Home Landelijke radio Invulling Radio Kootwijk loopt vertraging op

Invulling Radio Kootwijk loopt vertraging op

Het gaat nog enige tijd duren, voor de nieuwe bestemming van de monumentale voormalige KPN-zendgebouwen in Radio Kootwijk op de Veluwe bekend is. Het Apeldoornse gemeentebestuur, lid van de stuurgroep Radio Kootwijk, wil dat het besluit daarover over de raadsverkiezingen wordt getild. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Van Beckhoven laten weten.

De meningen over het beste plan voor Radio Kootwijk lopen uiteen, ook in de stuurgroep die naast de gemeente Apeldoorn bestaat uit de Rijksgebouwendienst, de Rijksdienst voor Monumentenzorg, Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland. Omdat het Apeldoornse college ook nog demissionair is, lijkt het Van Beckhoven onjuist om op 1 maart een besluit te nemen, zoals de bedoeling was.

De Staat heeft het voormalige KPN-zendcomplex in 2004 aangekocht. Een jaar later besloot de stuurgroep dat media-ondernemers Felix Visser en Harry de Winter als enige een exploitatieplan mochten maken voor de bebouwing en de omringende 440 hectare natuurgebied. Er waren ruim dertig voorstellen, maar het plan van Visser en De Winter zou het veelbelovendst zijn.

Deze week lekte het exploitatieplan via bewonersorganisatie Platform Radio Kootwijk uit. De ondernemers willen van Radio Kootwijk de “Europese bakermat voor video-gaming” maken. Ze verwachten daarmee een kleine 300.000 bezoekers per jaar te trekken. Het museum over elektriciteit, hoofdmoot van de oorspronkelijk gepresenteerde plannen, is naar een kleine uithoek van het complex verdwenen.

Omwonenden en andere betrokkenen zijn woedend over deze invulling, omdat vastgelegd was dat Radio Kootwijk rustig en natuurlijk zou moeten blijven. Ook de Apeldoornse politiek vraagt zich af, waarom de stuurgroep geen alternatieven heeft laten ontwikkelen. Zo ligt er een plan voor de vestiging van een vitaliteitscentrum. De Dorpsraad Radio Kootwijk voelt het meest voor de inrichting van een zorgcentrum met omliggende woningen. De provincie Gelderland, die een doorslaggevende stem heeft in het besluit over de toekomst van het complex, wil voorlopig geen commentaar geven. [Planet]