Home Landelijke radio 26 radiostations via DAB+ te beluisteren

26 radiostations via DAB+ te beluisteren

De landelijke radiostations zenden vanaf morgen met 26 radiostations uit op DAB+. De commerciële zenders hebben dan direct een landelijke dekking en de publieke zenders hebben een dekking van bijna 70% van de Nederlandse bevolking (Randstad, Noord-Brabant en Gelderland). Begin 2014 zijn de publieke zenders landelijk te ontvangen.

Wat is DAB+
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de landelijke commerciële radiostations (VCR) hebben ieder een multiplex. Een bundel met verschillende radiozenders. Zo'n bundel wordt over één frequentie uitgezonden. De digitale radio splitst het signaal bij ontvangst in de afzonderlijke zenders.

Digital Radio+ maakt gebruik van DAB+. DAB+ is vergelijkbaar met digitale TV en zendt uit met nog kortere golven op VHF III (174-235MHz). De modulatie van DAB+ is speciaal ontworpen voor ontvangst in een 'mobiele omgeving', zoals trein, boot of auto. Een DAB+ signaal heeft minder bandbreedte nodig dan FM, waardoor er meer ruimte is voor meer zenders. Om Digital Radio+ te luisteren heb je een DAB+ ontvanger nodig. Hier vindt je een overzicht van DAB+ ontvangers. In Engeland, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Zwitserland en Australië kent digitale ether radio inmiddels een grote groep luisteraars. 

De zenders die via DAB+ te ontvangen zijn zijn de huidige FM-zenders maar iedere zender mag een extra digitale zender on air brengen. Hier een overzicht van de zenders.

Nu op FM
Nieuwe zenders

Landelijke commerciële zenders op DAB+

Sky Radio
Radio Veronica
Radio 10
538
Sublime FM
BNR Nieuwsradio
Q-music
Slam!FM
100% NL
Classic FM
Sky Lovesongs
Efteling Radio
Radio Maria
Juize
Sublime You
Q-music Non Stop
Arrow Classic Rock

Landelijke publieke zenders op DAB+

Radio 1
Radio 2
3FM
Radio 4
Radio 5 (AM)
Radio 6
FunX
24Nieuws
TOP2000

"Radio is het meest geconsumeerde medium van Nederland. Een Nederlander luistert gemiddeld 3,5 uur per dag. Etherradio is gratis beschikbaar, wat een groot voordeel is ten opzichte van andere media die een steeds hogere prijs vragen aan de consument.", zegt Jan Westerhof, directeur NPO Audio. "DAB+ is een volgende stap in de ontwikkeling van het medium radio. Met DAB+ luister je naar 26 radiostations; de bekende grote zenders èn gespecialiseerde radiostations zoals Radio 6 Soul & Jazz en Radio Maria, zenders die al dan niet op de FM en AM te ontvangen zijn. Het levert keuzevrijheid, gemak, constante kwaliteit en is energiezuiniger. Digital Radio+ is radio anno nu."

"We willen meer luisteraars bereiken en de luisteraars beter bedienen. Digitale radio biedt 100% bereik, storingsvrij, in heel Nederland, met groot bedieningsgemak en veel meer keuze voor de luisteraar”, zegt Philip Alberdingk Thijm, directeur Sky Radio Group namens de commerciële radiostations. "Bij televisie is digitaal kijken inmiddels geïntegreerd in de samenleving. Innovatie van de ether is efficiënt, praktisch en logisch. DAB+ gaat ons bereik vergroten en is wat mij betreft de opvolger van de FM."

Het is de bedoeling dat over 5 jaar in 30 tot 50 procent van de huishoudens een DAB radio te vinden is.

>> RadioFreak is nu ook te vinden op LinkedIn.