeggen en er wat van vinden”, zei Wilfred.

De radiomaker over de afgelopen periode:

Wilfred is voortaan weer van maandag tot en met donderdag te horen in de ochtend van Radio Veronica.

Foto: Radio Veronica | Ben Houdijk

Bas Louissen vervangt Eva Koreman in de middag van 3FM

Bas Louissen is de komende periode te horen naast Frank van der Lende op NPO 3FM. Hij vervangt Eva Koreman die met zwangerschapsverlof is. “Daarom schuift van maandag tot donderdag verhalenverteller, levensgenieter, radiodier, troubadour, podcastgoeroe en vriend Bas Louissen aan”, aldus Frank. Op vrijdagen zijn er wisselende sidekicks, zoals actrice Nellie Benner, zangeres Roxanne Hazes en Kensington-gitarist Casper Starreveld.

Bas Louissen was bijna tien jaar de vaste producer van Domien Verschuuren bij Qmusic en eerder bij 3FM. Eind vorig jaar gingen de twee uit elkaar. Domien noemde ‘een optelsom van heel veel dingen’ als oorzaak, maar zei vooral dat hij en Bas ‘te veel in elkaars leven zitten’. Later gaf de dj ook nog aan dat hij ‘flinke woorden‘ had gehad.

In de zomer van 2018 werkte Bas Louissen voor het laatst bij 3FM, vlak voor de overstap naar Qmusic.

Eva Koreman met zwangerschapsverlof, voorlopig afwezig op 3FM

Eva Koreman heeft afgelopen vrijdag haar laatste uitzending gemaakt op NPO 3FM voor haar zwangerschapsverlof. De jock, die in april bekendmaakte in verwachting te zijn van haar eerste kindje, is over een maand uitgerekend.

Eva is de rest van het jaar afwezig op 3FM. Hoe het nu verder gaat met de middagshow wordt morgen duidelijk, laat een woordvoerder van BNNVARA weten. “De bekendmaking zit in de show.”

Frank en Eva maken samen een programma sinds april vorig jaar.

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM

‘Jurgen van den Berg met Omroep MAX naar middag Radio 1’

Jurgen van den Berg maakt in de nieuwe programmering van NPO Radio 1 de overstap naar de middag van de zender. Die geruchten gaan al langer en worden nu ook gemeld door het AD. Volgens de krant stapt Jurgen over naar Omroep MAX, waar hij op het huidige tijdslot van ‘Blok&Toine’ een programma gaat presenteren. Die show duurt naar verluidt dan wel een half uur korter, van 14:00 tot 15:30 uur.

Eerder gaf Jurgen aan op termijn te willen stoppen in de ochtend van Radio 1. Hij zei: “Ik wil een beetje uit die eerstelijnsstroom van het nieuws.”

Concept-plannen

Het nieuwe programma van de NOS Radio 1 Journaal-presentator staat in de concept-plannen van de NPO. Het AD heeft hier de hand op weten te leggen. De programmering moet nog wel besproken worden met de omroepen. Eerder gingen er al eens geruchten over een overstap naar Omroep MAX, Jurgen deed die toen af als onzin.

Over het tijdslot had Jurgen eerder een idee in het AD laten zetten: “Ik zou er een heel andere zender van maken. Stel: je hebt een heel goede interviewer in huis, type Tijs van den Brink. Waarom zou die niet een talkshowachtig programma kunnen krijgen tussen 14:00 en 16:00 uur?”

Jurgen presenteert sinds januari 2016 het ochtendprogramma op NPO Radio 1. Hij volgde destijds Marcel Oosten en Frederique de Jong op. Hij staat tot eind dit jaar onder contract bij de NOS.

Foto: NOS

Guus Meeuwis weer op 1 in Brabantse Top 900

Omroep Brabant

Guus Meeuwis is met zijn lied ‘Brabant’ weer op nummer 1 gekomen van de Top 900 van Omroep Brabant. De afgelopen tien dagen konden Brabanders op de lijst stemmen. Net als vorig jaar volgt Danny Vera met ‘Roller coaster’ op de tweede plek. Nieuw op plek drie is ‘Hee gaode mee’ van Gerard van Maasakkers. Het uitzenden van de lijst is vanochtend om 09:00 uur begonnen.

Omroep Brabant begon in 2006 met de lijst ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van het hertogdom Brabant. Ook toen stond Guus Meeuwis op 1.

“In de top tien staan dit jaar maar liefst zeven Brabantse artiesten”, zegt Maarten Kortlever, teammanager Radio. “Dat maakt onze lijst ook zo leuk. Uiteraard ontbreekt Bohemian Rhapsody niet, maar die staat wel pas op plek vijf.” De hoogste nieuwe binnenkomer dit jaar is Miss Montreal met ‘Door de wind’. De zomerhit ‘Ik ga zwemmen’ van Mart Hoogkamer kon ook op veel fans rekenen.

Het uitzenden van de lijst duurt tot en met 17 september.

NRC en Top 40 winnen Zilveren Reissmicrofoon

NRC Podcasts heeft de Zilveren Reissmicrofoon 2021 gewonnen. Vincent Bijlo overhandigde de award aan René Moerland, hoofdredacteur van NRC. De Ere Reissmicrofoon werd aan Erik de Zwart overhandigd voor de Top 40. De andere genomineerden voor de Zilveren Reissmicrofoon 2021 waren Opium en KINK.

“We zijn trots op al onze audiomakers en journalisten die zoveel energie en plezier in NRC Audio steken”, zegt Moerland. “Deze prijs is een prachtige beloning en een aansporing om verder te groeien als NRC Audio.” NRC scoort goed met podcasts; zo is NRC Vandaag een van de best beluisterde podcasts van Nederland.

Eerder werd al bekend dat de Ere Zilveren Reissmicrofoon naar de Top 40 zou gaan. De jury meent dat deze hitlijst een onuitwisbare indruk heeft gemaakt op de radio in Nederland. Het initiatief was van de toenmalige programmaleider van Radio Veronica, Joost den Draaijer, en de eerste uitzending vond plaats op 2 januari 1965. Nu, 56 jaar later, is de lijst nog steeds een succes, en baseren de succesvolste radiostations in Nederland hun formats als vanouds mede op de gegevens van de Top 40.

Speciale vermelding

Een speciale vermelding is voor de podcast Sorry voor mijn broertje / Verklaring omtrent gedrag van Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt van KRO-NCRV. Het criminologische audioproject Verklaring omtrent gedrag van het Utrechtse Lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid mondde uit in de podcastreeks Sorry voor mijn broertje die door toon, vormgeving en inhoud volgens de jury de perfecte aansluiting vindt op het merk en de doelgroep van 3FM.

De jury van de Zilveren Reissmicrofoon staat onder leiding van Vincent Bijlo (radiocommentator NRC) en heeft meer juryleden die voor NRC werken, zoals Iris Verhulsdonk (redacteur en podcastmaker NRC). Dat leek ook de reden dat jurylid Mark den Blanken zich had teruggetrokken. De organisatie laat nu weten dat Verhulsdonk alleen als jurylid betrokken was bij de Ere Reissmicrofoon en de bijzondere vermelding. Bijlo heeft vanwege zijn betrokkenheid bij NRC niet meegestemd bij het kiezen van de winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon 2021.

Prinsjesdag live te volgen op Radio 1

NPO Radio 1

Aankomende dinsdag is het de derde dinsdag van september en dat betekent Prinsjesdag. NPO Radio 1 doet de hele middag live verslag van deze traditionele opening van het parlementaire jaar en gaat in op de plannen van het demissionaire kabinet.

De speciale uitzending duurt van 12:00 en 16:00 uur en wordt live vanuit Den Haag gepresenteerd door Lara Rense en Pieter Jan Hagens. Er wordt continu geschakeld met verslaggevers die aanwezig zijn bij de diverse formele momenten. Tussen 16:00 en 17:00 uur wordt de mening van het Nederlandse volk besproken middels het EenVandaag Opiniepanel. De middag wordt afgesloten door Lara Rense, die met politiek verslaggever Xander van der Wulp terugblikt op de dag en de plannen van het demissionaire kabinet duidt.

Prinsjesdag ziet er ook dit jaar wat anders uit dan normaal. Vanwege de coronamaatregelen maakt de koning geen rijtoer door Den Haag en de Troonrede wordt niet uitgesproken in de Ridderzaal, maar in de Grote Kerk in Den Haag. Vanwege de verbouwing van het Binnenhof wordt het koffertje met de Miljoenennota aangeboden in de tijdelijke Tweede Kamer, die is gehuisvest in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken. Omdat het huidige kabinet demissionair is, worden er in hun plannen geen ingrijpende maatregelen verwacht.

Foto: RadioFreak.nl

Dit zijn de winnaars van de NTR Podcastprijs 2021

Feline Franceus en Achille van Ingelgem zijn de winnaars van de NTR Podcastprijs 2021. Zij zien hun podcasts beloond met respectievelijk de eerste en de tweede prijs. In de finale lieten ze de andere acht genomineerden uit Nederland en België achter zich.

Podcastmaker en verpleegkundige Feline focust in de podcast ‘Niet Aangeboren Hersenaandoening’ op het relaas van Christiane. Haar leven veranderde ingrijpend na een ongelukkige val tijdens een vakantie in Portugal. Haar familie doet er alles aan om Christiane te laten herstellen. Maar wil ze dit nog wel?

Achille van Ingelgem ontwikkelde de podcastserie ‘Goud aan zee’. In deze driedelige podcast duikt de maker in een oud familieverhaal over zijn grootvader, verteld aan de hand van de verhalen van grootmoeder en ooms en tantes. Na een woelig leven en verschillende tegenslagen zit grootvader financieel aan de grond. Toch is er een uitweg.

Aanmoedigingsprijs

Het was de 31e keer dat de NTR de aanmoedigingsprijs voor aankomende podcastmakers (voorheen de NTR Radioprijs) uitreikte. Een deel van de genomineerde inzendingen was op 10 juli 2021 te beluisteren op NPO Radio 1. De finale vond afgelopen week plaats in de Brakke Grond in Amsterdam.

De NTR wil met deze prijs, naast het vieren van het medium podcast, een podium bieden voor aankomende podcastmakers, hen richting geven en luisteraars kennis laten maken met hun werk.

Eindoordeel jury

De jury, onder voorzitterschap van de mediadirecteur van de NTR, Willemijn Francissen, zegt aangenaam verrast te zijn door het aantal van 65 inzendingen. Zowel de onderwerpen, vaak zeer persoonlijk, als de aanpak, met humor en lef, toonden volgens de jury een grote diversiteit.

Omroep WNL verhuist naar Media Park in Hilversum

Media Park Hilversum

Omroep WNL verlaat Amsterdam en verhuist naar het Media Park in Hilversum. Per 1 januari 2022 huist de omroep in het Mediacentrum en niet meer in de hoofdstad. WNL verzorgt op de radio diverse programma’s, waaronder ’t Wordt Nu Laat’ op NPO Radio 2 en ‘WNL Op Zaterdag’ op NPO Radio 1.

Ook de landelijke talkshows trekken weg uit Amsterdam. Op1, Khalid en Sophie en M worden vanaf eind dit jaar gemaakt vanaf het Media Park. De talkshows worden nu nog gepresenteerd vanuit de Westergasfabriek. Ook de redacties van de talkshows vestigen zich in Hilversum, bevestigt een woordvoerder van BNNVARA tegenover De Gooi- en Eemlander.

3FM maakt uitzending rond tweede Unmute Us-protest

Sander Hogendoorn tijdens het eerste Unmute Us-protest

NPO 3FM doet zaterdagmiddag live verslag van het Unmute Us-protest van de evenementensector dat plaatsvindt in negen steden verspreid over het land. Dj’s van het radiostation zijn aanwezig bij de verschillende protestmarsen en er is enkel muziek van Nederlandse artiesten te horen. De speciale uitzending duurt van 14:00 tot 17:00 uur en wordt gepresenteerd door Olivier Bakker en Luc Sarneel.

Sharid Alles, zendermanager van NPO 3FM: “3FM is de ultieme festival- en concertzender met een oneindige liefde voor muziek. Onze community mist livemuziek gigantisch. Dat evenementen niet door mogen gaan zoals we gewend zijn, gaat ook ons aan het hart. We zitten met 3FM dicht op de popcultuur en zien de wanhoop bij alle harde werkers in de evenementensector. We willen met z’n allen heel graag dat alles weer veilig open gaat: dat we weer kunnen dansen, lachen en genieten van livemuziek. En daarom vinden we het zo belangrijk om hier verslag van te doen.”

Tweede actie

De verslaggevers die te horen zijn in de speciale uitzending zijn: Sander Hoogendoorn vanuit Utrecht, Frank van der Lende vanuit Amsterdam, Mark van der Molen vanuit Den Haag, Jorien Renkema vanuit Groningen, Vera Siemons vanuit Nijmegen, Andres Odijk vanuit Leiden en Obi Raaijmakers vanuit Tilburg.

Gisteren riep BLØF-zanger Paskal Jakobsen radiostations op om 24 uur lang geen muziek te draaien in het verlengde van de Unmute Us-protesten. 3FM kiest voor een andere aanpak en draait juist muziek van de artiesten die door de coronamaatregelen worden geraakt en niet kunnen optreden. Het is de tweede keer dat de evenementensector in actie komt, omdat ze willen dat de coronaregels voor onder meer festivals worden versoepeld. Ook de nachtclubs, deze zomer een belangrijke bron van de piek in besmettingen, haken aan omdat ze weer open willen.

Foto: Bullet-Ray van Olphen / NPO 3FM

Ferry Maat opnieuw geopereerd vanwege huidkanker

Ferry Maat heeft vorige week een operatie gehad tegen huidkanker. Dit schrijft de Soulshow-dj op Facebook. De dj, woonachtig op Bonaire, heeft de behandeling ondergaan op Curacao. Hij wacht nu op de oproep voor een tweede operatie. In 2016 moest Ferry ook al onder het mes, toen bij hem voor het eerst huidkanker was geconstateerd.

Ferry probeert wel direct de draad weer op te pakken. Zo schrijft hij: “Gelukkig gisteren een nieuwe Soulshow op kunnen nemen en je kunt merken dat het najaar is, dan komt er altijd veel verse muziek in de winkels. Denk dat ‘t wel een lekker showtje geworden is met ook weer een prima BVD-mix.”

Rick Romijn terug op Radio Veronica, nog niet fulltime

Rick Romijn was vanochtend voor het eerst sinds langere tijd weer te horen op Radio Veronica. De sidekick in de ‘Veronica Inside Ochtendshow’ kwakkelende al sinds het voorjaar met zijn gezondheid. “We gaan rustig aan beginnen”, zei Rick over zijn terugkeer. Veel meer woorden maakte hij er niet aan vuil.

Voorlopig is Rick één ochtend per week te horen in het ochtendprogramma. Presentator Wilfred Genee is nog steeds afwezig vanwege familieomstandigheden. Dennis van der Geest neemt voorlopig de honneurs waar.

Foto: Radio Veronica

BLØF-zanger roept radiozenders op dag geen muziek te draaien als ‘coronaprotest’

BLØF-zanger Paskal Jakobsen roept de landelijke radiozenders op om 24 uur lang geen muziek te draaien. Hij wil daarmee een statement maken naar de nog geldende coronamaatregelen; zo zijn meerdaagse festivals en grote evenementen nog verboden. “Actie voeren, lobbyen, mopperen: het haalt allemaal niks uit. Ik zeg: mute us voor 24 uur”, aldus Paskal.

Op Facebook uit de frontman van de band zijn ongenoegen over het coronabeleid. “Zou het niet een mooie actie zijn als álle muziekzenders in Nederland, op een afgesproken dag, 24 uur lang geen muziek zouden draaien. Om de urgentie rondom onze industrie duidelijk te maken. En omdat de radio schatplichtig is aan de liedjesmakers en artiesten. Zonder muziek geen radio. Ik weet zeker dat die zenders genoeg gasten – lees mensen uit onze industrie – aan de microfoon krijgen om toch een boeiende radiodag te maken.”

24 uur lang alleen maar praten dus, zegt Paskal. “Geen jingle, geen single en geen commercial met muziek. Dan wordt misschien duidelijk hoe een wereld klinkt zonder muziek.” Hoe kansrijk is Paskals oproep? “Ik weet ook wel dat dit niet gaat gebeuren. Maar wellicht kan iedereen wat meer stilstaan bij het belang van muziek, op de momenten waarin dat zo vanzelfsprekend lijkt. Wij moeten open, en wel helemaal.”

Foto: Wikimedia Commons

Jurgen van den Berg baalt van storingen bij Radio 1: “Hoe kan het nou?”

De verbinding die wegvalt of de lijn die hapert: interviews op NPO Radio 1 kampen veel te vaak met een technische storing, stelt ochtendpresentator Jurgen van den Berg. “In negen van de tien gevallen gaat het mis. Ik heb het intussen een beetje verdrongen. Maar mensen thuis snappen er echt geen zak meer van, dat je anno 2021 niet gewoon een telefoontje of een Luci-verbinding in de uitzending kan halen.”

Jurgen zegt in de podcast ‘Dit was de Radio’ flink te balen van de vele storingen. “Ik maak er weleens amok over bij de bazen die erover gaan. We zijn een professionele organisatie, we zijn niet Radio De Blauwe Tegel. Hoe kan het nou dat het zo vaak mis gaat? Ik baal er af en toe echt van. Maar het eind van het liedje is dat het nog steeds gebeurt.”

De NPO Radio 1-ochtendpresentator benadrukt wel dat de technische storing niet altijd aan Radio 1 te wijten is. “Vaak ligt het ook niet aan ons. Dan krijgt een geïnterviewde duidelijke uitleg hoe hij of zij verbinding moet maken. Vlak voor de uitzending lijkt de test goed en dan gaat het live op de radio toch weer mis. Het is totaal ongrijpbaar wat het is.”

Foto: NOS

Ron Brandsteder gaat geen excuses aanbieden aan 3FM-collega

Ron Brandsteder weigert zijn excuses aan te bieden aan NPO 3FM-dj Wijnand Speelman. Dat laat hij weten aan RTL Boulevard. Aanleiding is het incident vrijdagavond voor de deur van de NPO-radiozenders, waarbij Ron zich volgens Wijnand agressief gedroeg.

Terwijl Wijnand op de parkeerplaats voor de studio’s een radiospel aan het doen was, gaf Ron gas in zijn auto. Toen Wijnand zijn radiocollega op zijn gedrag wilde aanspreken, gaf hij niet thuis. Ron stapte vervolgens uit en schopte de stoelen van het radiospel aan de kant. Beelden van het voorval bevestigen het verhaal van Wijnand.

De 3FM-dj eiste afgelopen weekend excuses van Ron. “Zo ga je gewoon niet met je collega’s en allemaal niet met mensen om”, zei Wijnand.

Beelden van het voorval:

Foto: Janita Sassen | Omroep MAX

Sander Lantinga slaat met vuist tegen muur en breekt twee vingers

Sander Lantinga heeft in een driftbui vandaag met zijn vuist tegen de muur geslagen, waarna hij zijn pink en ringvinger brak. “De muur heeft in dit geval gewonnen. Ik zag meteen dat het mis was”, vertelde Sander in ‘De Coen & Sander Show’. De middagshow op 538 moet hij daarom zeker vier weken met zijn rechterhand in het gips presenteren.

De vuistslag was een uiting van oplopende frustratie, vertelde Sander. “We werden vanochtend wakker en er waren wat dingen kwijt in huis. Dat wekt irritatie, want de klok tikt door. Toen de kinderen naar school waren, had ik net het bed verschoond. Met in m’n achterhoofd nog die irritatie, ga ik met mijn voet op het snoertje van het nachtlampje staan. Niet alleen het lampje valt om, maar er valt ook een mok koffie over het bed, het stopcontact en een stapel boeken.”

“Er knapte iets”, aldus Sander:

In de middagshow op 538 vroegen Coen en Sander hun luisteraars hoe zij hun frustraties uiten. “Bij mij filterde het zich even allemaal in mijn rechtervuist. Het is een knap staaltje oliedommigheid.” Sander is in het ziekenhuis behandeld.

Ruud de Wild: “Ik heb maandenlang gedacht dat ik doodging”

Ruud de Wild is ‘op de goede weg terug’, vertelde hij vanmiddag bij ‘Gijs 2.4’ op NPO Radio 2. “Het is een rommelige en turbulente tijd geweest. Ik heb heel lang, maanden zelfs, gedacht dat ik doodging. Maar ik heb wel het geluk gehad dat ik er relatief snel bij was. Als ik het een half jaar later had ontdekt, dan hadden we nu niet meer gebeld”, zei Ruud, die telefonisch in de uitzending te horen was.

Bij Ruud werd in januari darmkanker ontdekt. “Ik heb het stilgehouden. Voor mijn grote operatie, volgens mij was het de derde ingreep, heb ik het pas bekendgemaakt.” Vorige week maandag moest de Radio 2-dj opnieuw onder het mes. “Het is heel fijn om er weer te zijn, maar ik ben zeker nog niet voor honderd procent terug. Het is al een wonder dat ik hier zo zit, want het was weer een heel grote ingreep.”

Terugkeer op Radio 2

Wanneer Ruud weer te horen is op Radio 2, zei hij zelf nog niet te weten. Een woordvoerder van KRO-NCRV laat desgevraagd weten dat dat ook nog niet duidelijk is. Tot die tijd neemt Eddy Keur de honneurs waar.

Radio 2 staat deze week in het teken van de KWF Collecteweek, waarin geld wordt opgehaald voor de strijd tegen kanker. “Er is heel veel geld nodig voor onderzoek. Dat is heel belangrijk, want kanker moet de wereld uit”, aldus Ruud.

Foto: Linda Stulic | KRO-NCRV

Radiorecensent Vincent Bijlo: “Nederlandse radio verrast nog nauwelijks”

Vincent Bijlo

Vincent Bijlo, radiorecensent voor het NRC, vindt dat de Nederlandse radio wel wat verrassender mag. Hij stelt dat de radiozenders te veel profielen zijn geworden, die zich richten op bijvoorbeeld de jongere doelgroep, zoals NPO 3FM, of juist 55+, zoals NPO Radio 5. “Dat profieldenken leidt tot vervlakking. Als luisteraar word je zelden of nooit meer verrast, terwijl daarin juist de kracht van radio schuilt: dat je tegen nieuwe dingen aanloopt”, zegt Vincent in Het Parool.

Volgens Bijlo, die sinds vorig jaar voor NRC werkt, zijn veel radiozenders afgevlakt en wordt het niveau van de luisteraar onderschat. De radiocolumnist stelt dat er de laatste jaren ook veel ruimte voor experiment verloren is gegaan. “Op Radio 2 mag een gesprek overdag hooguit drie minuten duren, uit angst dat de luisteraar anders afhaakt. Maar als het een boeiend gesprek is, kun je toch een plaatje minder draaien? Het format is niet heilig, je kunt programmamakers best meer vrijheid geven.”

Experimenteren

Ruimte om te experimenten is er volgens Bijlo in de sterk gegroeide podcastmarkt wel. Al schuilt daar volgens hem ook een gevaar in. “Het risico is dat alle creativiteit van de radio richting de podcasts verdwijnt en radio eenheidsworst wordt. Zo is ‘Radio Doc’ van de VPRO en NTR, dat elke zondagavond op Radio 1 werd uitgezonden, geschrapt voor een programma dat ruimte biedt voor nog meer voetbal.”

Toch is Bijlo niet alleen maar kritisch; hij vindt dat bepaalde radiozenders ook goed de verbinding maken tussen radio en podcasts. “BNR doet dat goed, Kink en Qmusic ook: de dj’s die je op de radio hoort zijn ook de mensen in de podcast, en op de radio wordt verwezen naar de podcasts”, zegt hij in de krant.

Foto: Erik Van 't Woud

Sophie Hijlkema terug in het weekend op 3FM

Sophie Hijlkema is na anderhalf jaar weer teruggekeerd in de weekendochtend van NPO 3FM. Ze presenteert op zaterdag en zondag tussen 6:00 en 9:00 uur ‘Slapen Kan Altijd Nog’. Vanochtend was ze voor de eerste weer te horen op haar oude plekje.

Sinds het voorjaar van 2020 presenteerde Sophie het programma ‘Twee Vier’ op werkdagen, als vervanger van Herman Hofman. Hij is weer volledig teruggekeerd na een burn-out, waardoor Sophie haar oude programma weer oppakt.

Diverse dj’s vervingen Sophie in het weekend. Onder meer Jamie Reuter, Andres Odijk en Joost Schulte hebben een tijdje ‘Slapen Kan Altijd Nog’ gepresenteerd. Joost deed dat de afgelopen maanden en gaat op zijn beurt nu weer terug naar de nacht.

Foto: AVROTROS

Wijnand Speelman eist excuses na incident met Ron Brandsteder op 3FM

Rob Brandsteder en Wijnand Speelman

3FM-dj Wijnand Speelman eist excuses van NPO Radio 5 na een incident voor de deur van de studio gisteravond. Tijdens het spelen van het spelletje ‘Jeu de Boulen met Stoelen’ in het vrijdagavondprogramma ‘Partij voor de Vrijdag’ op 3FM, heeft presentator Radio 5-presentator Ron Brandsteder zich agressief gedragen. Het voorval was live te volgen op de radio.

Wijnand was bijna klaar met het spelletje ‘Jeu de Boulen met Stoelen’ waarbij luisteraars, zoals de naam al doet vermoeden, jeu de boules spelen met stoelen in plaats van ballen. “Dat doen we voor ons NPO-pand. Dat is aan een weg met allemaal parkeerplaatsen”, legt de dj uit na afloop van het incident.

“Daar komt een auto aanrijden, een hele dikke, en die herken ik, want dat is de auto van Ron Brandsteder. Die komt op ons afrijden, terwijl wij bijna klaar zijn met het spelletje. Die rijdt heel dicht naar ons toe, zo van ‘ik moet er langs’. We zijn bezig, je ziet dat we live bezig zijn. En wat doet Ron, en dat vind ik het heftige, die gaat gewoon gas lopen geven in zijn vrij. Zo van: ik rijd door.”

Wijnand loopt naar Ron in zijn auto toe, maar hij houdt zijn raam dicht en weigert met de dj te praten. “Hij stapt uit zijn auto en schopt zo die stoelen aan de kant zonder iets te zeggen”, legt Wijnand uit. Beelden van het voorval bevestigen het verhaal van de dj.

Wijnand Speelman eist excuses van Radio 5 en Ron Brandsteder, maar heeft die voor zover bekend nog niet ontvangen. “Zo ga je gewoon niet met je collega’s en allemaal niet met mensen om.”

China-correspondent NOS tijdens uitzending opgehaald en in quarantaine gezet

China-correspondent Sjoerd den Daas is tijdens een live gesprek op NPO Radio 1 opgehaald door de autoriteiten en in quarantaine geplaatst. “Excuses aan de Radio 1-luisteraar die op het puntje van z’n stoel zat bij verhaal over Kerry’s bezoek aan China”, zegt de correspondent op Twitter. “Ik moest het gesprek afbreken omdat er een team goed ingepakte vrienden voor de deur stond. Iemand op de vlucht van Amsterdam naar Shanghai, drie rijen achter mij, testte positief.”

De correspondent zat al in verplichte thuisquarantaine vanwege zijn reis naar Nederland. Maar nu er in zijn vliegtuig iemand positief testte, gelden andere procedures. “Dan val je in de categorie ‘close contacts’ en is dit wat je in China te wachten staat: je krijgt een uurtje om je spullen te pakken en mag het quarantainehotel via de nooduitgang verlaten, waar de ambulance wacht.” Vervolgens werd hij naar een quarantainehotel gebracht.

“Het is de prijs die in China betaald wordt, in de ogen van Peking de enige manier om het land ‘schoon’ te houden ten tijde van besmettelijker covid-varianten waartegen vaccins van Sinovac en Sinopharm maar beperkt soelaas bieden. Een prijs die overigens vooral wordt betaald door al die mensen die voor kortere of langere tijd in lockdown worden vastgezet. Vastzitten, op kleinere schaal. Eerst in Wuhan, later in andere delen van het land. Door al die Chinezen die geen paspoort meer krijgen/mogen verlengen.”

De correspondent moet ook een contract tekenen. “Een carte blanche voor de autoriteiten om alle testen uit te voeren die men maar nodig acht. En waarin je belooft niet weg te lopen. Dat laatste was ik overigens niet van plan.” Zijn tweets sluit Sjoerd luchtig af. “#ookwerkenbijdeNOS”.

Radio 2 houdt weer collecteweek voor KWF

NPO Radio 2 Collecteweek

Inmiddels is het een traditie: in september haalt NPO Radio 2 een week lang geld op voor KWF Kankerbestrijding tijdens de ‘Collecteweek’. Vanaf maandag 14:00 uur maken de dj’s 100 uur lang radio vanaf een vakantiepark in Drenthe. In het verleden gingen de dj’s het land in met de Collectebus en vorig jaar was er vanwege corona een drive through waar luisteraars konden doneren. Nu is dus gekozen voor uitzendingen vanaf een vakantiepark.

Naast het draaien van verzoekjes van luisteraars, houden de dj’s activiteiten op het vakantiepark. “Zo organiseren Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof op woensdag een kindermiddag. Alle kinderen zijn welkom, maar kinderen die de ziekte van dichtbij hebben meegemaakt staan centraal. Op donderdag regelen zij een heuse bruiloft voor een stel dat vanwege ziekte in de familie de trouwerij moest uitstellen. Verder brengt Bart Arens de Bart’s Crazy Piano Intro Quiz, draait Gijs Staverman tijdens Stavermans Discoshow en organiseert Annemieke Schollaardt een vossenjacht op het park”, laat de NPO weten.

Luisteraars kunnen via een online collectebus een donatie doen en, met een bijbehorend verhaal, een plaat aanvragen. Gezinnen met een bijzonder verhaal worden in de ochtendshow verrast met liveoptredens van Maan, de 3JS, Alain Clark en Blaudzun. Ook ’s avonds is er livemuziek. Jett Rebel, Son Mieuz, Miss Montreal, Racoon en Douwe Bob komen langs en treden op voor een selectie groep luisteraars.

De actieweek wordt op vrijdag om 18:00 uur afgesloten.

Bert Kranenbarg viert duizendste aflevering: “Radio 5 past me als een ouwe jas”

DJ File Bert Kranenbarg

‘Bert op 5’, het middagprogramma van NPO Radio 5, is vandaag voor de duizendste keer te horen. Het jubileum wordt gevierd met een aantal luisteraars in de tuin van het Radiohuis in Hilversum, het pand waar de studio gevestigd is.

Bert Kranenbarg begon in januari 2017 met de presentatie van het nieuwe Radio 5-programma, dat op werkdagen van 16:00 tot 18:00 uur te horen is. “De kop is eraf, maar het is nog lang niet klaar”, zegt Bert. “Het is iedere dag een feest om ‘Bert Op 5’ te maken. Ons programma wordt goed beluisterd en hoog gewaardeerd.”

Bert, die eerder jarenlang op NPO Radio 2 programma’s presenteerde, zegt zich thuis te voelen bij Radio 5. “De zender past me als een ouwe jas. Ik kan hier helemaal mezelf zijn en onze luisteraars zijn echt blij met wat we doen en laten dat iedere dag weer weten. Ik hoop nog jarenlang door te mogen gaan voor KRO-NCRV op NPO Radio 5.”

Vrijdageditie geschrapt

25 luisteraars mogen vanmiddag het jubileum bijwonen in de tuin van het Radiohuis. De groep was afgelopen zomer ‘vakantieverslaggever’ in het middagprogramma. Zo onderzochten de luisteraars, allen in verschillende landen, het prijsniveau op hun vakantiebestemming. Dat deden ze door koffie en ijs met elkaar te vergelijken.

De duizendste aflevering van het middagprogramma zou overigens al veel eerder zijn geweest, als de NPO in het najaar van 2018 de vrijdageditie niet had geschrapt. ‘Bert op 5’ moet sindsdien op vrijdagen plaatsmaken voor SterrenNL, een besluit waar Bert Kranenbarg woest over was.

Foto: Jasper Zwartjes | Radio 2

Gijs Staverman over radioshow: “Ik moet wat minder druk zijn”

Gijs Staverman luistert zijn radioprogramma op NPO Radio 2 niet altijd terug. Maar als hij dat wel doet, dan valt hem vooral één ding op. “Als ik het terugluister, dan denk ik: doe wat minder druk. Ik zou wat minder druk moeten zijn, maar het lukt gewoon niet. Als ik achter een microfoon zit, dan komt er een soort stof vrij. Een soort adrenaline”, aldus Gijs in ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1.

Gijs is vandaag precies dertig jaar te horen op de Nederlandse radio. Hij noemt zijn vrolijkheid zijn handtekening. “Ik ben nog nooit moe geweest na een radioprogramma. Ik krijg na de tijd juist nog meer energie. Misschien klinkt mijn manier van radio maken vermoeiender dan dat het voor mezelf is. Maar dat is dus helemaal niet zo.”

Gestopt met lunchshow

In mei verhuisde Gijs van de lunchshow naar de uren tussen 14:00 en 16:00 uur. In zijn huidige programma is meer muziek te horen en minder gepraat. “Dat vind ik niet jammer, want ik heb het lunchprogramma acht jaar mogen doen. Ik heb alles wel gedaan wat ik heb mogen doen. Ik was toe aan iets nieuws”, aldus de Radio 2-dj.

Gijs nam het tijdslot op Radio 2 onlangs over van Rob Stenders, die naar Radio Veronica vertrok. “Het viel mee met de negatieve reacties”, aldus Gijs. “Er waren ook mensen die zeiden: ‘Ik wil niet naar jou luisteren’. Maar dat raakt me dan niet. Rob heeft het de afgelopen jaren super goed gedaan op Radio 2. Hij heeft een grote fanbase opgebouwd.”

De jock gaat vanaf oktober een tweede programma maken op Radio 2, op vrijdagavond.

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Vriendin Ruud de Wild: “Hij is helemaal kankervrij”

Ruud de Wild is kankervrij, de operatie van maandag is geslaagd. Dat laat zijn vriendin Olcay Gulsen weten op Instagram. “Het gaat heel goed met hem en als dat zo blijft, mag hij vrijdag naar huis. De operatie is goed gegaan en zijn herstel lijkt heel voorspoedig te verlopen. Hij is kankervrij. Bedankt voor jullie steun en liefde”, schrijft Olcay.

In maart maakte Ruud bekend dat hij darmkanker heeft. Het herstel na de operatie die hij moest ondergaan, vergde maanden. Een maand later gaf Ruud aan ‘schoon’ te zijn, maar afgelopen maandag is hij opnieuw geopereerd.

Wanneer Ruud weer te horen is op NPO Radio 2, is niet duidelijk. Eerder werd september genoemd, maar dat wordt vermoedelijk later. Tot die tijd is Eddy Keur te horen.

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Renze Klamer gaat tijdelijk ‘EenVandaag’ op Radio 1 presenteren

Renze Klamer gaat weer radiomaken. Hij valt tijdelijk in voor ‘Radio EenVandaag’, dat elke werkdag van 16:00 tot 17:00 uur te horen is op NPO Radio 1. “Vanuit EenVandaag kwam de vraag of ik tijdelijk op NPO Radio 1 één van de presentatoren wil overnemen in verband met persoonlijke omstandigheden. Vanuit collegialiteit en mijn liefde voor NPO Radio 1 doe ik dat natuurlijk graag”, laat Renze weten.

‘EenVandaag’ wordt gemaakt door AVROTROS. “Ik heb dit netjes afgestemd met BNNVARA, waar ik nog onder contract sta”, zegt Renze over de tijdelijke invalklus.

De Vooravond

Renze maakte in het verleden al diverse programma’s voor Radio 1. Zo presenteerde hij eerder ‘De Nieuws BV’ en in de jaren daarvoor maakte hij voor de EO ‘Dit is de Dag’ en ‘Langs de Lijn En Omstreken’.

Begin juni viel voor Renze en zijn collega Fidan Ekiz plotseling het doek van de tv-talkshow De Vooravond, de opvolger van De Wereld Draait Door. BNNVARA bleek achter diens rug om al weken met een ander presentatieduo, Sophie Hilbrand en Khalid Kasem, in gesprek te zijn. Renze daar nu over op Twitter: “Over veel andere dingen heb ik natuurlijk ook gedachten, maar: voor alles is een tijd.”

Foto: Tom Cornelissen

Sky Radio lanceert nieuw jinglepakket

Plopkap Sky Radio

Net als Radio 538 heeft ook Sky Radio deze week een nieuw jinglepakket in gebruik genomen. De vormgeving is gemaakt in samenwerking met het Engelse WiseBuddah.

“Omdat we een non-stop muziekstation zijn, zijn de jingles essentieel om het station onze feelgood persoonlijkheid te geven en de muziekflow op gang te houden”, zegt Uunco Cerfontaine, programmadirecteur van Sky Radio.

Het non-stop radiostation werkt al jarenlang samen met WiseBuddah. Phil Tozer van het jinglebedrijf: “Sky Radio staat terecht bekend als het feelgood-station. Dit is een pakket dat aanvoelt als de perfecte handdruk tussen dat sentiment en een evengoed feelgood-geluid. Heldere, poppy muziek en bijpassende zang.”

Beluister de nieuwe audiovormgeving:

Foto: RadioFreak.nl

Luistercijfers 20-49 jaar: Qmusic en KINK grote winnaars

Qmusic, KINK en NPO Radio 1 hebben er in de doelgroep 20-49 jaar het afgelopen jaar het meeste marktaandeel bijgekregen. De groep 20 tot 49 jaar geldt voor commerciële zenders als de belangrijkste doelgroep. Radio 538 zag het marktaandeel juist flink zakken: van 15,8 naar 13,8 procent.

Geen zender kreeg er in de doelgroep 20-49 jaar zoveel marktaandeel bij als Qmusic: +1,7 procentpunt in een jaar tijd. KINK heeft daarna de beste kaarten, met een stijging van 0,7 procentpunt. “Dat is een groei van 64 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar”, aldus de zender.

Michiel Veenstra, programmadirecteur van KINK, zegt ‘super trots’ te zijn op de luistercijfers. “Mede geholpen door de succesvolle ‘KINK Album Top 1000’ zijn ze nu all-time-high. Met volgende week de 90s Week bij KINK, en over 2 maanden de KINK 1500, zijn we klaar voor mooie cijfers in het najaar.”

Marktleider in 10+

Qmusic is al langere tijd marktleider in de doelgroep 20-49 jaar. Maar ook in de algemene doelgroep (10+) zit het station marktleider NPO Radio 2 steeds meer op de hielen. In absoluut bereik, dus niet uitgedrukt in percentages, is Qmusic al marktleider: 2.793.000 luisteraars stemden per week af op de zender. “Al met al is het een Sweet Sixteen voor Qmusic”, zegt de zender, verwijzend naar het zestienjarig bestaan van Q.

Foto: Qmusic | Joeri van Breukelen

Niels van der Veen volgt Martijn La Grouw op bij 100% NL

Niels van der Veen is de opvolger van Martijn La Grouw in de weekenden op 100% NL. Vanaf oktober is Niels elke zaterdag en zondag tussen 9:00 en 12:00 uur te horen, zo laat de zender weten. Martijn maakte afgelopen weekend zijn laatste programma; hij wil zich focussen op de ochtendshow bij SLAM!.

Niels is al te horen op 100% NL, voornamelijk als invaller. “Aangezien Niels komende maand ook doordeweeks veel shows ter vervanging doet, zullen tot oktober andere collega’s de ochtenduren in het weekend presenteren”, aldus een woordvoerder van 100% NL. Komend weekend valt bijvoorbeeld Erik van Roekel in.

Foto: 100% NL

Jeroen Nieuwenhuize weer terug op Radio 10

Jeroen Nieuwenhuize is deze week weer te horen op Radio 10. Na het overlijden van zijn pasgeboren zoontje Jayden James nam de dj rust. “Het kost tijd om de zin van en in het leven weer te kunnen vinden, en de dagelijkse dingen weer te koesteren”, aldus de jock.

Hij bedankte zijn naasten en werkgever voor de tijd die hij kreeg om weer op sterkte te komen. “Ik wil onze vrienden, familie en jou bedanken voor de steun en warmte die we hebben ontvangen. Zonder jullie steun had ik hier vandaag niet kunnen zitten en dat is mij vreselijk dierbaar.”

Het kind van Jeroen en zijn vriendin Tessa werd om 6 juni geboren. De baby overleed een week na de geboorte.

Foto: Radio 10

3FM-dj Jamie Reuter stapt over naar PowNed, dat meer zendtijd krijgt

NPO 3FM-dj Jamie Reuter maakt de overstap van KRO-NCRV naar PowNed. Vanaf morgen gaat ze aan de slag voor haar nieuwe werkgever, die na lange tijd weer zendtijd krijgt op 3FM. Eerder deze maand werd al duidelijk dat PowNed weer radio gaat maken op 3FM, omdat het vanaf volgend jaar niet langer een aspirant-omroep is.

Jamie blijft twee nachten per week haar programma maken op 3FM, maar dan onder de vlag van PowNed. Jamie wordt tevens reporter voor het online PowNews. “Ik ben heel blij met de kansen die PowNed mij biedt”, laat Jamie weten. “Ik wil onrecht op een luchtige manier bespreekbaar maken. Bullshit aanpakken en daarbij vooral jezelf niet te serieus nemen. Ik heb heel veel zin in dit nieuwe avontuur.”

PowNed terug op 3FM

Met Jamie is PowNed na lange tijd weer terug op de publieke popzender. Van 2010 tot 2015 presenteerde Rob Stenders voor de omroep op 3FM en in 2015 werkte ook Mark van der Molen voor PowNed. In de jaren daarna had de omroep geen programma’s meer op de jongerenzender. Florent Luykcx, interim Hoofd Radio bij PowNed: “Jamie en haar programma sluiten perfect aan bij onze jonge doelgroep. Sterker: Jamie ís de doelgroep. Een welkome aanvulling op ons radio-aanbod.”

Jamie is op dinsdag en woensdag tussen 02:00 en 04:00 uur te beluisteren op 3FM.

Foto: NPO 3FM | Tom van Huisstede

‘Het Geluid’ van Qmusic geraden voor 31.900 euro

‘Het Geluid’ van Qmusic is vanochtend in de ochtendshow bij Mattie & Marieke geraden. De 46-jarige Dennis uit Enkhuizen gaf het goede antwoord op de vraag wat ‘Het Geluid’ was: het repareren van een fietsband. De luisteraar reageerde perplex, toen hij realiseerde dat hij 31.900 euro gewonnen heeft.

“Ik weet niet wat ik moet zeggen”, zei Dennis live in de uitzending. “Het gaat economisch niet zo goed op dit moment. Mijn zoon wordt wat ouder en gaat naar het voortgezet onderwijs. Op dit moment heb ik geen werk en dacht ik: hoe moet dit nou straks met ze? Dus ik denk dat het geld daar naartoe gaat.”

Morgen om 7:00 uur start een nieuwe ronde van ‘Het Geluid’ op Qmusic.

Foto: Qmusic | Joeri van Breukelen, Qmusic

Luistercijfers juni-juli: Qmusic nadert Radio 2

Luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek NLO

Qmusic nadert NPO Radio 2, maar blijft nog steeds tweede op 0.2 procentpunt. Dit blijkt uit de luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) over de periode juni-juli. Grote verliezer is Radio 10, die 0.3 procentpunt in de min gaat.

Radio Veronica lijkt nog niet te profiteren van de komst van Rob Stenders; het station verliest 0.1 procentpunt marktaandeel. Ten opzichte van een jaar geleden zijn Qmusic en NPO Radio 1 de grote winnaars: beide stations krijgen er in een jaar tijd 1.1 procentpunt bij. Ook KINK groeit, met nu een marktaandeel van 0.9 procent.

NPO Radio 1 lijkt te profiteren van het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen.

Stationjun - jul
2021
mei - jun
2021
 jun - jul
2020
 
01.NPO Radio 212.1 %12.1 %=12.3 % 0.2
02.Qmusic11.9 %11.7 % 0.210.8 % 1.1
03.Radio 1010.1 %10.4 % 0.310.1 %=
04.Radio 5389.5 %9.4 % 0.110.6 % 1.1
05.NPO Radio 18.5 %8.4 % 0.17.4 % 1.1
06.Sky Radio8.4 %7.9 % 0.58.0 % 0.4
07.NPO Radio 55.6 %5.5 % 0.15.0 % 0.6
08.Radio Veronica3.5 %3.6 % 0.13.5 %=
09.100% NL3.4 %3.5 % 0.13.6 % 0.2
10.NPO 3FM2.2 %2.2 %=2.2 %=
11.NPO Radio 42.0 %2.1 % 0.12.5 % 0.5
12.SLAM!1.4 %1.4 %=1.5 % 0.1
13.Kink0.9 %0.8 % 0.10.6 % 0.3
14.classicnl0.7 %0.9 % 0.21.0 % 0.3
15.BNR Nieuwsradio0.7 %0.6 % 0.10.6 % 0.1
16.Sublime0.7 %0.6 % 0.10.7 %=
       
--.ORN Radio8.0 %8.6 % 0.68.5 % 0.5
--.Overige zenders6.1 %6.2 % 0.15.9 % 0.2
--.E Power Radio4.2 %4.1 % 0.15.3 % 1.1

Stijgers BNR Nieuwsradio, E Power Radio, Kink, NPO Radio 1, NPO Radio 5, Qmusic, Radio 538, Sky Radio en Sublime
Dalers100% NL, NPO Radio 4, ORN Radio, Overige zenders, Radio 10, Radio Veronica en classicnl
GelijkNPO 3FM, NPO Radio 2 en SLAM!

Bekijk en vergelijk meer luistercijfers in het RadioFreak luistercijfer-dossier.

De luistercijfers zijn gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.576 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd is in deze periode 2 uur en 26 minuten per dag (vorige periode: 2 uur en 32 minuten). De gemiddelde luistertijd van de luisteraars is 4 uur en 5 minuten (vorige periode: 4 uur en 9 minuten).

Radio 538 neemt nieuwe audiovormgeving in gebruik

Radio 538

Radio 538 heeft een nieuw pakket met audiovormgeving in gebruik genomen. De vormgeving is gemaakt in samenwerking met WiseBuddah. Onder meer de station-ID’s en de zogenoemde uuropener, The Top Of The Hours (TOTH), zijn vernieuwd. De composities verschillen van house tot dance en urban pop.

538 en WiseBuddah zeggen maanden aan het nieuwe pakket gewerkt te hebben. “De belangrijkste uitgangspunten voor ons nieuwe pakket waren: breder, toegankelijk en vernieuwend, zonder hét herkenbare 538 geluid te verliezen”, zegt zendermanager Coco Hermans van 538. “Chris Hartgers is met zijn team aan de slag gegaan, samen met een aantal nieuwe vocalisten, nieuwe producers, en heeft maanden in de productie geïnvesteerd. Dit is echt het beste 538-pakket ooit.”

De nieuwe audiovormgeving:

Foto: Radio 538

Niels Heithuis neemt geëmotioneerd afscheid van Radio 4: “Betekent veel”

Niels Heithuis heeft gisteren zijn laatste programma gemaakt op NPO Radio 4. Na 7,5 jaar stopt de radiomaker bij de zender, zo kondigde hij eerder deze maand aan. Niels nam geëmotioneerd en met een brok in zijn keel afscheid. “Het heeft er ook alles mee te maken dat dingen veel te snel voorbijgaan. Als je kinderen hebt, dan realiseer je je dat helemaal.”

De radiomaker zegt met een tevreden gevoel terug te kijken op zijn periode bij Radio 4. “Wat ik hier heb gedaan, betekent meer voor mij dan ik eigenlijk dacht. Ik heb zelf ook veel lol gehad en genoten van de muziek.” Niels bedankte ook de luisteraars, van wie hij ‘hartstikke lieve brieven ontving’.

De laatste woorden van Niels:

Liesbeth Staats neemt het weekendprogramma tussen 7:00 en 9:00 uur over van Niels. Hij stopt bij Radio 4, om zich meer op zijn werk bij NPO Radio 1 en zijn werk voor het nieuwe platform Pointer te kunnen richten.

Foto: KRO-NCRV

Martijn La Grouw stopt met weekendprogramma op 100% NL

Martijn La Grouw heeft vandaag voor het laatst zijn weekendprogramma gemaakt op 100% NL. De jock zegt zich nu volledig te willen focussen op het presenteren van de ochtendshow op SLAM!.

Eind 2018 ging Martijn aan de slag bij 100% NL. Eerst als invaller, later kreeg hij een vast programma in het weekend. De laatste tijd was hij er tussen 9:00 en 12:00 uur te horen. “Het begon als een invalklusje, ben ruim een jaar blijven zitten. En het was tof, vooral omdat er nu zoveel goeie Nederlands(talige) muziek wordt gemaakt. Dank voor het luisteren”, laat Martijn weten.

Vervanger

Wie het radioprogramma van Martijn overneemt, is niet duidelijk. In het programmaschema op de site van 100% NL staat volgende week wel Erik van Roekel geprogrammeerd. Hij viel eerder al eens in bij de zender.

Doordat 100% NL en SLAM! beide eigendom zijn van RadioCorp, kon Martijn voor de zenders tegelijk werken. “Vanaf nu alle ballen op SLAM”, aldus Martijn.

Foto: Kim Hanskamp

Gijs Staverman krijgt programma op vrijdagavond op Radio 2

Gijs Staverman krijgt er vanaf oktober een tweede programma bij op NPO Radio 2. Hij gaat op vrijdagavond van 20:00 uur tot 22:00 uur ‘Stavermans Disco’ presenteren. “Dit is een cadeautje”, aldus Gijs.

De radiomaker bevestigde vanmiddag in ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1 de komst van het nieuwe radioprogramma. Discoklassiekers zijn al langere tijd een vast item in Gijs’ radioshow, nu volgt er dus een eigen programma.

Op het tijdslot tussen acht en tien is nu nog Frank van ’t Hof te horen met ‘Het Platenpaleis’. Gijs blijft daarnaast zijn programma ‘Gijs 2.4’ maken op werkdagen (vrijdags uitgezonderd) van 14:00 tot 16:00 uur.

Paardenstaart

Gijs vertelde vandaag op Radio 1 ook dat hij zijn oude paardenstaart kwijt is. De paardenstaart, die stamt uit 1994, zou een plek krijgen in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Maar Gijs is zijn oude haar kwijtgeraakt, vermoedelijk toen hij recentelijk is verhuisd. De Radio 2-dj sluit niet uit dat hij de paardenstaart per ongeluk heeft weggegooid.

Foto: Stijn Ghijsen | KRO-NCRV

Timo Kamst: Geen ambitie meer voor landelijk radioprogramma

Timo Kamst zegt niet te azen op een terugkeer op de radio. “Ik heb niet de ambitie om nog een landelijk radioprogramma te gaan maken. Ik wil vooral mensen coachen en een podcastbedrijf op poten krijgen”, zegt Timo in gesprek met Patrick Kicken.

Timo stopte vorig jaar april als opleidingscoördinator bij NPO Campus, voorheen de 3FM Radio-DJ School. Twaalf jaar lang was hij bezig met het opleiden van jong radiotalent. Tegenwoordig werkt Timo aan een eigen podcastbedrijf, Podcasthelden, en valt hij in op Wild FM. “Maar dat is puur een veredelde hobby”, zegt Timo over het invalwerk. “Ik was nieuwsgierig of ik al die dingen die ik in de afgelopen twaalf jaar geleerd heb, ook zelf kan toepassen. Ik ben hierdoor wel echt een betere radio-dj geworden dan vroeger. Ik heb zelf natuurlijk ook net zoveel geleerd als ik anderen heb geleerd.”

Hitlijst

Maar zowel landelijk als regionaal zegt Timo een vast radioprogramma dus niet zozeer te ambiëren. “Dat is niet mijn intentie. Ik heb er gewoon geen tijd voor naast het coachen, mijn eigen podcastbedrijf en mijn privéleven. Al lijkt het me heerlijk om, als ik dan toch een keer tijd overhoud, een hitlijst te presenteren. Ik neem de voorbereiding van een radioprogramma altijd heel serieus. Dat is tachtig procent van het plezier.”

Timo was voor zijn werk als opleidingscoördinator zelf radio-dj bij onder meer Radio 538, Yorin FM en SLAM!FM.

Het gesprek met Timo Kamst:

Foto: Hans-Peter van Velthoven

Qmusic en Talpa hekelen ‘extreme’ kosten voor verlengen FM-frequenties

Zendmast Waalhaven Rotterdam
Zendmast Waalhaven Rotterdam

Qmusic en Talpa Network moeten zeven tot dertien keer meer betalen voor het verlengen van hun FM-frequenties dan ze nu doen. De zenders spreken van ‘astronomische bedragen’, die ‘de doodsteek voor de sector kunnen zijn’.

De vergunningen voor de FM-frequenties worden met drie jaar verlengd, zo besloot staatssecretaris Mona Keijzer eerder deze zomer. Ze nam deze beslissing op verzoek van een groot deel van de commerciële radiosector, die naar eigen zeggen hard geraakt is door de coronacrisis. Het ministerie heeft een bureau ingeschakeld, dat moet bepalen hoeveel de radiozenders moeten betalen voor de verlenging.

Zeven tot dertien keer hoger

“Uit dit theoretische model komt een prijs die zeven tot dertien keer zo hoog is als de huidige vergoeding die betaald wordt”, vertelt Paul Römer, voorzitter van Vereniging voor Commerciële Radio (VCR) en directeur van de radiotak van Talpa Network, bij Broadcast Magazine. “Dat komt door een aantal hele vreemde aannames die opeens in dit model zijn ingebracht en die er voorheen niet in zaten. Een kind kan begrijpen dat dit de doodsteek is voor de sector. De noodverlenging wordt zo een doodverlenging.”

Römer geeft aan dat hij bereid is om een redelijke prijs te betalen voor de noodverlenging. “Maar het ministerie wil op geen enkele manier bewegen. Daar zijn wij zeer ongelukkig mee. En de Tweede Kamer ook, want de staatsecretaris voert hiermee de unaniem gesteunde motie Grinwis gewoonweg niet uit. Met andere woorden: ze lijkt lak te hebben aan de mening van de Tweede Kamer.”

‘Astronomische bedragen’

Ook Qmusic laat aan de website weten niet blij te zijn met de ‘astronomische bedragen’. “Deze verlenging was juist bedoeld om de radiosector tijd te geven om de schade die de coronacrisis in de radiosector heeft veroorzaakt in te halen.”

Qmusic betaalt momenteel het hoogste bedrag voor het gebruik van de FM-frequenties: 551.600 euro per jaar. Voor Sky Radio ligt het bedrag op 505.800 euro, voor Radio 538 op 464.800 euro en bij Radio 10 gaat het om 117.800 euro.

Foto: Flickr / Dietmut Teijgeman-Hansen / CC BY-NC-ND 2.0

Sjors Fröhlich terug in radiowereld, wordt ambassadeur bij NLPO

Sjors Fröhlich keert terug in de radiowereld. De voormalig hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio wordt bestuurlijk ambassadeur bij de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), het samenwerkingsverband van de lokale omroepen in Nederland.

Omdat lokale omroepen gefinancierd worden door gemeenten, vervult Sjors de rol van ambassadeur ook binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die de gemeenten in Nederland vertegenwoordigt.

Burgemeester

“Mooie nieuwe nevenfunctie: bestuurlijk ambassadeur voor de vernieuwing van de lokale omroepsector. Over het belang van lokale journalistiek voor de lokale democratie. Op mijn lijf geschreven”, twittert Sjors.

In het najaar van 2019 verliet Sjors de radiowereld, om als burgemeester aan de slag te gaan in de gemeente Vijfheerenlanden. Sjors was jarenlang hoofdredacteur bij BNR Nieuwsradio en werkte daarvoor lange tijd voor de NCRV.

Foto: BNR Nieuwsradio

Rik Reijnen nieuwe directeur entertainment bij Qmusic

Rik Reijnen start per 1 september als Entertainment Director bij Qmusic. In die functie is hij bij de radiozender verantwoordelijk voor de zakelijke relaties met evenementen en artiesten. Rik werkte eerder jarenlang bij Talpa Network voor evenementen als Mysteryland en Tomorrowland.

“We hebben grote ambities op het gebied van evenementen en willen ons nog meer focussen op samenwerkingen met artiesten en events die bij ons mooie merk passen”, zegt Robert Bernink, algemeen directeur bij Qmusic. “Ook zal Rik zich in gaan zetten voor andere merken binnen ons moederbedrijf DPG Media. We gaan met Rik mooie stappen zetten en ik kijk dan ook erg uit naar zijn komst.”

Rik Reijnen (36) was de afgelopen zeven jaar bij Talpa Network verantwoordelijk voor alle music- en mediapartnerships, zoals Mysteryland, Tomorrowland en alle grote Mojo concerten. Daaronder vallen bijvoorbeeld de concerten van Marco Borsato in de Kuip en die van Ed Sheeran en Beyonce in de Johan Cruijff ArenA. Daarvoor werkte hij twee jaar als artiestenmanager van Gers Pardoel en was hij actief bij RadioCorp.

Foto: Qmusic | Joeri van Breukelen

Menno de Boer: “Een paar weken na mijn vertrek bij 538 begon het weer te borrelen”

Menno de Boer

Het is komend najaar een jaar geleden dat Menno de Boer vertrok bij Radio 538. Sindsdien is hij een keer als invaller te horen geweest op Qmusic en op Radio 10, maar hij is vooral achter de schermen aan de slag gegaan bij verschillende radiozenders. De radiomaker coacht en adviseert management, dj’s en presentatoren bij onder meer Omroep Zeeland, Qmusic en NPO 3FM.

Menno vertrok in november vorig jaar als Radio Director bij 538. “Doordat ik het goed had overgedragen aan mijn opvolger Coco Hermans, was het makkelijk om het los te laten”, vertelt hij over die tijd. “Uiteraard moest ik even afkicken, want het is een baan waarmee je opstaat en naar bed gaat. Maar na een paar weken rust ging het weer borrelen.”

Van Omroep Zeeland tot 3FM

In plaats van een baan bij een ander radiostation, ging hij aan de slag als zelfstandig coach en adviseur. Onder andere bij Omroep Zeeland. “Ik ben daar met een aantal presentatoren bezig met de fundamenten van het radio maken. Waarom doe je dingen? Welke keuzes maak je? Wat zet je op een voetstuk? Wat laat je weg? Ik merkte dat ik er echt van genoot op zo’n fundamentele wijze aan de slag te gaan met mensen en dat zij op hun beurt weer met veel plezier aan de slag gaan.”

Omroep Zeeland is natuurlijk iets heel anders dan Radio 538 of SLAM!, waar Menno tijdens zijn carrière tot dan toe werkte. “Ik ben zelf echt een alleseter qua media en uiteindelijk gaat het bij het maken van radio om de focus op de luisteraar. De manier waarop is uiteraard heel anders bij Omroep Zeeland dan bij 3FM, maar dat vind ik juist zo leuk.”

Bij 3FM is hij afgelopen voorjaar gestart met het coachen van een aantal dj’s. Ook is Menno met meer bezig dan alleen radio. Zo heeft heeft onder andere bij uitgever Mediahuis (eigenaar van NRC en Telegraaf) meegedacht over de strategie. “Om radio relevant te houden voor de toekomst moet je verder kijken dan radio alleen, bijvoorbeeld naar podcasts of andere media. Er is zoveel te ontdekken voor radiomakers, voorbij je eigen programma. We zitten middenin een audiorevolutie en daardoor komen er nieuwe luisterminuten bij. Ik vind het heel interessant om daarmee bezig te zijn.”

Ambitie

Op zoek naar een vaste plek als dj is Menno op dit moment niet, maar het plezier in radiomaken is er volgens hem nog steeds. Daarom viel hij deze zomer ook een keer in bij Radio 10 en Qmusic. “De invalbeurt bij Qmusic ontstond nadat ik tegen Dave (Minneboo red.) een keer had gezegd dat ik wel een keer wilde invallen. Toen Martijn Biemans ziek was, belde Dave me dat het hem leuk leek om me een keer op zender te horen. We hebben het bewust niet aangekondigd.”

Bij fulltime dj’en ligt Menno’s ambitie niet direct. “Voor mij was een dagelijks programma maken van 10:00 tot 12:00 uur het hogere doel qua radio maken, dus dat heb ik bij 538 al bereikt. Daarnaast heb ik het altijd gecombineerd met werk achter de schermen. Als ik weer echt zou gaan presenteren, dan zou ik iets muziek-inhoudelijks willen doen. Bijvoorbeeld een wekelijks programma waarin de muziek echt een centrale rol speelt. Ik heb daar wel ideeën voor, maar ben mezelf nu niet actief aan het pluggen bij radiostations.”

Beste radiocoach

Waar zijn ambitie wel ligt, kan per moment veranderen. “Ik wil de allerbeste radiocoach ter wereld zijn, maar ik vind strategisch meedenken in de muziekindustrie en bij radiozenders ook heel boeiend.” Menno geniet in ieder geval erg van de vrijheid die hij nu heeft om voor allerlei verschillende organisaties te werken. “Er zijn natuurlijk banen waar ik ja tegen zeg als ze me bellen, maar ik merkte dat Talpa Network echt een groot bedrijf is geworden. Innovatie is een basisbehoefte voor een bedrijf om zich opnieuw uit te vinden en dat heb ik de laatste jaren gemist. Nu zoek ik dat juist op.”

Zo is Menno onlangs, samen met Timon Jacobs, een bedrijf gestart om pop-up radio te maken voor bedrijven onder de noemer ‘Live!Radio’. Het idee is ontstaan nadat hij in december vorig jaar samen met Barry Paf is gaan experimenteren met dit concept. “Het idee is om echt vanuit de behoeftes van een bedrijf radio te maken voor het personeel op een tijdelijke zender. Het past perfect in deze tijd waarin audio steeds belangrijker is. De luisteraars waarvoor je het maakt, de mensen die aan het werk zijn, voelen zich direct aangesproken. Dat maakt het heel persoonlijk. Het is een krachtige tool om werknemers van een bedrijf te verbinden, plezier te hebben en een boodschap over te brengen.”

Ontwikkelingen bij 538

De radiomaker heeft het afgelopen jaar dus niet stilgezeten, maar hoe kijkt hij ondertussen naar de zender waar hij jarenlang leiding aan heeft gegeven? “Ik probeer me een beetje te onttrekken aan wat er bij 538 gebeurt. Bij de laatste grote marketingcampagne kreeg ik veel vragen van mensen wat ik ervan vond, maar ik ben er niet mee bezig. Ik wilde destijds met 538 een bepaalde kant op en daar verschilden de meningen binnen Talpa over. Ik gun 538 nu vooral het lef om weer scherpe keuzes te maken en daardoor te groeien.”

Foto: Chantalle Laurent

Dennis van der Geest vervangt Wilfred Genee in ochtend Radio Veronica

‘De Veronica Inside Ochtendshow’ is maandag terug van vakantie. Nog zonder Wilfred Genee, die vervangen wordt door Dennis van der Geest. Niels van Baarlen en nieuwslezer Florentien van der Meulen maken samen met de oud-judoka de ochtendshow.

Dennis: “Radio maken is topsport, helemaal zo vroeg in de ochtend. Ik ben een enorme muziekliefhebber, dus deze uitdaging om ‘De Veronica Inside Ochtendshow’ te presenteren ga ik graag aan.”

Wilfred doet het momenteel rustig aan na het plotselinge overlijden van zijn vader. Ook Rick Romijn is nog afwezig bij de ochtendshow.

Bonanza XL

De komende weken is er nog een wisseling in de programmering van Radio Veronica. Omdat Tim Klijn en Celine Huijsmans van ‘De Veronica Middagshow’ met vakantie zijn, grijpen Rob Stenders en Caroline Brouwer de gelegenheid aan om ‘De Bonanza’ om te dopen tot ‘De Bonanza XL’ en de uitzendingen met twee uur te verlengen.

Van maandag 30 augustus tot en met vrijdag 17 september kunnen luisteraars iedere werkdag tussen 14:00 en 18:00 uur hun favoriete platen aanvragen.

Om 18:00 uur neemt Marisa Heutink tot 21:00 uur het stokje van hen over. Sander Schrik sluit de dag af met zijn programma tussen 21:00 en 00:00 uur.

Foto: Radio Veronica

Ruud de Wild opnieuw onder het mes, mogelijk langer afwezig

Ruud de Wild moet aankomende maandag opnieuw onder het mes. Dat meldt zijn vriendin Olcay Gulsen op Instagram. Zelfs schrijft Ruud: “We zijn er nog niet. Maar hoe dankbaar ben ik dat ik in de beste handen ben”, onder een foto bij het Amsterdam UMC.

In maart maakte Ruud bekend dat hij darmkanker heeft. Het herstel na de operatie die hij moest ondergaan, vergde maanden. Een maand later gaf Ruud aan ‘schoon’ te zijn, maar aanstaande maandag wordt hij dus opnieuw geopereerd.

Vervanger Eddy Keur zei in juni nog dat Ruud in september terugkeert op NPO Radio 2, maar het is de vraag of dat gaat lukken. KRO-NCRV liet eerder al weten dat er nog geen datum is waarop Ruud terugkeert met zijn middagshow.

Foto: KRO-NCRV

Nieuwe website Radio 2, appen kan niet meer via site

Plopkap van NPO Radio 2

NPO Radio 2 heeft gisteren een nieuwe website in gebruik genomen, naar dezelfde lay-out als andere radiozenders van de NPO inmiddels hebben. Appen naar de studio kan niet meer via de site. “Maar dat kan uiteraard wel via de gratis Radio 2-app. We merken dat de luisteraars deze route prima weten te vinden”, aldus een woordvoerder van Radio 2.

Radio 2 heeft een nieuwe site gelanceerd, omdat de zender naar eigen zeggen luisteraars en sitebezoekers wil blijven verrassen. “Tegelijkertijd past de website van NPO Radio 2 qua ‘look and feel’ nu nog beter bij de stijl die we ook op onze radiozendersites gebruiken, bijvoorbeeld met de player onderin en de opzet van de menustructuur.”

De playlist met gedraaide liedjes is nu terug te vinden onder het kopje ‘Gedraaid’ in het menu. Videofragmenten van optredens in de studio zijn er eveneens terug te kijken.

Foto: RadioFreak.nl

Domien Verschuuren verlengt contract bij Qmusic met drie jaar

Domien Verschuuren heeft vandaag zijn contract bij Qmusic met drie jaar verlengd. De middag-dj is nog zeker tot 2024 te horen op de commerciële radiozender.

“Er was voor mij geen enkele twijfel om voor drie nieuwe jaren Q-middagshow en Top 40 te tekenen”, laat Domien weten. “Ik voel me hier als een vis in het water en kijk er enorm naar uit om ook de komende jaren samen met Anton en de luisteraars van Qmusic de werkdag af te sluiten en de avond in te luiden.”

Sinds 2018

Domien presenteert sinds oktober 2018 de middagshow tussen 16:00 en 19:00 uur op Qmusic. Sinds begin 2019 is hij tevens te horen als presentator van de ‘Top 40’ op vrijdagmiddag.

Programmadirecteur Dave Minneboo: “Domien is een ontzettend goede radiomaker en hij heeft de afgelopen tijd bewezen dat hij als geen ander aanvoelt wat speelt bij de luisteraars. Ook is hij inmiddels een gevestigde naam als presentator van de Top 40. We zijn blij dat zijn unieke sound de komende drie jaar nog bij Qmusic te horen is.”

3FM

Van 2006 tot 2018 was Domien te horen op NPO 3FM, waar hij in de loop der jaren tal van programma’s presenteerde. Zo was hij in de avonduren te horen en maakte hij in zijn laatste anderhalf jaar bij de jongerenzender de ochtendshow. In 2014 zat Domien voor het eerst in het Glazen Huis, dat toen nog immens populair was. “Door Serious Request 2014 kon ik me voorstellen aan mensen”, zei Domien in 2016 tegen deze site.

Foto: Qmusic

Qmusic neemt nieuwe radiostudio in gebruik

Qmusic heeft vanochtend de nieuwe radiostudio in gebruik genomen. De afgelopen weken is de oude hoofdstudio verbouwd, de radio-uitzendingen kwamen daardoor tijdelijk vanuit een andere studio. “Strakker en meer van nu: de studio van Qmusic heeft een metamorfose ondergaan”, laat de zender weten.

Begin deze maand nam Qmusic de oude radiostudio op de schop. Tegelijkertijd heeft de zender ook het jinglepakket vernieuwd. “De nieuwe sound is muzikaler en energieker en sluit nog beter aan bij het positieve gevoel dat Qmusic de luisteraars wil geven”, aldus Qmusic. De slogan ‘Q sounds better with you’ blijft hetzelfde.

De nieuwe vormgeving klinkt als volgt:

Bekijk hieronder de nieuwe radiostudio:

Foto: Qmusic | Joeri van Breukelen

Grand Prix Radio weer via FM tijdens GP van België

Grand Prix Radio is opnieuw op de FM te horen rond het circuit Spa-Francorchamps tijdens de GP van België. Van vrijdag 27 augustus 08:00 uur tot en met 29 augustus 20:00 uur zendt het station uit via 92.0 FM.

In 2016 kreeg de online zender van onder andere Olav Mol voor de eerste keer een FM-frequentie toegewezen voor de Belgische Grand Prix. De zender wil de tienduizenden Nederlandse bezoekers van de race in de Belgische Ardennen bedienen. Normaal is alleen het live-verslag van Formule 1-commentator Olav Mol te volgen op het circuit. Maar nu is de zender 24 uur per dag te horen. 

Zowel de kwalificatie op zaterdag als de race op zondag zijn live te volgen. Pitreporter Jack Plooij verzorgt de interviews met de coureurs tijdens én na de kwalificatie en de race. Verder zenden de dj’s van Grand Prix Radio 24 uur per dag live uit met het laatste nieuws vanuit de paddock.

Foto: Grand Prix Radio

Eddy Keur: Ik kan bij Radio 2 ook een andere kant van mezelf laten zien

Het zijn niet alleen maar grappen en grollen in de middag op NPO Radio 2: Eddy Keur zegt zich de afgelopen tijd juist ook van een andere kant te zien laten hebben. “We hadden de watersnood in Limburg, een groot stuk van de corona, de moord op Peter R. de Vries, de Pride. Dat zijn allemaal dingen die je meemaakt, waarbij ik nu de kans krijg om me ook van een andere kant te laten zien”, vertelt Eddy in de podcast ‘De Broadcast’.

Eddy noemt de moord op Peter R. de Vries als voorbeeld. “Als je dan alle vormgeving en de hele poppenkast weglaat, zoals we op de dag van Peter deden, dan praten we zoals we nu met elkaar praten: puur en zonder vormgeving. Mensen kennen je stem, dan moet je ook even je gevoel laten zien.”

Kwetsbare kant

Ook op 4 mei liet Eddy een ‘andere kant’ van zichzelf zien. “Ik heb toen verteld over het Naziverleden van mijn grootouders, wat zij hebben meegemaakt. Dat is een kant van me die veel mensen nog niet kennen, maar die ze vaak wel mooi vinden om te horen.”

Toch benadrukt Eddy dat hij geen zwaarmoedige shows wil gaan maken. “Als mensen kunnen kiezen, willen ze liever een gek dingetje horen of een gek gesprek. Wetende dat, als het er toe doet, er ook gewoon een mens van vlees en bloed zit.”

Seksgrappen

Sinds eind maart valt Eddy in voor Ruud de Wild, bij wie eerder darmkanker werd geconstateerd. “Het is best wel pittig”, zegt Eddy over de invalklus. “Ik begin ’s ochtends om half negen met de mensen van de muziekredactie. Dan wil ik nog drie dagen per week geëvalueerd worden door de eindredacteur van KRO-NCRV.”

Feedback vindt de radiomaker essentieel. “Zonder sturing is er geen richting. Je bent nooit uitgeleerd. Waar de meeste kritiek op komt? Mijn seksgrappen. Ze kunnen wel, maar doseren. En soms moet ik iets minder snel praten.”

De bedoeling is dat Ruud de Wild volgende maand weer terugkeert op Radio 2. Eddy liet eerder al weten dat hij graag bij de NPO wil blijven.

Foto: NH Radio

Wielerpodcasts doen het goed in NLO-onderzoek van juli

Luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek NLO

Door de Tour de France hebben podcasts over wielrennen het erg goed gedaan in juli. ‘In het Wiel’ heeft na ‘NRC de Vandaag’ de meeste downloads per week.

De Top 5 bestaat uit podcasts die minimaal 25 keer per maand een nieuwe aflevering maken. ‘De Taghi Podcast’ heeft maar vier afleveringen, maar kwam door de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries in de top 10 te staan. Een aantal andere podcasts, zoals ‘De Stemming van Vullings en Van der Wulp’ hadden zomerpauze.

PositieAudiotitelMediabedrijfGem aantal downloads per week Gem aantal gebruikers per weekAantal afleveringen
1.NRC VandaagNRC Media287.017123.85425
2. In Het WielDPG Media199.39367.79672
3.NOS Met het Oog op MorgenNPO Radio 1127.97636.71543
4.Eerst ditNPO Radio 5118.61745.68126
5.NU.nl Dit Wordt het NieuwsDPG Media115.03576.46049
6.De DagNPO Radio 1108.77438.70024
7.De Taghi PodcastDPG Media87.74934.9604
8.De JortcastNPO Radio 167.54135.75910
9NRC Onbehaarde ApenNRC Media58.29334.5925
10De Kopgroep wielerpodcastNPO Radio 155.14922.98923

Het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) rapporteert maandelijks de downloads van podcasts en audio on demand. Er zijn een aantal partijen bij aangesloten: NPO, DPG Media, Talpa Network, FD Mediagroep, NRC Media en Digital Network doen mee aan dit onderzoek.

De uitgevers en netwerken achter andere populairste podcasts in Nederland, waaronder Dag en Nacht Media, Tonny Media en Topcast Media, nemen geen deel. Dat geldt ook voor de vele podcasts die geen onderdeel zijn van een uitgever of netwerk. Dat is hun eigen keuze, want de rapportage is, tegen betaling, toegankelijk voor de gehele markt, dus ook voor partijen die nu nog niet zijn aangesloten bij NLO.

Radio-dj’s: het belang van goede gehoorbescherming [partnerbijdrage]

(Dit is een partnerbijdrage van Twenty Four Webvertising. De redactie van RadioFreak is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Radio-dj’s zijn dag in dag uit bezig met muziek en hun gehoor is de belangrijkste tool die ze gebruiken om hun werk te doen. Daarom is het belangrijk dat ze zorgvuldig omgaan met hun gehoor, zodat ze geen gehoorschade oplopen en vervolgens hun werk niet meer uit kunnen voeren. Dat is de grootste nachtmerrie van elke radio-dj.

Gehoorschade bij radio dj’s

Dat een baan waarbij er de hele dag muziek wordt geluisterd effect heeft op het gehoor, bleek wel uit de hoortest die een aantal jaar geleden bij radio dj’s werd gedaan. De radio dj’s Gerard Ekdom, Giel Beelen, Paul Rabbering, Michiel Veenstra, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga lieten hun gehoor testen door de Nationale Hoorstichting en het LUMC. Uit deze test bleek dat alle radio-dj’s gehoorschade hadden, van licht tot ernstig. Naar aanleiding van de deze test bij de dj’s is er meer aandacht gekomen voor de bescherming van het gehoor. Niet alleen voor dj’s, maar voor iedereen.

Verhoogd risico bij muzikanten en dj’s

Iedere baan waarbij er vijf of meer uur per week met muziek wordt gewerkt met meer dan 89 dB verhoogt de kans op gehoorschade. De kans dat radio-dj’s gehoorschade oplopen is daarom groot. Om deze reden is goede gehoorbescherming tijdens het werken met muziek zeer belangrijk. Tegenwoordig is er wel meer aandacht voor de bescherming van het gehoor van radio-dj’s, maar het kan voor de dj’s geen kwaad om regelmatig een hoortest te doen. Zo voorkomen ze wellicht dat ze vroegtijdig een hoortoestel nodig hebben. Dit kan tegenwoordig ook online, door middel van een online hoortest. Dit maakt de drempel om het gehoor te testen lager.

Hoortoestel voorkomen door een online hoortest

Naast andere maatregelen die worden genomen om het gehoor van radio dj’s te beschermen, biedt een online hoortest uitkomst. Door de volle agenda’s van radio-dj’s en muzikanten is er vaak geen tijd voor een test bij een audicien. Daarentegen past deze online test beter in hun agenda. De hoortest die de radio-dj’s destijds hebben gedaan, heeft een positief effect gehad op aandacht voor gehoorbescherming. De Nationale Hoorstichting heeft na de gehoortest van de radio-dj’s in kaart gebracht wat mensen kunnen doen om hun gehoor te beschermen en een hoortoestel te voorkomen:

  • Interactieve kennissite verkennen over belangrijke aspecten over gehoor, geluid en gehoorschade
  • Diverse testen met betrekking tot gehoor doen: van hoortest tot hoorleeftijd
  • Inlezen over tips om je gehoor te beschermen
  • Ervaringsverhalen met betrekking tot gehoor van artiesten en muziekliefhebbers lezen

Radio-dj’s zijn zich steeds bewuster aan het worden van het belang van goede gehoorbescherming. Het positieve hiervan is dat dit ook wordt overgebracht naar luisteraars, door op te roepen dat zij hun gehoor gratis online kunnen laten testen. Het gehoor is het belangrijkste instrument van radio-dj’s en muzikanten, zonder kunnen zij hun werk niet uitvoeren. Het gehoor op tijd beschermen betekent het vroegtijdig voorkomen van een hoortoestel. Meer weten, klik hier.

(Dit is een partnerbijdrage van Twenty Four Webvertising. De redactie van RadioFreak is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.)

Foto: Pixabay | Jessica Lewis

Jasper Leegwater van NH Media naar Curaçao

Jasper Leegwater is vanaf oktober te horen op Paradise FM op Curaçao. Hij neemt daar de plek over van Nadine Roos die onlangs naar Dolfijn FM vertrok. Leegwater (21) zal een programma gaan maken in de middag tussen 16:00 en 19:00 uur. Nu werkt hij nog als regioverslaggever voor NH Media. Daarna was hij kortstondig te horen op Kink FM.

De dj reageerde onlangs op een vacature. “Deze kans was zo mooi dat ik hem moest pakken: elke dag radiomaken en dat op een tropisch eiland. Radio is mijn passie en ik ben nog jong, dus nu is het moment. In een omgeving van nieuws en volwassen popmuziek voel ik me helemaal thuis, dus Paradise FM is mij op het lijf geschreven.”

Nieuw op het eiland

Station manager Joris Reer is blij met de nieuwe aanwinst. “We horen in Jasper een groot talent, die door zijn jonge leeftijd een frisse gunfactor heeft, maar ook al een bijzonder volwassen kijk op de wereld bezit. We kijken erg naar zijn komst uit. Hij is nieuw op het eiland, maar gretig om zich te verdiepen in wat er speelt. Natuurlijk helpen we hem daar zo goed mogelijk bij.”

In oktober verhuist Leegwater naar het eiland. op 18 oktober begint hij dan met z’n programma. Tot die tijd neemt Joris Reer de uren in de middag voor zijn rekening. Zijn lunchprogramma wordt dan weer overgenomen door Gert-Jan van Ackooij.

Jeroen van Inkel heeft geen inbellers in nachtshow: “Hoor je hele dag al”

Jeroen van Inkel in de studio van NPO Radio 2

Wie weleens luistert naar het nachtprogramma van Jeroen van Inkel op NPO Radio 2 is het vast al eens opgevallen: in de nachtshow zijn nooit luisteraars te horen. “Ik heb bewust geen inbellers, dat hoor je de hele dag al. Dit is voor mij de puurste vorm van radiomaken; een stapel platen en een dj die aan- en afkondigt. Zo ben ik ooit begonnen bij de piratenzenders”, zegt Jeroen in een interview op de website van BNNVARA.

Jeroen, die van zondag op maandagnacht tussen 0:00 en 2:00 uur ‘Van Inkels Choice’ presenteert, noemt het nachtprogramma ‘een cadeautje’. Hij draait dan, naar eigen zeggen zonder bemoeienis van de muziekredactie van Radio 2, de platen die hij zelf heeft uitgekozen. “Ik maak thuis een lijst van dertig platen, daar ben ik best lang mee bezig. De volgorde bepaal ik als ik hier zit. Suggesties van luisteraars zijn ook welkom.”

Als het gaat om nachtradio, dan is het programma ‘Nachtwacht’ een belangrijke inspiratiebron geweest voor Jeroen. “Dat programma heeft nu een legendarische status gekregen. Presentator Tom Mulder zat heel dicht op de microfoon, liet zijn stem een octaaf zakken en draaide veel ballads. Dat was echt sfeer maken. Ik draai af en toe wel een langzaam nummer, maar ik weet dat er ook mensen luisteren die aan het werk zijn, die moeten energie krijgen.”

Foto: Annemieke van der Togt

Lindo Duvall vast onderdeel van dj-team Radio 538

Lindo Duvall blijft te horen op Radio 538. De dj viel in maart in in het weekend van Radio 538 en is de afgelopen maanden bijna iedere week te horen. Hij presenteert op dit moment een programma in het weekend tussen 12:00 en 15:00 uur, maar zal ook op andere tijdstippen te horen zijn.

“Lindo Duvall is na 10 jaar terug bij zijn eerste en echte radioliefde: 538. Hij is breed inzetbaar en als invaller op verschillende tijdstippen te horen. Op dit moment vervangt Lindo vast het programma van Niek van der Bruggen, zodat Niek verschillende dagprogramma’s kan vervangen tijdens de zomerperiode”, zo laat een woordvoerder van Radio 538 weten.

Met de overstap naar Radio 538 blijft de dj bij Talpa Network werken. Hij presenteerde tot eind juni een dagelijks programma op Radio Veronica, maar kreeg geen plek in de nieuwe programmering onder leiding van Rob Stenders. Wel was hij begin deze maand weer even te horen als vervanger van Wilfred Genee op Veronica.

538 is de plek waar Lindo Duvall in 1998 zijn carrière begon. Hij presenteerde er programma’s op zo ongeveer ieder tijdstip. In mei 2011 vertrok de dj bij het station, maar is na tien jaar dus weer terug.

Foto: Radio 10 | William Rutten

PowNed krijgt zendtijd op 3FM

PowNed krijgt meer zendtijd op de radiozenders van de NPO, omdat het vanaf volgend jaar niet langer een aspirant-omroep is. Als gevolg daarvoor gaat de omroep na jaren weer een programma maken op NPO 3FM. Ook krijgt de omroep meer uren op NPO Radio 1 en 2.

In maart gaf PowNed al aan dat het het recht op extra zendtijd graag zou willen invullen met een programma op Radio 1, Radio 2 en 3FM. Dat lijkt inmiddels geregeld, want de omroep is bezig met het werven van een eindredacteur, redacteur en producer voor programma’s op deze zenders.

Details over de precieze zendtijd en invulling ontbreken. PowNed wil niet reageren op vragen over de zendtijduitbreiding. “We zijn continu en altijd in gesprek. De NPO en de omroepen beslissen binnenkort over de nieuwe schema’s”, aldus een woordvoerder.

Radioprogramma’s

Op dit moment maakt PowNed op Radio 1 ‘Zwarte Prietpraat’, gepresenteerd door Prem Radhakishun. Op Radio 2 maakt Rick van Velthuysen zijn nachtprogramma in de zendtijd van de omroep. Geruchten gaan dat dat programma naar een ander tijdstip verhuist.

Op 3FM is PowNed al jaren niet meer te horen. Van 2010 tot 2015 presenteerde Rob Stenders op vrijdag programma’s op die zender. Ook waren Bert van Lent en Mark van der Molen in die jaren in de nacht op 3FM te horen.

Florent Luyckx

Zodra dit voorjaar bekend werd dat PowNed genoeg leden heeft om definitief toe te treden tot het publieke bestel, ging Florent Luyckx aan de slag als kwartiermaker radio. Hij bereidt de omroep voor op de extra zendtijd die de omroep van 2022 krijgt. PowNed moet zich volgens de wet nog wel aansluiten bij één van de bestaande omroepen.

Foto: Hans Tak | PowNed

Mustafa Marghadi wordt NOS-correspondent in Zuidoost-Azië

Mustafa Marghadi

Mustafa Marghadi wordt opnieuw correspondent voor de NOS. Tot afgelopen voorjaar deed hij voor de omroep verslag van het nieuws in Italië; per 1 november wordt hij correspondent in Zuidoost-Azië. Mustafa’s standplaats wordt Jakarta en hij zal werken voor radio, tv en internet.

Annemarie Kas, die op dit moment voor de NOS in Zuidoost-Azië zit, verhuist naar Londen en wordt correspondent in het Verenigd Koninkrijk. Zij volgt op haar beurt Tim de Wit op, die terugkomt naar Nederland en presentator wordt van ‘Bureau Buitenland’ op NPO Radio 1.

Mustafa Marghadi is 38 jaar en werkt al lange tijd voor de NOS. Hij startte ooit als redacteur bij NOS Headlines, presenteerde NOS op 3 op radio en tv en ging het land in voor het Radio 1-programma ‘Nieuws en Co’. De afgelopen vier jaar was hij correspondent in Italië.

In een persbericht zegt Mustafa: “Ik ben blij en trots dat ik opnieuw een uitdagende rol kan vervullen bij de beste nieuwsorganisatie van Nederland. In een regio waar een aantal van de belangrijkste thema’s van de komende decennia (klimaatverandering, economische ongelijkheid, de invloed van China vs VS) een hoofdrol zullen spelen. Ik verheug me erop om zoveel mogelijk mensen in de regio te spreken en te leren kennen, zodat ik een zo helder en compleet mogelijk beeld voor de mensen in Nederland kan bieden.”

Foto: Stefan Heijdendael / NOS

Evert ten Napel aan de slag als sportcommentator bij Radio 5

Evert ten Napel maakt alweer zijn comeback als sportcommentator. Hij gaat voortaan elke maandag het sportweekend bespreken in het ochtendprogramma van Bert Haandrikman. Vorig weekend becommentarieerde Ten Napel voor de laatste keer een wedstrijd: de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV.

Tijdens het EK Voetbal deze zomer was Evert ook al commentator in het programma van Bert Haandrikman. De NPO Radio 5-dj reageert dan ook verheugd op de nieuwe samenwerking. “Ik ben met het commentaar van Evert opgegroeid. Zijn bevlogen manier van sportbeleving, zijn passie en zijn ongebreidelde sportkennis zorgen ervoor dat ik trots ben om hem als vaste sportvriend in mijn programma te mogen begroeten.”

Foto: Screenshot Op1

AVROTROS maakt radioprogramma en podcast rond Paralympische Spelen

Roos Oosterbaan

Niet alleen de NOS, maar ook AVROTROS maakt dit jaar een radioprogramma rondom de Paralympische Spelen. Voormalig paralympiër Roos Oosterbaan presenteert vanaf 23 augustus tijdelijk het programma ‘Miss Paralympics’ op NPO Radio 1. Het programma wordt uitgezonden tussen 1:00 en 2:00 uur ’s nachts, in de plaats van ‘Miss Podcast’.

In het programma ontvangt Roos gasten als chef de mission Esther Vergeer, para atletiek-coach Guido Bonsen en voormalig paralympisch zeiler Rolf Schrama. In aanloop naar de Spelen, die op 24 augustus beginnen, maakt ze samen met Marc van de Kuilen onder dezelfde titel een podcast.

Roos Oosterbaan deed als basketballer vier keer mee aan de Paralympische Spelen: in 2004, 2008, 2012 en 2016. Marc van de Kuilen is ook rolstoelbasketballer en deed in 2016 mee aan de Spelen.

Over de podcastserie laat AVROTROS weten: “Wie zijn de sporters en wat is hun bijzondere achtergrondverhaal? Ex-paralympiër Roos Oosterbaan en Marc van de Kuilen spreken in deze podcast met handbiker Tim de Vries, paradressuurruiter Rixt van der Horst, paratafeltenniser Kelly van Zon, rolstoeltennisser Carlos Anker, paralympisch atleet Kimberly Alkemade en rolstoelbasketballer Jitske Visser.”

Miss Paralympics

De eerste twee afleveringen van de podcast Miss Paralympics staan al online. De podcast is te beluisteren via alle populaire podcast-apps waaronder Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Foto: AVROTROS

Wilfred Genee weer terug op tv, nog niet op de radio

Wilfred Genee is vanavond weer op televisie te zien bij Veronica Inside, maar nog niet op de radio bij Radio Veronica. Op de radio heeft Genee nog vakantie en wordt hij vervangen door Martijn Muijs.

De presentator is de hele zomer doorgegaan met de Oranjezomer op SBS6, een programma rond het EK en de Olympische Spelen. De laatste weken werd hij vervangen door Hélène Hendriks, die inmiddels ook op de radio te horen is.

Al snel werd duidelijk dat er ook een persoonlijke reden was dat Genee er niet was. Zijn moeder raakte begin deze maand bewusteloos door een val van de trap. Genees vader dacht dat zijn vrouw overleden was, kreeg een hartinfarct en overleed.

Foto: Remko Modderkolk

Angelique Houtveen “Op 3FM doordeweeks kon ik de liefde voor muziek niet kwijt”

Angelique Houtveen kon haar liefde voor muziek niet helemaal kwijt in de middag op 3FM, zegt ze in een interview op NPO Radio 1. “Ik zat van één tot vier uur ’s middags en dat zijn ‘office hours’. Dus ik moest veel muziek draaien en niet teveel praten. Maar ik vind het leuk om dingen te draaien en daarover te vertellen.” Daarnaast kreeg ze in haar periode bij 3FM endometriose en moest ze onder het mes. Het gevolg was een verhuizing naar de weekendprogrammering. “Daar zat ik beter op mijn plek.”

En toen kwam Sublime met een aanbod. “Ze waren net overgenomen door NRC en zeiden: ‘eigenlijk willen we alles wat jij doet’. En als iemand dat tegen je zegt… Dan kun je echt tot in de kern jezelf zijn en ik word daar tot in de kern gezien.” Bij Sublime maakt ze sinds maart het middagprogramma tussen 16:00 en 19:00 uur.

Luistercijfers

Er zit wel een verschil met het werk bij de NPO. “Bij 3FM kregen we de luistercijfers te zien en dan specifiek over je eigen programma. Maar daar hingen geen consequenties aan. Bij Sublime wordt dat wel echt in de gaten gehouden. En dan hoef je echt niet meteen weg, maar er wordt wel gekeken naar de invulling van je programma.”

Maar ondanks dat het met Sublime als geheel nog niet heel veel beter gaat in de luistercijfers, is dat volgens Angelique bij haar programma anders. “Het gaat heel goed. Bij mij is er nu wel een stijging.”

Nederland.FM aasde op radio.nl om bereik radioportal te vergroten

Radio.nl is niet langer een radionieuwswebsite, maar linkt sinds dit weekend naar Nederland.FM. De wisseling van de domeinnaam kwam onverwachts. Maar volgens Nederland.FM-eigenaar Jim Souren, die radio.nl kocht, is het een bewuste keuze. “We hebben Radio.NL overgenomen omdat we ook minimaal één .nl-domeinnaam wilden hebben voor onze radioportalconcept. We hopen daarmee ons bereik te vergroten.”

Hoeveel Souren voor de domeinnaam betaald heeft aan eigenaar Martin Slijper is niet bekend. “We doen geen mededelingen over de overnameprijs”, zegt Souren desgevraagd. De website met nieuws uit de mediawereld bestaat overigens nog wel, maar is verhuisd naar een andere domeinnaam.

Foto: Pixabay | Gerard Altmann

BNR reikt voor vierde keer Dutch Podcast Awards uit

Dutch Podcast Awards

BNR Nieuwsradio organiseert dit najaar opnieuw de Dutch Podcast Awards. Het is de vierde keer dat het radiostation Nederlandse podcasts in de schijnwerpers zet door prijzen uit te reiken. De nominatie- en stemperiode begint eind deze maand, eind oktober worden de awards uitgereikt in diverse categorieën.

Podcastluisteraars kunnen vanaf 30 augustus maximaal drie podcasts nomineren. Op basis daarvan worden de nominaties bepaald in negen verschillende categorieën. Het publiek bepaalt vervolgens samen met een vakjury de winnaar per categorie. Daarnaast wordt uit alle winnaars door de jury een podcast gekozen die de prijs voor Beste Podcast van Nederland krijgt. Ook is er een prijs voor de Beste Host.

De winnaars per categorie worden bekendgemaakt op 26 en 27 oktober. Op 28 oktober volgt vervolgens de uitreiking tijdens een feestje in Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Michiel Veenstra van KINK zal deze awardshow presenteren.

De prijs voor de Beste Podcast van Nederland ging de afgelopen drie jaar steeds naar een verhalende podcast van NPO Radio 1. Bob (2018), De Brand in het Landhuis (2019) en de Plantage van onze voorouders (2020) wonnen de prijs.

Hélène Hendriks co-host bij vrijdageditie Veronica Inside

Hélène Hendriks

De vrijdagochtendeditie van ‘Veronica Inside’ wordt voorlopig gepresenteerd door Jan-Joost van Gangelen en Hélène Hendriks. Tot nu toe presenteerde Jan-Joost de ochtendshow van Veronica op de laatste dag van de week altijd samen met Rick Romijn en Niels van Baarlen. Rick is al een aantal maanden afwezig wegens ziekte.

Hélène Hendriks is bekend als presentatrice van sportprogramma’s op tv. Ze schoof tijdens het EK ook al aan als co-host en daar is nu een vervolg aan gegeven. Op maandag tot en met donderdag is er ook tijdelijke sidekick toegevoegd aan het team van ‘Veronica Inside’: Heleen de Geest is te horen naast Wilfred Genee en Niels van Baarlen.

Voor hoe lang de vrouwelijke sidekicks te horen zijn in de ochtend van Radio Veronica is niet bekend.

Foto: Veronica Inside

Liesbeth Staats nieuwe weekendpresentator op Radio 4

Liesbeth Staats

Liesbeth Staats wordt vanaf 4 september de nieuwe presentator van het ochtendprogramma ‘De Ochtend van 4’ op zaterdag en zondag voor KRO-NCRV op NPO Radio 4. Staats volgt Niels Heithuis op, die zich na bijna acht jaar gaat concentreren op zijn werk voor NPO Radio 1. Aan de inhoud van de show zal verder weinig veranderen.

Liesbeth werkte eerder onder meer voor het NOS Jeugdjournaal, Brandpunt en voor de VPRO Radio. Zij is groot liefhebber van klassieke muziek, die vanaf haar schooltijd een belangrijke rol in haar leven speelt.

Ze kijkt uit naar haar werk voor NPO Radio 4: “Ik ben al tijden vaste luisteraar van De Ochtend van 4 en vind het een heerlijk programma om de dag mee te beginnen. Ik ben journalist en houd van nieuws en actualiteiten. In de combinatie met klassieke muziek komt er heel veel samen.”

Weemoed

Niels Heithuis blikt tevreden, maar ook met enige weemoed terug op zijn tijd bij De Ochtend van 4: “Ik ben trots op wat we hebben bereikt in het weekend: mooie luistercijfers en enthousiaste reacties van luisteraars op de toon van het programma. Maar de aandacht die het nieuwe platform Pointer vergt, leidt ertoe dat ik het werk door de week niet meer met het weekend kan combineren. Ik draag de vroege zaterdag en zondag met vertrouwen aan Liesbeth over.”

Zendermanager van NPO Radio 4 Simone Meijer over het vertrek van Niels: “Ik ben er zeker van dat hij vanaf september met veel plezier aan het zaterdagse en zondagse ontbijt zal luisteren naar Liesbeth Staats. Zij is een nieuw geluid op NPO Radio 4, een ervaren journaliste met een groot hart voor klassieke muziek. Ik heet haar dan ook van harte welkom en kijk uit naar De Ochtend van 4 met Liesbeth.”

Nederland.FM neemt domeinnaam Radio.nl over

Nederland.FM is de nieuwe eigenaar van de domeinnaam Radio.nl. Op die website is nu nog nieuws over radio te lezen, maar Nederland.FM-eigenaar Jim Souren wil radio.nl uitbouwen tot website waar een ‘breed aanbod’ aan Nederlandse stations te beluisteren is. De nieuwssite radio.nl verdwijnt niet; het domein verhuist naar radiowereld.nl.

“De naamswijziging is het startsein voor een grootschalige modernisering van de website, die momenteel nogal wat technische beperkingen heeft”, zegt eigenaar Martin Slijper. “In eerste instantie verandert alleen ons adres, maar achter de schermen wordt al hard gewerkt aan een geheel nieuwe site. Deze gaat waarschijnlijk na de zomer de lucht in.”

De twee websites zeggen in de toekomst wel te willen gaan samenwerken.

Qmusic-baas: “Nu wil ik wel over Radio 2 heen”

Dave Minneboo wil heel graag het marktleiderschap van NPO Radio 2 hebben. “We zitten er nu op vier tienden van af, dus nu wil ik er wel een keer overheen”, zegt de Qmusic-baas bij BNR. Al zegt Dave ook dat het eigenlijk niet zo relevant is. “Het is een technisch verhaal, maar wij zijn nu nummer 1 in de doelgroep 20-49 jaar. Radio 2 is nummer 1 in de doelgroep 10+, maar dat zit vooral in de oudere doelgroep en Nederland vergrijst.” Overigens is dat niet helemaal waar, want ook Radio 2 heeft best een aardig marktaandeel in de doelgroep 20-49.

De zendermanager van Qmusic stapte begin 2018 over van Radio 538 en Talpa Radio naar Qmusic. Daar riep hij al meteen dat Qmusic marktleider kon worden in de doelgroep tot 49 jaar. Dat is onder andere gelukt door meer volwassen muziek te draaien, aldus Dave. “Er werd in het verleden veel boybands gedraaid. Toen ik kwam wilden we het breder en volwassener maken. Dus draaien we nu meer classics.”

Edwin Evers

Toch geeft de zendermanager toe dat het ook wel geholpen heeft dat luistercijferkanon Edwin Evers is gestopt in de ochtend van Radio 538. “Absoluut. Toen is de hele markt veranderd en begon iedereen weer opnieuw. Er waren toen ook veel nieuwe ochtendshows.” Al is Evers ook welkom bij Qmusic. “Ja, dat heb ik ook wel gezegd. Maar hij wil nu niks vast.”

Foto: Qmusic

Heleen de Geest tijdelijk sidekick in ochtendshow Radio Veronica

Heleen de Geest is deze zomer niet alleen als ANWB-nieuwslezer op de radio te horen. Ze maakt deze weken ook zelf radio, als sidekick in de Radio Veronica Ochtendshow die Lindo Duvall onder andere tijdelijk presenteert. Dat bevestigt een woordvoerder van Radio Veronica.

Heleen is al jaren een van de bekendste filelezers van Nederland. Ze stopte in 2011 met filelezen, maar keerde twee jaar later weer terug.

De presentatieteams van de ochtend- en middagshow op Radio Veronica zijn deze zomer tijdelijk omgewisseld.

Domien Verschuuren twijfelde over presenteren Top 40: “Leuker dan gedacht”

Domien Verschuuren zei niet direct volmondig ‘ja’ toen hij gevraagd werd om de Top 40 op Qmusic te mogen presenteren. “Ik heb er wel over nagedacht. Ik was heel bang dat, als ik de Top 40 zou gaan doen, dat daar m’n aandacht heel erg naar uit zou gaan. Of dat ik meer de Domien van de Top 40 zou worden dan van de middagshow”, vertelt de radio-dj in de podcast ‘Dit was de Radio’.

Sinds 2019 presenteert Domien de Top 40 op Q. “Ik ben bij Qmusic gekomen en toen was er nog helemaal geen sprake van de Top 40. Ik wilde de focus leggen op de middagshow, want ik wilde dat graag gaan doen. Uiteindelijk heb ik een fijne hybride vorm gevonden, waarbij ik van maandag tot en met donderdag die radioliefde helemaal kan botvieren en op vrijdag zo strak mogelijk, maar met een knipoog, die Top 40 mag doen.”

Ander toontje

Het mogen presenteren van de Top 40 noemt Domien nu ‘leuker dan gedacht’. Maar de lijst klinkt onder zijn presentatie wel anders, vindt hijzelf. “Ik neem het minder serieus dan jongens als Jeroen Nieuwenhuize en Ivo van Breukelen. Zij waren heel erg op de inhoud, vertellen wat er met de artiesten aan de hand was en ze hadden een bepaald hitradio-toontje. Dat is prima, maar ik heb dat toontje veel minder.”

Qmusic nam per 2019 de Top 40 over van Radio 538, die haar eigen hitlijst ‘538 Top 50’ opzette. Toch weet die 538-hitlijst niet het succes van de Top 40 te evenaren. Domien daarover: “Ik denk omdat het een genre op zich is. Als je mensen vraagt welke muziek ze graag luisteren, dan zeggen ze ‘top 40-muziek’.”

Glans terug

De Top 40 is bij Qmusic weer een belangrijke pijler, aldus Domien. “We hebben er bij Q de afgelopen twee jaar alles aan gedaan om de Top 40 weer meer glans te geven dan de jaren daarvoor. Ik denk dat het bij 538 een beetje een ondergeschoven kindje werd, onder het geweld van Radio 538. We hebben met Q geprobeerd het merk Top 40 weer op een voetstuk te plaatsen. Dat is goed gelukt.”

Foto: Qmusic

Radio Veronica nog twee jaar partner van de Eredivisie

Radio Veronica verlengt de samenwerking met de Eredivisie en blijft tot zeker medio 2023 Official Supplier Eredivisie. Luisteraars van het radiostation maken daardoor de komende twee jaar kans op seizoenkaarten van alle Eredivisieclubs en kaarten voor topwedstrijden. Daarnaast horen ze op de zender het laatste voetbalnieuws bij de Veronica Inside Ochtendshow en nemen presentatoren van ESPN de verwachtingen voor de wedstrijden door in de zaterdagochtendshow van Ed Struijlaart.

De samenwerking wordt vandaag officieel afgetrapt. Tot en met vrijdag 13 augustus maken luisteraars van Radio Veronica kans op twee seizoenkaarten van hun favoriete Eredivisieclub. Na het horen van de scheidsrechterfluit in de Veronica Inside Ochtendshow, De Bonanza of de Veronica Middagshow kunnen luisteraars meespelen via de gratis Veronica-app. Iedere dag worden er kaarten voor andere clubs weggegeven.

Zomer Top 538 van start op Radio 538, Zomerhit Bingo op Sky Radio

Plopkap Sky Radio

Radio 538 is vanochtend van start gegaan met de Zomer Top 538, de lijst met de populairste zomernummers. De 538 nummers zijn samengesteld aan de hand van de stemmen van luisteraars, die de afgelopen tijd hun favoriete zomernummers konden doorgeven. De Zomer Top 538 is dagelijks van 7:00 tot 19:00 uur te horen op 538.

Op Sky Radio wordt vanaf vandaag de Sky Zomerhit Bingo gespeeld. Bij de speciale ‘radiobingo’ kunnen luisteraars tussen 09:00 en 17:00 uur via de Sky Radio-app een volle bingokaart bij elkaar sparen door te luisteren naar de radio en de zomerhits die voorbij komen van hun bingokaart te strepen. Wanneer alle vier de zomerhits zijn afgevinkt en de bingokaart vol is, maakt de luisteraar kans op 1.000 euro.

Ook Qmusic ‘lokt’ de luisteraar met een actie: het station is vorige week weer gestart met ‘Het Geluid’.

Foto: RadioFreak.nl

Rick van Velthuysen over programmering Radio 2: “Er gaan dingen veranderen”

Rick van Velthuysen hint in de podcast ‘De Broadcast’ op mogelijke verschuivingen in de programmering van NPO Radio 2. “Er gaan natuurlijk weer dingen veranderen. Binnenkort wordt dat bekendgemaakt”, vertelt de radio-dj, die er niet verder over wil uitweiden.

PowNed, de omroep van Rick, pleit er al langer voor dat de radiomaker een ander tijdslot krijgt op Radio 2. Nu is Rick nog van 2:00 tot 4:00 uur te horen. Maar als het aan PowNed ligt, maakt Rick van twaalf tot twee uur ’s nachts zijn show.

Verschuivingen

Over de veranderingen bij Radio 2 doen al langer geruchten de ronde. Zo zou Giel Beelen de late avondshow tussen 22:00 uur en middernacht gaan presenteren. Nu is op dat tijdslot nog Frank van ’t Hof te horen als tijdelijke invaller.

Rick is sinds begin 2019 te horen in de nacht op Radio 2. “Ik wist dat ik een programma in de nacht zou krijgen. We hadden geen keuze op dat moment. Ik pakte het met beide handen aan, wilde er wat van maken”, zegt de dj in de podcast.

Foto: NPO Radio 2 | Linda Stulic

Jasper de Vries wordt vader: “Kleine dame in wording”

Jasper de Vries, muziekredacteur bij NPO Radio 2, wordt voor de eerste keer vader. In december verwachten Jasper en zijn partner hun eerste kindje. Op Instagram verklapt hij al wat het gaat worden: “Een kleine dame in wording.”

Jasper werkt sinds het voorjaar op de muziekredactie van Radio 2, de zender waar hij eerder jarenlang verschillende radioprogramma’s presenteerde. De afgelopen jaren was Jasper vooral te horen op Radio Veronica, ook werkte hij als muziekredacteur bij Sublime.

Foto: Jasper Zwartjes | Radio 2

Lex Gaarthuis tijdelijk terug in ochtend op Radio 10

Lex Gaarthuis is deze weken weer even te horen in de ochtenduren op Radio 10. Hij vervangt Gerard Ekdom, die met vakantie is. Lex maakt de tijdelijke ochtendshow samen met sidekick Kimberly van de Berkt en nieuwslezer Harry van der Heijden. Sjaak Bral verzorgt dagelijks een column. Eerder viel Jeroen Nieuwenhuize vaak in voor de ochtendshow.

Tot augustus 2018 presenteerde Lex het ochtendprogramma op Radio 10, toen hij plaats moest maken voor Gerard Ekdom. “Ik kijk er enorm naar uit om weer een eigen ochtendshow op Radio 10 te maken”, laat Lex weten. “Met Harry werkte ik al vaker samen en ik ben blij dat ik Kimberly aan het team heb kunnen toevoegen. Het is alweer 10 jaar geleden dat zij voor het laatste te horen was op de radio. Sjaak Bral maakte voor de ‘90’s Top 510’ al een dagelijkse column en dat viel goed in de smaak.”

Avondprogramma

Lex liet in 2018 blijken niet blij te zijn dat zijn ochtendprogramma op Radio 10 werd geschrapt. “Helaas stopt veel te snel ons ochtendavontuur met ‘Goeiemorgen Lex'”, zei de jock destijds. Lex maakt sinds het najaar van 2018 een programma in de late avond op het radiostation.

Gerard Ekdom is vanaf 30 augustus weer te horen in de ochtend op Radio 10.

Foto: Radio 10

Daniël Dekker voelde zich niet meer thuis bij AVROTROS

Daniël Dekker

Daniël Dekker stapte afgelopen oktober over van AVROTROS naar Omroep Max. In het AD zegt de dj dat het bij AVROTROS ‘wel een beetje op was’. “Ik voelde mij steeds minder thuis bij de cultuurverandering van AvroTros, het werd steeds minder een omroep met ruimte voor creativiteit.”

Jan Slagter haalde hem over om bij Omroep MAX aan de slag te gaan, waar hij een programma kreeg op NPO Radio 5. “Max is een van de snelst groeiende omroepen van Nederland, zeg maar het Veronica voor de ouderen”, zegt Daniël.

Aansturen

Naast het maken van een radioprogramma, heeft Daniël ook een leidinggevende rol binnen de radiotak van de omroep. “Ik mag de radio aansturen, heb dagelijks een eigen programma en ga straks – als het weer kan – mij ook ook met de live-evenementen bezighouden. Ik heb het uitstekend naar mijn zin.”

Afgelopen najaar haalde Daniël ook al uit naar zijn oude werkgever. “AVROTROS is bijna net zo grijs geworden als het logo”, zei hij toen.

Foto: Ruud Baan

Qmusic verbouwt radiostudio: nieuw decor en nieuwe camera’s

Qmusic verbouwt deze zomervakantie de eigen radiostudio. De studio krijgt een nieuw decor, nieuwe camera’s en nieuwe verlichting. De radio-dj’s van de zender maken daardoor voorlopig radio vanuit een andere studio.

De verwachting is dat de radio-uitzendingen vanaf eind augustus vanuit de vernieuwde studio gemaakt kunnen worden”, laat een woordvoerder van Qmusic weten.

Kai Merckx ‘sloopte’ gisteren een deel van het oude decor:

Foto: Qmusic

Rob Stenders weer terug op Radio Veronica na coronabesmetting

Rob Stenders keert morgen weer terug op Radio Veronica, nadat hij de afgelopen weken niet te horen was vanwege een coronabesmetting. De dj hield last van stemproblemen en werd daarom ruim drie weken vervangen door onder meer Gerard Ekdom en Edwin Evers.

Vanmiddag was Rob weer te horen in het laatste uur van het programma. Hij presenteerde de show vanuit huis. Tegen Evers vertelde hij over zijn coronabesmetting: “Het eerste rondje was stevig. Dat trok vrij snel bij, ik knapte best snel op. Alleen als je bij de radio werkt dan is één ding wel jammer: dat je stem ingewikkeld blijft. Dus ik blaf een beetje en het begint vrij snel te kraken. Dat houdt aan, maar was eigenlijk al voor corona begonnen. Caroline zei al: je moet eens een keer naar zo’n KNO-arts. Dat ga ik ook doen binnenkort.”

De dj vroeg vervolgens ‘Living Proof’ van The War On Drugs aan. Rob: “Ik vind het zo mooi. In de eerste week zat ik er behoorlijk doorheen en hoorde ik dit nummer en toen moest ik toch wel even denken: ik zou nu graag zendtijd willen hebben, want ik wil dit nummer gewoon op de radio draaien.”

Foto: Radio Veronica | Ben Houdijk

EK-soundtrack het vaakst gedraaid op de radio in juni en juli

‘We are the people’ van Martin Garrix, Bono en The Edge (U2) was in juni en juli de meest gedraaide plaat op de landelijke radio. De officiële soundtrack van het afgelopen EK kwam in juli ruim 750 keer voorbij op de verschillende stations. In juni was dat ruim 600 keer. Dat blijkt uit gegevens van SoundAware, dat registreert welke muziek er gedraaid wordt op de Nederlandse radio en televisie.

In juli stond Ed Sheeran op 2 met zijn nummer 1 hit ‘Bad Habits’. Op 3 vinden we de eveneens Britse Dua Lipa met de al in maart uitgebrachte track ‘Love Again’.

Ook veel Nederlandse producties staan in de Airplay Top 20. Op 5 staat Chef’Special met ‘Afraid of the dark’ en op 6 Afrojack (samen met David Guetta) met Hero. Nieuwkomer Remme, singer-songwriter, gitarist en pianist uit Eindhoven, komt binnen op plek 19 met ‘The moment’. Davina Michelle staat twee keer in de lijst. Met ‘Sweet water’ staat ze op 15, en de track ‘Nobody is perfect’ staat op 20.

De Top 20:

1. Martin Garrix, Bono, The EdgeWe are the people (Official UEFA Euro 2020 Song)
2. Ed Sheeran Bad habits 
3. Dua Lipa Love again 
4. Coldplay Higher power 
5. Chef’SpecialAfraid of the dark 
6. Afrojack, David GuettaHero 
7. Calvin Harris, Tom GrennanBy your side 
8. OneRepublicRun 
9. Ofenbach, LagiqueWasted love 
10. John MayerLast train home 
11. Kris Kross Amsterdam, Conor Maynard, ShaggyEarly in the morning
12. Justin Wellington ft. Small JamIko Iko 
13. Regard, Troye Sivan, Tate McRaeYou 
14. Tom GrennanLittle bit of love 
15. Davina MichelleSweet water
16. Galantis, David Guetta & Little MixHeartbreak Anthem
17. Lost FrequenciesRise 
18. Suzan & FreekGoud 
19. RemmeThe moment
20. Davina Michelle Nobody is perfect

Foto: RadioFreak

Regionale omroep NH Media verhuist naar Hilversum

NH Media vertrekt uit Amsterdam en gaat zich vestigen in Hilversum. De regionale omroep van Noord-Holland huisvest nu nog aan de Aletta Jacobslaan in de hoofdstad, maar dat gebied gaat in de toekomst op de schop. Hoofdredacteur Ib Haarsma bevestigt de verhuizing aan RadioFreak.nl, al benadrukt hij dat de plannen nog niet definitief zijn.

NH wil haar intrek nemen in het ‘M’-gebouw in Hilversum, ook wel bekend als het AKN-gebouw. In dat pand is ook KRO-NCRV gehuisvest en eerder zaten er de radiostudio’s van NPO Radio 2 en NPO Radio 5.

De bedoeling is dat de regionale omroep over ruim een jaar verhuist naar Hilversum. NH zegt wel samen te blijven werken met AT5, de lokale omroep van Amsterdam.

Qmusic start weer met ‘Het Geluid’

Qmusic start morgen weer met ‘Het Geluid’. Het radiospel zorgt de laatste jaren voor een stijging van de luistercijfers van het station.

Dit jaar introduceert Qmusic een nieuw onderdeel in het spel: de ‘Fast Pass’. Vanaf 21 augustus kunnen luisteraars in het weekend bij Tom van der Weerd en Bram Krikke (12:00-15:00 uur) een ‘Fast Pass’ winnen. Dit is een short cut, die ervoor zorgt dat doordeweeks iemand linea recta in de uitzending kan komen om het antwoord te geven.

Roelof Hemmen tijdelijk afwezig op Radio 538 vanwege operatie

Roelof Hemmen is de komende tijd niet te horen als nieuwslezer in de ochtendshow op Radio 538. Roelof is vrijdag geopereerd aan zijn galblaas en moet voorlopig herstellen van die operatie. De nieuwslezer moest met spoed onder het mes, nadat hij een kleine twee weken geleden last kreeg van hevige buikpijn. Galsteen was de oorzaak van die pijn.

Wanneer Roelof weer aanschuift in de ochtendshow van Frank Dane, is niet duidelijk. Overigens is het ochtendprogramma momenteel sowieso niet te horen; Frank maakt vanwege de Olympische Spelen in Tokio zijn programma deze weken ’s middags.

Foto: Radio 538

Rutger Radstaake valt in op 100% NL

Rutger Radstaake maakt vandaag zijn debuut op 100% NL. Hij is te horen tussen 12:00 en 15:00 uur, als invaller van Stephan Jacobs. Rutger is niet onbekend bij 100% NL; hij werkt er sinds begin dit jaar als regisseur van de ochtendshow.

Rutger was eerder jarenlang te horen op NPO Radio 2, waar hij de uren tussen 4:00 en 6:00 uur voor zijn rekening nam. In september vorig jaar stopte hij met het programma, om plaats te maken voor Giel Beelen.

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Radio 10 zendt 80’s Top 810 opnieuw uit

Radio 10 gaat de 80’s Top 810 opnieuw uitzenden. Van maandag 2 tot en met vrijdag 6 augustus wordt de lijst die in maart te horen was, opnieuw uitgezonden. Daarnaast kunnen luisteraars hun muzikale kennis testen door drie 80’s-hits te raden, die verborgen zitten in de verschillende mashups die voorbij komen.

De lijst wordt ook uitgezonden op Radio 10 Brabant. Die zender kwam eind 2019 op de plek van Radio 8FM Brabant.

Top 10

1. A-ha – Take On Me
2. Golden Earring – When The Lady Smiles
3. Toto – Africa
4. Prince – Purple Rain
5. George Michael – Careless Whisper
6. Queen – Who Wants To Live Forever
7. Phil Collins – In The Air Tonight
8. Michael Jackson – Billie Jean
9. ABBA – The Winner Takes It All
10. Madonna – Like A Prayer

Foto: Radio 10

Wietze de Jager laat ‘verplichte’ tatoeage onder zijn voet zetten

Wietze de Jager heeft gisteren een ‘verplichte’ tatoeage laten plaatsen. De Radio 538-dj liet de naam ‘Jan’ onder zijn voet tatoeëren. Dat deed Wietze omdat hij een weddenschap met een van zijn sidekicks had verloren.

Jan is nog steeds een van de populairste namen van Nederland, zo bleek onlangs. Wie als eerst een luisteraar aan de lijn kreeg met de naam Jan, moest de tatoeage laten zetten. Wietze was 2,5 week na het begin van de weddenschap uiteindelijk de pineut.

Volgens de tatoeëerder is een tattoo onder je voet een van de pijnlijkste plekken om er een te laten zetten.

Foto: Radio 538

Edwin Evers: “Rob Stenders heeft me gepolst voor Radio Veronica”

Edwin Evers valt twee weken in op Radio Veronica, maar als het aan zendermanager Rob Stenders ligt, krijgt Edwin er een vast programma. “Rob polst mij”, vertelt Evers in De Telegraaf. “Maar op dit moment ben ik nog niet bezig met me te binden aan iets.”

Edwin is deze en vorige week weer even te horen op de radio, als vervanger van Rob Stenders op Radio Veronica. Rob liep onlangs corona op. “Hij is lekker aan het herstellen, maar je moet als radio-dj wel bij stem zijn”, vertelt sidekick Caroline Brouwer.

Het invallen op Radio Veronica noemt Evers ‘een erebaantje’. “Ik vind dit even heel leuk om te doen, maar na deze twee weken ga ik weer heel lang uitrusten.” Past Radio Veronica hem? “Elke zender waar ik kan doen wat ik wil, zou dat kunnen zijn.”

Foto: Radio Veronica – Jorn Baars

Henkjan Smits over Radio 5-show: “Eerste half jaar wilden we drie keer stoppen”

Henkjan Smits stond niet te springen toen hij vanaf begin 2018 samen met Manuëla Kemp een dagelijks programma op NPO Radio 5 ging maken. “Dit had ik op papier niet bedacht: twee mensen met een muziekachtergrond. Dan heb je toch geen aanvullende krachten? Ik vond het de slechtste combinatie die je maar kon maken”, zegt Henkjan in de podcast ‘Dit was de Radio’.

De Radio 5-presentator erkent dat hij twijfels had over de samenwerking met Manuëla, die eerder het ochtendprogramma op de publieke zender presenteerde.

Henkjan: “Het eerste half jaar hebben we allebei drie keer het moment gehad dat we ermee wilden kappen. Dat had ermee te maken dat we elkaars krachten niet kenden. Mijn grootste deugd is mijn dominantie, maar daar moet je wel mee om kunnen gaan. De reden dat ik doorging, was omdat ik radio zo leuk vind.”

Tijd voor Max

Henkjan begon in 2016 bij Radio 5, waar hij het programma ‘Tijd voor Max’ ging presenteren. “‘Tijd voor Max’-radio zou het radiozusje van het tv-programma Tijd voor Max worden. Maar het werd Radio 1-light, terwijl Radio 5 een heel ander publiek heeft dan Radio 1”, zegt hij over de show.

Begin 2018 viel het doek voor ‘Tijd voor Max’-radio, waarna het duoprogramma met Manuëla Kemp volgde. De twee zijn op werkdagen van 18:00 tot 20:00 uur te horen op Radio 5.

Foto: Janita Sassen | Omroep MAX

Jeroen Elshoff doet vanuit quarantainehotel in Tokio verslag op Radio 1

Sportcommentator Jeroen Elshoff is positief getest op het coronavirus en zit daarom in het speciale quarantainehotel in Tokio. Maar dat betekent niet einde Olympische Spelen voor de sportcommentator; vanuit zijn hotelkamer doet Jeroen live verslag op NPO Radio 1. Zo was hij al te horen als commentator bij de voetbalwedstrijd van het Nederlands dameselftal tegen China.

“Mijn topcollega’s hebben een verbinding voor elkaar gekregen om wat radiocommentaar te doen”, laat Jeroen weten. Met behulp van een laptop, iPad, notitieblok en microfoon kan de sportcommentator alsnog verslag doen van de Olympische Spelen.

Tokio hanteert een strikt coronabeleid voor mensen die positief testen op het virus. Zo mogen zij alleen hun hotelkamer uit voor ontbijt of warm eten. Naar buiten gaan is überhaupt niet toegestaan.

Leden Raad van Commissarissen L1 stappen op

Nadat eerder deze maand directeur Peter Elbers besloot te vertrekken bij L1, stoppen nu ook drie leden van de Raad van Commissarissen ermee. Het gaat om Hans Coppus, Mirjam Depondt en Raoul Willems. Alleen Barbara van Hussen blijft namens de Ondernemingskamer aan als commissaris.

Het rommelt al lange tijd binnen L1. Aanleiding was een vertrouwensbreuk tussen het personeel van de omroep en directeur Peter Elbers en de Raad van de Commissarissen. Nadat Elbers besloot te vertrekken bij L1, stoppen nu ook de drie leden van de RvC. De raad hoopt dat er door de recente ontwikkelingen kan worden gebouwd aan de toekomst van de organisatie.

Al ruim een jaar

De problemen binnen L1 spelen al ruim een jaar, nadat de Raad van Commissarissen twee directeuren op straat zette. Peter Elbers begon vervolgens in september vorige jaar als nieuwe directeur bij de omroep. Het was het begin van maandenlange strijd tussen de nieuwe directeur en het personeel.

Elbers zou volgens het personeel ‘een autoritaire wijze van leidinggeven’ en ‘een gebrek aan verbindende initiatieven’ hebben. Daarnaast zou hij mailverkeer willen inzien en had hij plannen om verborgen camera’s op te hangen op de redactie van de omroep. Het conflict werd in het openbaar uitgevochten toen het personeel besloot te gaan staken.

Nu drie leden van de Raad van Commissarissen opstappen, lijkt het personeel zijn zin te hebben gekregen. Al moet er nu nog wel gezocht worden naar een nieuw, stabiel bestuur voor de Limburgse regionale omroep.

Foto: L1

Kritiek op schrappen Radio 1-programma ‘Vroege Vogels’ voor sportzomer

Het programma ‘Vroege Vogels’ is een maand lang niet te horen op de radio. Het NPO Radio 1-programma, dat op zondagochtend wordt uitgezonden, moet wijken voor het verslag van de Olympische Spelen in Tokyo. Fans van de show reageren op social media verbouwereerd op de zomerstop.

De kritiek werd vanochtend aangezwengeld door Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen. “De natuur beleeft wereldwijd de roerigste tijden sinds lang en Radio 1 schrapte het enige natuurprogramma voor oeverloos sportgelul. Wat een sukkels”, twitterde hij.

Eerste keer in 43 jaar

Het is voor het eerst in 43 jaar dat ‘Vroege Vogels’ een maand lang niet wordt uitgezonden, zegt eindredacteur Anneke Naafs tegen NU.nl. “We hebben van de nood maar een deugd gemaakt: de hele redactie is op vakantie. Maar we hadden uiteraard, zeker in deze tijd, een programma gemaakt.”

Volgens Naafs laat de storm aan kritiek zien dat het programma een trouwe achterban heeft. Ze noemt sport in de uitzending ‘altijd problematisch’. “We krijgen ook altijd negatieve reacties als er van die sportflitsen van de Formule 1 door onze uitzending heen komen.”

Foto: Rob Buiter | BNNVARA

Edwin Evers ook komende week te horen op Radio Veronica

Edwin Evers vervangt ook komende week Rob Stenders op Radio Veronica. Rob zit nog steeds ziek thuis, nadat hij corona kreeg. “Hij is herstellende, maar zijn stem is nog wel een beetje broos”, vertelde sidekick Caroline Brouwer gistermiddag op de radio.

“Wat ging dat snel deze week”, zei Edwin gister tijdens de ‘Bonanza’ op Radio Veronica. De voormalig 538-dj gaf aan ‘nog heel graag’ een aantal uitzendingen te willen maken.

Ook deze week was Evers tussen 14:00 en 16:00 uur te horen in de middag op Veronica.

Foto: Talpa Network