Home Landelijke radio Grote religieuze stromingen krijgen fors minder zendtijd

Grote religieuze stromingen krijgen fors minder zendtijd

De grote religieuze stromingen krijgen minder zendtijd bij de publieke omroep. Dat heeft het Commissariaat voor de Media besloten. Het Commissariaat heeft voor de komende vijf jaar de zendtijdverdeling voor de religieuze omroepen vastgesteld. De nieuwe richtlijn pakt gunstig uit voor de kleine geestelijke stromingen, zoals het joodse NIK Media, maar minder positief voor een grote stroming als de protestantse Verzorging Kerkelijke Zendtijd. Dat schrijft het Nederlands Dagblad.

Vanaf september 2005 is voor de religieuze omroepen een ‘vaste voet’ van 25 procent van de totale zendtijd voor geestelijke stromingen beschikbaar. De andere 75 procent wordt verdeeld op basis van de grootte van de desbetreffende stroming in Nederland.

Het Commissariaat besloot tot een nieuwe indeling, omdat de huidige verdeling van zendtijd – met name door het groeiende aantal moslims in Nederland – geen goede afspiegeling meer werd geacht van de samenleving.

Met de nieuwe richtlijn is de protestantse stroming “deels” niet ontevreden, zegt Leendert de Jong, directeur van ZvK en woordvoerder van VKZ. Eerder wilde het Commissariaat namelijk 50 procent van de zendtijd verdelen over de omroepen. Daarmee zouden kleine omroepen nóg meer ‘basiszendtijd’ krijgen dan in de gisteren bekendgemaakte beleidslijn, en grotere zendgemachtigden als VKZ veel minder. ZvK en de IKON zijn er daarom tevreden over dat het percentage van 50 nu is gehalveerd naar 25.

Het Commissariaat heeft drie grootteklassen gemaakt waarin ze de stromingen op basis van huidige schattingen een plek gegeven heeft. VKZ behoort tot de grootste klasse, die bestaat uit een achterban van meer dan twee miljoen aanhangers. Het is de bedoeling dat de stromingen in september 2004 aantonen of ze werkelijk in die klasse vallen. Dat moeten ze doen door op te geven wat de ledenaantallen van organisaties, verenigingen of kerken die hun grondslag delen.

Volgens De Jong is dat voor VKZ geen probleem, omdat alleen de VKZ-kerken (zoals de Protestantse Kerk in Nederland, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en evangelische gemeenten) samen al royaal boven de twee miljoen leden hebben.

Naast tevredenheid over de verlaagde voet, blijft er volgens De Jong bij VKZ zorg bestaan, omdat de omroep in zendtijd zal teruggaan doordat er met 75 procent in totaal minder zendtijd te verdelen over blijft voor de omroepen.

“Hierover zet VKZ het gesprek met het Commissariaat voort”, aldus De Jong. Overigens moet staatssecretaris Van der Laan (Media) nog bepalen hoeveel zendtijd de zeven geestelijke stromingen vanaf september 2005 krijgen.