Home Landelijke radio Marc de Hond maakt documentaire over Giel Beelen

Marc de Hond maakt documentaire over Giel Beelen

Voormalig radio-dj Marc de Hond heeft een documentaire gemaakt over de start van de carriere van Giel Beelen. De film gaat woensdag in premiere in Beeld & Geluid en valt daarmee midden in de jubileumweek van Beelen. De dj is vanochtend op 3FM begonnen aan zijn recordpoging van 190 uur radio maken, omdat zijn ochtendshow tien jaar bestaat.

In de documentaire, getiteld 'Giel! De doorbraak van een shockjock', vertellen oud-collega’s en -bazen van Giel over de opkomst van de dj. Onder meer collega's Gerard Ekdom en Rob Stenders en oud 3FM-zendercoördinatoren Paul van de Lugt en Florent Luyckx. zijn te zien.

De documentaire gaat onder meer over de dingen waarmee Giel indertijd in opspraak raakte. Hij liet zich live op zender oraal bevredigen door een prostituee, werd ontslagen om opmerkingen over Mein Kampf en riep op tot het sturen van poederbrieven aan de KRO. Ook wordt ingezoomd op de tijd dat Giel met zijn ochtendshow begon. Rob Stenders stapte destijds over naar Yorin FM en ook Giel was een aanbod gedaan, maar toen kreeg Giel de plek van Stenders bij 3FM aangeboden: de ochtendshow. De rest is inmiddels geschiedenis.

Maker Marc de Hond over zijn project: "We zaten allebei in de dj-opleiding van 3FM. Hij was met voorsprong het grootste talent wat er rond liep bij de zender. Maar hij had de ene na de andere rel, waardoor hij om de haverklap weer werd ontslagen. Het bijzondere was: zo snel als de ene omroep hem er uit gooide, nam de volgende hem weer aan. Dat verhaal wilde ik graag vertellen."

Het was een flinke uitdaging voor de documentairemaker, omdat er maar heel weinig beeld is van Giel in zijn beginjaren. "Daarom is de film gedeeltelijk geanimeerd. Er hebben meer dan twintig animatoren aan deze film gewerkt die allemaal op hun eigen wijze een deel van het verhaal in beeld hebben gebracht."

Het is onduidelijk of de documentaire ook op televisie te zien zal zijn of dat hij op een andere manier beschikbaar komt voor het grote publiek. Marc de Hond overweegt om hem online te zetten, als hij geen distribituur kan vinden.