Home Blog

Rob Stenders vanaf januari terug in de middag op Radio 2

Rob Stenders

Rob Stenders keert vanaf januari weer terug op NPO Radio 2. De dj is in het nieuwe jaar iedere maandag tot en met donderdag tussen 14:00 en 16:00 uur te horen. Annemieke Schollaardt, nu nog op dat tijdslot te horen, gaat van vrijdag tot en met zondag van 14:00 tot 16:00 uur een programma maken. Bij afwezigheid vervangen zij elkaar. Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanmiddag bekendgemaakt.

Marc Adriani stopt met zijn programma ‘Het Platenpaleis’. Paul Rabbering neemt het stokje over en is vanaf januari iedere vrijdagavond van 20:00 tot 22:00 uur te horen. Rob Stenders is daarna tot middernacht te horen. Rabberings programma’s op zaterdag en zondag komen te vervallen.

Stefan Stasse

Stefan Stasse behoudt zijn avondprogramma op Radio 2. De NPO was lange tijd voornemens Annemieke Schollaardt naar de avonduren te verplaatsen, waardoor Stasse het veld zou moeten ruimen. De plannen van de NPO stuitten op felle kritiek van zowel AVROTROS als KRO-NCRV. Laatstgenoemde omroep dreigde zelfs met juridische stappen.

“Ik ben ontzettend blij en opgelucht dat er nu duidelijkheid is voor het programma en de luisteraars”, reageert Stasse. “De afgelopen weken hebben we duizenden hartverwarmende reacties gekregen van luisteraars. Dat was een enorme steun. Ik ben blij voor mezelf, en mijn directe collega’s, maar vooral blij voor onze luisteraars dat ‘De Staat van Stasse’ gewoon blijft op Radio 2.”

Omroepwissel Stenders

Rob Stenders raakte eind augustus zijn programma op Radio 2 kwijt doordat hij de overstap maakte van AVROTROS naar BNNVARA. Stenders had gehoopt dat hij met de omroepwissel zijn programma kon behouden, maar daar staken zowel de NPO als AVROTROS een stokje voor.

Stenders gaf daarop aan ‘zich overreden te voelen door 7 bussen‘. Vanaf januari maakt hij het middagprogramma niet meer voor AVROTROS, maar voor zijn nieuwe werkgever BNNVARA.

NPO Radio 1

Ook op NPO Radio 1 verandert het nodige. Ghislaine Plag is vanaf het nieuwe jaar van 09:30 tot 11:30 uur te horen; nu is dat nog tot 12:00 uur. Sven Kockelmann gaat het gat tussen 11:30 en 12:00 uur vullen met het kritisch bevragen van hoofdrolspelers uit het nieuws in een 1-op-1 interview.

Vanaf 2018 gaat de nieuws- en actualiteitenzender ook meer inzetten op politiek: dagelijks tussen 15:30 en 16:00 uur is er vast politiek onderdeel tijdens EenVandaag. Het wekelijkse Kamerbreed op zaterdag maakt plaats voor een nieuwe talkshow van de AVROTROS met Jort Kelder.

Ook is er dagelijks een half uur sport tussen 13:30 en 14:00 uur tijdens De Nieuws BV. Op vrijdagavond is vanaf het nieuwe jaar het kookprogramma Mangiare! (NTR, 19:30-20:30 uur) te horen.

NPO Radio 5

Henk Mouwe, presentator van het ochtendprogramma op NPO Radio 5, gaat binnenkort met pensioen. Hoe zijn plek opgevuld wordt, maakt Omroep MAX later dit jaar bekend. De rest van de programmering van Radio 5 blijft onveranderd.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2

‘Radio 1 moet minder institutioneel en meer regionaal’

NPO Radio 1 moet minder vaak instanties aan het woord laten en meer ‘de gewone burger’. Dat stelt de NPO in de jaarplannen over volgend jaar. “We willen in 2021 vaker betrokkenen aan het woord laten die zich inzetten voor de maatschappij en minder vaak instituties. Op deze manier willen we geluiden uit de hele samenleving aan bod laten komen’, zo is te lezen in het nieuwe jaarplan.

Ook spreekt de NPO de ambitie uit om op Radio 1 alle regio’s in Nederland te laten horen. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met de regionale omroepen in het land.

Onderzoeksjournalistiek

Verder moet onderzoeksjournalistiek volgend jaar een belangrijke pijler worden van de nieuwszender. De NPO wil dat omroepen onderling gaan samenwerken om tot goede onderzoeksverhalen te komen. Ook wordt in kaart gebracht of onderzoeksprogramma’s als ‘Reporter Radio’ bij dit initiatief kunnen aansluiten.

Radio 1 heeft volgend jaar een budget van 42 miljoen euro.

Ook met andere radiozenders wil de NPO in 2021 veranderingen doorvoeren. Zo moeten de stations ‘diverser en inclusiever’ worden, waarbij ook mensen met een migratieachtergrond vaker aan het woord worden gelaten.

Foto: RadioFreak.nl

Miljoenen euro’s extra voor radiozenders NPO

Het budget voor de radiozenders van de NPO gaat volgend jaar met ruim vier miljoen euro omhoog. De publieke omroep geeft in 2021 ruim 85 miljoen euro uit aan de radiostations NPO Radio 1 t/m NPO Radio 5 en FunX. Dit jaar was dat een ruime 81 miljoen euro. In Radio 1 en Radio 4 wordt het meest geïnvesteerd, zo blijkt uit de begroting van de NPO over 2021.

Verdeling

NPO Radio 1 gaat er met ruim 3,3 miljoen euro extra het meest op vooruit. Het totale budget van de nieuwszender ligt voor 2021 op 42 miljoen euro. Radio 1 is daarmee veruit de duurste zender van de publieke omroep.

De NPO wil met Radio 1 volgend jaar de redacties meer laten samenwerken op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Ook moet het podcastaanbod van de nieuwszender beter vindbaar zijn. De nieuwe audio-app van de NPO moet daaraan bijdragen.

3FM duurder dan Radio 2

Na Radio 1 stijgt het budget van Radio 5 het sterkst: met ruim 1,2 miljoen euro, goed voor een totaal van 7,4 miljoen euro. De NPO is aan 3FM nog altijd meer kwijt dan aan marktleider Radio 2: 10,4 miljoen euro versus 9,3 miljoen euro.

De koers die 3FM dit voorjaar inzette, wil de NPO in 2021 doortrekken. ‘Hierbij willen we vaker jong publiek betrekken en aanspreken met nieuwe muziek en maatschappelijke onderwerpen.’

 Radio 2021Radio 2020Verschil
NPO Radio 142 miljoen38,7 miljoen+3,3 miljoen
NPO Radio 29,3 miljoen8,3 miljoen+1 miljoen
NPO 3FM10,4 miljoen9,5 miljoen+0,9 miljoen
NPO Radio 49,9 miljoen9,6 miljoen+0,3 miljoen
NPO Radio 57,4 mljoen6,2 miljoen+1,2 miljoen
FunX6,0 miljoen5,1 miljoen+0,9 miljoen

Kosten voor online

Bovenop de ruim 85 miljoen euro, geeft de NPO volgend jaar nog eens 9 miljoen euro uit aan online. Het meeste geld voor online gaat naar Radio 1 (3,6 miljoen euro) en 3FM (1,4 miljoen euro).

Klinken al die miljoenen naar NPO-radio als veel geld? Ter indicatie: naar de tv-tak van de NPO gaat volgend jaar een slordige 668 miljoen euro.

Foto: NPO Radio 5 – 2019

Jeroen van Inkel neemt afscheid van Radio 5: “Ontzettend van genoten”

Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel heeft vanochtend zijn laatste uitzending gemaakt op NPO Radio 5. De dj, die vertrekt naar NPO Radio 2, maakte niet veel woorden vuil aan zijn vertrek. “We gaan er geen drama van maken”, zei hij in het laatste uur van zijn ochtendprogramma, waarin hij zijn favoriete platen draaide. “Het is een mooi moment om nog even wat mooie deunen te draaien.”

“Dankjewel voor het luisteren naar de show”, zei Jeroen afsluitend. “Ik heb er zelf ontzettend van genoten om elke dag om vijf uur die wekker te horen afgaan, mijn zielige lichaam uit bed te slepen, onder de douche, naar de studio te slepen en dan heel veel plezier te hebben met het maken van ‘Je Dag Is Goed’. Bedankt voor het luisteren.”

Luister de laatste woorden van Jeroen terug:

Jeroen is vanaf oktober te horen in het weekend van Radio 2, tussen 7:00 en 10:00 uur. Zijn ochtendprogramma op Radio 5 wordt vanaf volgende maand overgenomen door Bert Haandrikman. De komende twee weken is Astrid de Jong in de ochtend te horen.

Foto: Nico Kroon / MAX

NPO: Radiozenders moeten inclusiever en diverser

De radiozenders van de NPO moeten in 2021 inclusiever en diverser worden. Die ambitie spreekt de NPO uit in de begroting over volgend jaar. ‘Om herkenbaar te zijn voor alle Nederlanders worden er stappen gezet waarbij media-aanbod en de productie inclusiever en diverser worden. Dit geldt voor presentatoren, nieuw talent, de selectie van gasten en voor de samenstelling van muziek’, aldus de NPO.

De NPO kreeg de voorbije jaren vaker het verwijt dat het ‘te wit’ en ‘te mannelijk’ zou zijn. De zendermanager van Radio 2 zei onlangs nog dat hij meer vrouwen op zender wil. Ook Sharid Alles, zenderbaas van NPO 3FM, maakt zich hard voor meer diversiteit. “Als ik wegga bij 3FM en er wordt een groepsfoto gemaakt, dan moet ‘ie er anders uitzien dan toen ik binnenkwam”, zei ze onlangs.

‘We erkennen dat er extra aandacht nodig is voor diversiteit en streven naar het vergroten van de afspiegeling van mensen met een migratieachtergrond en een betere afspiegeling wat betreft de verhouding mannen en vrouwen’, schrijft de NPO nu. ‘Onze jongerenzenders NPO 3FM en NPO FunX zijn op dat gebied al wat verder.’

Black Lives Matter

Ook actuele thema’s wil zenderbaas Sharid Alles scherp onder de aandacht brengen van de luisteraars. “Bij 3FM ben ik me er ook voor aan het inzetten om Black Lives Matter goed op de kaart te hebben en te houden, ook binnen de NPO. Daarnaast probeer ik mijn team ook diverser te maken. Dat gaat soms minder snel dan ik graag wil.”

De NPO heeft de afgelopen jaren meerdere vrouwen een prominentere plek gegeven in de programmering. Bij de Top 2000 van 2015 was er nog felle kritiek op de samenstelling van het dj-team. De minister sprak van weinig diversiteit.

Naast meer diversiteit en inclusiviteit, wil de NPO in 2021 ook aandacht blijven vestigen op het Nederlandse product. ‘Dat blijft een belangrijk speerpunt’, aldus de NPO.

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM

Podcast-app van NPO gaat ‘NPO Luister’ heten

NPO Logo

De audio-app die de NPO binnenkort lanceert, gaat ‘NPO Luister’ heten. Alle podcasts en publieke radiostations zijn straks te vinden in die app. Het audioplatform moet zorgen voor een betere vindbaarheid van al het audio-aanbod van de publieke omroep.

‘De manier waarop mensen audio luisteren, worden steeds diverser’, schrijft de NPO in de begroting over 2021. ‘Behalve dat lineaire radio op verschillende apparaten wordt geluisterd, raken steeds meer mensen vertrouwd met on demand audioaanbod.’

De NPO zegt in het competitieve audiolandschap bewust in te blijven inzetten op haar ‘sterke en herkenbare merken’, waaronder dus radiozenders NPO Radio 1 t/m NPO Radio 5. De publieke omroep wil lineaire radio daarbij meer in verbinding brengen met on-demand audio, zoals podcasts.

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO

KINK vaakst genomineerde radiozender voor Online Radio Awards

KINK heeft de meeste nominaties voor de Online Radio Awards op zak. Ook Man Man Man, de podcast heeft veel nominaties. De Online Radio Awards is een prijzenfestival voor ‘internet only’ radiomakers en podcasters, die ook dit jaar worden uitgereikt tijdens de ‘Dutch Media Week’ van 3 tot en met 11 oktober. Door de coronacrisis zal de derde editie van de Online Radio Awards er dit jaar wel iets anders uit gaan zien. Nog meer dan voorgaande edities zal de nadruk liggen op online.

De online stations, podcasts en de presentatoren/presentatrices met het meeste aantal publieksstemmen zijn genomineerd.

Beste Presentator:
• Bas Louissen (Man Man Man, de podcast)
• Michiel Veenstra (KINK)
• Tim op het Broek (KINK)
• Emilie Sleven (Sterren NL)
• Bastiaan Meijer (Podbast)

Online station:
• Soulshow Radio
• KINK
• Efteling Kids Radio
• Olympia Radio
• Qmusic Het Foute Uur

Beste podcast:
• Man Man Man, de podcast
• Gewoon Homo
• De Krokante Leesmap
• Duister de Podcast
• Zelfspodcast

Uit de genomineerden kiest de jury de uiteindelijke winnaar. De vakprijs voor Online Radio Ambassadeur wordt geheel door de jury bepaald.

De jury van de Online Radio Awards 2020 bestaat uit:
· Peter Contant (Max Magazine/ CLASSY/ voorzitter v-OR)
· Richard Otto (Tens Media/ XS2RADIO/ Spreekbuis)
· Pierre Papa (Radiocoach)
· Isabelle Brinkman (Stationvoice RTL/ voormalig dj/vj 3FM en TMF)
· Liedewij Hentenaar (Directeur Radio Advies Bureau)
· Mischa Blok (Radio- en podcastmaakster NPO Radio 1)
· Vincent Bijlo (Cabaretier, podcaster en radio columnist)
· Adam Curry (Media-ondernemer/ podcastmaker)

De (online) uitreiking van de Online Radio Awards vindt plaats in Beeld en Geluid op dinsdagmiddag 6 oktober tijdens de Dutch Media Week.

Coen en Sander vieren 16-jarig radiojubileum met middagshow van 7 uur

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga vieren op 15 oktober het 16 jarig jubileum van hun middagshow ‘De Coen en Sander Show’. Dit doen ze met een marathonuitzending van 7 uur op donderdag 15 oktober. Sander Lantinga: “Het langstzittende duo van de Nederlandse radio ooit! Wauw! 16 jaar vol diepte- en hoogtepunten met mijn lieve vriendje Coen!”

Het duo begon zestien jaar geleden, in 2004, met een programma op de vrijdagavond van 3FM en groeiden uit tot één van de populairste middagshows op de Nederlandse radio. In augustus 2015 verhuisde het programma van 3FM naar Radio 538 waar Coen en Sander iedere maandag tot en met donderdag te horen zijn.

Coen Swijnenberg: “Heel veel zin om dit samen met de leukste luisteraars van Nederland te gaan vieren. 16 jaar, maar nog lang niet klaar!”

Martijn Biemans en Jo van Egmond ouders geworden

Martijn Biemans en Jo van Egmond zijn afgelopen woensdag de ouders geworden van Jula Dirkje Biemans. Het is het eerste kindje voor de Qmusic-dj en de nieuwslezer van Radio 538.

Door de geboorte was Martijn zondag niet te horen op Q, hij werd vervangen door Tom van der Weerd. Jo is al een tijdje op zwangerschapsverlof en blijft dat voorlopig nog. Zij wordt vervangen door Airen Mylene.

Foto: William Rutten | Radio 538

3FM-dj Sander Hoogendoorn positief getest op corona

Sander Hoogendoorn is positief getest op het coronavirus. De dj van NPO 3FM voelt zich naar eigen zeggen fit en maakt zijn ochtendshow voorlopig vanuit huis. Dat deed hij al sinds begon vorige week toen hij de eerste lichte klachten had. Het is niet duidelijk hoe en waar de radiomaker het virus heeft opgelopen.

Eind augustus nam Sander ook al een coronatest af, omdat hij klachten had. Hoewel hij daardoor even niet te horen was op 3FM, bleek hij toen uiteindelijk geen corona te hebben.

>> Meer radionieuws rondom het coronavirus lees je in ons dossier

Foto: Kasper van Steveninck | BNNVARA

Marwil Straat interim Manager Audio bij KRO-NCRV

Marwil Straat gaat aan de slag bij KRO-NCRV als Manager Audio Productie a.i. Ze wordt daarmee tijdelijk verantwoordelijk voor alle radioprogramma’s en podcasts van de omroep, waaronder de shows van Gijs Staverman, Ruud de Wild, Wouter van der Goes, Ghislaine Plag, Wijnand Speelman, Angelique Houtveen en Bert Kranenbarg. Marwil volgt Dave Kentie op, die eerder aangaf te vertrekken bij de audio-afdeling van KRO-NCRV.

Voor Marwil betekent de klus na twee jaar haar terugkeer in Hilversum. Negen jaar lang was ze zendermanager van NPO Radio 4, totdat ze in juli 2018 vertrok. “Met een frisse blik en een hoop energie ga ik me opnieuw inzetten voor mooie radio en een sterke publieke omroep. Belangrijker dan ooit”, vertelt Marwil over haar nieuwe functie.

Foto: Michel Schnater | NPO

Kimberley Dekker naar de nacht van Radio 2

Kimberley Dekker is vanaf oktober te horen in de nacht op NPO Radio 2. Dat meldt de voormalig Qmusic-dj op haar Instagram-pagina. “Vanaf oktober hoor je me doordeweeks vanaf 00:00 uur. Beetje ouwehoeren en veel fijne muziek.”

Kimberley gaat een programma tussen 0:00 en 2:00 uur maken. Op dat tijdslot is nu nog ’t Wordt Nu Laat’ te horen, dat gepresenteerd wordt door Carolien Borgers. Afgelopen week werd bekend dat zij het programma ‘Muziekcafé’ op Radio 2 gaat presenteren, als opvolger van Daniël Dekker.

In maart verliet Kimberley Qmusic, omdat ze een nieuwe baan had. In 2015 deed de radiomaakster mee aan Q-college, het opleidingstraject van Qmusic. Ze was sinds 2016 te horen op de commerciële zender.

Foto: Qmusic

Michiel Veenstra sprak in 2018 over nachtprogramma op Radio 2

Michiel Veenstra

Vlak voordat Michiel Veenstra NPO 3FM verliet om aan de slag te gaan bij KINK, sprak hij met NPO Radio 2 over een nachtprogramma. Dat vertelt de dj in de podcast ‘Van Je Af Is Harder’ van Joost Strootman.

“Op het allerlaatste moment werd ik nog wel gebeld met de vraag of ik vier-zes ’s ochtends wilde doen en daarvan dacht ik: ‘nee, daar zit ik niet echt op te wachten’. Toen speelde ook al het aanbod van het programmaleider worden bij het nieuwe KINK”, vertelt Michiel. “Dat was toen al zo gaan landen in mijn hoofd dat ik dacht, toen dat telefoontje kwam: ‘mwoah, die laat ik maar even gaan’.”

Michiel presenteerde begin deze eeuw jarenlang een programma op hetzelfde nachtelijke tijdstip op Radio Veronica, maar was op het moment dat hij hiervoor werd gevraagd al jarenlang een van de gezichten uit de dagprogrammering van 3FM.

In het tweedelige interview blikt Michiel uitgebreid terug op zijn radiocarrière, van zijn start bij Regio FM in Twente tot zijn begindagen bij Radio 538 en zijn huidige werk als programmadirecteur bij KINK. Hij gaat ook in op zijn vertrek bij 3FM in 2018.

Te lang bij 3FM

Volgens Michiel klopte in de periode voorafgaand aan zijn vertrekt bij 3FM het muziekbeleid niet: eerst werd er veel urban gedraaid, daarna volgde een periode met “plastic, bijna Qmusic-achtige-hits”, vertelt hij. “Wat ook niet hielp was dat er geen vaste zendercoördinator was. (…) Daardoor was ook niet gezegd dat het altijd al zo bleef. Het zwabberde.”

In die tijd waren bijna alle dj’s uit de hoogtijdagen van 3FM vertrokken. “Als 3FM daarna had vastgehouden aan het muzikale DNA waar het altijd voor had gestaan, dan lijkt het me stug dat 3FM zo onderuit was gegaan als nu het geval is geweest”, aldus Michiel.

Dat Michiel nog als langste van de oude garde bleef zitten, had er ook mee te maken dat hem dat letterlijk was gevraagd. “Op een gegeven moment was er een vraag vanuit bovenaf bij de NPO aan mij van: blijf jij alsjeblieft wat langer bij 3FM, want als jij ook nu naar 2 zou gaan of whatever, dan raken we wel heel veel vastigheid kwijt.”

Chagrijniger

Uiteindelijk werd Michiel steeds chagrijniger bij 3FM vanwege het beleid, merkte hij aan zichzelf. “Domien heeft wel eens tegen me gezegd: ‘zet de webcam maar even uit, want Veenstra zit weer in een bui’. Misschien stond ik destijds intussen ook wel te boeken als chagrijn en daar baal ik van, maar dat is ook wat er is gebeurd.”

Hij zegt dat hij eerder bij 3FM had moeten vertrekken. “Ik ben te lang blijven zitten. Of dat nou 2 is geweest; ik ben uiteindelijk vooral heel erg blij dat mijn huidige avontuur op mijn pad is gekomen. Ik kan me op dit moment gewoon niets leukers voorstellen dan wat ik nu doe.”

Michiel Veenstra is sinds het najaar van 2018 programmadirecteur bij KINK, waar hij ook de ochtendshow presenteert.

Het hele interview met Michiel Veenstra is te horen in de podcast ‘Van Je Af Is Harder’, te beluisteren via onder meer Apple Podcasts en Spotify.

Foto: Nathan Reinds

Jordi Warners presenteert zaterdag een uur in het Drents op Qmusic

Het begon als grap in de middagshow van Domien Verschuuren, maar gaat nu echt gebeuren. Morgen presenteert Jordi Warners van 19:00 tot 20:00 uur een uur lang in het Drents zijn programma.

Domien deed onlangs in de middagshow een poging om Drents te praten en bakte er niets van. Toen Jordi het even goed voordeed, stroomden de positieve reacties binnen. Toen ook een oproep op Instagram veel teweeg bracht, is besloten om eenmalig een uur in het Drents in te plannen.

Jordi Warners: “Als ik thuis ben praat ik vrijwel altijd plat en slik ik weer de ’n’ in. Ik ben benieuwd hoe dat gaat klinken op de radio. Ik heb in ieder geval heel veel zin in het Drentse uurtje op Q. Leuk dat ik wat van mijn achtergrond kan laten horen en de niet-Drentse Nederlanders kennis kan laten maken met ons mooie dialect.”

Jordi gaat het Drentse uurtje niet alleen doen. Zo komt onder anderen de band Mooi Wark langs om hun nummer ‘In De Blote Kont’ live te spelen. RTV Drenthe-presentatrice Loes van der Laan komt langs om in het dialect een weerbericht te presenteren.

Michiel Veenstra presenteerde in 2012, toen het Glazen Huis in Enschede stond, al een keer een uur lang in het Twents.

Carolien Borgers nieuwe presentator ‘Muziekcafé’ op Radio 2

Carolien Borgers is de nieuwe presentator ‘Muziekcafé’ op NPO Radio 2. Ze volgt per 3 oktober Daniël Dekker op, die het livemuziekprogramma jarenlang presenteerde.

Ze gaat het programma, net als Daniël deed, weer presenteren vanuit poppodium De Vorstin in Hilversum. Aldaar treedt elke zaterdag tussen 16:00 en 18:00 uur een band of artiest op. Vanwege het coronavirus zijn de optredens de komende maanden alleen nog toegankelijk voor een beperkt publiek.

‘Grote schoenen vullen’

“Ik kijk er naar uit om de grote schoenen van Daniël Dekker te vullen en iedere week het mooiste podium voor live muziek op de radio te maken met grote nationale en internationale artiesten en nieuw Nederlands talent”, laat Carolien weten.

De radiomaakster presenteert nu nog het nachtprogramma ”t Wordt Nu Laat’ voor WNL op Radio 2. Of ze daarmee stopt of doorgaat, is onduidelijk.

Bart Barnas, mediadirecteur van AVROTROS: “Carolien weet hoe het voelt om op een podium te staan en hoe te gek het is om datgene wat je maakt live aan de luisteraar te laten horen. Tevens verwacht ik dat door haar manier van interviewen de luisteraars nieuwe inzichten krijgt wie de muzikanten zijn, waar hun muziek voor staat en hoe die ontstaan is.”

Foto: Bullet-Ray van Olphen

Studio Brussel haalt oud-radio-dj’s terug vanwege coronaquarantaine

Vijf voormalige radio-dj’s van Studio Brussel keren deze en volgende week weer even terug op het oude nest. Ze vervangen de huidige dj’s, die vrijwel allemaal in quarantaine zitten nadat twee medewerkers van de zender positief getest werden op het coronavirus.

Vanwege de ‘coronaquarantaine’ wordt alleen nog de ochtend- en middagshow gepresenteerd en is de rest van de dag non-stop muziek te horen. Gisteren viel echter ook ochtend-dj Michèle Cuvelier ziek uit.

Vijf oud-radiomakers van Studio Brussel schieten nu te hulp: zij presenteren deze en volgende week elk een of twee avonden het avondprogramma op het Vlaamse radiostation. Dat zullen ze doen vanuit de studio in Brussel, waardoor ze geen fysiek contact hebben met de collega’s in quarantaine.

16:00 tot 19:00 deze en volgende week:
Donderdag 10 september: Tomas De Soete
Vrijdag 11 september: Linde Merckpoel
Maandag 14 september: Otto-Jan Ham
Dinsdag 15 september: Vincent Byloo
Woensdag 16 september: Tomas De Soete
Donderdag 17 september: Linde Merckpoel
Vrijdag 18 september: Siska Schoeters

Barend van Deelen uitgemaakt voor ‘racist’ en ‘xenofoob’ na afkondigen BTS-plaat

Barend van Deelen heeft een lading negatieve reacties over zich heen gekregen, nadat hij gisteravond het nummer Dynamite van BTS afkondigde op Radio 538. Daarbij zei de jock: “Hij zingt een soort Engels-Koreaans, maar ik kan het gewoon niet zo goed verstaan.” Vervolgens werd hij door luisteraars uitgemaakt voor racistist en xenofoob.

De 538-jock verbaasde zich over het ‘bombardement aan reacties’. “Ik weet niet wat jullie voor mensen zijn, maar jullie zijn gewoon niet goed bij jullie hoofd”, zei hij:

Barend verhief zijn stem en zei: “Als er één ding is wat hier racistisch aan was, dan ga je nu naar het politiebureau en dan doe je aangifte van racisme. Praten we dan verder. Maar niet dit domme gelul. Ik word zo moe van dit gezeik. Wat was hier racistisch?”.

Op Twitter werd de hashtag #538iscancelledparty trending. Barend heeft zijn twitteraccount verwijderd.

Foto: Radio 538 | William Rutten

VMM wil als islamitische omroep toetreden tot het publieke bestel

Vereniging Moslim Media (VMM) wil als islamitische publieke omroep toetreden tot het publieke bestel. VMM wil een omroep zijn die verbindt. Om toe te kunnen treden moet de aspirant-omroep de eerste hobbel nemen voor 31 december 2020: 50.000 betalen leden aan zich binden.

De nieuwe publieke omroep zegt in te spelen op “een steeds urgentere wordende vraag van de samenleving. Moslims voelen zich onvoldoende gerepresenteerd op de Nederlandse radio en tv. Ze zien dat het beeld over de islam en de moslimgemeenschap eenzijdig, negatief en soms zelfs foutief is.”

Voorzitter Burhan Carlak: “Moslims vormen een heterogene gemeenschap. Moslims zijn docenten, dokters, productiemedewerkers, managers en nog veel meer. Zij heten Ahmed en Aisha, maar ook Jan en Jennie. Dit willen wij in beeld brengen. Ik ben er trots op om moslim te zijn. De islam is een verrijking voor ons land. Het is belangrijk dat kijkers meer informatie krijgen over wat ons geloof daadwerkelijk leert.”

Aspirant-omroepen

Niet alleen VMM wil toetreden ook Ongehoord Nederland wil dit doen. Zij hebben al 50.000 leden en willen ook toetreden.

André van Duin krijgt Media Oeuvre Award 2020

André van Duin heeft vanmiddag de Media Oeuvre Award 2020 gekregen. De prijs is in het leven geroepen door Spreekbuis en de jury noemt hem “één van de grootste mediaprofessionals uit de Nederlandse omroepgeschiedenis”. Omroep MAX-collega Ron Brandsteder verraste Van Duin daarom vandaag in het tv-programma ‘Tijd voor MAX’ met de uitreiking van de Media Oeuvre Award 2020.  
 
“André van Duin, is een groots volkskomiek, maar heeft ook zijn strepen ruimschoots verdiend als revueartiest, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver, radio- en tv-programmamaker”, schrijft de jury over André. “Naast zijn zeer succesvolle televisiecarrière is zijn radioprogramma ‘Dik Voormekaar Show’ vorig jaar verkozen tot het beste van 100 jaar radio en heeft hij tientallen hits in de Top 40 gehad.”

Ron Brandsteder: “André van Duin is, naast een goede vriend, vooral een groot artiest. Meerdere generaties zijn getuige geweest van zijn veelzijdige carrière, die al een halve eeuw beslaat.”

Stefan Stasse vanavond weer terug op Radio 2

Stefan Stasse keert vanavond weer terug op NPO Radio 2. De dj van NPO Radio 2 en Radio 5 had last van hartproblemen en nam de afgelopen maanden rust. Eind juli liet KRO-NCRV al weten dat het goed met Stefan ging, maar dat hij pas in september zou terugkeren.

Sinds 8 juli was de Stefan al niet meer te horen met zijn dagelijkse programma tussen 20:00 en 22:00 uur op Radio 2 en in het weekend o Radio 5. In die periode werd hij door verschillende dj’s vervangen: Caroline Brouwer, Frank van ’t Hof, Cielke Sijben, Emmely de Wilt en Annemieke Schollaardt hebben allemaal ‘De Staat van Stasse’ overgenomen.

Longontsteking

Afgelopen winter moest Stefan ook de Top 2000 laten schieten door een longontsteking. Op 1 januari keerde hij weer terug op zender.

Dominique Weesie: Rick van Velthuysen van twaalf tot twee op Radio 2

Dominique Weesie wil dat Rick van Velthuysen verkast naar het tijdstip tussen 0:00 en 2:00 uur op NPO Radio 2. Dat zei de PowNed-voorzitter vannacht in ‘Zwarte Prietpraat’ op NPO Radio 1. “Ik, en ook mij collega Lucas Goes, blijven doorgaan met strijden om die twee tussen twaalf en twee te krijgen”, zei hij, doelend op Rick van zijn sidekick Erik-Jan van Rosendahl.

PowNed stelde in mei al dat de twee ‘weggestopt zitten in de nacht’ van Radio 2. Dominique en Lucas Goes, algemeen-directeur van PowNed, delen die menig nog steeds. Rick is nu nog tussen 2:00 en 4:00 uur te horen, maar dat moet volgens de PowNed-bazen snel veranderen. ”t Wordt Nu Laat’, dat nu nog vanaf middernacht wordt uitgezonden, moet volgens hen plaatsmaken voor het programma van Rick.

Meer leden

Ook de luisteraars kunnen daarin van betekenis zijn, benadrukte Dominique. “We hebben nog zevenduizend leden nodig. Als wij dan die 50.000 leden hebben, dan worden wij een volwaardige omroep en dat betekent dat we drie keer zo groot worden. Dat betekent meer zendtijd en daarmee kunnen we natuurlijk ook makkelijker eisen stellen.”

PowNed bestaat deze week precies tien jaar: de omroep zag het levenslicht in september 2010. Dominique stelt dat het geluid van PowNed de komende jaren nog ‘harder nodig zal zijn dan ooit’. “We zijn begonnen vanuit de drive dat alles gezegd moet kunnen worden, maar tegenwoordig lijkt het steeds vaker te gaan over wat we niet meer mogen zeggen. En dus is het bittere noodzaak dat de omroep ook na 2020 blijft bestaan, om vragen te stellen die anderen niet durven te stellen. Voor het andere geluid.”

Foto: Hans Tak | PowNed

Buitenlandse interesse voor The Lifeline van 3FM

Er is buitenlandse interesse voor 3FM Serious Request: The Lifeline, het evenement dat NPO 3FM sinds twee jaar organiseert als opvolger van Het Glazen Huis. Een woordvoerder van de NPO bevestigt dat er interesse is vanuit het buitenland, maar ‘vindt het nog te vroeg om er verder op in te gaan’. Onder meer Zwitserland is geïnteresseerd.

3FM hield eind 2018 de eerste editie van The Lifeline, waarin dj’s een dagenlange wandeltocht maken om daarmee geld op te halen voor het goede doel. Twee jaar geleden brak 3FM met het Glazen Huis, dat jarenlang als de publiekstrekker van de zender gold.

Voor het Glazen Huis, dat bedacht werd in 2004, was destijds ook veel buitenlandse interesse. Onder meer Zwitserland, België, Zweden, Kenia en Zuid-Korea namen het populaire concept over en plaatsten ook een Glazen Huis in hun land.

Foto: NPO 3FM

Personeel Studio Brussel in quarantaine vanwege coronabesmettingen

Studio Brussel plaats al haar medewerkers per direct in quarantaine vanwege twee coronabesmettingen onder het radiopersoneel. Bij de Vlaamse publieke zender wordt daardoor een groot deel van de programmering geschrapt: alleen de ochtend- en middagshow worden nog gepresenteerd.

Uit voorzorg moeten alle medewerkers van Studio Brussel zich nu laten testen en in afwachting van de resultaten moeten ze thuis in quarantaine. Michèle Cuvelier presenteert voorlopig de ochtenduren, Fien Germijns het avondblok. Zij doen dat beide vanuit huis. De rest van de dag zal er non-stop muziek te horen zijn op het Belgische radiostation.

Gezondheid

Volgens Studio Brussel-radiobaas Jan Van Biesen was dit de enige mogelijke beslissing. “De gezondheid van onze mensen gaat natuurlijk boven alles. Ook zij komen in contact met hun gezin en met andere mensen, dus we doen dit in het belang van de volksgezondheid. We hopen, zo snel als dit weer mag en kan, al onze normale uitzendingen weer te hernemen, want ons volledige team is hier extra gemotiveerd bij de start van het nieuwe radioseizoen.”

Afgelopen donderdag werd bij een Studio Brussel-medewerker de coronabesmetting vastgesteld, vanmiddag kwam daar een tweede geval bij. Na overleg met de bedrijfsarts en de preventiedienst van de Belgische omroep, is daarom besloten dat alle medewerkers van Studio Brussel zich nu moeten laten testen en in quarantaine moeten.

<> Meer radionieuws rondom de coronacrisis lees je hier

Wouter van der Goes in tranen in podcast ’30 Minuten Rouw’

Wouter van der Goes is in de podcast ’30 Minuten Rouw’ van Ruud de Wild in tranen uitgebarsten nadat hij vertelde over zijn vader, die vijf jaar geleden overleed aan kanker. “Ik zou hem willen vertellen dat ik hem vreselijk mis. Wij allemaal… maar dat het goed gaat met ons”, vertelde de NPO Radio 2-dj, waarna hij een omhelzing kreeg van Ruud.

In de speciale podcastreeks ’30 Minuten Rouw’, als variant op zijn vaste podcast ’30 Minuten Rauw’, spreekt Ruud de Wild vier bekende Nederlanders die een dierbare zijn verloren aan kanker. Hij hield de korte interviews in het kader van de KWF Collecteweek.

“Ik vind het niet zo makkelijk om hierover te praten, maar achteraf ben ik heel blij om met Ruud te praten over mijn vader”, zegt Wouter. “Er gaat geen dagdeel voorbij dat ik niet aan mijn vader denk.”

Meer gesprekken

Ruud voert in de podcastserie ook ‘openhartige’ gesprekken met Femke van der Laan, de weduwe van de oud-burgemeester van Amsterdam, zanger Simon Keizer en Radio 538-nieuwslezer Roelof Hemmen.

“Alle gesprekken die ik voor ’30 Minuten Rouw’ heb mogen voeren, hebben mij stuk voor stuk geraakt”, zegt Ruud. “Het is erg bijzonder hoe dichtbij ik mocht komen, want het blijft toch een kwetsbaar en intiem onderwerp. Dat ik hiermee een steentje mag bijdragen aan de KWF Collecteweek vind ik een ongelofelijke eer.”

’30 Minuten Rouw’ is te beluisteren via Spotify of de site van Radio 2.

Foto: Videostill

Armin van Buuren over nieuwe Q-programma: “Nieuwe stap in mijn radioleven”

Armin van Buuren is vanaf morgen te horen op Qmusic. Met zijn vertrouwde ‘A State Of Trance’, maar ook met een nieuwe show: ‘World Wide Club 20’. “Het is een heel nieuw programma, iets heel anders, met een ander geluid van mij. ‘A State Of Trance’ blijf ik doen en dit is een nieuwe stap in mijn radioleven”, zei Armin op Qmusic.

Hoewel Armins overstap van Radio 538 naar Qmusic pas vorige week bekend werd, werkte de wereldberoemde jock de afgelopen maanden al aan het nieuwe radioprogramma. “De meeste mensen kennen mij van de trance. Daar ligt mijn hart ook, dat vind ik ook te gekke muziek. Maar ik wil mijzelf doorontwikkelen. En zeker in coronatijd wilde ik mezelf toch wel een beetje nuttig maken.”

Dancemuziek van dit moment

De trance-dj over zijn nieuwe show: “De muziek in de ‘World Wide Club 20’ is de muziek die op dit moment op de dansvloeren wereldwijd impact maakt. We kijken naar cijfers van Spotify en cijfers van 1001Tracklists. De Stichting Nederlandse Top 40 houdt in de gaten of we dat allemaal wel een beetje eerlijk doen. Dus het is niet mijn persoonlijke favoriete muziek, maar echt wat er gebeurt op de dansvloeren wereldwijd.”

Een nieuwe hitlijst dus, vertelt Armin. “Niet de dingen die je in de Top 40 hoort of de dingen die je per se meteen overdag hoort bij Q, maar gewoon wat meer de clubvriendelijke muziek. Als je naar Ibiza zou kunnen en je hoort daar een plaat in elke club, dan zou je die in die lijst moeten horen.”

Vanaf 5 september:
Zaterdag 22:00 – 00:00 uur: ‘World Wide Club 20’
Zaterdag- op zondagnacht 01:00 – 03:00 uur: ‘A State Of Trance’

Foto: Qmusic

Peter Elbers nieuwe directeur bij ‘onrustig’ L1

Peter Elbers is met ingang van 7 september de nieuwe directeur van L1, de regionale omroep van Limburg. L1 zat sinds begin juli zonder haar twee bestuurders, nadat de Raad van Commissarissen besloot hen de laan uit te sturen. De contracten van oud-directeuren Bert Lemmens en Emiel van der Wal werden niet verlengd, wat voor grote onrust onder het personeel zorgde: het vertrouwen in de Raad van Commissarissen werd opgezegd.

De nieuwe directeur Peter Elbers is voormalig journalist, onder meer voor de NOS, en is volgens L1 ‘een ervaren manager en bestuurder’. De kersverse bestuurder werkte eerder bij Philips en Wolters Kluwer en is de laatste jaren actief als zelfstandig adviseur.

Tweede bestuurder

Elbers woont in Grubbenvorst, in het noorden van de provincie. ‘Naast zijn grote netwerk in Limburg kent Peter Elbers de wereld van de media vanuit een breed perspectief, inclusief de daarbinnen geldende rollen en verantwoordelijkheden’, schrijft L1.

Hans Coppus, voorzitter van de RvC: “Wij zijn unaniem van mening dat Peter Elbers zeer geschikt is om vanuit de bestuurdersrol verder richting en invulling te geven aan de opgaven waar L1 de komende jaren voor staat. Peter brengt een brede bestuurderservaring en snapt daarnaast goed hoe de mediawereld in elkaar zit. In een veranderend medialandschap met veel dynamiek en mooie uitdagingen voor L1 komt zijn kennis en kunde goed van pas.”

De tweede bestuursfunctie binnen de provinciale omroep is nog vacant. L1 zoekt ook daarvoor nog een geschikte kandidaat.

Foto: VVD Horst

Gerard Ekdom en Michiel Veenstra ‘herenigd’ in speciale uitzending op KINK

Gerard Ekdom en Michiel Veenstra zijn vanavond weer even samen te horen op de radio. Het duo, dat jarenlang samen ‘Ekstra Weekend’ presenteerde op 3FM, maakt tussen 19:00 en 21:00 uur een speciale uitzending op KINK. Het eenmalige programma wordt uitgezonden in het kader van de 90’s Week die deze week te horen is op het radiostation.

Gerad en Michiel presenteerden van 2006 tot eind 2013 het populaire vrijdagavondprogramma ‘Ekstra Weekend’ op 3FM. Beide zeggen een grote liefde te hebben voor alternatieve muziek uit de 90’s. “Ik heb Gerard gevraagd een trap tegen zijn cd-kast aan te geven en z’n meest geliefde tracks mee te nemen”, aldus Michiel. De uitzending van vanavond staat dus in het teken van die alternatieve 90’s-muziek.

De themaweek op KINK wordt morgen afgesloten met de ’90’s Top 100′, waarin de honderd beste platen uit de jaren negentig worden uitgezonden. De lijst is tussen 09:00 en 18:00 uur te horen.

Foto: Radio 10 | Jesaja Hizkia

NPO hoeft afspraken met Buma/Stemra niet openbaar te maken

De NPO hoeft de afspraken die zij gemaakt heeft met muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra niet openbaar te maken. Dat heeft de Raad van State gisteren beslist in een rechtszaak die was aangespannen door de Vereniging van Commerciële Radio (VCR). Die vereniging vertegenwoordigt negen commerciële radiostations in Nederland, waaronder Qmusic, Radio 538, SLAM! en BNR Nieuwsradio.

Net als de commerciële partijen, moet ook de publieke omroep geld betalen voor de muziek die gedraaid wordt op de publieke radiozenders. Die ‘muziekafdracht’ gaat naar Buma/Stemra, die er het geld weer verdeelt onder de artiesten en componisten. Bij commerciële zenders is openbaar te vinden hoeveel geld zij moeten afdragen aan muziekrechten, maar dat is bij de NPO niet het geval.

Rechtsgang

De VCR deed in 2017 een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), waarmee zij de NPO om inzage vroeg in de afspraken met Buma/Stemra. De NPO weigerde die informatie te geven, waarna de VCR naar de rechter stapte. Daar ving de VCR afgelopen najaar al bot en ook nu, bij het hoogste rechtsorgaan, krijgt de vereniging ongelijk.

Volgens de NPO is de WOB alleen van toepassing op programma’s die zendtijd hebben of op de zendtijdindeling. Documenten over afspraken met Buma/Stemra maken daar volgens de publieke omroep geen onderdeel van uit. De VCR is het daar niet mee eens; zij stelt dat muziek die gebruikt wordt in programma’s wel degelijk onder de WOB valt.

Foto: Michel Schnater | NPO

Rick Romijn krijgt soloprogramma op Radio Veronica

Rick Romijn krijgt een eigen soloprogramma op Radio Veronica. De sidekick van ‘Veronica Inside’ is vanaf komend weekend elke zondag van 21:00 tot 00:00 uur te horen met zijn eigen show ‘Veronica Pop- & Rockballads’, waarin hij drie uur lang de beste pop- en rockballads draait.

Ook Vincent de Lijser gaat een programma op de zondagavond maken, van 18:00 tot 21:00 uur. Op dat tijdslot was tot voor kort Jurjen Gofers te horen, maar hij moest de zender wegens de reorganisatie van moederbedrijf Talpa Network verlaten. Vincent presenteert drie uur lang ‘Het Beste uit de Top 1000 Allertijden’.

De afgelopen weken was non-stop muziek te horen op de late zondagavond, maar met het nieuwe programma van Rick Romijn komt daar dus verandering in.

Foto: Radio Veronica

Zendermanager Sharid Alles: Moeite met persoonlijke aanvallen op mij

Sharid Alles, zendermanager van NPO 3FM, vindt het lastig dat ze soms als persoon op het hakblok wordt gezet als het over de luistercijfers van 3FM gaat. “Ik heb er wel moeite mee dat dingen soms heel erg bij mij op de persoon worden gespeeld. Volgens mij ben ik ook gewoon mijn werk aan het doen en is dat op de persoon spelen niet nodig”, zegt ze in BM Talk van Broadcast Magazine. Onder meer Eddy Keur en Ron Bisschop veegden onlangs de vloer aan met Sharid en stelden dat ze moest opstappen.

Hoe 3FM er nu voorstaat, is volgens Sharid niet alleen af te lezen aan de luistercijfers. “Natuurlijk snap ik het: die cijfers zijn meetbaar, dat is waar je uiteindelijk op afgerekend wordt. Maar het heropbouwen van een merk dat zo hard onderuit is gegaan als bij 3FM is gebeurd, dat heeft een heleboel facetten. Luistercijfers zijn daar één ding van. Het is af en toe wel vermoeiend of frustrerend dat de focus zo op die luistercijfers ligt.”

De zenderbaas kijkt liever naar andere aspecten, zoals het teamgevoel binnen het station. “Ik vind het heel erg belangrijk dat de sfeer goed is binnen het team van 3FM, dat we weten welke kant we op willen. Dat is nu absoluut het geval. Dat moeten we doorzetten en dan schudden we dat van die luistercijfers wel van ons af.”

‘Flow’ in de dag

Als Sharid gevraagd wordt hoe het nu met 3FM gaat, antwoordt ze: “Wel goed eigenlijk. We zijn ontzettend hard aan het werk en we zijn heel leuke dingen aan het doen. De nieuwe programmering zorgt er echt voor dat we een heel goede flow hebben in de dag, daar ben ik heel erg blij mee.”

Ook aan het muziekformat is de afgelopen tijd gesleuteld, onder leiding van Roosmarijn Reijmer. “De muziekmix is echt precies wat we willen. Het is ver weg van 538 en Q, het hangt ook niet tegen Radio 2 aan en KINK zit weer in een heel andere hoek. We hebben echt een eigen geluid. We zijn alternatiever, maar toch niet té alternatief.”

Lange weg

Het gaat beter met de zender, stelt Sharid. En dat zegt ze ook terug te zien in het aantal reacties van luisteraars. “We krijgen ontzettend veel respons van luisteraars, sinds een half jaar ongeveer. Dat was daarvoor echt niet. Die mensen zijn blij met de zender”, vertelt de zendermanager. “We zijn heel lekker op weg, maar het gaat echt nog een heel lange adem nodig hebben.”

De luistercijfers van 3FM willen nog niet erg aantrekken. De zender zit al zo’n jaar tussen de 2,1 en 2,5 procent marktaandeel.

Bekijk hieronder BM Talk met Sharid Alles:

Foto: NPO 3FM | Michel Schnater

Felix Meurders: “Ik heb het moment van vertrek nu zelf kunnen bepalen”

Felix Meurders

De manier waarop Felix Meurders (74) nu weggaat bij ‘Spijkers met Koppen’ op NPO Radio 2 is “gegaan zoals het hoort te gaan”. Dat zegt de presentator in de podcast Dit Was De Radio. “Er is een moment van komen en een moment van gaan. Nu heb ik het moment zelf kunnen bepalen, al hebben ze me wel gevraagd om dit te gaan doen.”

In januari begint Felix op NPO Radio 5. Op zaterdagochtend tussen 10:00 en 12:00 uur draait hij veel muziek en interviewt hij mensen die dat weekend iets bijzonders gaan doen. Tot nu toe had BNNVARA geen zendtijd op Radio 5. “Die hebben ze speciaal hiervoor aangevraagd en gekregen.”

De overstap betekent dat Felix na 25 jaar gaat stoppen met de presentatie van ‘Spijkers met Koppen’ en switcht naar Radio 5. “Het is een leuke zender. Het is muziek uit mijn jeugd die daar gedraaid wordt.”

Rel

Twee jaar geleden ontstond er een ware rel, nadat bekend werd dat BNNVARA voornemens was om Felix Meurders de deur te wijzen. De officiële verklaring was destijds dat ‘Spijkers met Koppen’ moest verjongen, maar volgens Felix klopt dat niet. “Op de eerste plaats wilden ze niet verjongen. Ten minste, dat hebben ze niet gezegd. Ze wilden vernieuwen. Van die vernieuwingsdrang zou ik dan het slachtoffer moeten worden.”

Felix wordt straks achter de schermen nog steeds bijgestaan door redacteur en producer Nicolette Schouten met wie hij al sinds ‘In de Rooie Haan’, de voorganger van Spijkers met Koppen, samenwerkt.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2

Giel Beelen zwaait op 25 september af bij Radio Veronica

Giel Beelen is nog vier weken te horen in de ochtend op Radio Veronica. Op vrijdag 25 september maakt hij zijn laatste uitzending, waarna hij overstapt naar NPO Radio 2. Wie het ochtendprogramma op Radio Veronica overneemt, is nog niet duidelijk. “Als ik dat had geweten, had ik dat al wel geroepen”, aldus Giel gisteren in zijn programma.

De radiomaker is daarmee precies drie jaar lang te horen geweest in de ochtenduren op Radio Veronica. “Een plek krijgen op een van de meest historische radiomerken die er bestaat, daar kun je als radiomaker alleen maar van dromen”, zei hij destijds. Toch heeft Giels programma nooit voor sterk stijgende luistercijfers gezorgd (zie luistercijferdossier).

Giel zei onlangs dat hij in januari al wilde stoppen met de ochtenduren, maar corona gooide volgens hem roet in het eten. Vanaf 5 oktober is hij terug bij de publieke omroep, waar hij elke werkdag tussen 4:00 en 6:00 uur te horen is op Radio 2.

Foto: Videostill Radio Veronica

Financieel directeur van Talpa Network stapt op

Jet Roos, financieel directeur (CFO) van Talpa Network, legt haar functie per 1 december neer. Dat heeft het radiobedrijf van John de Mol vandaag bekendgemaakt. Roos loosde Talpa door de reorganisatie, waarbij in de radiotak meer dan honderd banen verloren gingen. Nu de maatregelen rondom de reorganisatie en de coronacrisis genomen zijn, vindt de bestuurder het tijd voor een nieuwe stap in haar carrière.

“De afgelopen maanden hebben voor Talpa Network en mij in het teken gestaan van aanpassingen aan het nieuwe normaal in het kader van de COVID-19-crisis”, zegt Jet Roos in een persverklaring. “Met de afronding van dat proces staat er nu een robuust en financieel gezond bedrijf. Daarmee is voor mij het moment aangebroken om een verdere stap in mijn carrière te zetten.”

Meer exits

Bij het reorganiserende Talpa Network vertrokken de afgelopen tijd meerdere directeuren en bestuurders. In mei kondigde directeur Jeroen Bakker zijn vertrek aan. De afgelopen 3,5 jaar was hij een van de hoogste directeuren van de radiotak. Ook Menno Koningsberger, voormalig radiodirecteur bij Talpa, pakte zijn biezen.

Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, Sky Radio en streamingsdienst JUKE vallen onder Talpa Network.

Foto: Talpa Network

3FM Awards toch dit najaar, speciale corona-editie

De 3FM Awards worden toch dit najaar gehouden. De jongerenzender skipte vorig jaar de jaarlijkse prijzenregen en wilde de awards eigenlijk weer dit voorjaar houden. Corona gooide echter roet in het eten. 3FM komt daarom op 1 oktober met een speciale editie van de awards. De show moet dienen als een eerbetoon aan wat er op muzikaal gebied gebeurde in het voor artiesten moeilijke 2020.

Vanuit het Patronaat in Haarlem reiken 3FM-dj’s awards uit in drie speciale categorieën, in het leven geroepen om de acts te eren en te steunen: Beste Track, Beste Livestream en Beste Muzikale Initiatief. Op andere plekken in Nederland treden artiesten als DI-RECT, Typhoon en ‘3FM-talent’ Wies op.

Luisteraars kunnen vanaf maandag kaarten winnen voor de ‘exclusieve’ shows, die vanwege corona dus maar voor een beperkt aantal toeschouwers te zien is. Ook de uitreiking in het Patronaat zelf is maar voor een gelimiteerd aantal mensen toegankelijk.

Andere prijzen

Naast de 3FM awards reikt de jongerenzender ook de Schaal van Rigter uit aan het meest gedraaide liedje van Nederlandse bodem in het afgelopen jaar. Ook ontvangt 3FM-talent Wies de 3FM Talent Award, die de band begin dit jaar al kreeg toegekend.

De 3FM Awards vonden altijd plaats in april. De zender verplaatste in 2018 de awardshow naar september, met het oog op het festivalseizoen dat dan ten einde is. Toch was dat achteraf niet zo’n handige set, zei de zender. “Het bleek geen gunstig moment om de awards te organiseren. Niet voor 3FM, maar ook niet binnen de muziekindustrie.”

Foto: NPO 3FM

Jong talent volgt Gert-Jan van Ackooij op bij SLAM!

Hielke Boersma is voortaan op zaterdag tussen 10:00 en 14:00 uur te horen op SLAM!. Hij neemt de uren over van Gert-Jan van Ackooij, die gisteren zijn laatste uitzending op de jongerenzender maakte. Naar eigen zeggen was hij ‘te duur’. Op zondag is op hetzelfde tijdslot afwisselend jong talent te horen. “We zullen voorlopig wekelijks wisselende jock-talenten vlieguren laten maken”, laat de zender weten.

Hielke was de afgelopen maanden al op invalbasis te horen op SLAM. Nu komt er dus een eigen programma voor in de plaats. “Yes, een vaste plek op deze prachtzender”, laat de jock weten op Instagram. Het lunchprogramma ‘Housuh in de Pauzuh’ is vanaf deze week ook in het weekend tussen 12:00 en 13:00 uur te horen.

Meer wijzigingen

En er zijn meer wijzigingen in de programmering van SLAM. Anoûl Hendriks krijgt er twee shows bij: op zaterdag van 14:00 tot 18:00 uur en de weekendmix tussen 18:00 en 20:00 uur. Martin Pieters, die laatstgenoemd programma presenteerde, verdwijnt uit de programmering van het station.

Op zondag blijft tussen 14:00 en 18:00 uur Dimitris Kops te horen. De jock behoudt het programma naast de middagshow, die hij sinds deze week presenteert. De SLAM!40, die altijd op donderdag en zondag te horen was, wordt nu alleen nog op zondag uitgezonden.

De programmering van SLAM is daarmee flink op de schop gegaan, met een nieuwe ochtend- en middagshow, de nodige wijzigingen in het weekend en het vertrek van Tom van der Weerd en Bram Krikke naar Qmusic. Voorlopig neemt Anoûl Hendriks de avonduren van het duo over.

De nieuwe programmering:

Maandag
 StartEindProgramma
 00:0007:00Non Stop
 07:0010:00Early Birds – Martijn La Grouw
 10:0012:00Joost Burger
 12:0013:00Housuh in de Pauzuh
 13:0016:00Michiel Jurrjens
 16:0019:00Dimitris Kops
 19:0022:00Club Ondersteboven – Anoûl Hendriks
 22:0023:59Non Stop
Dinsdag
 StartEindProgramma
 00:0007:00Non Stop
 07:0010:00Early Birds – Martijn La Grouw
 10:0012:00Joost Burger
 12:0013:00Housuh in de Pauzuh
 13:0016:00Michiel Jurrjens
 16:0019:00Dimitris Kops
 19:0022:00Club Ondersteboven – Anoûl Hendriks
 22:0023:59Non Stop
Woensdag
 StartEindProgramma
 00:0007:00Non Stop
 07:0010:00Early Birds – Martijn La Grouw
 10:0012:00Joost Burger
 12:0013:00Housuh in de Pauzuh
 13:0016:00Michiel Jurrjens
 16:0019:00Dimitris Kops
 19:0022:00Club Ondersteboven – Anoûl Hendriks
 22:0023:59Non Stop
Donderdag
 StartEindProgramma
 00:0007:00Non Stop
 07:0010:00Early Birds – Martijn La Grouw
 10:0012:00Joost Burger
 12:0013:00Housuh in de Pauzuh
 13:0016:00Michiel Jurrjens
 16:0019:00Dimitris Kops
 19:0022:00Club Ondersteboven – Anoûl Hendriks
 22:0023:59Non Stop
Vrijdag
 StartEindProgramma
 00:0001:00Slam!Harder – Headhunterz, Brennan Heart, D-Block & S-te-fan en Digital Punk
 01:0006:00Nonstop
 06:0010:00MixMarathon – Gijs Alkemade
 10:0014:00MixMarathon – Joost Burger
 14:0018:00MixMarathon – Michiel Jurrjens
 18:0019:00MixMarathon – Joost Burger
 19:0020:00MixMarathon – Sam Feldt
 20:0021:00MixMarathon – Oliver Heldens
 21:0022:00MixMarathon – Dimitri Vegas & Like Mike
 22:0023:00MixMarathon – W&W
 23:0023:59MixMarathon – Sander van Doorn
Zaterdag
 StartEindProgramma
 00:0001:00MixMarathon – Nicky Romero
 01:0002:00MixMarathon – Mike Williams
 02:0003:00MixMarathon – Blasterjaxx
 03:0004:00MixMarathon – Firebeatz
 04:0005:00MixMarathon – R3hab
 05:0006:00MixMarathon – Claptone
 06:0010:00SLAM! Non Stop
 10:0014:00Hielke Boersma
 14:0018:00Anoûl Hendriks
 18:0020:00SLAM! Weekendmix – Anoûl Hendriks
 20:0023:59The Boom Room – Gijs Alkemade
Zondag
 StartEindProgramma
 00:0001:00Joris Voorn
 01:0002:00Olivier Weiter & Eelke Kleijn
 02:0003:00Secret Cinema
 03:0004:00Jochem Harmeling
 04:0005:00Franky Rizardo
 05:0006:00Defected In House
 06:0010:00SLAM! Non Stop
 10:0014:00SLAM!-talent
 14:0018:00Dimitris Kops
 18:0021:00SLAM!40 – Michiel Jurrjens
 21:0023:59SLAM! Non Stop

Foto: SLAM!

Ook radiotak NPO krijgt extra geld vanwege coronakosten

De NPO krijgt dit jaar 19 miljoen euro extra van minister Arie Slob, om daarmee de kosten te dekken die de publieke omroep heeft moeten maken door de uitbraak van corona. Ook de publieke radiozenders werden geconfronteerd met extra kosten, maar het is nog onduidelijk welk deel van de 19 miljoen euro voor de radio bestemd is. “Over de precieze verdeling tussen tv, radio en online kunnen we nu nog niets zeggen, dat zal op een later moment duidelijk worden”, laat een woordvoerder van de NPO weten.

Onder de radiotak van de NPO vallen de radiozenders NPO Radio 1 t/m NPO Radio 5 en FunX. Als gevolg van de coronacrisis zegt de publieke omroep veel extra kosten te hebben gemaakt. “Om daarmee te kunnen voorzien in een uitgebreide nieuwsvoorziening en extra programmering zowel op tv, radio als online. Het budget dat was bestemd voor het najaar, is als gevolg daarvan deels gebruikt in het voorjaar.”

Reserves aanspreken

Met de negentien miljoen euro worden overigens niet alle extra kosten gedekt, benadrukt de NPO. “Een deel van de kosten kunnen we nu opvangen dankzij deze bijdrage van de minister. Een ander deel zullen we opvangen door het inzetten van onze reserves; we kunnen nog niet zeggen om welk bedrag dat precies gaat.”

De miljoenensteun maken onderdeel uit van het derde noodpakket van het kabinet. “Met deze steun kan de omroep zijn publieke taak blijven uitvoeren”, stelt minister Slob in een persverklaring.

Ischa den Blanken en 3FM-dj Joost Schulte winnen NTR Podcastprijs 2020

Ischa den Blanken en 3FM-dj Joost Schulte hebben de NTR Podcastprijs 2020 gewonnen. Dat is de aanmoedigingsprijs voor aankomende podcast- en radiomakers. Ischa won de eerste prijs, Joost de tweede. De twee prijswinnaars lieten acht andere genomineerden uit zowel Nederland en België achter zich.

Ischa maakte samen met Bastiaan Benjamin en producer Max Ligtenberg de podcast ‘Danny | Jenny’. In deze podcast ontmoeten een jongen en een meisje elkaar tijdens een nachtje stappen. Joost maakte ‘Het GeschiedLied’, waarin door middel van muziek historische verhalen worden verteld. De 3FM-dj zoomt steeds in op één liedje dat over een historische gebeurtenis gaat.

52 inzendingen

De NTR wil met de Podcastprijs, naast ‘het vieren van het medium podcast’, een podium bieden voor aankomende podcastmakers, hen richting geven en luisteraars kennis laten maken met hun werk.

In totaal werden er 52 inzendingen gedaan voor de podcastwedstrijd. De juryvoorzitter was Wim Eikelboom, die binnen NPO Radio 1 eindverantwoordelijk is voor podcasts. “Zowel de onderwerpen, van zeer persoonlijk tot gedegen onderzoeksjournalistiek, als de aanpak, met humor en lef, toonden een grote diversiteit”, aldus de jury.

Alle inzendingen voor de podcastprijs zijn via deze link terug te luisteren.

Foto: NTR

Gert-Jan van Ackooij maakt laatste show op SLAM!: “Ik ben te duur”

Gert-Jan van Ackooij heeft gisteren zijn laatste uitzending gemaakt op SLAM!. Eerder deze maand werd al bekend dat de jock de jongerenzender verlaat. Door de coronacrisis moet SLAM bezuinigingen, vertelde Gert-Jan op de radio. “En een van die maatregelen die SLAM heeft genomen, dat ben ik. Ik ben te duur op dit moment. Dus dit was voorlopig even mijn laatste show.”

De radiomaker wees de luisteraar erop dat het vanwege de coronacrisis zware tijden zijn voor veel bedrijven. “Mocht een bedrijf de eerste golf hebben overleefd, dan is dit het moment om een beetje te gaan bezuinigen. Om je bedrijf financieel sterker te maken, zodat je ook een eventuele tweede golf kan overleven. Een van die bedrijven is SLAM. Het zou natuurlijk zonde zijn als er in 2021 geen SLAM meer zou zijn.”

Gert-Jan: “Ik ben te duur voor SLAM”:

Invaller

Gert-Jan was in het weekend tussen 10:00 en 14:00 uur te horen op SLAM. Hij zegt wel betrokken te blijven bij de zender. “Dus als een van de jocks te diep in het glaasje heeft gekeken en de kater te groot is om een fatsoenlijk showtje te maken, dan hoor je mij weer. Dat kan nooit lang duren.”

Eerder was de radiomaker twee jaar lang te horen op Radio Veronica. Eerst in de vroege ochtend, daarna in de avonduren. In juli 2017 vertrok hij bij de zender, om een lange reis te gaan maken door Azië.

Foto: Radio Veronica

Tineke de Nooij: “Radio maken houdt me overeind”

Tineke de Nooij is vanaf oktober alleen nog op zaterdag te horen op NPO Radio 5. Toch denkt de 79-jarige radiomaakster er nog niet aan om te stoppen. “Radio maken houdt me overeind, het is mijn houvast. Laat me ook maar voor de microfoon mijn laatste adem uitblazen”, vertelt ze in het Leidsch Dagblad.

Tineke noemt het ‘een voorrecht’ om op haar leeftijd nog te mogen werken. “Je blijft onder de mensen en je hebt nog wat te vertellen. En natuurlijk is het lekker om ook nog een centje te verdienen. Zo kun je de familie nog eens mee uit eten nemen.”

Eigen podcast

Als de Radio 5-presentatrice aan oud-radiocollega’s denkt, concludeert ze: “Die dood, die dood, die ziek, die aan de drank en die rijk, maar ongelukkig. Vul de namen zelf maar in. Nee, laat mij dan maar lekker doorwerken.”

Naast haar wekelijkse radioprogramma, komt Tineke binnenkort met een eigen podcast. Daarin vertelt ze ‘gekke anekdotes uit haar leven’. “Tegenwoordig komt iedereen met een boek met memoires, maar de één is nog saaier dan de ander. Dus laat mij mijn herinneringen maar voor de microfoon vertellen”, zegt ze in de regionale krant.

Foto: Janita Sassen | Omroep MAX

Martijn La Grouw over nieuwe ochtendshow: “Die gezellige gast, niet die shockjock”

Er staan flinke veranderingen op stapel bij SLAM!: Bram Krikke en Tom van der Weerd verlaten het jongerenstation en tegelijkertijd krijgt zowel de ochtend- als middagshow een nieuwe presentator. Martijn La Grouw keert voor vast terug op zijn oude honk en presenteert vanaf aankomende maandag de ochtenduren. “Ik ben niet zo’n ochtendmens, maar je moet toch alles een keer in je leven geprobeerd hebben.”

Naar de ochtend op SLAM, terwijl je toch altijd een middagjock was. Waarom?
“Je wordt wat ouder, je raakt toch benieuwd naar hoe zo’n ochtendshow is. En ik ben al in het ritme gegroeid. Sinds een week of zes ben ik vader van een prachtige dochter. Ik ben nu al wakker op de tijdstippen dat ik straks moet gaan werken.”

Drie jaar geleden verliet je SLAM. Je zei toen te stoppen op je hoogtepunt. Ga je dat hoogtepunt nu weer evenaren?
“Poeh, goede vraag. Ik weet het niet, maar ik hoop het wel. Toen ik wegging drie jaar geleden, had ik mijn middagshow en die paste me als een jas. Maar die wereldreis daarna was ook onvergetelijk. Als je dan weer bij je ‘oude vrienden’ van SLAM! terug mag komen, dan voelt ook dat al als een hoogtepunt. Cliché klinkt dit, hè?”.

Vorig jaar gaf je aan dat je bij SLAM! ‘letterlijk alles al wel een keer gedaan had’.
Lachend: “Ja, behalve de ochtendshow. Dan is die bingokaart straks toch vol. Maar drie jaar geleden werd ik ook wel voor gek verklaard: ik zegde mijn droombaan op om in hostels in Zuid-Amerika te gaan slapen. Dat begrepen niet alle mensen. Maar die reis was zo vet en waanzinnig, ik kijk daar met zoveel plezier op terug.”

“Ik ben niet de meest uitgesproken dj van Nederland”, riep je begin 2019. Moet je in deze tijd van zoveel concurrerende media, niet juist wat meer uitgesproken zijn?
“Ik bedoelde uitgesproken in de zin van shockjock. Dat ben ik zeker niet. Ik ben die gezellige gast naar wie je hopelijk lekker luistert. Het moet een totaalplaatje zijn dat fijn is om naar te luisteren. Ik ben denk ik een gewoon een heel goede diskjockey, daar hoef ik me niet voor te schamen. Maar als ik een heel opvallende diskjockey was geweest, dan had ik wel bij De Slimste Mens gezeten.”

“Ik ben denk ik een gewoon een heel goede diskjockey, daar hoef ik me niet voor te schamen”

Er staan flink wat veranderingen op stapel bij SLAM, met een nieuwe ochtend- én middagshow. Voel je daardoor extra druk?
“Ja, absoluut. Het is een mix van bewijsdrang enerzijds en druk anderzijds.”

SLAM! verliest Bram Krikke en Tom van der Weerd en gooit de programmering flink op de schop. Moet met alle veranderingen nu ook de koers van het jongerenstation om?
“Dat moet je niet aan mij vragen. Er zijn mensen die daar volop mee bezig zijn en daar heb ik alle vertrouwen in.”

Maar je hebt vast ook een mening: je bent zelf immers een tijdlang Station Director geweest.
“Ja, als intern om mijn mening wordt gevraagd, geef ik die ook. Maar ik ben nu geen stuurman meer. Ik vind wel dat de muziekmix de afgelopen maanden heel erg ten goede is veranderd. We zijn meer poppy’er gaan draaien en daar krijgt Anton van Lieshout (interim-muziekdirecteur, red.) alle credits voor. En op online doen we heel veel vette dingen.”

“ER is een mix van bewijsdrang enerzijds en druk anderzijds”

Hoe ziet je nieuwe ochtendprogramma eruit vanaf maandag?
“We gaan eerst voortborduren op wat ‘Early Birds’ was. Verwacht dus niet meteen heel veel veranderingen, het wordt niet direct radicaal anders. Wel ga ik langzaam items uitproberen, maar dat volgt allemaal nog.”

Over een jaar is de ochtendshow je nieuwe hoogtepunt?
Lachend: “Ik hoop het. Een ochtendshow waar mijn signatuur dan hopelijk onder staat. Ik had nooit gedacht dat ik een ochtendshow ging doen. Maar nu we aan de vooravond van de start staan, heb ik er heel veel zin in. Zet ‘m vooral aan, maandag.”

De nieuwe SLAM!-ochtendshow met Martijn La Grouw is vanaf maandag elke werkdag tussen 7:00 en 10:00 uur te beluisteren.

‘Top van de Nederpop’ op 100% NL

100% NL zet in september de Nederlandse popmuziek in de schijnwerpers tijdens de ‘Top van de Nederpop’. Ilse DeLange, Suzan & Freek, Miss Montreal en Nick & Simon zijn allemaal een week lang zenderbaas van 100% NL en zijn zowel online als on air actief voor de zender. De Top van de Nederpop is voor het derde jaar te horen op 100% NL en wordt afgesloten met de ‘Nederpop Top 50’.

Maandag start ook de nieuwe programmering van de zender. Naast de zenderbazen, verwelkomt Koen Hansen in zijn nieuwe ochtendprogramma ‘Goedemorgen 100% NL’ artiesten als Davina Michelle, André Hazes, Trijntje Oosterhuis en Rolf Sanchez.

Foto: Floris Heuer

Radio Tour de France van start in coronatijd: “Met mondkapje achterop de motor”

Sebastiaan Timmerman met zijn RadioFreak Award
Sebastiaan Timmerman

De Tour de France 2020 gaat morgen van start. NPO Radio 1 doet verslag van de wielerkoers, maar dat gaat er vanwege corona wel flink anders aan toe dan andere jaren. Sebastiaan Timmerman doet achterop de motor verslag voor radio en tv. “Ik mag niet met de renners en met de ploegleiders praten. Ik mag echt op geen enkele manier in die ‘rennersbubbel’ komen. Dus ik ben echt observant”, vertelde hij gisteren op Radio 1.

Sebastiaan, die vorig jaar de RadioFreak Award voor Beste Verslaggever won, moet achterop de motor ook een mondkapje op. Daardoor kan zijn commentaar soms wat doffer klinken. De NOS zegt maar ‘een fractie’ van het aantal mensen naar Frankrijk te sturen dan andere jaren gebeurt. Zo geeft medeverslaggever Maarten Ducrot geen commentaar vanuit Frankrijk, maar ‘gewoon’ vanuit Hilversum.

Uitzendtijden

Radio Tour de France is vanaf morgen te horen tussen 14:00 en 18:30 uur op Radio 1. Gert van ’t Hof en Suzanne Bosman presenteren de eerste twee uur, waarna Robbert Meeder samen met Lara Rense de laatste kilometers voor zijn rekening neemt. Het commentaar komt van Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman koerst dus in Frankrijk mee op de motor.

Door de coronacrisis is de start van de wielerronde later dan normaal. Radio Tour de France werkt daarom de komende weken samen met collega-programma’s ‘Radio EenVandaag’ en met ‘Nieuws & Co’.

Foto: RadioFreak.nl

Talpa Network schrapt 15 themakanalen

Plopkap Radio 10

Talpa Network schrapt een flink aantal themakanalen. Bij Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica verdwijnen in totaal vijftien themazenders. Een aantal kanalen is al niet meer te beluisteren, bij andere themakanalen wordt aangekondigd dat de zender binnenkort stopt. Radio 538 krijgt vanaf september wel een nieuw themakanaal met muziek uit de jaren 2000-2009, onder de noemer 00’s Top 538.

“In de maand september zullen een aantal themakanalen van onze zenders worden afgeschaald. De focus van Talpa Network Radio zal vanaf dat moment worden gelegd op de bestaande themakanalen”, zegt een woordvoerder van het radiobedrijf.

Deze kanalen verdwijnen

De themakanalen Epic 80’s, Album Top 500 en Legends van Radio Veronica gaan binnenkort offline. Bij Radio 10 gaat het om Guilty Pleasures, Soul en 00’s Hits.

Sky Radio haalt de themazenders Feel Good Hits, 00’s Hits, 10’s Hits, Pop-Up, Easy Hits, Singer Songwriter en Running Hits Starter en Gevorderd uit de lucht. Radio 538 schrapt het kanaal Global Dance Chart. “Voor soortgelijke muziek kunnen luisteraars terecht bij JUKE”, benadrukt Talpa.

“Dit station gaat offline”, klinkt het bij de zenders:

Themakanalen die blijven bestaan:

Radio 538
00’s Top 538
538 Non Stop
538 Ibiza
538 Zomer / Kerst
538 Hitzone
538 Top 50
538 Dance Department
538 Verruckte Stunde
538 Drops
538 Party

Radio 10
Radio 10 60’s & 70’s Hits
Radio 10 Non-stop
Radio 10 80’s Hits
Radio 10 Disco Classics
Radio 10 90’s Hits
Radio 10 Love Songs
Radio 10 Top 4000

Sky Radio
Sky Radio Hits
Sky Radio Lovesongs
Sky Radio Summer Hits / Christmas
Sky Radio 80’s Hits
Sky Radio Smooth Hits
Sky Radio 90’s Hits
Sky Radio Lounge
Sky Radio Non Stop @ Work

Radio Veronica
Veronica Top 1000 Allertijden
Veronica Rock Radio
Veronica Non Stop
Veronica Alternative XL

Foto: RadioFreak

Mark Minkman interim-bestuurder bij Regionale Publieke Omroep (RPO)

Mark Minkman is aangesteld als interim-bestuurder van de Regionale Publieke Omroep (RPO), het overkoepelende orgaan van de regionale omroepen in Nederland. Hij volgt per 1 september Gerard Schuiteman op, die als zakelijk directeur begint bij RTV Utrecht.

De RPO zegt met Minkman ‘een zeer ervaren bestuurder’ binnen te hebben gehaald. Hij was acht jaar lang zakelijk directeur bij de VARA. Ook werkte hij als directeur van poppodium Paradiso in Amsterdam. ‘Hij heeft een lange periode verantwoordelijkheid in de cultuur- en mediasector gedragen’, aldus de RPO.

De benoeming van Minkman is tijdelijk. In de tussentijd start de procedure voor de werving van een nieuwe, vaste bestuurder.

Foto: RPO

Nieuwslezer Carmen Verheul is jarig en mag omroepen op stations

NOS-Nieuwslezer Carmen Verheul is vandaag 48 jaar oud geworden en heeft een bijzonder cadeau gekregen van het programma ‘Jan Willem Start Op’. Ze is al jaren de vaste nieuwslezer van de ochtendshow van NPO Radio 2. “We hebben het regelmatig gehad over jouw inspreekambities, zoals luisterboeken of de TomTom. Dus wij wilden iets in die richting doen, maar dan wat spectaculairder”, aldus dj Jan-Willem Roodbeen.

Vervolgens kreeg Carmen van NS te horen dat ze een boodschap mag inspreken die morgen op alle ‘centraal’ stations en station Hilversum Media Park te horen zal zijn, tussen 07:00 en 09:00 uur. Ze kreeg twee eersteklas dagkaarten en een mondkapje om met de trein naar Utrecht te gaan, waar de boodschappen ingesproken worden.

“Dát is nog eens een cadeau”, zo reageerde Carmen Verheul. “Ik word er echt stil voor. Ik vind het echt machtig.” De tekst die ze in mocht spreken: ‘Beste Reizigers, in alle treinen is het dragen van een mondkapje verplicht. Houd daar waar mogelijk anderhalve meter afstand.’

Kai Merckx, Bram Krikke en Tom van der Weerd maken vrijdagavondshow op Qmusic

Kai Merckx, Bram Krikke en Tom van der Weerd gaan op vrijdagavond een weekendshow maken op Qmusic. Dit blijkt uit de nieuwe programmering van de zender. Bram en Tom, die overstappen van SLAM!, maken daarnaast ook een programma op zaterdag en zondag van 12:00 tot 15:00 uur.

Ook voor Menno Barreveld is er een extra uitdaging gekomen. De dj is in de nacht van zaterdag op zondag te horen met de ‘Maximum Weekend Mix’. Dit programma zit tussen de twee shows van Armin van Buuren in. De wereldberoemde dj komt over van 538.

Het ‘Foute Uur’ is in het weekend om 18:00 uur te horen op Qmusic. Op zondag is er geen ‘Foute Uur’, maar op vrijdag zijn er daarentegen twee Foute Uren te horen. In het weekend is er nog een aantal verschuivingen, zo is Joep Roelofsen weer vaker te horen op de zender. Erik van Roekel, Hila Noorzai en Martijn Kolkman verlaten Qmusic.

Onderstaande programmering gaat op 1 september in. Alleen het vrijdagavondprogramma van Kai, Bram en Tom start op 18 september.

Programmering

Maandag – Donderdag

06:00 – 10:00 Ochtendshow met Mattie & Marieke
10:00 – 13:00 Menno Barreveld (10:00 – 11:00 Het Foute Uur)
13:00 – 16:00 Wim van Helden
16:00 – 19:00 Middagshow met Domien Verschuuren
19:00 – 22:00 Kai Merckx
22:00 – 00:00 Joost Swinkels

Vrijdag

06:00 – 10:00 Ochtendshow met Mattie & Marieke
10:00 – 12:00 Menno Barreveld (10:00 – 11:00 Het Foute Uur)
12:00 – 14:00 Wim van Helden
14:00 – 18:00 Top 40 met Domien Verschuuren
18:00 – 21:00 Kai, Tom & Bram (18:00 – 19:00 Het Foute Uur)
21:00 – 00:00 Stephan Bouwman

Zaterdag

07:00 – 10:00 Bas van Nimwegen
10:00 – 12:00 Joep Roelofsen
12:00 – 15:00 Tom van der Weerd & Bram Krikke
15:00 – 18:00 Top 40 met Stephan Bouwman
18:00 – 22:00 Jordi Warners (18:00 – 19:00 uur Het Foute Uur)
22:00 – 00:00 World Wide Club 20 met Armin van Buuren
00:00 – 01:00 Maximum Weekend Mix met Menno Barreveld
01:00 – 03:00 A State Of Trance met Armin van Buuren

Zondag

07:00 – 10:00 Bas van Nimwegen
10:00 – 12:00 Joep Roelofsen
12:00 – 15:00 Tom van der Weerd & Bram Krikke
15:00 – 18:00 Stephan Bouwman
18:00 – 21:00 Jordi Warners
21:00 – 00:00 Martijn Biemans

Foto: Qmusic

Ook Hila Noorzai vertrekt bij Qmusic: “Focus op tv”

Na Martijn Kolkman kondigt vandaag ook Hila Noorzai haar vertrek aan bij Qmusic. Ze kiest ervoor om zich op haar tv-carrière te richten. “Soms zou ik willen dat er wat meer uren in een dag zaten. Helaas valt voor mij De Nieuwstrend presenteren voor EenVandaag niet te combineren met mijn eigen programma bij Qmusic”, schrijft ze op Instagram.

En dus heeft Hila besloten om te stoppen bij Qmusic. “Na ruim vijf jaar radio maken kies ik ervoor om in volle focus mijn tv-carrière uit te breiden. Wat niet uitsluit dat je me ooit weer bij de radio zult horen.” Ze blijft wel de Ochtendshow To Go van het AD presenteren. “Ik ga mijn lieve Q-collega’s, de fijne muziek en vooral jou als Qluisteraar missen. Maar het is tijd voor nieuwe dingen”, zegt ze.

Diverse programma’s

Hila is sinds 2016 te horen op Qmusic. Ze maakte de afgelopen jaren verschillende programma’s, waaronder een duoshow met Joost Swinkels en later met Jordi Warners. Sinds maart is ze solo te horen in de weekenduren tussen 10:00 en 12:00 uur.

Na het vertrek van Erik van Roekel begin juli en Martijn Kolkman die vandaag zijn vertrek aankondigde, is Hila de derde jock in korte tijd die Qmusic verlaat. Bij de zender staan de komende tijd flink van veranderingen op stapel. Vandaag kondigde het station de komst van Armin van Buuren aan en eerder werd al bekend dat Tom van der Weerd en Bram Krikke de overstap maken van SLAM! naar Qmusic.

Foto: Qmusic

Armin van Buuren stapt over van Radio 538 naar Qmusic

Armin van Buuren stapt over van Radio 538 naar Qmusic, waar hij het nieuwe wekelijkse programma ‘World Wide Club 20’ gaat presenteren. Daarnaast verhuist Armin ook zijn show ‘A State Of Trance’ mee naar Qmusic.

Het nieuwe programma ‘World Wide Club 20’ is vanaf 5 september elke zaterdag tussen 22:00 en 0:00 uur te horen op Qmusic. Het programma is een nieuwe hitlijst met de twintig grootste wereldwijde clubhits, samengesteld in samenwerking met de Stichting Nederlandse Top 40. Armins andere programma, ‘A State Of Trance’, is straks op zaterdag van 1:00 tot 3:00 uur te beluisteren.

Qmusic haalde eerder al de Top 40 binnen, die jarenlang op Radio 538 te horen was. Met de overstap van Armin van Buuren, deelt Qmusic opnieuw een klap uit aan haar directe concurrent. ‘A State Of Trance’ is nu namelijk nog te horen op Radio 538. Het programma wordt sinds 2011 uitgezonden op 538. In de jaren daarvoor werd de show van de wereldberoemde dj op SLAM!FM uitgezonden.

‘Een droom geweest’

Armin van Buuren over zijn overstap: “Het is altijd een droom geweest om een radioprogramma te kunnen maken waardoor ik het publiek kennis kan laten maken met de beste clubhits van het moment. Daarnaast weet ik dat Qmusic een goed honk zal zijn voor ‘A State Of Trance’. Ik heb heel veel zin om bij Qmusic aan de slag te gaan.”

Programmadirecteur Dave Minneboo laat in de persverklaring weten: “‘A State Of Trance’ wordt wereldwijd beluisterd en Armin gaat bij ons wekelijks een mooie nieuwe hitlijst voor de Nederlandse luisteraars maken: ‘World Wide Club 20’. We zijn heel trots dat Armin ons dj-team komt versterken.”

Vanaf 5 september:
Zaterdag 22:00 – 00:00 uur: ‘World Wide Club 20’
Zaterdag- op zondagnacht 01:00 – 03:00 uur: ‘A State Of Trance’

Foto: Qmusic

Coco Hermans volgt Menno de Boer op als radiodirecteur van Radio 538

Coco Hermans volgt per 1 november Menno de Boer op als directeur radio van Radio 538. Coco is op dit moment nog content manager bij NPO Radio 2. Eerder werkte ze als producer bij Corrino en als zenderproducer bij NPO 3FM. Menno de Boer gaat opzoek naar uitdagingen buiten het radiobedrijf van Talpa Network.

Menno werd begin 2018 benoemd tot radiodirecteur van Radio 538. Hij stond dat jaar direct voor een grote opgave, toen Edwin Evers zijn afscheid aankondigde. “Dat was wel pittig”, blikte Menno later terug. Al met al is Menno bijna drie jaar radiodirecteur geweest bij de commerciële zender, die de afgelopen maanden in de luistercijfers 20-49 jaar voorbij wordt gestreefd door concurrent Qmusic.

“Ik heb 538 de afgelopen jaren geleid met veel passie en plezier, in een unieke periode”, zegt Menno nu in een persverklaring. “Er ligt een solide basis voor de toekomst. Dit is voor mij hét moment om de ‘antenne’ aan een ander over te dragen. Ik wil mijn vleugels uitslaan buiten Talpa Network.”

‘In goed overleg’

Marc Adriani, de hoogste directeur radio binnen Talpa Network: “Enige tijd geleden heeft Menno mij laten weten dat hij op zoek wil gaan naar een andere, meer vrije rol dan zijn huidige rol bij Radio 538. In goed overleg hebben we toen besloten dat onze wegen zouden scheiden en zijn we op zoek gegaan naar een opvolger. We gaan Menno als superprettige collega en radioprofessional missen.”

Volgens Marc heeft Menno 538 ‘door een belangrijke periode geloodst’. “Hij heeft het vertrek van Evers uitstekend begeleid en stond aan de wieg van de goede start van de nieuwe ochtendshow. Ik wil Menno bedanken voor zijn prestaties, zijn tomeloze energie en inzet en verwelkom Coco als zijn opvolger.”

De kersverse radiodirecteur Coco Hermans over haar stap: “538 is een energiek, jong, eigenwijs en bovenal bruisend merk waarbij je de passie uit de speakers voelt knallen. Als gedreven radiovrouw kan ik daarom niet wachten om samen met de dj’s en makers het beste uit 538 te halen.”

Martijn Kolkman weg bij Qmusic

Martijn Kolkman vertrekt bij Qmusic. De dj maakt volgende week, na vijftien jaar, zijn laatste programma op de zender. “Precies 15 jaar geleden werd ik gevraagd om voor Qmusic te gaan werken”, schrijft Martijn op Instagram. “Het doel vanaf de eerste dag was om samen prachtige radio te maken en de beste van het land te worden. Ik heb mijzelf altijd voorgenomen om dit doel samen te bereiken. Dat is gelukt. Ik zeg het niet vaak, maar ik ga op mijn hoogtepunt stoppen.”

Martijn zegt dat het tijd is voor nieuwe uitdagingen. Wat die uitdaging is, laat hij nog in het midden. “Ik denk dat het heel gezond is om je hierin je hart te volgen. Het is geen makkelijke keuze zeker niet als je bij een heel leuk bedrijf werkt en prachtig radioprogramma kan maken, met de liefste luisteraars”, schrijft hij.

In de nacht

De dj presenteerde afgelopen de vijftien jaar diverse tijdsloten op Qmusic. Zo was hij een tijdlang op werkdagen van 10:00 tot 13:00 uur te horen en vulde hij later de weekenduren. Tegenwoordig is Martijn in de nacht te horen op Qmusic.

De Q-dj begon zijn landelijke radiocarrière in 1998 bij Radio 538 en in 2004 maakte hij de overstap naar Yorin FM. Een jaar later switchte de jock naar Qmusic.

Volgende week maandag op dinsdagnacht is de laatste uitzending van Martijn op Qmusic. Hij blijft wel onderdeel van het dj-team dat met Qmusic The Party het land rondgaat voor drive-inshows.

Dit bericht bekijken op Instagram

Precies 15 jaar geleden werd ik gevraagd om voor Qmusic te gaan werken. Het doel vanaf de eerste dag was om samen prachtige radio te maken en de beste van het land te worden. Ik heb mijzelf altijd voorgenomen om dit doel samen te bereiken. Dat is gelukt…Echt fantastisch. Bovendien werd de nachtshow dit jaar verkozen tot de beste van het land met de Nachtwacht Award en nu ook nummer 1 in de luistercijfers. Ik zeg het niet vaak, maar ik ga op mijn hoogtepunt stoppen. Het speelt al een tijdje in mijn hoofd, maar het is tijd voor nieuwe uitdagingen. Ik denk dat het heel gezond is om je hierin je hart te volgen. Het is geen makkelijke keuze zeker niet als je bij een heel leuk bedrijf werkt en prachtig radioprogramma kan maken, met de liefste luisteraars. Volgende week maandag op dinsdagnacht is de laatste uitzending tussen 00-02 uur op Qmusic, precies 15 jaar na de eerste. Daarna gaat er een dikke strik omheen en stap ik voor de laatste keer om deze stoel. Martijn.

Een bericht gedeeld door Martijn Kolkman (@martijnkolkman) op

Foto: Qmusic

Luistercijfers 20-49: Vrouwen zorgen voor de winst van Qmusic

Qmusic en Sky Radio zijn over een jaar gezien de grootste groeiers in de doelgroep 20-49 jaar. Dit blijkt uit de recente luistercijfers van het NLO. In de voor adverteerders belangrijke doelgroep, stijgt Qmusic over een jaar met 3,2 procentpunt en Sky Radio groeit met 1,3 procentpunt. Over één periode stijgen beide zenders 0,6 procentpunt, ook NPO 3FM laat over één periode een groei van 0.5 procentpunt zien.

De grootste winst wordt bij de vrouwen in deze doelgroep gehaald. De verliezers over het jaar zijn NPO Radio 1 (-0,9), Radio 538 (-1) en Radio 10 (-1,3).

Naar Kink wordt het langst geluisterd in deze doelgroep. De zender haalt een marktaandeel van 1,1 procent in deze doelgroep en luisteraars luisteren 4:34 uur per dag naar de zender. Op de tweede plaats staat NPO Radio 2 waar 3:51 uur naar geluisterd wordt. Vervolgens Radio 10 met 3:36 uur en Qmusic met 3:35 uur.

Luistercijfers 20-49 jaar:

Stationjun - jul
2020
mei - jun
2020
 jun - jul
2019
 
01.Qmusic18.6 %18.0 % 0.615.4 % 3.2
02.Radio 53815.8 %16.0 % 0.216.8 % 1
03.NPO Radio 212.3 %12.7 % 0.412.5 % 0.2
04.Sky Radio9.8 %9.2 % 0.68.5 % 1.3
05.Radio 109.6 %10.4 % 0.810.9 % 1.3
06.Radio Veronica4.8 %5.2 % 0.44.4 % 0.4
07.100% NL3.9 %3.9 %=3.6 % 0.3
08.NPO 3FM3.6 %3.1 % 0.54.0 % 0.4
09.SLAM!2.8 %2.7 % 0.12.9 % 0.1
10.NPO Radio 12.2 %2.7 % 0.53.1 % 0.9
11.Kink1.1 %1.1 %= %
12.NPO Radio 40.9 %0.8 % 0.10.6 % 0.3
13.Sublime0.7 %0.8 % 0.11.0 % 0.3
14.BNR Nieuwsradio0.6 %0.6 %=0.8 % 0.2
15.NPO Radio 50.5 %0.4 % 0.10.3 % 0.2
16.classicnl0.2 %0.2 %= %

Mannen vs vrouwen

De winst van Qmusic in de doelgroep 20-49 jaar komt vooral van de vrouwelijke luisteraars. Over een jaar stijgt de zender in de doelgroep vrouwen 20 – 49 jaar met 4,7 procentpunt.

Sky Radio haalt in deze doelgroep iets meer winst dan bij de mannen, maar die aantallen zitten dichter bij elkaar. Radio 538 en Radio 10 leveren het meeste in bij de vrouwen.

Mannen

Stationjun - jul
2020
mei - jun
2020
 jun - jul
2019
 
01.Qmusic15.5 %15.2 % 0.313.8 % 1.7
02.Radio 53814.5 %15.2 % 0.715.3 % 0.8
03.NPO Radio 214.1 %14.8 % 0.713.3 % 0.8
04.Radio 1011.6 %12.6 % 111.8 % 0.2
05.Sky Radio7.8 %7.1 % 0.76.5 % 1.3

Vrouwen

Stationjun - jul
2020
mei - jun
2020
 jun - jul
2019
 
01.Qmusic22.2 %21.1 % 1.117.5 % 4.7
02.Radio 53817.3 %17.0 % 0.318.8 % 1.5
03.Sky Radio12.1 %11.6 % 0.511.1 % 1
04.NPO Radio 210.3 %10.3 %=11.4 % 1.1
05.Radio 107.3 %8.0 % 0.79.8 % 2.5

Foto: Pexels

Edwin Evers komt met eigen soloalbum

Edwin Evers lanceert dit najaar zijn eerste eigen soloalbum, met liedjes die hij zelf geschreven, gezongen, ingespeeld en opgenomen heeft. Op 2 oktober verschijnt de eerste soloplaat, zo maakte de voormalig 538-jock vanavond bekend in Jinek. Een eigen soloalbum was volgens Evers al langer een wens, maar het kwam er volgens hem vanwege de drukte niet van.

Edwin zat de afgelopen maanden noodgedwongen veel thuis. Door de coronacrisis werd vrijwel het gehele speelschema van zijn ‘Edwin Evers Band’ afgelast. De vrijgekomen tijd benutte Evers om aan een eigen soloalbum te werken, dat hij in het najaar uitbrengt.

De voormalig radiomaker van 538 benadrukte vanavond nogmaals dat hij de radio niet mist. “Ik heb zo lang in een vast stramien geleefd. Ik kan nu heel erg genieten van een avondje uiteten gaan, zonder op de klok te hoeven letten.”

Invalbeurten

Edwin, die ook de wel de bijnaam ‘koning van de ochtend’ kreeg, zwaaide eind 2018 af bij Radio 538. De afgelopen anderhalf jaar verrichtte hij diverse invalklussen voor zijn oude werkgever Talpa Network. Zo was de dj te horen op Radio Veroncia, Radio 10, Sky Radio en begin dit jaar een maand lang als vervanger op Radio 538.

Foto: William Rutten

Natasja Gibbs nieuwe presentator De Nieuws BV op Radio 1

Natasja Gibbs

Natasja Gibbs is de nieuwe presentator van ‘De Nieuws BV’. Ze zal op maandag tot en met donderdag tussen 12:00 en 14:00 uur te horen zijn op NPO Radio 1. Deze zomer viel ze al in bij het programma.

De huidige presentator van ‘De Nieuws BV’, Renze Klamer, stopt met het programma omdat hij zich gaat focussen op zijn tv-carrière. Hij gaat samen met Fidan Ekiz het nieuwe programma ‘De Vooravond’ presenteren op NPO 1, dat in de plaats komt van ‘De Wereld Draait Door’. Uiteindelijk heeft Renze het radioprogramma slechts acht maanden gepresenteerd.

Natasje Gibbs heeft er zin in om Renze op te volgen. “Het feit dat je iedere dag spannende radio mag maken, dat is het leukste wat je als radiomaker nastreeft. Het is een droom die voor mij uitkomt”, aldus Gibbs. Wanneer ze precies begint is niet bekend gemaakt.

Patrick Lodiers blijft één keer per week, op vrijdag, te horen als presentator van ‘De Nieuws BV’. Daarnaast wordt het experiment met het uitzenden van het programma op NPO 2 doorgezet.

Sander Hoogendoorn niet op de radio vanwege coronatest

Sander Hoogendoorn is morgenochtend niet op NPO 3FM te horen omdat hij, na milde klachten, een coronatest heeft laten afnemen. In afwachting op de uitslag neemt Mark van der Molen morgen de ochtendshow over.

Sander is niet de eerste dj die niet naar de studio kan komen vanwege de coronaperikelen. Mark Labrand maakt deze week in thuisquarantaine zijn radioshow, omdat hij op vakantie was in Ibiza. Tijdens zijn vakantie ging het reisadvies voor het Spaanse eiland van code geel naar code oranje. Daardoor gaat de Radio 538-dj nu, volgens de RIVM-maatregelen, tien dagen in thuisquarantaine.

Eerder maakte Qmusic-dj Domien Verschuuren zijn middagshow vanuit huis, omdat hij coronagerelateerde klachten had.

Foto: NPO 3FM | Tom van Huisstede

Aashna Sewpersad nieuwe presentator ‘De Perstribune’ op Radio 1

Aashna Sewpersad volgt Carrie ten Napel als presentatrice van ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1. Aashna is vanaf komend weekend elke zondag tussen 12:00 en 14:00 uur te horen zijn in het mediaprogramma van Omroep MAX. Margreet Reijntjes blijft de andere, tweede presentator.

Aashna werkt eerder voor onder meer FunX en NPO Radio 2 Soul & Jazz en maakt nu dus de overstap naar Radio 1, waar ze voor Omroep MAX aan de slag gaat. In een persbericht laat ze weten: “Ik heb een grote passie voor radio maken én voor sport. Dat komt bij De Perstribune samen. Ik vind het een enorme eer om naast Margreet elke week De Perstribune te mogen presenteren en boeiende gasten te mogen ontvangen.”

‘De Perstribune’ bestaat komende zondag tien jaar. In de eerste uitzending van Aashna Sewpersad zal er de nodige aandacht zijn voor dit jubileum, laat MAX weten.

Carrie ten Napel stopte eerder met het radioprogramma, vanwege haar werkzaamheden voor het televisieprogramma Op1.

Foto: Omroep MAX

Organisaties eisen vervolging van Lex Gaarthuis om ‘coronalied’

Lex Gaarthuis

Drie organisaties tegen discriminatie en drie Aziatisch-Nederlandse verenigingen, eisen dat Radio 10-dj Lex Gaarthuis alsnog vervolgd wordt vanwege het ‘coronalied’. Die sketch maakte en de zond de jock begin februari uit op de radio. Het Openbaar Ministerie besloot begin juni de radio-dj niet te vervolgen, maar de organisaties zijn het daar niet mee eens.

Ze beginnen daarom een zogeheten artikel 12-procedure, waarmee ze het gerechtshof vragen om alsnog tot vervolging over te gaan. “Artistieke vrijheid kan geen vrijbrief zijn voor alledaags racisme waar groepen in onze samenleving mee te maken hebben, daar zou zeker een professioneel mediabedrijf als Radio 10 zich rekenschap van moeten geven”, zegt antidiscriminatiebureau Radar in een verklaring.

Grote ophef

De sketch van Lex Gaarthuis, ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’, veroorzaakte begin februari grote ophef. Het coronavirus had toen nog niet op grote schaal toegeslagen in Nederland. De Radio 10-dj ging flink door het stof en bood meermaals zijn excuses aan.

“Wat ik me bij het maken van die sketch niet realiseerde, is dat ik ver over de grens van het goede fatsoen ben heen gegaan. Ik realiseer me daardoor ten zeerste hoe diep ik mensen van de Chinese gemeenschap gekwetst heb”, zei hij eerder.

Het initiatief voor de artikel 12-procedure is genomen door de Aziatisch-Nederlandse verenigingen Asian Raisins, Pan Asian Collective, OUT&ABROAD en de antidiscriminatiebureaus RADAR, Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam en Discriminatie.nl.

Foto: Radio 10 / William Rutten

NPO komt met een eigen podcast-app

NPO gebouw

De NPO heeft een app ontwikkeld, waarmee je kunt luisteren naar alles wat de NPO aanbiedt op audiogebied. Alle podcasts en publieke radiostations zijn straks te vinden in de app. Het audioplatform wordt op dit moment getest en op de seizoenspresentatie van de NPO werd de komst officieel aangekondigd.

Het idee van de audio-app doet denken aan die van de BBC. Twee jaar geleden introduceerde de Britse publieke omroep BBC Sounds voor onder meer smartphones, computers en auto’s. Een groot deel van de podcast-app van de BBC is alleen via Sounds te beluisteren; het is onduidelijk of de NPO diezelfde plannen heeft.

De NPO reageerde eerder niet inhoudelijk op vragen van RadioFreak.nl over de app. “We zijn continu bezig met innovaties. Zodra we op dat gebied iets concreets te melden hebben, zullen we dat zeker doen”, liet een woordvoerder weten. Op de seizoenspresentatie van de NPO werd de komst bevestigd en werd het door radiodirecteur Jurre Bosman omschreven als “een soort NPO Start voor de radio”. Meer details werden echter niet bekend gemaakt.

De NPO is al een aantal jaren bezig om te kijken hoe het audio online beter kan aanbieden. Zo deed de publieke omroep in het najaar van 2017 onderzoek naar een platform met een gepersonaliseerd audio-aanbod.

Juke

In de tussentijd heeft Talpa Network met JUKE eenzelfde soort platform ontwikkeld. Via Juke kun je luisteren naar radio, muziekstreams en podcasts.

Het aanbod bestaat uit de eigen zenders en podcasts van Talpa Network, deels exclusief voor Juke, maar ook de concurrentie is er te vinden. Maker van podcasts kunnen hun productie aanmelden voor Juke, zodat deze te beluisteren is binnen het platform. Of dat bij de app van de NPO ook mogelijk wordt, is nog onduidelijk.

De eerste versie van dit bericht werd gepubliceerd op maandag 24 augustus om 13:38 uur en is bijgewerkt met nieuwe informatie op dinsdag 25 augustus om 12:28 uur

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO

Bezuinigingen bij BNR Nieuwsradio kosten 20 mensen hun baan

BNR Nieuwsradio gaat bezuinigingen als gevolg van de coronacrisis. De programmering van het radiostation wordt uitgekleed als gevolg van een reorganisatie. Er zullen 20 ongeveer mensen hun baan verliezen, waarvan iets minder dan de helft in vaste dienst is. In totaal werken er nu nog 52 mensen bij het radiostation.

“Corona heeft geleid tot een flinke teruggang in advertentieomzet. Omdat BNR hiervan geheel afhankelijk is voor zijn inkomsten, moeten we nu helaas maatregelen nemen. Dat gaat ons allemaal aan het hart”, laat Eugenie van Wiechen, de algemeen directeur van de FD Mediagroep, weten.

Luistergedrag verandert

BNR Nieuwsradio had al plannen om op termijn de programmering uit te kleden, vanwege het veranderende luistergedrag. Dit gebeurt nu sneller dan gepland. De zender investeert de afgelopen jaren al flink op innovatie met onder meer podcasts en Smart Radio.

Hoofdredacteur Mireille van Ark zegt daarover: “Het luistergedrag zien we al langere tijd veranderen. Mensen scannen de headlines vaak digitaal. Daarnaast zie je bij podcasts en onze digitale kanalen een forse stijgende trend, die door corona verder toegenomen is. De FM willen we nu nog sterker positioneren door snelle live berichtgeving en duiding bij het nieuws, met de nadruk op economisch en zakelijk nieuws.”

De directie en hoofdredactie van BNR hebben hun plannen vandaag voorgelegd aan de Ondernemingsraad en Redactieraad. Hoe de nieuwe programmering eruit komt te zien, is nog niet bekend.

Foto: BNR

NPO Radio 2 staat tijdens Collecteweek KWF met drive-in in Deventer

NPO Radio 2 steunt ook dit jaar de collecteweek van KWF Kankerbestrijding. Volgende week maken de NPO Radio 2-dj’s 100 uur radio voor KWF. Die collecteweek ziet er vanwege het coronavirus wel anders uit dan voorgaande jaren: NPO Radio 2 staat de hele week op één plek met de ‘NPO Radio 2 Collecte Drive-in’ op parkeerplaats De Scheg in Deventer. De uitzendingen van Radio 2 komen de hele week vanaf deze locatie.

Bij deze speciale drive-in kunnen luisteraars vanuit hun auto een donatie doen bij collectanten van KWF, maar ook artiesten en dj’s van Radio 2 staan regelmatig aan het loket. Verder zijn er op het parkeerterrein optredens van artiesten als Chef’Special, DI-RECT en Racoon. Ook voor die concerten hoeven de bezoekers hun auto niet te verlaten.

Sinds 2018

Radio 2 houdt sinds 2018 een actieweek ten behoefte van het KWF. Ook in 2017 kwam de zender al in actie voor het goede doel, maar toen bleef het bij één dag. De opzet is dit jaar, vanwege het coronavirus, dus anders dan de afgelopen edities. Wel besteden de Radio 2-dj’s aandacht aan de verhalen van de donateurs die door de drive-in rijden. Daarnaast ontvangen zij in de studio gasten die de Collecteweek steunen.

“Vanwege het coronavirus zijn dit jaar helaas tientallen acties en evenementen voor KWF niet doorgegaan en gaan minder collectanten langs de deuren”, zegt Peter de Vries, zendermanager van Radio 2. “Tegelijkertijd blijft geld voor onderzoek naar deze ziekte van groot belang. Onze dj’s steunen dan ook vol overtuiging de Collecteweek.”

Op pad

In programma’s worden acties gevoerd en worden mensen in het zonnetje gezet. Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof reizendoor het land om te collecteren op plaatsen waar KWF geen collectanten heeft of op bijzondere plaatsen, zoals het Binnenhof in Den Haag.

Foto: Ben Houdijk

Luistercijfers juni-juli: Qmusic loopt weg bij 538

Luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek NLO

Qmusic heeft afstand genomen van Radio 538. Dit blijkt uit de nieuwste luistercijfers over de periode juni-juli 2020. NPO Radio 2 blijft ook in de zomermaanden marktleider. 100% NL heeft Radio Veronica ingehaald en is nu de achtste zender.

In vergelijking met een jaar geleden krijgen Qmusic, NPO Radio 5, Radio 1 en Radio 2 er het meeste marktaandeel bij. Radio 538, NPO Radio 1, Sky Radio en 3FM leveren het meeste in. Die twee laatste zenders winnen wel over één periode marktaandeel terug.

Het marktaandeel van Kink blijft ook stijgen: de zender begon dit jaar met 0,4 procent marktaandeel en heeft nu 0,6 procent marktaandeel.

Stationjun - jul
2020
mei - jun
2020
 jun - jul
2019
 
01.NPO Radio 212.3 %12.6 % 0.311.8 % 0.5
02.Qmusic10.8 %10.6 % 0.29.8 % 1
03.Radio 53810.6 %10.6 %=11.5 % 0.9
04.Radio 1010.1 %10.5 % 0.49.4 % 0.7
05.Sky Radio8.0 %7.5 % 0.58.5 % 0.5
06.NPO Radio 17.4 %7.4 %=8.0 % 0.6
07.NPO Radio 55.0 %4.9 % 0.14.1 % 0.9
08.100% NL3.6 %3.4 % 0.23.6 %=
09.Radio Veronica3.5 %3.7 % 0.23.3 % 0.2
10.NPO Radio 42.5 %2.7 % 0.22.6 % 0.1
11.NPO 3FM2.2 %2.1 % 0.12.7 % 0.5
12.SLAM!1.5 %1.4 % 0.11.6 % 0.1
13.classicnl1.0 %1.0 %= %
14.Sublime0.7 %0.8 % 0.10.9 % 0.2
15.BNR Nieuwsradio0.6 %0.6 %=0.7 % 0.1
16.Kink0.6 %0.5 % 0.1 %
       
--.ORN Radio8.5 %8.7 % 0.28.6 % 0.1
--.Overige zenders5.9 %5.7 % 0.27.0 % 1.1
--.E Power Radio5.3 %5.2 % 0.15.0 % 0.3

Stijgers 100% NL, E Power Radio, Kink, NPO 3FM, NPO Radio 5, Overige zenders, Qmusic, SLAM! en Sky Radio
DalersNPO Radio 2, NPO Radio 4, ORN Radio, Radio 10, Radio Veronica en Sublime
GelijkBNR Nieuwsradio, NPO Radio 1, Radio 538 en classicnl

Bekijk en vergelijk meer luistercijfers in het RadioFreak luistercijfer-dossier.

Onderzoek

De luistercijfers zijn gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.422 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd is in deze periode 2 uur en 35 minuten per dag (vorige periode: 2 uur en 41 minuten). De gemiddelde luistertijd van de luisteraars is 4 uur en 15 minuten (vorige periode: 4 uur en 19 minuten).

BNR-Programma over verkiezingsstrijd VS

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat BNR een radiovariant van de Amerika Podcast uitzenden. Deze is vanaf 26 augustus elke woensdag tussen 15:30 en 16:00 uur te horen op BNR.

De Amerika Podcast wordt gepresenteerd door Amerika-correspondent Jan Postma vanuit Washington DC en buitenlandcommentator Bernard Hammelburg vanuit New York of Amsterdam. De komende maanden staat de Amerika Podcast in het teken van de strijd om het Witte Huis en het Congres.

BNR-hoofdredacteur Mireille van Ark: “De Amerika Podcast is één van onze best beluisterde podcasts. Luisteraars waarderen de analyses en observaties van Jan en Bernard over Amerika en de Amerikaanse politiek. In aanloop naar de presidentsverkiezingen willen we daarom ook de Amerika Podcast op de radio uitzenden.”

Foto: BNR

538-dj Mart Meijer: Ochtendshow is mijn grote droom

Mart Meijer is vanaf vanavond dagelijks van 22:00 uur tot 01:00 uur te horen op Radio 538. Hij maakt promotie in de programmering, maar de jock heeft grotere ambities. “Een ochtendshow is mijn grote droom, dat lijkt me magisch mooi. Je gaat dan naar het werk toe als het donker is, mensen staan met jou op en in de loop van de ochtend zijn er steeds meer berichten en is er steeds meer nieuws”, zegt Mart in De Gelderlander.

De 22-jarige radiomaker begon in september 2018 in de nacht op Radio 538. Later schoof hij door naar de vroege ochtend, tussen 4:00 en 6:00 uur. Twee jaar na zijn start bij 538, heeft de jock nu dus een vaste plek in de dagprogrammering. Daniël Lippens moet die uren afstaan; hij verhuist op zijn beurt naar de nacht- en weekenduren.

Contact belangrijk

“De luisteraar gaat een grote rol spelen”, zegt Mart in de regionale krant over zijn nieuwe avondprogramma. “Ik ben wat minimalistischer ingesteld dan sommige andere dj’s: het programma stop ik niet vol met BN’ers aan het woord en allerlei vaste items. Ik ben niet iemand die met een precies draaiboek werkt. Juist het contact met de luisteraar vind ik belangrijk.”

De 538-jock noemt Edwin Evers ‘een van zijn helden’. “Net als Ruud de Wild trouwens. Ik wil nog allerlei tijdsloten uitproberen en me enorm ontwikkelen. Maar ooit hoop ik die ochtendshow te krijgen.”

Programmering van Radio 538

Maandag

  Start Eind Programma
  00:00 04:00 53N8 Non-Stop
  04:00 06:00 Daniël Lippens
  06:00 10:00 De 538 Ochtendshow - Frank Dane
  10:00 12:00 Greatest Hits - Mark Labrand
  12:00 14:00 Wietze de Jager
  14:00 16:00 Ivo van Breukelen
  16:00 19:00 De Coen & Sander Show - Coen Swijnenberg & Sander Lantinga
  19:00 22:00 Barend van Deelen
  22:00 23:59 Mart Meijer

Dinsdag

  Start Eind Programma
  00:00 01:00 Mart Meijer
  01:00 04:00 53N8 Non-Stop
  04:00 06:00 Daniël Lippens
  06:00 10:00 De 538 Ochtendshow - Frank Dane
  10:00 12:00 Greatest Hits - Mark Labrand
  12:00 14:00 Wietze de Jager
  14:00 16:00 Ivo van Breukelen
  16:00 19:00 De Coen & Sander Show - Coen Swijnenberg & Sander Lantinga
  19:00 22:00 Barend van Deelen
  22:00 23:59 Mart Meijer

Woensdag

  Start Eind Programma
  00:00 01:00 Mart Meijer
  01:00 04:00 53N8 Non-Stop
  04:00 06:00 Daniël Lippens
  06:00 10:00 De 538 Ochtendshow - Frank Dane
  10:00 12:00 Greatest Hits - Mark Labrand
  12:00 14:00 Wietze de Jager
  14:00 16:00 Ivo van Breukelen
  16:00 19:00 De Coen & Sander Show - Coen Swijnenberg & Sander Lantinga
  19:00 22:00 Barend van Deelen
  22:00 23:59 Mart Meijer

Donderdag

  Start Eind Programma
  00:00 01:00 Mart Meijer
  01:00 04:00 53N8 Non-Stop
  04:00 06:00 Bas Menting
  06:00 10:00 De 538 Ochtendshow - Frank Dane
  10:00 12:00 Greatest Hits - Mark Labrand
  12:00 14:00 Wietze de Jager
  14:00 16:00 Ivo van Breukelen
  16:00 19:00 De Coen & Sander Show - Coen Swijnenberg & Sander Lantinga
  19:00 22:00 Barend van Deelen
  22:00 23:59 Mart Meijer

Vrijdag

  Start Eind Programma
  00:00 01:00 Mart Meijer
  01:00 04:00 53N8 Non-Stop
  04:00 06:00 Bas Menting
  06:00 10:00 De 538 Ochtendshow - Frank Dane
  10:00 12:00 Greatest Hits - Mark Labrand
  12:00 14:00 Wietze de Jager
  14:00 18:00 538 Top 50 - Ivo van Breukelen
  18:00 21:00 Weekend Wietze - Wietze de Jager
  21:00 23:00 Global Dance Chart - Wessel van Diepen
  23:00 23:59 53N8 Non-Stop

Zaterdag

  Start Eind Programma
  00:00 06:00 53N8 Non-Stop
  06:00 08:00 538 Talent - Danny Blom
  08:00 12:00 Het beste van De 538 Ochtendshow - Frank Dane
  12:00 15:00 Niek van der Bruggen
  15:00 18:00 Daniël Lippens
  18:00 21:00 Bij Igmar - Igmar Felicia
  21:00 23:00 Dance Department - Dennis Ruyer
  23:00 23:59 Martin Garrix Radio Show - Martin Garrix

Zondag

  Start Eind Programma
  00:00 01:00 Skyline Sessions - Lucas & Steve
  01:00 02:00 Sexy By Nature - Sunnery James & Ryan Marciano
  02:00 03:00 Clublife - Tiësto
  03:00 06:00 53N8 Non-Stop
  06:00 08:00 538 Talent - Danny Blom
  08:00 12:00 Bas Menting
  12:00 15:00 Niek van der Bruggen
  15:00 18:00 538 TOP 50 Non-stop
  18:00 21:00 Bij Igmar - Igmar Felicia
  21:00 23:59 Mart Meijer

Foto: Radio 538

Mark Labrand in thuisquarantaine, maakt radio live vanuit huis

De thuisstudio van Mark Labrand

Mark Labrand was op vakantie op Ibiza, toen het reisadvies voor het Spaanse eiland van code geel naar code oranje ging. En dus moet de 538-jock nu tien dagen in thuisquarantaine. Zijn radioprogramma maakt hij daardoor deze week vanuit huis, waar door Radio 538 een complete studio is opgebouwd.

Zelf noemt Mark het ‘thuiswerken 6.2’. “Hulde aan de technische afdeling van Radio 538”, zegt Mark. “Een jongensdroom. Niet aanbellen tot 12.00 uur alsjeblieft.”

Een woordvoerder van 538 laat weten: “Mark houdt zich aan de RIVM-richtlijnen en blijft dus tien dagen thuis. We hebben een hele studio opgebouwd in zijn huis, zodat hij gewoon programma kan maken.”

Foto: Radio 538

Eddy Keur en Kai Merckx vannacht op Radio 1: “Opvallende radio”

Eddy Keur en Kai Merckx zijn vannacht van 0:00 tot 2:00 uur te horen op NPO Radio 1. De twee dj’s maken samen met Prem Radhakishun het programma ‘Zwarte Prietpraat’. Dat is enigszins opvallend: zowel Eddy als Kai werkt niet bij Radio 1 of elders binnen de landelijke publieke omroep.

Begin deze maand liet Eddy al weten dat hij graag weer een eigen programma wil op de landelijke radio. Prem Radhakishun hoorde dat en beloofde zijn programma van komende nacht af te staan, hoewel hij zelf dus ook te horen is. Qmusic-dj Kai Merckx schuift bij de twee aan. “Twee uur lang opvallende radio op Radio 1”, belooft Eddy.

Foto: NH Radio

Vaste beller Omroep Zeeland ontvangt kogelbrief

Een vaste beller van ‘Zegt u het maar’, een programma van Omroep Zeeland, heeft een kogelbrief gekregen. De man is ontdaan door de brief en zegt voorlopig niet meer te zullen bellen naar het programma.

In het programma ‘Zegt U het Maar’ is hij regelmatig te horen. Daarom werd hij in november door de omroep geportretteerd in een reportage over de vast bellers.

Er is aangifte gedaan en de politie onderzoekt de zaak.

Foto: Omroep Zeeland

538-dj Desmond Baidjoe stapt over naar Dolfijn FM

Desmond Baidjoe maakt de overstap naar Dolfijn FM, de Nederlandse radiozender op Curaçao. De jock presenteerde vanochtend zijn laatste show op Radio 538. Bij Dolfijn FM gaat Desmond het ochtendprogramma maken, als opvolger van Tommas Eggens. Laatstgenoemde stopte in april met de ochtendshow; hij keerde vanwege het coronavirus terug naar vrienden en familie in Nederland.

Dolfijn FM hintte afgelopen week middels een post op Facebook al op de komst van Desmond. Ook was de dj in de nieuwe programmering die 538 maandag presenteerde, niet meer terug te zien. Zijn uren, in het weekend van 6:00 tot 8:00 uur, worden overgenomen door Danny Blom.

Sinds 2014

Desmond was ruim zes jaar lang, vanaf juni 2014, te horen op 538. Hij noemde het ‘een jongensdroom’ om radio te mogen maken op de radiozender. Bij 538 presenteerde Desmond diverse programma’s, vooral in de nacht en in de weekenduren.

De radiomaker begint volgende maand bij Dolfijn FM. “Radio maken vanaf het strand van Curaçao, dat is een uitdaging die ik niet kon laten gaan”, aldus Desmond.

Foto: Radio 538

Edwin Noorlander vertrekt bij Radio 538: “Het waren mooie jaren”

Edwin Noorlander heeft vanmiddag zijn laatste uitzending gemaakt op Radio 538. De jock moet vanwege de reorganisatie bij moederbedrijf Talpa Network vertrekken. En dat betekent dat er na bijna negen jaar een einde is gekomen aan de loopbaan van Edwin bij 538. “Het station waar ik als klein jongetje al graag deejay wilde zijn. Ik ben er ontzettend trots op dat dat is gelukt”, vertelde hij in zijn laatste uitzending.

De vertrekkend radio-dj heeft nog geen idee wat hij nu gaat doen. “Al een tijdje weet ik dat het hier gaat stoppen, maar er is nog niets nieuws op mijn pad gekomen”, vertelde Edwin. Middels een audiofragment bedankten collega’s de radiomaker voor zijn bewezen diensten. “We gaan je missen”, klonk het.

Edwin begon in 2011 bij Radio 538. Hij maakte in de loop der jaren verschillende nacht- en weekendprogramma’s bij de zender, waaronder ‘De Show Zonder Naam’, samen met Eddy Keur. De afgelopen jaren was hij in het weekend van 15:00 tot 18:00 uur te horen op 538 en presenteerde hij in de nachtelijke uren.

Foto: Radio 538

‘Radiotak van Talpa Network in de verkoop’

Talpa Network

John de Mol wil de radiotak van Talpa Network verkopen. Dat meldt Quote. De Mol wil volgens het blad een minderheidsbelang van zijn bedrijf afstaan aan het Zuid-Afrikaanse mediabedrijf Prosus. Talpa zou zodoende via de AEX-notering van Prosus weer een beursgenoteerd bedrijf worden.

De geruchten dat Talpa Network de radiotak in de etalage zet, gaan al maanden. In juni liet de woordvoerder van John de Mol nog tegenover deze site weten ‘dat er van verkoop absoluut geen sprake is’. Ook nu ontkent het mediabedrijf. “‘Er is geen enkele sprake van (voorgenomen) verkoop van onze radiostations. Wij zijn blij met de zenders die wij in ons portfolio hebben. Met een marktaandeel van ruim boven de 40% bedienen wij een groot deel van Nederland en dat willen we nog lang blijven doen.”

Reorganisatie

Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica vallen onder de radiotak van Talpa Network. Ook streamingsdienst JUKE, dat de grote concurrent van Spotify moest worden maar dat succes nooit evenaarde, valt onder diezelfde radiopoot.

Het radiobedrijf heeft vanwege de coronacrisis een reorganisatie doorgevoerd, waarbij alleen al in de radiotak meer dan honderd mensen hun baan verloren.

Radio 538 was jarenlang de onbetwiste nummer 1 in de luistercijfers, maar het radiostation is nu al een tijdje ingehaald door NPO Radio 2. Ook in de voor 538 belangrijke doelgroep 20-49 jaar is de zender de koppositie kwijt, voorbijgestreefd door concurrent Qmusic.

Radio Tour de France dit jaar samenwerking met Radio EenVandaag en Nieuws & Co

De 107e editie van de ‘Tour de France’ begint zaterdag 28 augustus. Door de coronacrisis is de start van de wielerronde later dan normaal maar NPO Radio 1 is er weer bij met Radio Tour de France tussen 14:00 en 18:30 uur. Vanwege de andere periode tijd in het jaar waarin de Tour plaatsvindt, is er doordeweeks en op zaterdag een samenwerking met EenVandaag en Nieuws & Co.

Vanaf twee uur neemt presentator Gert van ’t Hof samen met Suzanne Bosman de eerste
twee uur plaats achter de microfoon, waarna Robbert Meeder samen met Lara Rense de laatste kilometers van de etappe voor zijn rekening neemt. Het commentaar komt van Gio Lippens. Sebastiaan Timmerman koerst in Frankrijk mee op de motor.

50 jaar Radio Tour de France

Precies vijftig jaar zijn Radio Tour de France en de Tour aan elkaar verbonden. Een editie met een goudgeel randje dus. Om hier op gepaste wijze aandacht aan te schenken, duikt Radio Tour de France tijdens de uitzending ieder uur de
geschiedenis van vijftig jaar Tour de France in. Even terug in de tijd, naar het lang vervlogen – maar nooit vergeten – radiocommentaar van Harrie Jansen, Heinze Bakker, Jorrit Jorritsma, Fred Racké en Theo Koomen.

Foto: NOS

30% daling in radioreclame-omzet in eerste halfjaar

meer radio luisteren tijdens de coronacrisis

De radioreclamebestedingen in het eerste half jaar zijn 30% lager dan een jaar geleden. De radioreclame-omzet komt uit op 67.2 miljoen euro. De daling is te koppelen aan de coronacrisis. Deze crisis zorgde er wel voor dat de radioconsumptie is toegenomen; de luistertijd liet een groei zien en was aan het einde van het tweede kwartaal nog steeds 10% hoger dan vorig jaar. De gemiddelde luistertijd van de radioluisteraars is 4 uur en 19 minuten per dag.

De radiobedrijven zien een goed herstel in de zomermaanden en het perspectief voor de tweede helft van het jaar is positief. De meeste adverteerders hebben hun communicatiestrategie aan de realiteit aangepast en zien in radioreclame het betrouwbare bereiksmedium voor hun communicatieboodschap. De krachten van radio voor de consument zijn nu belangrijker dan ooit: amusement, informatief, vriendschapsbeleving, positieve stemming genererend, de connectie met de (buiten)wereld en radio als organisator van je dag. Dit blijkt ook uit het onderzoek naar radiobeleving tijdens de intelligente lockdown dat Ruigrok Netpanel in opdracht van het Radio Advies Bureau heeft uitgevoerd (april 2020).

Dimitris Kops krijgt middagshow op SLAM!

Dimitris Kops gaat vanaf 31 augustus de middagshow maken op SLAM tussen 16:00 tot 19:00 uur. De komende periode blijf hij, naast zijn nieuwe middagshow, ook op zondag programma maken. Michiel Jurrjens is voortaan van maandag t/m donderdag tussen 13:00 en 16:00 uur te horen.

Dimitris Kops is blij met zijn nieuwe stap: “Ik kijk er naar uit om de luisteraars van SLAM! een lekkere afsluiting van de werkdag te geven met de beste muziek voor onderweg. We gaan die spits voor iedereen een stukje leuker maken! Ik heb veel toffe ideeën, zin in!”

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp laat weten: “Stap voor stap scherpen we de programmering van SLAM! aan, alles voor nóg betere luistercijfers. 31 augustus gaan we knallen met onze vernieuwde programmering; Martijn La Grouw in de ochtend met Early Birds, Dimitris in de middag en zeven dagen in de week Housuh in de Pauzuh!”

Na eerst bij Wild FM en achter de schermen bij Radio Veronica gewerkt te hebben maakt Dimitiris in 2012 zijn debuut als dj bij Qmusic. In 2014 stapt hij over naar SLAM! om in 2015 over te stappen naar Radio 538. Bij 538 was de dj vooral in de nacht en het weekend te horen. In 2018 maakt hij weer zijn comeback naar SLAM! waar hij dan vooral in het weekend te horen is.

Programmering

Niet alleen de middagshow is nieuw maar ook de verdere dagprogrammering gaat op de schop. Martijn La Grouw gaat de ochtendshow doen en Michiel Jurrjens neemt de uren van Anoûl Hendriks over. Momenteel neemt Anoûl ‘Club Ondersteboven’ voor zijn rekening en dit zal hij voorlopig blijven doen. SLAM! laat weten: “Anoûl blijft voorlopig Club Ondersteboven doen. Wellicht komt daar in de toekomst nog een andere invulling voor, al willen we daar graag de tijd voor nemen.”

Ook een aantal dj’s verlaten de zender. Zo gaan Bram Krikke en Tom van der Weerd naar Qmusic. En Gert-Jan van Ackooij verlaat de zender. Joey van der Velden stopt met de ochtendshow op SLAM!, vanaf 31 augustus gaat hij als invaller verder op de zender.

Foto: SLAM!

Mattie & Marieke nog drie jaar bij Qmusic

Mattie Valk en Marieke Elsinga blijven de komende jaren te horen op Qmusic. Het ochtendduo tekent voor drie jaar bij, tot 2023. Ook blijft de ochtendshow definitief tot 10:00 uur te horen.

Programmadirecteur Dave Minneboo: “Met Mattie en Marieke hebben we een supersterk duo in de ochtend. De chemie tussen de twee en de rest van het team spat ervan af. Luisteraars weten de ochtendshow ook te waarderen, want er worden keer op keer records gevestigd. We zijn dan ook heel trots dat Mattie en Marieke de komende jaren elke werkdag te horen blijven op Qmusic.”

Tot 10:00 uur

Sinds de coronacrisis is de ochtendshow met een uur verlengd tot 10:00 uur. Volgens Qmusic is dit de luisteraars en het duo goed bevallen, dat hier in het nieuwe radioseizoen mee doorgegaan wordt. ‘Het Foute Uur’ schuift een uur op en wordt gepresenteerd door Menno Barreveld.

Mattie Valk: “Met Marieke kan ik lezen en schrijven. Omdat we twee totaal verschillende personen zijn die wel op een zelfde manier in het leven staan, ga ik elke dag met veel plezier naar mijn werk. En daarom plakken we ook met veel plezier nog een uur aan de ochtendshow vast.”

Marieke Elsinga: “Ik zeg vaak dat ik ’s ochtends vroeg, wanneer ik na de show de studio uit loop, al meer gelachen heb dan de meeste mensen op een hele dag. Voor mij vat dat precies samen waarom ik dit de komende jaren wil blijven doen met dit fantastische team.”

Groei ochtendshow

De ochtendshow met Mattie en Marieke is sinds de start in september 2018 aan het groeien. De zender laat weten dat de ochtendshow al 22 aaneengesloten maanden groei noteert ten opzichte van het jaar ervoor. Afgelopen meetperiode werd met een marktaandeel van 18% ook nog eens het hoogte marktaandeel ooit behaald voor dit tijdvak op Qmusic.

Foto: Qmusic

3FM-actie ‘You’ll Never Walk Alone’ genomineerd voor Radio Ideas Award

Het initiatief van Sander Hoogendoorn om met 183 Europese radiostations gelijktijdig You’ll Never Walk Alone te draaien, is genomineerd voor de The Coronavirus Radio Ideas Award: een eenmalige internationale radioprijs die in het leven geroepen is vanwege de coronacrisis. De actie van NPO 3FM om mensen samen te brengen tijdens de pandemie is genomineerd in de categorie Best Mega Promotion.

De 3FM-dj bedacht het idee tijdens zijn ochtendshow. Het begon klein door alle ochtendshows in Nederland op te roepen gelijktijdig het nummer ‘You’ll Never Walk Alone’ van Gary & The Pacemakers te draaien. Al snel bleek dat niet alleen de radiozenders in Nederland gehoor wilden geven aan de sympathieke actie: in totaal draaiden meer dan 180 radiostations in heel Europa op vrijdag 20 maart om 08.45 uur het nummer.

Sander Hoogendoorn: “Ik vind ‘t keihard dat we met Sanders Vriendenteam heel Europa met elkaar in verbinding hebben gebracht! En het laat zien dat radio anno 2020 nog steeds springlevend is, hoera!”

Stemmen

Stemmen kan tot en met maandag 7 september via deze link. Andere genomineerden in de categorie Best Mega Promotion zijn ‘Times Like These’ van het Engelse radiostation BBC Radio 1, ‘Nightly Cheers for Essential Workers’ van Power 96.1 uit Atlanta, Amerika en ‘Everyday Heroes Light Show’ van het New Yorkse radiostation Z100. De uitreiking van the Coronavirus Radio Ideas Award is op 14 december tijdens de Radiodays Europe conferentie in Lissabon.

Foto: NPO 3FM | Tom van Huisstede

Coen Swijnenberg weer volledig terug op Radio 538 na burn-out

Coen Swijenenberg is weer de volle vier dagen per week te horen op Radio 538. De radio-dj is hersteld van zijn burn-out en maakt de middagshow weer samen met Sander Lantinga, zo bevestigt een woordvoerder van de zender. De afgelopen maanden was Coen alweer te horen in de middagshow, al was dat nog niet fulltime.

Coen meldde zich begin november vorig jaar ziek. “De batterij is leeg en m’n lijf heeft flink aan de noodrem getrokken”, zei de dj destijds. Ruim een half jaar lang was de 538-jock niet te horen op de radio; begin mei maakte Coen weer voor het eerst radio.

De jock was openhartig over zijn burn-out. “Mijn leven heeft even stilgestaan. Ik dacht echt: dit komt nooit meer goed. Ik voelde de grond al een beetje onder me vandaan sijpelen. Ik voelde: het gaat niet goed. Dat voelen we allemaal weleens, maar het werd er niet beter op. Het werd eerder slechter.”

Foto: Radio 538

Fors minder radioreclame door coronacrisis

De omzet van radioreclame is tussen de 20 en 30 procent gedaald tijdens de coronacrisis, meldt onderzoeksbureau Screen Force aan de NOS. Bedrijven gaven minder uit aan reclame, onder meer om te besparen op de kosten en vanwege grote onzekerheid door corona.

Volgens directeur Liedewij Hentenaar van het Radio Advies Bureau is er ook een positieve kant aan de coronacrisis. “Gedurende de lockdown steeg onze luistertijd met 10 procent. Dat is een omgekeerde trend als je kijkt naar hoe het de afgelopen jaren ging.”

Ontslagen

Door de grote daling van de inkomsten moest Talpa, eigenaar van vier radiozenders, veel personeel ontslaan. RadioCorp en FD Mediagroep namen ook maatregelen om de kosten terug te dringen. De STER meldde al dat de inkomsten fors lager lagen. Het hielp ook niet dat grote evenementen werden afgelast.

De reclame-inkomsten van televisiezenders zijn het eerste half jaar met 23 procent gedaald. Tegelijkertijd werd er meer televisie gekeken dan vorig jaar: gemiddeld 6 extra minuten per dag.

Foto: Talpa

Ron Bisschop: Frank van der Lende is lokale omroep-onwaardig

Ron Bisschop heeft in de podcast van Patrick Kicken hard uitgehaald naar NPO 3FM-dj Frank van der Lende. “Frank is leuk voor een lokale omroep of misschien nog niet eens voor een lokale omroep. Dat zit dan wel daar van vier tot zeven. Dan denk ik: hoe is dat in godsnaam mogelijk? Konden ze nou echt niks beters krijgen? Dat vind ik echt gênant.”

Ron, die sinds de jaren zeventig in de radiowereld actief is, gelooft niet dat 3FM weer richting vier of vijf procent marktaandeel gaat. “De doelgroep van 3 zijn jongeren, maar die luisteren niet meer naar de radio. Ze luisteren naar Spotify of een handjevol naar SLAM, maar niet naar 3.”

‘Zendermanager moet weg’

Sharid Alles, zendermanager van 3FM, moet vertrekken, vindt Ron. “Ze blijft maar zitten. Dat begrijp ik, gezien haar salaris. De alltime-low die ze nu presenteren, met 2,1 procent marktaandeel, is te beschamend voor woorden. Mensen vinden mij te cynisch als ik het zeg, maar ik zeg het toch nog een keer: wil de laatste het licht uit doen. Ik zie in 3FM geen toekomst meer. Geef de FM-frequenties aan Radio 5.”

Ron Bisschop werkte de afgelopen decennia voor meerdere radiozenders, waaronder Radio Veronica, BNR, NPO Radio 5, Radio 10 Gold, RTL Radio en Omroep Flevoland. Hij vindt Sagid Carter, die in de avond op 3FM te horen is, wel goed. “Maar zij kan in haar eentje ook die zender niet veranderen.”

Wietze de Jager en Mart Meijer voortaan doordeweeks op 538

Wietze de Jager

Wietze de Jager verhuist van het weekend naar de doordeweekse programmering van Radio 538. Vrijdag werd al bekend dat hij zijn contract met drie jaar heeft verlengd. Vanaf volgende week maandag zal Wietze maandag tot en met vrijdag van 12:00 tot 14:00 uur te horen zijn op het radiostation. Daarmee krijgt 538 na een kleine twee jaar weer een lunchprogramma.

Door de verandering worden de programma’s van Mark Labrand en Ivo van Breukelen een uurtje ingekort. Niek van der Bruggen vervangt Wietze op zaterdag en zondag tussen 12:00 en 15:00 uur. ‘Weekend Wietze’, op vrijdag van 18:00 tot 21:00 uur, blijft bestaan.

Daniël Lippens uit de avond

Naast Wietze de Jager krijgt ook Mart Meijer een plek in de doordeweekse programmering van Radio 538. Hij vervangt vanaf 24 augustus Daniël Lippens in de avond tussen 22:00 en 1:00 uur. Mart komt uit de interne opleiding van Radio 538 en presenteerde diverse nachtprogramma’s. Daarnaast was hij al steeds vaker te horen als vervanger in de avond en in het weekend.

Daniël Lippens is voortaan ’s nachts te horen op Radio 538 en krijgt daarnaast een programma op zaterdag tussen 15:00 en 18:00 uur. In het weekend en de nacht zijn nog wat meer verschuivingen, doordat Desmond Baidjoe en Edwin Noorlander het radiostation verlaten vanwege bezuinigingen. Danny Blom, die als talent al invalt in de nacht, krijgt een plek op zaterdag- en zondagochtend van 06:00 tot 8:00 uur.

Nadat eerder doordeweeks een nachtprogramma werd geschrapt zijn de nachten in het weekend, op de mixen van dj’s na, non-stop geworden. Tevens zijn er in de nacht van zaterdag op zondag minder mixen te horen, doordat Armin van Buuren en Hardwell zijn verdwenen uit de programmering.

Nieuwe programmering Radio 538

De volledige nieuwe programmering van Radio 538 is als volgt:

Maandag tot en met donderdag

06:00 – 10:00 De 538 Ochtendshow met Frank Dane – Frank Dane
10:00 – 12:00 Greatest Hits – Mark Labrand
12:00 – 14:00 Wietze de Jager
14:00 – 16:00 Ivo van Breukelen
16:00 – 19:00 De Coen & Sander Show – Coen Swijnenberg & Sander Lantinga
19:00 – 22:00 Barend van Deelen
22:00 – 01:00 Mart Meijer
01:00 – 04:00 53N8 Non-Stop
04:00 – 06:00 Daniël Lippens (ma-wo), Bas Menting (do-vr)

Vrijdag

06:00 – 10:00 De 538 Ochtendshow met Frank Dane – Frank Dane
10:00 – 12:00 Greatest Hits – Mark Labrand
12:00 – 14:00 Wietze de Jager
14:00 – 18:00 538 TOP 50 – Ivo van Breukelen
18:00 – 21:00 Weekend Wietze – Wietze de Jager
21:00 – 23:00 Global Dance Chart – Wessel van Diepen
23:00 – 06:00 53N8 Non-Stop

Zaterdag

06:00 – 08:00 538 Talent – Danny Blom
08:00 – 12:00 De 538 Ochtendshow met Frank Dane – Frank Dane
12:00 – 15:00 Niek van der Bruggen
15:00 – 18:00 Daniël Lippens
18:00 – 21:00 Bij Igmar – Igmar Felicia
21:00 – 23:00 538 Dance Department – Dennis Ruyer
23:00 – 00:00 Martin Garrix Radio Show – Martin Garrix
00:00 – 01:00 Skyline Sessions – Lucas & Steve
01:00 – 02:00 Sexy by Nature – Sunnery James & Ryan Marciano
02:00 – 03:00 Clublife – Tiësto
03:00 – 06:00 53N8 Non-Stop

Zondag

06:00 – 08:00 538 Talent – Danny Blom
08:00 – 12:00 Bas Menting
12:00 – 15:00 Niek van der Bruggen
15:00 – 18:00 538 Top 50 Non-Stop
18:00 – 21:00 Bij Igmar – Igmar Felicia
21:00 – 00:00 Mart Meijer
00:00 – 04:00 53N8 Non-Stop
04:00 – 06:00 Daniël Lippens

Foto: Radio 538

Stembus ‘Online Radio Awards’ geopend

Online Radio Awards

De stembussen voor de ‘Online Radio Awards’ zijn geopend. Stemmen kan in de categorieën online radiostation, presentator en podcast. De jury kiest vervolgens uit de shortlist met de meeste stemmen, de winnaars. De vakprijs voor ‘beste online radio ambassadeur’ wordt geheel door de jury bepaald.

De Online Radio Awards is een prijzenfestival voor ‘internet only’ radiomakers en podcasters, die ook dit jaar worden uitgereikt tijdens de ‘Dutch Media Week’ van 3 t/m 11 oktober. Door de coronacrisis zal de derde editie van de Online Radio Awards er dit jaar wel iets anders uit gaan zien. Nog meer dan voorgaande edities zal de nadruk liggen op online.

De Online Radio Awards worden op dinsdag 6 oktober in een (online)show in Beeld en Geluid uitgereikt.

Gert-Jan van Ackooij vertrekt bij SLAM!

Gert-Jan van Ackooij vertrekt binnenkort bij SLAM!. Dat vertelt de jock, die in het weekend tussen 10:00 en 14:00 uur te horen is, in de podcast ‘Duivels Dilemma’. Het is niet duidelijk waarom hij SLAM verlaat. Gert-Jan had het vaste programma op de jongerenzender sinds een jaar. Daarvoor werkte hij als invaller voor diverse zenders.

“Ik dacht dat dat altijd wel een ochtend- of middagshow mijn droombaan zou zijn, maar ik ben daar toch wel een beetje van teruggekomen”, vertelt Gert-Jan in de podcast, waarin hij samen met twee producers van Radio Veronica ‘duivelse dilemma’s’ bespreekt.

Eerder was Gert-Jan twee jaar lang te horen op Radio Veronica. Eerst in de vroege ochtend, daarna in de avonduren. In juli 2017 vertrok hij bij de zender, om een lange reis te gaan maken door Azië.

Wie Gert-Jan opvolgt bij SLAM, is niet duidelijk. Bij de zender staan meer veranderingen op stapel: Tom van der Weerd en Bram Krikke vertrekken naar Qmusic en Martijn La Grouw presenteert vanaf eind augustus de nieuwe ochtendshow op de jongerenzender.

Foto: Radio Veronica

Jurgen van den Berg: Als zenderbaas zou ik van Radio 1 heel andere zender maken

Als Jurgen van den Berg zendermanager van NPO Radio 1 zou zijn, zou hij de boel flink omgooien. “Ik zou er een heel andere zender van maken. Stel: je hebt een heel goede interviewer in huis, type Tijs van den Brink. Waarom zou die niet een talkshowachtig programma kunnen krijgen tussen 14.00 en 16.00 uur?”, zegt Jurgen in het AD.

Maar dat soort plannen stuitten op ‘omroeppolitiek’, stelt Jurgen. “Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Radio 2: dat is veel meer één zender. Weet jij van welke omroep de ochtendshow daar is? Nee toch? Maar hij is wél goed. En als die jongens op vakantie gaan, komt er rustig iemand van een andere omroep invallen. Er is bij ons al veel verbeterd, maar dat kan op Radio 1 helaas echt nog niet.”

Stoppen met programma

Hoewel de ochtenduren op Radio 1 goed beluisterd worden, zakken de luistercijfers van de publieke zender in na de lunchuren. “Eigenlijk is dat al een paar jaar zo”, zegt Jurgen. Sinds begin dit jaar hebben Dionne Stax en Toine van Peperstraten daar een programma. Je kunt je afvragen of dat nu al goed genoeg is om dat allemaal vlot te trekken. Maar ook dat is een vraag voor de zendermanager, niet voor mij.”

Onlangs gaf Jurgen aan dat hij op termijn wil stoppen met zijn ochtendprogramma op Radio 1. “De afspraak loopt tot eind volgend jaar. Dat ga ik sowieso volmaken. Ik heb inderdaad gezegd dat ik wel eens weg wil uit dat eerstelijnsnieuws. Maar we gaan volgend jaar met z’n allen om tafel. Als iedereen er nog een goed gevoel over heeft, plakken we er gewoon een jaar aan vast”, zegt hij in de krant.

Foto: NPO Radio 1

Wietze de Jager tot zeker 2023 bij Radio 538

Wietze de Jager heeft zijn contract bij Radio 538 verlengd met drie jaar. Dat maakte hij vanochtend bekend in de ochtendshow, die hij tijdelijk vervangt. “Ik heb gisteren getekend, wel op anderhalve meter afstand. Het potlood zat aan de stok”, zei de jock.

Het nieuws van de contractverlenging wilde 538 volgens Wietze pas aankomende maandag openbaar maken, maar de radio-dj en zijn sidekick Klaas van der Eerden praatten hun mond voorbij. “Ik bedenk me nu dat ze dit pas maandag bekend wilden maken”, vertelde Wietze vanochtend.

De sidekicks vroegen Wietze ‘of er ook een Tesla bij het nieuwe contract zit’, refererend aan de zes ton en een tesla die Mattie Valk naar verluidt zou krijgen toen hij in 2017 besloot om bij Qmusic te blijven. “Ongelooflijk, wil je me echt nog op de laatste minuut jankend de studio uit hebben?”, zei Wietze:

Qmusic en 538

Wietze is sinds maart 2018 te horen op Radio 538. Hij presenteert op vrijdagavond een programma en is op beide weekenddagen tussen 12:00 en 15:00 uur te horen.

De radiomaker werd vooral bekend met de ochtendshow ‘Mattie & Wietze’, die hij samen met Mattie Valk maakte op Qmusic. In mei 2017 kwam het tot een breuk tussen beide jocks, nadat Sky Radio het duo voor de ochtenduren binnen had geprobeerd te halen.

Foto: Radio 538 | William Rutten

Pieter Kok nieuwe presentator van ochtendshow op NH Radio

Pieter Kok wordt de nieuwe presentator van het ochtendprogramma op de regionale zender NH Radio. De voormalig producer en sidekick van Gerard Ekdom begint op maandag 7 september aan het nieuwe ochtendprogramma. Hij maakt het programma samen met nieuwslezer Eefje Kühne en producer Maarten Faber. Pieter neemt het stokje over van Jeanne Kooijmans, die vertrekt bij de omroep.

Pieter was zeven jaar lang de rechterhand van Gerard Ekdom op 3FM en later in de ochtend op NPO Radio 2. In augustus 2017 stopte die samenwerking, toen Pieter terugkeerde naar 3FM. Tegenwoordig werkt hij voor het programma van Rob Janssen op 3FM en is hij sidekick bij Eddy Keur, in diens weekendprogramma op NH Radio.

“Pieter is een kind van de regio en past als geen ander bij onze mooie radiozender”, zegt Ib Haarsma, hoofdredacteur van NH Media. “Hij is net als wij trots op Noord-Holland en bovenal een zeer getalenteerde radiomaker. NH Radio moet dé nieuwszender van Noord-Holland zijn waar niemand om heen kan. Met Pieter hebben we het talent en het enthousiasme in huis gehaald om die ambitie waar te maken.”

Foto: Robert Jan de Boer | NH Media

Radiozenders NPO in teken van Giro555 voor Beiroet

De Nederlandse Publieke Omroep staat komende vrijdag in verschillende programma’s uitgebreid stil bij de Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. De Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555, vragen tijdens deze dag steun voor de hulpverlening aan de Libanese bevolking.

Op NPO Radio 1 doet de NOS de hele dag verslag van de Landelijke Actiedag. Die berichtgeving loopt als een rode draad door de programmering. Ook de overige programma’s op NPO Radio 1 besteden aandacht aan de situatie in Beiroet en Giro555. Het NTR-programma ‘Mangiare!’ (19:30 uur) maakt een uitzending in het teken van de Libanese keuken.

Radio 2, 4 en 5

Presentator Henkjan Smits doet voor NPO Radio 2, 4 en 5 gedurende de dag live verslag vanuit het actiecentrum. ’s Avonds volgt Emmely de Wilt voor NPO Radio 2 de ontwikkelingen op de voet. Door de dag heen hebben NPO Radio 2, 4 en 5 in tal van programma’s elk op hun eigen manier aandacht voor de actiedag.

Voor NPO 3FM doet dj Luc Sarneel geregeld verslag vanuit het actiecentrum. Op NPO FunX zijn tijdens de actiedag interviews te horen met hulpverleners en persoonlijke verhalen van FunX-jongeren die een link hebben met Libanon/Beiroet. Danny Ghosen, op dit moment aanwezig in Beiroet, neemt tijdelijk het Instagram-kanaal van FunX over.

NPO bestuursvoorzitter Shula Rijxman: “Libanon is een sleutelland in de levant. Het land is hard geraakt door de enorme explosie in Beiroet. We kunnen nu niet stilzitten. De Nederlandse Publieke Omroep vraagt aandacht voor de slachtoffers en steunt de Landelijke Actiedag van Giro555, in de hoop dat kijkers en luisteraars een donatie willen doen.”

De voorlopige eindstand van de actiedag wordt rond 23:00 uur bekend.

Foto: Giro555

Sander Zwiep krijgt dagelijks programma op NPO Radio 4

Sander Zwiep

Radio 4-presentator Sander Zwiep presenteert vanaf 7 september op werkdagen tussen 14:00 en 16:00 uur het nieuwe programma ‘Maatwerk’ op NPO Radio 4. Dat programma komt op de plaats van ‘4 de Middag’, dat momenteel door Mieke van der Weij gepresenteerd wordt. Hiervoor nam Christiaan Kuyvenhoven de presentatie op zich, maar hij is van zender gehaald.

Sander Zwiep is 32 jaar oud en studeerde Muziekwetenschap. Hij kwam via het opleidingstraject van de NPO Campus terecht bij Radio 4, waar hij na een nachtprogramma één van de presentatoren werd van ‘De Muziekfabriek’ en op zondagavond presenteerde hij ‘Sander Speelt’. Dat laatste programma wordt vervangen door Diederik van Vleuten.

Sander maakt maakt zijn nieuwe programma de overstap van de AVROTROS naar Omroep MAX. “Maatwerk is een opgewekt middagprogramma met aangename klassieke muziek die perfect aansluit op de middag”, aldus Omroep MAX in een persbericht. “Voor wie hard aan het werk is, of een rustige middag heeft; Sander Zwiep zorgt voor een passende muzikale omlijsting.”

SLAM! gaat door met ‘Club Ondersteboven’ na Tom en Bram

Tom van der Weerd

Het programma ‘Club Ondersteboven’, dat Tom van der Weerd en Bram Krikke presenteren op SLAM!, blijft bestaan na het vertrek van de dj’s naar Qmusic. Wie het gaan presenteren, en of de opzet hetzelfde blijft, is nog niet bekend. Voorlopig neemt Anoûl Hendriks het programma over.

Een gezamenlijk laatste uitzending op SLAM! zullen Tom en Bram niet meer maken. Anoûl verving het programma al vanwege de vakantie van beide dj’s en blijft voorlopig dus zitten op die plek. Tom van de Weerd zal nog wel twee weken een soloprogramma presenteren op SLAM. Vanaf 17 augustus is hij te horen als invaller op maandag tot en met donderdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Bram Krikke is er niet meer te horen.

Gisteren werd bekend dat het Tom en Bram overstappen naar Qmusic. Ze presenteerden sinds 2017 op maandag- tot en met donderdagavond ‘Club Ondersteboven’ op SLAM. Met de show waren ze de afgelopen twee jaar genomineerd voor de Gouden Radioring. Op Qmusic krijgen ze een programma in het weekend, maar verdere details zijn nog niet bekend.

Bram Krikke en Tom van der Weerd naar Qmusic

Qmusic heeft de overstap van Bram Krikke en Tom van der Weerd naar het radiostation bevestigd. De afgelopen weken gingen er al geruchten dat het duo SLAM! zou inruilen voor Qmusic, maar tot op heden wilde het radiostation dat niet bevestigen. Vanochtend werd het nieuws officieel bekend gemaakt via social media.

Bram en Tom gaan een programma maken in het weekend, maar op welk tijdslot is nog onduidelijk. Ook is de exacte startdatum nog niet bekend, maar de twee beginnen in september.

Talenten

“Met Bram en Tom halen we een topduo in huis. Tom is een radio-dj in hart en nieren en met Bram halen we een van de grootste talenten van zijn generatie naar Q”, zegt programmadirecteur Dave Minneboo. “Naast dat het duo tot twee keer toe was genomineerd voor de Gouden RadioRing heeft Bram met zijn originele content een grote fanbase aan zich weten te binden. En met zijn optredens bij RadioRing-gala laat hij de traditionele radiowereld op zijn grondvesten schudden.”

Tom van der Weerd en Bram Krikke presenteren sinds 2017 ‘Club Ondersteboven’ in de avond op SLAM!. Tom is als sinds hij klein was bezig met radio, terwijl Bram in eerste instantie vooral bezig was met het maken van video’s. Hij won in 2019 als 2020 de Zilveren Radioster voor beste radiopresentator, daarnaast was ‘Club Ondersteboven’ in diezelfde twee jaar genomineerdvoor de Gouden Radioring.

Koen Hansen nieuwe dj ochtendshow 100% NL, Chantal Hutten weg

Koen Hansen gaat de nieuwe ochtendshow van 100% NL presenteren. Hij volgt Barry Paf op, die verhuist naar de middag. Het nieuwe programma, dat ‘Goedemorgen 100% NL’ gaat heten, is per 31 augustus tussen 6:00 en 10:00 uur te horen op 100% NL.

Barry Paf, nu nog te horen in de ochtenduren, verhuist naar de middag. De jock presenteerde de ochtendshow nog maar anderhalf jaar. “Maar zo’n programma heeft een bepaald dagritme en dat ritme is soms lastig te combineren met mijn andere werkzaamheden en sociale leven”, aldus Barry in een verklaring. Het is niet duidelijk of het Barry’s eigen keuze was om te stoppen met het ochtendprogramma.

Middag en nieuw talent

Chantal Hutten, die sinds december 2018 jaar de middagshow van 100% NL voor haar rekening nam, heeft gekozen voor een carrièreswitch en laat zich omscholen tot verpleegkundige. Ze blijft verbonden aan de zender als oproepkracht.

Op zondagmiddag maakt 100% NL ruimte voor nieuw radiotalent. Het eerste talent dat vlieguren gaat maken is Niels van der Veen, reeds producer bij 100% NL. Martijn La Grouw, die vanaf eind augustus de ochtendshow op SLAM! gaat presenteren, blijft te horen in het weekend van 100% NL. Daarmee is de jock straks zeven dagen per week op de radio te horen. SLAM! en 100% NL vallen onder hetzelfde moederbedrijf: RadioCorp.

Nieuwe programmering per 31 augustus 2020:

Maandag – donderdag
06:00 – 10:00: Goedemorgen 100% NL – Koen Hansen
10:00 – 13:00: Thomas van Empelen
13:00 – 16:00: Colin Banks
16:00 – 19:00: De Barry Paf Show – Barry Paf

Vrijdag
06:00 – 10:00: Goedemorgen 100% NL – Koen Hansen
10:00 – 13:00: Thomas van Empelen
13:00 – 16:00: Colin Banks
16:00 – 19:00: Stephan Jacobs

Zaterdag
09:00 – 12:00: Martijn La Grouw
12:00 – 15:00: Stephan Jacobs
15:00 – 17:00: 100% NL Top 20 met Colin Banks

Zondag
09:00 – 12:00: Martijn La Grouw
12:00 – 15:00: Stephan Jacobs
15:00 – 17:00: Niels van der Veen

Foto: Marc Verhees | 100% NL

Radio 1, Radio 2 en 3FM wijken uit naar noodstudio’s vanwege grote storing

Een grote storing heeft gisteren voor problemen gezorgd bij NPO Radio 1, NPO Radio 2 en NPO 3FM. De zenders moesten uitwijken naar noodstudio’s. Er was sprake van een storing in het koelingssysteem van de servers. Ook de website en app van Radio 1 en de NOS ondervonden daardoor forse hinder.

Op Radio 1 was van 17:30 tot grofweg 18:00 uur non-stop muziek te horen. “We krijgen nu de oproep om de studio te verlaten”, zei presentatrice Margreet Spijker, vlak voor het nieuws van half zes. De presentatoren werd verzocht uit te wijken naar een andere studio. Ook op 3FM was een half uur lang vrijwel geen presentatie te horen. Rond 18:00 uur was het ruim een halve minuut stil op de zender, er startte ook geen noodband.

Die storingen op de radio klonken zo:

Radio 2 en 3FM

Radio 2 en 3FM weken uit naar de oude studio’s van Radio 2 en Radio 5 in het AKN-gebouw. “Wij zitten in de oude studio, het wrak. Het was een beetje warm geworden in de serverruimtes: 50 graden en warmer”, zei Corné Klijn.

De storing was in de loop van de avond weer verholpen.

Foto: Nathan Reinds | NPO 3FM

SLAM! week in het teken van ‘Housuh in de Pauzuh’

SLAM! staat komende week in het teken van ‘Housuh in de Pauzuh’. Het lunchprogramma van SLAM!, dat normaal alleen van maandag t/m donderdag tussen 12:00 en 13:00 uur te horen is, wordt van 10 t/m 16 augustus tussen 06:00 en 00:00 uur uitgezonden.

Housuh in de Pauzuh is een mix waarbij de playlist alle kanten op gaat. Van clubknallers uit de jaren ’90 tot aan de lekkerste R&B uit de ‘00’s met een goede afwisseling met hits van nu en de nodige guilty pleasures tussendoor. De ‘Housuh in de Pauzuh’-special is het startschot om het programma zeven dagen in de week te brengen. Vanaf 14 augustus gaat de wijziging van de programmering in en is de lunchmix iedere dag tussen 12:00 en 13:00 uur te horen.

Martijn Zuurveen, Radio Director RadioCorp laat weten: “SLAM! maakt nu niet alleen de lunch van je werkdag lekkerder, maar ook je weekend een stuk leuker! We zien aan de luistercijfers hoe populair het programma is, de cijfers blijven stijgen. Het is een programma met de juiste energie, een mix om je vingers bij af te likken!”

‘Bram Krikke en Tom van der Weerd maken overstap naar Qmusic’

Bram Krikke en Tom van der Weerd stappen over naar Qmusic. Dat meldt AD, nadat Radio.nl er eerder al over berichtte. Qmusic wil de geruchten niet bevestigen en zegt geen uitspraken te doen over mogelijke transfers. Bram en Tom, die nu nog in de avond op SLAM! te horen zijn met ‘Club Ondersteboven’, zouden een weekendprogramma krijgen op Qmusic.

Qmusic-programmadirecteur Dave Minneboo liet onlangs wel op NH Radio doorschemeren dat hij een nieuwe dj heeft aangetrokken bij het station. De programmabaas wilde toen niet zeggen wie, maar liet wel weten dat hij – het gaat om een man, bevestigde Dave – in september begint.

Qmusic en AD vallen overigens onder hetzelfde moederbedrijf: DPG Media. De twee merken wisselen regelmatig elkaars content uit, waaronder (live)video’s en terugblikken.

In de weekenduren van Qmusic vertrok onlangs Erik van Roekel. Volgens geruchten zou hij op zijn beurt de overstap maken naar SLAM!.

Peter de Vries wil meer vrouwen op Radio 2

Peter de Vries

Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 2, wil meer vrouwen in de programmering. Dit zegt hij in een interview met het AD. Net als zijn collega Dave Minneboo van Qmusic wil hij de vrouwen wel de tijd geven om zich te ontwikkelen op de radio. Als voorbeeld noemt de zendermanager Emmely de Wilt, die al twee weekendprogramma’s maakt op Radio 2.

In de krant zegt Peter: “Van oudsher wordt radio gezien als jongensspeeltje, maar ik wil iets doen aan die man/vrouw verhouding. Ik heb dat niet voor niets in het jaarplan van NPO Radio 2 geschreven. En er gebeurt al iets: Emmely de Wilt is vanaf oktober op zaterdag- en zondagochtend te horen er er zit meer in het vat.”

Radio 2 commercieel?

Op Radio 2 is weleens kritiek dat het een commercieëe zender is en of het nog wel een publieke functie heeft. Volgens de zendermanager van Radio 2 is het station geen verkapt commercieel hitstation, “maar we moeten blijven kijken naar de publieke waarde. Ik stimuleer alle programmamakers goed na te denken over de maatschappelijke betrokkenheid.”

“Gelukkig hebben we genoeg voorbeelden. De Top 2000 die zo’n beetje de hele gemeenschap verbindt. Jan-Willem Roodbeen die zich de aardbevingen in Groningen aantrok. De petitie voor Loeki de Leeuw. De daklozenuitzending van Ruud de Wild. De bijtjes van Stefan Stasse. We moeten alert blijven op die betrokkenheid.”

Diederik van Vleuten krijgt programma op Radio 4

Diederik van Vleuten is vanaf 6 september te horen op NPO Radio 4. Voor AVROTROS gaat de cabaretier en musicus ‘Weekend Klassiek’ maken op zondagavonden van 18:00 tot 20:00 uur. “Twee uur lang de prachtigste muziek uit alle tijden en windstreken”, aldus de omroep.

“Nog altijd is muziek mijn grootste liefde. Als ik echt zou moeten kiezen tussen theater, schrijven of muziek dan kies ik voor het laatste. Ik groeide ermee op en draag het met me mee, iedere dag opnieuw. De taal van muziek begrijpt iedereen. De vreugde, troost en inspiratie die er vanuit gaat is voor iedereen, bewust of onbewust. Ik vind het een voorrecht iets van die liefde voor muziek te mogen doorgeven op de zondagavond. Ik verheug me!”, aldus Diederik van Vleuten.

Diederik neemt het tijdslot over van Sander Zwiep die het programma ‘Sander Speelt zo’ maakte. Sander gaat AVROTROS verlaten.

Jasper de Vries nieuwe hoofd muziekredactie Sublime

Jasper de Vries is de nieuwe ‘Music Director’ van Sublime, oftewel hoofd van de muziekredactie. Hij combineert die werkzaamheden met zijn werk voor Radio Veronica. De functie bij Sublime is parttime: Jasper werkt drie dagen per week voor de zender. “Ik vermaak me dus prima”, aldus de radio-dj.

Met Jasper de Vries haalt Sublime een ervaren radiomaker binnen. Van 2013 tot eind 2016 maakte de jock verschillende programma’s op NPO Radio 2. In de jaren daarvoor werkte Jasper voor Noordzee FM, dat later werd omgedoopt tot Qmusic. Bij de zender presenteerde hij onder meer samen met Jeroen van Inkel de ochtendshow ‘Je Dag Is Goed’. De laatste jaren is Jasper vooral actief als freelancer in de radiowereld.

Bij Sublime zijn de afgelopen twee jaar de nodige wisselen geweest, zowel voor als achter de schermen. In november 2019 stopte Sander de Heer per direct met het ochtendprogramma, dat hij toen iets meer dan een jaar maakte. Sublime lanceerde ook een aantal nieuwe programma’s, waaronder een late night-show in het weekend.

De luistercijfers van Sublime zijn de afgelopen twee jaar stabiel, met een marktaandeel dat schommelt tussen de 0,7 en 0,9 procent.

Foto: Roland J. Reinders

Emmely de Wilt tijdelijk stationvoice van Radio 2

Emmely de Wilt is de komende weken te horen als ‘stem’ in promo’s en andere, tijdelijke vormgeving van NPO Radio 2. Ze vervangt Stefan Stasse, die tot begin september afwezig is vanwege hartproblemen. Ook is de andere stationvoice van de publieke zender, Annemieke Schollaardt, met vakantie.

Emmely, die in het weekend programma’s maakt op Radio 2, is dus nu tijdelijk de ‘actuele’ stationvoice. “De door Stefan en Annemieke ingesproken vaste vormgeving is natuurlijk ook de komende tijd gewoon te beluisteren”, benadrukt een woordvoerder van de NPO.

Foto: Linda Stulic | NPO Radio 2

Drie lokale omroepen stappen uit streekomroep 1Twente

De lokale omroepen van Almelo, Haaksbergen en Borne stappen uit streekomroep 1Twente en gaan zelfstandig verder. Volgens de afgehaakte omroepen liep de samenwerking steeds meer uit op een fusie en dat willen ze niet.

De drie omroepen, Aavisie (Almelo), RTV Sternet (Haaksbergen) en RTV Borne, vonden de toegevoegde waarde van samenwerken het laatste jaar steeds minder worden, zo stellen ze in een gezamenlijke verklaring. “Bovendien zijn er recente bestuurlijke ontwikkelingen en een beleidsmatige wijziging, waarbij het samenwerkingsverband meer het karakter krijgt van een fusie-omroep.”

‘Onontkoombaar’

De afgelopen periode zijn er nog pogingen gedaan om de omroepen binnenboord te houden, maar dat bleek tevergeefs. Directeur Flip van Willigen benadrukt dat van een fusie nooit sprake is geweest. was de stap van de drie omroepen ‘jammer, maar onontkoombaar’. “We merkten dat samenwerken steeds moeilijker werd, omdat Borne, Almelo en Haaksbergen een andere kijk op het werk hadden en een andere kant opgingen.”

Streekomroep 1Twente blijft nu bestaan uit de omroepen van Enschede en Hengelo. 1Twente Enschede werd vorig jaar nog uitgeroepen tot beste lokale omroep van 2019. Ook eerdere jaren viel de omroep al meermaals in de prijzen.

Chris Bergström door ziekenhuisopname niet te horen in de ochtend van 538

Chris Bergström is momenteel niet te horen als sidekick in de ochtendshow van Radio 538. Hij heeft complicaties aan zijn knie gekregen, na een operatie enkele weken terug. Chris maakte de tijdelijke ochtendshow op 538 met Wietze de Jager en Klaas van der Eerden.

Via Instagram laat Chris weten: “Ik ben een paar weken geleden geopereerd aan mijn knie. En daar zijn helaas complicaties bijgekomen: enorme zwelling (in mijn been, voor de duidelijkheid), ondragelijke pijn en sinds afgelopen zondag kreeg ik er ook koorts bij. Met spoed ben ik daarom gisterenavond geopereerd. Nu moet blijken wat de schade is. Kan de kruisband gered worden? Zit de infectie niet in mijn hele been?”

Chris is voorlopig niet meer te horen op 538 en zal eerst moeten herstellen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Hallo lieve mensen, even een berichtje van mij na wat “radiostilte”. Sinds afgelopen donderdag ben ik niet te horen samen met mijn vrienden Wietze en Klaas in de 538Ochtendshow. Ik ben een paar weken geleden geopereerd aan mijn knie. En daar zijn helaas complicaties bijgekomen: enorme zwelling (in mijn been, voor de duidelijkheid), ondragelijke pijn en sinds afgelopen zondag kreeg ik er ook koorts bij. Gisteren kreeg ik mijn arts te spreken en die schrok van hoe hij mij aantrof: lijkbleek, zweterig en ik keek alsof ik net een frikandellen eetwedstrijd had verloren op 1 frikandel verschil. Mijn vrienden hadden hierbij absoluut geen alarm geslagen, want zo zie ik er vaker uit. Maar de arts vond het alarmerend. En hij had gelijk. Er is direct bloed afgenomen en ik bleek extreem hoge infectiewaardes in mijn bloed te hebben. Mijn hartslag was te hoog en de koorts ook. Met spoed ben ik daarom gisterenavond geopereerd. De knie was van binnen ontzettend vies, ik zal je de details besparen. Nu moet blijken wat de schade is. Kan de kruisband gered worden? Zit de infectie niet in mijn hele been? Afwachten dus en een onzekere periode voor mij nu, die er waarschijnlijk voor zorgt dat deze invalperiode bij de @538Ochtendshow samen met Wietze, Klaas, Mart en natuurlijk Joris van de redactie voor mij nu stopt. En dat is kut! Ik wil iedereen bedanken die de moeite heeft genomen om mij beterschap te wensen. Dat raakt me echt ontzettend. Ze komen echt binnen. Dus dankjewel. Ook een dikke shout out naar de zorg die mij op dit moment fantastisch helpen. Er zijn mensen die als baan hebben mij nu te moeten wassen, ik kan alleen maar zeggen, ik had ontslag genomen 😂 Hopelijk tot snel weer op de radio! I’ll be back! Groetjes Chris (Wie? De onbekendste sidekick van Nederland!) ❤️

Een bericht gedeeld door Chris Bergström (@chris_bergstromson) op

Foto: Radio 538

Radio 538 organiseert NK Buikschuiven

NK Buikschuiven met Wietze de Jager

Radio 538 organiseert op maandag 10 augustus het NK Buikschuiven 2020. Die dag, waarop de temperaturen oplopen tot +30 graden, gaan de tien beste buikschuivers van Nederland de strijd met elkaar aan. Aan hen de taak om zo snel mogelijk over een ingezeepte baan van maar liefst 50 meter te glijden. De buikschuiver die het verste glijdt, wint de kampioenswedstrijd. Het NK Buikschuiven wordt georganiseerd naar aanleiding van de ‘Zomer Top 538’ die vanaf vrijdag 7 augustus te horen is op Radio 538.

Luisteraars kunnen zich vanaf vandaag via 538.nl aanmelden voor het Nederlands Kampioenschap Buikschuiven. Op basis van de afstand die de luisteraars eerder hebben buik-geschoven, worden de tien luisteraars met de beste afstand gekwalificeerd voor het toernooi dat wordt gehouden in de tuin van Radio 538.

Wedstrijden

Het is niet voor het eerst dat de zender een wedstrijd organiseert. Eerder hielden ze met de ochtendshow een Skippybal Race op Circuit Zandvoort.

Foto: Radio 538

‘Arbeidsvitaminen’ en ‘Bert Op 5’ hoogst gewaardeerde radioprogramma’s NPO

‘Arbeidsvitaminen’ en ‘Bert Op 5’ op NPO Radio 5 zijn de hoogst gewaardeerde radioprogramma’s van de publieke omroep. De programma’s van respectievelijk Hans Schiffers en Bert Kranenbarg krijgen een 8,2 als waarderingscijfer. ‘Stenders Platenbonanza’ is het hoogst gewaardeerde NPO Radio 2-programma, dat samen met ‘Adres Onbekend’ en ‘De Sandwich’ van NPO Radio 5 de derde plek bezet.

In de top twaalf van meest gewaardeerde radioprogramma’s van de NPO, staat geen enkele titel van NPO 3FM. NPO Radio 5 domineert de lijst, zo blijkt uit cijfers van GfK/MAP, in de voorjaarsrapportage 2020 van de NPO.

De NPO Radio 4-titel ‘De Ochtend van 4’ is hekkensluiter van de waarderingslijst. Het hoogste gewaardeerde programma van NPO Radio 1 is ‘Langs De Lijn’.

Hoogst gewaardeerde radioprogramma's van NPO

 Naam programmaRadiostationWaarderingscijfer
1ArbeidsvitaminenNPO Radio 58.2
2Bert op 5NPO Radio 58.2
3Adres OnbekendNPO Radio 58.1
4Stenders PlatenbonanzaNPO Radio 28.1
5De SandwichNPO Radio 58.0
6Langs de LijnNPO Radio 18.0
7Vroege VogelsNPO Radio 18.0
8Spijkers met KoppenNPO Radio 27.9
9HaandrikmanNPO Radio 57.9
10Met Het Oog Op MorgenNPO Radio 17.9
11Wekker Wakker Non-stopNPO Radio 57.9
12De Ochtend van 4NPO Radio 47.9
(over voorjaar 2020, bron: GfK/MAP)

Foto: Ruud Baan | AVROTROS

Rámon Verkoeijen vanavond terug op 3FM

Ramon Verkoeijen presenteert vanavond voor het eerst dit jaar weer een programma op NPO 3FM. Samen met Mark van der Molen zal hij van 19:00 tot 21:00 uur te horen zijn.

In april begon Mark vanwege de afwezigheid alleen aan een nieuw avondprogramma op 3FM. Het was toen al de bedoeling dat Rámon later zal worden toegevoegd aan het programma. Door een burn-out zat de dj sinds eind vorig jaar ziek thuis. In juni was hij al een keer te gast in ‘De Avonturen van Mark’, vanavond zal hij dus weer echt mee presenteren.

Rámon vindt het spannend om weer aan het werk te gaan. “Ik zag er in eerste instantie een beetje tegenop, zoals je op kunt zien tegen een tandartsafspraak. Vervelende spanning, omdat ik niet weet hoe het gaat voelen, dus we hebben besloten er een leuke dag van te maken”, laat hij weten op Instagram.

Mark en Rámon presenteerden een aantal jaar de middagshow van 3FM, maar in de periode dat Rámon ziek thuis zat, kreeg het duo te horen dat ze moesten stoppen in de middag. Sinds april presenteren van Frank van der Lende en Eva Koreman de middagshow en zijn Mark & Rámon naar de avond verhuisd.

De komende tijd is Mark van der Molen trouwens extra veel te horen op 3FM. Naast de avondshow met Rámon presenteert hij deze week het lunchprogramma van Timur Perlin en vanaf 14 augustus vervangt hij in het weekend Rob Janssen tijdens zijn vakantie.

Foto: NPO 3FM | Tom van Huisstede

Eddy Keur wil weer eigen programma op landelijke radio

Eddy Keur wil graag weer een eigen programma maken op de landelijke radio. “Ik zou het wel leuk vinden om er wat bij te doen. Eén belletje en we kunnen altijd een kop koffie drinken”, vertelde hij dit weekend op NH Radio. “Ze kunnen me altijd bellen.”

Twee jaar lang presenteerde Eddy het nachtprogramma ‘De Show Zonder Naam’ op Radio 538. Eind 2015 moest het programma wegens bezuinigingen stoppen. Eerder was hij al te horen in het weekend op Radio 10 Gold. “538 en Radio 10 Gold hebben heel veel voor mij gedaan. Het waren twee prachtige jaren op Radio 538”, benadrukt Eddy, die tegenwoordig een eigen weekendprogramma heeft op de regionale zender NH Radio.

Initiatief van zenders

Toch vindt Eddy dat het initiatief van de zenders moet komen en niet van hem zelf. “Niet arrogant bedoeld, maar ik heb niet zo’n zin meer om achter radiostations aan te bellen of er misschien een gaatje voor mij is. Al is het maar voor één keer in de week of twee nachten, of wat dan ook, en om dan een ‘nee’ te horen.”

Prem Radhakishun heeft al laten weten dat hij zijn nachtprogramma op NPO Radio 1 voor één keer aan Eddy wil afstaan. In de nacht van zondag 23 op maandag 24 augustus zou Eddy dan het programma ‘Zwart Prietpraat’ tussen 0:00 en 2:00 uur mogen presenteren.

Foto: NH Radio

Rob Stenders: 3FM heeft het nadeel van de twijfel

Rob Stenders

NPO 3FM verdient een steuntje in de rug, vindt Rob Stenders. “De zender heeft ook wel het nadeel van de twijfel. In elk stukje in de krant of online, lees je ‘noodlijdende zender’ of ‘de zender met een luisterlek’. Ook als er een nieuwe programmering komt en het marktaandeel zakt weer met eentiende punt”, zei Rob gisteren op NH Radio.

In de nieuwe luistercijfers van afgelopen week, leverde 3FM 0,1 procentpunt aan marktaandeel in. “Eentiende punt inleveren op twee procent is wel veel”, zei Rob. “Maar er zijn best leuke programma’s op 3FM. De programmering en muziek zijn weer wat aangepast, dus het is best een leuke zender. Daarom zeg ik ook expliciet, en niet om beleefd te zijn, maar ze hebben nu wel echt het nadeel van de twijfel.”

Succes Radio 2

Het grote succes van NPO Radio 2 is volgens Rob (deels) ten koste gegaan van 3FM. “Na het vertrek van veel bekende diskjockeys, gingen ze ook de muziek totaal veranderen. Mensen die wat met 3FM hadden, en sommigen waren echt super trouw aan het station, die dachten: nu vind ik het helemaal niks meer bij 3FM. Veel oude 3FM-mensen kwamen bij Radio 2 en die draaiden die muziek allemaal wel. Dus je kreeg veel mensen mee die zeiden dat 3FM helemaal niets meer draaide dat ze leuk vinden.”

Rob vindt dat de jongerenzender een nieuwe kans verdient. “Ik vind dat iedereen, los van al die zure krantenartikelen en online berichtjes, een keer opnieuw moet gaan luisteren. En dan heb je weer een nieuw oordeel. 3FM mag van mij best een paar procentjes van Radio 2 afsnoepen.”

Foto: Ben Houdijk

3,856FansLike
9,299VolgersVolg