Home Landelijke radio Topinkomens bij omroepen groeit

Topinkomens bij omroepen groeit

Het aantal topinkomens bij de publieke omroep lijkt te groeien, ondanks de pogingen van de politiek de salarissen in Hilversum binnen de Balkenende-norm van 170.000 euro te houden. Bij de VARA verdienden zes presentatoren vorig jaar meer dan de premier, één meer dan in 2006. Bij de NOS ging het om acht mensen, drie meer dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit de jaarrekening die de VARA heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel, en uit het jaarverslag van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), waar de NOS onder valt. Bij de NOS kwamen zes presentatoren, een programmaker en een ‘senior consultant’ uit op ‘Balkenende-plus’. De best verdienende presentator ontving (inclusief 70.000 euro pensioenbijdrage) 356.000 euro, een ander kreeg 277.000 euro. In 2006 werden nog vier presentatoren en een consultant beter betaald dan de premier. Wie de acht werknemers met een topinkomen zijn, meldt de NOS niet. NOS-directeur Gerard Dielessen verdiende anderhalve ton.

Het best betaalde VARA-gezicht kreeg vorig jaar 334.000 euro. Onder anderen Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw, Paul Witteman, Giel Beelen en Astrid Joosten zijn (deels) in dienst van de VARA. Succesvolle presentatoren hebben vaak een eigen BV, waardoor hun inkomen over meerdere werkgevers is gespreid.

De Kamer nam eerder een SP-motie aan waarin het kabinet wordt opgeroepen niet alleen bestuurders van de Publieke Omroep binnen de Balkenende-norm te houden, maar ook presentatoren. Deze week ontstond ophef over de 5,5 ton ontslagvergoeding die voormalig AVRO-presentator Karel van de Graaf vorig jaar meekreeg. Vandaag bleek dat oud-TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd een gouden handdruk van ongeveer zes ton heeft gekregen.
De VARA noemt de topinkomens "marktconform". De publieke omroep moet concurreren met salarissen bij de commerciële zenders. Zo verdienen top-dj’s als Edwin Evers en Ruud de Wild vele tonnen tot zelfs meer dan een miljoen euro.